[dnevniQ]
Pregled vijesti za 10.8.,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 10.8.

» Ako bismo dramili, mogli bismo reći da slijedi kraj svijeta kakvog poznajemo. Ali je zapravo riječ o business as usual. Jer, što? MAD magazine, koji je duugo bio simbol nezavisnog humorističkog magazina (juvenilnog, ali dobro sad), koji je za vrijeme urednikovanja Williama Gainesa odbijao objavljivati plaćene reklame kako bi zadržao slobodu pljuvanja po svemu i svačemu, sada se - hvali povećanjem utrška od reklama za 42% u odnosu na prošlu godinu. I ne samo to: većoj vidljivosti MAD-a (koji ni inače nije bio nevidljiv, mislim kako mu je tiskana naklada oko milijun primjeraka) doprinijelo je što se u reklamama za gazirana pića koriste likovi iz njihova Spy vs. Spy stripa. Tko zna da li se tome nadao Antonio Prohias, nedavno preminuli kreator crnog i bijelog špijuna, čiji je izvorni rad bio crnohumoran i nadahnut gorčinom zbog toga što je u hladnome ratu morao izbjeći sa rodne Kube? A da li se nadao da će u novonajavljenom izdanju MAD Kids svoje likove vidjeti kao klince koji se gađaju tortama? Ah, nema veze, citirajmo nečiji davni prijevod stripa Skipa Williamsona (koji je možda citat odnekle, ali kako da to znam ako nije iz stripa >:)) - "Bit će skoro propast svijeta, ah pa neka, nije šteta!"

» Razveselimo se malo združenim vijestima o cenzuri! U Denveru su otkrili kako među stotinama (!) knjiga ljubić-fotostripova, koje tamo stoje već godinama, ima i nekih sa seksualno-eksplicitnim scenama pa se digla frka ... Druga se frka digla oko crtića u kojem superherojka ima pištolj s kondomom i bori se za planirano roditeljstvo ... Treća se, pak, frka, digla oko crtića Popetown (znam da nije strip, ali nema veze) izvorno naručenog za BBC 3 u kojem su se Britanci sprdali s papom (kojim?) do te mjere da mu je glas davala Ruby Wax (Jerry Hall je sinhronizirala dumnu željnu slave). Crtić nije emitiran, ali će biti dostupan na DVD-u.

» Sad kad smo odahnuli, čitajmo malo i stripove. Tom Spurgeon preporučuje novi strip Franklin Fibbs, koji u sebi kombinira elemente Garya Larsona (u tome da nema stalnih tema ni logike) sa stripom (u tome da ima stalne likove). Fibbs svakog dana priča/izmišlja novu nebulozu i, iz onoga što sam vidio, jest smiješan. Jedini je problem što King Features Syndicate više ne da više od tjedan dana arhivskih stripova zabadava, ali to što ima pogledajte ovdje.

» Sve se bolje osjećamo! U to ime, jedan blogerski izvještaj sa čikaške konvencije u kojem mala Rivkah priča kako je išla od autora do autora superherojskih stripova i čudila se (jer ih ne čita) kako nitko od njih nije nikad poželio crtati nešto svoje. Možda, s takvim klincima, za ovaj svijet ipak ima nade? Bar na kratko?

» A najbitnija vijest, iako ćemo tek morati objasniti zašto, jest da je Kazu Kibuishi potpisao ugovor za dvije knjige stripova za Scholastic (to su oni što sad izdaju Bonea u koloru). Tko je Kazu Kibuishi? Kao prvo, evo vam njegovog houmpejdža, kao drugo on je urednik zbornika Flight (kojeg sam komentirao pred koji dan u sklopu teksta o popisu pedeset najboljih stripova u izboru web-časopisa Sequential Tart), a kao treće on je jedan vrlo bistar klinac. Ne da su me njegovi stripovi scenaristički posebno oduševili, ali je užasno bitno što je on ovaj posao dobio preko literarnog agenta u nadmetanju izdavačkih kuća. Kužite? Kao da je stvar o knjizi, romanu, nečemu ozbiljnom ... Što znači da će Scholastic morati puknuti neke pare u reklamu da bi vratio uloženo i da strip ide u ravnopravnu knjižarsku utakmicu, što na engleskom (i hrvatskom, za razliku od, recimo, francuskog) nije do sada bio slučaj. Ako se Kazu (i Bone, i ostali) dobro pokažu, to ne može biti loše. Baš je lijep ovaj svijet (boljela me glava kad sam počeo tekst, ali sam u međuvremenu uzeo tabletu...:))!

(mcn)


Post je objavljen 10.08.2005. u 09:36 sati.