Komentari

borgman.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Bocaccio

    Drzava treba stediti a u hrvatskom slucaju to znaci rijesiti se viska zaposlenih u drzavnom i javnom sektoru (cca. 100-150 tisuca). Jednako tako drzava treba poticati potrosnju sto u hrvatskom slucaju znaci smanjenje poreza i prireza. Visak novca sto preostane usmjeravati u jedinu preostalu drzavnu banku, HPB, koja bi hrvatskim podutetnicima davala kredite za nova ulaganja, u Hrvatsku.

    Sto se tice monetarne politike, kuna je daleko precijenjena pa bi rusenje tecaja na 8 - 8,5 kuna po euru (otprilike za iznos PDVa) bio strahoviti stimulans za proizvdnju koja je, ono sto je preostalo, ionako namijenjana izvozu a ne domacoj potrosnji (metalna i drvna industrija) koja bi odjednom postala superkonkuretna, jednako kao i za turizam. To bu srednjorocno (za cca. pet godina) donijelo blagostanje uz rad, rad i rad.

    U citavoj prici postoje jedino dvije slabe tocke. Prva i najvazniji je da prosjecni hrvat ne voli raditi i zivjeti od svog rada vec na racun drugih (u cemu mu Drzava svesrdno pomaze). Drugi je onaj visak zgubidana koji niti vole niti su naucili raditi niti to zele a koji su najvece bundzije).

    JER

    Hrvatska je premala zemlja a da uz rad svima ne bi bilo dobro i jednako tome premala zemlja a da bi bilo kakva svjetska kriza mogla na nju utjecati. Na koncu konca, radi se o 4,5 miliona stanovnika sto je jednako populaciji srednje europske metrolope (npr. Berlin). Sve ostale price su sranje.

    Tko ima petlje napraviti gornje bit ce upocetku naomrazenija osoba u Drzavi ali ako ustraje za pet godina ce mu se svi u toj istoj Drzavi klanjati.

    avatar

    04.07.2010. (09:34)    -   -   -   -  

  • borgman

    Boca zmaju :-)
    Slažem se sa većinom tvog odgovora, iako je "omašio ceo futbal!". Tema je zašto potrošnja treba Americi.
    Dobro se slažem i sa onim napisanim IZA ...JER! Pogotovo sa opisom potencijalnog Mesije-Vladara.
    Ono što mi smeta je paušalno ocjenjivanje većine stanovnika ove zemlje. Ovdje su radnici onoliko koliko se dobro vodi, kod nas smrdi "od glave", pa bila ta glava najmanji šef u firmi.
    Druga pogreška koju si naveo je klasično gledanje vjernika svetog trojstva vjere u "kapitalizam, kapital i "slobodno tržište"".
    Prava je "tajna" kako je Hrvatska rasprodana i bez proizvodnje. Na taj se način uvezla i kriza, jer je ona pogodila NOVE VLASNIKE. Niti jedna kriza ne može uništiti sebi-dovoljnu PROIZVODNU privredu. Privreda, tj. njeni ostaci u Hrvatskoj su USLUGE i UVOZ (tako kaže Šuker, on radnike u autosalonima naziva automobilskom industrijom!), i jedno i drugo je visoko OVISNO o svjetskim kretanjima, fluktuativno po zaposlenicima i NISKOAKUMULATIVNO!
    Tako se uvezla kriza, uvozi se i dalje, a radi populizma će prije sve nestati nego se dotakne "stabilni tečaj kune"... to je i razlog zašto lajavci poput mene troše svoje slobodno vrijeme da šapnu tužnu istinu kako smo sami UVEZLI krizu, a izvesti je ne znamo!

    avatar

    04.07.2010. (15:02)    -   -   -   -  

  • kratke...

    massive respect! odlična procjena situacije u amerikama i europama, a i lijepa naša će se već nekako uklopiti u svjetska zbivanja, ma koliko i kako uspješno kormilarili ovi ili oni... napeto! a bit će još napetije, kad se dolar i sustav financija na njemu zasnovan zaljulja ozbiljnije. čak i kina kao globalni megavjerovnik teško će naplatiti dio od tog dima... gdje ima dima, ima i vatre. dakle, bit će i napeto i vruće. oni koji misle da će euro zamijeniti dolar još će se dugo načekati, jer prilike još nisu pogodne potpuno. kratkoročna kriza dolara mogla bi biti najava strukturno kompliciranije krize na globalnom planu. ali, iznenađenja su moguća, pa i dugi pozitivni trend u nekoj još neutvrđenoj budućnosti :)

    avatar

    04.07.2010. (15:23)    -   -   -   -  

  • alexxl

    Da,da, uvezli smo krizu, istina, zato i jesam na burzi.
    Došli Austrijanci, "Falkenštajner Rizolt", počeli graditi hotele u Punta Skali.
    Svi izvođači, pa i firma, koje više nema, moga gizde, mora nabaviti robu i zadužiti se,
    a kad bu sve gotovo, oni prodaju apartmane, pa namiruju firme i
    ode sve u pilju.
    Tak bi i ja znal delati,
    a i tak inače i mi delamo, po sistemu Tutle, Mutle Kutle.
    Kupim prvu firmu za 1 kunu, pa s njom zemem hipotekarni kredit za drugu firmu i tak redom,
    do 150 firme. Sam mi treba jedan smrad od predsijednika i eventualno,
    još neki Gnojko, kaj bu gnojil okolo.
    Mislim da sam ukopčal, kaj je to dim novac.
    A moš si misliti turizma, od dva mjeseca, kupališnog.
    Pa one gladne i pohlepne guzice iz Sabora, Vlade i države će to požderati za mjesec dana,
    i posrati naravno

    avatar

    04.07.2010. (20:39)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ Borgy, znaš li što si preskočio? Wildcard, Ruse! Nešto se strpljivo kuha u Kremlju i imam osjećaj da rusi žele vratiti amerima za reganomiku koja je uništila sovjetski ekonomski sustav...

    ...Drugo, nešto ameri i izraelci spremaju Iranu, veliki brodovi prolaze Suezom. Bit će opet neka kazališna predstava kao povod za udar..

    avatar

    04.07.2010. (21:50)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    @bogi

    Hrvatska je premala da bi mogla primiti bilo kakvu krizu ali dovoljno velika da bi je sama sebi mogla napraviti odnosno, da ju je napravila. Osnovni problem nije koliko je i tko i sto i je li netko nekad pokrao vec koliko se ocekuje i uzima od Drzave te koliko je tko spreman stisnuti i prdnuti da nesto stvori radom. U Domovini vecina ne voli niti zeli raditi ali zeli primati i buniti se zato sto ne prima od Drzave. A ne prima zato ne sto Drzava ne zeli vec nema od kud i od koga dati. Nema jer oni koji ocekuju od Drzave ne rade i ne stvaraju vec se bune. Mogao bi ti o toj temi puno i argumentirano ali ...

    Sto se tice "rasprodane" Hrvatske, to su mistificiraje, pojednostavljenja i (namjerno) kriva tumacenja. Kad je kihnuo Istocni blok, kihnula je i vecina ondasnje hrvatske privrede jer je izvozila na klirinsko trziste koje je, kad se oslobodilo cizme ruskog mede, pozeljelo zapadne proizvode koje je do tad moglo vidjeti samo preko televizije (u pogranicni) ili po cuvenju (u ostalim podrucjima). Tako je kapnula kompletnametalopreradjivacka industrija, industrija obuce i odjece, elektro i elektronska industrija. I slicno. Nitko nista nije rasprodao ispod cijene vec jednostavno nitko vise nije mogao prodati svoj proizvod p a nije imao i sve je propalo.

    U medjuvremenu je Drzava, posebno u prvoj polovini 2000ih godina prodavala i kroz tajne anekse ugovora osiguravala evo ono sto je jos preostalo. A hrvati, oni vole zivjeti od Drzave i nerada u drzavnoj sluzbi sve su dobivenou prodaji pojeli, popili i potrosili. U Torinu, Metzu, Stuttgartu, Ingolstadtu, Munchenu i Kladnom kamo je isla glavnica od kredita koje su davale banke (u medjuvremenu prodane u strano vlasnistvo). Kamata je pak isla u banke te u Italiju i Austriju. U medjuvremenu suiz tih, nama susjednih, zemalja dosli strani trgovacki lanci koji su, opet preko kredita glavnicu usmjeravali u Japan i Koreju a bankovne kamate opet u njihovu domovinu. Osim trgovine, dosla je i gradjevina koja je kupovala i gradila nekretnine ciji se vlasnici nalaze u tim, nama susjednim, drzavama.

    Citavo se pak vrijeme, bas kao i danas, a sve da se naprave bedaci i zamagli problem, trubilo se je i trubi o pljacki koje, ruku na srce, nije bilo. Ali je zato bilo korupcije i zivota na kredit i to kod svih, prvenstveno od onih kojihisteriziraju „da smo svi mi pokradeni“ od „nekih od nas“. Tipicna je to igra u kojoj bebi das zvecku nek urlice a ti radis sebi u korist. U situaciji u kojoj se je CITAVA Domovina sa radoscu orjentirala na ekonomiju sto zivi od trgovine i lopovluka (u kom se lopovi medjusobno potkradaju), a ne od rada i proizvodnje, u situaciji kad su banke u stranom vlasnistvu ukinule kredite, sve je riknulo jer ... Rriknula je potrosnja. Riknula je jer nema li kredita, nema obrta kapitala i nema niceg. Domino efekt.

    Ostala je stednja(nikad nije veca nego danas), stednja koja nije vezana za velike igace, vec za male ljude. Stednja koja potice iz razniraznih izvora, ponajmanje iz rada koji nesto proizvodi i stvara. Stednja u bankama u stranim rukama koje profit usmjeravaju u drzave od kuda su banke a kredite, ako ih i ima, u potrosnju proizvoda koje dolaze iz tih drzava ili brandova koji su u vlasnistvu tih drzava (nije vazan brend vec je vazno tko je vlasnik brenda).

    I bas zato u situaciji da se nesto pokrene trebaju drasticni rezovi jer ... Iza svake banke stoji nema maticna Drzava odakle banka potice. Kako je u Domovini jos jedino HPB u hrvatskim rukama, (HBOR lovu dobiva iz EU fondova i od EBRDa) ...

    Amere, vjerovao ili ne, u principu kriza ne brine jer su u proteklih dvadesetak godina, od raspada SSSRa, u drzavama i na podrucjima bivseg SSSRa postali veliki vlasnici zemlje, financijeri agrara i vlasnici vode. Radi se korporacijama sa sjedistem u SAD koje su ili vlasnici ili financijeri vecine slicnih slicnih resursa u zapadnoj Europi. O farmaceutici da ne govorimo jer je ona je u medjuvremenu pretezno dosla u njihove ruke. Jednako kao duhanska industrija i industrija najbitnijeg gradjevinskog materijala - cementa.

    Dakle, s jedne strane te truju da bi te poslije lijecili i sve ti to naplatili. Prodaju ti sirovine za proizvodnju hrane (samom proizvodnjom i pakovanjem, sto je manje profitabilno, nek se bave drugi) A uz to su i vlasnici vode koju pijes i kojom se peres, trebas ih i da bi sagradio krov nad glavom ... Trebas ih i ne mozes bez njih bez obzira na sve: recesiju, civilizaciju, tehnologiju jer ... Nekih se stvari ne mozes odreci. Ergo platit ces ih onoliko koliko od tebe traze. Platiti i preplatiti bez cjenkanja i bez pogovora.

    avatar

    04.07.2010. (23:20)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    nastavak ...

    I bas zato, gledajuci Domovinu koja, cuda li Bozjeg, jos uvijek raspolaze raspolaze sa zemljom i vodom, ponekim resursima kao sto je nukleus autoindustrije ili drvnom industrijom, te najatraktivnijim prostorom u Europi (sa kog na pametan nacin sakupljati lovu od turizma), sa malo vise pameti i pravim Vodjom, bez obzira na tebe, Sukera ili Kukuriku opoziciju odnosno „blasfemicne SDPovce sa ovog bloga), stvari mogu biti dostignute i postignute u nekoliko godina. Vodja treba bas i zato sto niti jedna jedina stvar u citavoj ljudskoj povijesti nije napravljena niti pokrenuta bez vodje. Pocevsi od tog kako je Covjek iz Afrike nastanio i preplavio Kuglu Zemaljsku pa do tog da niti jedan projekt ne moze bez osobe koja ce ga voditi i za njeg odogovarati. I zeliti da Projekt uspije, pa cak i nastradati ukoliko uspije (pravi project manager nakon uspjesno okoncanog projekta uvijek „odleti“ iz firme ili pobjegne da ga poslije ne najure ili kako bi to neki rekli, revolucija uvijek jede svoju djecu).

    A sve gornje stvari o kojima sam pisao cine Trziste koje je slobono ili neslobodno utoliko ukoliko je Vodja sposoban da na trzistu nadje resurse za Projekt i istog ostvari. Na zalost, kao poslovni covjek, gledajuci one koji se u Domovini nude za tu ulogu, medju njima ne vidim niti jednog kome bi povjerio Projekt odnosno novce za njega.

    Kako ti novci, koje imam ili bolje reci, koje cuvam za Projekt su moji, a ne od Amera,, kao pametan covjek trebam znati sto je tko i zasto, pa i Ameri, sto zele i sto smjeraju ali prvenstveno trebam brinuti svoje brige, poslove i interese. Jer propadnem li, nitko mi nece pomoci. I bas zato, vjerovao ili ne, predlozak kako raditi sa amerima, britacnima, japancima, njemcima, francuzima, talijanima i spanjolcima imas u nama bliskoj a opet tako dalekoj Poljskoj koja je jedina u 2009oj isla naprije a ide jos i danas i to bez obzira tko je od dvije Kukuriku opcije na vlasti.

    Nukleus njihove "tajne" je u radu od kog toliko zazires.

    avatar

    04.07.2010. (23:24)    -   -   -   -  

  • Para(ne)normalan!

    Sagi u pravu si, nešto se kuva, svi analitičari tzv. globalizacije o tome zuje, kao i srednjestrujaški mediji!
    Pozdrav!

    avatar

    05.07.2010. (00:02)    -   -   -   -  

  • borgman

    Boca zmaju :-)
    Pa iako te "vjernik" kapitalizma pogodilo, punih 9 od 10 stvari koje si naveo u ovom mega (ODLIČNOM) komentaru sae potpuno slaže sa onim što ja govorim!
    Dobro napisano :-) Dobra analiza potrošnje, razloga za krah, sa nekim MALIM pogreškama.
    PLJAČKA SE DOGODILA! U trenucima kada su Privatizirane, sve su te tvrtke JOŠ UVIJEK imale tržište, i mogle su se npr. prodati po slovenskom ili češkom Vaučer modelu kapitalizacije!
    PLJAČKA se dogodila tijekom velike prijevare koja je odrađena za vrijeme Domovinskog rata. Znam jer sam bio piun u tom ratu (vojnik), a prodavalo se i kralo i ispred mene.
    Vrlo bitan faktor je "Život na kredit!"... Kao da si zaboravio da je postojala garancija za svaki kredit koji je banka dala. Sav taj život su financirale generacije koja su živjele u "onom prije sistemu", i sistemima prije "onog prije".
    A tvoja nada u postojanje Mesije je prilično uzaludna. Nije se rodio političar tako velikih muda da ljudima prvo "da, pa uzme"...nisu ih slavili ni u svijetu, a ovdje bi ga....barem razapeli.
    I da, naravno... Ja se svog lijevog uvjerenja ne stidim, ali bi se SDP već odavno trebao prestati kriti iza te boje, ne zaslužuju je! Lijeva uvjerenja ne znače nerad...ali i ne priznaju NOVAC kao ROBU, nego kao sredstvo razmjene!

    @sagi i para... vrijeme je za napad na bilo koju pustinjsku zemlju (iako se malo kasni za ovu godinu), vjerojatniji je izraelski plan, i kombinacija aerosolnih bombi i nuklearnih granata po postrojenju za obogaćivanje urana.... još kad bi im rusi dali kodove za S-300

    avatar

    05.07.2010. (06:51)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    @bogi,

    Malo komentara na neke tvoje postavke.

    1. PLJAČKA SE DOGODILA! U trenucima kada su Privatizirane, sve su te tvrtke JOŠ UVIJEK imale tržište, i mogle su se npr. prodati po slovenskom ili češkom Vaučer modelu kapitalizacije!

    Klirinsko trziste puknulo je 1990/91. Tad je krahiralo gro firmi. Privatizacija koje je poslije napravljenja, bez obzira, kako je ja napravljena ili kako je mogla biti napravljena, ne bi bolje zavrsila. Osnovni problem nije tko je vlasnik vec imas li ili nemas proizvod i mozes li ga ili ne mozes prodati. Ako je na posljednje pitanje odgovor "ne" propadas bez obzira tko je vlasnik. S druge strane, cak i dijeljenjem vaucera, u eri besparice i krize, a Hrvatska je u ratu bila i u besparici i u krizi, opet netko za male pare kupi vlasnistvo. Dokaz tome je Ceska koje je u potpunosti u rukama Njemackog kapitala. Slovenski model je mogao funkcionirati ali ne u uvjetima rata i prioriteta obrane domovine.

    2. PLJAČKA se dogodila tijekom velike prijevare koja je odrađena za vrijeme Domovinskog rata.

    Tad je bilo puno malih pljackasa koji su iz tvornica "sklanjali" opremu i strojeve ili ih za budzasto prodavali onima koji su imali novce. Ta pljacka nema veze sa tajkunskom privatizacijom vec sa masovnom pljackom mnostva (tisuce i tisuce) malih ljudi koji su tad dograbili par tisuca DEMa. Citav paradoks koji je poslije nastao je u tome da su, naokn sto su novce potrosili, bas ti bili najglasniji u prozivanju Drzave za pljacku.

    3. Kao da si zaboravio da je postojala garancija za svaki kredit koji je banka dala.

    Jamstvo banci bile su i jesu hipoteke, znaci cca. 1/3 trzisne konzervativno procijenjene vrijednosti nekretnina u vlasnistvu. Svima koji nisu mogli ili ne mogu vracati banke su uzimale i uzimaju nepokretnu imovinu i prodaju je na licitacijama nima koji imaju novac.

    4. A tvoja nada u postojanje Mesije je prilično uzaludna.

    Da si pazljivije citao, vidio bi da u hrvatskom slucaju ne vjerujem niti ocekujem da postoji ili da bi se javio Mesija. Svi koji su to u Hrvatskoj ikad pokusali razapeti su na kriz bez obzira jesu li u svom naumu uspjeli ili propali, potpuno ili djelomicno. U tom smislu hrvati su oduvijek bili samo dobri sluge ali ne i gospodari. Primjera iz povijeti imas od stoljeca 7 do danas koliko hoces.

    A sto se nekih drugih, prije svega Europskih zemalja tice, u novijoj povijesti imas par primjera. Neki su bili uspjesni i omiljeni (npr. njemacki kancelar Konrad Adenauer), neke uspjesne su na kraju popljuvali (npr. francuski predsjednik Charles de Gaulle) a neki su bili uporni i uspjeli (npr. Margaret Tacher). Sve u svemu, analiziras li ta tri slucaja u kojima je ostvaren uspjeh bez obzira kako je Mesija na kraju prosao, dolazis do faktora "mentalitet nacije" koji utice na uzdizanje ili propadanje, ne Mesije, vec Drzave i zivota njenih gradjana.

    Nisam niti ljevicar niti desnicar. Ti me kliseji ne zanimaju niti su oni za pametne ljude u zivotu vazni sto mozes ih pronaci u mom ciklusu novela Basne za velike i male: Večernja škola, Tata ti me voliš i Dvije i po basne. Moj osnovni credo je rad, postenje, skromnost i mudrost jer samo tako postizes svoj boljitak. A boljitak Drzave ili neke zajednice je samo suma osobnih boljitaka i pri idelogija ne igra nikakvu ulogu. Iza nje, ma kakva ona bila, se obicno i uvijek skrivaju samo oni koji zele nesto postici bez rada odnosno naivni i zaludjeni. Ovi posljednji se neki put otrijezne a neki put ne, zavisno od njihove kratke ili duge pameti.
    Gornjem bi jos dodao domoljublje jer covjek bez Domovine je promasen. Takve stvari, ako ne shvatis intuitivno, svatis kad se gdje si, bez obzira na globalizaciju, samo i uvijek stranac. A u tom msislu je hrvatska tragedija to sto je tzv. "dijaspora" veci domoljub od domace "peronospore" koju ovih dana hoce sama sebe pojesti trazeci novce koji nisu zaradjeni.

    avatar

    05.07.2010. (15:29)    -   -   -   -  

  • borgman

    opet 90% kao i mojih opservacija. Jedino gdje se ne možemo složiti je postojanje VELIKIH pljačkaša, koje ja eto svakodnevno gledam po ulici, i dok god oni postoje kao slobodni, tvoja premisa o samo malim lopovima (u gomilama) ima klimave noge.
    S druge strane, nas bi dvojica bez problema sjeli za stol. ;-)

    avatar

    05.07.2010. (22:04)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Navedi par primjera "velikih pljackasa" pa da to rascistimo.

    Inace, najveca pljacka koja se je dogodila jos 91/92/93 bio je financijski inzenjering u kome su masovno sudjelovali mali pljackasi. Redovi za uplatu punili su ondasnje sportske dvorane. Uglavnom, tad je par ljudi zdimilo gotovo 300 miliona DEM od uplat anaivaca a citav je slucaj ostao namjerno nerjesen i nitko nikad za to nije odgovarao.

    avatar

    06.07.2010. (00:30)    -   -   -   -  

  • borgman

    boca ti bi mene u zatvor... tu i tamo čak i mene čitaju :-)
    Znam kako ti je teško iz europa vidjeti takve stvari, ali 300 mil DEM (kroz tri godine) je za ove ovdje, relativno mala lova. Pa toliko sadašnji gradonačelnik mora prikupiti (u eurima) za Hiltona kojega gradi :-)
    Novine su pune imena kao Rajić, Kutle, Rojs, Kerum, Bandić, Kalmeta... ma to su samo senzacionalizma gladni novinari, tko bi vjerovao da je u ovoj državi bilo toliko novaca :-)
    Jedan od blistavih dosega pljačke je ponovni otkup stanova, PREPRODAJA već kupljenog oružja, prodaja humanitarne pomoći, i "aktivna akvizicija" objekata u tvrtkama koje je prije toga trebalo baciti u stečaj. Nije npr.Diokom bila samo stara tvornica, nego i skladišta (sasvim upotrebljiva za druge svrhe, mreža od 150 trgovina (neke vrlo atraktivnih lokacija), zemljište u središtu grada... i onda ti netko to pokloni, da za jednu kunu, otpiše svoj dio duga,a ti (konzervativnom) hipotekom na SVOJE NOVE NEKRETNINE (bez kune svojih sredstava), platiš one koje ti je rečeno kako moraš platiti. Kutle je digao 9 hipoteka na zgradu "stare slobodne" (pisalo u slobodnoj), pisali su se zakoni trajanja 3 dana za otkup stanova (i retroaktivni) kako bi umjetnici imali slobodne ruke.
    MOžda da preformuliram, mali su igrači igrali svoje igrice, ali su bili pod državnom kapom...a to je za mene isto kao da su bili država.

    avatar

    06.07.2010. (06:08)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Svo nase piskaranje po blogu nema tezinu da bi netko zavrsio u zatvoru zbog pljacke. Rajić i Kerum novce nisu stekli u pljacki jer su obojica bili promocurni soferi. Vjerovao ili ne, ali novce su stekli na sasvim drugaciji nacin. I obojici se posrecilo pa su nesto postigli s time da Rajic ulaze u proizvodnju a Kerum u trgovinu. U nekretnine, obojica no to je za krupni kapital normalno. Ovima jos treba pridodati Todorica, Vnuka (Vindija), Ergovica (NEXE) i jos ponekog.

    Bandic je u Zagrebu deset godina gradio mrezu "rodjaka" preko koje se je financirao i financira SDP. Osobno je od nje imao najmanje koristi a u istoj ga je cak pretekao i Milanovic (obojica za stan s tim da je Zoki izvukao je vecu vecu lovu za stan). Kako se je zamjerio SDPu, sad ga hoce srusiti ali ... Izabran je na direktnim izborima i to ce biti vrlo tesko uciniti otprilike kao da posevis jeza. Osobno, osim primitivizma, ne vidim mu neke velike mane a i simpaticna mi je njegova borba protiv hercegovacke SDP mafije koji drma ZG Holdingom a koju je on doveo. Kao podsjetnik NIKAD ne smijes smetnuti s uma da u hercegovaca je UVIJEK jedan brat DESNO a drugi LIJEVO. Tako je bilo i za vrijeme Juge. Nek se nadje. :lol

    Rojs je sitna riba. Puno vece ribe su Kutle, Petrac, Gucuc i slicni no u svakom pojedinacnom slucaju takvi igraci igraju na obje opcije (HDZ - SDP/HNS). Pljacka o kojoj govoris rezervirana je za krupne ribe koji imaju veze sa politikom. Ne zaboravi da Kutle jos i i dan danas stoji iza EPH i mnogo mnogo cega. Da je Petrac Mesicev prijatelj i vrlo utjecajan iako sjedi u zatvoru. Gucic je igrao i na HDZ i na SDP, ...

    Sto se tice trzista nekretnina, slicne stvari dogadjaju se svuda pa i sirom EU.

    Sto se otkupa stanova tice, velika vecina onih koji su pocetkom 90ih otkupili stanove su u iste nasilno usli, odnosno nasilno su usle familije 45 ili su ih dobili za vrijeme Jugoslavije. Sjecam sa kad je HDZ 90e dosao na vlast da su se u proljece 91e predavali zahtjevi za povrat oduzete imovine u koju spadaju i stanovi. Nedugo zatim, 92/93 krenuo je otkup drustvenih stanova od strane stanara pri cemu ne zaboravi da su u Jugi SVI izdvajali za stan ali su ga dobivali samo NEKI (podobni). Kad sve to uzmes u obzir, svi oni koji su bili u prilici otkupiti drustveni stan u kom su stanovali su pljackasi pa je slijedom toga takvih pljackasa bilo na stotine i stotine tisuca. Kasnije su neki prodavali i masno su zaradili (otkupis za par tisuca a prodas za par stotina tisuca DEM). Neki su taj novac siskali, neki ulozili.

    Inace, vani radim i povremeno boravim ali zivim u Zagrebu. Pa znam. I cesto dodjem kuci. Gdje sam bio i sto sam radio za vrijeme Domovinskog rata, neke stvari mozes naci i na onom registru branitelja. Naravno samo ako me znas.

    No vratimo se temi. Sve u svemu, u Domovini pljackasa ima na stitine i stotine tisuca i najcesce je slucaj da lopov vice drz'te lopova. zato je mozda je najpametnije pokriti se preko usiju (nek prvi baci kamen onaj koji nije zgrijesio). Kriza je pak prilika za one koji rade, zele i znaju raditi da krenu naprijed dok ce oni drugi polako odumirati (baram vecina jer ce se neki opet snaci na tudji racun).

    avatar

    06.07.2010. (18:02)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Što se tiče američkih banaka nema problema dok postoje tipovi i države kao što je Šuker i Hrvatska. Upravo čitam da će naš vrli računovođa, pardon ministar finacija, opet u Ameriku po 7 milijardi kredita po simboličnoj kamati od 6,27%. Čim dobije, prvo će svršiti a onda mu se vraća njegov (svinjski) osmijeh.

    avatar

    07.07.2010. (17:10)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Ja mislim da se sve raspada i da ćemo svi tome uskoro svjedočiti....

    avatar

    07.07.2010. (23:31)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    ZAR SI OPET U JURNJAVI ZA EGZISTENCIJOM PA NEMAŠ NI VOLJE NI SNAGE NI KOMENTIRATI A KAMO LI PISATI POSTOVE. zAISTA MI NEDOSTAJEŠ.
    STOJ MI DOBRO!

    avatar

    22.07.2010. (22:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...