Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aradia

Marketing

Paganizam i Wicca

FORME PAGANIZMA:

Paleo-Paganizam ;najstariji,jos pre stvaranja prvih drzava
Civilo-Paganizam ;grcki,egipatski i rimski Paganizam,dakle javio se u civilizaciji,kad su nastale prve drzave.
Mezo-Paganizam ;javi se kacnije,najvise u Americi
Syncreto-Paganizam ;slican mezo-Paganizmu,ali pod uticajem drugih,kasnijih religija
Neopaganizam ;pokusaj modernih ljudi,da ponovo uspostave vezu sa prirodom,koristeci pomalo od svake gore navedene forme.Neke od formi Neopaganizma su:

Wicca
Neo-Samanizm
Neo-Druidizam
Zenska spiritualnost
Crkva Svih svetovaa
Muska spiritualnost....

STA JE WICCA?
Rec Wicca potice od anglo-saksonske reci,koja znaci Vestica.To je prva i najrasirenija forma Neopaganizma (I MOJA RELIGIJA!)
Wicca je nova religija,nastala zahvaljujuci Geraldu Gardneru,pod uticajem Ceremonijalne magije,kao i Samanizma.Danas postoji mnogo formi.Postuju se Velika Boginja plodnosti i Veliki Bog.Withcraft nije bas isto sto i Wicca.To je bukvalno vesticarenje.To nije religija,vec spellovi,rituali....ali uvek ide zajedno sa Wiccom.

Forme Wicce:
Gardnerian,Alexandrian,Dianic(postuju samo Veliku Boginju,koveni sastavljeni samo od zena),Feary,Eclectic,Celtic.....

Da li su svi Pagani vestice?
Vestice jesu Pagani,ali nisu svi Pagani vestice.

Koji su Wiccanski praznici?
Tocak godine (wheel of the year) je vesticji kalendar.
Slavi se 8 sabata:

Samhain/Halloween/noc vestica (31 Oct)
Yule (21 Dec)
Imbolg/Imbolc (1 Feb)
Ostara (21 Mar)
Beltane/Bealtaine (30 April)
Litha (21 Jun)
Lughnasadh/Lunasa or Lammas (1 Aug)
Mabon (20-23 Sep)

Da li vestice imaju svetu knjigu?
Ne,nemaju.Svaka vestica pise svoju Knjigu senki (The book of shadows),u kojoj belezi rituale,cini,napitke,svoje komentare...

Sta je koven?
Skup od vise vestica,u kom se vrse rituali.Najcesce je u pitanju 13 vestica.Pre iniciranja novog clana,on se uci,i stavlja na proveru,a posle godinu dana i jednog dana,on se inicira.Tad bira licno vesticje ime.Clanovi bi trebali biti goli,tokom rituala.To je obavezno u garderovoj tradiciji,dok u Aleksandrijskoj nije,ali je pozeljno.
Evo,da kopiram i ritual otvranja kruga sa jednog sajta .....to su svi kopirali na svoje sajtove....

POTRAZITE KNJIGU STARHAWK – SPIRITUALNI PLES,moze se skinuti sa neta,na hrvatskom....jako je dobra.




Nemojte pre rituala da zaboravite namestiti oltar.Nije tesko.Ima vise nacina.Najlaksi (i najjeftiniji) je nacin da odaberte prijatno mesto(neko mali sto),stavite simbole elemenata i sve sto vam treba za ritual.Mada,mozete redjati i kristale (ako ih imate)...

Simboli elemenata:
Zemlja (sever) –pentagram
Vazduh (istok) – athame (noz,koristi se za rituale,ne za secenje,ne za povrede)
Voda (zapad) –pehar ili casa sa vodom i solju
Vatra (jug) – sveca,stap


Stvaranje kruga

Potreban alat:
Atame ili magicni stap,
Voda pomjesana sa soli(prociscena voda)
Kada odlucite da cete raditi, morate procistiti ritualni prostor.Uzmite posudu slane vode i okrenite se prema Istoku.Pospricajte vodu prstima i recite "Prociscujem ovaj prostor da bude spreman za Veliku Boginju i Velikog Boga".Ponovite to sa svim ostalim stranama svijeta (jug, zapad i sjever).
Nacrtajte krug ili ga zamislite oko oltara.Stanite na istocnu stranu sa Atameom u desnoj ruci(ako ste desnjak)uperenim u zemlju.Vizualizirajte svijetlecu zraku zelenog svijetla kako izbija iz vaseg Atamea.Napravite tri kruga vizualizirajuci kako vasa zraka postaje krug oko oltara i na kraju kugla unutar koje se nalazite.
Kada ste zavrsili , kleknite ispred oltara te recite "Blagoslovljen bio krug koji stiti mene i moj rad."
Kada zelite otvoriti krug nakon magickog rada, ucinite to na potpuno suprotan nacin od stvaranja kruga.


Prizivanje Kula Strazara

Jednom kada ste stvorili krug mozete prizvati elementalne duhove kako bi prisustvovali vasem ritualu. To nije nuzno ali ce uciniti vasu caroliju snaznijom.Morate to uciniti pravim redoslijedom.
1. Okrenite se ka Istoku , stanite u poziciju Velike Boginje (Poput znaka "X") rukama visoko uzdignutim sa magicnim stapom u desnoj ruci (ako ste desnjak)i recite:"Pozivam cuvare kule istoka , snage zraka i inteligencije, dodite i blagoslovite moju caroliju svojom snagom".Morate vizualizirati nesto poput zracnog vrtloga ili tornada kako se priblizava sa istoka te staje na vasoj istocnoj strani kruga.Kleknite i nacrtajte prizivni pentagram(simboli stizu uskoro).
2.Okrenite se ka Jugu , stanite u poziciju Velike Boginje (Poput znaka "X") rukama visoko uzdignutim sa magicnim stapom u desnoj ruci (ako ste desnjak)i recite:"Pozivam cuvare kule juga , snage vatre i promjena, dodite i blagoslovite moju caroliju svojom snagom".Morate vizualizirati nesto poput vatrene kugle ili neceg slicnog sto vam vise odgovara kako se priblizava sa juga te staje na vasoj juznoj strani kruga.Kleknite i nacrtajte prizivni pentagram.
3.Okrenite se ka Zapadu , stanite u poziciju Velike Boginje (Poput znaka "X") rukama visoko uzdignutim sa magicnim stapom u desnoj ruci (ako ste desnjak)i recite:"Pozivam cuvare kule zapada , snage vode i ljubavi, dodite i blagoslovite moju caroliju svojom snagom".Morate vizualizirati nesto poput kise ili neceg slicnog sto vam vise odgovara kako se priblizava sa zapada te staje na vasoj zapadnoj strani kruga.Kleknite i nacrtajte prizivni pentagram.
4.Okrenite se ka Sjeveru , stanite u poziciju Velike Boginje (Poput znaka "X") rukama visoko uzdignutim sa magicnim stapom u desnoj ruci (ako ste desnjak)i recite:"Pozivam cuvare kule sjevera , snage zemlje i materijalnih vrijednosti, dodite i blagoslovite moju caroliju svojom snagom".Morate vizualizirati nesto poput stijene ili neceg slicnog sto vam vise odgovara kako se priblizava sa sjevera te staje na vasoj sjevernoj strani kruga.Kleknite i nacrtajte prizivni pentagram.
Kada ste gotovi , spremni ste zapoceti sa carolijom.
Kada ste zavrsili sa carolijom , morate otpustiti cuvara kula, te im zahvaliti na pomoci.Ucinite to na tocno suprotan navin na koji ste ih pozvali.To znaci...
Okrenite se ka Sjeveru i stanite u poziciju Velike Boginje.Nacrtajte Tjerajuci pentagram i recite:"Hvala vam sto sto prisustvovali mome ritualu, idite u miru."Vizualizacija je i ovje bitna , te zamislite kako odlaze , svaki na svoju stranu. Ucinite to isto na Zapadu, Jugi i Istoku, samo ucinite odgovarajus=ce promjene u tekstu i invokacijama ovisno o kojoj strani svijeta se radi.Ne zaboravite im
zahvaliti!




Post je objavljen 13.07.2005. u 13:30 sati.