[priQaz]
Blankets,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
Blankets

(Craig Thompson: BLANKETS; Top Shelf, 2004.)

Blankets su vjerovatno jedan od najsentimentalnijih stripova što sam pročitao u zadnjih nekoliko godina. Priču je napisao i nacrtao Craig Thompson, umjetnik koji, da bi crtao stripove, preživljava radeći komercijalne grafičke projekte za malo veće igrače ... Pored toga je ovo strip sa vjerovatno najviše nagrada u prošloj godini pa, ako ne vjerujete mojemu odabiru, ondak morate računati na svemoćne nagrade koje su autor i njegov strip primili (The Eisnere za Best Graphic Album (New), Best Writer/Artist ).

Cijena je srazmjerna kvaliteti knjige. Dok se sada knjiga može nabaviti za ispod 20USD, originalna cijena je dodirivala 40USD, što me je ubijedilo da NE kupim spomenuti uradak, nego da provedem dva vesela popodneva u knjižari guštajući se čitajući Blankets.

Novela Blankets se dotiče dosta stvari vezanih uz odrastanje unutar vjerski usmjerene kršćanske obitelji. Mozda malo teže za razumjeti, ali Amerika je puna takvih priča gdje su roditelji vjerski dovoljno ponosni da bi time zastidjeli i mnogo radikalnije elemente u svijetu.

Pored vjerske naobrazbe, glavni lik prolazi kroz fazu seksualnog zlostavljanja, loših odnosa unutar familije, a najgore od svega je negacija vjerske okoline spram želje glavnog lika da crta, sto on čini jako dobro. Vrteći se kao čigra unutar jedne takve sredine, glavni lik se zaljubljuje u mlađahnu, ljepuškastu djevojku i provodi dvije sedmice kao gost u njenoj kući. Dvije sedmice su bile posve dovoljne da tvorac stripa Craig Thompson isplete jednu od ljepših priča o prvoj ljubavi, preispitivanju vlastitih osjećaja i generalno o odrastanju.

Knjiga je autobiografske naravi, i na kraju je bilo lijepo vidjeti da je Craig, prolazeći kroz nevolje odrastanja, stasao u jednog, nadam se, normalnog momka. Nedavna priča koju sam pročitao na internetu spominje ljude koji su preživjeli traume u zivotu. Svi oni se okreću crtanju, kao nekoj vrsti lijeka protiv stresa, ali to je već druga priča.

Na stranicama izdavača Top Shelf Comics je dostupan pregled stranica iz ovog stripa pa kad stignete, pogledajte tamo. Top Shelf je jedan od uspješnijih izdavača emocionalnih i nekomercijalnih izdanja, a Blankets su im jedan od najuspješnijh projekata te ponosni izdavač priprema već šesto izdanje.

(Venes, crazy two)


Post je objavljen 17.08.2005. u 20:14 sati.