[priQaz]
Prljavi Harry u tangama,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
Prljavi Harry u tangama

(Mythic/de Lazare/ Walthery/ Boyan: RUBINE t.5 – La disparue d'Halloween; Le Lombard, 1997.)

Sad kad sam vam naslovom zgrozio život, da kažem i ovo: da Dragan de Lazare, rođen Lazarević, nije pre nekih desetak godina (damn, ima već toliko...?!), na jedinom ikada održanom Salonu stripa u Zaječaru posvetio više sati svog vremena razgovoru sa jednim klincem koji je prvi put upoznao strip crtača, odnosno sa mnom, ja par godina kasnije ne bih nabavio komplet Rubine, a vi danas ne biste čitali ovaj priQaz. Dakle, ima tu "malko" subjektivnosti.

E sad kad smo to razjasnili, da se pozabavimo i samim stripom. Rubine je projekat svima po Natachi znanog Francoisa Waltheryja i scenariste Claudea Mythica, koji je radio puno stripova, no za njih niko ovde nije čuo (s razlogom, rekli bi zlobnici). De Lazare je tu ušao na mala vrata, kao pomoćnik Waltheryju, da bi od trećeg albuma preuzeo glavnu ulogu, a Walthery se spominje na koricama, i navodno je asistirao pri crtežu, šta god to značilo.

Rubine je old school policijska drama, sa ultrazgodnom poručnicom Rubine Killarney u glavnoj ulozi - panduri i T&A, drugim rečima. I kod tog old school nastaje problem. Mythic očito nije svestan (r)evolucije koju su u ovom žanru napravile serije kao što NYPD Blue i Homicide: Life on the Streets. Pomislićete da scenarista još od Streets of San Francisco nije gledao policijsku dramu – što je možda i tačno. U Rubine nema ama baš ničeg modernog, osim ponekada njenog donjeg veša, sasvim lepo je mogla da izlazi i 1979.

La disparue d'Halloween nije izuzetak. U pitanju je slučaj u kome devojka saznaje da njena majka u stvari nije bila njena majka, i sve je izgleda povezano sa jednom otmicom iz Noći veštica pre 18 godina. To, i Rubine se skida da bi ušla u kadu, i veoma često se saginje u jezivo tesnim farmericama.

Ako zanemarite zastarelost samog kocepta, i pride volite krimiće, sama priča i nije toliko loša, prati šablone, ali ima i obrt na kraju, koji je solidno neočekivan. Ni scenario ne škripi za policijsku dramu, iako je Rubine previše macho, kao ženski Prljavi Harry koji mnogo bolje izgleda u tangama, i sve bi to bilo lepo ... da Mythic nije lenčuga. To se videlo i u ranijim albumima, do te mere da se to može uzeti za njegovu glavnu odliku u scenarijima – oslanjanje na čist, bezvezan i nepatvoreni slučaj. U toku prvih deset strana, izbrojao sam četiri slučajnosti, od kojih dve presudno utiču na daljnji tok priče (a druge dve samo blago). U nastavku ih ima još više. Kada scenarista ne može da pronađe odgovarajuće narativne mehanizme čak ni da bi pokrenuo radnju stripa, već mora da se konstantno oslanja na bezvezne slučajnosti, onda je to lenjost, i ništa drugo. Tako da već na pola albuma sve postaje do zla Boga iritantno. No, baš tad sledi scena sa svlačenjem pred kupanje, tako da je to OK ... :)

De Lazarov crtež je, pak, dušu dao za ovu priču. Akcija je žestoka, fazoni su dobro tempirani, a trebe su zgodne ... Čak se u jednom panelu i Natacha pojavljuje. Doduše, ženski profili mu škripe, ali zažmurićemo na jedno oko... Koloring koji je odradio Bojan Kovačević pod pseudonimom Boyan, a koji će kasnije preuzeti crtanje serijala, je korektan, mada ništa više od toga.

Sve u svemu: Draganu još jednom hvala za utrošeno vreme pre više godina, Mythicu ogroman minus za scenario, fanovima policijske drame iz vremena Karla Maldena jedna pričica koja je mogla da bude solidna ali eto nije, a ostalima Rubine koja se skida pred kupanje. Svi zadovoljni, osim onih koji od stripa traže više od T&A.

Ima li takvih?

(djole)

Post je objavljen 22.08.2005. u 17:15 sati.