novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

14

ned

04/24

Nova mjerila dobrog fotografa?

toco1980foto.blog.hr

U ovo današnje doba kada se neprekidno priča o umjetnoj inteligenciji, a koja sve više ugrožava fotografe i fotografiju, do mjere da postaje vrlo teško razlikovati stvarnu fotografiju od kvazifotografije stvorene pomoću računalnih algoritama umjetne inteligencije (i prirodne nesposobnosti da se u ruke uzme fotoaparat i zasita snimi), čini se da će novo mjerilo dobrog fotografa postati upravo sama sposobnost pojedinca da sam fotoaparatom, stvori pravu fotografiju.

I to ne nekakvim ultramodernim aparatom ili "pametnim telefonom" koji je opremljen sa 100 funkcija koje "olakšavaju snimanje" (do mjere da aparat doslovno misli umjeto fotografa i okida umjeto njega), već spravom u kojoj glavnu riječ ima fotograf i njegova sposobnost da sam namjesti aparat na odgovarajuće postavke, sam odabere kvalitetni kadar i sam okine u odlučujućem trenutku.

07

ned

04/24

Poruke

ffp2.blog.hr

Jutros sam već drugi put naletila na raspravu o glasovnim porukama i malo odahnula.
Odahnula jer vidim da većini ta pojava ide na kuki kao i meni.
Ajde da jednom nisam "extrawurst" po nekom pitanju :)

Dakle, glasovne poruke.
Imam jednu prijateljicu koju u živo jako volim.
Ali u kontaktu na daljinu je ekstemno naporna.

Moj omiljeni način kontakta je SMS ili poruka na Messengeru.
Tako onaj kome pišem zna odmah o čemu se radi i ovisno o važnosti poruke može dam odlučiti kada i da li će odgovoriti.
Kada imam nešto o čemu želim popričati, nazovem tu osobu, telefonski ili putem video poziva.

Moja prijateljica ne jebe pisane poruke a pozive izbjegava iz tko zna kojeg razloga. Obično nema vremena po danu pa onda po noći dok muž hrče ona krene snimati te svoje podcaste od kojih meni od muke odpadnu jaja kojih nemam.

Koja je razlika izmedju moje pisane i njezine glasovne poruke?
Pa eto, uzmimo primjer moje nezgode i obavještavanja proijateljice sa sam u bolnici.

Ja to napišem otprilike ovako:
"U bolnici sam, pala sam doma u dnevnom, iščašila koljeno, skoro sam izgubila nogu. Sinoć su me hitno operirali, sad sam ok."
(Vrijeme čitanja poruke 5-10 sekundi)

Ona bi to ispričala ovako (u 17 poruka po minutu - *** je znak za pauzu u govoru dužine prosječne pauze u govoru Ivice Račana, ... je kraća pauza):

"Ive....***...nećeš virovat šta mi se jučer desilo...***...evo i ja san još sva u šoku....***"

"Ej....***...teško mi je uooće počet pričat...***...čekaj...***"

"Ovako....***...Jučer ujutro san ti bila na placu...***...išla san kupit kelj za smoothie...***....i avokado...***"

"***...ej...***...znaš koga san srela...poslat ću ti sliku kasnije...Željku, onu šta je sa mnom radila...ma sićaš se sigurno, bili smo jednom skupa na kavi...***"

"...jako se udebljala od kako san ju zadnji put vidjela...***...sigurna 10 kila...sad je deblja od mene..."

"ona ti radi sad u onoj novoj firmi...***...mislim da na Žitnjaku...a nisan sigurna čime se točno bave...***..."

"nešto u vezi sa sanitarnom opremom...ako san dobro ubrala...***...za muža nisan pitala, niš sama ne govori pa mi bilo neugodno...***...možda se i rastala..."

"Ej, ...***...tu san još...i tako, pozdravile se nas dvi...nismo otišle a kavu, jako joj se žurilo...ja kupila avokado i kelj...***..."

"Došla doma oko 11,...***...napravila smoothie i kašicu za malu...nije tila jest...***..."

"Ne znan šta je A. (muž, opaska autorice teksta) bilo...***...niš ne priča, samo je nešta živčan...*..."

"Možeš mislit, Ive...ja njemu napravin smuti...***...mislin vitamini i to...***...dobro mu za mozak..."

"A on ti meni da šta da jel se to pije ili šta?...***...a ne nego se namažeš po toj ćeli...***...jebate!..."

"Onda san mu napravila sendvič...***...a smoothie san sama popila...***..."

"Nisan ništa jela prije toga...***...palo mi teško na želudac...***...i morala san hitno na wc..."

"Baš me neki proliv ulovija...***...bit će E. (kćer, opaska autorice teksta) dovukla neku virozu (bit će prije od smutija - opaska autorice teksta) iz vrtića...***..."

"I tako, vraćan ti se ja sa wc-a u dnevni...***...i nećeš virovat...IVEEE!!!!! poskližen se na ostatke od kašice koju je E. ispljuvala na pod...***..."

"...i isčašin kolino...***...ono stoji noga na podu ka da nije moja...i onda hitna, bolnica, operacija...***...i evo me sad tu...sori, vizita, ajde, čujemo se...

I onda mi se još žali da zašto ne instaliram What's up, tamo se može snimat poruke neograničenog trajanja.
Naporno joj snimat poruke kraće od minute.
A šta misli kako bi meni bilo još i takve kobasice slušat?

30

sub

03/24

Ne snima se samo mobitelom

toco1980foto.blog.hr

Danas se na društvenim mrežama i raznim drugim online servisima poput YouTubea, Instagrama i sličnog, može pronaći na tone snimaka snimljenih iz raznih vozila za vrijeme sudjelovanja u prometu. Uglavnom su to snimke raznih nezgoda, nesreća, prometnih prekršaja, ali i drugih zanimljivih i neuobičajenih događaja, čudnih vozila i sličnog.

Iako se snimanje mobitelom za vrijeme vožnje od strane vozača smatra korištenjem mobitela u vožnji, a što je zabranjeno i kažnjivo zakonom o sigurnosti na cestama, to ne znači nužno da su sve snimke sudjelovanja u prometu snimane isključivo mobitelom kojeg vozač drži u ruci!

Naime, iako ima snimaka iz kojih se po kutu snimanja vidi da upravo vozač snima mobitelom (a snimke mobitelom je često lako prepoznati iz protog razloga jer su najčešće vertikalne), ponekad se događa da, iako je nešto snimljeno mobitelom iz ruke, po kutu snimanja bude i više nego jasno da je snimano sa suvozačkog sjedala - dakle nije snimao vozač koji vozi (i ne smije koristiti mob u vožnji), već suvozač (na kojeg se zabrana korištenja mobitela ne odnosi).

Ponekad se može vidjeti i da je kamera koja snima statična, tj. da se zapravo radi o fiksnoj auto-kameri učvršćenoj na vjetrobran. A to mogu biti ili prave auto-kamere, tzv. dashcam, ili GoPro akcijkska kamera u ulozi dashcama, ili čak u tu svrhu na stalak fiksno postavljeni mobitel - no princip snimanja je isti, kamera snima sama, automatski, bez da ju vozač drži u ruci.

Ponekad GoPro kamere motociklisti ili biciklisti pričvrste na kacigu, pa kamera snima u smjeru u koji okrenu glavu. Ista stvar je kad vozač automobila, kamiona, busa ili tramvaja snima kamericom okačenom na naočale, koje također sniamju na isti način. Pa iako takve snimke na prvi pogled djeluju da su "snimljene mobitelom", sa mobitelom i upotrebom istog za vrijeme vožnje nemaju nikakve veze.

Međutim, kada se čitaju komentari na društvenim mrežama i ispod medijskih napisa u kojima je glavna informacija snimka snimljena za vrijeme vožnje, ograničenim prepotentnim dušebrižnim pametnjakovićima to često nije jasno jer, u svojoj ograničenosti, za takve sprave i takve mogućnosti snimanja nikada nisu ni čuli, a kamoli ih vidjeli, rezoniraju da su sve snimke snimljene isklučivo mobitelom, te redovito ispod takvih snimaka na društvenim mrežama kritiziraju snimatelje da "koriste mobitel u vožnji" i "kako oni smiju snimati" (kritizirajući više snimatelja nego ono što je snimljeno), i često im je to nemoguće objasniti ni dokazati...

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum