Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kronotvorije

Marketing

LISTE; GLASANJA; PREPIRKE; POPULARNOST

OK, jučer je moj blog po nekim statistikama pročitalo 9 novih ljudi. 9 ljudi koji nisu navikli ostavljati komentare ili koji jednostavno nisu vidjeli u tekstu ništa vrijednog komentiranja. Možda primjete u ovom nešto što će podržati ili iskritizirati, vidjet ćemo. Znači 9 ljudi, zašto samo 9? Evo zašto.
FRESH LISTA
Prvo da se dotaknem one FRESH liste na početnoj stranici. Napišem novi blog, objavim ga i gle čuda, pojavi se na toj listi. Međutim izgleda da sam ga objavio u krivo vrijeme, jer je nakon mene postala navala objavljivanja blogova i moj se ubrzo zagubio negdje van liste. Zato imam jedan prijedlog. Ne bi li bilo dobro da se pored svih tih lista napravi i jedan katalog (ne na početnoj stranici nego da se tamo stavi link na njega) gdje bi svi blogovi bili raspoređeni po početnom slovu a unutar toga po najsvježijim postovima? Ili recimo da se u tom katalogu nalaze svi koji su osvježili blog u zadnja dva dana (da ipak ne bude prevelik), također razvrstani po abecedi. Jer vjerujem da postoji dosta zanimljivih blogova ali su novi i rijetko se zadržavaju na fresh listi a samim time ih se rijetko i čita.
SMS glasovanje
Nadalje, vidim da se često vode diskusije oko ovog načina glasovanja i te liste. Podržavam to, jer naravno treba zarađivati, nitko vas ne sili da glasate, a uvijek ima onih koji će glasati za bilo kakvu glupost (ne kažem da je ovo glupo) pa makar poruka koštala i 15 kuna. Dakle, svakom po njegovom izboru. No ono što me smeta kod te SMS liste je to da se glasovi brišu svaki dan. I onda sve ispočetka. Zato imam jedan prijedlog za admine: napravite listu gdje se glasovi neće brisati ali će na početnoj stranici biti samo prvih 15 blogova, a za cijelu listu napravite link ispod glavne. Tako neće biti problema s dužinom liste, nikom se neće brisati PLAĆENI glasovi, bit će zanimljivija borba na vrhu nakon nekog dužeg vremena i vidjet će se koji su blogovi najčitaniji (ili koji imaju najbogatije čitače), i svi sretni i zadovoljni. Eto iz tog razloga proslijedit ću ovaj blog administratoru pa kaj bude bude, možda ga i pročita netko tamo. Ponavljam, ovo nije kritika nego prijedlog.
COOL lista
Sljedeća tema – cool lista. Gledam sve one uvjete koje treba ispuniti i nekako mi baš i ne leže. Kao prvo kritika. Ne možeš doći na cool listu ako nekoga kritiziraš. Misli li se tu na kritiziranje drugih bloggera? Ako da, to podržavam, ali se ne slažem s tim da ne smiješ kritizirati premijera recimo. Jer kakve su to kolumne u kojima ne kritiziraš jadno stanje u državi. Zatim kvaliteta, stil, zanimljivost, informativnost, obrazovni element, da autor na privlačan način iznosi svoja razmišljanja i emocije, originalnost. Ovi kriteriji su ok, ali nije precizirano kakvi moraju biti da bi morali biti zadovoljeni a i previše se oslanjaju na subjektivnost onoga koji ih procjenjuje. Jedini kriterij koji smatram poštenim i kvalitetnim je posjećenost stranica i zainteresiranost čitatelja za tematiku i sadržaj. To je sasvim u redu i smatram da bi pored redovnog pisanja bloga to trebao biti jedini kriterij za cool listu. Jer tko je posjećen taj ima i kvalitetu i stil i zanimljivost i informativnost i sve ono što se spominje u prvom kriteriju. Ali tu je opet problem kako doći na listu najčitanijih ako te nema na nijednoj listi na kojoj bi te ti isti čitatelji mogli naći, tj. Nađeš se na jednoj od njih tek nekih sat vremena. To je PARADOKS.
Ok, a sad idem ovo proslijediti adminu, pa možda nešto i bude, samo napominjem (da me nebi cenzurirali) ovo nije kritika, već prijedlog!


Post je objavljen 08.06.2005. u 14:31 sati.