Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • fra gavun

    Samo je tehnologija drukčija, mentalni sklop isti!

    avatar

    28.07.2014. (00:18)    -   -   -   -  

  • Zack

    Pročitao sam tvoj post o cenzuri otprije četiri godine, i ovaj sam komentar ostavio, ali sam na kraju vidio da je dalje zabranjeno komentiranje. Ovo je i poruka cijelom blogerskom svijetu kao i urednicima:

    Nažalost, uključiti ću se iako je post objavljen prije 4 godine. Prvi put sam na tvom blogu. Ja sam svoj otvorio 2007., a nakon samo tri posta ostao je zaboravljen do nedavno, kada sam se pojavio u ovome izdanju. I u ovo malo vremena, malo u usporedbi s tvojim koliko si tu, vidio sam kako postoje klanovi i svi se međusobno kolju. Po ovome postu vidim da to nije prvi put. Pitam Vas SVE: Možemo li barem ovdje, barem na jednom kutku kojem se mi blogeri klanjamo, mjestu koje smatramo svojim drugim domom, osloboditi mržnje, tračanja i ljubomore? Zar ovo ne može biti mjesto kakvo zaslužujemo, mjesto gdje se svi međusobno poštujemo i uvažavamo razlike i kreativnost jedni drugih? Zar nismo samima sebi dokazali da smo sa svojom razinom kreativnosti i inteligencije iznad tih niskih postupaka? Blog je mjesto gdje smo ono što jesmo. Mjesto gdje se ne sramimo pokazati svoje talente. Nije mjesto gdje čemo ratovati, ratova u realnom svijetu ima i previše.

    avatar

    28.07.2014. (02:01)    -   -   -   -  

  • alkion

    I pored visokog stupnja tehničkog obrazovanja širokih masa, mora se primijetiti da rat u svakoj civilizaciji otkriva ono što je nerazvijeno, ispoljavajući primitivizam koji je u miru latentan. Primitivna društva, kad žele promijeniti stupanj civiliziranosti i preći u viši stupanj razvoja, pribjegavaju ratu kao odbrani kolektivnog življenja. Između ostalog, rat je i oblik primoravanja individua na kolektivni život svođenjem egzistencijalnih potreba na minimum. Pojačava se ovisnost individue od kolektiva, a redukcijom na osnovne životne potrebe individua se navodi na obranu kolektivnih vrednota. Upravo ovim razotkrivanjem primitivnih formi ponašanja civiliziranih evropskih naroda objašnjava se nasilje koje se u ratu čini kolektivno, a što ni jedan od članova kolektiva koji je u tome sudjelovao, sam nikada ne bi učinio. Tu na djelu nije samo prijenos krivice na višu komandu i suborce, već i nešto mnogo dublje, što u svom članku Nikola Tesla imenuje kao "hipnotičku komponentu vojne organizovanosti", kojoj su tehnički najrazvijenije nacije naročito sklone.

    Iz toga Nikola Tesla izvodi dalekosežno predviđanje da će ubrzo nakon Prvog svjetskog rata uslijediti još jedan i to većih razmjera. On čak prognozira da će se to desiti za dvadeset, trideset godina. Vrlo detaljno Tesla kritizira i ulogu kemičara koji su omogućili upotrebu otrovnih plinova, a zatim prelazi na odnos izuma i ratnih sredstava:
    "Teleautomatika je naziv koji se predlaže za bežičnu kontrolu oruđa i translatornih pokreta samohodnih automata. Pre petnaest godina prikazao sam prvi put njenu primenu i rezultati su naišli na interesovanje kakav je mali broj pronalazaka ikad izazvao… Mnogi od sadašnjih načina i metoda vođenja borbe će tada zastareti. Vrlo je verovatno da se će ovaj izum pokazati značajnim ako se rat produži... Jedina pozitivna posledica užasnih ratnih posledica je što posle njih mora uslediti duži period mira. Ovo je posledica prirodnog zakona po kom su akcija i reakcija jednake. A na sadašnjem stupnju razvoja čovečanstva, na kome nema svesti o istorijskim zbivanjima i njihovim kosmološkim uzrocima, povremeni potresi su još uvek prirodni. Još žešća bitka će se tek voditi u budućnosti i to između naroda Istoka i Zapada."
    U tom kontekstu Tesla razmatra i vojsku i vojnu organizaciju. Svaka vojna organizacija predstavlja zatvoren sistem, adijabatskog tipa, koji neprestano mora biti snabdijevan izvana (hrana, odjeća, obuća, novac...), da bi se u njemu održao željeni tip organizacije. Ukoliko bi se vojna organizacija počela baviti proizvodnjom hrane i drugih ekonomskih dobara, kako ne bi zavisila od energetskog dotoka iz okruženja, utvrđeni obrazac neminovno bi se izmijenio. Izmijenio bi se i sistem vrijednosti i otpočela bi transformacija u civilno društvo. Naravno i organiziranost civilnog društva zavisi od prirasta energije iz okoline, ali društvo taj manjak energije iz okoline nadoknađuje povećanjem produktivnosti i prelaskom u nove društvene odnose. U tim uvjetima prva na udar dolazi vojna organizacija.

    avatar

    28.07.2014. (08:45)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    I doista doživjeti stotu kroz stotine godina samoće...

    avatar

    02.08.2014. (11:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...