Komentari

uvod.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Algon Cordy

    Tvoj je blog jedna bogata kugla,
    riznica znanja filozofske i druge vrste.
    Svakako ću ga još čitati.

    Sad ti želim sretan Božić
    i plodonosnu novu 2010. godinu!

    P. S. Što se tiče Huxleya, nadam se često takvom civilizacijskom obratu
    kao što je u Majmunu i Bit, no bojim se da je već prekasno za to. Dozvoljavam mogućnost koliko i mogućnost Ivanove apokalipse. Naime, obe su te potonje utopije još predobre da bi bile istinite.

    avatar

    25.12.2009. (19:04)    -   -   -   -  

  • davor

    Sve najbolje tebi i tvojima, Algon Cordy! Hvala na lijepim riječima. A ja ostajem unatoč svemu optimist, i (barem na Božić :) ) vjerujem u (koliko god malu) mogućnost Otoka.

    avatar

    26.12.2009. (11:17)    -   -   -   -  

  • Neverin

    pobornik si iracionalizma? :) odgovorio sam ti kod mene, nemam ništa protiv onoga što se ne može dokučiti razumom i ne trpam to u iracionalno (podsjetio si me na onu da je "nedostatak informacije isto informacija i zato jer Sherlock Holmes zaključio da je ubojica vlasnik psa pošto pas te večeri nije lajao) ali ja sam mislio na vođenje opće stvari lišene od emocija jer u forumu ili agori im nije mjesto. To je i previše puta dokazano u povijesti..

    avatar

    19.02.2010. (18:58)    -   -   -   -  

  • davor

    Ne, pobornik sam prave mjere racionalnosti (kao i prave mjere emocionalnosti). Bojim se da lišenost emocija (poput npr. sućuti spram patnje, ili ljutnje spram nepravde) dovodi do sasvim racionalnog odustajanja od etičnosti (uvažavanja interesa drugih) i do instrumentalnog odnosa spram drugih ljudi i spram prirode kao pukih sredstava za vlastite svrhe.

    avatar

    19.02.2010. (20:56)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ne odvajam empatiju i etičnost spram drugih od zdravog razuma

    avatar

    20.02.2010. (00:33)    -   -   -   -  

  • davor

    Da, onda se slažemo... To što uz riječ ''razum'' dodaješ ''zdrav'' (a u što onda ubrajaš i empatiju i etičnost) pokazuje da si svjestan granica ''razuma'' i mogućnosti da i dalje bude ''razum'' ali da prestane biti ''zdrav''. S trenutno aktualnog linka na ovom topicu, jedan naglasak o zdravlju i pravoj mjeri: ''Ali nama je sada važan pojam metrion, mjera koju nešto ima u sebi samome i koju kao harmonia potom susrećemo i u teoriji glazbe, a u paralelnoj uporabi jezika – hygeia, zdravlje – također je harmonia. To jest takvo suglasje različitog u jedinstvu koje čini čudo organskog života.'' (Gadamer) Dok razum doprinosi toj harmoniji organskoga života, doista je zdrav. No, postavi li sebe za apsolut, odriješi li se od ''čuda organskoga života'', sam ''razum'' u svojoj ''racionalnosti'' postaje ono bezmjerno, prekomjerno, neprimjereno, ne-zdravo.

    avatar

    21.02.2010. (09:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...