[dnevniQ]
Pregled vijesti za 15.8.,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 15.8.

» Seli se National Cartoon Museum kojeg je osnovao Mort Walker, tvorac i kod nas poznatog Redova Bilija. Mortu je ideja pala na pamet još 1970. kada je poželio da stripovi u svim svojim vidovima budu respektabilni, a za to im treba - muzej! Te se kroz godine (i dosadašnje lokacije) skupilo oko 200.000 originala iz oko 50 zemalja, a sada se muzej seli u - pogledajte slikicu - Empire State Building, mjesto gdje je nekada davno urede imao i Timely, preteča Marvel Comicsa (fikcionalizirana verzija tih dana nalazi se u romanu Kavalier & Clay Michaela Chabona, kojeg bih vam preporučio da mi se svidio, ali nije pa neću). Još samo treba (zlobno) primijetiti da je muzej od "International" postao "National" kako bi ga, valjda, Ameri više voljeli.

» Jesmo li dobro prošli ili smo nastradali kada se akademija prihvati stripova? Provjerite sami čitajući esej Nonlinear Narrative and Sequential Art: Alan Moore's Superhero Deconstruction ("Nelinearno pripovijedanje i umjetnost slijeda: kako je Alan Moore rasložio superjunake"). Ja sam ga pospremio za čitanje u manje pospano jutro (a prošlo je podne).

» Za one s brzom vezom: radio-intervjui s nekim facama američkog stripa, uključujući Willa Eisnera. Ako dobijete glavnu stranicu, kliknite desno na "real audio" i snalazite se. A može netko i jadnom, sporom Q-u zapržiti snimčicu koju?...:)

» Ključna stripovska riječ za ove prostore je Bonelli (Google radosno šalje još čitatelja u našemu smjeru) - talijanska izdavačka kuća koja stoji iza Zagora (Google!), Dylana Doga (Google!), Texa (Google!) i drugih čestih gostiju naših kioska. No, je li Bonellijev izdavački pristup zastario? Čini se da neki smatraju tako jer su otvorili "marketing & management forum" (na talijanskom) kako bi raspravljali o novim strategijama prodaje i plasmana stripa. Nije im neki promet, ali ako se tko lakše od mene snalazi u talijanskom neka gvirne tamo i priopći nam jesu li smislili koju pametnu koja bi i nama dobro došla!

» Te na kraju, uobičajena besmislica: Warren Beatty se spori oko prava na nove filmske adaptacije Dicka Tracya, čuvenog stripa Chestera Goulda. Warren bi, naime, rado opet bio dick. Pardon: Dick.

(mcn)


Post je objavljen 15.08.2005. u 12:26 sati.