Blog.hr

ŠTO DONOSI NOVI BLOG.HR?

Nakon višemjesečnog razvoja, čast nam je predstaviti vam jedan od najnaprednijih blog servisa u svijetu. Osim novog suvremenog izgleda, Blog.hr u svojoj verziji 2.0 prije svega donosi mnoštvo većih i manjih noviteta koje će bloganje učiniti nikad jednostavnijim, lakšim i ugodnijim.

Želja nam je da Blog.hr 2.0 postate sinonim za stabilan i brz servis, a vjerujemo da ćemo ovom, za Blog.hr, revolucionarnom verzijom to i opravdati. Nakon što se počnete koristiti novim Blog.hr-om primjetit ćete da se gotovo bilo koje radnje izvršavaju za u sekundi, a klasičnog učitavanja stranica više nema zahvaljujući AJAX metodologiji kojom se koristi, primjerice, veliki Google u gotovo svim svojim web aplikacijama.

Da ne duljimo, u nastavku doznajte što od noviteta nudi Blog.hr 2.0, ali prije svega, za potpuni doživljaj, prijavite se u blogeditor, komentirajte, napišite post, pa nam javite svoja iskustva... :)

1. Blogeditor

Automatsko spremanje

Jedna od naših najtraženijih funkcija konačno je dostupna! Tipkate 20 minuta i onda se vaš web preglednik ili internetska veza sruši i sav trud ode u vjetar. Sva sreća da postoji automatsko spremanje. Nema više izgubljenih postova. Svake minute Blog.hr aplikacija će u pozadini automatski spremati vaš post u meni "Postovi" > "Skice".

Pregled postova i komentara u blogeditoru

Kod izlistavanja postova i komentara u blogeditoru ugrađena je mogućnost pregleda (preview) cijelog posta i komentara. Ukoliko tražite određen post ili komentar, klikom na sivu strelicu ili željeni post ili komentar, odmah će vam se otvoriti njihov cijeli sadržaj. Vrlo korisna mogućnost koja olakšava i ubrzava potragu.

AJAX poruke u blogeditoru

Kako bi korištenje blogeditora bilo što razumljivije za bilo koju skupinu naših korisnika, nakon završetka svake akcije u blogeditoru (podrazumijeva se promjena, spremanje ili objava podataka), iskočit će poruka u kojoj piše što je napravljeno. AJAX poruke inače osim obavještajne imaju i ulogu ubrzavanja određenih akcija, a to su:

- link na čiji klik možete odmah otvoriti svoj blog i vidjeti promjene koje ste napravili
- link "Poništi" koji je zapravo "Undo" opcija kojim svoje radnje vraćate u prijašnje stanje (vrlo korisna opcija)
- link za odabir svih komentara i postova ikad napisanih ako ih želite obrisati

Do bloga u samo 3 koraka

Iako je postupak kreiranja bloga na našem servisu dosad bio krajnje pojednostavljen, imali smo jedan korak viška koji je neke korisnike zbunjivao. Izbacili smo nekoliko nepotrebnih zahtjeva, te sada svoj blog možete kreirati još jednostavnije i još brže u samo tri koraka.

Provjera jačine zaporke

Svim novim korisnicima, ali i postojećim, prilikom unosa pristupnih podataka, provjeravamo jačinu zaporke. Prilikom unosa zaporke naša skripta za provjeru njezine snage u realnom će vremenu pomoću grafa sugerirati da li je zaporka dovoljno snažna i sigurna da blog štiti od potencijalnih neovlaštenih upada.

Ostali noviteti u blogeditoru

- veći izbor smajlića da vam postovi budu veseliji
- izlistavanje postova i komentara po kategorijama i mjesecima
- mogućnost odabira koliko postova i komentara da se izlistava po stranici
- odabir postova i komentara na stranici ili svim stranicama za brisanje samo jednim klikom
- u svakom trenutku na vrhu blogeditora dostupni su linkovi na, po našem izboru, servise za upload fotografija i videa
- sigurnije zaštita od neovlaštenih zahtjeva za novom zaporkom

2. Blogovi

Svaki post - posebna stranica

Jedna od najtraženijih želja korisnika bila je da svaki post bude zasebna stranica samo s tim postom, odnosno da permalink posta zaista opravda svoju ulogu. Sada je to i omogućeno. Ukoliko na svom blogu objavite permalink posta s tuđeg bloga ili pošaljete permalink svog posta svojem prijatelju, njemu će se otvoriti samo post koji ste htjeli.

Google friendly linkovi

Još jedan veliki korak naprijed za Blog.hr! Kao što ste mogli primjetiti, linkovi na permalinkove postova, kao i linkove na komentare, više nisu dosadni brojevi. Adrese permalinkova se sada sastoje od riječi, točnije od onih riječi koje čine vaš naslov. Na taj način Google će bolje prepoznati vaš blog i dovesti vam još više novih čitatelja.

3. Komentari

Listanje komentara

Imate 100, 200 ili više komentara po postu i stranica s komentarima vam se zbog toga jako sporo otvara? Od sada više nije važno koliko komentara imate jer Blog.hr aplikacija će svaki 50-i komentar prepoloviti i prebaciti u novu stranicu. Komentare sada možete putem jednostavne navigacije na dnu stranice brzo i s lakoćom listati.

Manje spam komentara

Osim poboljšanog spam filtera, u komentare je ugrađena slikova sigurnosna provjera. Ako naš spam filter primjeti čudno ponašanje komentatora, prikazat će sliku s brojevima i slovima koje je potrebno prepisati u odgovarajuću kućicu. Tom provjerom Blog.hr aplikaciji se daje do znanja da se radi zaista o čovjeku, a ne o robotu ili nekoj skripti.

Kontrola nad komentarima

Prilikom objave posta od sada postoji mogućnost isključivanja komentiranja svakog posta pojedinačno. Dosad je bilo moguće isključiti komentiranje, ali samo nad svim postovima, ili nad niti jednim. Autor bloga može isključiti/uključiti komentiranje u bilo kojem trenutku nakon što objavi post ili nakon što već postoje komentari čitatelja na taj post.

4. Naslovnica

Nove liste blogova na naslovnici

Cool i Almost Cool liste blogova dobile su vrlo koristan novitet. Svi blogeri na tim listama kada osvježe svoj blog, ispod imena i linka na njihov blog, prikazat će se i naslov njihovog posta koji će voditi na permalink tog posta. Posjetitelji na taj način mogu brzim pregledom naslovnice doznati o čemu njihovi omiljeni blogeri pišu.

Ostali noviteti na naslovnici

- pregledavanje vijesti po danima pomoću jednostavnog AJAX kalendara
- poboljšana navigacijska traka koja ubrzava listanje po arhivi vijesti na naslovnici
- na permalinkovima vijesti ispod vijesti odmah se prikazuju komentari čitatelja
- statistika trenutnog stanja i u zadnja 24 sata na Blog.hr-u

21. kolovoza 2007.

24. listopada 2004.

10. svibnja 2004.