Komentari

uvod.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • planinar

    :)

    Umjesto aplazua; obratimo pažnju na jedan neslužbeni, rekao bih duhovni filozofski trijumvirat...:
    mašta ili imaginacija,
    nadahnuće ili inspiracija,
    i – intuicija.
    Učenost dovodi do jednog duhovnog zgusnuća, u kojem se stisnu ovi dovodni kanali , kao kod ateroskleroze...Zgusnuće učenim znanjem ništi imaginaciju...Zgusnuće željom ništi inspiraciju... Zgusnuće razumovanjem ništi intuiciju.
    Njegovanje ove «I»-trostrukosti pak ublažava tvrdoću koju iskazuje svatko...tko se postolaru suprotstavi. Zato tvrdokorni zaslužuju otapajući smijeh ljubavog ravnodušja...

    avatar

    28.11.2007. (11:16)    -   -   -   -  

  • viviana

    Odličan je tekst! :) A to za Wittgensteina nisam znala... ( i naravno, iznenadila me i uistinu rockyjevski zavodljivo zazvučala ta priča... .:) ).

    avatar

    28.11.2007. (12:52)    -   -   -   -  

  • Bux zarada na internetu klikanje na oglase bez var

    filoSof?

    avatar

    29.11.2007. (22:40)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    Ovaj podatak o Wittgensteinu budi nadu u ljenčina. :)
    Rekao bih da takovih genija jest i mora biti malo. Oni su motori napretka, a poznato je da veći dio stroja budu kojekakve popratne stvari bez kojih on ipak ne bi ničemu služio.
    Osim toga, jako je korisno da poneki filozof ne bude sputan mislima prethodnih. Na taj način se osiguravamo od spuštanja u dogme.

    avatar

    30.11.2007. (21:37)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Svatko je pozvan na razgovor, na filozofsku, duhovnu, gozbu, ali, parafrazirat ću evanđelje, malo ih se odaziva. Oni koji bi mogli, jer su vični govoru, otvoreno i prkosno odbijaju ili se ispričavaju. Jedni i drugi ne žele na to trošiti svoje dragocjeno vrijeme. Oni koji nisu vični govoru često ih pretiču. Evanđeoska prispodoba kaže da mogu sudjelovati ako imaju svadbeno ruho - poštovanje i predanje onom iskonskom. Ako nemaju bit će izbačeni. Prema nekim tumačenjima, to ruho dobivaju na dar. Potrebna im je samo jedna moć – primiti ga.

    Postolar i filozof i te kako mogu biti u zajedničkom društvu. Isto tako prostitutka i svetac. Problem su cinici, farizeji…, a ponekad i znanstvenici. No, ni oni ne mogu ugušiti ono što Jaspers naziva beskonačnom voljom za komunikacijom. Ona ide, ne samo dalje, nego - i od početka.

    avatar

    30.11.2007. (22:20)    -   -   -   -  

  • davor

    Prigoda za razgovor je i na forum.hr, gdje zajednički čitamo
    Nietzscheovog Zaratustru. Pridružite nam se i tamo. :)

    avatar

    02.12.2007. (09:13)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Davore, post pročitala davno, "nagovor na filozofiju" nedavno i sad redovno čitam na forumu i posuđenog Zaratustru iz knjižnice. Ne stižem ništa napisati ćega se ne bih sramila, samo ti pozdrav ostavljam i hvala što si me natjerao da imam bogatije misli.

    avatar

    10.12.2007. (22:55)    -   -   -   -  

  • davor

    Hvala tebi, lucija, potaknula si me da konačno napišem i drugu ''vježbu'' (sutra ;) ). Naravno, i svim drugim već odavno domaćim komentatorima - čini mi se da će ta nova vježba možda nekako razgovarati i s njihovim komentarima. :)

    avatar

    12.12.2007. (00:39)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...