Komentari

kronotvorije.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • izbrisani svijet

    ja jedem meso. ponekad cak i sirovo (ovisno o receptu).i nemam nis protiv pravog krzna. i imam dva pesa. i macku.i ribice. i svi zivimo sretni.redovito dobiju jesti.redovito setnja ili trcanje po dvoristu. macka je ko mala psavala sa mnom (sad vise ona nece ;)).zakaj ovo pisem? zato jer i meni idu na k. pozeri 'za prava zivotinja'. obozavam zivotinje. i brinem se za one koje imam. ne busam se u prsa da cu spasiti zivotinjsku svijet. da svatko samo u svom mikrosvemiru napravi red svima bi bilo bolje....kaj se testiranja lijekova tice, svaka cast kroner....nazalost nema jos uvijek druge mogucnosti nego da lijek prvo (ali nakon opseznih istrazivanja u laboratorijima drugog tipa) bude testiran na zivotinjama....nema (naravno, to ne znaci da se to smije izvoditi na divljacki nacin). tocka. jebi ga, nitko nije rekao da je zivot fer. a definitivno nije fer prema onim malim ocima koje sam gledala, a koje su znale da ce umrijeti. jer za njihovu bolest jos nazalost nije bilo nista testirano. sigurna sam da roditeljima te djecice ne bi bilo zao zeca. a nije ni meni.

    avatar

    18.07.2005. (20:15)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    Neki dan sam pričao s jednim mladim asistentom na medicinskom fakultetu. Kaže on da ne samo da korisit proizvode (zdravstvene) koji su testirani na životinjama, nego ne želi koristiti one koji nisu. Objašnjenje mu je jednako ovom tvom elaboratu u postu. Inače, pričao mi je i kako su ih jednom u nekoj južno američkoj državi liječili od potrovanja lijekovima za svinje (zbog poznate efikasnosti tog lijeka). Tako su lijekovi za svinje bili testirani na ljudima. :-)))

    avatar

    18.07.2005. (21:38)    -   -   -   -  

  • lanterna

    Slazem se u potpunosti! Licemjerno je do kraja. Ali mogle bi kokosje farme biti mrcu prostranije i zivoti malo ugodniji svima njima sto nas hrane i lijece. I ja bi zatrvorila sve Zoo vrtove . Ne mogu gledat lava na tako malom izbetoniranom prekucu. Treba njem livada. Ili majmune.

    avatar

    18.07.2005. (21:54)    -   -   -   -  

  • dnevnik živčanog mede

    ja nisam za testiranje šminke i npr.domestosa na zečevima, tu pazim kad kupujem, recimo ne kupujem dove i jonhsons jer jsu testirani na životinjama. s druge strane, ne planiram se odreći mesa i nisam za spašavanje miševa na kojima se testira lijek za sidu. mislim tj.čini mi se da na to tako gleda većina ljudi, ne znam. prijatelji životinja su mi simpatični alli malo preekstremni. pozdrav :)

    avatar

    18.07.2005. (22:49)    -   -   -   -  

  • k.

    Ako zamislim društvo u kojem su sve moralne norme ostvarene tj, ako se slažem da je pri tom čovjek jedini subjekt na kog se moral odnosi, pitam se, ne bi li takvo društvo konačno zasmetalo i nemoralno ponašanje prema drugim vrstama, Danas biocentrični etičari drže da čovjekov razum ili duša ili štoveć, nije dovoljan kriterij, već da je univerzalni kriterij sposobnost da se pati i osjeća zadovoljstvo te su i takve vrste moralni subjekti koje imaju svoju vrijednost, a ne samo vrijednost za čovjeka. Odnosno, jednako uvažavanje interesa uz naravno, rješavanje neizbježnog sukoba interesa tipa lav-antilopa ili pokusne životinje - svi bolesni ljudi kojima treba lijek. U globalnoj krizi vrijednosti i carstvu licemjerstva lako zasmeta strka oko nekoliko sirotih pasa, a nemamo hrabrosti, volje ni snage prijaviti npr. susjeda koji se iživljava na ženi i djeci. I mene smeta što viču samo zbog slatkih peseka, a krava na farmi prolazi grozne muke, štakoru u laboratoriju režu komadić repa svaki puta kad mu vade krv, ali kvragu, dobrodošao je svatko tko viče, tako stvari započinju...dok ova civilizacija već trune, a tek je u povojima.

    avatar

    19.07.2005. (02:09)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    @deleted - o jedenju mesu u drugom postu :-) mislim, kaj se tiče krzna, nemam ništa protiv toga da se nosi ako je uzeto kao sekundarni produkt, tj. nakon što je živina ubijena radi mesa, ali sumnjam da itko želi nositi kravlju kožu na sebi, u onom izvornom stanju, ne u obliku kožne jakne ili cipela, ali stvarno ne vidim razlog za ubijanje jadnih malih činčila samo zato da bi se netko mogao šepuriti u ogromnoj krznenoj bundi - glupost. nedavno sam u jednom zoo-u vidio malog zamorca kako čeka sčućuren čeka na smrt u pitonovom kavezu, jadan, stajao je tako preplašen dok se zmija izležavala jer je smatrala da još uvijek nije vrijeme za hranjenje... bilo mi ga je žao, mislim, mogli su to ovi u zoo-u obaviti dok nema posjetioca a ne djeci pružiti scenu kako piton proždire njima slatku malu, krznenu životinju... zašto ovo pišem... ustvari hoću reći da je to neizbježno, takav je odnos u prirodi, zmija guta jadnog zamorca, tako mora biti i meni ga je žao, a kako mi ga ne bi bilo žao dok vidim kako ga uzgajaju (ok, ne njega, ali slične životinje) radi krzna - radi mode i zadovoljenja ljudskih gluposti - odvratno!

    avatar

    19.07.2005. (09:53)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    @rock roll – he he... ali tada je taj lijek već bio poznat kao učinkovit... ove tek provjeravamo na životinjama da bi vidjeli da li su učinkoviti, ali jebiga... treba ih provjeriti, lijekovi, ako nisu u potpunosti istestirani, mogu se pokazati opasniji nego korisniji

    avatar

    19.07.2005. (10:14)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    @lanterna – iskreno da ti kažem ne volim baš kokoši kao ni išta pernato (osim ako se ne radi o kakvoj kričavo šarenoj papigi) i ne bih išao u neke proteste protiv skučenih farmi ali slažem se s tobom u potpunosti kaj se tiče zoo-eva. Stvarno tamo životinje žive u jadnim uvjetima, po meni bi pravi zoo trebao biti veličine manjeg grada da bi svaka životinja imala dovoljno prostora i živjela u koliko-toliko prirodnim uvjetima, ali to nije ostvarivo, pogotovo ne kod nas – uostalom, te životinje koje drže u zoo-evima uopće nisu reprezentativni primjerci svojih vrsta, u odnosu na slobodne primjerke zakržljali su kako fizički tako i mentalno, jer jadno mi je vidjeti, tigra primjerice, onako mršavog, fizički nemoćnog, oslabljenih mišića, bez onog ubojitog instinkta koji ima u prirodi

    avatar

    19.07.2005. (10:15)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    @ŽM! – nisam jedan od onih koji će provjeravati da li se proizvod testira na životinjama prije nego ga primjenim, isto tako smatram da ti podaci nisu ispravni, jer bolje je nešto ispitati na zecu prije nego to stavim na svoju glavu, ali i ne samo to, svi ovi koji „ne testiraju na životinjama“ vjerojatno to rade, ali u nekoj drugoj zemlji, tamo negdje u aziji recimo, pod krinkom neke druge firme, nekog drugog mizernog proizvoda, sumnjam da išta izlazi na tržište bez toga, bio bi to preveliki rizik.

    avatar

    19.07.2005. (10:15)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    @k. – čuj, sumnjam da će ova vika oko ovih psića na veterinarskom fakultetu ičemu pridonijeti dugoročno, uskoro će se oko toga stišati frka i bit će opet sve po starom. Mislim da imamo previše nesloženih stvari u društvu da bi se ovim toliko zamarali, ovome se već tjedan dana posvećuje pozornost u svim medijima a kada se (ako se ikad) i prijavi neko obiteljsko zlostavljanje to jednokratno izađe kao kratka vijesti i to je to.. tu nitko ne prosvjeduje... i još nešto... ne mislim da bi trebalo rješavati konflikte na potezu lav-antilopa, to je primarni odnos u prirodi i tako treba i ostati.. imamo predatore i žrtve, a i sami smo unutar prve skupine i ne moramo bježati od toga...

    avatar

    19.07.2005. (10:17)    -   -   -   -  

  • trill

    Kad sam pročitala početak posta, došlo mi je da napišem u komentar da mi je dosta više tih kvazi ljubitelja životinja i jel bi oni dali da im netko slomije nogu umjesto tih psića. Dobro da nisam i da sam u miru pročitala post do kraja :) Volim životinje, posebno volim pse, ali sve ima svoje. Upitala bih svakog od tih s transparentima jel bi voljeli da im je recimo mama bolesna i da nema lijeka jer nije testiran na životinjama...to bi pitala kao prvo. Kao drugo zanima me koliko od njih ima psa doma i koliko od njih je spremno udomiti neku napuštenu životinju. Prekinuti su pokusi, ne zna se šta će s psima i živo me zanima koliko će ih se javiti da takvog psića uzme doma k sebi....

    avatar

    19.07.2005. (10:46)    -   -   -   -  

  • k.

    ja sam navela samo kao primjer da sukob lav antilopa postoji jer je neizbježan i koji se naravno rješava sam po sebi, osim toga lavov interes je čist, čovjekov u pravilu prelazi opravdane granice. ostali primjeri su samo sličice u moru primjera. bigli su, razumije se, priča za srpanj, brezovicu zaboravaljamo itd. itd., upravo sam i htjela naglasiti da se ništa bitno neće brzo promjeniti jer smo inertni, i opterećeni. aktivisti pak, - neću komentirati njihovu dosljednost ni kvalitetu u ovom slučaju, samo je činjenica da često iniciraju promjene u društvu, za koje treba vremena jer je društvo tromo. uvijek u početku djeluju naivno, neozbiljno i bedasto, često i jesu takvi, ali činjenica je da prvi postavljaju pitanja, bacaju iskre, postavljaju bučno maksimalističke zahtjeve, da bi nekad eventualno dobili minimum i ako ostatak svijeta uvjere da su bar malo u pravu- onda se takav zahtjev normira bilo moralno ili zakonski. (sufražetkinje su u engleskoj štrajkale glađu, boreći se za bolji položaj žena, na sveopće zgražanje (opet samo primjer)). . nemoj misliti da sam naivna, stvari se prokleto teško kreću na bolje i previše se šuti.

    avatar

    19.07.2005. (11:12)    -   -   -   -  

  • Nogalo

    Here here! Highlight mi je bio onaj predsjednik ili sto vec je Prijatelja Zivotinja koji se prakticki rasplakao pred karemom. P.S Ne znajući za ovaj tvoj clanak , ja sam upravo obradio jednu slicnu temu. ;)

    avatar

    19.07.2005. (14:47)    -   -   -   -  

  • crkotina

    vlatku pokos na lomaču oderanu.totalno.i sve ostale kujetine koje nose krzno.kurve jebene. kako ih nije sram. a ona mi je oduvijek bila mrska, zivotinje se neSMIJE UBIJATI ZBOG POSRANOG KRZNA I GLUPIH EKSPERIMENATA:

    avatar

    19.07.2005. (18:40)    -   -   -   -  

  • ***funkygirl***

    ..pozz...super ti je blog...p.s. posjeti moj blog koji put...

    avatar

    19.07.2005. (21:47)    -   -   -   -  

  • Predvorje ludnice

    Istina, istina. I ja mrzim licemjere.

    avatar

    20.07.2005. (13:16)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    dobro, a zasto nitko nije osnovao drustvo za zastitu biljaka (bar meni nije poznato)? sta i biljke nisu ziva bica? mos mislit kako se jadne osjecaju kad vlasnik ide na godisnji i ostavi kljuceve susjedovom klincu da ih zalijeva, a mulac samo gleda filmove i radi partije u stanu...da sam biljka tuzio bi ga zbog dusevnih boli i trazio barem pola milje...necega...

    avatar

    20.07.2005. (13:18)    -   -   -   -  

  • Hyacinth House

    e,ovo mi je zanimljiva tema... znam da je trenutno vivisekcija nužna za liječenje raznih bolesti, te nemam ništa protiv toga budući da nema drugog načina iskušavanja lijekova i šta-ja-znam.. ali recimo, vivisekcija za testiranje kozmetičkih proizvoda mi je nešto odvratno. znam da se šminka može testirati i na druge načine i zato ne koristim kozmetiku testiranu na životinjama, iako to znači da sam se morala odreći dvije trećine proizvoda koje sam prije koristila. što se tiče životinjskog krzna, slažem se da je to također grozno,ali malo tko spominje kožu. valjda zato jer malo tko ima bundu, ali svi imamo kožne cipele i hvalimo se novim kožnjakom. dalje, vegetarijanstvo. nisam vegetarijanac, mada bih to voljela, ali trenutačno nisam u uvjetima u kojima bi to bilo moguće. ne toliko radi ekstremnih stavova o zaštiti životinja, nego to smatram zdravijim načinom prehrane, a i nisam neki fan mesa, pa ono... :) što se tiče ovih beaglovea, mislim da je dobro što su se pokusi prekinuli. zašto? jer su pokusi obavljani izvan zakona. bez obzira na svrhu tih pokusa, način na koji su se obavljali i uvjeti u kojima su psi živjeli ne mogu tolerirat. ako se već ti pokusi ne mogu spriječit, dobor bi bilo olakšat životinjama koliko je god to moguće. zato mislim da bi se trebalo promijenit zakon o zaštiti životinja i njime regulirat sve što se odnosi na vivisekciju. a ovo što kažeš o licemjerstvu, nažalost, moram se složit s tobom. prijatelji životinja, kao i većina ostalih organizacija, među svojim članovima imaju najmanje onih koji stvarno žele pomoć životinjama. ali drago mi je što postoje jer je dobro budit ljudsku svijest o zaštiti životinja. eto.

    avatar

    20.07.2005. (22:16)    -   -   -   -  

  • z.l.e.v.A.n.k.a.

    Ja uopće nemam ništ protiv Vlatke i totalno mi je glupo kaj ju svi napadaju i ističu. Ona nije jedina osoba na svijetu koja ima bundu od pravog krzna. Imaju je i stotine starih bakica koje su si bundu kupile prije 52 godine dok je to bilo super kul i in. I kaj s njima? Njih nitko ne napada na cesti i ne farbaju ih sprejevima. Kaj, one nisu ubojice? Ne, jebote, one su stare pa nemaju pojma, one su mile bakice. Jesu moju lepu kitu. Ma dajte, molim vas. Kaj se tiče licemjera, mislim da je to većina. Idu na tam neke prosvjede, a nose kožne patike/cipele/hlače, sjede na kožnoj fotelji i nose zečju šapicu/repić za sreću. Ma dajte, pliz. Bulšit je to sve. I moja mama ima dugačku bundu od pravog krzna, moja mama ide tu i tam k baki i onda kolju piceke koje poslije jedemo, moj tata redovito kolje pajceke i poslije jedemo to meso, jedemo i janjetinu i srneće gulaše i zečetinu.. I sve to zato jer smo svejedi, a ne ptice koje se hrane sjemenkama. Svi nekaj izmišljaju, zbrčkavaju se iz hrane, ne unose bjelančevine ili kaj je već u tom mesu, nemam pojma, i skroz si sjebavaju organizam. Čula sam za neke bolesnike koji svoje PSE hrane na bazi vegetarijanske hrane - znači ništ kaj je meso ili kaj ima okus mesa. Mislim kak bolestan moraš biti da mesožderu (iliti psu) uskratiš hranu kojom se stoljećima hrani?! Svojem djetetu (iliti svejedu) govoriš da nije dobro jesti meso i uskraćuješ mu to zadovoljstvo samo da bi spasio nekog tam piceka? Ma dajte.. Ko da je on spašen s tim kaj ga ti ne pojedeš. Više je vjerojatno da bu završil u košu za smeće jer ga niko nije pojel. Djetetu tog zakletog vegetarijanca je, therefore, uskraćeno pravo izbora! Ono ne može birati hoće li jesti meso ili ne, nego je njemu nametnuto krivo razmišljanje da meso nije zdravo. Ma bulšit, kažem. Sve to treba zavezati i prisiliti da pojedu ražnjiće/čevape/burek s mesom/srneći paprikaš/popuni prazninu.. Tak.

    avatar

    20.07.2005. (22:25)    -   -   -   -  

  • Hyacinth House

    e, i još nešto, cirkusi sa životinjama i zoo-vi. osijećala sam se tako jadno kad sam u zoo-u u berlinu gledala panteru u nekakvoj skučenoj prostorijici sa staklom, bez ikakve vegetacije, ičega, s hrpom turista koji stoje ispred tog stakla i fotografiraju. a cirkusi sa životinjama su mi grozni, kao i razni delfinariji, i sl. mučenje životnja za ljudsku zabavu je grozno, jack london čak ima i roman o cirkusima, zaboravih mu ime. dobar primjer da cirkus bez životinja može biti uspješan je cirque de solei koji je svjetski poznat i usto malo etičniji.

    avatar

    20.07.2005. (22:26)    -   -   -   -  

  • lonely no more

    ej, morala sam na ovo stavit komentar. protiv pokusa sam na životinjama jer su i oni živa bića i nitko ih ne bi smio mučiti jer je to isto kao da pokuse vršimo na nama. Pogotovo me uznemirilo ovo na veterinarskom fakultetu. Kreteni. nikada ne bih mogla slomiti kost psu radi pokusa-nikada za ništa na svijetu!jedem meso,istina,ali razlika je kada životinje uzgajaš da ih pojedeš. mrzim cirkuse,jednom sam se posvađala s likom koji je tukao noja jer nije htio nešto napravit (zabranili su mi da se približavam ikada više...). to bi bilo to. pogledaj moj blog ako nađeš vremena(by the way tek sam počela pa i nije nešto)

    avatar

    21.07.2005. (17:56)    -   -   -   -  

  • gogs

    jesmo svejedi, al smo vise svejedi nego mesojedi.tisuce je dokaza, pocevsi od zubiju, preko duzine crijeva, sve to da ne spominjem stetne toxine u mesu, zasicene masti, jak.ja jedem meso jer sam naucio, jer sam licemjer.necu na siroko jer vidim da imas komentara na 3 strane.dobar text, iako ovo za prosvjednike mislim da je bolje prosvjedovati nego ne.kako tako.

    avatar

    24.07.2005. (12:07)    -   -   -   -  

  • in my world....

    slazem se s tobom u potpunosti... mislim da bi trebao promjeniti nest oko dizajna ovako je jebeno tesko procitati ono sto ti pise u postu...pozdrav

    avatar

    09.08.2005. (01:14)    -   -   -   -  

  • kop

    srami se mala što kolješ piliće

    avatar

    05.12.2006. (19:09)    -   -   -   -  

  • Princess of tigers

    EJ bok, ja se u potpunosti slažem s tobom da bi ljudi trebali biti puno više obzirniji prema životinjama, a ne da vrše svakakve eksperimente na njima!!! Ja sam ljubiteljica svih životinja, a posebno obožavam tigrove pa svrati malo i do mojeg bloga!!! POZDRAV!!!!

    avatar

    20.03.2007. (21:08)    -   -   -   -  

učitavam...