Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Kupovina preko interneta

Nedavno sam kupovao neke stvari preko neta i gle sranja: morao sam još platiti i dodatne troškove: carina, PDV itd. itd. Obično je to što kupujem male vrijednosti i ne platim ništa. Anyway, platim ja uzmem robu i sve 5! Međutim vrag (ili je to bio netko drugi?) mi nije dao mira. Kupio sam dvije audio knjige na dva CD-a preko Amazona koje su (srećom!) došla u dvije odvojene pošiljke. Za jednu nisam ništa platio, a za drugu sam bogme platio preko 100 kn, btw. cd košta oko 80 kn. I sad si ja mislim zašto mi nisu naplatili i za prvu pošiljku? Jesam li onda imao sreće ili sam sada imao peh? Pogledam ja kaj su naplatili i piše iznos poreza cca 20-ak posto od vrijednosti paketa, a iznos carine 0 i na dnu još upravna pristojba 50 kn i carinska pristojba 10 kn. Prvo kaj mi je palo na pamet je zakaj su mi uopće išta naplaćivali kad "znam" da se do 300 kn vrijednosti niš ne plaća. Tako je barem kad idem van i vraćam se preko granice.
Idem bacit pogled u zakon o PDV-u i fakat u članku 12. naletim na sljedeće:
Plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođeni su:
...
3. uvoz dobara koji se prema carinskim propisima smatra osobnom prtljagom te ostalih dobara za osobnu upotrebu do ukupne vrijednosti 300,00 kuna, ako ta dobra nisu namijenjena preprodaji, uz uvjete propisane carinskim propisima


Super imam ih!!! Ma sad će oni mene čuti. Fakat sam se nabrijao i počeo na tel. imeniku tražiti broj carinarnice. Nazovem ja i počnem spiku pa kako, pa zašto ovo ono... i žena počne nešto brijati o pismovnim pošiljkama, kao nije to isto bla. bla., i fakat malo niže u istom tom zakonu:

4. uvoz dobara putem poštanskih i drugih pošiljaka ukupne vrijednosti do 300,00 kuna, koje primatelji hrvatski i strani državljani prime iz inozemstva od fizičkih osoba i za koje primatelj ne plaća naknadu pošiljatelju, uz uvjete propisane carinskim propisima

Znači samo ako vam šalje fizička osoba, a ne firma tipa Amazon.com, i ako za to niste ništa platili i vrijednost je do tristo kuna na to se ne obračunava PDV. Kako to nije bio moj slučaj spustio sam slušalicu :(
Međutim, ne predajem se ja tako lako, o ne! Sjetio sam se da je to knjiga, a znam da se na knjige ne plaća PDV odnosno PDV je 0%.

Ponovo zovem ženu, ovog puta malo oprezniji, ali još uvijek nabrijan. Lijepo kažem gospođo, ali to je knjiga i na knjige se ne plaća PDV. Je, ali to je CD odgovara ona meni. I onda ja pobjedonosno citiram čl. 10a. stavak c:
Porez na dodanu vrijednost plaća se po stopi od 0% na: ....
knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja, udžbenike za pedagoški odgoj i obrazovanje, za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, otisnute na papiru ili na drugim nositeljima teksta uključivo i CD-ROM, video kasetu i audio kasetu.


E sad je žena zbunjena, u gužvi je, upućuje me na insatncu više. Instanca više me upućuje na još višu instancu itd. itd. ja na kraju pizdim i osobno odlazim na mjesto zločina. U carinarnicu! U ruci već napisana pritužba s brojem mojeg tekućeg računa na kojeg želim da se izvrši povrat love, hihihihihi ;)))))
Ulazim u ured i kažem: krivo ste mi napravili, pogriješili ste. Ona kaže nismo. Ja kažem jeste. I što ćemo sad, pita ona mene, kada svatko tvrdi da je on u pravu? Ja sam naravno jedva dočekao taj trenutak;) Onako, složim ozbiljnu facu pokušavajući savladati svoje uzbuđenje, tak da ne skuži koliko ću uživati u sljedećem trenutku izgovarajući antologijsku rečenicu koja je tako omiljena mantra među birokratima: Onda ćemo pogledati što kaže ZAKON!!! Ne znam da li mi se samo pričinjalo u tom trenutku ili sam zaista čuo pokliče svojih oduševeljenih navijača. Osjećao sam se ko usred olimpijske arene i upravo zadavajući smrtonosni udarac lavu, gladijatoru ili tko se već našao s druge strane moje oštrice. U prvi čas tišina, a onda lagana promjena ponašanja. Da skratim priču i izađem iz arene: niš od moje love! Zašto? Zato jer sam već platio sve te troškove i na taj način njima de facto (ili de jure) priznao da su u pravu. Trebao sam vratiti paket, odnosno reči poštaru neka to lijepo vrati u carinarnicu na ponovnu procjenu. Onda bi se skupila komisija pa bi, ako treba, i svi zajedno sjeli i slušali CD da vidimo jesu li na njemu pjesme ili je to fakat audio knjiga.
Poanta: kad kupujete audio knjige iz inozemstva neka to na njima jasno piše (da, može i na engleskom). Ako vam kojim slučajem nešto naplate ili samo sumnjate da su vam previše naplatili - nemojte preuzeti pošiljku nego je vratite na ponovno procjenu. Naime kad ste uzeli robu i otvorili paket ona je izašla iz carinskog nadzora i oni za nju više ne odgovaraju čitaj: možete im staviti soli na rep. Eto ga čovjek svaki dan nauči nešto novo. Vjerojatno je na ovom drugom CD-u jasno pisalo audio book, a na ovom je pisalo samo audio cd. Pušiona. Uglavnom kada vam ništa ne naplate za CD-ove budite zahvalni:)

Post je objavljen 14.12.2004. u 23:55 sati.