novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

04

ned

10/15

Fragmenti 2.

nikefuriosa.blog.hrTe večeri kad je saznala da je „ekipa za očevid“ dva dana neumorno tumarala mjestom događaja, a radilo se o poprištu ubojstva te da su dokazi kontaminirani i da će, unatoč brojnim nalozima za vještačenje koje je izdala, rezultat istih glasiti da nisu podesni za DNA i DKT identifikaciju, zaključala se u sobu, sjela na pod oslonjena na zid i plakala dobrih pola sata.

Nije do nje, nije do nje, naravno da nije do nje. Ali...

Sazvala je koordinaciju sat vremena nakon što je došla sebi, oči će joj najviše nateći dva sata nakon zadnje suze. Po stoti put je sve raspravljeno, izlamentirani nedostaci.
- Gle, žena ga je našla kad se vratila s puta, bila je kod svojih u Puli. Ona je odmah zvala policiju, susjede, rodbinu, to su neuki ljudi, oni su šetali kućom.
- Vi niste pomogli.
- Ali već je bilo kasno.
- Došla sam tamo i sve sam vidjela. Nismo ovdje da biste iznosili obranu jer je nema. Tu smo da vidimo što i kako dalje. I da se ovo više ne ponovi.

Nije mogla ići kući, nije mogla biti u uredu, nije mogla ići na trening boksa, nije mogla ići na pilates, nije mogla ići kod prijateljice, nije mogla ići kod sestre. Da skrati, nije mogla ići nigdje gdje je ljudi ne razumiju i gdje će se osijećati samo.
Prijateljica je kuži, nije to, ali o zadnjem događaju, kao o niti jednom prije nije mogla s nikim razgovarati. I nije htjela, čak i da je 100% sigurna da nitko ništa neće reći, nego i zato jer na neki način otkriva detalje u konkretnom slučaju, nečijih posljednjih trenutaka života, otkrila bi detalje, sitnice koje ne znače nekome puno, ali tom su čovjeku bile dio života. Da je kraj njega bila nepopijena šalica Nescafea, da je na kuhinjskom stolu bila naručena pizza quattro stagioni (račun je uredno promotrila i fotografirala, iako su to napravili i službeni fotografi ekipe), da je na zaslonu laptopa bila fotografija Mille Jovovich iz petog elementa, da je iznad kamina stajala uokvirena fotografija njega, žene, djece i psa, da je čitao Gloriju (novi broj, a žena je sigurno nije kupila jer je prije četvrtka otiša kod svojih, a nisu ni pretplaćeni na istu) ili je čitao netko drugi tko je bio tamo.
Kockice su se uvijek slagale malo po malo.
Nije ona ta koja će tražiti počinitelja. Voljela je razmišljati o tome, više onako neopterećeno, ali njezin je posao druga priča. Netko mora napraviti nešto da se dokazi što bolje osiguraju.

Njezina prijateljica okupirana činjenicom da joj je dijete krenulo u prvi osnovne vidjela je novine, ali je nije stigla nazvati. (Poslala joj je SMS negdje u 11 navečer da se nije prije stigla javiti, da je posli posla kupovala bilježnice i pribor koji su joj rekli u školi da kupi, pa neke papuče i posude u kojima će svako jutro Lani spremati užinu i da ne zna kako će to sve izdržati, ali da je vidjela što se dogodilo i da mogu li u petak na kavu.)

Sjela je ispred zgrade na klupu, uzela iz kioska preslatku kavu za van (ali čak joj je taj šećer i pasao, kao da joj je udrio u glavu) i zapalila cigaretu.
Sunce je bilo jako.
Što li su ljudske slabosti? Ovisno od osobe do osobe, ali ono što joj se najmanje sviđalo kod nje same je bilo taj osjećaj da nikad nije dovoljno dobra i činilo se da se to kao i njezina nesigurnost vide iz aviona.

Zanimljiv je let galeba, kako ima divna krila, kako je sam sebi dostatan, kako leti iznad pučine, dostojanstven i moćan.

- Mogu? – pitao je Kristijan i sjeo do nje prije negoli je odgovorila. Jedan od voditelja grupe.
- Što, ni ti nemaš di?
- Nije tako tragično. Gle, znaš i sama, navikla si se na puno gore događaje. Jednostavno idemo dalje.
- Jesmo li se navikli, ili nam se samo tako čini? I to pitanje nije vezano samo za posao, nego općenito u životu. Jel' se navikneš na mane svoje žene, svog brata, prijatelja, djece ili ti se samo tako čini, samo se uvjeriš da si se navikao?
- Navika, smatranje i uvjerenost u nešto ti je jedno te isto. Ne zvuči tako, ali je tako.
- Koji si ti matematičar, X, Y i Z svedeš na Z i od tri nepoznanice, dobiješ jednu.
- Gledaj to kako hoćeš, sprdaj se ako hoćeš, sve prolazi. Poanta je da u životu trebamo biti praktični.
- Onda će mi „prolaziti“ svaki put kad budemo vodili ovako dubokoumne razgovore.
- Ti si konkretna, nema filozofije kad nam držiš predavanja tako da ovo što sad slušam, pa... i odskače i ne odskače. Vidio sam da si ovaj put baš pogođena, a ne znam zašto, vidjeli smo puno, puno potresnijih prizora. Zašto danas, to mi nije jasno. Što je to okinulo? Ne mislim sad na sve propuste koji su te iživcirali koliko te propusti i inače iživciraju.. Čisto ovaj neki psihološki okidač... ono..
Malo se zamislila.
- U srednjoj školi na satu psihologije igrali smo se igru asocijacija. Ja kažem neku riječ i moj je kolega iz razreda morao bez razmišljanja reći što mu prvo padne na pamet. Ja sam rekla „ruža“, on je rekao „trnje“, ja sam rekla „oči“, on je rekao „ogledalo duše“, ja sam rekla „pas“, on je rekao „mačka“. I još je tu bilo par riječi od kojih smo morali izanalizirati što je on mislio pod tim što je rekao. Ni dan danas mi nije baš to bilo jasno, jer sam ja i pitanja tj. riječi postavljala onako bezveze, bez nekog cilja. Kako mogu znati što je on mislio, ako ni sama ne znam što sam ga i zbog čega pitala. Ipak, morala sam napisati domaći rad na temu što sam zaključila o njegovoj ličnosti. Kad sam sljedeći sat čitala naglas zaključke, svi oko mene su „blenuli“ pa i ja sama. Sve je imalo smisla, iako dan danas tvrdim da je to više bila moja mašta, negoli sam ja njega zaista shvatila. Ne sjećam se točno, ali napisala sam nešto u stilu da u svemu vidi prepreku, a ne vidi bit stvari (jer ga ruža asocira na trnje, a mačka na psa kao neprijatelj) i još svašta. Kad si me sad pitao što je bilo okidač, išla sam se igrati tih „asocijacija“ kojih se često i dan danas igram. Moja bi profesorica bila ponosna, sigurno. I iako ih nikad posebno nisam istraživala, u smislu teorije asocijacija s psihološkog aspekta, meni je ta igra puno puta pomogla, nekako apstraktno. Sad mi je kao odgovor na tvoje pitanje prvo palo - napola ispijena šalica Nescafea. Zvuči banalno, ali stvar je u tome što ona predstavlja.

Ugasila je čik i kad se uvjerila da nema nijedne iskre života u njemu, bacila ga u koš. Kava se ohladila i nije bilo one pjene koja se napravi od kemijskih točkica instant praha prvih 10 sekundi, a onda ubrzo splasne, kao i sve euforije ovog svijeta.

- Idem..
- Rekla si da nemaš di.
- Idem se voziti.. to će me umiriti.
- OK, idem s tobom.
- Rekao si da ti imaš di.
- Nisam rekao to, ali imam, da.
- Pa da, da se zaključiti iz konteksta.
- OK, ali danas ću se praviti da nemam di. Idem se voziti s tobom, tko zna što bismo danas mogli zaključiti o svemu.
- Mislim da to profesionalno nije dobra ideja.
- Ako jednom ne možemo otići u jednu vožnju, u ovih 10 godina što se znamo, što surađujemo..
- Ne, ne mislim na to da bi to utjecalo na nas previše i naš odnos, čisto smo u službi predmeta i to moramo štititi. S druge strane, ljude više zanimaju međusobni odnosi, a ne naš odnos prema poslu. I zato nastane brdo nepotrebnih problema.
- Ja samo mislim da ti danas treba malo društva, nekoga tko te doduše ne razumije previše, ali te u ovom trenutku razumije više od ostalih.
- Ovo je konstatacija u vidu ponude koja se ne može odbiti. Sreća ili nesreća...
- Sreća jer može malo pomoći, nesreća jer..
- .. jer znam zašto. Ok, ajmo.

Kiša je počela padati oko 2 ujutro. Kapi su klizile niz prozor i ostavljale tragove koje će posušiti vrijeme.
Prva asocijacija na kapljicu kiše bila je ljepota prolaznosti.
Zaista, nekad je i prolaznost jako lijepa. Prolaznost boli, prolaznost mučenja, prolaznost terora. Palo joj je na pamet (nešto za što je davno prije smatrala da se nikad ne bi moglo dogoditi) da bi jednog dana mogla poput starica iz britanskih serija uživati u obrezivanju ruža i diviti se prolaznoj ljepoti tog posebnog cvijeća. Ne doduše u suknji od tvida i uredno ispeglanoj košulji.
Nasmiješila se, otpila gutljaj Nescafea i otvorila prozor da je zapljusne svježi zrak pročišćen kišom.

Dvoje

etruscanmatrix.blog.hr

Prestalo je da me sluša. Nešto radi po svome dok pokušavam da uhvatim korak. Početna misao o tome kao skorašnjem potisnuta je zaranjanjem u prethodna upamćena vremena i stalnom tragu bunta. Ono i ja. Iz početne harmonije izašli smo kao protivnici dovoljno veliki da možemo jedno drugom da naudimo. Sekli su ga zbog onog šta sam ja. Patio sam zbog onog što je ono. Mirili se na kratko i nastavljali. Ono otporom, ja bezumnošću. Malim. Pa većim. I sve većim zanemarivanjem.
Ostavlja trag. Mali kapavi, skoro kružnog oblika kada padne i rasprši se nedovoljne snage da načini nešto veće. Puno puta tako. Stoji u lokvi puno malih kapavih tragova da nešto nije u redu, da je pošlo po zlu. Pušta me da gledam. Pušta me da osetim kako se mali kapavi tragovi hlade, kako zatežu kožu lepeći se, bojeći je. Zaokupila me je ravnodušnost pristizanja impulsa iz čula koje ima po sebi. Impulsi nose dovoljno upozorenja i već bi trebalo dići uzbunu. Ali nema ko. Čemu. Šta će se promeniti.
Mali kratki drhtaji. Jači nakon nekog vremena. Nedovoljno snage da se stoji uspravno. Tupo odzvanjanje kolena pristiglih u susret podu. Nekoliko trzaja i još jedan tupi zvuk dodira ramena, pa glave sa površinom koja je već upila deo rasutog crvenila...
Belina. Zaslepljujuća. Može se videti zatvorenih očiju. Iz njene dubine, glasovi. Odjekuju. Talasavo. Smeh. Nenametljiv. I glasovi. Pluća hvataju vazduh braneći se od pritiska senzacija na čula koja se bude. Pristigli kiseonik daje snagu za podešavanje filtera i u belini počinju da se naziru razlike u količini svetlosti, glasovi se bliže prepoznavanju značenja dok smeh, tih i nenametljiv pravi auru oko obrisa koji bi trebalo da predstavljaju nekog od davna poznatog, pristiglog upravo za ovu priliku.
Ono uči pokrete. Sa ivice prepoznavanja dovlači davno zaboravljene. Puno novih... Smejanje. Nikada takvo. Svakim njegovim delom se širi i tera ga da vibrira. Obrisi postaju prepoznatljivi, i glas, i pokret, i misao, uklanjajući koprene navlačene malim kapavim tragovima. Njime se razliva snaga pristigla iz beline čvrsto nas vezujući. Pušta nas u svoju blizinu, plimama i osekama zapljuskuje nas njena aura puštajući da postajemo njen sastavni deo. Otisne se od nas i vrati ne gubeći vezu sa onim što jesmo.
Ono i ja.
Ona i mi.
Mi.
Ti.

Lebdim

etruscanmatrix.blog.hr

Lebdim. Plutam. Raskriljen. Kao da me je Da Vinči u pentagram ucrtao i položio poleđuške na vazdušnu struju poput zmaja ili postavio na vodenu površinu kao netom otpali list. Zagledan u plavetnilo neba. Svetlost izvire iz dubine kapcima zaklopljenih očiju. Ne može se videti ništa drugo sem plavetnila. Ništa drugo ne postoji. Ti Nebo, Vazdušna struja, Vodena površina. Lep san. Ne želim da se probudim. Ne želim da se prekine san. Kažeš da ne sanjam. Kažem, lepo je što postojiš i bojim se, probudiću se.

%

Lebdim. Plutam. Raskriljen. Praznog uma. Pitaš. Zašto me tako gledaš? Govorim ti nešto. Neku istinu. Ona prava je... Punim sećanje tvojim likom. Slikama tvojih priča. Bojim ih. Pojačavam blede linije. Povezujem ih. Jer... Desilo se nekako da sam... Umro... Dozvolio sam da se desi nešto strašno. Najstrašnije što je moglo. Negde unutra sam iscureo. Lagano. Neprimetno. Negde sam nestao. Ostala je košuljica. Ostala su neka stečena znanja. Naučeno. Konvencije. Kompromisi. Od mene je opstala samo batrgajuća želja da me neko ovakvog nađe. Neko sa dovoljno ludosti, hrabrosti, ljudske lepote i da mu se učini, samo da mu se učini da me je celog života tražio pa da me svim tim ponovo rodi kao svog. Samo svog..

%

Lebdim. Plutam. Raskriljen. Detinjeg probuđenog uma. Učim da hodam. Učim govor. Nalazim ogromnu biblioteku ostavljenu bez nadzora i tebe kao čitaoca. Pokazujem ti rafove, naslove, divimo se koricama, čitaš mi neke naslove, prepoznajem ih. Sričem slova koja si pronašla po meni.

vlasništvo i vlasnici

babl.blog.hr

- premješteni post od 20.10.2011.


ODVEST ĆU TE


JEDNOG DANA…


Na Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe prije mnogo godina pjevao je Zdravko Čolić:

„Odvest ću te jednog dana
iz tvog tako lijepog stana…“
Svi smo ostali bez daha kako su dugonoge „Lokice“ skladno u ritmu pocupkivale oko njega. Bio sam mlad pa mi je pjesma djelovala vrlo romantično zbog nastavka: „… i odvesti u svoj skromni dom!“


Prije nekoliko dana iznenada sam se trgnuo iz sna u tri i trideset ujutro, početni stihovi pjesme su mi zvučali u uhu, ali su imali sasvim drugo značenje.


Stara si, slaba i nemoćna, tvoji najbliži, potomci i nasljednici, nakon porodičnog vijećanja i odluke, odvode te u starački dom iz kojega se nikada nećeš vratiti. Nemoćna si da se odupreš. Možda će te jednom ili dva puta godišnje dovesti na neko porodično okupljanje, sjediti ćeš za stolom kao punjena životinja, ali ni to se neće više dogoditi mnogo puta. Sve što si tokom života strastveno sakupljala, čuvala i pazila, ostati će u tvom lijepom stanu na kojega su uvijek bila ponosna i uživala u njemu. Bit ćeš starica, slaba, nemoćna, siromašna ili bogata, tvoji najbliži ili neki strani, daleki ljudi doći će jednoga dana i odvesti te iz tvog tako lijepog stana u starački dom, za tvoje dobro ili da te se riješe, i tvoj stan će ti biti lijep bez obzira da li si cijeloga života bila zadovoljna i ponosna njime ili si mislila da je mali, bijedan, nezadovoljavajući i ružan.


Star si, bolestan, slab i siromašan. Tvoji najbliži, potomci i nasljednici, nakon porodičnog vijećanja i odluke, odvode te u bolnicu iz koje se nikada nećeš vratiti. Tvoj kućica je trošna, prokišnjava i propuhuje, ali za tebe je kao dvorac i nikada ne bi htio iz nje, ali nemaš snage ni dići ruku kada te stavljaju na nosila i dovode. Bit ćeš starac, slab, nemoćan i bolestan, ljudi u bijelom doći će s nosilima i iznijeti te onemoćalog iz tvog tako lijepog stana, odvesti će te u bolnicu, voziti će te kroz hodnike, ostavit će te u nekoj sobi, u njoj ćeš biti sam ili će biti još neki nepoznati ljudi, pokušavati će te liječiti, ali izgledi da te izliječe biti će mali, pa čak i da ti olakšaju situaciju biti će nikakvi.


Godina je 1941. Ti i tvoji najbliži ste Židovi ili Srbi. Noću vas budi silovito lupanje po vratima, upadaju uniformirani i naoružani ljudi. Oni su vlast. Tjeraju vas sve da izađete iz kuće i popnete se pod ceradu nekog kamiona i dok on još nije ni krenuo vidite neke druge ljude kako ozareno ulaze u vašu kuću.


Početak je devedesetih godina. Noću dolaze nepoznati naoružani ljudi u uniformama koje ne prepoznajete, dovezli su se automobilom bez oznaka, čak su i registarske tablice skinute. Traže da pođeš s njima s njima na ispitivanje, ne znaš ni zašto ni gdje.


Živiš u Meksiku. Poslijepodne je, vrućina, siesta. Iznenada u kuću upada grupa snažnih naoružanih ljudi. Bez ikakvog objašnjavanja počinju te udarati, bacati naokolo i vući, dok dječica vrište izvlače te na ulicu i uguravaju u stražnje spremište nekog automobila. Znaš da su pripadnici neke od narkobandi, ali ne znaš zašto su se okomili upravo na tebe, zašto te odvode i gdje.


Do jučer je još sve bilo u najboljem redu, ali danas je odjednom poštar donio omotnicu. Otvaraš je i čitaš i ne možeš vjerovati – rješenje o ovrsi. Nemaš snage pažljivo čitati, ali shvaćaš da je sve oko tebe, taj tvoj tako lijepi stan, ugodno i skladno namješten, nestvaran i kao da je providan, kao da vidiš kroz stvari i zidove, shvaćaš da si još u njemu, ali kao da više nisi, sve će kratko i prekratko trajati i ne znaš gdje bi krenuo ni gdje bi se djenuo. Ili sjediš poslijepodne kod kuće sa suprugom, došli su vam u goste prijatelji, sve je u najboljem redu, no iznenada čuješ buku na ulazu u dvorištu, neko se nešto dere, zove, dižeš se i ideš pogledati… I odvode te iz tvoje kuće, iz tvog mira, iz tvoje sigurnosti.


Ovo je društvo – u svjetskim razmjerima – navodno utemeljeno na nepovredivosti privatnog vlasništva. To je – kao – civilizacijsko dostignuće. I zaista, vlasništvo će ostati, moje, tvoje ili njegovo, uvijek će se naći neki vlasnik. Svega će biti, ali nas neće biti. Ne brinite se za vlasništvo – što je s nepovredivošću vlasnika? Vlasnik je slaba karika u mreži sistema.Jedan od onih dana...

mariner.blog.hr


Ljetni sam tip, što znači da mi je +36 Celzijusa skroz normalno okruženje u kojemu najbolje funkcioniram. Kratke hlače, šlape, majca na špaline i banuše, to je ono što me čini sretnim. I kad prođe Bablje ljeto, uvijek me hvata neko neraspoloženje, neka tuga koju pojačava sivilo jeseni, dosadne kiše i razodjevena stabla...

.......................

Mali bistro je bio gotovo prazan; konobarica, dva tramvajska konduktera i ja.... Nekada i volim samoću, volim osamljenost, volim onaj nevidljivi zid koji me čuva od ludila svakodnevnice . Volim ga, jer sam onda dalek za sve, i za sebe, ofkors. A kad sam dalek, onda sam i miran, staložen, onda sam i nedodirljiv.

Onda mi misli vrludaju, i volim ih vratiti unatrag, na neodređenu vremensku udaljenost, samo neka idu i neka nesputane lebde kroz prošlost....

.............

Jednom smo se skoro potopili, mislim da je bilo nekako jesensko doba, a Atlantik je tada uskuhao. Obično bi vozili brzinom od oko 18 čvorova na sat, a taj dan smo učinili 4 milje u cijeli dan. Bilo je gadno. 12 force, to je sigurna karta za pakao. Da ne duljim, skoro nam se ugasila makinja. I to bi bilo to.

Fascinantno je kako poslije takvih oluja nastupi lijepo vrijeme. Tako je i u životu. Oluja, pa bonaca. Pa opet oluja. Pa opet bonaca. I tako u nedogled, smjenjuju se lijepa i ružna vremena.

A kod mene je Samoća konstantna, što da kažem...

.....................

Bistro se nije napunio ni za dva sata što sam sjedio ondje. Tu i tamo bi nekakav slučajni prolaznik navratio i popio gemišt.

Konobarica, sredovječna milfača mi je uputila nekoliko puta zamišljen pogled, ignorirao sam ga samoćom.

J. je kasnila. Promislio sam da joj se nešto nije dogodilo na putu, ali ubrzo sam odbacio takve misli. Pozitiva je bitna u cijeloj životnoj priči. Ni sms. Oke, rekoh sam sebi, doći će.

................

Assab je vukojebina u Etiopiji. Barem je onda bio, u vrijeme kad smo plovili s general cargom. Sjećam se tog izlaska, jadne potleušice i sobe s jednim krevetom, bez tekuće vode...I da, ogromnog ventilatora na stropu koji se činio kao da će svaki tren otpasti i zamlatiti nas poput avionske elise.

Ona je bila crna, oke ne baš k'o ugljen, ali s nedefiniranim tjelesnim mirisom, pomalo otužnim, bez mogućnosti napredovanja u svome poslu. Sjedili smo i gledali se. Neka djeca su nam donijela pivo s čudnom etiketom i coca-colu, ali u bočicama od 3dl, onim pravim američkim, debelog stakla. Popio sam tu colu, ostavio 20 dolara i vratio se na brod. Sve skupa mi je bilo gadljivo.

.....................

Naručio sam jeger, sredovječna mi ga je donijela skupa s računom. Ruke su joj izgledale staro, mislim starije nego što bi trebale biti. Takav je posao, tu se ne može baš ništa učiniti.

Pogledah u mob, a ovaj ništa ne govori. Za trenutak je bilo tako, a onda iskoči porukica:

„Nemrem doći večeras, nekaj je iskrslo“.

J.

...................

E, 'bemti takvu sreću.

Danas nije dan za umjetnike....

Povratak

etruscanmatrix.blog.hr

Stajala je mirno.
Ljubopitljivost njenih očiju se razlivala po njemu budeći zamrle tokove svesti.
Na licu mu je još uvek bila senka neprepoznavanja i poluotvorene usne u usahlom pitanju.

Njene krupne oči u polutami.

Telo ostalo bez udahnutog do gubitka svesti je žudno napunilo pluća.
Uši su još bile zaglušene grmljavinom govoreći mu da će dočekati sledeću i ako bude imao sreće i sledeću sve dok se ova ludost ne završi. Prikupio je sve svoje razletelo od grubog udara vazduha koji ga je odbacio u tamu polupocrnelih zidova dna stepeništa i ugurao se u spas poluotvorenog podrumskog hodnika. Bauljanje je pretvorio u pogureno traženje boljeg zaklona gurajući cev ispred sebe nadajući se da neće morati iz nje da bljuje vatru. Dobro je osmotrio polutamu prostora u koji je uleteo i seo uz zid opuštajući noge i ruke pored sebe. Spustio je teme naniže i dozvolio da šlem sklizne sa kratko ošišane glave. Zbrkane misli su se ređale u neki smisleni red dok se zvon u ušima smanjivao do napetosti želje da se nešto čuje. Otkačio je čuturicu i pustio par kapi vode niz grlo. Gutanje je smanjilo napetost i izoštrilo sluh. Nije bio sam. Napipao je dršku bajoneta i lagano ga povukao naviše. Izdajnički zvuk grebanja metal o metal, brzo prigušeno disanje usmerilo je skok prema pregradi koja je rušeći se pustila da njegovo telo klizne napred i sudari se sa drugim koje je zadržavalo krik. Mekoća tela je zaustavila grč zamaha i opustila stisak leve oko struka.
Stajala je mirno. Polutama njenih očiju praznila se po glatko neizbrijanom licu, par graški znoja koje su kliznule niz čelo, nestajućem škripućem stisku vilice, iskri u pogledu koje su se smirivale padajući po njoj. Stisak je popustio ali nedovoljno da bi nestalo blizine njegovog tela opkoljenog teškim opasačem i napetosti uperene u nju. Strah je još uvek držao njeno telo naježenim gurajući ga u njegove grudi. Vazduh izbačen iz njenih pluća šumeo je i nadjačavao jeku spolja. Olakšanje je usmerio prema njenim suvim usnama, želeći da otme poljubac. Grubi zalet se topio pred mislima koje su ga obuzimale u trenucima mirovanja i pretvorio grubost u čežnjivo milovanje usnama. Sklopljene oči su odavale odsutnost poljupca namenjenog drugoj budeći u njoj prkos. Upila se u njegove usne vlažeći se slanoćom, terajući iznenađenje u njegov pogled i crvenilo u ožiljak u desnoj obrvi. Boriću se, strujalo je njenim telom. Nema povlačenja, strujalo je njegovim. Njen prkos ga je žario dok se zarivao u njene usne. Zveketom je oslobodio desnu i obujmio je ispod leve puneći šaku njenom zadnjicom. Spustio je i levu pribijajući je uz sebe. Zarila je jezik među njegove usne terajući ga na odstupnicu, na povlačenje, na odustajanje. Telo joj je govorilo da bi sve bilo sasvim u redu da nije tame ovog podruma i eha bitke koji se na mahove probijao do njenih čula. Osećala je da ga svojim napadima topi i da telo osvajača pretvara u telo sa kojim je sve moguće. Ruke su ispitivale njenu vitkost i shvatajući grubost težine opasača, otkopčale ga, ostavljajući ga na uprtačima. Vratile su se njenim leđima, ramenima, guzovima zaustavljajući vreme i brišući stvarnost spoljnjeg sveta. Njene su ga otkopčavale bez hitrosti žudnje oslobađajući njegovo telo za pomalo hladne vrhove prstiju ostavljajući ratnika razoružanog, smaknutih pantalona. Upijala se u njegov vrat, njegove grudi, vraćala usnama dok je on smanjivao prednost koje se domogla lutajući usnama po njenim ramenima, vratu, iza uha, puštajući je da čuje kako njegov dah šumi kroz nosnice. Spustila je ruku sasvim nisko i opipala mu migoljeće obline koje su se kotrljale u njenom dlanu sileći ga da uzdrhti. Drugom je razvezala čvor i sasvim ga razgolitila. Bio je sasvim u njenim rukama osećajući kako ga blaga hladnoća ježi i premerava. Okrenuo je njena leđa prema sebi ljubeći joj vrat i slobodni deo leđa. Ruke su mu tražile krajeve tkaknine i spustile je naniže dozvoljavajući topao dodir kože. Provukao je ruku duž njenog boka napred i naniže, dok mu je otvarala put šireći se i spuštajući na njegov dlan. Savila se napred oslanjajući se rukama o zid oslobađajući put. Rastvorio je prstima i oslonio blago ulazeći oblinom terajući njeno telo da zavibrira i zavrti se puštajući ga pri tome sve dublje i dublje. Ruke su mu lutale od grudi do bokova, preko vrata, stiskajući ga i nabijajući je sve žešće, uklapajući njegove prepone i njene guzove u jednu uvijajuću celinu. Buka spoljnjeg sveta, toliko daleko od njih, prigušivala je nesputane dolazeće krikove približavajući ih miru opuštanja. Već sasvim divlje kolutanje njenih guzova i njegovo nabijanje u nju preraslo je u zajedničku jeku ispunjavajući malenost prostora u kojem ih je sudbina zatekla ostavljajući ga sa rukama na njenim grudima, duboko u njoj, dok se njena mekota trzala čvrsto ga obujmljujući. Vreme je sasvim stalo praćeno tišinom. Podrum nije više bio tako mračan dok je, još uvek uspravan, napuštao njeno telo, izvlačeći se nevoljko i ispuštajući grudi iz dlanova koji su još uvek brideli. Topla koža njenih guzova je odlazila budeći u njemu sasznanje da je to možda zauvek, i to možda je u njemu probudilo inat da preživi i jednog dana vrati se. Pomagala mu je da se odene i spremi za ponovni protok vremena. Pokupio je svoje stvari tražeći neke reči koje bi mogao da joj ostavi, ostajući nem. Zaronila je u njegove oči, duboko, duboko, terajući ga da je upamti, čelo, obrvu po obrvu, oko po oko, jagodice, nos, usne, bradu, sve zaokruženo kosom koju je provlačio kroz prste. Naslonila je dlan na njegove grudi i lagano ga odgurnula prema vratima odakle je mirisala paljevina i smrt.

Vreme je počelo ponovo da teče zatičući ga zaletelog iz podruma, bacajući ga nakon stotinak zatrčalih koraka u kolica iz kojih gledao je mirnu dok se njena ljubopitljivost razlivala po njemu zadržavajući se na zacrvenelom ožiljku njegove desne obrve.

Vreme je ponovo stalo, upoznajući ga sa onim što je zasadio u podrumu svog prvog beznogog dana.

"Vraćam se"

stella.blog.hr


Jedna pjesma me uvijek vraća tamo odakle sam potekla, gdje mi je more počelo teći venama. Kud god sam išla, tamo sam se barem u mislima vraćala. I svaki put kad prelazim Biokovo i ugledam moje more, osjetim se jakom, ma kako prije toga slaba bila. Oko mene se ponosno širi najljepši dio dugačke makarske plaže, gdje su kameni obluci najnježniji, a pijesak u moru najmekši. Volim jutarnja plivanja.Tad je more nedirnuto, pa je taj rajski dio dalmatinske obale samo moj. Polako ulazim u more, kad nijednog kupača nema na plaži, a more osvježava prijatno hladnjikavo. Sunčeva mreža prodire do dna u kristalnočistoj vodi, šaram po mreži dok plivam, igram se po pijesku i oblucima. Nada mnom kruži galeb, a iz kafića se čuje pjesma ”Moj galebe”. Trenutak savršene harmonije dok iz mora posmatram vrleti Biokova, Vošac kao glavu sure ptice sa raširenim krilima koja grle Makarsku rivijeru, galeba koji priča mornarske legende, borove povijene pod nebrojenim burama i na drugoj strani stari svjetionik na vrhu poluotoka Sveti Petar, Hvar i Brač koji se šepure na pučini. Tad je more moje, savršeni trenutak je moj, ja sam svoja.

Za toplu obalu djetinjstva
bili smo vezani k'o čamci
život sav...


(snimila Lastavica)


Ova priča bit će prva u seriji "Svaka pjesma svoju priču ima".

Svevrijeme (ponovljena priča)

magledolaze.blog.hr

Iako nikada nikome ne bi priznao da je uopće spavao, probudi se i promrda - sve ležeći još - ramenima, okrene glavu lijevo desno; radi sve unatoč godinama – pomisli - pa napne trbušne mišiće i naglo sjedne. Obuje papuče češući se pod pazuhom, zijevne, počeše i uho pa pogleda malo oko sebe, mljacnuvši.

Ništa nova…

Ustane i izađe na terasu, na zlaćanu obzoru prošaranom… ama čista marelica…

Primijeti kontrast nekog oblaka, sasvim bijelog i gustog, kako odmiče priličnom brzinom i kao i uvijek na taj prizor oda si počast, nasmiješi se i odahne: Petar radi kao urica… nije pogriješio što ga je ono nekada zaposlio, najbolji mu je radnik. Uvijek sve na vrijeme, točno i bez greške. Odavno je vratio sve uloženo u njega.

Dobar tip…

Odupre se rukama o kovanu ogradu i malo nagne, u namjeri da pljucne dolje na svijet i u taj čas začuje lepet krila i osjeti lagan povjetarac oko desna ramena:

Anđeo je padao velikom brzinom i u paničnu nastojanju da se održi u letu lamatao krilima, rukama i nogama, preokrećući se čas preko glave, čas preko boka uzalud tražeći položaj za nastavak leta. Samo ga isprati pogledom; drugi u dva dana – nešto je izmaklo kontroli. Zadnji puta kada je vidio nekoga da tako pada bilo je to još negdje oko postanka… kasnije više nitko…

a sada, u dva dana - dvojica.

- Nešto se dešava – progunđa u bijelu bradurinu. Vrati se u sobu i posegne za tipkom zvona.

Netko je nešto zajeb'o…

*****

Petar je, nervozno prebacujuci težište čas na desnu, čas na lijevu nogu stajao pred šefom. Znao je već odranje taj njegov izraz. Neće to na dobro…

- Znao si za ovo? – pita šef.

Petar proguta pa bez riječi kimne glavom.

Starac se uspravi naglo i pogleda ga u oči. vani je nestalo svjetla i čula se potmula grmljavina u daljini...

- Zašto si onda to dopustio? Što si mislio pri tome? Jesi li uopće mislio pri tome? I zašto mi nisi rekao? Zašto si to do-pu-sti-o? - sve podižući glas redala su se pitanja i Petar je znao da će, ako se to tako nastavi, uskoro dolje početi oluje, topit' će se brodi, nahrupiti će skakavci na usjeve, biti će rata, mrtvorođenih, pokoja epidemija… a i bez svih moći koji su mu kao višem službeniku dane, mogao je na mikrorazini spaziti jahačicu kako je, naredbom zaustavljena sa puta kojim se klratala, zastala i sjahala u nekom šumarku…

- Mislio sam da će preživjeti - branio se. Eto, to je...
Prvoga je skinuo sam, ne znam još kako. Drugoga sam poslao ja po onog prvog… i toga nam je nekako srušio… nesreća, eto. A želio sam pomoći. Ne ljutim se jer znam kako mu je. Jer mi je jasno kako se osjeća, nismo mi samo tu da gledamo već i da…

prekine naglo višom silom jer mu bradonja, obrva spojenih u ljutnji, taj čas oduzme dar govora. Bez najave, odjednom. Samo oduzme.

- Nećeš mi ti , Perice (mrzio je da ga zove Pericom, a On je to, naravno, znao), govoriti zašto sam ja tu, ja to znam bolje od tebe… Uostalom, previše je galame oko toga, znaš li ti koliko posla u svakoj mikro sekundi moram obaviti? A ti meni prirediš takvu svinjariju… puštai anđele da padnu… ma jesi li ti normalan? – izgovori u dahu na svim jezicima istodobno pa ponovi više za sebe:

- Plus onaj kreten dolje uopće ne vjeruje u mene iako mu povremeno pomažem. Idiot. Možda bi mi bilo pametnije da sam ga još onda lijepo…

Pa stane i malo razmisli, vrati Petru govor i upita ga, više da provjeri jel' uspjelo:

- Koji je ono danas?
- Peti travnja dvijeitrinaeste od rođenja, Svemogući - veli ovaj k'o iz topa.
- A kolko dugo je već ona...
- Tridesetšest...
- Hm. Dobro, ajde. Znam kako je, nisam ni ja od kamena. Pošalji mu je… ajde. Ali može samo zorom, tako da ujutro ne bude sasvim siguran. I na kratko. Neka malo pričaju, nema dodira. Jasno? Dobro. I nakon toga, ne želim više ni čuti za tu - kako se zove…

- Vera - pripomogne Petar

... aha, da, Veru. To sa padanjem mora prestati. Odmah.

Pogleda fotografiju na komodi; Marija se onako blago smiješi i drži maloga…

- Znam kako je – ponovi potiho pa mahne rukom i otpusti Petra.

*****

Istodobno u svevremenu, naredi jahačici da odjaše iz šumarka prema onoj njivi… ima posla…

- Ne - pošalje joj misao. Njega ne. Ne sad.

Bi'će vremena...

03

sub

10/15

Majoneza ala Dine

umornooko.blog.hr

Kad san bija puno mlađi nego ča san sad, pokojni Dine, moj pape, nigdi je skupija ricetu za majonezu. Pa ga je ekipa u elektroradioni u fabriki čikolate „Partizan“ (danas „Sv. Juraj“) zajebavala da je to „Majoneza ala Dine“. Pokoj mu duši, svaki put kad muman majonezu, sitin se toga. I uvik mu je majoneza bila klase „prstoliz“. Mi doma deboto nismo ni kupovali onu industrijsku, koja mi je uvik je jemala malo čudan okus headbang ....
Dosadilo mi je da od sve spize znan spravljat samo palačinke, odlučija san proširit kulinarski repertoar ... Puklo me je, ajde da je i ja provan napravit tu čuvenu „Ala Dine“. Naša san niku ricetu, svugdi se spominje da se triba meknit malo kvasine (octa, za sjevernjake) ali ništo mi tu nije štimalo. Onda mi se upalila LEDica (žaruljica, za one staromodne) – pape nikad nije meća unutra kvasinu, nego sok od limuna. Exuse my french: Voila! Ili kako bi već reka Rene iz „Alo, Alo!“
Učinija san sve mjere predostrožnosti, da smanjin eventuanu štetu, ako operacija ne uspije cerek Reka san da ću učinit samo dozu od dec i po ulja.
I dok si plesnija rukon od ruku, dlanon o dlan, najpri žumance, pa malo soli, pa žličica senfa, pa kučerin, pa pinku papra (tako je pisalo, ali nisan baš sigur!) .... promišat sve dobro sa štapnin mikseron, pa dodavat ulje .... Sa zebnjon san pogleda unutra, najpri jednin pa su oba oka ... pristravljen da ću ugledat žućkastu žitku tekućinu ka znak neuspjela pokusa headbang
Ali na moje veliko veselje, sve se lipo stvrdnilo ...

 photo mayonaise_zpsbxdgk2pe.jpg

Doduše, okus bi moga bit i malo bolji. Makar malo više soli dodat. I činit ću malo veću dozu idući put. I ne sa štapnin mikseron, nego sa onin pravin, ča sam vrti terinu za mišanje, da mogu lagano dodavat ulje u smjesu ... A i razmislit ću o još jednoj modifikaciji „ala Dine“ da dodan stučeno bjelance nakon svega. Ali o tome nekon drugon prilikon njami party
Nadan se da će i moj Dine gori na nekome nebeskome internetu kod svetoga Petra, vidit ovo i da će se slatko nasmijat, ili mi baren pribotunat koliko mi je tribalo da se i ja okušan sa majonezon thumbup ...
A vama svima ostalima: Zdravi mi i veseli bili!!! mah mah mah

Tango

mariner.blog.hr


Često letim zrakoplovom, ono, takva mi je priroda posla. I često sam na Plesu, vremena ima za zapaliti cigaret....

.......

...a dan je bio prekrasan, sunčan, osvježavajući. Klupa ispred ulaza u zgradu, sunce, cigaret...ma milina....

I sjedim tako, jel', uživam u blagodatima vremena u Metropoli, i razmišljam....

O svemu.

O životu....

O pticama....

O Moru......

O Tangu....

O Vatri....

I o njoj, ofkors.

O Čoksici.

...................

Imate vatre gospon? – glas je dolazio s moje desne strane, onako zvonak, s purgerskim naglaskom.

Okrenem glavu, lijeno, sve kao da neću i pružim joj Zippa.

Upaljenog.

Hvala – reče, onako kroz nekakav podrugljiv smijeh. Vraća mi Zippa neoštećenog, to je bitno.

I pušimo mi tako. Ja, stari Tovar, koji čeka da mu avion poleti za koji sat i ona, purgerica s zagonetnim smješkom. Pušimo, i šutimo. Ja se naslonio leđima na zid, zatvorio oči i uživam u suncu. I vonjam njen parfem. Lijepo miriše, moram priznati, nije sladunjav miris, nego onako, malo teži, rekao bih – napaljiv.

I tako.......

Sjela mi je u krilo, zavukla svoje ruke ispod moje košulje i poljubila me....

Prihvatio sam, a tko ne bi....

Ljubila se lijepo, to volim kod žena, kada u onaj poljubac utisne sve emocije koje nosi u sebi tog trena. A Ona je davala i više od toga...

Zakrilila me kosom, dugom, tamnom, poput čokolade i šaputala u uho svašta...neke lijepe stvari, sitne perverzije...

„Volim te, ludonja“ – reče dok se dizala i zamicala brzim korakom, ne okrećući se, naprosto bježeći od mene.

A ja sam ostao sjedeći na toj klupi ispred aerodromske zgrade, opet sam, s gorčinom u grlu, sa slankastim okusom njenih suza na svojim usnama...

I s njenim riječima, izrečenim tada, dok me je ljubila....

„Čekat ću te...“

Pratio sam je pogledom dok sam je mogao vidjeti, uspravan, ali pomalo uzdrmanih emocija i promislio kako smo ludi oboje....

Ja, stari marinero, duše izbrazdane ožiljcima životnih oluja, i Ona, moja lijepa Purgerica s klupe ispred zgrade.

.....moja Čoksica.

Devojka sa setnim osmehom

etruscanmatrix.blog.hr

Jesi li svestan da ću doći?!

Mahnula je u znak prepoznavanja i u njemu skoro eksplozija od neizvesnosti isčekivanja tog trena. Prvi put u očima, da bi moment kasnije iz pravougaonika kutije za putovanje u moje raskriljene ruke uleteo južni vetar, topao, mekan, obavijajući se oko mene i oslanjajući se na moje usne. Stvarnost je izgledala drukčije kao što uvek ume baš tako da izgleda. Ta mario nisam šta to pokušava jer smo vetar i ja odmicali već uz strmine grada. Susret mi je na lice zapečatio skoro glupav osmeh ali... to se samo stvarnost poigravala dok sam nošen vetrom pomalo lebdeo iznad tla a ona se češkala o moju podlakticu ili mi se plela u prste. U toplom vrtlogu je vetar ćarlijao reči koje su mi zvučale dobro i moje koje su nastojale da drže korak.
Na brdu, na širini, u tankom hladu bagrema, našla je mesto, spustila me da sednem i uz osmeh i vatru iz očiju pretvarala se u sve vetrove svog života šireći nozdrve i upijajući mirise koje su joj donosili. Smrzavala me je severcem, natapila monsunom, hladila kosti košavom ostajući sve vreme nekako baš taj, južni, ne puštajući ni da se previše smrznem, natopim, kosti ohladim. Pružao sam dlan i dodirivao njene vetrovite krajeve tek da pustim malo stvarnosti u sve što se oko nas vitlalo. Vreme je čekalo da odatle pružimo korak u mirise četinara i nađemo još jedno mesto za razigravanje vetrova koji su povremeno i iz mene izbijali, kao onaj monsunski koji sam probao da sakrijem. Čekalo je, šta bi drugo, i nadalo se da će postati važno, jednog trenutka. Nesvesni tog čekanja osvajali smo prostor sporim odmicanjem ka utočištu. Ćarlijali vetrovima pitanja i odgovore u kojima nije bilo ničeg sem radoznalosti, noseći jedno drugo vrtlozima, kostrešeći dlačice na rukama u bliskom prolazu. Moglo je tako dugo, ali nije, jer stvarnost je smanjila prostor na ono što jeste i dovela nas u tišinu i mirise utočišta.
Tu su se vetrovi stišali i pustili njeno telo da odahne i pretvori se u ono što je stvarnost potajno imala na umu.

Tutorijal za zrele udavače

zlatnadjeva.blog.hr

neka vam dragi Bog pomogne
ima tih tipova kojima trebaju stan i dobra kuharica
ali je problem šta su stariji, dosta stariji, od vas
pa kad malo razmislite
ako nije vridija nijednoj do sad
kojega će vam to vraga
oni mladi su naporni
dok poštimate na sebi sve detalje
ode on za nekom mlađom

ako ste sami
ako ste usamljeni
ako želite i vi imati svoga zeku
najbolje vam je otvoriti blog
ako ništa, tu će vam se dvojica, trojica upucavati
osjećat ćete se poput kraljice
ali

morate i vi njima nešto dati za uzvrat
niko ne voli mrtvo puvalo
možete malo, ne previše, romantizirati svoj život
bez fairy tale slika i muzike
to muškima ide na živce

dobre su slike hrane
neka vide da znate i oćete kuvat
tu ne dolaze slike ka šta ih stavlja naša V
jer se odmah vidi da ona gubi previše vremena kuhajući
a san svakog muškarca je dobra hrana
skuhana tako da ne ometa njegov životni ritam
zato vam je najbolje slikat teću sarmi
ili platu s miješanim mesom
ali da se ne vidi da je slikano u restoranu

u blog možete unijeti i dio sebe
pazite da to ne budu vrat i ruke
oni odma dodaju vašem liku, brat bratu, dvadeset godinica
simpatično je slikat papke na plaži
pogotovo ako su vam noge kako tako
djelomično ih zamaskirajte žalom
tek toliko da se ne vide čukljevi

za sad toliko
možda će se nastaviti
možda i neće

transformacija filmofila

babl.blog.hr

- revitalizirani post od 7.10.2010.
Godinama sam manijakalno išao u kino. Pogledao sam svaki novi film koji je zavrijedilo vidjeti, a gotovo svakodnevno išao sam u Kinoteku. Kad su bili neki ciklusi ili festivali znao sam istoga dana odgledati i dva-tri, pa i četiri filma. Kad su se pojavili filmovi na vrpcama i videoteke, sasvim sam se razulario. Kako sam istovremeno i manijakalno čitao knjige, a ni ženske nisam zapostavljao, problem nedostatka vremena za sve što sam želio nadrastao je čak i to da mi nije ostajalo vremena za ništa drugo u životu.

Kako se pojavljivalo sve više dobrih knjiga, dobrih filmova i dobrih ženski, značajni prelom u odrastanju, moglo bi se reći i značajan korak u sazrijevanju, dogodio se kad sam morao priznati i pomiriti se s tim da nikada neću stići pročitati sve knjige, pogledati sve filmove i potucati sve ženske koje sam želio.

Odavno sam odustao od toga da moram vidjeti sve dobre nove filmove koji se pojave, objavljuje se toliko dobrih knjiga da nema ni teoretskih izgleda da bi ih itko stigao sve pročitati, a ženske neću ni spominjati. Danas me malo zanimaju novi filmovi. Najviše me veseli kad nabavim neki stari film koji me je svojevremeno oduševljavao ili mi mnogo značio, i to što sam ga više zaboravio, to me više raduje. Kad danas gledam te filmove ne zanima me toliko sam film koliko pokušavam dokučiti, prisjetiti se ili otkriti, zbog čega sam ih svojevremeno toliko volio i cijenio. Ne zanima me više prvenstveno to što kazuju nego zašto su me nekoć zanimali. Gledam ih, a zapravo odvrćem svoj unutarnji film. Da li ta usredotočenost na sebe znači da postajem sebičan? Kažu da su ljudi što su stariji sve sebičniji, stvarno starim ljudima se predbacuje da su bezobzirno sebični. Nije valjda da to i mene obuzima? Nije. Kad analiziram kako se ponašam i kako razmišljam, sve sam drugo nego sebičan. Nešto drugo je posrijedi.

Svojevremeno su filmovi i knjige (pa i ženske) bili izvori kroz koje sam saznavao sve o svijetu, danas znam toliko o svijetu da me malo što zanima, osim one posljednje zagonetke koja je preostala. Posljednja zagonetka sam ja sam.


Osobno

magledolaze.blog.hr

Rekli smo zorom, uvijek i svakom zorom, znaš da jesmo.
I? Gdje je bila jutros? Gdje?

Lopove.

Ode ti još jedan anđeo, samo da znaš... pa ti sad' vidi. Valjda će ti onda postati jasno da se sa mnom ne isplati zajebavati.

Konju.

02

pet

10/15

šta sad

freshcayg.blog.hr

Bila je nedilja ujutro i ja san gleda svog posla pio kavu i nešto prčka.
Najedanput san sinja da mi je izilo post.

Obziron da san kao mlad gleda Otpisane i Otimače izgubljenog kovčega odma san se sitijo parole Ko je BUG ne budi mu drug.

Urgentno san nazva V i prikinija je u ritualnom promatranju kako se prodaju paprike, jerbo je općepoznato da će ona ladna ka sladoled od nečega znat rješenje.

Javila se nako zeru napeto, šta si dosadan, rekla je, gledan paprike.

Škužaj, reka san ja ali pitanje je oli bit oli nebit.

Šta ti nisi pročita da san ja u štrajku.

Jesan, reka san joj, ali slušaj, ti u štrajku, Bise se ne javlja, meni izilo post, jebate podavit će se ovi blogeri od pustih suza na blogu.

Da nije ovih dvoje troje novih ne bi bilo šta za pročitati, Utouchables piče po svome, od književnika pola i ne piše a ovo drugo pola bolje bi bilo da ne pišu.

Ne mišaj ti mene u to, ja san blog tjedna, rekla je ona.

Nemoš bit blog tjedna ako si u štrajku, ili si ti zamrznuti blog tjedna, nešto ka smrznuti buncek, samo onaj maniti Blognjuz može metit štrajkača ka blog tjedna.

Osim toga zašto ti štrajkaš, nisi ti profešur, koji su ti zahtjevi, šta oćeš.

Dobro jel ti stvarno misliš da ja volin pričat sam sa sobom, to je bilo lani, sad sam dobro.

........

Statistika

Zadnja 24h

20 kreiranih blogova

339 postova

685 komentara

311 logiranih korisnika

Trenutno

9 blogera piše komentar

39 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se