Komentari

responder.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • Green Goblin

    Heh,dobro je poznato zašto se mediji kršćanstvom bave s aspekta senzacije,zluradosti i ismijavanja ako znamo u čijem su vlasništvu i tko ih financira.

    čini se kako marketing, da bi ostvario svoj cilj, mora pokušati negirati vrijednosti kao što su umjerenost, samokontrola, pronalaženje zadovoljstva u nematerijalnom

    Vrijednosti koje si nazvao kršćanskima trebale bi biti vrijednosti svakog normalnog čovjeka,bio on kršćanin,budista ili musliman.No ljudska podložnost sugestiji je tako velika da on bombardiran subliminalnim porukama kroz neko vrijeme potpuno izgubi moć za donošenje bilo kakve neovisne odluke ili izbora.Tako se stvara psihologija gomile;religijske,revolucionarne,domoljubne,sportske...pa zašto ne i potrošačke?

    Obratiš li pažnju na umjerenost,samokontrolu i pronalaženje zadovoljstva u nematerijalnom,prvo će te proglasiti ludim pripadnici vlastite porodice a onda i okolina.

    Za razliku od toga, kršćanin se veže uz onog Boga koji nije identičan ni s kakvom konačnom zbiljom.

    Ovo je istina,ali postavlja se pitanje koliko zapravo kršćana trenutno nastanjuje našu planetu?

    Pozdrav!

    avatar

    05.01.2009. (00:22)    -   -   -   -  

  • Responder

    Heh,dobro je poznato zašto se mediji kršćanstvom bave s aspekta senzacije,zluradosti i ismijavanja ako znamo u čijem su vlasništvu i tko ih financira.

    Većina analitičara kao razlog takvog stanja u medijima navode njihovu nepoznatu vlasničku strukturu. No, npr. imaš npr. dnevne novine kod tebe u Rijeci koje su u većinskom vlasništvu malih dioničara, odnosno zaposlenika (doduše nedavno ih je kupio Ježić, ali situacija je ostala ista), no svejedno konstantno inzistiraju na difamiranju Crkve, a evo baš danas na internet izdanju imaš udarna dva naslova koja se snebivaju zbog nekupovanja nedjeljom. Imaš jednako tako i javnu televiziju koja u svojim informativnim emisijama o istoj temi izvještava upadno pristrano, kao da se radi o biltenu udruge supermarketa. Dakle, očito da u tom segmentu vlasnička struktura nije presudna. Moj je zaključak da je presudan isključivo marketinški profit.

    Vrijednosti koje si nazvao kršćanskima trebale bi biti vrijednosti svakog normalnog čovjeka,bio on kršćanin,budista ili musliman.

    Jedna bitna razlika među religijama po tom pitanju je da li će oni zahtijevati odricanje od želja, materiju apriori proglasiti zlom i na taj se način distancirati od čovještva, ili će materiju smatrati dobrom koje je stvoreno poradi čovjeka, pazeći samo da se taj odnos ne preokrene u korist materije.

    Obratiš li pažnju na umjerenost,samokontrolu i pronalaženje zadovoljstva u nematerijalnom,prvo će te proglasiti ludim pripadnici vlastite porodice a onda i okolina.

    Zavisi u kakvoj okolini se krećeš, a moguće je i da si ti u svom gnosticizmu, kao što gore rekoh, ukinuo čovještvo pa si opravdano kritiziran.

    avatar

    05.01.2009. (08:46)    -   -   -   -  

  • Green Goblin

    Dakle, očito da u tom segmentu vlasnička struktura nije presudna. Moj je zaključak da je presudan isključivo marketinški profit.

    Uređivačka politika je ostala ista a i ovo drugo što si naveo stoji.Novine se dobro prodaju pa što mijenjati 'momčad koja pobjeđuje'?

    Očekivati od Ježića da uvede nekakve promjene je u najmanju ruku pretjerano.Dečko pati od eksponiranja(sindrom malog mjesta u kojem je odrastao)pa se liječi-ali po diktatu :)
    Predsjedanje NK Rijekom nije pomoglo,jer premda mu je donijelo željenu afirmaciju u nekim krugovima,isto tako je tražilo i osobna ulaganja bez neke naročite zarade.Stoga je NL idealan a tako se i njegovom mentoru ostvarila davna želja za sudjelovanjem u izdavaštvu.

    Jedna bitna razlika među religijama po tom pitanju je da li će oni zahtijevati odricanje od želja, materiju apriori proglasiti zlom i na taj se način distancirati od čovještva, ili će materiju smatrati dobrom koje je stvoreno poradi čovjeka, pazeći samo da se taj odnos ne preokrene u korist materije.

    Nije lako paziti na 'odnos snaga na terenu'.Zahtijeva neprestanu budnost.

    Zavisi u kakvoj okolini se krećeš, a moguće je i da si ti u svom gnosticizmu, kao što gore rekoh, ukinuo čovještvo pa si opravdano kritiziran.

    Na čiji gnosticizam misliš?Bazilidov,Manijev,Valentinov ili Klementov?

    Da li sam ukinuo čovještvo?Pa mislim da jesam i to na način da sam se prestao baviti kriminalnim aktivnostima,nisam promiskuitetan,ne pijem ništa osim obične vode,ne drogiram se,ne psujem,ne kreveljim se,ne gledam TV osim tu i tamo,imam svoje vlastito mišljenje....Da,ukinuo sam čovještvo i ponosan sam na to kao i na svaku kritiku koja se tiče tog 'ukidanja'.

    Pozdrav!

    avatar

    05.01.2009. (23:52)    -   -   -   -  

  • Responder

    Na čiji gnosticizam misliš?

    Mislim na svaki gnosticizam, na ideju da su nam božanske duše zarobljene u materijalnom svijetu, na zamisao da je materija zla i da je se treba osloboditi. To su sve ideje koje Krist odbacuje, premda ih je u svoje doba jednostavno mogao prihvatiti i otići živjet s Esenima.

    Da li sam ukinuo čovještvo?

    Što znači biti čovječan? Za mene to znači s jedne strane biti slobodan od lažnih bogova, a s druge biti brat čovjeku. Ako stalno mislim da sam pod nekim pritiskom zle materije, tada nisam slobodan, već me taj lažni bog pritišće i bespotrebno usmjerava moje djelovanje. Jednako tako, ako nisam zadovoljan svojim životom pa se drogiram, tada sam opet sam sebe zarobio. A ako te je tvoja okolina i obitelj proglasila ludim jer se više ne drogiraš i ne baviš kriminalom, onda bi se možda trebao zapitati u kakvom okruženju živiš.

    avatar

    06.01.2009. (09:44)    -   -   -   -  

  • Green Goblin

    "Stromata" daje odgovor na pitanje što je i kakav je istinski gnosticizam.Imam je na engleskom a ako znaš gdje bih je mogao naći na hrvatskom,srpskom ili na ćirilici,cijenio bih to jer iako jako dobro govorim engleski,teška je k'o sam ... :)

    To su sve ideje koje Krist odbacuje, premda ih je u svoje doba jednostavno mogao prihvatiti i otići živjet s Esenima.

    Mogao je izbjeći i križ da je htio ali nije.Što nas vodi onome što sam bio spomenuo o usklađivanju ovog 'dolje sa onim gore'.
    (Mogao se Zakej i ne popeti na smokvu ali kako bi to onda završilo?)


    Za mene to znači s jedne strane biti slobodan od lažnih bogova, a s druge biti brat čovjeku.


    Slobodan sam od lažnih bogova ali nisam brat baš svakom čovjeku.Kako da bratom smatram čovjeka koji je ubio a nije se pokajao?Ili nekoga tko krade i opravdava se time što 'svi kradu'?Nekoga tko prima mito a nedjeljom ide u Crkvu održavajući lažnu fasadu?Itd....

    Obitelj me ne smatra ludim zbog moje apstinencije od droge,alkohola,izlazaka i sl.,već zbog načina na koji živim život.Ne shvaćaju da je meni dobiti posao za svoju firmu 'preko veze' isto što i ubiti čovjeka.Čudno im je što ću zgradu izgraditi 'Poroterm' ciglom iako ću na taj način oduzeti sebi mogućnost kupnje solidnog novog automobila.Ili što ću sliku na koju potrošim mjesec dana rada u Photoshopu pokloniti iako sam za nju dobivao 500 €.

    Nije okruženje krivo jer ono je isto kao da sam u Zagrebu,Splitu ili Beogradu.Kriv je moj prijašnji način života koji sam vodio i u svjetlu toga ću biti promatran dok sam živ.
    Ima i pozitivnih stvari u svemu tome jer dođe mi npr. najproblematičniji dečko u gradu,kriminalac u žestokom usponu i pita me zašto sam se povukao a imao sam sve.Objasnim mu i dokažem na tužnim primjerima ljudi koji nas okružuju gdje taj put vodi i danas ga gledam kako sa svoje dvoje djece i ženom šeta po kvartu normalniji od svih što su se nekada smatrali vrednijim i normalnijim od njega.

    I tada,iako nakon svih godina rada na sebi ne osjećam neko posebno zadovoljstvo i čini mi se kao da sam uvijek na početku,gledajući njega ja osjetim zadovoljstvo i to mi da nadu da ovaj svijet ipak može postati bolje mjesto za život,i njega smatram bratom zato što znam koliko je truda uložio da bi bio ono što sad jest.

    Okolina je nevažna 'pljeva za potpalu' kojoj ništa ne znači da li je ja 'ljubim ili ne' jer vlasnici su "slobode izbora" i rade ono što žele.

    Pozdrav!

    avatar

    06.01.2009. (14:56)    -   -   -   -  

  • Responder

    Kako da bratom smatram čovjeka koji je ubio a nije se pokajao?

    Je li tebi dok si se drogirao istinski brat bio onaj koji se pravio da se ništa ne događa ili si upravo zahvaljujući onima koji su te odbacili shvatio u kakvom si stanju? Već i prva Crkva zna za takvo bratstvo - Mt 18,15 - onog koji griješi prvo upozori nasamo, pa reci drugima da ga upozore, a ako nikog ne posluša neka ti je kao “poganin i carinik”.

    Ne shvaćaju da je meni dobiti posao za svoju firmu 'preko veze' isto što i ubiti čovjeka.Čudno im je što ću zgradu izgraditi 'Poroterm' ciglom iako ću na taj način oduzeti sebi mogućnost kupnje solidnog novog automobila.

    Ovo je jedan dobar primjer kršćanskog bratstva, odnosno čovještva, kad nećeš staviti vlastitu ugodu ispred prava drugoga.

    avatar

    06.01.2009. (17:30)    -   -   -   -  

  • mvko

    Ove "reklame" koje reklamiraju neke kršćanske sadržaje, nisu uopće loše. Dapače, ja bih ih rado vidjela na našoj TV.

    Pozdrav

    avatar

    20.01.2009. (20:34)    -   -   -   -  

  • Anonimac!

    Pozdrav!

    Eto danas sam po prvi puta otkrio ovaj blog i 3h se nisam maknuo od njega, moram priznat da me se izrazito dojmio i na neka pitanja me je stvarno prosvjetlio, mogu samo da pohvalim autora i da mu dam potporu da samo tako i nastavi, naročito su me se dojmili textovi 'Einstein i religija', 'Jeli starozavjetni Bog zao' i pogotovo 'Nietzche i nihilizam'

    Svakako najkvalitetniji blog na ovu temu na čitavom hrvatskom webu, neka autor samo nastavi vođen po principu istine i argumenata, i blog će i dalje samo rasti u kvaliteti i posjetama.

    ps. Imam jedno pitanje, što se tiče konkretno Nietzchea, pošto mi je jedan od omiljenih citata upravo njegov, da li je on na kraju postao nekom vrstom obraćenika, ili je ostao dosljedan u svojoj komplicirano 'lošoj' filozofiji.
    citat je slijedeći:
    "Nikada više nećeš moliti, nikada se više odmoriti u beskrajnom povjerenju. Uskraćuješ si pravo da staneš pred krajnju mudrost, dobrotu, najvišu silu. Nemaš stalnoga čuvara i prijatelja za tvojih sedam samotnosti. Čovječe odricanja, želiš li se odreći svega toga? Tko će ti dati snage za to? Nitko još za to nije imao snage."
    Friedrich Nietzsche 1844-1900

    avatar

    29.01.2009. (22:48)    -   -   -   -  

  • Responder

    Hvala na poticajnom komentaru.

    Nietzscheove je stavove teško dokučiti iz pojedinačnih citata. Njegovo teško fizičko stanje, praćeno bolovima i povremenim ozdravljenjima, još je od 1870. uzrokovalo česte prijelaze iz euforičnih u depresivna raspoloženja i obrnuto, a što se oslikava i u njegovim spisima. Ipak, manji broj autora spekulira da je doživio neku vrst obraćenja neposredno prije onog konačnog pomračenja uma u Torinu. To zaključuju iz njegovih posljednjih pisama koje je potpisivao kao 'Raspeti', pa i iz onog bacanja oko vrata zlostavljanog konja. Međutim, to ostaje u sferi nagađanja.

    avatar

    30.01.2009. (08:56)    -   -   -   -  

  • recesija

    duhovnost i marketing mi dođu kopatibilni ko krava i balet.

    avatar

    24.06.2009. (19:13)    -   -   -   -  

  • Tanja

    Bok, svima!
    Ovo mi je opet zanimljiva tema, a komentari čak i zanimljiviji. Probat ću otkomentirat - na brzaka kolko mi vrijeme dozvoljava.

    Prvo Responder - ja ne bi dala naziv temi religija i marketing, jer obrađuješ samo usko završno područje marketinga - propagandu ili ti reklame, kratko PP. Marketing obuhvaća puno šire područje - od istraživanja tržišta, segmentacije t., pozicioniranja proizvoda...
    No dobro, ak ti to nije struka - ne moraš to ni znati.

    Na tu temu samo bi dodala da kvalitetnom proizvodu, moralnog, stručnog, talentiranog i nadasve duhovnog :) proizvođaća ne treba PP.Proizvod se prodaje sam - preko stalnih kupaca i uvijek novih (po preporuci) stalnih kupaca.Govorim iz iskustva.Zato imate Coca-colu stalno u PP - a svi živi znaju za nju, živi je otrov - pa je jedini način da se poveća prodaja taj da kikići koji su stalno pred TV hoće samo C.c., ili ljudi po inerciji kad dolaze gosti kupuju C.c.-jer se nje mogu prvo sjetiti.

    Slažem se sa većinom napisanog, samo me zagolicala askeza ili žrtva, a poslje vidim konstruktivnu raspravu G.G.-a i R. na tu temu, pa bi samo nekaj dodala.

    G.G. prvo dirnula me tvoja mala životna ispovjest koju si kroz svoj komentar iznio.Mi svi drugi tu komentiramo teme, slažemo se ili ne slažemo s R. - ali ne otkrivamo sebe,bar ne ovako izravno kako si ti to učinio. Svaka čast na hrabrosti i iskrenosti!Imaš hrabrosti iskreno reći svoju istinu, a da se pri tom suzdržiš od vrijeđanja - kaj su vrline velikog čovjeka.

    Ukoliko idemo od filozofske postavke Boga kao apsolutne istine, dobrote i ljubavi - ti si u istini daleko dogurao.
    E sad šepaš u ljubavi, ali Bože moj svi smo mi u nećem dobri, a nećem lošiji.

    Ja pak ne mogu, a da ne doživljavam SVAKOG čovjeka kao brata i sestru.
    Evo kad recimo pogledam jednu prostituku. Ta žena možda je odrasla u neimaštini, bez roditelja, tamo u nekom pustom selu gdje je mogla završiti samo osnovnu školu, i još je recimo imala strica pedofila. I sada kao odrasla žena živi u Zagrebu ko prostitutka.
    Dragi Bog koji jedini vidi u srce, prosuđivat će jednu i drugu i možda zaključiti da sam ja veća grešnica od moje sestre - jer da sam ja odrasla u sličnim uvijetima možda bi bila još gorja od nje.
    Zato ne mogu ništa drugo nego voljeti je i zvati je sestrom. Isto tako G.G. svi ti zločesti ljudi zapravo su nesretni ljudi - jer ni jedan zao čovjek nije sretan, radostan čovjek - prava sreća samo je u duhovnim vrijednostima (tu se slažemo), pa zar mogu onda išta drugo nego žaliti ih?

    Kaj se tiče askeze i žrtve, ja definitivno nisam takav asketa ko ti G.G. - ne pijem samo vodu i ipak gledam (mada ne puno) TV :):). Ali se PRAVIM asketama divim!
    E sad G.G. tebe neću metati ni u prave, ni u neprave askete - jer te ne poznajem, ali po onom kaj si rekel u komentaru vučeš mi na, ne JOŠ prave.

    Ja obožavam onu izreku iz Starog zavjeta, koju je rekao i Isus:"LJUBAV MI JE MILA A NE ŽRTVA, POZNAVANJE BOGA A NE PALJENICA." Dakle ono kaj od nas Bog traži u završnici se svodi samo na dvoje: na ljubav i na poznavanje Boga.

    Ljudi koji su se vratili iz kliničke smrti i susreli Isusa, reći se da jedino što se isplati na ovoj zemlji to je ljubiti. Poznavanje Boga također je bitno, ali ne toliko kroz znanost, koliko kroz Božju mudrost (Isus je znamo Božja mudrost), ali uvijek je u sjeni ljubavi.
    Prekrasno je to rekao naš pater Slavko Pavin koji se također vratio iz kliničke smrti, susreo Isusu i rekao -
    Isus me nije pitao koliko sam duhovnih vježbi održao,
    VEĆ ME PITAO KOLIKO SAM LJUBIO!

    Drugim riječima kako bi rekao sv. Petar Alkatarski - velik pravi asketa, franjevac :"Hvalim siromaštvo, ali samo ako je iz ljubavi!" Znači nisu bitna djela, nego djela ljubavi. Nisu bitne žrtve, nego ljubav.

    Takav pravi asketa bila je i Majka Terezija, koja je živjela u velikom siromaštvu, bila više gladna nego sita, živjela s umirućima - ali sve to iz ljubavi!
    E takvim se ljudima ja divim, koji su ostavili sve materijalno, ali iz ljubavi!
    I ne treba im nikakav PP, a pozna ih čitav svijet!

    Moja malenkost trudi se u tom svjetlu činiti čim više djela ljubavi, jer znam da ma kako ona mala bila za Isusa će biti puno veća od silnih djela koja bi učinila iz straha ili koristi.

    I u tom svjetlu mogu imati raj već ovdje u materijalnom svijetu, uživajući u materijalnom iz ljubavi - kaj donosi veliku sreću i radost koja traje li i traje....

    Božji blagoslov i veliki pozdrav braći i sestrama!

    avatar

    15.01.2010. (12:12)    -   -   -   -  

  • Responder

    Tanja, hvala na komentaru. Pošto si evidentno upućenija u ovo polje od mene, evo samo par natuknica, crtica za razmišljanje o povezanosti marketinga, odnosno tržišta, i religije:

    - teoretičari religije ukazuju na to kako sekularizacija u značajnoj mjeri proistječe iz toga što je Crkva izgubila monopol na tržištu duhovnih ideja, te su se na tom tržištu javile i druge ponude

    - kad se tumači razloge slabljenja utjecaja kršćanstva u zapadnoj Europi u odnosu na SAD, spominje se činjenica da su se tradicionalne europske Crkve (protestantske na sjeveru, katoličke na jugu) zbog svoje vodeće pozicije koju je štitila država uspavale i odvojile od ljudi i njihovih potreba; za razliku od toga, Crkve su se u SAD-u od početka morale izboriti za svoju poziciju na religijskom tržištu, te su zbog toga ostale žive i privlačnije ljudima

    - kad govoriš o Majci Tereziji, i ja joj se divim i vjerujem da bi svijet bio neizmjerno ljepši da je više takvih ljudi, ali ipak vidim i neke problematičnosti u njenom redu koje baš nisu u vezi s vjerodostojnom kršćanskom ljubavi - ako si dobra s engleskim možeš ovdje pročitati nešto o tome.

    avatar

    16.01.2010. (10:49)    -   -   -   -  

  • Tanja

    Bok Responder!
    Sa 1 i 2 poticajima se slažem. Hvala na svjedočanstvu koje si mi poslao - žena koja je na svojoj koži iskusila što znači biti misionarka ljubavi sigurno je objektivnija i puno bliža istini nego mi izvanjski promatrači.Od ona 3 vjerovanja, koja su prema svjedočanstvu, obvezna u njenom redu razumljiva su u KORJENU sva 3. Svi redovi imaju poslušnosti, siromaštvo i čistoču u svojim zavjetima, pa to ne čudi.

    Sv. Franjo recimo u osnovnim pravilima svoga reda govori o savršenoj poslušnosti - to je kad se brat slaže sa onim kaj pretpostavljeni traži od njega. Osim nje postoji i ona nesavršena kad se ne slažemo sa zahtjevom predpostavljenih. Tu sv. Franjo kaže da ak su to male stvari da onda radi ljubavi prema bratu popusti (u skladu sa "pametniji popušta":)).Ako je velika stvar u pitanju, tada si obvezan samo prema Bogu, a ne i prema pretpostavljenom, samo se radi bratske ljubavi ne smiješ odvajati od brata (znači trebaš ostati u redu).Zbog toga je valjda sv. Franjo pred kraj života mada odbačen i prezren od svojih ipak ostao franjevac. A i Ivana od Križa njegovi su ne samo odbacili, nego i fizički mučili jer nije bio u skladu sa njihovim učenjem.
    Tak ja nekak vidim i nas progresivne katolike - samo bez fizičkog mučenja!:)
    E sad kak je poslušnost regulirana kod misionarka ljubavi - to stvarno ne znam, al ak to znači da moraš biti slijepo poslušan poglavarici, inače letiš iz reda - onda je to sigurno nije Božja volja.

    Kaj se tiče zavjeta siromaštva, on je meni opravdan samo kao kod sv. Petra Alkantarskog.A to da naše patnje čine Boga sretnim, pa je on zato milosrdan prema čovječanstvu - to nije krščanstvo nego poganstvo. Ako je to istina to je pre strašno.

    I 3 zavjet čistoče - To je ono s čim se ja ne slažem jer u osnovi znači, da muško ženska ljubav (najjača od svih ljudskih ljubavi) prijeći savršenu ljubav prema Bogu. A to da je bilo kakvo vezanje za ljude (mislim tu na emocije i ljubav), za siromaha kome služite u sukobu s ljubavlju prema Bogu - to može biti samo vražje, a ne Božje.

    Ne znam, za nekakvi suvisli komentar iza kojeg bi stajala trebala bi imati više informacija.
    Da smo svi mi ljudi koji se dive M.T. u zabludi, da su ljudi koji su davali Majki Tereziji nagrade, pa i tu Nobelovu bili u zabludi - sve je moguće. Ne sviđa mi se ni to da je prije smrti molila papu da nad njom obavi egzorcizam, pa ni to da je većinu vjerničkog života provelu u periodu suhoće.

    Ja sam od nje pročitala mislim jednu knjigicu, koja mi nije ostala u pamćenju - znači nije me se dojmila. Ali zato me se duboko dojmila - mada neću postati karmeličanka, sv. Terezija Avilska i njena knjiga "Zamak duše" - toplo ti je preporučam.

    Majku Tereziju nek dragi Bog blagoslovi, a i sve nas da tražimo istinu, bez obzira kaj se onda možda sutra više ne bumo divili ljudima kojima smo se jučer divili.

    avatar

    19.01.2010. (14:48)    -   -   -   -  

  • Responder

    U vezi tvoje zadnje rečenice, zbilja se ponekad pitam o svetosti naših crkvenih svetaca. Nisu ovi problemi kod M.T. nešto specifično, to su tipična obilježja tradicionalnog kršćanstva. M.T. je to srećom zasjenila svojim dobrim djelima, ali mnogima drugima je iskrivljenja duhovnost postala temeljem njihova "svetačkog" identiteta. No, Crkva nam takve stavlja za uzore prije onih koji su se usudili podići svoj glas ili sveto živjeti i bez celibata.

    Ne volim negativne govore, ali čini se da će katolička kriza trajati puno duže od ekonomske. Tužna mi je vijest da će izgleda jednog od zadnjih progresivnih kardinala u Europi belgijca Danneelsa zamijeniti tradicionalist Leonard. Bojim se da naš Papa ne radi na raščišćavanju onoga nekršćanskog što se u Crkvi predstavlja kao uzor svetosti, nego ga dapače podupire. Ponekad je zbilja teško povjerovati da smo u Božjoj ruci.

    avatar

    19.01.2010. (23:53)    -   -   -   -  

  • Tanja

    Prijatelju moj Responder!

    Meni je najteže pozitivno razmišljati u veljači (ne znam kak bi izdržala da ne traje samo 28 dana), tebi izgleda - ko večini ljudi najteže pada siječanj.:):)- moram te malo zezati! Osim toga i sam znaš da je najbolja obrana od zla ta da mu se nasmiješ u lice.
    Ja ne znam ni jednog čovjeka u 20,30,40,50,60 (zapravo tu znam 1 koji je protiv ređenja žena) tima, koji bi rekao da celibat i nemogućnost ređenja žena nisu najveće gluposti katoličke crkve.Samo bakice u 70 i 80tima sa 4 razreda OŠ slagat će se s velečasnim.
    A vjeruj mi puno svećenika razmišlja ko mi.
    Kaj se tiče svetaca meni su i sv.Ignacije i sv.Franju i sv.Ivan od križa..... i mnogi drugi super, a to kaj o nekim stvarima mislimo različito - pa misle i njihovi isusovci, i franjevci i karmeličani...
    Različitosti obogačuju - sve dok ne silimo druge da misle kao mi! A ko nam može zapovjediti kako da razmišljamo - papa:):)
    Znaš kaj ti je sada IN i među krščanima i među ateistima. VIZIJE. Ateisti to objašnjavaju pozitivnim razmišljanjem koje onda svu energiju svijeta usmjerava ka ostvarenju cilja. Mi kršćani znamo da je naš osnovni problem VJERA, odnosno NEVJERA. E sad u vizijama vidimo sebe ili budučnost čovječanstva zdrave, u duhovnom i materijalnom blagostanju, sretnim obiteljima. Vidimo, vjerujemo i ustima ispovjedamo - stvaramo duhovnu stvarnost koja za sobom povlači i materijalnu stvarnost, odnosno puštamo Duha Svetog da djeluje.
    Ja probala - stvarno djeluje!Zato mislim da bi se po pitanju službene Crkve, svi mi djeca 2 VK, trebali usmjeriti ka viziji Ivana XIX.
    A kaj se tiče konkretnog-materijalnog, ovaj tvoj blog je pun pogodak, to je tvoje djelo ljubavi kojim učiš, hrabriš, ujedinjuješ braću i sestre.Zato možeš biti malo tužan, ali ne pre dugo, sredit ćemo mi i te kardinale, ak se baš ne budu dali odosmo mi u katakombe, a oni nek meditiraju u praznim crkvama.:):):)

    avatar

    20.01.2010. (11:38)    -   -   -   -  

  • Tanja

    P.S. Opet sam izostavila jedan X i sad umjesto V stavila X, se razme Ivan XXIV.
    Opće ne znam kakav je bio Ivan XIX.:)

    avatar

    20.01.2010. (12:45)    -   -   -   -  

  • Responder

    Možda je za tebe i sretna okolnost što nisi cijeli život bila bliska Crkvi. Možeš neke stvari objektivnije promatrati nego ja koji sam praktički od djetinjstva u njoj angažiran, pa sam se tako i emocionalno vezao. Nije mi zato lako razmišljati suprotno od pape. Sjećam se onog križnog puta koji je sastavio za veliki petak pred smrt IP2. Pisao je da je Crkva danas brod koji pušta na sve strane. Pitao sam se na što tu misli, a izgleda da je mislio na članove Crkve koji su previše popustljivi prema svijetu, oni ne predstavljaju dovoljno čvrstu oplatu da zlo svijeta ne ulazi u savršenu Crkvu. Inače, super je tvoje društvo kad svi razmišljaju na taj način. Ja sam od katolika više okružen tradicionalistima.

    Dobar prijelog za viziju. Jedino je bed to što nam sadašnost baš nije naklonjena. Možda je malo vulgarno spominjati, ali ima jedna irska kladionica gdje daju omjere za idućeg papu. Svi glavni kandidati su tradicionalisti. No, Bogu je sve moguće, možda Ivan XXIV. postane Bono Vox, iako su mu izgledi 1000/1. :-)

    avatar

    20.01.2010. (20:16)    -   -   -   -  

  • Tanja

    Sve ima svoju cijenu. Moja najbolja frendica bila je tradicionalist, praktični vjernik praktički od rođenja.A na kraju je pokazala manje ljubavi prema meni od iskrenog i poštenog ateiste.
    To je po meni osnovni problem naše crkve - sva je u Riječi (Isusu), a nigdje, ili malo Duha Svetog - Ljubavi.A ovo bi trebalo biti vrijeme Duha Svetoga. A za to nema drugog lijeka nego samo voljeti ljude.

    Al za kraj dobro uvijek pobjeđuje - umjesto 1 najbolje frendice konzervativke, sad imam 2 najbolje i to progresivke. Znači umjesto 1 konz., sad je vrijeme za 2 progresivca pape - vizije su najdjelotvornije kad su izgledi 1000/1!:)

    avatar

    21.01.2010. (13:16)    -   -   -   -  

  • Responder

    Ako je tako onda ti vjerujem i već sam stvorio viziju.
    :-)

    avatar

    21.01.2010. (17:09)    -   -   -   -  

  • Tanja

    :):):):):)

    avatar

    22.01.2010. (09:59)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...