Komentari

peratovic.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • 45lines

    hmmm, zanimljiv blog.... (KREKERICKA 05.03.2006. 00:51)

    avatar

    07.03.2006. (22:58)    -   -   -   -  

  • 45lines

    Postovani Peratovicu, ne znam jel si ti ikada citao ista od Nikice Barica ... Ja bogme jesam, neke strucne clanke u Polemosu i njegov magisterij. Covjek je dobar povjesnicar /makar ja metode koji koriste ovi s Filozofskog smatram krajnje nazadnjackim i strogo pozitivistickim, pa onda citam clanak o necemu u cemu mi je netko iz familije sudjelovao, pa onda nest petneasto napisu, sto nema veze s icim, sorry skrecem s teme/ ... Stil Nikice Barice je veoma suhoporan. Nisam se dohvatio najnovijeg djela, ali sve ostalo sto sam citao, nisam mogao dugo citati. Npr. Kasopovicka je veoma zanimljiva za citat. Ali tko sam ja ... Sigurno ne strucni ziri. (Pero 05.03.2006. 01:02)

    avatar

    07.03.2006. (22:58)    -   -   -   -  

  • 45lines

    @Pero, nisam čitao, al' ga poznam sticajem okolnosti. U vrijeme kad je počinjao s radom na doktoratu (2001.), odnosno nagrađenoj knjizi, susreli smo se u Sedmici u Kačićevoj. Zaboljela me glava tokom razgovora s njim. Uvjeravao me da su mu dostupni svi živi dokumenti tzv SAO Krajine i da među njima nema nijedan iz kojeg je razvidno da su pobunjeničke vlasti poduzele bilo kakvu istragu vezano za ubojstva Hrvata na okupiranim područjima. Neki moji prijatelji sudionici "Oluje" dali su mi kopije dokumenata zatečenih u bivšem sjedištu Mile Martića u Kninu, među kojima se nalaze i pojedini "milicijski" izvještaji o počiniteljima zločina nad Hrvatima. Konkretno, riječ je o zločinima počinjenim nad više staraca u Škabrnji par mjeseci nakon što je napravljen glasoviti zločin u studenome 1991. U jednom od tih papira spominje se imenom i prezimenom tip koji je prema "martićevcima" pobio te starce. Nedaj Bože da sam tvrdio da je "Krajina" bila država, a još manje pravna, i uvjeren sam da spomenuti zločinac nije ležao u zatvoru. No, mišljenja sam da Tuđmana nije zanimalo kažnjavanje konkretnih ratnih zločinaca sa pobunjeničke strane, već "kolektivna krivnja Srba". Zato su ti dokumenti, plus svi drugi iz kojih se moglo vidjeti kako se surađivalo s kninskim pobunjenicima u, recimo, švercu naftom za Fikreta Abdića, trebali završiti u smeću. Neki moji radoznali prijatelji, na svu sreću, odbili su izvršiti zapovjed i pobacati te materijale. Barić je bio toliko zajapuren dok sam pričao. Nastojao me prekinuti u izlaganju tvrdnjama da je to nemoguće, uopće ne iskazavši minimum znanstvenog interesa da mu rečene dokumente dam na uvid. Dopadne li mi šaka njegova knjiga, baš ću provjeriti kako je obradio tu kontroverzu. Odgovorno tvrdim, da mi je i Željko Žganjer, za Oluje županijski državni odvjetnik u Šibeniku pod čijom je ingerencijom bio i Knin, kazao kako njega nisu zanimali dokumenti tzv ministarstva pravosuđa tzv SAO Krajine jer ih je držao nevjerodostojnima. Žganjer je podignuo optužnicu protiv Mile Martića, koji je, ako me sjećanje ne vara, na Županijskom sudu u Šibeniku, osuđen na 20 godina zatvora. Zar boljoj utemeljenosti presude protiv Martića ne bi koristili recimo, dokumenti s Martićevim potpisom. Sva sreća da se vođama srpske pobune i njihovim šefovima sudi u Haagu. (45 lines 05.03.2006. 02:16)

    avatar

    07.03.2006. (22:58)    -   -   -   -  

  • Primorje

    Dragi Peratoviću, tebe je u Sedmici boljela glava od mene, ali i mene je boljela glava od tebe. Dakle nesnosljivost je bila obostrana. Ja sam tebi išao na živce, ti si meni išao na živce. Uopce se nisam zajapurio i uzbudio, nego sam te provocirao, a ti si se ljutio. Tada si tvrdio da ces napisati knjigu o slučaju Levar - što se dogodilo, još je nisi napisao? Ja sam moju knjigu utemeljio na masi dokumenata. Uopće nije istina da sam rekao da milicija i pravosuđe RSK nisu registrirali, a dijelom i procesuirali zločine nad preostalim Hrvatima, ali vrlo slabo. Osim toga, Peratoviću, pročitaj moju knjigu pa ćeš vidjeti što sam ustvrdio. Ovog kolegu Peru pozdravljam - on je barem nešto pročitao od onoga što sam pisao, pa ne prica bez argumenata kao Peratovic. Slažem se s njim da mi je stil uglavnom suhoparan, jer se i bavim suhoparnim i ne baš zanimljivim temama. Ali mu preporucam da nabavi moju knjigu "Srpska pobuna", mislim da je dosta zanimljivija od moga magisterija. Pero pozdrav! Peratovicu, koristis kavanska prepucavanja kao nekakav argument. Potrudi se bolje od toga. Ako sam te tada u "Sedmici" provocirao - eto, ispricavam se. Ali kako mozes o mojoj knjizi suditi kad je ocigledno nisi procitao?

    avatar

    08.03.2006. (16:13)    -   -   -   -  

  • 45lines

    Dragi Nikice Bariću aka Primorje, gdje sam ja sudio o tvojoj knjizi? Ako povjesne knjige argumentiraš načinom na koji verbalno i virtualno polemiziraš, bojim se da na koncu, ne budem li morao, i neću pročitati tvoju knjigu.

    avatar

    08.03.2006. (20:00)    -   -   -   -  

  • Primorje

    Peratoviću - najiskrenije i najljudskije - jesam bio bezobrazan prema tebi te veceri u "Sedmici". Jesmo se posvađali. Opet kažem, ispričavam se. Zakopajmo ratnu sjekiru. Eto, ako hoćeš, poklonit ću ti jedan primjerak moje knjige. I bilo bi mi drago s tobom normalno porazgovarati i da procitas moju knjigu i onda da vidis, mozda u njoj ima podataka koji bi ti mogli biti zanimljivi i korisni, a uopće se ne moraš sa mnom slagati. A ako mi možeš dati fotokopije tih krajinskh dokumenata koje imaš, koje su ti donijeli prijatelji iz "Oluje", bilo bi mi drago da mi to nekako pošalješ. Meni bi to koristilo i zanimalo bi me. Kako god ti hoćeš. Puno pozdrava i puno uspjeha! A ovo pisem, najiskrenije, zbilja se ne zelim svađati, a ti kako hoćeš! Još jednom, pozdrav Peratoviću!!!

    avatar

    08.03.2006. (21:22)    -   -   -   -  

  • 45lines

    @Primorje, sve ok. Deal :) Posšalji mail, pa se slijedeći tjedan nađemo na kavi.

    avatar

    09.03.2006. (13:30)    -   -   -   -  

  • Primorje

    Odlicno! Veselim se pivi s tobom u Sedmici iduci tjedan, moj mail je: rakusina30@hotmail.com Javi se! Pozdrav...

    avatar

    11.03.2006. (01:30)    -   -   -   -  

  • 45lines

    @Primorje, može li četvrtak ili petak? Ne mogu ranije. :)

    avatar

    14.03.2006. (21:38)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...