Komentari

tvblog.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Zordon

    Zanimljivo je da nigde nije moguce pronaci koji je broj frekvencija predvidjen za Novi Sad i druge gradove u Srbiji. Takodje je zanimljivo da nigde kao uslov nije navedeno da emiteri poseduju dokaze o posedovanju licenciranog softvera. Pouzdano znam da najvece medijske kuce, ukljucujuci i sam RTS, koriste izuzetno veliki broj piratskih kopija softvera kao sto su Adobe Premiere, Sound Forge, Vegas Video its. Takodje, ako pogledamo vrednost advertising trzista u Srbiji i uporedimo ga sa npr. Hrvatskom, naknade za koriscenje frekvencija su neprimereno velike. U sustini dobra vest, ali sa nekoliko bitnih nedostataka i propusta.

    avatar

    26.01.2006. (17:22)    -   -   -   -  

  • TV blog

    Good point glede softvera. Inače, licence za ostale gradove (NS, NI, KG) i regione dodeljivaće se na nekom sledećem konkursu. Gotovo je nemoguće sve postići odjednom. Ako samo u BG-u ima 90 FM radio stanica, za očekivati je da će se sve prijaviti na konkurs. Inače, ako sam dobro razumeo, plan je da se do kraja ove godine sve završi.

    avatar

    26.01.2006. (19:05)    -   -   -   -  

  • Zordon

    Nije za ocekivati da ce se svi prijaviti na konkurs jer je potrebno uplatiti nemale novce prilikom prijavljivanja. Pre je za ocekivati da ce i oni koji se ne prijave na konkurs nastaviti sa emitovanjem sve do poslednjeg momenta, tj. dok im ne dodju cike u plavom da im stave katanac, a poznajuci kako to sve ide kod nas, lako se moze desiti da se haos u etru nastavi dobrano posle zavrsetka konkursa i svih procedura. Plan da se sve do kraja godine zavrsi naprosto nije ostvariv zbog procedure: Prvo konkurs traje 60 dana, a onda agencija odlucuje o dodeljivanju dozvola narednih 90 dana (ili vice versa). To je barem 150 dana, pa ako tek onda ide raspisivanje konkursa za druge regionalne centre, tesko da ce se zavrsiti do kraja godine na nivou citave zemlje. Prilicno sam skeptican da ce se ovo relativno brzo resiti, ali je barem posle toliko godina pocelo da se resava, nazalost, uz nekoliko velikih propusta koje ce kasnije tesko biti ispraviti...

    avatar

    27.01.2006. (07:49)    -   -   -   -  

  • Damir

    Zanimljivo sto u ovoj celoj prici oko dodele frekvencija niko nigde nespominje ni jednom jedinom recenicom PBS (Public broadcasting exchange services) Naime RTS je preuzela ulogu nacionalnog broadcasting system-a regulisuci pravila za sopstvenu produkciju a da pri tome nigde se nije obavezala za programsku razmenu koja je od kako se to kaze nacionalno-edukativno-kulturoloskog znacaja . Naime evo o cemu se radi .Svi veliki nacionalni systemi koji dobijaju licencu od drzave zakonski su duzni da ustupe odredjenu minutazu drugim produkcijama iz lokalnih regionalnih televizijskih centara .Prakticno receno ako lokalna TV Cacak , primera radi ,pravi dokumentarnu emisiju tipa ,,Narodna verovanja cacanskog kraja’’ ili istorijsku emisju o zivotu i delu Vojvode Stepe Stepanovica –takvi sadrzaji prevazilaze lokalni karakter i postaju bitni za sveopste nacionalno istorijsko i kulturno bice srpskog naroda, pa samim tim takvi sadrzaji nikako nesmeju ostati u zapecku neke lokalne TV stanice vec trebaju dobiti mesto kroz PBS na nacionalnoj mrezi.Isto to vazi i za naucno-popularne emisije , studentsku razmenu pa cak i dramski program . Na zapadu veliki systemi kao sto je BBC a jos vecim delom ITV,u Francuskoj France 2,Nemackoj ARD,u americi PBS kroz CBS imaju citave exchange division koje se bave ovakvim pitanjima . Ovakvi samostalni produkcijski sadrzaji ne samo sto predstavlja bitnu stavku za nacionalu bastinu jednog naroda vec potpomazu velikim delom u razvoju lokalnih TV produkcija i prihvatanju profesionalnih standarda u radu pri razmeni sa Nacionalnim system-mom . Misljena sam da puko dodeljivanje frekvencija bez sustinske promene u progamsko-produkcijskom smislu nicemu nevodi .Lokalne i regionalne stanice netreba samo da budu servisi komunalnog tipa – ,,pukla cev –nestalo struje ‘’ vec treba da stvaraju svoju licnu produkciju (navedite mi jednu lokalnu televiziju koja pravi dramski program) koja ce kasnije tu istu produkciju uz postovanje pravila PBS-a davati na razmenu i podici je na nacionali nivo. Na kraju samo zelim da se vratim jedno 30 godina u nazad u vreme kad su na prostoru bivse Jugoslavije nicale prve radio stanice .Tada je vazio slican princip PBS ,naime lokane radio stanice su bile u obavezi prema JRT-u da daju svoj program (koji govori o nekim znamenitostima tog kraja ) na razmenu .Ti programi su bili kasnije reemitovani u dramskom,kulturnom ili istorijsko-nacnom programu Radio Beograda 1 ili 2 .To je mozda i jedan od razlog sto je dramsko-dokumentarna arhiva Radio Beograda jedna od najbogatijih u ovom delu evrope.

    avatar

    02.02.2006. (20:04)    -   -   -   -  

  • evfscjvtqn

    b65igB hxutqtbybbfq, pfakjkfdjgcz, abavnfenejay, http://wngtjyjehogb.com/

    avatar

    19.03.2008. (07:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...