[dnevniQ]
Pregled vijesti za 9.8.,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 9.8.

» Mogao bi se steći loš, a pogrešan dojam (za razliku od svih onih loših, a točnih dojmova koji se jednako tako mogu steći) kako me zanima samo vanjski svijet, a ništa tu u blizini. Što ne može biti dalje od istine! Jedino što se do bliskih vijesti paradoksalno teže dolazi, te tako možda ne bih ni doznao za Strip generator da mi Romeo Štrakl nije proslijedio link. A Strip generator - kojeg je stvorio Žiga Aljaž je ludnica - pravi mali web/flesh alat kojim možete raditi vlastite stripove, vrlo instinktivan za upotrebu i super dizajniran! Nije to prva takva stvar - Lavričeva Diareja ima nešto slično na Mladininim stranicama, ali i Strip generator vas jednostavno vabi da se njime igrate! Hajde! Svi! Odmah! Srušite mu server!

» No, možda je Slovenija još preveliko i predaleko inozemstvo? Čega ima u Hrvata? Link na svoje stripove poslao nam je Eugen Vidrić i možemo reći da - iako na prvi pogled izgledaju sto puta katastrofalnije od Dilberta - nisu uopće glupi, čovjek se navikne što ih više čita. Evo kako Eugen objašnjava svoj likovni izbor: "Ja sam inače, recimo to ne vrijeđajući prave ljude s diplomom, rekreacioni dizajner i znam crtati, no ovaj strip je namjerno loše nacrtam (hebo, vide se pixeli!) da podeblja trash pravac u kojem je krenuo. Forma je jednostavna, uvijek ista, zato da se da poseban naglasak na sadržaj i kao kritika crtačima "duhovitih" stripova koji pomanjkanje smisla za humor (uvijek iste fore) maskiraju različitim načinima crtanja. Kod mene je crtež uvijek isti, pa ako se nešto ponovi, sam sam sebe sopćio (vulgarno: sjebao) :D". Tako Eugen, a vi kako znate.

» Možda će nekoga zanimati da se jedna stripovska konvencija sprema i u New Yorku: Subota 10. rujna (od 10-20h) i nejdelja 11. - gle, ne slave? - rujna (10-18 h) ... A za one koji se jošuvijekpitaju kako izgledaju američke konvencije i bi li voljeli možda tamo otići, evo jednog izvještaja iz Chicaga mahom u slikama pa neka vam je od pomoći.

» Imamo i nastavke nekih vijesti: ovdje je drugi dio teksta o utjecaju atomske bombe na stripove (spominje se i Jeremiah, tako da će sad Google izbacivati i ovu stranicu kad ga netko bude tražio) ... A ovdje je recenzija video-igre Bone, nastala po iznenađujuće popularnom stripu (i kod nas - prva naklada od 400 primjeraka davno je rasprodana, a znate što znači 400 primjeraka u nas, eee ... dakle, popularno!).

» Te na kraju, malo bonus čitanja o problemima koji nas čekaju za pedeset godina, ako. U američkom dnevnom novinskom stripu, naime, ustaljena je praksa da strip nadživi autora, da ga crta sin, nećak ili jazavac, a ako se već ništa od toga ne dogodi onda se repriziraju stare epizode jer ljudi ne bi promjenu. Pa je to problem za nove autore i svježinu stripovske stranice općenito ... Reportažna analiza problema je, pak, ovdje.

(mcn)


Post je objavljen 09.08.2005. u 01:58 sati.