Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nesalomljivi

Marketing

INTERVIEW WITH IGGY POP ( objavljeno u Jutarnjem Listu godine 2001 )

Interview with Iggy Pop November of 2001


U drugoj polovini 70-tih ja sam bio u milosti i nemilosti moje pubertetske faze koja cini mnoge da se osjecaju nesigurnim te da s nepovjerenjem gledaju na svijet koji ih okruzuje! Dakle, ako mladjani Zoka nije mogao Svijetu,e,onda je Svijet dosao mladjanom Zoki u posjet.
Zatvoren izmedju cetiri zida moje sobe i koristeci stari Pupin Radio Aparat,stvarao sam nekakav moj,vlastiti Svijet,gdje nisam trebao razmisljati o tome dal' mi je kosa masna il' se na licu pojavila jos koja dodatna akna koja kao da je ziva pa mi sve govori:"
"E,Miseticu zaboravi na djevojke danas"!
Bas te 1976 godine,tako vjesto otudjen od sredine,slusajuci nocni program Radio BBC-a ,moj svijet se umnogome promijenio-na bolje.
Do bola monotoni glas BBC-ovog voditelja govorio je o neredima na ulicama Londona izazvanim pripadnicima punk pokreta.
"Na celu ovoga pokreta nalaze se izvjesni Malcom McLaren i grupa Sex Pistols"-nastavio je glas najdosadnijeg voditelja na svijetu.
"Ova muzicka grupa-nastavio je dezurni BBC monotonac-na vecerasnjem koncertu je otvoreno vrijedjala britansku kraljicu i sve ono na cemu pociva danasnje britansko drustvo." I onda se desi ono sto promjeni moj dozivljaj rock muzike za sva vremena.
"Dragi slusatelji da bi ste najbolje razumjeli o kojoj vrsti destruktivizma se ovdje govori mi smo odlucili da emitiramo jedan dio njihove pjesme u kojoj je kraljica
stavljena u ravan s fasizmom"-znacajno zavrsi ON.
Nakon toga iz radio prijemnika izleti nevjerojatna kolicina energije (pozitivne ili negativne to uopce nije bilo vazno) i eter ispunise rijeci:"God save the queen-And the fashist regime,It made you a moron-A potential H bomb".
Jadni voditelj tog BBC nocnog programa nije mogao ni predpostaviti da je pustajuci ovu pjesmu u svome programu,iz korijena promjenio "muzicki zivot" potpisnika ovih redova.
Od te noci pa nadalje moja formula za rock muziku je bila:
ENERGIJA+PORUKA=DOBRA MUZIKA!
The Sex Pistols su postali moji idoli. Prica ide dalje ovako,godinu dana kasnije John Lydon u jednom njemackom muzickom magazinu izjavi da je otac punk pokreta zapravo amerikanac po imenu Iggy Pop and The Stooges!
Kako su kod nas u to vrijeme skoro sve radio postaje vrtile iskljucivo ABBA,Demis Roussosa, i tome slicne zezncije,nije bilo niti govora da se ovaj mladac "obrazuje" na Iggy Pop-u i The Stooges.
U svakom slucaju,moja susjeda Ljubica,je u svojim 30-tim, otkrila da jednodnevna putovanja u Trst mogu dostatno poboljsati njezin kucni budzet.
Tako sam je ja ,jednoga dana, zamolio da kada ode do Trsta donese i meni album (bilo koji) Iggy Pop-a i The Stogges. Naravno ovaj zahtjev sam podrzao cinjenicom da joj dajem moju sestomjesecnu ustedjevinu!
Vratila se susjeda iz Trsta i donijela mi Iggy Pop-ov album "The Idiot". Solo album.
Taj album,zacinjen produkcijom David Bowie-a, je te '78, bio najcesce rabljeni album
na mom Iskrafon mono gramofonu. Ja dobio jos jednog idola.Njegovo ime -Iggy Pop.

24 godine kasnije,sjedim u mracnom uredu Kluba M u Pittsburgh-u . Na suprotnoj strani stola je Iggy Pop,koji je prije nepunih pola sata zavrsio koncert na kome je promovirao svoj novi album "Beat Em Up".Iggy je ,vrlo vjesto , jednom rukom groznicavo pripaljivao cigaretu dok je drugu ruku nastojao da ugura u rukav kosulje.
S nama za stolom sjedi i Iggy-ev manager Art Collins koji mi uporno objasnjava da Interview ne bi trebao biti duzi od 20-tak minuta .
"Fuck that"-smireno odgovara Iggy Pop. "Nema vremenske granice"-zvucao je odgovor covijeka koji je jos prije nekih 40 godina pjevao NO FUN.
Naravno objasnim mu da ce razgovor biti objavljen i u Hrvatskoj,pa sam ga zamolio da mi kaze sto i koliko zna o hrvatskoj.
On kao iz topa izvali: "Zadnji put kada sam svirao u Hrvatskoj vidio sam puno fasizma.Tko jebe fasizam. Tko jebe sve drzave na ovome Svijetu. Svaka drzava na ovom Planetu ima svoj fasizam."
"No ,ukoliko me tamo pozovete-nastavio je Iggy-ja cu obavezno doci jer imate divne krajolike."
Kasnije cu saznati da je za svoga posljednjeg nastupa u Hrvatskoj,Iggy imao lose iskustvo o kome jednostavno nije zelio puno da govori. Ostalo je sve na tome-"ruzno iskustvo".

ROCK EXPRESS: Da li ti se ikada desi da kada se ujutro probudis o sebi razmisljas kao o James Jewell Osterburg-u (Iggy-evo pravo ime) a ne kao o Iggy Pop-u?

IGGY POP: Ne. Ja sam se rodio i svoje djetinstvo zivio u Ann Arbour u Michigan-u.
Kao i svi klinci u to vrijeme imao sam dobra i losa iskustva s tim "odrastajucim danima". Ako bi ti sada pitao ovo isto pitanje nekoga od mojih prijatelja iz djetinstva onda bi ti oni zasigurno odgovorili da me pamte kao James-a, no ja sam vec odavno izgubio vezu s tim imenom.

ROCK EXPRESS: Ok. Zasto Iggy Pop?

IGGY POP: Iggy je bio moj nadimak koji sam dobio u high school(srednja skola).
Ovo Pop sam prisvojio od klinca koji se zvao Jim Pop i on je u to vrijeme bio na "ljepilu" te je onda tesko obolio pa je izgledao stravicno,gotovo nestvarno medju nama ostalima.
On je izgubio kosu,obrve...jednom rijecju ,izgledao je kao duh.
Mi smo se u to vrijeme zezali na njegov racun al' ja sam u isto vrijeme u njemu vidio moga personalnog heroja. Skoro kao da sam ga dozivio kao Super Heroja iz stripova!
Eto,tako sam ja postao Iggy Pop.

ROCK EXPRESS: Zbog cega si u njemu vidio heroja ? Zbog drogiranja ljepilom?

IGGY POP: Za mene je on bio hrabar klinac. Radio je svoju stvar. Nije pripadao establismentu. Nije se puno klincio svojom bolescu.
Znao je posljedice i bio je spreman da ih prihvati. Ja to smatram vrlinom.

ROCK EXPRESS: Koje je tvoje iskustvo s drogama?

IGGY POP: Dobar dio moga zivota ja sam proveo na teskim drogama. Iskreno, moram se zahvaliti ovome "odozgo" da sam jos uvijek ziv i da danas sjedim ovdje s tobom i radim ovaj interview.hahahaha

ROCK EXPRESS: O kojim "teskim drogama" je rijec?

IGGY POP: Lista je velika...nema kraja... MDA , LSD, pot , cocaine, heroin,itd,...
Covijece mi smo u to vrijeme doruckovali,rucali i vecerali droge. Sjecam se da je jednom ,nakon sto smo ostali bez droga,netko dosao na "pametnu"ideju da skupimo paucinu u podrumu i popusimo to jer taj netko je rekao da se od toga moze otici "visoko".

ROCK EXPRESS: Od paucine???

IGGY POP: ....hahahah....Naravno da nije radilo. Grlo me je peklo u narednih nekoliko dana znam da smo otkazali par svirki zbog toga.U svakom slucaju,niti sam znam kako sam prezivio sve ove godine.hahaha....Ocigledno zivot me voli!hahaha

ROCK EXPRESS: Ti si karijeru muzicara zapoceo kao bubnjar i....

IGGY POP: Zasto je svima tako bitna to moje bubnjarsko iskustvo? Kao da postoji kakva svjetska urota izmedju svih novinara koji moraju da me pitaju to pitanje.hahah

ROCK EXPRESS: Ja sam pokusao samo malo da se informiram o tvome zivotu ...

IGGY POP: To je jako fino samo sto je moj zivot i narocito moje djetinjstvo sasvim obicno.

ROCK EXPRESS: Ok. Zaobidjimo pricu o tvome bubnjarskom iskustvu al' za uzvrat te molim da mi nesto malo vise kazes o tom svom "obicnom djetinjstvu"?

IGGY POP: Ovo mi sada dodje kao seansa kod Psihijatra. Mozda je Art u pravu kada pokusava da ogranici ovaj Interview na 20-tak minuta.hahahaha

ROCK EXPRESS: Dakle?

IGGY POP: Klasicna prica. Roditelji , narocito moj otac ,su bili razlog mnogih mojih pobuna u to vrijeme. Samo nemoj me pogresno razumjeti,ponovit cu tebi isto sto sam rekao vec 100 puta u proslim interview-ima: JA SAM VOLIO I JOS UVIJEK VOLIM SVOGA OCA.

ROCK EXPRESS: Tvoj otac je pripadao intelektualnijim krugovima?

IGGY POP: Moj otac je bio ucitelj engleskog jezika i ako ti to hoces staviti u kategoriju "intelektualac" to je ok za mene. On je bio jak individualac i nikada se nesto pretjerano nije priblizavao bilo kojim "krugovima",bilo da su oni "intelektualni" il' da je u pitanju obican razgovor o obicnoj svakodnevnici s obicnim susjedima!
On jednostavno nije vjerovao u tu vrstu druzenja. Ja sebe vidim na isti nacin.

ROCK EXPRESS: Pa zasto bi on kao takav mogao da bude razlog da ti postanes "pobunjenik"?

IGGY POP: Zato sto je njegov zivot za moj ukus bio previse discipliniran. Dosadan.
Niti je pusio,niti je pio a u isto vrijeme je zelio da kontrolira u potpunosti moj zivot. Nijedno moje shishanje nije moglo proci bez njegove prisutnosti . Uvijek kratka kosa.
Najvise me je nerviralo to sto je on odlucivao kakvu garderobu da oblacim...

ROCK EXPRESS: Tu te u potpunosti razumijem...

IGGY POP: hahahah ...Eto,vidis posve obicno djetinstvo.

ROCK EXPRESS: I kako je onda doslo do tvoga uoblicavanja ovog pobunjenickog statusa u muziku i pisane rijeci?

IGGY POP: Nista bitnoga se zapravo nije desilo do osnivanja The Stooges. Svirao sam u ovim skolskim bandovima koje smo oformili cisto da bi pobjegli od svakodnevnice.

ROCK EXPRESS: The Stooges je cini mi se isto tako bio bijeg od, u ono
vrijeme ,muzicke svakodnevnice?

IGGY POP: Da, to je tocno. Mi nismo imali "izgradjenu" publiku za ono sto smo radili. S kraja 60-tih meni je najvaznije bilo da budemo sto bucniji i da sto vise iznerviramo one prosjecne rok konzumente. Ostalom cijela moja ideja iza The Stooges je bila da okupim karaktere koji nisu bog zna kakvi muzicari ali s kojima bi ja mogao lako manipulirati i koji bi bili ekipa spremna za dobru zezanciju.
U pocetku smo se zvali Psychedelic Stooges i cijela furka je bila u tome da organiziramo koncerte po kucama nasih prijatelja.hahahah ...Koji progres kada gledas iz ove vremenske perspektive...hahahah ... Nas prvi nastup pod nazivom The Stooges-ima bio je kompletno razocarenje. Svi prusitni su u klubu napustili su svirku prije nego li sto smo dosli do trece -cetvrte pjesme. Moji dobri prijatelji su mislili da sam ja mentalno prolupao jer sve sto su culi i vidjeli na tom koncertu navodilo ih je na takvu misao.hahaha

ROCK EXPRESS: Johny Lydon (The Sex Pistols) je svojevremeno izjavio da je Iggy Pop and The Stooges "odgovoran za stvaranje punk pokreta". Kako to komentiras?

IGGY POP: Ja volim Johny-a i volim sve sto su The Sex Pistols odradili u svoje vrijeme. Naravno da mi godi takav kompliment koji dolazi od Johny Rotten-a.Nas su uvijek gotivili u prvoj mjeri odvaljeni karakteri. Recimo ,u USA nasi najvatreniji fanovi su se nalazili medju povratnicima iz rata u Vietnamu. U Engleskoj,cijeli taj PUNK pokret je vidio u nama nesto bitno za svoje vlastito postojanje....

ROCK EXPRESS:I onda je dosla tvoja solo karijera?

Prije nego li je Iggy zapoceo s odgovorom na vratima ovog malog ureda pojavio se ponovo Art koji je Iggy-a napomenuo da ce kasniti na "nesto" sto je vec odavno bilo zakazano.
Iggy je samo odmahnuo rukom.

IGGY POP: Gdje smo stali?

ROCK EXPRESS: Tvoja solo karijera?

IGGY POP : E,da. Narkotici su odgovorni za nestanak The Stooges i nastanak Iggy Pop-a. Za mene je osobno najteze bilo '75 kada sam se sreo s mnostvom problema u isto vrijeme. Jednostavno pretjerano puno problema da bi samo jedan covijek mogao da ih kontrolira i savlada...

ROCK EXPRESS: David Bowie je dosao kao spasitelj?

IGGY POP: David i ja smo jednostavno fukcionirali na principu kreaitivne energije koja je jednostavno mene natjerala da dam najbolje od sebe. On i ja smo zajednickim snagama izgurali cijeli taj projekat oko moga solo albuma The Idiot.
David je muzicki genije i od njega sam naucio da dobra rock muzika nije nista drugo nego dobar art. Mislim,pogledaj samo njegov rad s Thin Machine...Tu vidis i cujes posve jasno da on uvijek tezi ka tome da svoju kreativnost podijeli s drugima na jedan obostrani i produktivni nacin...On je covijek koji voli da podijeli svoj dozivljaj muzike s drugima.... Nije sebican...David je ok.

ROCK EXPRESS: Po mnogima ti si bio taj koji je Bowie-u bio neka vrsta muze. Znaci li to da je David ponekad i "uzimao" a ne samo "dijelio"?

IGGY POP: Ponavljam , to je bilo obostrano kod nas dvojice. Ja to zovem cistom kemijom. Mi smo funkcionirali na istim valnim duzinama....
"The Idiot" je ovakav kakav jeste zbog David-ove produkcije i konstantnog guranja moga,u to vrijeme, vrlo depresivnog karaktera, da izbaci ono najbolje iz sebe.

ROCK EXPRESS: Da li ces ponovo raditi s David Bowie-m?

IGGY POP: Nikad se ne zna. Nemam nikakvih planova al' jos jednom ti kazem ukoliko doista ponovo osjetimo da mozemo nesto novo napraviti mi cemo to telepatski prepoznati.

ROCK EXPRESS: Novi album "Beat Em Up",novi muzicari u pratecem band-u ...i nakon ovog vecerasnjeg koncerta mogu slobodno reci nikada bolji Iggy Pop.
Ti si nesto kao vino-sto stariji to bolji.

IGGY POP: hahahahaha ....Hvala na komplimentu. Dobra stvar je da se ja danas ,s mojih 54 godine,osjecam jos uvijek kao da nmi je 16 godina.To bi trebala da bude vrlo vazna stavka u svacijem zivotu-tijelo moze da stari ali dusa mora da ostane mlada!
Uostalom ja uvijek imam dobru ekipu oko sebe tako da mi i nije tesko odrzavati taj kontinuitet. Recim,na ovoj turneji u mom pratecem band-u su ljudi koji su odradili najvise posla na kreiranju "Beat Em Up"...

ROCK EXPRESS: S izuzetkom Lloyd Roberts-a...

IGGY POP: Da. To je tuzno jer Mooseman (Lloyd-ov nadimak ;opaska potpisnika ovog teksta) je bio jedan od najvaznijih pokretackih kotaca u ovoj ekipi izvrsnih muzicara. On je tragicno izgubio zivot neposredno nakon sto smo zavrsili snimanje ovog albuma. Jako nam nedostaje i zato smo i odlucili da ovaj album i turneju posvetimo uspomeni na Mooseman-a.

ROCK EXPRESS: Govoreci o turneji ,veceras si skoro dva sata bez prestanka skakao po bini,odlazio u publiku,penjao se po zvuucnicima... Podsjecas me na Mick Jagger-a u kolicini energije koju ispoljavas na sceni. Da li mozes izdrzati ovaj tempo tijekom cijele turneje?

IGGY POP: Nisam bas siguran da Mick ima istu vrstu energije koju ja imam. Koliko mi je poznato, on i dalje svaki dan trci a ja bas nemam nesto pretjerano veliki apetit za takvo sto.hahahaha
Kazu da je ovo kod mene prirodno a kako i sam znas priroda cini cudne stvari. Cesto puta iznenadi.hahaha

ROCK EXPRESS: Imas vrlo prisan odnos s publikom. Veceras si barem 5-6 puta natjerao momka za rasvjetom da upali regularnu rasvjetu jer si zelio da vidis ljude koji su dosli da vide tvoj koncert....

IGGY POP: To je zato sto ja imam postivanje prema onima koji su kupili kartu i dosli da me vide. U isto vrijeme ja ne zelim da izgubim dodir s realnoscu. Ja ne zelim da budem zvijezda samo zbog "zvijezda". Ja zelim da budem zvijezda zbog onih koji podzavaju moj rad.

ROCK EXPRESS: Puno hvala na razgovoru i zelim ti da i dalje ostanes "prirodan"!

IGGY POP: Hvala...

Nakon sto smo se rukovali Iggy je prvi napustio ured a ja sam ostao jos nekih desetak minuta u istome ne bi li sakupio svu moju opremu (dio interview-a je radjen za lokanu radio postaju) i doista mi je islo na nerve kada je neki mladi klinac,ocigledno radeci kao redar na ovome mjestu,dosao da me pozuri jer on treba da zakljuca ured.
Sto je to svima da nekuda zure? Zar i Iggy nije rekao :"nema vremenske granice"...

Zoran Misetic
U Pittsburgh-u,mjesec Studeni ,godina 2001.




Post je objavljen 02.01.2005. u 17:55 sati.