Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • Sredovječni udovac

    Kad bih čitao kako Prevertov tamničar ide osloboditi onu koju je zarobio u kavez laži..., činila mi se dobrom pjesmom, ali Famous blue Raincoat mi je i životan, uvjerljiv, čini se da bi prava nesebicna fromovska ljubav mogla reci: "hvala za nevolje koje si odnio iz njenih očiju (doslovan prijevod)". Normalno, ljubav dolazi u svim oblicima.
    Bio je mit o ljubavi sestre prema bratu, da nije za one države zabilježeno niti jedno takvo ubojstvo, ali se pokazalo netočnim.

    avatar

    16.03.2015. (05:30)    -   -   -   -  

  • Hlapićka

    Odgovorit ću noticom iz vlastitog života, premda ne posebno relevantnom za čitav post.
    Budući da mi je svakodnevica zaražena grozničavim kalkuliranjem oko stambene situacije, moji roditelji pokušavaju pomoći vrijednim savjetima.
    Tako mi je majka baš jučer dala savjet: upoznaj nekog frajera koji ima isto toliko novca koliko i ti i lakše ćete kupiti stan.
    Ja joj gorljivo odgovaram kako moram imati svoj stan i da ne dolazi u obzir da s nekim drugim kupujem tako krupnu stvar, a njoj neshvatljivo, žarko mi odgovara, praktički se svađamo. Pretvara se to u moje citiranje Munro koja mi je sad aktualna (Kad je Will otišao, Gail se činilo da joj se dućan puni ženama. I to ne nužno ženama koje kupuju odjeću...Pričalo se o muškarcima, obično o muškarcima koji su otišli. O lažima i nepravdama i sukobima. Izdajama tako užasnim- a opet tako trivijalnim- da ti je preostalo samo pasti na pod od smijeha kad ih čuješ. Muškarci su davali blesave izjave. "Žao mi je, ali nisam više sto posto predan ovom braku." Nudili su ženama na prodaju automobile i namještaj što su ih žene same kupile i platile.)
    Znaš i sam da je ovaj citat sasvim slučajno o muškarcima, meni ne bi palo na pamet diskriminirati po spolu. Priča je takve prirode. Kako se potpuno prepustiti ideji da s nekim budemo Mi? To je naprosto glupo. Ne znam ni je li uopće moguće kada se osoba razvije do te mjere u sebe da više ne može nikada bezrezervno biti netko drugi, netko tko može biti Mi.
    No, što nas uopće izaziva da postanemo Mi?
    To je pitanje na koje bih voljela čuti argumentiran odgovor. Zasad imam samo intuitivan odgovor: nešto kao, ugodno je biti Mi isto toliko koliko je neugodno biti Ja. Jer tko još može voljeti, iskreno voljeti Ja, a da to ne bude sociopatizam?

    avatar

    16.03.2015. (07:38)    -   -   -   -  

  • Hlapićka

    Kad govorimo o slomljenom srcu, sjetim se hrpe stvari kojima mogu razbiti ozbiljnost te ideje nesretne ljubavi. U prekidu vlastite veze pomogla mi pjesma Dorothy Parker, čiji sam naslov daje naslutiti da ima i pozitivnih nuspojava slomljena srca:

    Now At Liberty

    Little white love, your way you've taken;
    Now I am left alone, alone.
    Little white love, my heart's forsaken.
    (Whom shall I get by telephone?)
    Well do I know there's no returning;
    Once you go out, it's done, it's done.
    All of my days are gray with yearning.
    (Nevertheless, a girl needs fun.)

    Little white love, perplexed and weary,
    Sadly your banner fluttered down.
    Sullen the days, and dreary, dreary.
    (Which of the boys is still in town?)
    Radiant and sure, you came a-flying;
    Puzzled, you left on lagging feet.
    Slow in my breast, my heart is dying.
    (Nevertheless, a girl must eat.)

    Little white love, I hailed you gladly;
    Now I must wave you out of sight.
    Ah, but you used me badly, badly.
    (Who'd like to take me out tonight?)
    All of the blundering words I've spoken,
    Little white love, forgive, forgive.
    Once you went out, my heart fell, broken.
    (Nevertheless, a girl must live.)


    Ili recimo kako Glen Duncan kaže: Falling in love makes the unknown known. Falling out of love reverses the process. I watched the mystery of myself thickening between us into a carapace. Once you've stopped loving someone breaking his or her heart is just an unpleasant chore you have to get behind you. My God, you really don't love me anymore, do you? No matter your decency the victim's incredulity's potentially hillarious. You manage not to laugh. But breaking the heart of someone you still love is a rare horror, not funny to anyone, except perhaps Satan, if such a thing existed, and even his pleasure would be spoiled by not having had a hand in it, by the dumb, wasteful accident of the thing.

    Moći vidjeti stvari s druge strane novčića čini da se i ti nasmiješ čudnoj slučajnosti svega što uključuje slomljeno srce, počevši od ideje da bi se uopće mogao zaljubiti.

    avatar

    16.03.2015. (14:10)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    Ne znam, zapravo, koliko je taj Mi doista Mi ili moja slika Nas kao Mi. Ali, iza ovog para koji je Mi je zapravo broj tri. Evo što kaže lični broj tri ;-)" Zbog privilegije koja im je data da donose slobodne odluke u životu, nihove maštovitosti i kreativnosti, normalno je da su i ambiciozne. Žele da se za njih zna i čuje, ali dok je jednoj jedinici bitno da se o njoj priča sa strahopoštovanjem, trojka želi da bude čuvena i zapamćena po dobru koje je učinila. To vam je ona klasična jupiterska dobrota – meni je dobro ali mi je još bolje kada znam da u mom blagostanju uživaju i oni oko mene!" Srećom, nije moj broj :-)))

    avatar

    16.03.2015. (14:33)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    pero, hvala na Melodiji, meni prekrasno glazbeno otkriće.

    avatar

    24.03.2015. (00:20)    -   -   -   -  

  • marionetta

    ima jedna Puškinova, s naglaskom na zadnjem stihu, o nesebičnoj ljubavi: "Ja vas ljubil".

    avatar

    10.04.2015. (12:08)    -   -   -   -  

  • marionetta

    www.ezgeta.com/volio.html

    avatar

    10.04.2015. (12:21)    -   -   -   -  

  • Zena gaza

    ah ta ljubav, toliko divnih knjiga, filmova, pjesama o njoj ima....
    danas na ljubav gledam kao Swann u Jednoj Swanovoj ljubavi - opsjednuće kojemu je čest epilog da jednog jutra, kada opsjednuće prođe, konstatiramo kao Swan o svojoj ljubavi Odette - pa i nije bila moj tip

    ...sve prođe, ostaju samo one "frommovske, ako se dese

    avatar

    20.04.2015. (15:05)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    HLAPIĆKA - Posebno mi se svidjela Dorothyna pjesma, a s obzirom na nju i ovo što govori Glen Duncan, evo i par riječi Hanifa Kureishija: ''Neprekidno sam sebe nastojim uvjeriti da otići od nekoga nije najgore što tom nekome možeš napraviti. Mračno to možda i jest, ali ne mora odmah biti tragedija. Ako nikada ništa ili nikoga ne ostaviš, onda nema mjesta za novo. Naravno, odseljenje je nevjera - prema drugima, prema prošlosti, prema starim pojmovima o sebi. Možda bi svaki dan morao sadržati barem jednu bitnu nevjeru ili nužno potrebnu izdaju. Bio bi to optimističan čin, pun nade, čin koji bi jamčio vjeru u budućnost - objava da stvari mogu biti ne samo drukčije nego i bolje.''

    avatar

    22.04.2015. (22:16)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    MARIONETTA - Nisam se mogao odmah sjetiti na što mi se to asociralo, a onda bingo!
    Puškin:
    Volio sam Vas nijemo i bez nade,
    S ljubomorom i strepnjom srca svog;
    Volio sam Vas iskreno i njezno,

    Štulić:
    I uprkos svim riječima želim da ti kažem
    Pripomagao sam tvoju ljepotu iskreno i nježno

    A ima i Joan Baez:
    Yes, I loved you dearly

    avatar

    22.04.2015. (22:50)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    SREDOVJEČNI - u laži budućnosti, u gluposti zaklinjanja
    MODESTI - Melodija je čisto Milovanje (ušiju)
    ŽENA GAZA - bude i toga, bome da

    avatar

    22.04.2015. (22:58)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    SAMOHRANA - Ha, trojkaši, znači, i kad turbo brinu altruistički za druge, svejedno se pobrinu da to bude zato što njima bude još bolje kad je i drugima dobro! :D
    Nešto kao libertarijanska teorija ''nevidljive ruke'', samo a rebours.

    avatar

    22.04.2015. (22:58)    -   -   -   -  

  • Hlapićka

    Kod tebe nema ništa ono "oprostite mi što me nije bilo mjesec dana, baš sam si kapriciozan", nego samo odgovor i novi post, a onda, "blogosfero, tko zna kad ćete me opet vidjeti, ali budite sretni što ste me uopće vidjeli". Inače mrzim zvučati zahtjevno, ali Pero...
    U tvojoj odusutnosti rodila su se djeca, iznjedren je novi književni pravac, ja sam si našla stan. Dokle ćeš zatvarati oči? :)

    avatar

    24.04.2015. (02:25)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Oh, zar je već proljeće?
    Dugo sam bio zatvorenih očiju, to mi mede tako... Čekaj još malo, blogosfero, dok se umijem makar. Ne znam, ne garantiram ništa, ali sad će me se valjda opet dati češće ukebati izvan spilje.

    avatar

    24.04.2015. (19:40)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    E, da, i čestitam na okončanoj potrazi za stanom! Drago mi čuti vijest, stvarno.

    avatar

    24.04.2015. (20:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...