Komentari

jja.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • Rusulica

    nešto bih te pitala . to me već neko vrijeme muči i ako ne zadire previše u tvoju intimu nadam se da ćeš mi odgovorit. naime, i sam amislim da je princip dajedničkog računa, uz zasebne džeparac-račune najbolji, ali se mislim . kako odrediti koliko ko daje? šta ako ja zarađujem 5 a moj partner 8 tisuća - da li svako da po 4 tisuće na zajednički račun ili recimo svako da 80% (brojke su potpuno sličajno nabačene) svoje plaće, šta mi se čini najboljim rješenjem.trenutno nemam partnera ali ovo je problem koji me baš intrigira tako da mi ej drago da si pisala o tome.
    šta se tiče rasipnosti: imam tendenciju trošiti na odjeću više nego šta mi treba. o zaista zaista nije puno (imam samo jedne traperice, npr) ali mi ipak toliko stvari koliko ih imam NIJE potrebno. litajući tvoj tekst dosjetila sam se kako roditelji kad sam bila mala nisu polagali puno pažnje na odjeću kakvu nosim, dosta sam nasljeđivala od starije djece njihovih prijatelja, a sestra je to onda dalje nasljeđivala. jer, rzo se preraste. ali izgleda da mi ipak fale cipelice i princeza-like haljinice -kupila sam si ljetos srebrne balerinke, onako pretjerano šljokičave, i obožavam ih . sigurna sam da je to zato šta mi u djetinjstvu nisu obuvali ništa slično.

    avatar

    02.03.2008. (04:17)    -   -   -   -  

  • Jordan

    hm...na znam... hvala Bogu nemam tih problema... niti sam ikada u zivotu bila u dugu, u minusu ili slicnom...vrlo sam disciplinirana :-) Ali imam puno lijepe odjece :-)

    avatar

    02.03.2008. (08:22)    -   -   -   -  

  • orbica

    I meni se desavalo slicno s frendicom u Melbourneu - otvoreno veliko pismo A4 formata, a u pismu kaze frendica 'jel' ti se svidja novi kalendar', a ja dobila samo njezino pismo i otisak kalendara na omotnici, a od kalendara niti 'k'. Ne znam sto bi netko s tvojim fotkama, posebno ako se radi o portretima i iskljucivo osobnim/obiteljskim dogadjanjima... jesi probala promijeniti postu gdje predajes to pismo/paket?

    Sto se kupnje tice, moram priznati da sam ja u USA znala iz gusta i za opustanje otici u shopping. Tamo shopping stvarno je gust, a i mogla sam si ga priustiti redovito. U HR shopping mi je jedna od ultra-stresnih situacija (hvala neljubaznim prodavacima) tako da nemam problema sa stednjom. :-D

    Nemam klince, no kad bih imala, apsolutno bih uvijek stavila njihovu edukaciju i kulturu iznad nekakve obleke s potpisom. Iako, moram priznati da su me roditelji pored stednje naucili i da nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftino (cit. nekvalitetno). Of course, uz tu izreku je isla i klauzula da se radi toga ne ulazi u minus pa se kupovalo puno manje, ali kvalitetnije. Jedno je sigurno, nikad necu shvatiti ljude koji zive s 15 kredita i jos pored svega se odluce kupiti auto od >30,000EUR, kao, "radi kvalitete"... mislim da tu izreka mojih roditelja vise ne vrijedi, odn. extra klauzula pocinje vrijediti...

    avatar

    02.03.2008. (12:16)    -   -   -   -  

  • jja

    Rusulica - odlicno si sama odgovorila na svoje pitanje. I meni se cini fer odrediti neke postotke. Jer ako odrede fiksne svote a place su recimo razlicite, onda bolje zaradjujuci partner moze bez pol frke dati 5000 kuna u zajednicku blagajnu a onaj lose zaradjujuci bankrotira od te svote.
    orbica - ovo za postu je dobar savjet. No sumnjam da je o nasoj posti rijec, naime covjeka koji tamo radi poznam dugo i jako je ugodna osoba a i bio mi je vec doma, kupio je od mene neki namjestaj preko ebay-a :-).
    Shopping me ne opusta. Opusta me koristenje kupljenog. Fini losion za tijelo, obuti nove cipele, a shopping mi je nuzna ne posebno ugodna radnja koja prethodi tome. Opustanje jako volim ali meni je to masaza, sauna, izlet, slikanje...

    avatar

    02.03.2008. (13:02)    -   -   -   -  

  • blond lady

    čudno mi je to čuti da se ne zna koliko muž/supruga imaju plaću ili kad se ima odvojeni novac, svatko svoj račun na banci, moje je mišljenje kad se upustim u avanturu brak da to treba biti sve zajednično od ogoja djece, novaca, uplaganja itd. jer ako nisam sigurna u svog partnera i nemam 100 % povjerenja u njega neću se upuštati u brak, normalno može se imati povjerenja pa opet da dođe do nekih problema ili rastava ali uvijek postoji rizik u svemu u životu ali više želim i živjeti punim pljućima pa možda i pogriješim nego biti oprezan u tako važnom dijelu (braku) pa nikad i ne živjeti - jer kad bi tako operezno uvijek razmišlja nebi ništa u životu ni radila, ni pokušavala - jer tko nam kaže da nas djeca u životu neće možda ponekad razočarati, raztužiti ali jel to razlog da nemamo djecu ?

    avatar

    02.03.2008. (13:25)    -   -   -   -  

  • jja

    blond lady - veseli me sto si nasla sistem koji vama super funkcionira. Naravno, sloziti ces se da to ne znaci da je to jedini ispravan sistem uopce. Prijedba financija i imanja nemanja djece mi je malo daneben ;-), jer to su kruske i jabuke. Financije bi trebale biti racionalni dio zivota a djeca su divna emotivna kategorija. Lijepo je kad se ratio i emocije nadopunjuju, a ne da jedno iskljucuje drugo.

    avatar

    02.03.2008. (14:08)    -   -   -   -  

  • Viola (sul palco)

    ja znam stedjeti i uvijek imam nesto sa strane. no moj partner ima malo, a sve sto ima rasfrcka okolo, makar na hranu, i nikad nema kune viska niti za "crne dane". mene to jako zivcira i rado bih ga poslala u neku skolu stednje...jer na kraju samo ja mislim o lovi, kako cemo plaiti stan, ljetovanje... grrr

    avatar

    02.03.2008. (23:04)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Ja poznajem ljude koji nisu nikada ni u čemu oskudijevali, od djetinjstva, pa kasnije ipak troše kao sumanuti na sve živo i neživo i upadaju u dugove. A znam one koji jesu oskudijevali, gotovo u svemu, pa su kasnije baš zato štedljivi i racionalni. Tako da impulzivno trošenje bez mjere smatram više deficitom u osobnosti izazvanim nekim osobnim kompleksima ili trenutnim unutarnjim problemima, nevezanim uz materijalno stanje iz prošlosti. Prije bi bilo točno upravo to - kupovanje imidža, što je užasno. To pokazivanje drugima, umjesto pokazivanja sebi. Ta ovisnost o mišljenju drugih, ne shvaćajući da se drugima nikad ne možeš dobro 'prodati' ukoliko ne živiš sebe. Tako nastaju dugovi, imaš pravo.
    Ne znam, moj trenutni budžet se sastoji od novca koji uštedim od džeparca i od novčanih poklona koje od obitelji dobivam za blagdane i rođendan. Cijelo vrijeme nastojim imati određen dio novca ušteđen, svotu koju sam si odredila, a ostatak potrošim na stvari koje me vesele i trebaju mi. Ukoliko ostanem na osnovnoj svoti, ne diram ju ni mrtva, nego čekam da nadoknadim potrošeno i opet imam za sve+što i od toga dio dodajem ušteđenoj masi. Tako ću jednoga dana i kada budem imala plaću. Imam točno određene stvari na kojima ne štedim, ima onih na koje uopće ne trošim jer si trenutno ne mogu priuštiti i imam onih u kojima sam našla zlatnu sredinu. Nikad nisam ni u čemu oskudijevala, roditelji mi nisu dozvoljavali da radim jer bih usporila faks time, a moj faks zahtijeva intenzivnu posvećenost gradivu bez kampanjstva. Nisam mogla raditi studentske poslove jer studiram izvanredno, a oni koje sam mogla bi mi oduzeli prevelik dio dana. Smatram da time ipak nisam lišena percepcije zarađivanja svog novca, iako to nisam osjetila na svojoj koži, vrlo brzo ću osjetiti pa se nadam da će mi moj organiziran duh i karakter pomoći da izbjegavam financijske rizične situacije i stupice. Imam priroritete, a to je najvažnije, čak i posložene već sada glede budućnosti koja me čeka.
    Evo, naprimjer, počela sam za lice koristiti običnu plavu Niveu od koje mi se koža preporodila zadnjih mjeseci, odlična mi je nakon svih tih skupljih dosad, jeftina je, a kada mi moje prijateljice opisuju koje kremice one koriste (puno skuplje od ove), ja im ponosno kažem za svoju. Ne patim od tog nekog imidža, moj imidž je ono što meni paše, štogod netko mislio o tome. Jedna od njih pati na skuplje lakove za nokte koji joj se brzo okrnu, a ja koristim jedan te isti S-he već jako dugo, platim ga nekih 17kn i savršen mi je. Njezin košta oko 80kn. Za tu razliku od 60kn si ja u međuvremenu priuštim nove tangice iz Accessorize-a pa me onda ona isipituje kako si uvijek uspijem kupiti nešto lijepo. Eto tako, bitnije su mi lijepe gaćice nego lak, ništa bolji od mog jeftinijeg. Naravno da je nekad cijena opravdana i da su jeftiniji supstituti loši, ali treba nanjušiti te nijanse i dati prednost pravim stvarima.
    Što se tiče djece, oni su prave male spužve i treba ih odmalena učiti i biti svjesni da oni uče i nesvjesno.
    A odnos s partnerom,,, to je posebna priča. Kvaliteta je nužna na svim razinama pa i na toj fiancijskoj, potpuna iskrenost i međusobno poznavanje. Što mnogi nemaju.
    A propos nedjelje iz mog posta - drugi ljudi ju čine dosadnom pa se ja pokušavam otrgnuti od tog utjecaja i na mene. A sanjanje - sanjam ja i noću, ali i danju jer nekad se upravo oni dnevni snovi ostvaruju - noću ;o))

    avatar

    03.03.2008. (11:02)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    bas mi je cudno ovo za postu u australiji :(. mozda uklone na carini? trebalo bi uvijek slati preporuceno pa onda tako tragati za sastojcima iz posiljke.
    ne mogu kod tebe kopirati tekst pa mi je malo tesko komentirati cijeli clanak....jer ga po obicaju citam na komade.
    utjehu ne kupujem - kupujem samo nagrade :). barem meni u tu kategoriju spada trosenje novaca kao nagrada za tezak rad :). kupim dakle sebi neku "poslasticu" koja je mozda skuplja nego bi trebala biti. mozda nove cipele ili slicno.
    tvoje pitanje za trigere....zanimljivo primjeceno. ja nekako mislim da ih nemam dok npr. moj muzic malome kupuje ponekad skupe igracke i "igracke" koje on kao dijete nije smio imati. i to cesto radi bez pitanja. ja ga s jedne strane razumijem jer je ocito da na neki nacin i sada od toga ima zadovoljstva tj. kupuje mozda time i sebi (ako ja to napravim onda barem priznam :)))) a s druge strane pobijesnim jer tako malome ne pokazuje vrijednost novaca i vrijednost stvari. tako dijete ne uci cijeniti ono sto ima i prema tome se ponasati s respektom.
    meni je upravo prestrasno bacati hranu (kad smo kod trigera ili uopce traumi iz djetinjstva) i pokusavam malome ugraditi postovanje prema hrani. gotovo uzalud jer sam i ja sama prisiljena na bacanje :(
    no dobro....toliko za sada, nemam vise vremena jer vidim da mi se komentari pretvaraju u male postove.

    avatar

    03.03.2008. (13:15)    -   -   -   -  

  • jja

    kinky - sa komentarom se slazem, pa da te ne ponavljam :-), u vezi faksa i rada, jako mi se svidja sistem vani gdje svi ili 90% studenata rade. Bez obzira koji to faks bio, medicina, pravo, ekonomija ili kemija. Rade uglavnom subotom jednu smjenu ili preko tjedna navecer 2 sata.
    Ako ne rade, dignu za studiranje kredit koji otplacuju nakon zavrsetka, ujedno je ovdje tesko dobiti posao sa diplomom ako osoba nikad nista (misli se bas na te sitne poslice) nije radila. Osobno bih dala ispite i onda dio ferija radila i time financirala svoja brojna putovanja. Naravno nije sistem koji je svakome drag, zeljela sam napomenuti da je vani rijetkost da osoba sa 20 i nesto dobiva roditeljski dzeperac.
    Za kremu- plava Nivea je zaista losa krema za njegu zenske koze. Ona stiti od vjetra i suhog zraka ali formulom kaska 30 godina za dermatoloskim saznanjima, nema antioksidanta, nema finih stvari koje hrane kozu, nema sastojke za stanicnu obnovu koze. Hocu reci, jedna krema moze biti vrlo povoljna i sve to imati ali plava Nivea to nije. Naravno ako ti pase koristiti ces ju idalje, ali zeljela sam napomenuti za sve druge koji ce procitati.

    "Naravno da je nekad cijena opravdana i da su jeftiniji supstituti loši, ali treba nanjušiti te nijanse i dati prednost pravim stvarima."

    Slazem se.

    lipa mare - "trebalo bi uvijek slati preporuceno pa onda tako tragati za sastojcima iz posiljke." Ja saljem pismo jednom mjesecno a preporuceno duplo kosta i nisam spremna placati duplu cijenu jer je netko lopov i krade, naivno se nadam da ipak ima tome lijeka...

    "utjehu ne kupujem - kupujem samo nagrade :)."

    Odlicno!

    avatar

    03.03.2008. (13:38)    -   -   -   -  

  • ...Jani29...

    kućni budžet je onaj uvijek najviše "peckav"..kad sam bila mlađa, nekako sam izbjegavala tu situaciju, ali nakon raspada prve ozbiljne suživot veze, shvatila sam da je apsolutno nužno riješiti neke financijske stvari, na vrijeme..ma, baš kao što kažeš..moja jako dobra prijateljica je baš onaj tip konstantnog trošenja (na sve i svašta, 10ta majica ali vrlo povoljno..klasičan primjer pretjerivanja bez smisla) i kukanja jer nikada nema dosta, uvijek u minusu..pokušala sam joj objasniti neke stvari, ta poveznica trošenja i imanja, ali nije išlo..baš neki neugodan razgovor, i žao mi je, ali neću više nikad pokušati, kad netko ne želi čuti, ne čuje..imaš li ti sve istomišljenike prijatelje, i kako s onima drugačijima?

    avatar

    03.03.2008. (16:01)    -   -   -   -  

  • jja

    Ma kakvi istomisljenike, pola ih prvu polovicu mjesta zive kao pijani bogatasi a drugu polovicu zicaju kavu i zvake. Zapravo sam jako usamljena u svom prijateljskom krugu sa ovim financijskim stavom. A one drugacije - ignoriras. Ipak je njima teze zivjeti takvima nego tebi gledati sa strane ;-).

    Procitala sam tvoj blog-tekst na ovu tmeu, svaka cast, odlicno!

    avatar

    03.03.2008. (17:49)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    puno dobrih i zanimljivih stvari si napisala. ja svakim danom učim i odrastam (starim?) pa me ne vesele neke "jeftine" kupovine jer su to onda stvari bačeni novac (kupljeno zato što je suuper povoljno, a ne zato što mi odgovara). pokušavam i srozati nivo kredita jer me to sad već počinje ljutiti (i moj dragi sa svojim neredovitim platišama s kojima nikad ne znaš kad će ti uplatiti zarađeni novac od rada prije više od nekoliko mjeseci...). uglavnom - sve pet. no i u svim tim kreditima, mislim da i dalje imam limit za pojedine stvari i ako velim da djetetu ne želim kupiti neku stvar - npr. majicu skuplju od 100 kuna - onda to ne znači da nemam, nego da mu nije potrebna takva skupa majica. a neke moje prijateljice misle da njihova djeca moraju imati skupljih više majica - što je glupost jer su im primanja puuno manja.. no, to je već njihov problem...

    avatar

    03.03.2008. (21:29)    -   -   -   -  

  • champs-elysees

    Sa puno se stvari slažem, sa nekima ne odnosno nisu u mom sistemu funkcioniranja.

    Ne bih životnog partnera stavila na provjeru sa poklonjenih 100 €, a i ja bih se osjećala povrijeđeno i uvrijeđeno da me netko stavi na takvu provjeru.
    Jer se već na samom početku zajedničkog života odmah vidi koliko je partner posvećen zajednici i partnerici/partenru. Kroz sitnice , jer kakvi smo u malim stvarima takvi smo i u velikima.
    Mene su od njegovog odnosa prema novcu bile važnije radne navike.

    Urednost sa računima - pokazatelj odnosa prema novcu , hm, ne uvijek.
    On ima savršeno složene svu svoju dokumentaciju, sve račune od bankomata i odreske od kartica , po datumima.
    Ja vrlo uredno složene račune od režija (plaćeni svaki u svom pretincu, neplačeni za tekući mjesec u koverti spojeni sa spajalicom).
    Svekrva i moja mama imaju krš i lom u taškama, novce malo u novčaniku, malo u nekoj koverti, malo zavućene u neki džepić, račune tekuće i plaćene isto tak obično u traženju "a kam sam to metnula???"
    Tko ima keša i ušteđevinu ? One :-))))

    avatar

    04.03.2008. (10:20)    -   -   -   -  

  • fizikalac

    upravo sam psovao do nemilice,,za pakao sam-na tvoje riječi o stavljanju ništa ispod devesto kuna na lice što je jedna izjavila,,,e to je rasipništvo i glupost jer u tim kremama nema ništa,laž sve,,ja gledam na tv neku tetu,fina sisata,u lepršavoj suknjici kako čisti rernu koja je zagorila-špricne malo tekućine,pa telefonira,pa onda uzme spužvicu i obriše zagoreno a ono kao novo--a upravo ja svoju rernu prolio iz vatrostalne mast-pa u dućan i srećom nađem taj magični odstranjivač-platim trostruko,pa sretan kući--i ja našpricam,telefoniram,obrišem spužvicom-i ništa--struži,grebi kao i s najjeftinijim,,tak je i s kremama,komšinica si kupila neku kremu,,mislim neki viši,vishi,ili sličnog naziva-tristo kuna da si bore zategne,,,haha,,još me pitala jer vidim kakvu promjenu na njoj,a ja gledam u noge da nije kupila nove cipele,,ps. ja nisam željan iz mladosti,no evo već burgijam di da potrošim uskrsnicu koju ću dobit-isti dan ju budem istrošio i još po svemu sudeći dodao malo i karticom,,ko ga ebe,dok traje-traje,a kad zaglavim totalno onda ću mislit

    avatar

    04.03.2008. (10:24)    -   -   -   -  

  • jja

    champs-elysees - ne bih ni ja ;-). Ali procitaj ponovo. Ovo se odnosi na to kad netko JOS NIJE u zajednickom zivotu a ne zna kako partner dise u vezi novaca. I ne moze zakljuciti na druge nacine.

    fizikalac - jako volim tvoje komentare, od srca me nasmiju :-)

    avatar

    04.03.2008. (13:46)    -   -   -   -  

  • MENTINA

    puno stvari si ovdje dotaknula i iznijela pa je komentiranje svih u ovom prostoru nemoguce. Reci cu samo jedno, a to je da sam protivnik hohstapleraja, snobizma i inih pretjerivanja tipa da se mora nositi samo sve sa potpisom, najskuplje kreme i slicno. Tu se potpuno slazem s tobom. Osobe takvih osobina mi generalno idu na zivce i nekad mi je gust takve lagano podbosti u razgovoru ako mi se ukaze prilika. A ovo sa australskom postom je fakat za ne vjerovati !!!!???? A ako ti kazem da na primjer posta iz HR tocnije iz ZG do mene ovdje nekad ide i po 2,5 mjeseca..... isto za ne vjerovati. Pozdrav ti saljem iz kisne i hladne digicije brrrrrr :)

    avatar

    05.03.2008. (23:00)    -   -   -   -  

  • tyche

    Kod mene na blogu imas odgovor na komentar koji dijelom pokriva i ovu tvoju temu - nije samo stvar u tome kako se zaraduje, nego i kako se trosi. Dobro je kad covjek ima soli u glavi za dobre investicije, ali iako svatko nije nadaren za takvo nesto, ima minimum minimuma koji bi se trebao ispostivati - odgovornost.
    Drzim da je neodgovornost najgora ljudska osobina, iz nje proizlaze svi ostali problemi, i poslovni , i privatni i novcani - NAME IT !
    Kad je rijec o trosenju, slazem se s tezom o hostapleraju, imuna sam na reklamne kampanje i marketinski brand teror, ali nastojim se ne upustati u kupnju jeftinog drloga, uvijek sam za neku kvalitetnu sredinu. S tim kad je rijec o odjeci i obuci, misljenja sam da MORAS imati u kuci jedno 20% stvari koje IZGLEDAJU SKUPO i koje su kvalitetne, ima prigoda u zivotu gdje se jednostavno MORAS prezentirati u pravom svjetlu. Ne odobravam stav i uzrecicu da odjeca cini covjeka, ali sam na vlastitoj kozi iskusila da je osobni marketing trecina uspjeha - druge dvije su inteligencija i uporan i predan rad. Dakle - mozes bit pametna ko Platon, ali ako dodes na poslovni razgovor obucena kao kad ides subotom na trznicu - otpisi pola posla. Regule se znaju. Ne treba nam biti zao uloziti u sebe, novac treba usmjeravati pametno - ulaganje u sebe je dobro ulozen novac, s tim da time mislim na obrazovanje i odrzavanje sebe u dobroj formi.

    avatar

    06.03.2008. (12:16)    -   -   -   -  

  • Azriel

    Potpisujem tyche u svemu.

    avatar

    06.03.2008. (13:44)    -   -   -   -  

  • jja

    Naravno caka je kako se trosi, jer ima ljudi koji mogu zaradjivati iznadprosjecnu placu a imati ce manje od onog koji je na minmalcu, hocu reci na kraju mjeseca ce mu stanje na racunu biti gore.

    I slazem se za odgovornost! I na ono da 20% garederobe treba biti kvalitetno ali tako obicno rade oni koji znaju sa lovom, treba imati kvalitetan kaput, odjelo, klasicnu svevremensku torbu. Oni koji ne znaju sa novcem imaju ormare PUNE robe i sve je skupo ali svejedno nemaju sto kako spada obuci. I slazem se za osobni marketing - upravo je tako. Iskusila sam i sama. Kad odem na razgovor u trapericama jer u mojoj bransi svi tako rade sasvim me drugacije dozivljavaju nego kad odem u kostimicu i crvenoj aktovki.

    avatar

    06.03.2008. (15:18)    -   -   -   -  

  • (ne)pustolovine mladog bohema

    tanka je granica između uživanja i hedonizma, ali i isto tako granica između štedljivosti i škrtosti!

    avatar

    07.03.2008. (16:08)    -   -   -   -  

  • fizikalac

    sretan ti 8 mart,,,i nek se tvoji malo istroše na tebe povodom njega,,,

    avatar

    08.03.2008. (07:13)    -   -   -   -  

  • Feel In Love

    imam novi post navrati.....

    avatar

    08.03.2008. (11:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...