novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

27

čet

08/15

EXIT reciklažom do humanosti

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

ambalažnog otpada u humanitarne svrhe/h3
U okviru kampanje strongem“Donate Your Waste / Doniraj svoj otpad“/em/strong provedene tijekom strongExit/strong festivala u Novom Sadu u organizaciji tvrtke za reciklažu plastike strongGreentech/strong, strongRecan/strong fonda za reciklažu limenki i JKP strongZelenilo/strong iz Novog Sada, posjetitelji festivala i organizatori kampanje skupili su i poslali na reciklažu pola tone otpadnih PET boca i limenki, a prihod od sakupljenog materijala biti će doniran djeci koja boluju od teških i rijetkih bolest u okviru akcije emstrong“Humani ponedjeljak”/strong/em, koju provodi JKP strongZelenilo/strong iz Novog Sada.

Tijekom festivala strongExit/strong, strongGreentech/strong i strongRecan/strong su na više punktova na Petrovaradinskoj tvrđavi i u okviru strongExitovog/strong kampa na plaži Štrand organizirali preuzimanje PET boca i limenki od posjetitelja strongExita/strong, a za učešće u akciji u ovisnosti o količini predanog otpada nagrađivali ih bedževima kampanje, otvaračima za limenke, eko cekerima i sportskim torbama. Veliki interes izazvao je strongemRecanov recikli/em/strong – specijalni bicikl za prešanje limenki postavljen u kampu na Štrandu.

Gosti strongExitovog/strong kampa iz inozemstva masovno su se uključili u akciju, navodeći da je odvajanje otpada za reciklažu u zemljama iz kojih dolaze uobičajena pojava i da im je drago da i na strongExit/strong festivalu imaju mogućnost dati svoj doprinos zaštiti životne okoline i učestvovati u ovoj akciji humanitarnog karaktera.

Tri godine za redom strongExit/strong, tvrtka za reciklažu strongGreentech/strong i strongRecan/strong fond za reciklažu limenki, tijekom Exit festivala provode ekološku kampanju s ciljem podizanja svijesti mladih ljudi o značaju pravilnog odlaganja otpada i reciklaže u zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih resursa. Ove godine u kampanji strongem“Donate Your Waste / Doniraj svoj otpad“/em/strong sudjelovalo je približno 20.000 posjetitelja festivala koji su sakupili oko 7.000 PET boca i 15.000 limenki za reciklažu.

img src="http://imageshack.com/a/img673/4117/LVk4tt.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>


img src="http://imageshack.com/a/img540/808/9ujk98.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>
img src="http://imageshack.com/a/img538/254/XFPCW7.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>
img src="http://imageshack.com/a/img540/4482/ND6q6i.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>

26

sri

08/15

Čak i pčele recikliraju plastiku

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Jučer o pticama, koje sasvim neopterećeno grade od plastičnih vezica svoja gnijezda, ne mareći za lupetanja svojih takozvanih "prijatelja životinja" i takobožnih "zaštitnika", a evo nam danas vijesti da i pčele (barem što se plastike tiče) slično razmišljaju, da su i one ekološki osviještene./font


h3Novo istraživanje pokazalo da pčele znaju reciklirati?/h3

p style="text-align:center"img src=" http://imageshack.com/a/img537/7543/GEcfOp.jpg " " hspace="10"; border:0px solid black; align="center"; border="1"/>

Istraživači u Kanadi proučavali su dvije vrste gradskih pčela te sasvim slučajno otkrili plastiku u njihovim gnijezdima.

Istraživači su pregledavali gnijezda dviju vrsta pčela i u nekoliko njih pronašli neobičan materijal. Detaljni pregled elektronskim mikroskopom i rendgenom pokazao je da se radi o vrsti plastike koja se koristi na gradilištima te komadićima plastičnih vrećica. Pčele su izgradile gnijezdo dijelom lišćem, a dijelom plastikom.

Zbog velike količine plastike i načina na koji je obrađena, znanstvenici vjeruju da pčele nisu zabunom žvakale plastiku već su prepoznale kako je to bolji građevni materijal od lišća.

Najbolje od svega je što plastika pčelama uopće ne šteti. Baš naprotiv, gnijezda izgledaju čvršća, a u ličinkama nisu pronađeni nametnici što je znao biti slučaj u gnijezdima od prirodnih materijala.Izvor:
Čuda prirode.com: Novo istraživanje pokazalo da pčele znaju reciklirati?


Postavljanje linkova u komentarima

blog.blog.hr

Zahvaljujemo Blogomoljcu na tutorialu kojeg kopiramo s njegova bloga.

Poznata boljka bloga.hr: Ubaciš link u komentar - kopiran ne radi. Probaš "ono" preko klika na "zelenu kuglu" - opet ne radi. U prvom se slučaju "odnekud" stvaraju razmaci, u drugom je kod neupotrebljiv.

Probajte ovako!

Primjer - pravi David je ovdje.

25

uto

08/15

Ptice jesu ekološki osviještene

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Kako nam javlja portal Čuda prirode.com, nesvakidašnje ptičje gnijezdo nađeno je u polju nedaleko Šibenika koje, umjesto da je od grančica, lišća i blata, napravljeno od plastike. Snalažljiva ptica je plastične niti koje služe za vezivanje vinove loze upotrijebila za izgradnju svog gnijezda.

U većini slučajeva gnijezdo grade ženke, a materijal donose mužjaci. Čini se da je mužjak ovaj put pokušao biti inovativan i originalan.


img src=" http://imageshack.com/a/img913/1575/shdw4W.jpg " " hspace="10"; border:0px solid black; align="center"; border="1"/>

Blog.hr i Facebook

blog.blog.hr

Još jedna točka s naše liste prioritetnih popravaka – gumb za šeranje i lajkanje na Facebooku (koji se nalazi iznad ili ispod posta).


Svim novim blogerima, a i onima koji to ne znaju, poručujemo da nije problem u njima, niti u njihovu prilagođenom dizajnu bloga.

Dok se ne popravi, jedina opcija je ručno kopirati link posta te ga pejstati na Facebooku. Nama je to uspješan način za dijeljenje vaših postova na našoj Facebook stranici
Ako vam i dalje ne uspijeva jer vas upozorava poruka da je sadržaj blokiran, pišite administraciji Facebooka, uglavnom sve u kratkom roku odblokiraju.

p.s. Molimo vas, ako se sjetite još kojeg primjera naših bugova ili tehničkih pogrešaka da nas podsjetite u komentarima.

Vaš blog prijavljen je administratoru

blog.blog.hr

Nije dozvoljeno slanje spama. Vaš blog prijavljen je administratoru zbog kršenja pravila servisa.Nekad su blogom 'vladali' spam postovi i komentari. Stariji blogeri će se sjetiti da se na Fresh listi skoro nije moglo doći do normalnih postova od ogromne količine spam blogova.
Kako bismo se riješili spama uveden je i spam filtar po riječima. Nakon što se u komentar upiše neka riječ koja se nalazi u spam filtru blogerima se pojavljuje ovakav komentar. Našeg najupornijeg spamera pokušavali smo se riješiti i na ovaj način. Bezuspješno, nažalost.
Da bi vam se objavio komentar, morate izbaciti spornu riječ – u našem komentaru to je riječ Mirče.
Dakle, samo bez panike. Izbacite spornu riječ i kliknite na objavu komentara.

24

pon

08/15

Bug na naslovnici – cool lista

blog.blog.hr

Koliko god smo se trudili objašnjavati u mailovima i u komentarima, neke stoput ponovljene neistine prenose se s 'koljena na koljeno' kao istina.

Svima vam je dobro poznato kako je naš alat ograničenih mogućnosti i pun je čudnovatih bugova. Jedan od bugova je povremeno pojavljivanje i nestajanje na cool listi na naslovnici. Nitko ne stavlja na cool listu 'ručno' post po post već se objavljuju automatizmom po vremenu objavljivanja postova.

Mi smo objavili post u 11:20, sad je 13.56, a post se nije uopće ni pojavio na naslovnici dok se posve normalno pojavljuje ovdje na cool listi.


Odgovorno tvrdimo da nitko ne uređuje cool listu, niti miče postove na cool listi na naslovnici.
To je jedan u nizu bugova koji čekaju svoje red za popravak. Nadamo se da će biti uskoro i to riješeno.

p.s. Ovakve obavijesti stavljat ćemo kao linkove sa strane u box, ako primijetite da neki bloger muku muči s nečim što smo opisali, molimo vas uputite ga na link na kojemu može pronaći rješenje.
Hvala puno.

Čikaške zabrane

plasticno-je-fantasticno.blog.hr


Manji lanci, koji imaju najmanje 3 trgovine uključiti će se u ovu Uredbu od iduće godine.

No, unatoč pedantnim američkim zakonodavcima, trgovci su već pronašli rupu u zakonu (izgleda da to nije svojstveno samo Hrvatima) i planiraju ponuditi kupcima deblje plastične vrećice besplatno, što je u skladu s navedenom uredbom koja predviđa da vrećice moraju biti višekratne, debljine najmanje 57 mikrometara (µm) te da se mogu koristiti najmanje 125 puta.

img src="http://imageshack.com/a/img910/1950/BPL6se.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="left"; border="1"/>Čikaški najveći trgovački lanac Jewel-Osco izvijestio je da je uveo višekratne plastične vrećice koje mogu ponijeti do 10 kg i mogu biti upotrijebljene najmanje 125 puta. Nude kupcima više vrsta plastičnih vrećica, a početna cijena im je 10 US$ centi (oko 68 lipa). Nude se i papirnate vrećice kao i neplastične višekratne vrećice odnosno torbe po cijeni od 1,49 US$ (oko 10 kuna).

Neki drugi lanci zamijenili su plastične vrećice s papirnatima i nude kupcima veliki broj višekratnih torbi.

No, i Amerikanci se pitaju kakva je ekološka korist od ovakve uredbe. Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) (US Environmental Protection Agency) objavila je da su papirnate vrećice ekološki nepovoljnije od plastičnih, da se u procesu proizvodnje troši i zagađuje znatno više prirodnih resursa te da su energijski vrlo nepovoljne - velika potrošnja električne energije tijekom proizvodnje, te na kraju, da se u otvorenom okolišu jednako dugo raspadaju kao i plastične.

Ukazuje se da s jedne strane dolazi do povećanja debljine plastičnih vrećica - što znači (nepotrebno) veća potrošnja plastike (polietilena niske gustoće PE-LD ili polietilena visoke gustoće PE-HD), ali ipak dobro za povećati potrošnju plastike proizvedeno od sada jeftine američke sirovine. Nadalje sva ta veća potrošnja debljih vrećica znači i (nepotrebno) više plastike na otpadu (isto kao i u Europi, o čemu je dosta pisano na ovom blogu), a sve više u potrošnju ulaze papirnate vrećice koje su znanstveno i stručno dokazano ekološki nepovoljnije od plastičnih.

Prema anketama, prosječni američki kupac, u ovakvim situacijama planira svoje jednokratne plastične vrećice iskoristiti nekoliko puta, a zatim u njima baciti smeće. Baš onako kako je više puta na ovom blogu preporučeno.Izvori:
Plastics Today: Chicago latest to jump on plastic ban-wagon…sorta
Animated flags


22

sub

08/15

20

čet

08/15

Naše smeće u češke kante

plasticno-je-fantasticno.blog.hrimg src="http://img853.imageshack.us/img853/5990/wmh.gif" " hspace="10"; border:0px solid black; align="right"; border="0"/> AKO STE ikada pokušali pokrenuti posao u Hrvatskoj, zacijelo ste se susreli sa sintagmom “minimalni tehnički uvjeti” (MTU). To je ono kada neki državni birokrat nema pametnijeg posla u životu pa smišlja načine na koji će zagorčati život onima koji bi htjeli raditi nešto korisno. Uglavnom je riječ o potpuno besmislenim propisima, koji služe isključivo tome da državni inspektori po potrebi mogu napuniti proračun ispisivanjem besmislenih kazni za kršenje bezumnih propisa. Birokrati nam tako propisuju kut pod kojim nam smije biti nakošena tipkovnica na računalu, visinu stolca u uredu, širinu vrata i prozora, obvezu da u svom dnevnom boravku (ako vodimo firmu od doma) imate shemu izlaska u slučaju opasnosti, itd.

Ovakve stvari čine gotovo neizmjernu štetu ekonomiji, onemogućavajući ljudima da s onim što imaju realiziraju ideju i iskušaju se na tržištu. MTU nerealno povećava početna kapitalna ulaganja, smanjuje dobitne margine i u konačnici radi štetu malom čovjeku na uštrb velikih i uhodanih kompanija. Naime, gigantskim korporacijama poput Agrokora ili Michelina i nije toliki problem zadovoljiti birokratske propise, dok čovjeku koji u svojoj garaži želi započeti proizvodnju neke robe ili pružati neke jednostavne usluge MTU predstavljaju nepremostivu barijeru ulaska u posao. Dovoljno je reći da po sadašnjim propisima Bill Gates nikada ne bi mogao pokrenuti Microsoft iz garaže na način na koji je to napravio u SAD-u.

19

sri

08/15

Nosač vrećica

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Praktična plastika
Davno su prošla vremena kada su nam plastične vrećice rezale prste. Ne, nije se ništa promijenilo u vrećicama ili dizajnu ručki, promijenilo se to što kupujemo manje i manje toga stavljamo u vrećice. Ipak, evo jednog praktičnog plastičnog predmeta koji olakšava nošenje, ako se unatoč svemu odlučite istrošiti na placi.

18

uto

08/15

15

sub

08/15

Cetino stižemo i helikopterom

zlatnadjeva.blog.hr

Poviše nas je letio helikopter. Toliko je bučio da su na čas sve aktivnosti na tlu prestale. Gledali smo u vis, a onda su se prema nama polako počela spuštati nosila.

- Ma di ovde? Falili su – rekao je Domenico zamišljeno.
- A ludoga pilota! Oli je rebambija? Šta ga ne nosi u bolnicu – vikala je Marjoneta dok su elise podizale vjetar i mrsile kosu.
- Bit će koji bidni Čeh opet nastrada – samilosno će Čiovka, držeći jednom rukom kosu a drugom suknju.
- Aj kvragu ti i oni! Šta ih žališ. Veru se ka koze po vrletima, a onda mi plaćamo njihovo spašavanje – drekne iznervirano Domenico, jer mu je već počela ići na živce buka a i pilotova ludost.

Ja se nisam previše nervirala, jer nažalost znam kakva je naša zdravstvena služba. Iskrcat će ga ovdje na most, doć će kola prve pomoći, blim blom i odvest ga u Split. Zašto bi njemu bilo bolje nego nama koji plaćamo zdravstveno i ne veremo se nigdi jer nemamo vrimena. Moramo radit. Bogati, i ja bi malo ludesala po njihovim Tatrama.

Nosila se još uvijek spuštaju. Sve su bliže cesti. Promet je zaustavljen. Svi gledaju u nebo ka tuke. Jedna je izišla iz auta, pa slikaje selfi sa cilon ovom scenom iza leđa. U jednome su se autu muž i žena posvađali. Ne zna čovjek bi li gleda njih ili ovo spašavanje zalutalog Čeha. Napokon se nosila spuste skroz do ceste. Privezani ranjenik nam se nasmije i pozdravi na čistom hrvatskom jeziku “mene ne ebe ni za suvu šljivu....sve je spomenila.....mene nigdi..”

- Ajde kvragu, berlav !!! – viče Domenico. – Svugdi se moraš mišat. Jesi li me moga barem ovde pustit u miru.
- Nemoj bit đelož. I ja bi tija bit na promiciji – odvezuje kaiševe i ustaje s nosila.
- Šta ti imaš radit na promociji. Ko te je zva – viče Domenico.
- I ti si mi neki prijatelj. Potajali ste se i urotili svi protiv mene. Jutros iden popit kavu. Nema nikoga. Svi pobigli i onda san sam sebi reka “Dijablo, zajebi svih i vrati se sam.”
- Di si se vratija?
- Ma to se tako reče. Doša sam ovde u vrhunskom stilu. Vidiš one tamo blogerice – pokaže rukom prema autobusu – e, sve će do večeras bit na mojoj strani, pa ti pokazuj dolore i organiziraj šta oćeš.

Bauk plastike (opet) kruži svemrežjem

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Blogerska suradnja - Lastavica

Neki dan mi je kolegica blogerica koja sada piše novi blog Leti lastavica poslala e-mail s upitom: "Prije nego proslijedim ljudima, je li to točno?" i u prilogu stavila sljedeći e-mail:

Svi mi, naročito kad dođe lepo vreme, kad treba da izađemo napolje, dohvatimo prvu plastičnu flašicu koja nam dođe pod ruku i u nju natočimo vodu, da nam se nađe. Međutim, da li ste se ikad zapitali koliko je bezbedna plastika iz koje pijete vodu? Kad budete pročitali ovaj tekst redovno ćete proveravati oznake na ambalaži
Ljudi uglavnom koriste istu plastičnu flašicu od vode ili soka, više puta, ne znajući da to može biti otrovno. Međutim, pojedina ambalaža je namenjena isključivo za jednokratnu upotrebu! Na dnu svake plastične ambalaže nalazi se trougao sa brojem u sredini, a ispod je oznaka koja vam govori koliko je opasna plastika koju držite u ruci. Ako je flaša namenjena za jednokratnu upotrebu, ne bi trebalo da je koristite više puta. Evo šta znači koja oznaka.
Ove flaše baciti posle upotrebe
Većina boca od mineralne i obične vode i gaziranih i negaziranih napitaka imaju oznaku PET (često i PETE) (br. 1 u trouglu). Važno je da znate da su one namenjene isključivo za jednokratnu upotrebu. Postoji mogućnost da svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon, hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa delovanje hormona. Takve flaše mogu ispuštati i kancerogene materije.
Ova plastika je bezbedna
Prepoznaćete je po oznakama HDP (ili HDPE), LDPE i PP, ili po brojevima 2, 4 i 5. LDPE je vrsta plastike koja se, nažalost, uglavnom ne koristi za izradu flaša, već samo kesica za pakovanje namirnica. HDP je dobar izbor, kao i PP koja se uglavnom koristi za čaše za jogurt i bele je boje.
Ovu ambalažu izbegavati
To je plastika s oznakama PVC (nekad i 3V), PS i PC (često i bez oznake), ili po brojevima u trouglu – 3, 6 i 7.
PVC ispušta dve opasne hemikalije, koje ometaju rad hormona u organizmu. Uprkos tome, ova plastika se koristi za proizvodnju flaša. PS ispušta u vodu kancerogenu materiju – STIREN. Najčešće se koristi za plastične čaše za kafu, za jednokratnu upotrebu ili za ambalažu brze hrane. PC (ili bez oznake – br. 7) je najgora plastika za ambalažu prehrambenih proizvoda jer otpušta opasnu hemikaliju BPA. Nažalost, koristi se za ambalažu za bebe, flaše za sportiste i posude za pripremanje hrane. (MojeZdravlje)Eto, pomislio sam, opet je sezona kiselih krastavaca, nema se što pametno pisati, pa ajmo neistinama i glupostima plašiti ljude. A čim se stavi neki zastrašujuće-katastrofalni, ali opet opći naslov, klikovi rastu. Pomislio sam, u nedostatku pametnih tema, opet je strongem"bauk plastike počeo kružiti svemrežjem"/em/strong.

Ima li se smisla osvrtati na sve ovo. Ima. Treba stalno i uporno ponavljati i dokazivati, baš kao što svi ti manipulatori javnim mnijenjem stalno i uporno ponavljaju svoje gluposti i neznanje, a skrivaju se iza brige za zdravlje (pogledajte naziv portala), brige za djecu, brige za planet Zemlju, brige za čistu budućnost i brige što ćemo ostaviti unucima.

Stoga neću razglabati, ako netko želi više pročitati možete pogledati neke ranije postove:
- a href=http://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno/2011/11/1629617102/plasticna-ambalaza.html target=_blankPlastična ambalaža/a
- a href=http://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno/2014/06/1631771391/od-budala-zastite-nema.html target=_blankOd budala zaštite nema/a
- a href=http://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno/2011/11/1629628386/opasno-i-toksicno.html target=_blankOpasno i toksično/a
- a href=http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/2014/09/1631800589/dvaput-je-dvaput-pa-makar-i-glupost-bila.html target=_blankDvaput je dvaput, pa makar i glupost bila/a


strongIpak samo nekoliko činjenica ukratko:/strong
- plastična ambalaža za pića predviđena je za jednokratno korištenje
- ipak, može se više puta koristiti, ali ne pretjeravati, ne zbog plastike, već zbog održavanja higijenskih uvjeta i pokvarljivosti sadržaja
- plastika od koje se izrađuju jednokratne plastenke za pića je poli(etilen - teraftalat) (PET) i jedna je od najpostojanijih i najstabilnijih vrsta plastike - ne raspada se, nije porozna, ne ispušta ništa u svoj sadržaj, nema otrovnih niti opasnih sastojaka
- plastika od koje se izrađuje ambalaža za ostalu prehranu također je postojana, nerazgradiva, ne ispušta sastojke, niti sadrži otrovne ili kancerogene tvari koje se ispuštaju ili oslobađaju
- neke vrste plastike nisu predviđene za prehrambenu ambalažu pa se za tu namjenu niti ne koriste
- ne mogu se svojstva plastike od koje se izrađuju podne obloge ili branici automobila pripisivati plastici od koje se izrađuje ambalaža za prehranu - to su sasvim različite vrste plastike, različiti postupci prerade, različite provjere, ispitivanja i kontrole - naročito zdravstvene (u Americi tzv. FDA status)
- i na kraju - znatno veći i rekao bih jedini problem zdravstvene opasnosti je sadržaj, a ne plastika od koje je izrađena ambalaža.

img src="http://imageshack.com/a/img540/3526/IvOAV7.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>


Ali, što je možda najvažnije što želim posebno naglasiti.
To je blogerska suradnja. Blogerica Lastavica, znajući za moj blog i o čemu pišem, prije nego se je upustila u prosljeđivanje i nenamjerno sudjelovanje u širenjima neistina i gluposti, pitala je. Obratila mi se i to smatram najvećim doprinosom ovog bloga i suradnje s drugim blogerima. Pokazala je da poštuje znanost, struku i nečije znanje. Stoga se zahvaljujem kolegici blogerici, a sve vas pozivam da, ukoliko imate bilo kakvu sumnju, nedoumicu, pitanje - slobodno mi se javite - komentarom ispod postova, e-mailom, preko FB stranice i postavite pitanje, rado ću Vam odgovoriti (direktno ili novim postom), a sve sa željom da dobijete točnu i provjerenu informaciju i da se ovakve gluposti ne šire, a da se vi bezbrižno i sigurno osjećate dok slobodno koristite plastičnu ambalažu odnosno sve plastične proizvode.


14

pet

08/15

Za Velu Gospu sve je spremno

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Kako nas izvještavaju iz Marijanskog svetišta na Trsatu u Rijeci, za proslavu Vele Gospe sve je spremno. Očekuje se nekoliko desetaka tisuća vjernika (40-50.000), a euharistijsko slavlje na otvorenom predvoditi će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Misi će prisustvovati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako je najavljeno.

p style="text-align:right"emFoto: strongD.Škomrlj/strong/em/p
Kao što je i vidljivo s fotografije, vjernici, pa i predsjednica će sjediti na plastičnim stolicama, koje su se u ovakvim prilikama, okupljanjima velikog broja ljudi pokazale nezamjenjivima. Lagane su, lako prenosive i složive, brzo i jednostavno ih se postavlja, a i udobne su. Pored plastičnih vrećica i PET plastenki, jedan su od najraširenijih plastičnih proizvoda na svijetu.

Najčešće se izrađuju pod empolietilena visoke gustoće (PE-HD)/em i empolipropilena (PP)/em, a one, recimo to malo kvalitetnije, čvršće (ali i teže i skuplje) i više za unutarnje prostore - od empolikarbonata (PC)/em i empoli(vinil-klorida) (PVC)/em. Ovisno o proizvođaču, izrađuju se i od empoli(etilen-teraftalata) (PET)/em, empoliamida (PA)/em i emakrilonitril/butadien/stirenske plastike (ABS)/em.

No ove najčešće, najraširenije i najjednostavnije izrađuju se u gotovo pa bezbroj oblika i u nekoliko kategorija - ovisno o predviđenoj težini korisnika, pa tako ima stolica do 80 kg nosivosti, do 100 kg i do 150 kg i to ovisi o konstrukciji i količini materijala koji će biti upotrijebljen za izradu. Izrađuju se postupkom injekcijskog prešanja. Na žalost, vlasnici ili organizatori koji ih nabavljaju uvijek biraju najjeftinije, a to znači i one s najmanje utrošenog materijala odnosno s najmanjom nosivošću. Stoga, oprez. Ipak, nije stolica kriva niti je loša plastika, već su krivi škrti vlasnici otvorenih prostora i terasa.

img src="http://imageshack.com/a/img901/2175/psKcic.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>


Ako želite vidjeti koliko su raširene plastične stolice i gdje ih se i u kakvim prilikama može naći, pogledajte simpatični blog Plastic Chairs kojeg vodi jedan njemački bloger.Izvori:
Novi list: Euharistijsko slavlje na Veliku Gospu na Trsatu predvodi riječki nadbiskup Devčić


Statistika

Zadnja 24h

29 kreiranih blogova

329 postova

740 komentara

299 logiranih korisnika

Trenutno

4 blogera piše komentar

22 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se