Komentari

1001misterij.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Bl@cky

    a šta misliš da radimo...naravno da sprdamo profesore...samo zbog toga se isplati dolazit u školu,pussa,swrati

    avatar

    29.01.2007. (16:38)    -   -   -   -  

  • Nacy

    Jedan Amerikanac neuredne vanjštine nije mogao izazvati ništa drugo osim podozrenja kada je došao na ugovoreni sastanak u Kairu 1910.godine sa egiptologom Daglasom Mooray-em. Sve, od odjeće do izgleda stvaralo je odbojnost i nepovjerenje kod prefinjenog Britanca, ali nedolični sugovornik je ponudio Moorayu otkriće od neprocijenjivog značaja - možda najveće u njegovoj karijeri.

    Mooray nije odolio primamljivoj ponudi. Ispunio je ček na donosioca kod Engleske banke, predao ga Amerikancu i odmah poduzeo korake da dragocjeni teret prvim brodom bude poslat njegovoj kući u London. Ček nije nikada unovčen. Iste večeri Amerikanac je pronađen mrtav. Tek tada Mooray od jednog kolege doznaje za pozadinu "dobrog posla".

    Bila je to škrinja u obliku mumije koja je pripadala vrhovnoj svećenici hrama posvećenog bogu Amon Ra. Pretpostavlja se da je živjela u periodu oko 1600.g pne. u Tebi. Na vanjskoj strani poklopca bio je ugraviran njen lik, minuciozan rad izveden u zlatu i emajlu. Povrh svega, cijeli kovčeg je bio izuzetno dobro sačuvan. Svećenica iz hrama Amon Ra je zauzimala visoko mjesto u hijerarhiji kulta mrtvih, koji je nekad žitorodnu dolinu Nila pretvorio u predio smrti. Na zidovima njene grobnice stoji urezano prokletstvo da će se život onog tko se drzne poremetiti vječni mir grobnice izvrgnuti u nepregledni niz nesreća i užasa.

    Prva tri dana Mooray je samo odmahivao rukom na to praznovjerje, sve dok mu za vrijeme lova puška nije neobjašnjivo eksplodirala u ruci. Poslije višetjedne agonije ruka mu je amputirana do iznad lakta.

    Na povratku u Englesku umiru dva Moorayeva prijatelja. Dijagnoza je glasila: "Uzrok smrti nepoznat". Dvoje egipatskih sluga, koji su došli u dodir sa teretom prilikom transporta, zadesila je smrt na nepunu godinu. Kad je Mooray stigao u London, kovčeg je već bio tamo. Bacivši pogled na izrezbaren lik svećenice na poklopcu, "činilo mu se da je oživio, sa pogledom koji ledi krv u žilama".

    Sa već donijetom odlukom da se oslobodi neprijatne kutije, Mooray objeručke prihvati molbu jedne prijateljice da preuzme dalje čuvanje kovcega. Nije prošlo ni nekoliko tjedana, a umrla joj je majka, ljubavnik je napustio, a ona sama je počela naglo slabiti od nepoznatog uzročnika bolesti. Pišući posljednju izjavu volje, njen advokat je inzistirao da u testament uđe odredba da prokleta škrinja bude vraćena Daglasu Moorayu. Mooray, koji je sada bio sjena nekadašnjeg čovjeka, nije zadržao kutiju već ju je poslao Britanskom muzeju na poklon.

    Međutim, čak i u toj strogoj znanstvenoj instituciji kutija je nastavila svoj pohod zla. Fotograf koji je snimao kovčeg odjednom se je srušio mrtav. I egiptolog zadužen za eksponat također je nađen mrtav. Uznemirena senzacionalističkim člancima po novinama, uprava muzeja je održala zatvoreni sastanak. Donijeta je jednoglasna odluka da eksponat pošalju muzeju u New Yorku, koji je poklon prihvatio, ali pod uvjetom da kovčeg sa mumijom bude predat bez publiciteta i na najsigurniji mogući način isporučen.

    Kovčeg je ukrcan na najsuvremeniji putnički brod, koji je tog mjeseca prvi put trebao zaploviti na liniji iz Suothamptona za New York. Ali, sarkofag u obliku mumije nikada nije stigao do New Yorka. Zajedno sa ostalim teretom nalazio se je na "nepotopivom" "Titanicu", koji je 15.travnja 1912.godine zaplovio prema katastrofi sa 1513 putnika. Radi poštovanja prema mumiji, mumija je smještena na komandni most! Ovo je prava istina o propasti broda "Titanic"!

    avatar

    29.01.2007. (17:04)    -   -   -   -  

  • Nacy

    Ups, ovaj komentar je trebao ići na onaj post ispod, a što se tiče ove pjesme nadam se da je ja nikad neću čuti jer sam i inače jako praznovjerna pa...

    avatar

    29.01.2007. (17:05)    -   -   -   -  

  • Illidan

    ja bi trebo nac tu pjesmu.ak me za par mjeseci ne bude, znajte sta je..haha...
    pooz
    e imam novi post

    avatar

    30.01.2007. (14:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...