[dnevniQ]
Pregled vijesti za 6.8.,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 6.8.

» Prije neki dan spomenuli smo mrežni servis Webcomics Nation namijenjen lakšem postavljanju stripova na mrežu. Jedno od prvih većih imena koje se nakačilo jest Jay Stephens, momak koji je počeo u sveščićima (Atomic City, Land of Nod), a koji danas radi novinski strip i stoji iza animirane serije Tutenstein. Enivej, link je ovdje, pa gvirnite kako vam se sviđa, iako se pogled u arhivu plaća.

» Izašle su - ma, naravno, naravno - i nove Strip Vesti koje se s ovim blogom savršeno nadopunjavaju donoseći vijesti s Balkana, natječaje za autore željne posla, linkove na brojna lijepa mjesta te kolumne poput onih Borisa Lazića, Dejana Stojiljkovića i - moju (ovoga tjedna o Osamuu Tezuki). Link!

» Vikendom se malo što događa (lažem: trenutačno je, recimo, u tijeku WizardWolrd Chicago, povelika konvencija, no vijesti s nje su dosadne najave stripova koje ćemo vidjeti tek za šest mjeseci do godinu dana ili nove objave ekskluzivnih ugovora - ništa, dakle, što bi nas se doticalo) pa možda nije loše otići malo dublje u arhive. Ovdje ćete naći nekoliko audio-zapisa (na engleskom) o egzotičnijim stripovima (arapski superheroji, indijski Spider-man, latinoamerička junakinja u Marvelu), dok je ovdje članak o tome kako američka vojska koristi stripove ne bi li vojnike poučavala o računalima.

» A kako li se zabavljaju autori da ne bi morali crtati stripove? Pa, Kaare Andrews (inače prilično nadaren momak koji je crtao pastišne naslovnice za Hulka dok ga je pisao Bruce Jones) je snimio kratak filmić koji se sada šeće festivalima, dok Ron Regé Jr. jednom tjedno sjedi u dućanu i izaziva prolaznike - amatere ili profesionalce - na dvoboj! Crtaći dvoboj, dakako, na temu koju odabiru gledatelji. Pa, zvuči zabavno … možda bi se to moglo dogoditi i na CRŠ-u ili kojem drugom našem festivalu?

» Zaokružimo dan kako smo i počeli: riječju o web-stripovima i ključnim pitanjem - može li se na njima zaraditi? Todd Allen je napisao cijelu knjižicu o tome, a da bi je reklamirao postavio je tekst na internet. I to besplatno! Premda sumnjam da će u našim krajevima od web-stripova barem još neko vrijeme biti vajde, inicijativa je hvalevrijedna, a Q-blog će cijeniti ako netko brošuru u cijelosti pročita te možda prokomentira kakvim za nas upotrebljivim člančićem. A? A?

(mcn)



Post je objavljen 06.08.2005. u 07:51 sati.