novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

13

uto

10/15

Ne lažite kupce!

plasticno-je-fantasticno.blog.hr


Naime strongEuBP/strong je zabilježio porast nepoštivanja europske norme EN 13432 koja definira koji i kakvi se proizvodi smatraju kompostabilnima te kako se ta kompostabilnost određuje. Na žalost, u porastu je broj proizvođača plastičnih vrećica koji dodavanjem oksorazgradivog aditiva izjavljuju da je njihov proizvod kompostabilan i biorazgradiv.

O ovoj pojavi - strongemgreenwashing/em/strong (emzeleno umivanje/em) dosta je pisano na ovom blogu, a ovaj način reklamiranja i obilježavanja proizvoda klasično je laganje kupaca.

Naime, dodavanjem oksorazgadivog aditiva u plastični materijal od kojeg se izrađuju plastične folije i vrećice, nakon određenog vremena izloženosti takvog proizvoda sunčevoj svjetlosti i atmosferskim uvjetima dolazi do raspadanja - ali u sitnije komadiće, odnosno dolazi do fragmentacije plastične folije, što je ekološki vrlo nepovoljno. Sitni komadići plastike i dalje ostaju u zemlji ili u vodama.


img src="http://imageshack.com/a/img911/3461/j94JR2.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>
Na slici primjer lažnog označavanja plastičnih vrećica koje su se pojavile na europskim aerodromima.


Komentar autora bloga:
Postavlja se pitanje zašto se bilježi porast laganja kupaca? Jednostavan razlog - prava biorazgradiva i kompostabilna plastika je skupa i kupci izbjegavaju kupovati takve vrećice. Istovremeno, u Europi je na snazi ograničenje potrošnje klasičnih tankih plastičnih vrećica i brojnim proizvođačima pada promet. Najjeftinije je u tim slučajevima lagati kupce. Zavarati ih lažnim oznakama ili jednostavno bezočno slagati neinformirane potrošače.

Stoga i čitateljima ovog bloga ide ova informacija kao upozorenje - ne vjerujte lažnim oznakama. Ne može biti jeftina i biorazgradiva vrećica. Biorazgradiva vrećica, znatno slabijih mehaničkih karakteristika (čvrstoća, nosivost) u našim trgovinama može se naći po cijeni od najmanje 10 do 20 puta većoj od obične (a i obične vrećice kod nas su preskupe, u odnosu na proizvođačku cijenu moglo bi se reći da nas trgovački lanci pljačkaju). Sve u ime navodne zaštite okoliša.Izvor:
European Bioplastics: Greenwashing: misuse of EU composting standard EN 13432


12

pon

10/15

Miruj! U smrti se - raspada

plasticno-je-fantasticno.blog.hr


Naime, iz Nizozemske nam dolazi ideja i kreacija od poduzetnice Marieke Havermans, a iz Kine gotov proizvod - strongem"ekološki" lijes/em/strong. Ovaj novi hit zelenih izrađen je 100 % od biorazgradive plastike i to iz bioplastike dobivene iz ostataka prerade žitarica i krumpira.

Kako sada stvari stoje, ovo je volumski najveći bioplastični proizvod napravljen od biorazgradive plastike. Izrađuje se u Kini postupkom injekcijskog prešanja. Sastavljen je od dva dijela - sanduk i poklopac. Stijenke su vrlo tanke, a sanduk ima od istog materijala izrađena rebra za ojačanje. Takva konstrukcija omogućava najmanje korištenje materijala. Nosivost ovog lijesa je 150 kg. Kako se navodi u prospektnom materijalu, lijes će se u zemlji razgraditi za em"nekih 10 godina"/em.

img src="http://imageshack.com/a/img905/5797/MP1V4A.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>


Ovaj bio lijes pogodan je i za one koji su se odlučili za kremiranje, jer spaljivanjem se ostvaruje 75 % manje otrovnih emisija nego kod klasičnih (drvenih i bojanih) lijesova.

Naravno, i sva oprema u sanduku je "eko". Dušek i jastuk napravljeni su od vlakana konoplje, pokrivač od ekološki uzgojenog pamuka, a prema želji ožalošćene obitelji, u ponudi je i prekirivač izrađen od eko nizozemske vune.Izvori:
Bioplastics Magazine: Caskets to die for
Onora: Prototype is ready


10

sub

10/15

Zabrana mikrogranula

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Plastične mikrogranule (e. microbeads), mikronska plastična zrnca veličine od 0,5 µm do 500 µm (mikrometara), najčešće se izrađuju od polietilena (PE), a ima ih i od polipropilena (PP), poli(etilen-teraftalata) (PET), poli(metil-metakrilata) (PMMA) (pleksiglasa) i poliamida (PA) odnosno najlona te polistrirena (PS), ali rjeđe. Koriste se najviše u kozmetici kao piling agensi. Dakle, može ih se naći u brojnim kremama za maske lica, piling kremama, pomadama za čišćenje i pomlađivanje kože, pastama za zube, posebno onima za izbjeljivanje. Plastične mikrogranule pokazale su se zdravstveno sigurne za korištenje u svoj toj kozmetici, a istovremeno su učinkovite za svrhu za koju su namijenjene.

Ipak, osnovna (i početna) funkcija mikrogranula je njihovo korištenje u biotehnološkim istraživanjima. Ali, tu se koriste u značajno manjoj mjeri i u kontroliranim, laboratorijskim uvjetima.


Sve više i više se širi broj organizacija i udruga, naročito u Sjedinjenim Američkim državama koje ukazuju na opasnost od tih plastičnih mikročestica koje putem otpadnih voda, kroz filtere sustava za pročišćavanje, završavaju u vodenim tokovima - potocima, rijekama, jezerima i morima, a onda dospijevaju u probavne traktove morskih životinja. To, kako navode svi ti zaštitnici, može dovesti i do ljudske prehrane, a onda, obzirom da se radi o nerazgradivoj plastici i do nakupljanja u organizmu.

Nevladina organizacija a href=http://www.cawrecycles.org/ target=_blankCalifornians Against Waste/a koja za cilj ima očuvanje prirodnih bogatstava, sprečavanje onečišćenja i zaštitu okoliša, inače vrlo poznata i glasna u borbi protiv plastičnih vrećica, uspjela je izlobirati u senatu donošenje uredbe kojom se zabranjuje korištenje i prodaja kozmetičkih proizvoda koji sadrže plastične mikrogranule u Kaliforniji.

U četvrtak, 8. listopada, guverner Kalifornije potpisao je uredbu AB 888 kojom se zabrana uvodi od 1. siječnja 2020. godine. Kako se navodi u obrazloženju, "ova uredba osigurava da će proizvodi za osobnu njegu biti proizvedeni s ekološki sigurnim alternativnim sastojcima".

img src="http://imageshack.com/a/img903/2927/r2BVqG.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>
Kozmetičke tvrtke Procter and Gamble, Unilever, Colgate-Palmolive, Johnson&Johnson, Avon, L'Oréal usuglasile su se da će započeti s izbacivanjem plastičnih mikrogranula iz svojih proizvoda, a kojih ima u više od 100 njihovih kozmetičkih proizvoda, čim pronađu pogodnu alternativu


Kao prirodne alternative plastičnim mikrogranulama navode se neke vrste šećera ili mljevena orahova ljuska, međutim stručnjaci iz područja kemije upozoravaju da i te tvari mogu imati negativan utjecaj na okoliš, posebno u slučajevima kada na dnu vodenih tokova nema dovoljno kisika za biorazgradnju ili da može doći do nekontroliranog razvoja i razmnožavanja bakterija koje se hrane s tom "visoko energijskom" hranom.Izvori:
Los Angeles Times: Products with plastic microbeads to be banned under new California law
The Guardian: Ditching microbeads: the search for sustainable skincare
California Legislative Information: Assembly Bill No. 888


09

pet

10/15

Voda ubija

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Sjećate li se priče o dihidrogen monoksidu (DHMO) - najopasnijem kemijskom spoju koji postoji? Da to je obična voda ili kako bi stari latini rekli aqua vulgaris. Evo, na žalost tužne, još jedne potvrde da sve, ali baš sve, ako se koristi u prevelikim količinama, u prevelikim koncentracijama i prevelikom vremenskom razdoblju može biti smrtonosno.

08

čet

10/15

Anahi

latinozvijezde.blog.hr

Nakon 3 godine pauze, po mnogima jedna od najvećih diva latino muzike Anahi , vratila je se na scenu sa pjesmom 'Rumba' skupa s Wisin-om.
- Pjesmu poslušajte i pogledajte na ; https://www.youtube.com/watch?v=RzjvN3mwBQI

07

sri

10/15

I'm no paying for bag!

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Engleska je zadnja u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je uvela namet na jednokratne plastične vrećice. Od 5. listopada potrošači i u Engleskoj, kao i u ostalim dijelovima Velike Britanije, trebaju platiti 5 centi (oko 52 lipe) za plastičnu vrećicu.

Međutim, od prvog dana ne prolazi sve kako treba. Pogledajte.

Napomena, neki dijelovi video zapisa mogli bi biti uznemirujući.

Izvor:
YouTube: 5p Carrier Bag Chaos


06

uto

10/15

A vi bi razgradljivu plastiku, je li?

plasticno-je-fantasticno.blog.hr


font size=3Banke Škotske i Engleske objavile su da pripremaju izdavanje plastičnih novčanica od 5 i 10 engleskih funti - dakle onih najkorištenijih i njima bi zamijenili dosadašnje novčanice načinjene od kombinacije papira i pamučnih vlakana./font


img src="http://imageshack.com/a/img631/1497/1JQij4.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="1"/>


Nove plastične novčanice bile bi nešto manje od sadašnjih pamučno-papirnatih, a prva ograničena emisija očekuje se tijekom studenog ove godine. To prvo izdanje biti će vrlo malog broja novčanica - samo 50 komada, dok se redovna emisija i zamjena očekuju u drugoj polovici 2016. godine.

Kako bankari uvjeravaju građane, plastične novčanice (čiji materijal se drži u tajnosti, ali se iz pouzdanog izvora doznaje da će biti od biaksijalno orijentiranog polipropilena BoPP) biti će čišće i kroz cijeli svoj rok trajanja jasnije, oštrijih linija, sigurnije i znatno trajnije od dosadašnjih. Ono što je vrlo važno, uvjereni su bankari, biti će ih nemoguće falsificirati, a uvelike će povećati kvalitetu novčanica u optjecaju. Posebno naglašavaju da će plastične novčanice imati manji ugljikov trag od postojećih.


A sada ja pitam sve one silne zagovornike razgradljive plastike - jeste li još uvijek uvjereni da bi plastika trebala biti razgradljiva?


Australija 2001. godine uvela plastične novčanice, tada su to obrazlagali da je to "sigurnije za okoliš", a Kanada 2013. godine.

Kanada je već dio svojih novčanica od 100 kanadskih dolara zamijenila plastičnima o čemu je pisano na ovom blogu u postu Pojam "plastični novac" dobiva stvarni smisao, a evo kako se to oglašava:

Izvori:
Investigative Headline News: How Plastic Bank Notes Advance the Digital Currency Agenda
Plastic and Rubber Weekly: Bank of Scotland rolls out plastic banknotes
Animated flags


04

ned

10/15

02

pet

10/15

Zabrana staklene ambalaže

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Neki dan je prijateljski portal ZG Magazin objavio zanimljiv članak Ranka Rabačevića. Svojom djelomično šaljivom, ali u stvari vrlo ozbiljnom temom ima jako puno sličnosti sa stavovima koje promoviram na ovom blogu, pa članak prenosim u cijelosti.


p style="text-align:center"img src=" http://imageshack.com/a/img901/9027/S6WENj.jpg " " hspace="10"; border:0px solid black; align="center"; border="0"/>

Najnovija vijest (breaking news) iz Europske unije glasi: »Ukinut će se staklena ambalaža. Zbog nedokazanosti štetnog utjecaja na okoliš i nepostojanja eksperimentalno dokazanog trajanja raspada dopušta je neograničena ali uvjetovana uporaba plastičnih vrećica«.

Krenulo se tragom te iznenađujuće vijesti i što se saznalo. Vijest je iz pouzdanoga, ali nedokazljivog izvora.

Jedan visoko pozicionirani djelatnik u okviru Povjerenstva za zaštitu okoliša Europske komisije bio je na godišnjem odmoru u Hrvatskoj. Kako ponešto razumije hrvatski, zapala mu je za oko ploča na jednom trajektu.

Potaknuti naplavinama otpada u morima, brižni čuvari našeg Jadrana, ali i ostalih mora, napisali su tablicu s godinama očekivane razgradnje u moru. Iz tablice je vidljivo da s iskustvenim podacima raspolažu samo za nekoliko vrsti ambalaže. Dvojbeno je vrijeme razgradnje već pokositrenih limenki (100 godina), a da se ne govori o aluminijskim limenkama, plastici, ambalaži (kojoj), bocama (kojim) i plastičnim kesama (vrlo zanimljiv naziv). Međutim za staklo (d. a. i keramiku) postoje dokazi da se trajanje njihove razgradnje ne može utvrditi i zato napomena – »neodređeno vrijeme«.

Kako nema znanstvenih dokaza o vremenu njihova raspada, spomenuti je visoki dužnosnik predložio nadležnom komesaru da se ukine zabrana uporabe plastičnih vrećica debljine od 15 do 50 mikrona. No za vrećice bilo koje debljine nameće se jedan, vrlo strogi uvjet. Neekološko postupanje s plastičnim vrećicama (bacanje bilo kuda, pa i u more) treba kazniti s 10 prosječnih dnevnih plaća u pojedinoj zemlji, dok bi primjerena kazna u Hrvatskoj bila nešto veća od 1000 kuna.

Skupa vina u jeftine PET boce?

Kome je palo na um da zbog navedenog razloga zabrani staklenu ambalažu? U što će se puniti fina vina koja koštaju i tisuće eura po boci? Pa valjda ne će u jeftine PET-boce.

Profesionalni branitelji plastičnih vrećica će se zlobno smijati. A svi, pa i hrvatski ekološki osviješćeni protivnici plastičnih kesa zagovaraju one koje su dokazano lošije – od tekstila ili papira. Evo im sada zadatka, neka smisle kako izbjeći tu ipak apsurdnu zabranu. Ili jednostavnije rješenje za plastične vrećice i plastenke te staklenke. Trebamo vrećice, plastenke i staklenke. Ali kako one nisu krive za njihovo bacanje u more, treba kazniti one koji ih tamo bacaju. A to su ljudi. Pa udri ih po džepu.

Dugoročna posljedica zabrana. Što će podmorski arheolozi pronalaziti za nekoliko stotina godina? Kako bi se mogli diviti tim proizvodima jedne civilizacije, kao što se sada divimo metalnim Apoksiomenima, prekrasnim keramičkim vazama i sličnim artefaktima.

Piše: Ranko Rabačević

Izvor:
ZG Magazin: Zabrana staklene ambalaže


01

čet

10/15

30

sri

09/15

Shit

animanostra.blog.hrNe radi mi jedno slovo s tipkovniceovo s lijeve strane i dok ne popravim ( a majstrori ne znajV kako, ne mogV pisati......

A lap mi je novi s garancijom kojV ne mogV pronaći...........


Ima li netko savjet ?

29

uto

09/15

Dramatično smanjene komplikacije

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

… jer plastika to omogućava
Transkateterska zamjena aortalnog zaliska, koja se obično preporučuje pacijentima s teškim suženjem aortalnog zaliska koji su prebolesni za kirurški zahvat zamjene aortalnog zaliska na otvorenom srcu, može izazvati aortalnu insuficijenciju. To je propuštanje krvi u krivom smjeru kroz umjetni zalistak koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Ovo je novija metoda zamjene aortalnog zaliska koja se u svijetu primjenjuje u zadnjih desetak godina, a u Hrvatskoj posljednjih 5 godina. Prvih godina kateteri sadržavali su i metalne dijelove, pa je često znalo dolaziti do komplikacija, što kod ovakvih stanja pacijenata svakako nije bilo lako rješivo.


Ovu vrstu kompletno plastičnog katetera razvila je kompanijaa href=http://directflowmedical.com/ target=_blank Direct Flow Medical/a iz Santa Rose u Kaliforniji, SAD. A kako je izjavio strongRandolph Chitwood/strong direktor kompanije a href=http://www.qmed.com/ target=_blankQmed/a - odjela za suradnju s kirurzima, koja je razvila sestrinski tip katetera, ovakva plastična izvedba em"dramatično je povećala sigurnost ovog postupka"/em, odnosno plastično kućište katetera i dijelovi pokazali su se 30 puta sigurniji od katetera u metalnom kućištu i s metalnim dijelovima. A to je posebno važno kod pacijenata koji su i prije postupka bili u kritičnom stanju.

img src="http://imageshack.com/a/img911/3059/kYaZkm.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="left"; border="1"/>
Na razvoju ovakve izvedbe katetera radio je cijeli tim stručnjaka, razvojnih inženjera, znanstvenika iz područja materijala i kemičara s iskustvom s polimerima. Tim je uspio definirati plastični materijal koji je potpuno kompatibilan i prihvatljiv ljudskom organizmu, trajan i pouzdan, ispunjava zadanu funkciju, nije kontraindikacija drugim dijagnostičkim postupcima i znatno je sigurniji u primjeni.

Hrvatska kardiokirurgija koristi također ove katetere za usađivanje aortalnih zalistaka i to kod bolesnika, kako je u uvodu napisano, koji su prebolesni za kirurški zahvat. Uspješnost ovog postupka s plastičnim kateterom je veća od 95 %, što je značajni medicinski napredak … jer plastika to omogućava.
Izvori:
Qmed: Could an All-Plastic Design Make TAVR 30 Times Safer?
Plastic Today: Replacing metal with plastics dramatically improves safety factor of surgical device


28

pon

09/15

Moda iz odbačenih ribarskih mreža

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Već je pisano na blogu o firmi Aquafil u postovima: Recikliranje najlona - Naši (susjedni) plastičari - Aquafil i Naši plastičari (tekstilci) - AquafilCRO u kojem je prikazan proces prerade odbačenih ribarskih mreža u poliamidne (najlonske) niti koje se kasnije koriste za izradu različitih tekstilnih proizvoda - od modne i sportske odjeće, tekstila za namještaj i unutrašnjost automobila pa sve do podnih obloga (tepisona, tepiha).

AlJazeera snimila je video prilog o ovom zanimljivom i ekološki vrlo korisnom procesu recikliranja. Pogledajte:

Izvor:
AlJazeera: Fish Net Fashion


27

ned

09/15

Ništa od zabrane

plasticno-je-fantasticno.blog.hr


font size=3Vrhovni sud savezne države New York u Sjedinjenim Američkim Državama poništio je odluku gradskih vlasti o zabrani polistrirenske ambalaže za hranu, jer postoji sustav i program koji potpunosti osiguravaju recikliranje ove ambalaže/fontimg src=" http://img89.imageshack.us/img89/934/rasv.jpg" " hspace="10"; border:1px solid black; align="center"; border="2"/>


Kao što je poznato i već je pisano na ovom blogu u postu: New York zabranjuje ambalažu od pjenećeg polistirena, gradsko vijeće New Yorka 19. prosinca 2013. donijelo je odluku o zabrani ambalaže od pjenećeg polistirena (PS-E) ili šire poznatije po komercijalnom nazivu stiropor. Međutim, odluka je također sadržavala amandman širokog kruga protivnika takvog pristupa rješavanju problema, koji je predviđao odgodu od najmanje jedne godine za koje vrijeme proizvođači ambalaže od pjenećeg polistirena zajedno s odgovarajućim gradskim službama ne pronađu učinkovit sustav prikupljanja i recikliranja ili dokažu da takav sustav postoji. Uredba odnosno zabrana je trebala stupiti na snagu 1. srpnja 2015. godine, ukoliko se ne uspostavi učinkovit sustav prikupljanja i recikliranja.

26

sub

09/15

Porast potražnje za polietilenom visoke gustoće

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

/font p style="text-align:center"ustrongfont size=4font color=#477FBANOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 90/font/font/strong/u/p

img src="http://imageshack.com/a/img540/6458/vCVR3F.png" " hspace="10"; border:1px solid black; align="right"; border="0"/> Potažnja će rasti prvenstveno zbog rasta potrošnje polietilena visoke gustoće (PE-HD) u ambalaži, poljoprivrednim filmovima i proizvodnji cijevi, širom svijeta - kako se navodi u izvještaju Transparency Market Research-a.


Polietilen visoke gustoće (PE-HD), može ga se naći i na raznim plastičnim proizvodima nepravilno označenog starom oznakom HDPE (High Density Polyethylene) široko je primjenjiva plastika za cijeli niz plastičnih proizvoda - od jednokratnih plastičnih vrećica, razne vrste ambalaže do vodovodnih i kanalizacijskih cijevi.

Prema izvještaju međunarodne kompanije za ispitivanje tržišta Transparency Market Research, očekuje se rast potrošnje ove vrste plastike sa sadašnjih 56,13 milijarda US$ na 84,/9 milijarda do 2023. godine - što predstavalja rast od oko 4,5 % godišnje u tom razdoblju. Godišnja potrošnja ove vrlo raširene vrste plastike bila je 39.254.600 tona u 2014.

Najveći rast primjene, odnosno potrošnje polietilena visoke gustoće (PE-HD) predviđa se u ambalažnoj industriji, zatim kod poljoprivrednih filmova te za proizvodnju plastičnih cijevi. 25 % ove vrste plastike primjenjuje se postupkom puhanja (blow moulding) koji se koristi za proizvodnju šupljih plastičnih proizvoda (kao što su npr. plastenke).

Najveće tržište plastičnih proizvoda na svijetu koje pokriva 40 % potrošnje je pacifički dio Azije, odnosno tržišta Kine, Japana i Južne Koreje, a zatim je tu europsko i sjeverno-američko tržište. Ipak, u narednom razdoblju, najveći porast potrošnje očekuje se na Srednjem Istoku i u Africi.Izvor:
Bussines Standard: Global high density polyethylene market to reach $84 bn in 2023


Statistika

Zadnja 24h

17 kreiranih blogova

347 postova

744 komentara

315 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

35 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se