Komentari

aleksandra-radosevic-sabados.blog.hr

Dodaj komentar (40)

Marketing


  • hocemocenzuru

    Bilo je časno živjeti s Titom.
    Ma koliko stereotipno zvučalo zaista tako i mislim.

    avatar

    25.05.2013. (16:45)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Za vrijeme Tita prosvjetni radnici, suci, visoki rukovodioci, policajci, vojni djelatnici nisu smjeli manifestirati svoju vjeru!
    Moji roditelji nisu bili angažirani u politici ali smo uvijek bili ismijavani što smo dosljedno prakticirali vjeru. Bili smo zaposleni jer nije bilo previše kandidata sa traženium kvalifikacijama.
    Nismo smatrali da smo proganjani a ismijavanje je bilo "normalno". Moj ujac je bio u zatvoru oko 3 godine zbog političkog vica, izgubio je zdravlje i umro relativno mlad.
    Znam slučajeve puno većeg šikaniranja, naročito u kraju sa miješanim stanovništvom.
    Prednost socijalizma je bila zaštićenost radnika kad je jedanput dobio posao i zdravstvena zaštita zaposlenih potpunija nego sada.
    Dakle demokracija je bila nula, socijalkne razlike manje, ali sam sistem privrede, koji je štitio i neradnike, sigurno nije bio održiv, inače se ne bi urušio tako naglo.
    Tito je bio ratni zločinac ali su njemu i Staljinu saveznici "progledali" radi zajedničkog neprijatelja, fašizma.
    To treba posvijestiti, i u raspravama o ustašama i partizanima (u mojoj rodbini je bilo partizana ali ne i ustaša, da ne misliš da navijam za nekoga) treba imati u vidu da su ustaše kažnjeni, a s n jima i puno nevin ih ljudi, a partizanski zločinci nisu (ne kažem da su svi partizani bili zločinci). U tome je stvar!
    U Poljskoj ili Francuskoj je pokret otpora mogao ujedinit' sve antifašiste jer se nije istovrem eno provodila komunistička revolucija.
    Ne branim ni ovaj sistemj jer u sadašnjoj atmosferi praktičlnog materijalizma također nije lako biti čovjek dsa ne budeš ismijan!

    avatar

    25.05.2013. (20:17)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Malo sam bolje pogledala tvoj post, ma vrvi kulturom, stvarno!

    avatar

    25.05.2013. (20:22)    -   -   -   -  

  • nečmenjanka

    Veličati Tita koji je bio egzukator na tisuće nedužnih
    Hrvata ,pri tom mislim na sve one Hrvate koji su danak
    u krvi platili u vremenu iza drugog svijedskog rata
    od 46 -e do 90 - e , ne može onaj tko voli svoju
    domovinu Hrvatsku kakva god ona bila ... opljačkana
    ili napredna i razvijena ...
    Pojam Domovine nije vezan uz politiku ... on je vezan
    uz tisućljetnu težnju hrvatskog naroda da oživotvori
    svoju državotvornost ...
    Sve drugo su samo prazna naklapanja onih povlaštenih ,
    koji su u bivšoj državi po partijskoj liniji imali sve ono
    što moj otac , kao običan radnik nije imao ...

    avatar

    25.05.2013. (22:22)    -   -   -   -  

  • wall

    s obzirom da ustaška sjećanja i osvrti i ječmenac-dalmatinka (zbogom, a ne 'do vidova!') stvoriše prevladavajući sud, tipičan za HR, pravedno je da se čuju i glasovi jugonoslagičara, duhovnih Jugoslavena kao ja :)) čestitke autorici na manjinskom stavu i vrhunskoj hrabrosti, ovako se izlažući pljuvanju ustašofila, nazadnjaka, korienski zatrovane šovenske manjine, itd. bio sam, naravno, jučer u Kumrovcu i bilo je lijepo vidjeti cca 10 (deset!) tisuća barem Jugoslavena iz cijele ex YU. Istina, najviše je Slovenaca, pa Istrijana, pa Kvarnerana, pa Bosanaca...pa tek onda kontinentalnih Hrvata.I za vrijeme Jugoslavije Slovenci su prednjačili u svemu, pa tako prednjače i danas: ovaj put, u Kumrovcu, po svojem nesputanom radovanju Danu mladosti, uspomenama na humani sistem, dobro organiziranu državu, socijalna i sva druga prava... Slovenci su 25.05.2013. hrabro, punim glasom pjevali partizanske i YU pjesme, plesali 'kozaračko kolo', znali cijeli tekst pjesme'Od Vardara pa do Triglava'...No, svaka čast Istri i Rijeci, najviše autobusa je bilo s riječkim i istarskim tablicama. Za razliku od drugih dijelova HR, jučer je u Kumrovcu vladala tolerancija i zajedništvo- bratstvo i jedinstvo jedne očite (ali hrabre i kompaktne) manjine, koja je blagonalono slušala tuđi, drukčiji jezik, naglasak, izgled..to je, u onoj velikoj, i ovoj današnjoj mini-Jugoslaviji, uvijek bilo nevažno. Važnija je bila ljudskost, tolerancija, uzajamno pomaganje..koje u 28.članici moćne Europske Unije ima tek u tragovima. ps. čestitke autorici za post, stav i veliko srce, uz jednu sitnu napomenu. Broz, po profesiji nije bio stolar, već bravar, no to je nebitno. Franjo Tuđman je bio priučeni povjesničar sa lažnim doktoratom, izučenim na "radničkom pokretu" i sve onome što je kasnije žestoko napadao, kao pravi konvertit.

    avatar

    26.05.2013. (09:45)    -   -   -   -  

  • brod u boci

    Imao sam prilike sresti se i s Titom i s onim koji ga ja kasnije neuspješno pokušao imitirati i zapravo koliko god su ti susreti bili kratki, nije mi trebalo dugo za shvatiti tko je tko. Jedan je bio tip, a drugi stereotip. Pogađajte sami koji je koji.
    Ali dobro, ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, Tito kao personifikacija jednog vremena, za jedne će biti svetac, za druge zločinac, ali kao i sve ostalo u životu - ništa nije crno-bijelo.

    avatar

    26.05.2013. (09:50)    -   -   -   -  

  • anonimac

    Bravo za post, drago mi je da nas jos uvjek ima koji znamo cijeniti ono sta smo imali s Titom i sta smo zauvjek izgubili sa Titom.

    avatar

    26.05.2013. (10:11)    -   -   -   -  

  • windfuckersister

    Tako je, ništa nije crno bijelo, ali činjenica je da je danas - crnje.

    avatar

    26.05.2013. (10:50)    -   -   -   -  

  • Neverin

    smatram da ne treba plakati za prolivenim mlijekom ali mi je jasno da je sasvim normalno da u komparaciji prošlosti i sadašnjosti prošlost pobjeđuje. Živio sam samo 7 godina u Jugi, dovoljno za sretno djetinjstvo, uvijek negdje na izlet, spavali smo po hotelima u vlasništvu sindikata, jeli smo vanka po restoranima i kad nije bilo osnovnih namirnica imali smo za do Trsta. Sad nek se netko usudi reći da je tada hrvatski narod bio pod nepodnošljivim jarmom, a da su nam Tuđman, Račan, Sanader, Jaca i ovo dvoje šmokljana sinonim za normalno uređenu državu. Pa odma bi mu rekao da je zlonamjeran ili je samo glup. Kako možeš biti tako slijep i ne vidjeti da te potkradaju evo sad će 23 godina. Simpatičan mi je ovaj folklor u Kumrovcu ali mi je na istom rangu karnevala u Rijeci, bez uvrede.

    avatar

    26.05.2013. (11:16)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    za vrijeme tita pjesnici su zatvarani zbog 2 stiha na goli otok. tito je bio zlikovac i hohštapler. sve vas šta se preseravate po tom kumrovcu ja
    bi interniro na goli otok pa se tamo kurčite sa štafetama. i da ,iako je na snazi zakon o zabrani veličanja totalitarnih sustava, vi slobodno mašete tim petokrakama pod kojima se ugnjetavalo i ubijalo.

    avatar

    26.05.2013. (11:28)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    tvoja želja za oživljavanjem strahota Golog otoka nije prizivanje totalitarizma, blogdogg? neobičan faux pas, pa i uskok u vlastita usta, za nekoga tko se navodno grozi veličanja totalitarnih sustava.

    avatar

    26.05.2013. (12:11)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Voljela bih da nisi u pravu. Ali jesi.....Pozdrav, L+B+G

    avatar

    26.05.2013. (13:13)    -   -   -   -  

  • wall

    blogdogg, navedi 2 pjesnika zatvorena na Goli otok zbog stihova (ali da stihovi ne veličaju fašističku NDH, šovinizam, ili neku drugu agresiju); no, sve i da jest netko uistinu zbog poezije završio u zatvoru, Jugoslavija je bila daleko slobodnija od RH 1993., RH 2003. i RH 2013., a tko to ne vidi je zlonamjeran ili glup; kod tebe je izbor lak - ti si i zlonamjeran i glup, no to nije strašno, niti bitno različito od većinskog sentimenta u današnjoj RH.

    na osobnoj razini, blogdogg-iskreno mi te je žao; kao pravi underdog živiš u naprednoj i ljevičarskoj Istri (koja je 'dom roda hrvatskog' kako kaže divna istarska himna-Krasna zemljo, Istro mila'), Istri prepunoj uspomena na SFRJ, ulica s Titovim imenom, Istrijana koji ne glasaju za tebi svjetonazorski bližu kajinštinu-hadezeovštinu ( i nikad neće vladati Istrom); Istri prepunoj Talijana, Srba i Bosanaca, a opet-svi on prepoznaju ridikula i svejedno je koje je pripadnosti, kad je nazadan i ridikul je...shvaćam da se moraš osjećati gnjevno. moj savjet-preseli u Zagreb, Mostar, Osijek...bit ćeš svoj među svojima, baš kao šo se ja osjećam kao doma u Puli i posvuda u Istri.

    avatar

    26.05.2013. (13:29)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    ahahahahahahahaaa eto hijene sočekale svoj post da se okupljaju oko
    plamena koji im srce grije! pa di ste ljubičice bele? vas voli omladina cjela! wall-ti si glupson i ako nisi čitao Kunderu, Mrožeka i druge velike pisce koji su opisivali strahote jednoumlja i komunizma-to je tvoj problem, odnosno problem tvoje ignorancije i očite ideološke zaglupljenosti. Spomenut ću Vladu Gotovca ,a ti me demantiraj...uopće ne mislim debatirat sa tobom, blejz jer ti očito vjeruješ da je pas rex spasio titu život na neretvi bacivši se na granatu. gospodo, smiješni ste sa vašim tlapnjama o jednom sustavu koji je ,bogu hvala, dio povijesti.
    i da završim sa onom bošnjačkom narodnom:

    JEBO VAS TITO!

    avatar

    26.05.2013. (13:44)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    dječice, čujte kako je mladi Tito sa jednom svinjskom glavom nahranio svu svoju braću i sestre...hmmm taj motiv mi je od nekud poznat?

    pioniri maleni
    vi ste vojska prava
    svakog dana rastete
    ko zelena trava!

    kolko se mora bit retardiran da se dan danas vjeruje u te spike?

    avatar

    26.05.2013. (13:50)    -   -   -   -  

  • nečmenjanka

    ''No, svaka čast Istri i Rijeci, najviše autobusa je bilo s riječkim i istarskim tablicama ... ''

    Hahahaha .... @ Wall na playeru ... zanimljivo ako se zna ko se je
    u tadašnjoj yugi naselija trbujom za kruvon na ta područija mile
    vam bivše države ...
    Bdw. ... ova dalmatinka voli svoju Domovinu Hrvatsku i poštiva sve
    njene građane , pod uvjetom da oni poštivaju zakone RH , njen grb
    himnu i zastavu ... i zbog toga se ni u kojem slučaju ne smatran
    ustašofilom , nazadnjakom , korijenski zatrovanom
    šovinističkom manjinom isl . .... dapače osuđujem sve navedeno ...

    DOVIDOVA

    avatar

    26.05.2013. (14:23)    -   -   -   -  

  • nečmenjanka

    Vila Velebita

    Oj ti vilo, vilo Velebita,
    Ti našeg roda diko,
    Tvoja slava jeste nama sveta,
    Tebi Hrvat kliko:

    Ti vilo Velebita,
    Ti našeg roda diko!
    Živila, premila,
    Živila, premila,
    Živila, oj premila,
    Ti vilo svih Hrvata!

    Velebite, vilovito stijenje,
    Ja ljubim tvoje smilje.
    Ljubim tvoga u gorici vuka,
    I onoga - Ličkoga hajduka.

    Ti vilo Velebita
    Ti našeg roda diko!
    Živila, premila,
    Živila, premila,
    Živila, oj premila,
    Ti vilo svih Hrvata!

    Radi ove pisme je moj stric mora bižat u Austriju 1969 , sa samo 22 godine ... a tamo su ga udbaši radi iste i likvidirali ... zato KUCO ... !!!

    avatar

    26.05.2013. (14:35)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    blogdogg, obrnuto, ti opet brzopleto tlapiš o nečem čega nema. uvjetovan binarnim pogledom na svijet, tvom je mentalnom sklopu nekako uspjelo promaknuti da se niti jednim slovom nisam dotakla posta i njegove teme (trpanje sve i svakoga redom u isti koš/ladice je dakle tvoja boljka). ja sam posve konkretno komentirala isključivo tvoj komentar, istaknuvši kako si početnički (i nadasve zloćudno aka totalitarno) sam sebi uskočio u usta. što je neporeciva činjenica. a sad se slobodno nastavi prosipati koliko si dug i širok.

    avatar

    26.05.2013. (14:57)    -   -   -   -  

  • Neverin

    baš mi je tužno vidjeti da osobe koje cijenim @wall, @modesti, @blogdogg se svađaju na ovaj način, a u biti smatram da ste mnogo sličniji nego što to slutite samo što se kačite oko riječi sada.

    @dogg, tata od Đukca mi je pokazao pjesmaricu iz '58 kad za 6. razred osnovne. Sve puno narodnih hrvatskih pjesama bez bojazni da će te itko skrattii za glavu. To da se ime "hrvatsko" nije smiječo zucnuti smatram da je karikirani mit ovih današnjih nacionalista koji trebaju nekakav razlog da budu to što jesu. Moj tata je bio na ispitivanju i tukli su ga jer su ga vidjeli s nekim tipom koji mu je nudio da foramiraju nekakvu ćeliju koja će se brinuti oko "hrvatske stvari". Moj tata je odbio što ga nije spasilo od represije, no na kraju je ispalo da je tip bio ndh-a navijač. Nije nisad bolje, ne dolaze ti doma usred noći, dođu ti sa sudskim nalogom nakon što nekome nisi platio pare koje nemaš i onda učine to što učine jer je tako po zakonu.

    Ajde živjeli, i nemojte se puno kefati :)

    avatar

    26.05.2013. (15:25)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @neverin, tvoja dobrodušnost mi uvijek razgali srce, ali ne budi toliko naivan, otvori oči. pročitaj što je sve do sada izrečeno. ne kačimo se mi oko nikakvih riječi. ovdje ne postoji mi. isključivo blogdogg divlja, jer je uhvaćen u intelektualnoj nedosljednosti odnosno laži (i ne prvi put). njegovo divljaštvo koje je potom uslijedilo je evidentno (i opet ne prvi put). posve sam konkretno istaknula u čemu se misaono izlanuo, a on je na to po svom običaju reagirao brzopleto, nezrelo, sujetno, iracionalno, nesuvislo i divlje, prosipanjem kojekakvih predrasuda i imputacija koje ja prepoznajem i definiram. dragi moj, pašče je bijesno. a to je doista tužno, s tim se slažem. činjenica da bilo tko naokolo divlja ni mene sigurno ne veseli.

    avatar

    26.05.2013. (15:51)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    zatucanost me iznenađuje
    ne volim prepucavanja bezvezna
    živio sam dobro prije a ne sada
    smetaju me "pametniji I najpametniji"
    pozdravljam

    avatar

    26.05.2013. (16:52)    -   -   -   -  

  • moje mišljenje

    i meni je bilo lijepo u Jugi, jer sam bila mlada, dijete, učenica pa studentica,
    bilo mi je lijepo iako sam 1988. godine kad Tita više nije ni bilo dobila nogu iz doma na Cvjetnom jer su se na tulumu pjevale Vila Velebita u Ustani Bane, Wall nismo pjevali Jasenovac i Gradiška stara,
    za to vrijeme Slobodan Milošević je bio već na svom pohodu i na Kosovu prijetio kako Srbe niko ne smije da bije, ali eto još se hrvatsko ime nigdje nije smjelo spominjati jer je hrvat bio = ustaša, a vidim da Wall i dana tako misli,
    tako da nije baš bilo politički i ideološki korektno, jednako kako nije ni sada, to je balkanska sudba,
    bilo je lijepo onima koji su tada bili mladi i djeca jer se činilo da živimo bez briga pa naravno da sa 13 i 20 nisam mogla imati brige kakve imam sad s 47,
    vjerujem da će moje dijete koje je sada 13 s 47 govoriti da je sadašnja Hrvatska bila bolja od one kakva će biti tada,

    ljudi to vam se zove žal za mladost, samo uživajte u svojim sjećanjima ali nemojte biti frustrirani

    avatar

    26.05.2013. (16:53)    -   -   -   -  

  • nečmenjanka

    @ moje mišljenje ...

    Živila generacijo ....

    avatar

    26.05.2013. (17:15)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    da nego ko? blejz opet migolji svojim ideološkim ropstvima i proklamira ultimativni politički new order koji je naravno ...miljama daleko od svih staromodnih i priglupih stavova...pa hajde blejz, oplemeni nas-to što ti zastupaš jel to neki neo cyber space linux komunizam ili šta?
    ništa od toga, blejz, jedino tvoje ideološko stajalište je tražit akciju na blogu ha eru i tu se dičit svojom nenadjebivom retorikom.

    avatar

    26.05.2013. (17:40)    -   -   -   -  

  • Ama Gi

    "Onda su došle devedesete, tužne i nesretne... fobične,
    U udžbenike i u čitanke ušle su bitange... obične,
    Kasno je da se paniči... dali smo šansu da se ludilo ozvaniči.
    A sad smo prosto zgranuti?"

    avatar

    26.05.2013. (18:10)    -   -   -   -  

učitavam...