Komentari

svetamarta.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • vapaj golgote

    PREDIVAN POST

    avatar

    24.01.2009. (19:51)    -   -   -   -  

  • ša te briga

    Molitva svetoj marti uisitnu pomaže. Iako mislim da se ne treba postit svih 9 utoraka..već sam po svojoj mogućnosti kao i sve ostale žrtve kad ih prinosimo. Ja nisam nikad postila sv marti a moje su molitve uslišane.tako da.. molite sa srcem i žrtvicama i sve bu ok.

    avatar

    14.02.2009. (21:01)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    “ONI KOJI SIJU U SUZAMA, ŽANJU U PJESMI.” (Ps 126,5)
    17 325 visningar

    381

    13

    DELA

    SPARA

    OMNIA DEO
    Publicerades den 18 sep. 2018
    (24. NKG B - 2018)
    “ONI KOJI SIJU U SUZAMA, ŽANJU U PJESMI.” (Ps 126,5)

    Don Josip Radić, mr. sc. (Kupres, r. 2. IV. 1965.), negdašnji savjetnik u Hrvatskom ministarstvu prometa i veza, znanstvenik ekonomist (usput rečeno, završio je tri fakulteta a da nikada u životu ispita nije pao). Nakon sto je doživio jasan Božji poziv u svome srcu, ostavlja obećavajuću i blistavu karijeru te već zgotovljene planove o osnivanju vlastite obitelji, samo zato da se posve posveti spasonosnoj i nenadmašivoj Kristovoj Raspetoj i Uskrsloj Ljubavi i velikoj obitelji Njegove Crkve, tj. posvećenju svih duša ('u ministarstvu prometa i veza' s Gospodinom). Znajući da je, po riječima sv. Ivan Pavao II., SVETOST – PASTORALNA HITNOST i da PLODNOST SVAKOG PASTORALACA NE OVISI O METODAMA NEGO O SJEDINJENOSTI SA DUHOM SVETIM, nastoji živjeti na intezivan način duhovni život kroz poniznu molitvu i pokoru te djela milosrđa zajedno sa Euharistijskom zajednicom Srca Isusova i Marijina, koju je providonosno nadahnut pokrenuo da okuplja braću i sestre različitih duhovnih staleža sa nakanom i smjernicama da si budu podrška na putu rasta u pravovjernosti i predanosti Gospodinu, tj. u svetosti; Trojedinom Bogu na slavu i na službu Crkvi, koja kao Majka svih nas osposobljava i šalje svoju djecu da i u ovo naše vrijeme živo promiču Radosnu Vijest spasenja - da Ljubav bude što više ljubljena! Već neko vrijeme, svake posljednje nedjelje u mjesecu održava izuzetno kvalitetne i posjećene duhovne obnove u povjerenoj mu župi u Polači (pored Benkovca) s početkom u 16h. Kontakt: 023 662 268. Tko bi želio prisustvovati tom zaista milosnom događaju, bolje da dođe ranije, poradi pronalaska slobodnih mjesta. Ovdje Vam predstavljamo bogati mozaik njegovih, iako ne sustavno složenih, ali da nadahnutih nagovora (svojevrsnih duhovnih vitamina), koji predstavljaju audio školu svetosti u kojoj je prava tajna istinskog smisla i sreće života! Stoga, pažljivo poslušajmo SVAKI TJEDAN - NAGOVOR JEDAN, te Vam od srca preporučamo da ga proslijedite i bližnjima kao jedno jednostavno, a toliko poticajno, sredstvo nove evangelizacije; šireći sljedeći link 'Popisa za reprodukciju' koji se svaki tjedan novim nagovorom nadopunjava: https://www.youtube.com/playlist?list.... Ili jednostavno na youtube utipkate: DON JOSIP RADIĆ – NAGOVORI ovog zbilja vrlog i vrlo traženog duhovnika
    Kategori
    Musik
    16 kommentarer
    Standardprofilfoto
    Lägg till en offentlig kommentar ...
    Ivica Efendić
    Ivica Efendić
    för 8 mĂĽnader sedan
    Hvala Bogu na don Josipu..

    5

    Elsa Bel
    Elsa Bel
    för 8 mĂĽnader sedan
    Hvala, don Josipe! Bvb🤗💒

    1

    Eight Seven
    Eight Seven
    för 8 mĂĽnader sedan
    Hvaljen Isus i Marija u vjeke

    4

    Leonardo Dogan
    Leonardo Dogan
    för 8 mĂĽnader sedan (redigerad)
    Kao i radnik ako se ne umori a kako slatko da odmori,takav je put Kršćanina .Hvaljen ISUS.

    2

    Suzana saloma
    Suzana saloma
    för 8 mĂĽnader sedan
    Otajstva žalosti postati će po devetnici svetog Padre Pia i svetog arhanđela Mihaela u nebeski čast Otajstva radosti. Radovati će se presvete rane Kristove i suze Gospine jer ih blagoslivljamo ljubavlju svojom molitvenom , jer dozivamo u pomoć svete koji lice Božje gledaju i nas zagovaraju. Zacijeliti će boli Svevišnjeg koje mu grijesima zadašmo, ljubav će jedina vrijediti, sve tuge će nestati u dan milosni. Blavoslovljena svjetlašca duša, plamenom Duha Svetoga. Svake svijeće sjaj neka odvede duše Čistilišta u Raj, po molitvama molitvene zajednice svetog Jakova Zabedejeva i svim molitvama čistih duša, amen. ❤
    Od srca Ana Emanuela,
    Bilaj 21.09.2018.

    2

    Klimatizacija Instalacije
    Klimatizacija Instalacije
    för 1 mĂĽnad sedan
    Bvb

    marija grgic
    marija grgic
    för 8 mĂĽnader sedan
    Hvala don Josipe Bog vas Blagoslovio molite se za mene i moju obitelj jako nam je potrebno ...

    2

    Katica Vreco
    Katica Vreco
    för 8 mĂĽnader sedan
    Daa..Oni koji siju u suzama,znjece u pesmi..!😂

    1

    Laura Varnica
    Laura Varnica
    för 8 mĂĽnader sedan
    Hvala!

    2

    Suzana saloma
    Suzana saloma
    för 8 mĂĽnader sedan
    La battaglia di Otranto e i suoi santi martiri (1480-1481)
    Nel luglio del 1480 i turchi ottomani invasero la cittĂ  di Otranto, situata sull'estrema punta meridionale della Puglia, al tempo parte del Regno di Napoli, in un attacco a sorpresa, con l'intenzione di conquistare tutta l'Italia. Il piano ottomano fu sventato dalla resistenza forte e coraggiosa da parte dei cittadini di Otranto, regaland... Prikaži više
    Bitka kod otranto i njegovih svetih mučenika (1480-1481)
    U srpnju 1480 godine, u turci napali su grad otranto, koji se nalazi na krajnjem južnom vrhu puglia, u vremenskom dijelu kraljevstva napulja, u iznenadni napad, s namjerom osvajanja cijele italije. U plan spriječio je snažan i hrabar otpor građana otranto, dajući italiji dragocjeno vrijeme za organiziranje obrane za odbijanje osvajača.
    11 kolovoza, turci su uspjeli probiti zidove grada otranto. Turska vojska sus

    avatar

    05.06.2019. (00:38)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    Molitva svetoj Marti

    Ova molitva moli se devet utoraka dok gori posvećena svijeća. Svaki od tih devet utoraka posti se na kruhu i vodi.
    Ova molitva je tako snažna da će ti prije kraja ovih devet utoraka biti poklonjeno ono za što moliš.

    O, sveta Marto,ti prekrasna, uzimam pribježište u tvojoj pomoći, uzdajući se u Tebe da ćeš mi pomoći u nevolji i podržavati me u mojim iskušenjima.
    Kao zahvalnost obećavam Ti da ću posvuda širiti ovu molitvu.
    Tješi me u mojim brigama i teškoćama, ponizno molim. Uz veliku radost koja Ti je ispunila srce kad si u svom domu u Bethaniji pružila utočište Spasitelju svijeta, molim pomoli se za mene i za moju obitelj, da sačuvamo svoga Boga u svojim srcima i da zavrijedimo dobijanje lijeka protiv svoga siromaštva, a prije svega kod one brige koja me trenutačno pritišće... (objasniti za što se molite, npr. zdravlje, ljubav...)
    Molim Te, Spasiteljice, u svakoj nevolji pobijedi teškoće kao što si pobijedila zmaja, sve dok ti nije ležao pred nogama.

    Zatim moliti:
    Oče naš
    Zdravo Marijo
    Slava Ocu

    Oče naš
    Zdravo Marijo
    Slava Ocu

    Oče naš
    Zdravo Marijo
    Slava Ocu

    "Sveta Marto moli za nas" - 3 putahttps://www.youtube.com/watch?v=kMbHbXxwtFg

    avatar

    05.06.2019. (00:39)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    Sveta Marta iz Betanije – zaštitnica kućanica, žena čije napore i važnost ovaj svijet danas ne priznaje

    Marta, sestra Marijina i Lazarova, bila je brižna domaćica kuće u Betaniji u koju bi Isus rado svraćao kako bi se malko odmorio od propovijedanja, dok je boravio u Judeji

    Marta se u Evanđelju upravo i pojavljuje prigodom jednoga od Isusovih posjeta njihovoj kući. Kao i uvijek, zavrnutih rukava, zauzeta ulogom kuće domaćice, prima goste, poslužuje ih pićem, priprema sve potrebno za okrepu. Bacivši pogled na sestru, ugleda je kako sjedeći do nogu Isusovih, sluša Njegovu riječ, posve nesvjesna užurbanosti koja se odvija oko nje. Neko je vrijeme sve to strpljivo promatrala, a zatim ipak rekla nešto poput ovoga: “Isuse, reci ovoj mojoj dokonoj sestri neka mi pomogne: ostavila me posve samu posluživati!”
    Isus je pogleda i s ljubavlju odvrati: “Marta, Marta, za mnogo se brineš, a jedno je potrebno. Marija je zacijelo odabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.” (Lk 10, 38-42).
    Tekst se nastavlja ispod oglasa

    Isus time nikako nije želio zanijekati vrijednost svakodnevnih kućanskih poslova kojima se tolike žene bave, baš kao niti rad kojim muževi priskrbljuju hranu, odjeću i sve ostalo što je potrebno njima i djeci, već je samo htio uspostaviti stanoviti poredak vrijednosti. Prije svega treba tražiti Kraljevstvo nebesko i pobrinuti se za potrebe duha: u svjetlu toga traganja, i sve ostalo dobiva smisao. U svakom slučaju, Crkva časti svetu Martu kao sveticu i predanu zaštitnicu te utjehu domaćica, čiji su svakodnevni napori nerijetko slabo priznati.
    U Evanđelju Martu susrećemo još i kada je umro njezin brat Lazar. Znajući kako se Isus približava Betaniji, kako bi se oprostio od svoga preminuloga prijatelja, trči Mu ususret Marta. Iako joj je srce u komadićima, ne može samo stajati skrštenih ruku, poput svoje sestre Marije, shrvane od boli.
    I u ovoj se tužnoj prigodi otkriva njezin poduzetni značaj. Dolazi ususret Isusu i govori Mu: “Da si Ti bio ovdje, brat moj ne bi umro! No, znadem da će Te Bog i sada uslišiti u svemu što Ga zaišteš!” Koliko god zauzeta i poduzetna bila, vjere joj ne manjka. Upravo je ta njezina jednostavna, ali nepokoljebiva vjera, i navela Isusa na čudo. I tako je Lazar bio vraćen u život.
    Nešto kasnije, Isus se ponovo našao u kući Marte i Marije u posjeti, a bio je ondje i Lazar. Približavala se Pasha. U zraku se osjetio duh slavlja pa nam je Marta i opet predstavljena u svojoj ulozi: “Marta posluživaše” – piše nam Ivan evanđelist.
    U ovom posljednjem spomenu Evanđelja zaključuju priču o Marti, ženi iz Betanije, koja jest bila zauzeta i užurbana, ali samo iz ljubavi prema Isusu i braći.
    Ime Marta potječe iz aramejskoga i znaci “gospodarica”.
    Zaštitnica je domaćica, kuharica, radnica, ugostitelja, sluškinja, pralja, umirućih, slikara i kipara, pomoćnica je kod krvarenja, kao i redovničkih zajednica koje nose njezino ime.
    Molitva sv. Marti
    O sveta Marto, tvoja je vjera nagnala Isusa da kaže: “Ja sam uskrsnuće i život”; vjera ti je dala da vidiš više od Njegove čovječnosti kad si uzviknula: “Gospodine, ja tvrdo vjerujem da si Ti Mesija, Sin Božji.”
    S nepokoljebivom si nadom rekla: “Gospodine, znam da će Ti Bog dati sve što god zaisteš od Njega”, a Isus je zazvao tvoga brata Lazara i vratio ga od mrtvih. Čistom si ljubavlju dočekala Isusa u svom domu.
    Prijateljice i sluškinjo našega Spasitelja, i ja sam opterećen/a mnogim problemima… Moli za mene da rastem u vjeri, nadi i ljubavi, da me Isus, koji je sjedio za tvojim stolom, čuje i dodijeli mi mjesto na gozbi vječnog života. Amen.

    avatar

    05.06.2019. (00:43)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    La battaglia di Otranto e i suoi santi martiri (1480-1481)
    Nel luglio del 1480 i turchi ottomani invasero la cittĂ  di Otranto, situata sull'estrema punta meridionale della Puglia, al tempo parte del Regno di Napoli, in un attacco a sorpresa, con l'intenzione di conquistare tutta l'Italia. Il piano ottomano fu sventato dalla resistenza forte e coraggiosa da parte dei cittadini di Otranto, regaland... Prikaži više
    Bitka kod otranto i njegovih svetih mučenika (1480-1481)
    U srpnju 1480 godine, u turci napali su grad otranto, koji se nalazi na krajnjem južnom vrhu puglia, u vremenskom dijelu kraljevstva napulja, u iznenadni napad, s namjerom osvajanja cijele italije. U plan spriječio je snažan i hrabar otpor građana otranto, dajući italiji dragocjeno vrijeme za organiziranje obrane za odbijanje osvajača.
    11 kolovoza, turci su uspjeli probiti zidove grada otranto. Turska vojska sustavno je umrla od kuće, pljačkati i zapaljene kuće. Nekoliko preživjelih su se sklonili u katedrali. Nadbiskup stefano pendinelli slavio je u žrtvu i davao utjehu ženama i djeci, dok je je fratar vodio vjernike u molitvi. Odjednom je u vojska razbila vrata katedrale. Stravično nasilje koje je pratilo žene, djecu i nadbiskupa stefana - odrubljena glava na oltaru - šokirala je italiju u mobilizacija.
    Turci su uzeli grad, uništili kuće, zarobili 5.000 talijana i pretvorili katedralu u džamiju. Najmanje 12.000 civila poginulo je tijekom osvajanja otranto, ali mala skupina od 800 civila - koju bi turci pokušali preobratiti sa silom na maomettismo - ostali su živi. Ljudi, vezani lancima jedni za druge, izgubili su svoje domove i obitelji, a jedini izbor je bio: ili izdaja ili smrt. U su izabrali smrt.
    Jednostavan krojač po imenu antonio se prvi put okrenuo svojim sugrađana i rekao ove riječi: "braćo moja, do danas smo se borili za defensione domovine i da spasimo život i za njih naše oluje, sada je vrijeme da se borimo da spasimo u naše" Za našeg gospodina, koji je umro za nas na križu se slaže da ćemo umrijeti zbog toga, prema balansira i konstantnom u vjeri i u ovom vremenu smrti dobit ćemo vječni život i krunu mučenika ".
    15 stoljeće, u dobi između 15 i 15 godine, odlučilo je ostati čvrsto u! vjeri, te je jednoglasno odlučila slijediti antonio-ov primjer.
    Turci su ponudili da puste žene i djecu iz ograničenja ropstva pod uvjetom da se svi muškarci pretvore u islam. Ali odbili su. Turci su zaprijetili da će odsjeći glavu ljudima ako odbiju prihvatiti ponudu. Ali i dalje su odbili napustiti vjeru.
    14 kolovoza, 1480, uoči assuntom, 14 stoljeće je slikano na obližnjem brdu, a jedan po jedan u masovnom masakru je odrubljena glava turaka. Zatim su ostaci prikupljeni i odvedeni u katedralu otranto gdje su ostaci 800 mučenika još uvijek sačuvani.
    U travnju 1481 godine papa siksto iv organizirao je talijanski križarski pohod protiv otomanskog carstva da oslobodi otranto. Jedan od zapovjednika bio je paolo fregoso, kardinal, nadbiskup i tri puta dužde od genove. U svibnju 1481 godine kršćanske snage opkoljeni su otranto. U kolovozu, turci su se predali, a 10 rujna turci su otišli, čime je okončao 13 mjeseci vojne okupacije.
    To je bio prvi i jedini put u povijesti da su turci uspjeli na kratko - na sreću vrlo kratko - da osvoje uporište na talijanskom poluotoku: u-muslimanski pokušaj osvajanja italije je zaustavljen i svi pokušaji turaka da osvoje italiju završili su. S neuspjehom.

    avatar

    05.06.2019. (00:43)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    HIMAN
    O mučeniče blaženi,
    Tvoj pobjedni dan slavimo
    Kad Krist te nebom usreći
    Za tvoju krv prolivenu.
    Pobijedio si krvnika
    I krutog suca zemaljskog,
    A Krist ti, Sudac preblagi,
    Nebesku radost dosudi.
    Sa anđelima kraljuješ,
    U svijetloj blistaš odjeći
    Što smrt je tvoja ubijeli
    U krvi Krista Jaganjca.
    Zagovaraj nas molitvom,
    Izmoli Kristov blagoslov:
    Da savjest teret odbaci,
    Proštenja milost osjeti.
    Pohiti nama u pomoć,
    Kod Krista za nas posreduj:
    Da molitve nam usliši
    I sve nam grijehe oprosti.
    Sa Sinom Ocu slava sva
    Kao Tješitelju presvetom
    Što neuvelim vijencem te
    Za ljubav vjernu okruni.
    Amen.
    1^ Antifona
    Ljubav i Vjernost
    koračaju pred tobom, Gospodine, aleluja.
    PSALAM 89 (88). 2−19 (I). Hvalospjev i molitva Bogu vjernome
    Bog iz Davidova potomstva izvede po svom obećanju Spasitelja, Isusa (Dj 13, 22. 23.).
    O ljubavi Gospodnjoj pjevat ću dovijeka, *
    kroza sva pokoljena
    vjernost ću tvoju naviještati.
    Ti reče: “Zavijeke je sazdana ljubav moja!” *
    U nebu utemelji vjernost svoju:
    “Savez sklopih s izabranikom svojim, *
    zakleh se Davidu, sluzi svome:
    tvoje potomstvo održat ću dovijeka, *
    za sva koljena sazdat ću prijestolje tvoje.”
    Nebesa veličaju čudesa tvoja, Gospodine, *
    i tvoju vjernost u zboru svetih.
    Ta tko je u oblacima ravan Gospodinu, *
    tko li je Gospodinu sličan
    među sinovima Božjim?
    Bog je strahovit u zboru svetih, *
    velik i strašan svima oko sebe.
    Gospodine, Bože nad Vojskama, tko je kao ti? *
    Silan si, Gospodine, i vjernost te okružuje.
    Ti zapovijedaš bučnome moru, *
    obuzdavaš silu valova njegovih;
    ti sasječe Rahaba i zgazi, *
    snažnom mišicom rasu dušmane svoje.
    Tvoja su nebesa i tvoja je zemlja, *
    zemljin krug ti si sazdao
    i sve što je na njemu;
    sjever i jug ti si stvorio, *
    Tabor i Hermon kliču imenu tvojemu.
    Tvoja je mišica snažna, *
    ruka čvrsta, desnica dignuta.
    Pravda i Pravednost temelj su prijestolja tvoga, *
    Ljubav i Istina koračaju pred tobom.
    Blago narodu vičnu svetom klicanju, *
    on hodi u sjaju lica tvojega, Gospodine,
    u tvom se imenu raduje svagda *
    i tvojom se pravdom ponosi.
    Jer ti si ures moći njegove, *
    po tvojoj milosti raste snaga naša.
    Jer Gospodin je štit naš, *
    Svetac Izraelov kralj je naš.
    Slava Ocu i Sinu *
    i Duhu Svetomu.
    Kako bijaše na početku, †
    tako i sada i vazda *
    i u vijeke vjekova.
    1^ Antifona
    Ljubav i Vjernost
    koračaju pred tobom, Gospodine, aleluja.
    2^ Antifona
    Sin je Božji
    potomak Davidov po tijelu, aleluja.
    PSALAM 89 (88). 20−30 (II). Hvalospjev i molitva Bogu vjernome
    Bog iz Davidova potomstva izvede po svom obećanju Spasitelja, Isusa (Dj 13, 22. 23.).
    Nekoć si u viđenju govorio pobožnima svojim: †
    “Junaku stavih krunu na glavu, *
    izabranika iz naroda izdigoh;
    nađoh Davida, slugu svoga, *
    svetim ga svojim uljem pomazah,
    da ruka moja svagda ostane s njime *
    i moja mišica da ga krijepi.
    Neće ga nadmudriti dušmanin, *
    niti oboriti sin bezakonja.
    Razbit ću pred njim protivnike njegove, *
    pogubit ću mrzitelje njegove.
    Vjernost moja i dobrota bit će s njime *
    i u mome imenu rast će mu snaga.
    Pružit ću njegovu ruku nad more, *
    do Rijeke desnicu njegovu.
    On će me zvati: Oče moj! *
    Bože moj i hridi spasa mojega.`
    A ja ću ga prvorođencem učiniti, *
    najvišim među kraljevima svijeta.
    Njemu ću sačuvati dovijeka naklonost svoju *
    i Savez svoj vjeran.
    Njegovo ću potomstvo učiniti vječnim *
    i prijestolje mu kao dan nebeski.
    Slava Ocu i Sinu *
    i Duhu Svetomu.
    Kako bijaše na početku, †
    tako i sada i vazda *
    i u vijeke vjekova.
    2^ Antifona
    Sin je Božji
    potomak Davidov po tijelu, aleluja.
    3^ Antifona
    Jednom se zakleh Davidu, sluzi svojemu:
    potomstvo će njegovo ostati dovijeka, aleluja.
    PSALAM 89 (88). 31−38 (III). Hvalospjev i molitva Bogu vjernome
    Bog iz Davidova potomstva izvede po svom obećanju Spasitelja, Isusa (Dj 13, 22. 23.).
    Ako li mu sinovi Zakon moj ostave *
    i ne budu hodili po naredbama mojim,
    ako li prestupe odredbe moje *
    i ne budu čuvali zapovijedi mojih;
    šibom ću kazniti nedjelo njihovo, *
    udarcima ljutim krivicu njihovu,
    ali mu naklonosti svoje oduzeti neću *
    niti ću prekršiti vjernosti svoje.
    Neću povrijediti Saveza svojega *
    i neću poreći obećanja svoga.
    Jednom se zakleh svetošću svojom: *
    Davida prevariti neću:
    potomstvo će njegovo ostati dovijeka, *
    prijestolje njegovo preda mnom kao sunce,
    ostat će dovijeka kao mjesec, *
    vjerni svjedok na nebu.”
    Slava Ocu i Sinu *
    i Duhu Svetomu.
    Kako bijaše na početku, †
    tako i sada i vazda *
    i u vijeke vjekova.
    3^ Antifona
    Jednom se zakleh Davidu, sluzi svojemu:
    potomstvo će njegovo ostati dovijeka, aleluja.
    R. Bog koji je Gospodina uskrisio, aleluja.
    O. I nas će uskrisiti snagom njegovom, aleluja.
    PRVO ČITANJE:
    Iz Prve poslanice blaženoga Ivana, apostola (5,1-12)
    Ovo je pobjeda . . . vjera naša
    Tko god vjeruje: ťIsus je KristŤ, od Boga je rođen. I tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga. Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: kad Boga ljubimo, i zapovijedi njegove vršimo. Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške. Jer sve što je od Boga rođeno pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda

    avatar

    05.06.2019. (01:32)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    PRVO ČITANJE:
    Iz Prve poslanice blaženoga Ivana, apostola (5,1-12)
    Ovo je pobjeda . . . vjera naša
    Tko god vjeruje: ťIsus je KristŤ, od Boga je rođen. I tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga. Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: kad Boga ljubimo, i zapovijedi njegove vršimo. Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške. Jer sve što je od Boga rođeno pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša. Ta tko to pobjeđuje svijet, ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji?
    On, Isus Krist, dođe kroz vodu i krv. Ne samo u vodi nego — u vodi i krvi. I Duh je koji svjedoči, jer Duh svjedoči za Krista da je istina. Jer troje je što svjedoči na nebu: Otac, Riječ i Duh Sveti; i ta su trojica jedan. I troje je što svjedoči na zemlji: Duh, voda i krv; i to je troje jedno.
    Ako primamo svjedočanstvo ljudi, svjedočanstvo je Božje veće. Jer ovo je svjedočanstvo Božje, kojim je svjedočio za Sina svoga: Tko vjeruje u Sina Božjega, ima to svjedočanstvo Božje u sebi. Tko ne vjeruje Bogu, učinio ga je lašcem, jer nije vjerovao u svjedočanstvo kojim je svjedočio Bog za Sina svoga. I ovo je svjedočanstvo: Bog nam je dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovu. Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života.
    Otpjev 1 Iv 5,6; Zah 13, 1
    R. On, Isus Krist, dođe kroz vodu i krv. Ne samo u vodi, nego — u vodi i krvi. * I Duh je koji svjedoči jer Krist je istina, aleluja.
    O. U onaj dan otvorit će se izvor domu Davidovu i Jeruzalemcima da se operu od grijeha i nečistoće. * I Duh je koji svjedoči jer Krist je istina, aleluja.
    DRUGO ČITANJE:
    Iz pisma sv. Bonifacija, biskupa i mučenika (pismo 78)
    Brižljiv pastir koji bdije nad Kristovim stadom
    Ne valja ostaviti, već treba ravnati Crkvu, koja poput velikog broda plovi po moru ovoga svijeta, te je u ovome životu biju raznolike oluje napasti. Za to imamo primjer u prijašnjim ocima: u Klementu, Korneliju i mnogim drugima u gradu Rimu; Ciprijanu u Kartagi; Atanazij u u Aleksandriji. Oni su u vrijeme poganskih vladara upravljali Kristovom lađom, štoviše, njegovom zaručnicom, to jest Crkvom. To su činili poučavajući, braneći je, radeći i trpeći sve do prolijevanja krvi.
    Misleći na ove i njima slične, prestrašio sam se. Strah i trepet spopadoše me, gotovo me prekri tama mojih grijeha. Bilo bi mi veoma drago i sviđalo bi mi se posvema napustiti jednom prihvaćeno ravnanje Crkvom, kad bih uspio pronaći primjere otaca ili suglasnost Svetoga pisma.
    I budući da stvari tako stoje, i jer se istina može umoriti, ali ne može biti nadvladana i pogriješiti, umorna se moja misao utječe onome koji kaže na usta Salomona: Iz svega svog srca pouzdavaj se u Gospodina i ne oslanjaj se na svoju pravednost. Na svim svojim putovima misli na nj i on će upraviti tvoje korake. A na drugom mjestu: Najsnažnija je utvrda ime Gospodnje. Njoj se utječe pravednik i biva spašen.
    Budimo pravedni i pripremimo svoje duše na kušnju, da bismo mogli izdržati Božje odgađanje i reći mu : Gospodine, postao si nam utočište s pokoljenja na pokoljenje. Imajmo povjerenje u njega, jer nam je on nametnuo teret. Što ne možemo nositi po sebi, nosimo po onome koji je svemoguć. On kaže: Moj je jaram sladak i moje je breme lako.
    Budimo u boju na dan Gospodnji, jer su se nad nas spustili dani zebnje i nevolje. Umrimo ako to Bog hoće, za svete zakone naših otaca da bismo s njima zaslužili vječnu baštinu. Ne budimo nijemi psi; ne budimo šutljivi promatrači, ni najamnici koji bježe od vuka. Budimo budni pastiri što bdiju nad Kristovim stadom. Propovijedajmo odraslom i nejakom, bogatašu i siromahu, sav Božji naum svim staležima i dobima, već prema mogućnostima što ih Bog dade, u zgodno i nezgodno vrijeme, upravo onako kako je to napisao sveti Grgur u svojoj knjizi o dušobrižništvu.
    Otpjev 1 Sol 2, 8; Gal 4, 19
    R. Tako, puni ljubavi prema vama, htjedosmo vam predati ne samo evanđelje Božje nego i naše duše * jer ste nam omiljeli
    O. Dječice moja, koju ponovno u trudovima rađam dok se Krist ne oblikuje u vama. * jer ste nam omiljeli
    Molitva
    Gospodine, sveti je mučenik Bonifacije kršćansku vjeru riječju navijestio i krvlju zapečatio. Daj da nas kod tebe zagovara te i mi svoju vjeru odvažno čuvamo i djelima svjedočimo! Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
    O. Amen.
    Blagoslivljajmo Gospodina.
    O. Bogu hvala.

    avatar

    05.06.2019. (01:36)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    La battaglia di Otranto e i suoi santi martiri (1480-1481)
    Nel luglio del 1480 i turchi ottomani invasero la cittĂ di Otranto, situata sull'estrema punta meridionale della Puglia, al tempo parte del Regno di Napoli, in un attacco a sorpresa, con l'intenzione di conquistare tutta l'Italia. Il piano ottomano fu sventato dalla resistenza forte e coraggiosa da parte dei cittadini di Otranto, regaland... Prikaži više
    Bitka kod otranto i njegovih svetih mučenika (1480-1481)
    U srpnju 1480 godine, u turci napali su grad otranto, koji se nalazi na krajnjem južnom vrhu puglia, u vremenskom dijelu kraljevstva napulja, u iznenadni napad, s namjerom osvajanja cijele italije. U plan spriječio je snažan i hrabar otpor građana otranto, dajući italiji dragocjeno vrijeme za organiziranje obrane za odbijanje osvajača.
    11 kolovoza, turci su uspjeli probiti zidove grada otranto. Turska vojska sustavno je umrla od kuće, pljačkati i zapaljene kuće. Nekoliko preživjelih su se sklonili u katedrali. Nadbiskup stefano pendinelli slavio je u žrtvu i davao utjehu ženama i djeci, dok je je fratar vodio vjernike u molitvi. Odjednom je u vojska razbila vrata katedrale. Stravično nasilje koje je pratilo žene, djecu i nadbiskupa stefana - odrubljena glava na oltaru - šokirala je italiju u mobilizacija.
    Turci su uzeli grad, uništili kuće, zarobili 5.000 talijana i pretvorili katedralu u džamiju. Najmanje 12.000 civila poginulo je tijekom osvajanja otranto, ali mala skupina od 800 civila - koju bi turci pokušali preobratiti sa silom na maomettismo - ostali su živi. Ljudi, vezani lancima jedni za druge, izgubili su svoje domove i obitelji, a jedini izbor je bio: ili izdaja ili smrt. U su izabrali smrt.
    Jednostavan krojač po imenu antonio se prvi put okrenuo svojim sugrađana i rekao ove riječi: "braćo moja, do danas smo se borili za defensione domovine i da spasimo život i za njih naše oluje, sada je vrijeme da se borimo da spasimo u naše" Za našeg gospodina, koji je umro za nas na križu se slaže da ćemo umrijeti zbog toga, prema balansira i konstantnom u vjeri i u ovom vremenu smrti dobit ćemo vječni život i krunu mučenika ".
    15 stoljeće, u dobi između 15 i 15 godine, odlučilo je ostati čvrsto u! vjeri, te je jednoglasno odlučila slijediti antonio-ov primjer.
    Turci su ponudili da puste žene i djecu iz ograničenja ropstva pod uvjetom da se svi muškarci pretvore u islam. Ali odbili su. Turci su zaprijetili da će odsjeći glavu ljudima ako odbiju prihvatiti ponudu. Ali i dalje su odbili napustiti vjeru.
    14 kolovoza, 1480, uoči assuntom, 14 stoljeće je slikano na obližnjem brdu, a jedan po jedan u masovnom masakru je odrubljena glava turaka. Zatim su ostaci prikupljeni i odvedeni u katedralu otranto gdje su ostaci 800 mučenika još uvijek sačuvani.
    U travnju 1481 godine papa siksto iv organizirao je talijanski križarski pohod protiv otomanskog carstva da oslobodi otranto. Jedan od zapovjednika bio je paolo fregoso, kardinal, nadbiskup i tri puta dužde od genove. U svibnju 1481 godine kršćanske snage opkoljeni su otranto. U kolovozu, turci su se predali, a 10 rujna turci su otišli, čime je okončao 13 mjeseci vojne okupacije.
    To je bio prvi i jedini put u povijesti da su turci uspjeli na kratko - na sreću vrlo kratko - da osvoje uporište na talijanskom poluotoku: u-muslimanski pokušaj osvajanja italije je zaustavljen i svi pokušaji turaka da osvoje italiju završili su. S neuspjehom.

    avatar

    05.06.2019. (01:39)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    07. VAZ – SRIJEDA- SLUŽBA ČITANJA – SV. BONIFACIJE
    5. lipnja 2019.
    Administrator
    Komentiraj
    VII. VAZMENI TJEDAN – SRIJEDA
    07. VAZ – SVETI BONIFACIJE, Spomendan
    SLUŽBA ČITANJA
    SVETI BONIFACIJE, biskup i mučenik: Rođen je u Engleskoj oko 673 . godine. Položivši monaške zavjete usamostanu Exeter, otputova godine 719. u Njemačku propovijedati vjeru. U toj je službi imao velik uspjeh. Postavši biskupom vodio je Crkvu u Mainzu, pridruživši si drugove koji su osnovali i obnovili Crkve u Bavarskoj, Turingij i i Franačkoj . Održavao je sabore i proglašavao zakone. Dok je evangelizirao Frize, ubili su ga pogani godine 754. Tijelo mu je sahranjeno u samostanu u Fuldi.
    POZIVNIK
    R. Otvori, Gospodine, usne moje.
    O. I usta će moja navješćivati hvalu tvoju.
    PSALAM 95 (94). Poziv na Božju hvalu
    Bodrite jedni druge dan za danom dok još odjekuje ono ‘danas’ (Heb 3, 13).
    (Umjesto Ps 95 (94) može se uzeti i Psalam 100 (99) ili Psalam 67 (66) ili Psalam 24 (23))
    Antifona
    Dođite, poklonimo se Gospodinu,
    Kralju mučenika, aleluja.
    Dođite, kličimo Gospodinu, *
    uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!
    Pred lice mu stupimo s hvalama, *
    kličimo mu u pjesmama! (Ant.).
    Jer Gospodin je Bog velik, *
    Kralj velik nad svim bogovima.
    U njegovoj su ruci zemaljske dubine, *
    njegovi su vrhunci planina.
    Njegovo je more, on ga je stvorio, *
    i kopno koje načiniše ruke njegove: (Ant.).
    Dođite, prignimo koljena i padnimo nice, *
    poklonimo se Gospodinu koji nas stvori!
    Jer on je Bog naš, *
    a mi narod paše njegove, ovce što on ih čuva (Ant.).
    O da danas glas mu poslušate: †
    ťNe budite srca tvrda kao u Meribi, *
    kao u dan Mase u pustinji
    gdje me iskušavahu očevi vaši, *
    iskušavahu, premda vidješe djela moja. (Ant.).
    Četrdeset mi ljeta dodijavao naraštaj onaj, †
    pa rekoh: Narod su nestalna srca, *
    i ne proniču moje putove.
    Tako se zakleh u svom gnjevu: *
    Nikad neće ući u moj počinak!Ť (Ant.).
    Slava Ocu i Sinu *
    i Duhu Svetomu.
    Kako bijaše na početku, †
    tako i sada i vazda *
    i u vijeke vjekova. (Ant.).

    HIMAN
    O mučeniče blaženi,
    Tvoj pobjedni dan slavimo
    Kad Krist te nebom usreći
    Za tvoju krv prolivenu.
    Pobijedio si krvnika
    I krutog suca zemaljskog,
    A Krist ti, Sudac preblagi,
    Nebesku radost dosudi.
    Sa anđelima kraljuješ,
    U svijetloj blistaš odjeći
    Što smrt je tvoja ubijeli
    U krvi Krista Jaganjca.
    Zagovaraj nas molitvom,
    Izmoli Kristov blagoslov:
    Da savjest teret odbaci,
    Proštenja milost osjeti.
    Pohiti nama u pomoć,
    Kod Krista za nas posreduj:
    Da molitve nam usliši
    I sve nam grijehe oprosti.
    Sa Sinom Ocu slava sva
    Kao Tješitelju presvetom
    Što neuvelim vijencem te
    Za ljubav vjernu okruni.
    Amen.
    1^ Antifona
    Ljubav i Vjernost
    koračaju pred tobom, Gospodine, aleluja.
    PSALAM 89 (88). 2−19 (I). Hvalospjev i molitva Bogu vjernome
    Bog iz Davidova potomstva izvede po svom obećanju Spasitelja, Isusa (Dj 13, 22. 23.).
    O ljubavi Gospodnjoj pjevat ću dovijeka, *
    kroza sva pokoljena
    vjernost ću tvoju naviještati.
    Ti reče: “Zavijeke je sazdana ljubav moja!” *
    U nebu utemelji vjernost svoju:
    “Savez sklopih s izabranikom svojim, *
    zakleh se Davidu, sluzi svome:
    tvoje potomstvo održat ću dovijeka, *
    za sva koljena sazdat ću prijestolje tvoje.”
    Nebesa veličaju čudesa tvoja, Gospodine, *
    i tvoju vjernost u zboru svetih.
    Ta tko je u oblacima ravan Gospodinu, *
    tko li je Gospodinu sličan
    među sinovima Božjim?
    Bog je strahovit u zboru svetih, *
    velik i strašan svima oko sebe.
    Gospodine, Bože nad Vojskama, tko je kao ti? *
    Silan si, Gospodine, i vjernost te okružuje.
    Ti zapovijedaš bučnome moru, *
    obuzdavaš silu valova njegovih;
    ti sasječe Rahaba i zgazi, *
    snažnom mišicom rasu dušmane svoje.
    Tvoja su nebesa i tvoja je zemlja, *
    zemljin krug ti si sazdao
    i sve što je na njemu;
    sjever i jug ti si stvorio, *
    Tabor i Hermon kliču imenu tvojemu.
    Tvoja je mišica snažna, *
    ruka čvrsta, desnica dignuta.
    Pravda i Pravednost temelj su prijestolja tvoga, *
    Ljubav i Istina koračaju pred tobom.
    Blago narodu vičnu svetom klicanju, *
    on hodi u sjaju lica tvojega, Gospodine,
    u tvom se imenu raduje svagda *
    i tvojom se pravdom ponosi.
    Jer ti si ures moći njegove, *
    po tvojoj milosti raste snaga naša.
    Jer Gospodin je štit naš, *
    Svetac Izraelov kralj je naš.
    Slava Ocu i Sinu *
    i Duhu Svetomu.
    Kako bijaše na početku, †
    tako i sada i vazda *
    i u vijeke vjekova.
    1^ Antifona
    Ljubav i Vjernost
    koračaju pred tobom, Gospodine, aleluja.
    2^ Antifona
    Sin je Božji
    potomak Davidov po tijelu, aleluja.
    PSALAM 89 (88). 20−30 (II). Hvalospjev i molitva Bogu vjernome
    Bog iz Davidova potomstva izvede po svom obećanju Spasitelja, Isusa (Dj 13, 22. 23.).
    Nekoć si u viđenju govorio pobožnima svojim: †
    “Junaku stavih krunu na glavu, *
    izabranika iz naroda izdigoh;
    nađoh Davida, slugu svoga, *
    svetim ga svojim uljem pomazah,
    da ruka moja svagda ostane s njime *
    i moja mišica da ga krijepi.
    Neće ga nadmudriti dušmanin, *
    niti oboriti sin bezakonja.
    Razbit ću pred njim protivnike njegove, *
    pogubit ću mrzitelje njegove.
    Vjernost moja i dobrota bit će s njime *
    i u mome imenu rast će mu snaga.
    Pružit ću njegovu ruku nad mor

    avatar

    05.06.2019. (03:18)    -   -   -   -  

  • SUZANA BRATOVIC

    07. VAZ – ČETVRTAK – MISNA ČITANJA
    6. lipnja 2019.

    VII. VAZMENI TJEDAN – ČETVRTAK
    07. VAZ – Sv. Norbert, biskup ili Svagdan
    MISNA ČITANJA
    : Dj 22,30; 23,6-11; Ps 16,1-2a.5.7-11; Iv 17,20-26
    Prvo čitanje: Dj 22, 30; 23, 6-11
    Treba da i u Rimu posvjedočiš.
    Čitanje Djela apostolskih
    U one dane: Kad je tisućnik htio točno saznati za što Židovi optužuju Pavla, odriješi ga pa zapovjedi da se sastanu veliki svećenici i sve Vijeće te privede Pavla i postavi ga pred njih.
    Pavao je znao da su oni dijelom saduceji, a dijelom farizeji pa povika u Vijeću: ťBraćo, ja sam farizej, sin farizeja. Sudi mi se zbog nade, uskrsnuća mrtvih.Ť
    Tek što je on to rekao, nasta razmirica između farizeja i saduceja i mnoštvo se razdijeli. Jer saduceji vele da nema uskrsnuća, ni anđela, ni duha, a farizeji sve to priznaju. Nasta velika graja te ustadoše neki pismoznanci farizejske stranke i zaoštre boj govoreći: ťNišta zlo ne nalazimo na tom čovjeku! A što ako mu je duh govorio, ili anđeo?Ť Kad razmirica posta još većom, poboja se tisućnik da Pavla ne rastrgaju pa zapovjedi da vojska siđe, otme ga ispred njih i povede u vojarnu.
    Iduće noći pristupi mu Gospodin i reče: ťHrabro samo! Jer kao što si za me svjedočio u Jeruzalemu tako treba da i u Rimu posvjedočiš!Ť
    Riječ Gospodnja.
    Otpjevni psalam: Ps 16, 1-2a.5.7-11
    Pripjev: Čuvaj me, Gospodine, jer se tebi utječem.
    Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem.
    Gospodinu rekoh: ťTi si moj gospodar!Ť
    Gospodin mi je baština i čaša:
    Ti u ruci držiš sudbinu moju.
    Blagoslivljam Gospodina koji me svjetuje,
    te me i noću srce opominje.
    Gospodin im je svagda pred očima;
    jer mi je zdesna, da ne posrnem.
    Stog mi se raduje srce i kliče duša,
    pa i tijelo mi spokojno počiva.
    Jer mi nećeš ostavit dušu u Podzemlju
    ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda.
    Pokazat ćeš mi stazu života,
    puninu radosti lica svoga,
    sebi zdesna blaženstvo vječno.
    Evanđelje: Iv 17, 20-26
    Da budu savršeno jedno.
    Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
    U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se:
    ťNe molim samo za ove nego i za one
    koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi,
    neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.
    I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno — ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.
    Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.
    Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše
    da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima — i ja u njima.Ť
    Riječ Gospodnja.

    SVEDA ZIDOV Saduceji zato neviruje u uskrsnuce mrtvih, niti andela niti u DUH , O BOZE pokazi tvoje milosrdje i svedskoj, neprijateljima i svima koji neviruju u tvoje milosti, niti KRIZ koji si od nas uzeja ne nama, da sa svojim odkupom.’SVETAC CIJELOGA SVIJETA’
    Devetnica svetom Antunu Padovanskom
    Pobožnost sv. Antunu Padovanskom vrlo je raširena u našem narodu, a mnogi mole devetnicu ovome svecu, i to od 4. do 12. lipnja, tako da završi dan prije samog blagdana sv. Antuna – 13. lipnja.
    Devetnica svetom Antunu Padovanskom
    Foto: Wikimedia
    “Život je svetih kao zidarov visak kojim se provjerava okomitost zida. Kada se slave svetački blagdani, tada se kao viskom provjerava život vjernika. Slavimo, dakle, njihove blagdane tako da nam oni budu mjerilo naše moralne ispravnosti. Stoga je smiješno njihove blagdane slaviti obilnim jelom, kada znamo da su oni osvojili nebo postom i pokorom.” (sv. Antun Padovanski)
    Uvodna molitva
    O slavni sveče sv. Antune, ti osobiti zaštitniče kršćanstva, ja, želeći te iz svega srca hvaliti i isprositi tvoj zagovor od Boga, kanim uz pomoć Božju na tvoju čast obaviti ovu devetodnevnu pobožnost, pohađati tvoj oltar i prisustvovati svetoj misi na slavu Božju i tvoju čast. Odlučujem da ću se za ove pobožnosti ispovjediti i pričestiti. Samo te molim, sv. Antune, da se udostojiš primiti ovu moju pobožnost i isprositi mi za dušu i tijelo od dragoga Boga potrebite milosti.
    PRVI DAN
    TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
    O slavni sv. Antune, ti ljubitelju svih kreposti, čuj poniznu našu molbu i isprosi nam od Boga milost da postojano hodimo putem straha Gospodnjega. To te molimo za tvoju naklonost prema pobožnosti i svetosti kojom si od svoje mladosti blistao.
    Sad se izmoli krunica i litanije svetom Antunu. *na kraju teksta.
    DRUGI DAN
    O sveti Antune, ti uzore svetosti, izmoli nam stalnu mržnju na grijeh i goruću ljubav za krepošću. Molimo te po tvojem čeznuću za savršenošću kojom si se u redu svetog Franje među braćom odlikovao.
    Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.
    TREĆI DAN
    O veliki Antune, ti svjetlo Crkve, isprosi nam od Boga milost da svomu bližnjemu svijetlimo dobrim primjerom. To te molimo za tvoj kreposni život koji si ti u redu svetog Franje provo

    avatar

    06.06.2019. (03:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...