novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

15

uto

04/14

ko je sretan ni struja mu ne fali

durica.blog.hr

probudim se ja danas ujutro, pa dignem, ko i svako jutro, kad ono, trr! nema struje. mane. nema struje ne radi ni bojler. pa nema ni tople vode. nemreš se pošteno ni oprat. a mislila sam i kosu prat. baš mi se nekak nije dalo grijat vodu u rajngli na plinu za prat kosu. oke. nećemo prat kosu. umijem se ledenom vodom, koja mi očito nije pokrenula vijuge, pa krenem malom radit kašicu. sve si ja lijepo ogulim voće, narežem, pripremim uzmem štapni mikser, kad ono neće miskat. koji jarac! neće, pa neće. ups! aaahaaaa! neeeeemaa strujeeee. a, viš, i mikser radi na struju. okej. odvojim ja bananu van zdruckam je vilicom pomiješam s nekim pudnigojogurtom od vanilije ( kupljenim gotovim ), pofurim par keksa da mi se smekšaju i voala! papica za sto. kaj sto. petsto. dobro. to smo riješili. sad bi trebali usisati prašinu. al usisać isto radi na struju, bit će, pa niš od toga. a, kaj, niš, uzmi metlu i metlaj. metlaj. ajde, nekak to ide, mada se sa usisaćem sve to ljepše pokupi i ne vidi. da bar imam onog robota koji sam usisava i da bar taj robot ne radi na struju. onda nemreš ni muziku slušat. a veš mi je napol mokar, jer padala je kiša, pa sam ga morala sušit nutra. misla sam ga malo prosušit na radijatoru i stisnut zpeglom, jer zahladilo je opako. i čeka me još jedan za oprat u mašini. čeka mene i čeka struju. još uvijek je nema. nema ni pranja suđa. zebe me za ruke, a i fakat nema smisla prat suđe u hladnoj vodi. mogu samo flašice prokuhat. ovo drugo nek čeka. struju. kad će ta struja više. nemrem ni komp upaliti da vidim kaj ima novog na blogu i u svijetu i kaj veli zadovoljna. mobitel mi se ugasil, ni njega si nemrem napunit. nemreš niš bez te struje. niš ne radi. jedino one sviralice od maloga sviraju bez prestanka. još im nisu crkle baterije. a moj mali je u pogonu na sve četiri u svim smjerovima, stranama svijeta i zemljopisnim širinama. njemu ni baterije ne trebaju da bude hepi.

14

pon

04/14

Imam fotoaparat, a ne znam kakav...

toco1980foto.blog.hr

Konverzacija u jednom foto-studiju između mušterije i zaposlenice:

- "Dobar dan. Molim vas jednu bateriju za fotoaparat Canon."
- "Koju bateriju?"
- "Za Canon."
- "Znam, ali kakvu bateriju trebate?"
- "Pa za Canon."
- "Ali koji model?"
- "Pa kako vi to ne znate? Pozovite mi nekog tko zna."
(zaposlenica odlazi i ubrzo dolaze natrag ona i šef)
- "Dobar dan. Vi ste šef? Ja trebam jednu bateriju za Canon."
- "A koji model fotoapoarata imate?"
- "Pa Canon!"
- "Imate li uzorak baterije sa sobom?"
- "Ne."
(...)

Pametnomu dosta...

12

sub

04/14

Razdjeli me nježno

teutinaljubav.blog.hr

Slušam te priče o ugradnji razdjelnika na radijatore zbog poradi uštede energije, a nametnuto od drage nam Europe. A kako imam nekakav osječaj, a on me nikada ne prevari, moram i ja koju napisati na zadanu temu.Dakle ovako vam to bilo:
Uselili mi u novi stan tamo negdije drugom polovicom osamdesetih godina. Nova zgrada koju je Babo (Fikret Abdić) gradio dok mu firma iz Velike Kladuše bila na vrhuncu. A toliko je ojačala da je postala jedna od največih proizvođača hrane i opskrbljivača turističkog područja pa time i prijetnja ostalima, pa su Babi firmu sjebali a zgrada ode na tržište. Bila je to jedna od prvih zgrada u Rijeci koja je imala ugrađenu kontrolu potrošnje toplinske energije. Kontrola je vršena sa dva nezavisna sistema: isparivačima na radijatorima i kompjuterskim očitavanjem potrošnje.
Mislim da je nepotrebno spomenuti i da je na svakom radijatoru umjesto običnog ventila bio regulator topline.Kompjutersko očitanje potrošnje toplinske energije. Mjerena je vanjska tamperatura, pa temperatura u hodniku zgrade i na kraju temperatura u stanu. Iz tih je podataka dobivana potrošnja energije po stanu. Mjerenje isparivačima. Na svakom je radiatoru bio postavljen isparivač koji je mjerio potrošnju energije po radijatoru. Svodi se na to da se očita koliko je ulja isparilo iz isparivača u sezoni grijanja, pa se na temelju toga izračuna količina potrošene toplinske energije. Naše je iskustvo bilo ovakvo: Pored svih tih mjerenja i premjeravanja, prvu smo godinu plačali potrošnju po kvadratu, a na kraju sezone grijanja obračunata je stvarna potrošnja pa nam je preplačeno uzeto u obzir u slijedečoj sezoni. Po automatskom očitanju bili smo u preplati nešto preko 30%, a mjereno po isparivačima bili smo u preplati čak 50%! Sigurno vas neće začuditi kada kažem da su nam već nakon prve sezone rekli da je previše komplicirano i skupo skidati isparivače i slati ih na očitanja. Dakle, nakon prve nam sezone njih više nisu računali. Prednost je tih isparivača na radijatorima u tome što je moguče isključiti u stanu sve radijatore koji nisu potrebni ili ih imati uključene samo koliko je to nužno a isparivači registriraju samo tu stvarnu potrošnju. To je zapravo prava štednja energije.
Ma neće vas začuditi ni kada kažem da su nam uskoro rekli i da se pokvarilo automatsko očitanje! Da se sada vratim ovoj akciji obvezne ugradnje razdjelnika, ma šta to značilo. Mislim da to po našem dobrom običaju bude još jedna prijevara potrošača. Najviše će zaraditi oni koji proizvode te razdjelnike i oni koji ih budu postavljali. U svemu će opet najebati potrošači. Platiti će skupo ugradnju, a zatim će im toplane podiči cijenu isporučene kalorije, jerbo u smanjenoj potrošnji budu krenuli sa pričama kako je cijena grijanja preniska i kako nemogu pokriti troškove. Čujem da se priča u kojem će se vremenu razdjelnici isplatiti. No nitko ne spominje da se budu isplatili samo ako toplane budu korektne pa ne budu dizale cijenu da nadoknade zaradu izgubljenu smanjenom potrošnjom. Poučen našim smislom za biznis, čisto sumnjam da toplane budu spale na manju zaradu, već one budu našle razloga podizanju cijena.Da na kraju dodam još i nekorektnost obračuna po kvadratu. U našem stanu na južnoj strani više od polovice radijatora često nije trebalo grijati. Za razliku od nas, susjedi na sjevernoj strani jednostavno nisu mogli ugrijati stan ako nisu rabili i dodatna grijanja stana. Mi smo, kada se tako gleda, naše grijanje plačali daleko iznad onoga što nam je bilo potrebno, a susjedi su se pored radijatora uključenih na maksimum, smrzavali u stanu.
Štedili mi ili ne štedili, morali smo plačati koliko su nam odrezali.
Već godinama živim u zgradi koja nema centralno i mogu reči da mi upoće ne nedostaje.

11

pet

04/14

Ludi brijeg

amalgamia.blog.hr

na ludom brijegu
dva luda sunca
sunce na suncu
sunce na suncu

kisskiss

08

uto

04/14

Ne štedi se

amalgamia.blog.hrŽivot nikad ne daje šansu
dvaput istu za bilo što
i zato ne misli nikad
da bit će za sve
još prilika sto

Proživi još danas
što život ti nudi sam
ne štedi se nikad
za sutrašnji dan

Srce uvijek za nečim žudi
čemu razum govori ne, ne, ne
i dok se sa sobom boriš
da odlučiš već kasno je sve

Lois McMaster Bujold: "Barrayar"

bookeraj.blog.hr

Za razliku od nekih drugih novogodišnjih odluka, novogodišnje odluka o knjigama koje ću pročitati u 2014. godini se još uvijek držim (ona odluka o tome kako u 2014. godini neću planirati – o da, ta je prva otišla kroz prozor!), pa sam tako nastavila čitanje SF-serijala autorice Lois McMaster Bujold o Milesu Vorkosiganu, neobičnom SF-akcijskom junaku.

U drugom nastavku, naslovljenom „Barrayar“, koji je autorica objavila 1991. godine, pet godina nakon prvog nastavka, naslovljenog „Krhotine časti“ (i za koji je dobila književne nagrade Hugo i Locus, te nominaciju za književnu nagradu Nebula), još uvijek nismo upoznali Milesa Vorkosigana, ali već smo duboko zašli u zajednički život njegovih roditelja Cordelie Vorkosigan (rođene Naismith, s kolonije Beta) i Arala Vorkosigana, koji je na kraju „Krhotina časti“ imenovan carskim namjesnikom planeta Barrayar, sa zadatkom da tada petogodišnjem caru Gregoru preda vlast kad stekne punoljetnost.

Međutim, mnogi konzervativni članovi vladajuće klase nisu odobravali činjenicu da je Aral Vorkosigan na čelu planeta, jer je njegova povezanost sa radikalnim elementom – njegovom suprugom Cordeliom, bila istovremeno notorna i prijeteća za prevladavajući kastinski poredak, pa je Cordelia vrlo brzo stekla neprijatelja u lordu Vidalu Vordarianu, koji je bio povezan s kraljevnom Kareen, Gregorovom majkom.

Cordelia, u to vrijeme trudna s Milesom, nije se mogla pomiriti s činjenicom da su Barrayarci skloni omalovažavanju žena i da ih prisiljavaju na čudan i primitivan način iznošenja trudnoće (za razliku od Kolonije Beta, gdje su fetusi odrastali u materničnim replikatorima, a sretni budući roditelji su za to vrijeme mogli nastaviti sa svojim životima i karijerama).

U ovom nastavku, osim već poznatih likova poručnika Koudelke, jednog od najbližih suradnika lorda Vorkosigana, i narednika Botharija, psihopatskog ubojice i tjelohranitelja obitelji Vorkosigan, upoznajemo i tjelohraniteljicu Droushnakovu, djevojku koja ubrzo postaje fascinirana mogućnošću ostvarivanja jednakopravnosti u vojsci i u privatnom životu na Barrayaru, koju joj je predstavila Cordelia.

Najveći sukob, osim ratnog sukoba, političkog i vojnog udara koji stoji između Arala i Cordelie i sigurnosti njihove male obitelji, jest sukob između Cordelie kao radikalno progresivnog elementa, i njezinog svekra grofa Piotra Vorkosigana, koji predstavlja zastarjeli pogled na svijet koji je nužno mijenjati, oko budućnosti njihove obitelji nakon što se dogodi tragedija koju nije bilo moguće u potpunosti ispraviti.

U svakom slučaju, radi se o toploj, humanoj ljudskoj priči koja, unatoč činjenici da se zbiva u svemirskom okruženju, sadrži univerzalne elemente, svojstvene i prepoznatljive svim ljudskim bićima – potrebu da se održi vrsta i očuva obitelj, potrebu da se pobijedi taštinu, zlo i nejednakost, i da se nagradi i obilježi međusobno razumijevanje i zajedništvo. Govoreći o ovim aspektima serijala, mogu ga preporučiti za čitanje svima, pa i onima koji nisu ljubitelji SF-žanra.

06

ned

04/14

Kanada povećava udio recikliranja

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

/font p style="text-align:center"ustrongfont size=4font color=#477FBANOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 69/font/font/strong/u/p

img src=" http://imageshack.com/a/img822/6559/k4b.gif" " hspace="10"; border:0px solid black; align="right"; border="0"/>


Udio recikliranja plastične ambalaže u Kanadi porastao je 10 % u 2012. godinu u odnosu na prethodnu godinu. Rast udjela recikliranja bilježi se treću godinu za redom, bilježi se u izvještaju Kanadskog udruženja plastičarske industrije (Canadian Plastics Industry Association - CPIA).
Ukupno gotovo 285 tisuća tona iskorištene plastične ambalaže je reciklirano u 2012. godini u Kanadi, što predstavlja 10 %-tno povećanje u odnosu na 2011. godinu. Plastični proizvodi koji su prikupljeni za recikliranje su boce (plastenke), kruta ambalaža, film, vrećice, folije za vanjsko omatanje i ambalaža od pjenećeg polistrirena. A taj materijal - reciklat iskorišten je u proizvodnji novih plastičnih boca, odjeće, cijevi, paleta, kutija, podnih obloga i opreme za vrtove.
img src="http://imageshack.com/a/img600/9651/71pb.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="left"; border="2"/>

Kanadske tvrtke koje se bave recikliranjem traže još više otpadne plastike jer, prema izvještaju, imaju još značajnog prostora za povećanje proizvodnje reciklata. Kapaciteti recikliranja plastičnih vrećica i folija iskorištavaju se na razini 49 %, dok se kapaciteti za krutu plastiku (bez boca) koriste na razini 60 %.Izvori:
CIPIA: Recycling of Plastic Packaging Across Canada Continues to Increase
Moore Rcycling Associates Inc.: 2012 Postconsumer Plastics Recycling in Canada
Animated flags

05

sub

04/14

"Muški" post

windfuckersister.blog.hr

Moj stari je opsjednut električnim automobilima. Svaki dan slušamo o Rimcu i Dockingu. I o tome kako bi on u slučaju kakvog uvaljivanja u tešku lovu tipa Eurojackpot, Lotto, Totto, moj te smoto..... odmah dao svog pežoja 204 iz 1966-te preraditi u električni auto. Kad čujem riječ "električno", a osobito "hibrid" oblije me znoj.

Ipak, to je naš najdraži penzić, Nono, Pape, Otac pa smo mu priredili iznenađenje i otfurali ga u riječki Tower na auto show da vidi uživo predmete svoga obožavanja. Na kraju sam ja pala u sevdah više od Papeta jer kao svaka prava Ovnica imam poprilično "muških" interesa pa ću tako prije pogledati za dobrim autom nego za dobrim cipelama i torbicom.

Evo vam fotke pa si gledajte.

Ovaj macan je moj osobni favorit

A evo i glavne zvijezde - Rimac
Ne zaboravimo ni Dockinga koji mi izgleda kao malo veći usisavač. Fotka je malo lošija jer nije lako snimati fotićem osrednjih performansi i uhvaiti trenutak kad posjetitelji ne zaklanjaju modele.A evo i zajedničke fotke električnog dvojcaOstatak ekipeZbog kiše otkazana je izložba oldtimera, ali mi smo ipak otkrili nekolko primjeraka04

pet

04/14

03

čet

04/14

Nomen est omen

lobotomizator.blog.hrS ljetnjim računanjem vremena Vlada RH prelazi i na upotrebu ljetnje nomenklature u području gospodarstva, ekonomije i socijalne djelatnosti. Nazivi koji će se upotrebljavati bit će neformalniji, ležerniji i šaljiviji u odnosu na one do sada, odnosno, u odnosu na trenutnu hrvatsku realnost.
Tako se više neće govoriti o broju nezaposlenih, nego o broju promatrača ptica pjevica.
Ovrhe i deložacije će se od sada nazivati šetnja i ćakulanje.
Pad gospodarske aktivnosti će zamijeniti termin šuštanje trave, a rast stope poreza će se nazivati nicanje prvih gljiva.
Umjesto termina pad BDP-a upotrebljavati će se termin zaron soma, a MMF će se od milja zvati mornar Popaj.
U praksi će to itzgledati ovako:
Dolaskom toplijih dana broj promatrača ptica pjevica u Vukovarsko - srijemskoj županiji porastao je za 7,3 %.
Pripadnici specijalne policije Šibensko - kninske županije odveli su danas na ćakulanje samohranog oca dvoje djece, kako bi mu zahvalili za njegov doprinos u obrani hrvatske države.
Ministar financija je nakon kraće šetnje šumarkom nadomak Zagreba najavio kako će gljive rasti ovisno o vremenu, ali sigurno za 3 % svakoga mjeseca.
Državni zavod za statistiku objavio je kako hrvatski somovi drže europski rekord u dubini trenutnog munjevitog zarona.
Europska komisija prijeti Hrvatskoj slanjem mornara Popaja.

01

uto

04/14

slonić Dumbo u travi

amalgamia.blog.hr

...a ne u cirkusu!

o minecraftu

minecraft16.blog.hr

Minecraft je Indie sandbox igra koju je napravio Markus "Notch" Persson. Prvobitno je radio za jednu developersku tvrtku, ali je imao sjajnu ideju kako bi mogao napraviti svoju igru. Tada je dao otkaz i bacio se na izradu Minecrafta. Igra je dosegla ogroman uspjeh otkad se počela izrađivati i trenutno je prodano preko 3 000 000 (milijuna) primjeraka iako je tek u beta verziji. Igra košta oko 15 €, a kada izađe cijela verzija, koštat će oko 20 €. Sada je imate priliku kupiti po nižoj cijeni. ;)

Igra nema nekog posebnog cilja. Reći ćete, što raditi u tako "dosadnoj", besciljnoj igri. Neznam, to je na vama da odlučite, a možete raditi gotovo sve što možete zamisliti.

Primarni mod igre je Survival mod. U njemu morate preživjeti noć po kojoj vas napadaju razna zastrašujuća stvorenja. Možete bježati od njih, skrivati se, tući ih, ali preporuka je da sagradite sklonište. To sklonište može biti bilo kakvo. Možda špilja, rupa u zemlji, a možda i dvorac. Kasnije vam se otvaraju nove mogućnosti, materijali itd.
Najveća, odnosno primarna mogućnost igre je dakako craftanje. To je postupak pomoću kojega od kockica raznih materijala izrađujete predmete, nove materijale, pomagala, oružja, hranu. U početku se čini kompliciran, ali uopće nije. Samo posložite kocke na određeno mjesto. Nisam napomenuo da je okoliš sastavljen od samih kocaka, a mapa se automatski generira odn. izrađuje tako da nikada nećete naći potpuno istu mapu.
Ako vam se neda graditi, možete otići loviti, a možete i uzgajati vlastite biljke.
Također su značajni i vremenski uvjeti, npr. snijeg.

Minecraft ima i multiplayer. On je trenutno u zaostatku za singleplayerom u smislu dovršenosti, ali sve će doći na svoje mjesto. Možete napraviti sami svoj server, a možete se i pridružiti na tuđi. Radite zajedno, a postoji 2 moda. U jednom preživljavate, a u drugom gradite. Svaki ima svojih prednosti tako da neću nešto posebno o njima govoriti.

Za one koji nemaju "original" verziju postoji besplatna odnosno classic verzija koja se može igrati preko browsera.

Statistika

Zadnja 24h

29 kreiranih blogova

476 postova

575 komentara

469 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

51 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se