novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

22

pon

09/14

kruh&mast

miljenco.blog.hr

nisam mogel odoliti i ono kaj sam napisal na fejsu evo i tu za sve one kaj čitaju moje blogove:
zgriješio sam
pojeo sam jednu lepinju(sada u pol 12 )preprženu na šparetu
sa svinskom masti i dobro posoljenu
što mi je za činiti?
1.-ispovijediti se, okajati grijehe i "neću nikad više" (možeš si misliti)
2.-popiti par gemištih da rastope masnoće
3.-samo jednom se živi i nastaviti po starom a prije toga postupiti po točki 2
ps. oni koji ne razumiju rvacki točka se veli bullet
o stranica

Reklama

yulunga1.blog.hr

Mladi ste, talentirani, originalni?
Vaš jedinstveni stil kod drugih izaziva zavist,
ali vi ne znate kako to iskoristiti?
Mi ćemo vam pomoći.
Prijavite se kod nas i postanite modni stilist!
Škola za modu i dizajn - KUD SVI TURCI, TU I MALI MUJO21

ned

09/14

Put kroz Sunčev sustav

astrosailor22.blog.hr

Francuska je zemlja u kojoj vas vožnja biciklom može odvesti van Sunčevog sustava...koji je,
svako lokalno dijete zna, tamo negdje od Gif-sur-Yvette prema Chevreuse! "Sine, pazi da ne
odeš predaleko od Sunca", vjerojatno neka brižna francuska majka veli svome sinčiću, nakon
što popapa svoj komad baguette sa sirom za doručak i krene na vožnju biiklom.

Ali, 'omo po redu. Ja sam, poznato je, vanzemaljac, dakle krećemo onako kako je prirodno.
Dvije minute šetnje od moje kuće, nad lijepim jezercem, je Pluton. On je nedavno skinut s
liste planeta, ali međuplanetske udaljenosti su velike i trebat će neko vrijeme dok ta novost
ne dođe do lokalne administracije na Plutonu...ili do gradskih otaca gradića u dolini rijeke Yvette.

20

sub

09/14

Osvojiti znanje...

budan.blog.hr


"Da bi osvojil zmaja, ga mora človek najprej spoznati - mora dobro spoznati vse kar je skrito v njegovi lastni podzavesti in kar iz nje deluje mimo njegove kontrole.
Obvladati nagone ne pomeni sprejeti obrazce civiliziranega obnašanja, ampak iz svobodne volje sprejeti lastno odločitev, da se kontrolirajo impulzivne reakcije ter da bo vsako delovanje rezultat odločitve na temelju harmoničnega sodelovanja razuma in srca." (Renata Bakota: Miholje)

"Mihael živi z vsemi posledicami, ki smo jih ljudje naredili"
(R.Steiner)


19

pet

09/14

KAO PRVO - NE MORAM JA NIŠTA!

narodnapolitika.blog.hr

Tri priče.
Tri tužne sudbine.
Tri dragocjena životna iskustva.
Treća današnja priča me toliko stresla da sam u jednom trenutku odlutao u mislima i autom promašio skretanje u ulicu u koju sam skrenuo bar sto pedeset puta. To mi se inače događa jako, jako rijetko.

PRIČA PRVA
2004.

Čovjek se vratio u svoje rodno mjesto nakon pola stoljeća provedenog u Australiji. Raskošna kuća, uređeno dvorište, kameni zidovi. Životni san ostvaren ne sto, već milijun posto.
Jednom prilikom mi je rekao da mu je 'cili život jedini san bija pod stare dane vratiti se amo'.

Inače, jedna stvar koja me uvijek fascinirala kod dijaspore su pojedinci kojima je nakon tolikih desetljeća provedenih u bijelom svijetu mentalni sklop ostao potpuno isti. Znate one priče kad se preko oceana brodom šalje kontejner pun cigli i cementa iz uvjerenja da je njegovo rodno selo i dan danas isto kao 1962. kad ga je napustio.
Definitivni šampion u toj disciplini je jedan stariji gospodin koji je kontejnerom poslao mješalicu i građevinska kolica s probijenom gumom. Da mu je bar netko rekao pravo stanje stvari bio bi uštedio puste tisuće dolara iako čisto sumnjam da bi prihvatio činjenicu su u njegovo selo stigli struja i asfalt.
Pa nije to Adelaide.

Nevezano za ovo, volio bih spomenuti fantastičan 'SPIG' - ovski detalj kad je jedan moj Jezeranin šezdeset i neke pošao također u Australiju. Sve je bilo dobro dok nije došao trenutak prolaska kroz aerodromsku kontrolu. Senzori i sirene su podivljale detektirajući neki ogroman metalni predmet. Frka, strka, panika. Sve zaleglo.
Drama je okončana par sekundi kasnije. U putnoj torbi između busena bičava i mudanata nosio je - motiku.
Jebi ga, ipak ide u bili svit raditi, a bez alata nema zanata.

No, dobro ...
Gospodin s početka priče svoj je životni vijek proveo radeći od jutra do mraka s ciljem dokazivanja selu da nije on više onaj mali odrpanac koji je bio željan kore kruva. Inače, dokazivanje pred ljudima kojima u životu uopće nisi bitan spada u svakako najgluplje oblike ljudskog postojanja. Čemu? Kome? To je ona čuvena uzrečica 'šta će reći selo?'
Kad mi selo bude platilo struju i registraciju auta to će mi mišljenje možda biti i bitno.
Ovako spadam u one tzv. nenormalne.
Što me jako veseli.

Čovjek se, dakle, vratio. Pošteno je zaslužio mirovinu i blagoslovljen mu bio svaki dolar kao i svaka neprospavana noć zbog križobolje. Jutrom bi obukao svoje bijele hlače i cipele, prošetao do rive na kavu, nedjeljom bi odlazio na misu. Nedostajali su mu djeca i unuci, ali što je tu je. Ionako su to već odrasli ljudi, a on napokon živi svoj 'Dalmatian dream' punim plućima. Ići će on i stara do njih čim završi lito.
Dalmatian dream je trajao točno godinu dana.
Čak i malo manje.
Nije on bio baš toliko star da nije još koju godinu mogao uživati u kamenu, maslini i zdrači za kojima je toliko venuo.

Sedamdeset godina patnje, muke, odricanja da bi patronažna sestra ustanovila da je smrt nastupila usred zatajenja srca.
Smrt nije kraj, nastavit će on živjeti u svojoj djeci i unucima ...
Krasna utjeha.
Ipak mislim da ga nije tek tako trebalo nestati.NA ODIJELIMA ZA POKOJNIKE NIKAD SE NE ŠIVAJU DŽEPOVI
Talijanska narodnaPRIČA DRUGA
PET GODINA KASNIJE

Posve je prirodno da u današnja vremena radnici nisu zadovoljni s gazdom niti gazda s njima. Budući da iznimka potvrđuje pravilo neobično mi je drago da sam deset godina radio u firmi koja se niti u jednom trenutku nije uklapala u taj stereotip.
Radili smo dobro, plaće nam nisu kasnile i ono što je najbitnije, osjećali smo se kao ljudi. Bar ja. Bezbrojna druženja, roštiljanja, pijanstva ... velika obitelj. Možda malo njurgava i disfunkcionalna, ali ipak obitelj.
Gazda je bio čovjek za kojeg nitko ni dan danas nema ružnu riječ. Ljudina.
Pošten i fer igrač što mu se bezbroj puta obilo o glavu. Tome i dan danas svjedoče liste dužnika koji su ga koštali i zdravlja i živaca. Ona prokleta narodna poslovica 'pomozi sirotu na svoju sramotu' ovaj put se pokazala sto posto istinita.
Ne kažu Nijemci bez veze 'daj čovjeku na dug i dobio si neprijatelja'.
Doduše, u mom slučaju to ne vrijedi jer ja bih se radije ubio nego iznevjerio povjerenje čovjeka koji mi je pomogao, ali mene ionako nitko ništa ne pita.

NAJBOLJI POSAO NA SVIJETU JE ISPUMPAVANJE CRNIH JAMA JER PUNO JE BOLJE IMATI POSLA S GOVNIMA NEGO S LJUDIMA.
Jezerska narodna

Inače, za posao privatnog vođenja takve firme u nas prvo i zlatno pravilo je da moraš biti gad. Gaziti preko mrtvih, muljati, lagati, varati, krasti. Pošten čovjek tu nema što raditi. Jednom sam prilikom upoznao direktora 'Badela' koji je jedan jako drag i pristojan čovjek i iako umirovljen i sa više nego dobrom mirovinom i dan danas daje sve od sebe kako bi ta naša čuvena firma opstala. Jedan mu je novopečeni tajkun rekao da mu je to njegovo zalaganje za radnike i za firmu smiješno i da je 'socijalistički tip direktora'.
Humanost i moral u današnjem svijetu odavno ne vrijede ni jedne jedine lipe.
Iako smo se svi, kao, okrenuli vjeri.
Mo'š mislit'.

Nego, da se vratimo mi mom bivšem gazdi. Njegova priča mi je, nažalost, još jedno dragocjeno iskustvo.
Zamislite život u kojem Vam non stop zvoni mobitel, a svaki poziv je stres za sebe. Nema onog sad ću ja nakon ručka sjesti na kauč, dignuti noge na stolić i sat vremena ubiti oko. Većina tih pokušaja bila bi prekinuta zvonjavom mobitela. Nekad bi ga ugasio, ali onda te čekalo pet propuštenih poziva pa ti dođe na isto. Ovaj nije platio, ovaj poslao nešto krivo, ovaj dužan pa se prestao javljati na telefon ... 4,5,6 ...10 kava dnevno, par kutija crvenog 'Marlbora', večernja opuštanja uz roštilj, gemišt ... i teška glava do sutra ujutro, a onda opet sve iz početka.
Stres, stres, stres, iz dana u dan ... sve do veljače 2009.
U jednoj jedinoj sekundi sve je postalo nebitno.
Moždani udar.
Nepotrebno je i naglašavati da je u kombinaciji sa krizom i općom depresijom firma krenula prema provaliji.

Jednom prilikom o ovoj sam temi razgovarao sa jednim hm ...propalim poduzetnikom. Rekao sam mu da nijedan posao i niti jedni novci nisu vrijedni ljudskog zdravlja. Još sam dodao i da bi i dan danas bio možda sretniji da je radio neki 'običan' posao za puno, puno manje novaca na što mi je on odgovorio da taj moj hipijevski stav i nedostatak velikih ambicija nisu nikakvo rješenje.
Možda je i u pravu.
Ma, zapravo, sto posto je u pravu.
Ali on nikad neće znati kako je to kad u društvu dragih ljudi jedeš prst ... školjke na buzaru, piješ fina buteljirana vina i slaviš škotski referendum za nezavisnost kao što smo mi to sinoć napravili. U ponoć se izvadila mala bočica škotskog viskija od jednog decilitra, svi smo gucnuli Škotima u čast i uz gitaru zapjevali 'Mull of Kintyre' iako nitko nije znao ni jednu riječ teksta.
Tek ujutro smo saznali da budale nisu izglasale otcijepljenje, ali to i nije bilo toliko bitno jer me vilice još uvijek bole od smijeha.

To je ono što gospodin propali poduzetnik neće doživjeti nikad u životu. Sjest će u svoj auto koji je duplo skuplji od moga (ne'š ti njega) i posprdno se nasmijati jadniku koji za razliku od njega nikome nije dužan ni jedne jedine lipe i koji za razliku od njega svakog može pogledati u oči.
I koji se u ova teška vremena ima još uvijek snage smijati.
I ne fali mi apsolutno ništa. Imam i više od njega. Osim onih sto eura koje ionako fale svima nama bez obzira koliku plaću primamo.
A i čisto sumnjam da ću se ikad sakriti iza zavjese kad mi vjerovnici pokucaju na vrata.
Za tako nešto mi nedostaje ambicija.

Eto, moždani udar kojeg je doživio moj bivši šef mi je kao što sam rekao, nažalost, jedno od najdragocjenijih iskustava u životu. Volio bih da do toga nikad nije došlo i nikad mi neće biti jasno zašto dobri ljudi na kraju uvijek najebu.
Želim mu da poživi još dugo.
Zato što je Ljudina.


PRIČA TREĆA
PET GODINA KASNIJE

MALA, ŠTO ĆEŠ BITI KAD PORASTEŠ?
BITI ĆU, BITI ĆU ... SRETNA.
MALA, ČINI MI SE DA NISI DOBRO SHVATILA MOJE PITANJE.
NE, BARBA, MENI SE ČINI DA VI NISTE DOBRO SHVATILI ŽIVOT.
(sa Facebooka)

On i ona su liječnici. Normalni, kulturni i pošteni ljudi.
Imaju vikendicu kraj mora u koju dugo nisu dolazili. Slučajno sam ih upoznao prije pet godina kad smo im pokojni otac i ja nešto radili. Znali su navratiti do mene na radno mjesto i pozvati me na piće za koje se, normalno, ljeti nikad nema vremena.

I tako je taj gospodin navratio do mene 05. rujna ove godine..
Bilo je nekih šest navečer, vrijeme sunčano, a nakon posla sam se dogovorio da ću skočiti kod svog prijatelja Žile do studija.
'SPIG' -ovska mašina radi 24 sata dnevno.

Gledao sam ga i vidio da je nekako pokisao. Odjeven u crnu majicu i vidno mršav. Odmah s vrata mi je bilo jasno da nešto nije u redu. Budući da voli moj smisao za zajebanciju pokušao je biti duhovit, ali sve je bilo nekako kiselo i nervoza se mogla opipati u zraku. Razgovarali smo o nekoj pituri kojom je mislio obojati škure i onda sam mu postavio pitanje od koga se zagrcnuo.
- Nego, kako je gospođa, kako obitelj?

Nije odgovorio već je nešto promrmljao u bradu.
Ja sam nastavio.

- Znači, sve je po starom, ajde, najbitnije da su svi živi i zdravi.
- E, pa nažalost, nisu! - odgovorio je.

Krv mi se zaledila.

Tri sata kasnije ugasio sam kompjutere, pogasio svjetla i zaključao vrata. Neki zagrljeni par šetao je ulicom i lizao sladoled. Sjeo sam u auto i krenuo razmišljajući cijelo vrijeme samo o jednoj stvari. Svi smo mi puni problema. Svima nama se naši problemi čine ogromni i nerješivi. No opet, kad čuješ takvu priču postane jasno da su svi ti, nazovimo ih problemi, jedno veliko ništa.
Govno.

Momka nisam poznavao, ali kako mu znam roditelje vjerujem da je bio čovjek na mjestu. Trebao je dobiti posao u telekomunikacijskoj kompaniji i to mu je pojelo i živce i zdravlje.
Više nema tih problema.
Šesti mjesec ove godine. Nikad nešto specijalno bolestan.
Zgromilo ga je u sekundi.
Srčani udar.
Imao je 40 godina i zvao se - Igor.

Par minuta kasnije zaboravio sam da treba skrenuti i produžio ravno ...18

čet

09/14

Hotel za insekte

astrosailor22.blog.hr

Uz moju stazu za trčanje, koja sada ide uz 2.5 m usku rijeku, koja ima i
slapove

School advice :)

thinkpinkpeople123.blog.hr

Heej!!! wave
Znam da nas dugo nije bilo jaaaako nam je žao zbog toga jednostavno smo bile zauzete ,ispričavamo se zbog tog.
Današnja tema je organiziranje za školu ,kako sve stići naučiti i uz to još uhvatiti slobodnog vremena .
1. Savjet
Kupite planer ili dnevnik . U njemu noć prije lijepo rasporedite vrijeme za učenje te pauze i ostalo .

2.Savjet
Sada kada znate kada treba što učiti vrijeme je da uzmete knjigu i markere . Prvo markerom podvucite ono najbitnije što su profesori rekli da će pitati ,zatim pročitajte dva puta svaku cjelinu ili možete cijelu lekciju po vašoj želji čisto da znate o čemu se radi . Zatim obratite pažnju na ono što ste podvukli markerom i to učite ,nemogu vam sada reći učite to 30 minuta jer nekome treba više vremena da uči ,a nekom manje .

3.Savjet
Trebate otkriti način na koji vi lakše učite neki ljudi uče tako da slušaju (čitajući na glas ) ,neki gledajući te ostali kada im netko prepričava .
Najbolje vam je svaki isprobati te vidjeti koji vam najbolje leži .
4.Savjet
Učenje stranih riječi naughty ,nekada može biti prava gnjavaža . Lakši način kako ih upamtiti jeste da njen prijevod napišete s jedne strane papira ,a riječ s druge .npr dog i okrenete list i napišete pas, tako jednostavno ! sretan
5.Savjet
Nemojte učiti duže od dva sata jer tada mozak jednostavno blokira .Trebate uzimati pauze i po mogućnosti učiti na svježem zraku i piti puno vode to pomaže da lakše upamtite !

To je to za danas ! Molim vas pišite prijedloge i komentirajte !
I ovdje nas možete naći ----> @Juststaystrongandletitgo
Punooo vas vole Mia i Petra ! cerek

Alain Ducasse smanjuje meso

indijanka-vegetarijanka.blog.hr

Po pisanju medija, u Parizu je teško pronaći mjesto na kojem bi vegetarijanci mogli uživati u dobrom obroku, međutim sve bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući jednom od najvećih živućih imena francuske kuhinje – chefu Alainu Ducasseu. Ovaj je kuhar jedan od dvojice kojima je uspjelo dobiti i zadržati 21 Michelin Stars. Ducasse je odlučio drastično smanjiti upotrebu mesa u jednom od svojih najpoznatijih restorana u Parizu, u hotelu Plaza Athenee. Prema njegovim riječima, odlučio je okrenuti novi kulinarski list i okrenti se laganijoj, vegetarijanskoj hrani. O svemu kaže: 'Resursi na planetu su maleni, moramo ih trošiti na pravičniji i etičniji način.'. Tako će sada u restoranu koristiti lokalno uzgojeno povrće, a od životinja lokalno uzgojenu ribu i plodove more. Također, iz upotrebe izbacuje vrhnje, dok kaže da će maslac i šećer koristiti veoma štedljivo.

16

uto

09/14

Svjetlo dana za tajne Vatikana: Detalji o stvaranju NDH

budan.blog.hr

Svetlo dana za tajne Vatikana: Detalji o stvaranju NDH

Rade Dragović

Najavljeno otvaranje arhiva u kojem se čuva prepiska rimskog pape i akta do 1958. godine. Moguće razjašnjenje detalja o stvaranju Nezavisne Države Hrvatske, ulozi crkve u ratu

Vatikan

OTVARANjE vatikanskih arhiva, koje će biti moguće već sledeće godine, baciće novo svetlo na odnose Svete stolice i Kraljevine Jugoslavije, na ulogu pape Pija Dvanaestog i vrha Rimokatoličke crkve u stvaranju Nezavisne države Hrvatske, kao i u skrivanju ustaških i nacističkih zločinaca. Ta dokumenta osvetliće i pojedine kontroverzne ličnosti iz prošlosti ovih prostora, poput Alojzija Stepinca ili Josipa Broza.

Pažljivo čuvana zbirka diplomatskih akata i prepiska poglavara Rimokatoličke crkve ima veliki značaj za srpsku istoriju i očekuje se da pomogne rasvetljavanju brojnih dramatičnih događaja u periodu od 1938. do 1958. godine. Poseta glavnog arhivara i bibliotekara Svete rimske crkve, nadbiskupa Žana-Luja Brugesa, čoveka na čelu institucije koja brine o svim tajnim dokumentima Svete stolice i ličnoj prepisci katoličkih poglavara, potvrdila je da će i srpskim istraživačima uskoro biti dostupna građa koja je decenijama čuvana iza deset brava.

Nadbiskup Bruges potvrdio je da je papa Franja odobrio otvaranje trodecenijske tajne arhive, osim dokumenata koji se odnose na lični život pojedinaca.

- Sve arhive Vatikana već su otvorene do 1938. godine, a sledeći period koji će biti dostupan istraživačima obuhvatiće sve događaje i ličnosti do 1958. godine - rekao je nadbiskup Bruges u Beogradu.

Vest da će vatikanski materijal iz istorijskog perioda koji obuhvata i Drugi svetski rat biti dostupan, obradovala je i ohrabrila srpske istoričare. Oni kažu da je reč o veoma važnom potezu, koji će doprineti preciznijem objašnjavanju događaja i uloge istorijskih lidera, ali i naglašavaju da ne treba očekivati senzacije i spektakularna otkrića.

Da će arhivska građa Vatikana pomoći buduća istraživanja, smatra direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović.

- To se posebno odnosi na ulogu Vatikana u skrivanju i izvlačenju ustaša i nacističkih zločinaca na kraju rata. Za našu istoriju veoma su važni i izveštaji vatikanskih izaslanika iz Zagreba, koji se tiču Holokausta i ustaških zločina. Dragocena će biti i prepiska katoličkih velikodostojnika sa papom Pijem - kaže Pavlović.

Istoričar Milan Koljanin kaže da bi otvaranje tajnih rimskih arhiva bila kruna višegodišnjih pregovora i pritiska svetske akademske zajednice, koja godinama instistira na otključavanju ove građe.

Tajni arhiv Vatikana

- To je zahtev svih organziacija koje se bave holokaustom - objašnjava Koljanin. - Deo ove građe već je objavljen, ali to su mahom izabrani dokumenti. Pojedini domaći istoričari, poput akademika Dragoljuba Živojinovića, istraživali su u vatikanskim arhivama, ali biće značajno potpuno otvaranje ove građe.

BOLjA ZAŠTITA RUKOPISA

USPOSTAVLjANjEM zvanične saradnje sa Vatikanskom apostolskom bibliotekom, Narodna bibilioteka Srbije ušla je u krug svetskih institucija kulture kojima će biti dostupne knjige i manuskripti Rimokatoličke crkve. Potpisani protokol Srbiji će doneti i pomoć prilikom konzervacije starih knjiga, ali i digitalizacije rukopisa i građe koja se čuva na policama.

NEMA SENZACIJA?

DA tajna arhiva Vatikana neće domaćoj istoriografiji doneti ništa spektakularno smatra i istoričar Srđan Cvetković.

- Iako očekujem da ova građa pomogne rasvetljavanju uloge Katoličke crkve u Konkordatu, stvaranju NDH, kao i ličnosti poput Stepinca ili Krunoslava Draganovića, ne treba se nadati senzacijama - kaže on.

- Osnovne teze odavno su poznate istoričarima, ali ova građa će biti dragocena za njihovu reviziju i za konačno potrvrđivanje ili odbacivanje.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:509721-Svetlo-dana-za-tajne-Vatikana-Detalji-o-stvaranju-NDH

lp, Borivoj

15

pon

09/14

Higijena postanja

nachtfresser.blog.hr

Treba leći, a eto, nemam post ovog uglavnom jadnog dana. Uspavljujem se twitterom, tamo sam malo ozbiljniji, ja osobno mislim da će Ameri i Britanci dopustiti još odrubljivanja glava prije likvidacije tog prkosnog ubojice, u cilju kompromitiranja ideje selektivnog terora koji je svojevremeno doveo Njemačku na rub histerije koju je razriješila likvidirajući gerilce u zatvoru, s tim da su žrtve germanskih gerilaca bile simbolične iz viših društvenih slojeva, bankari, suci, bivši nacisti... Ovdje je bitno samo da se radi o zapadnjacima ali dovoljno da se proda priča, vidite svaki teror je besmislen osim onog legalnog državnog. Laku noć!

Govoriti da je nešto nazadno postaje sve više nazadno.

prophetanemo.blog.hr

Vjerojatno neću nikad posve razumjeti ljudsku narav, tako da radije pišem kako mi se pojavi koja nova ideja. Zadnja od većih je ta da religija i znanost imaju zajedničkog pretka. Preciznije, to kako ljudi doživljavaju svijet također ima svoju evoluciju i ona kreće od opće, jedinstvene slike svijeta koja je jednostavno bila znanjem, a koja se s razvojem civilizacije razišla prvo u religiju i filozofiju, da bi se potom filozofija rascvala u znanosti. Slično tomu, jedna jedinstvena religija, s duhovima u svemu, izlučila je mnoge manje organizirane ogranke s mnoštvom konkretnih duhova, kasnije bogova, a koji su dobrim dijelom poslužili tomu da ljudi lakše zaobiđu savjest kad se međusobno kolju.

Pitanja od kojih bi se možda moglo početi:
Čemu služi znanje?
Koja je razlika između onoga što znamo i onoga što vjerujemo?
Kako je prapovijesni čovjek doživljavao svijet?
Kako mala djeca doživljavaju svijet?
Kako se ovo uklapa u post?

HRVATI I LAŽNA POVIJEST (4.)

obrucnabacvi.blog.hr

Velikosrpske konstrukcije

I sudbina mnogih drugih znamenitih Hrvata određena je i kreirana u kuhinji protivnika hrvatske samostalnosti. Žrtve toga su Milan Šuflay, za koga se zalagao i Albert Einstein, Ivo Pilar, Mile Budak, Alojzije Stepinac, pa i danas Franjo Tuđman. Ali i mnogi drugi koji su ustrajavali na hrvatskoj državi, a koji su robijali ili ubijeni za hrvatske ideale.
Izrazitu pozornost posvetio je poznatoj povijesti Drugoga svjetskog rata. Za Jelčića ona je napisana na neistinama. Neistina je da su komunisti digli ustanak protiv fašista, jer su s njima bili u koaliciji sve do 22. lipnja 1941. godine, sve do njemačkoga napada na SSSR. Laž je da je Tito bio u drvarskoj pećini kada je njemačka vojska izvela desant na Drvar jer je o tome bio obaviješten iz"vrha Abwerha u Hrvatskoj", u kojem je "bio i bivši član CK KP Austrije, njemački časnik Klaser." Neistinite su komunističke i velikosrpske konstrukcije i laži o stotinama tisuća ubijenih Srba u Jasenovcu. "Cijeneći svaku nevinu žrtvu i ne umanjujući težinu zločina" Jelčić dovodi u sumnji i oko 80.000 jasenovačkih žrtava svjedočenjem Ivana Skomraka, "koji je kao član ilegalnog partijskog komiteta u logoru vodio evidenciju o ubijenima, a u logoru je bio od samog početka". Po Skomrakovim tvrdnjama u Jasenovcu je umoreno od dvadeset do trideset tisuća, što je i izjavio na jednom sastanku logoraša u Zagrebu ubrzo nakon oslobođenja Zagreba, piše Jelčić. Neistina je, po njemu, da u Jasenovcu nisu i kosti ubijenih na Križnom putu. Ali je istina da su komunisti, partizani i četnici preodjeveni u partizane počinili masovne zločine nad Hrvatima, o kojima se još šuti. Istina je da su stradalnici Bleiburga i Križnog puta "izravne žrtve britanske kroatofobije i britanskog filojugoslavenstva."
Jelčić tvrdi da i danas "službena britanska politika nije korigirala svoj negativni odnos prema Hrvatskoj ni svoju ignorantsku politiku prema njoj." Osim Margaret Thatcher, koja se upoznala s hrvatskom stvarnošću u danima Domovinskog rata.

Andrija Tunjić

13

sub

09/14

SDP zaslužuje nestati s političke scene

zoranostric.blog.hr

Predsjednik Sabora Leko poziva na jedinstvo svjetovnih i crkvenih vlasti.

Bozanić i Mornar (dispet org ije)KJTV, time se zatire i zadnji trag razloga, da SDP smatram boljim, ili bar manje lošim od HDZ-a. A onaj Molnar ili Mornar, kako već, prva stvar koju je napravio - trči na noge nadbiskupu; pa da ga je bar pozvao u posjet, a ne obrnuto! mad

I ovo s prihvaćanjem mantre hrvatskih šovinista kako se Bunjevcima ne smije dozvoliti sloboda da kažu da su Bunjevci, jer mi znamo bolje od njih da su oni zapravo Hrvati (iako su bili Bunjevci i u AU, i u Kraljevini Jugoslaviji, i u Socijalističkoj Jugoslaviji, i sada su), ide nažalost u istu vreću.

SDP zaslužuje pasti na ono što danas imaju njihovo parnjaci u Sloveniji i što su sami imali 1992. - borba za minimum za ulaz u Sabor, oko 5% glasova.

Ne zastupaju radnike protiv kapitalista, ne zastupaju ni građane protiv seljačina, ni sekulariste protiv klerikalaca; a ako će prodavat nacionalizam, ima za to boljih... bang

Na čelu stranke je idiot i stranka je idiot.

Monkodonja

blogodneverina.blog.hr


Osoba čije mišljenje cijenim mi se požalila kako je velika boljka što, i kada je lokalitet istražen i prezentiran, objašnjenja koja idu uz nj su dosadna, koriste se komplicirane riječi kako bi se dala nota kompleksnosti (a u biti pomaže samo nerazumjevanju) i na kraju ne zadovoljavaju svrsi radi koje su novci svih nas izdvojeni. Objašnjenja moraju biti koncizna, jasne i svakako sa što više slika jer ljudi vežu riječi uz slike što pomaže usvajanju gradiva.

Nažalost većina ljudi mi se žali da je povijest dosadna jer ih se uči napamet bubanje o slavnim ličnostima i datumima bez da se uhvati ona logična srž između uzroka i posljedice. Prapovijest ima tu sreću što je lišena poznatih ličnosti tako da možemo samo komentirati i zaključivati o procesima koji su se događali na određenom lokalitetu. A i ne moramo pamtiti ni godine, osim tehnološkog perioda (kamen, bronca, željezo).
Pošto je ovo blog prvenstveno o popularizaciji arheologije, potrudit ću se objasniti na svoj način koje je značenje gradine Monkodonja.

Gradina je riječ koja označuje prapovjesno naselje na uzvisini i okruženo bedemom (u blizini izvora, tokova, važnih cesta, kamenoloma i ostalih resursa) ili srednjevjekovni burg. U ovom slučaju zanimaju nas one prapovjesne koje su se krenule graditi za vrijeme brončanog doba. Zamislite samo trenutak u kojem se počinje koristiti bronca (spoj bakra i kositra) u trenutku u kojem su kositar i kamen slabiji. Odjednom su naselja na uzvisini (radi preglednosti okolice) i opasani suhozidnim bedemom (korištenje veziva od morta dolazi tek sa Rimljanima u I.st.Pr.Kr) što označava nagli porast opasnosti. Često su te iste zidine nastanjene i u Željezno doba sve do rimskog osvajanja kada Carstvo omogućuje skoro dva stoljeća mira, prosperiteta i trgovačkog uzleta. Tada gradine bivaju napuštene (jer više nije tako opasno) i novi centri su u nizinama, pogodnijima za trgovinu.

Tek kad se Rimsko Carstvo počinje urušavati i ne može više pružiti sigurnost vlastitim građanima, iste uzvisine iz prapovjesti bivaju ponovo naseljene (kao i špilje, što dovoljno govori o očaju i opasnosti tog vremena).

Toponim "gradina" sam otkriva pamćenje naroda o uporabi određenog lokaliteta u obrambenu svrhu. Isto tako su nam česti Gračišće i Gradac, neko ime koje nastavljeno sa -grad (kao Knezgrad) plus ostali kao osmatračnice "Stražica, Vela i Mala Straža, Turanj, Turnić, Tabor, Šance, Zidovlje", ... ecc. Sama slavenska riječ gradina označuje ograđen prostor, a Radoslav Katičić otkriva da je u praslavenskom svijetu gradina bila ograđen vrt. Sama riječ je sveprisutna u slavenskom svijetu: Novgorod u Rusiji bi bio u naši ništa doli Novi Grad (a takvih imao po Hrvatskoj ko pljeve).Tlocrt bedema. Monkodonja je podijeljena u tri djela. Ono što konvencionalno zovemo akropolom, gornji grad i donji grad. Po podjeli možemo zaključiti da je ondašnje društvo bilo klasno podijeljeno (čije reperkusije i danas osjećamo unatoč ustavima koji garantiraju društvenu jednakost svakog građana). U biti prapovjest je odličan poligon za pronalaziti primjere klasnih društava, zato nije ni čudo što ih spominje Marx u svojim radovima. Ovdje predlažem upoznavanje sa Gordonom Childeom koji se bavio metodama objašnjenja i interpetacijskim konceptima. Pobijegoh u digresije.U prostor gradine se ulazilo kroz zapadna i sjeverna vrata. Zapadna su doživjela mnoge preinake što pokazuje na sve veću potrebu da se upravo tamo najviše pogodi neprijatelja koji opsjeda. Vrata su osmišljena tako da može proći komotno samo jedna osoba što daje mogućnost braniteljima da odozgo uvijek u većini gađaju napadača. Isto tako, unutar zidina su otkrivene grobnice važnih ličnosti u zajednici što ukazuje na to te osobe na duhovnoj razini isto tako štite zidine.

Nemojmo zaboraviti da je patrijarh Kostantinopola tijekom opsade Bugara (7.st.), za vrijeme Heraklijana, izvadio sve najsvetije ikone i okačio ih na zidine kako bi dao snagu braniteljima.


Uostalom ne mora biti sve u povijesti i podacima. Možete komotno ići sa vama dragocjenom osobom iz prosto razloga što je na toj uzvisini od 81 m zapravo divan pogled.Poput ovog para koji se priprema za promatranje zalaska.Grob u bedemu.Sjeverni dio kompleksa zapadnih vrata.Budu se ljudi pitali što znače ovi stupovi.
Pa bi rekao da je ovo najednostavniji način za objasniti. Nastambe su bile naslonjene na same zidine, logično koristeći jednu stranu.
Ulaz u akropolu.
Istinktivno misli bježe prema najpoznatijem gradinskom ulazu ikad. Lavlja vrata u Mikeni (Grčka). Ostaci keramike su dokazali trgovačku povezanost sa mikenskim svijetom (to je onaj svijet kojeg je opijevala Ilijada...).
Akropola je konvencionalni naziv za centralni dio gradine. U onome u kojem su živjele elite, aristokracija plus svećenstvo (koje dolazi iz njihovih redova). Te dvije ruke se miju i jedan drugoj pomažu u objašnjavanju vlastitog postojanja pred pukom koji ima da rinta za oboje. Nažalost naša država je i dalje taoc religije kao Monkodonja prije 4000 godina što je razlog zašto svrštavam našu zemlju u protograđanski sistem.

Stupići kod akropole ne moraju biti svi iz istog razdoblja već su dokaz da su na tom mjestu bile nadstrešnice.
Pogled na nekropolu Mušego.
Kultna jama u donjem gradu. Nemam saznanja ako su dolje poslali speleologa, s obzirom da je duboka oko 50 m. Niti znam ako su pronađeni nalazi i koji. Škocjanska jama u Sloveniji je korištena kako bi se predmeti bacali i time posvetili podzemnim božanstvima.Opći dojam: u svemu je Monkodonja prekrasan lokalitet mada bi isto tako bilo dobro da netko zadužen za to prolazi trimerom. Da su table sa nadstrešnicom (protiv kiše i sunca) i qr kodom (kako bi si netko sa tabletom mogao predočiti 3D rekonstrukciju). Prilaz lokalitetu je isto malo škakljiv jer sa glavne ceste imate odmah smeđu signalizaciju i makadam pa često fulate prvi put i onda se morate okretati. Sve u svemu, jednom kad je gradina istražena trebalo bi ju uvrstiti u veći koncept kulturno-turističke ponude uz brojne štancije za koje satavljam ruku u vatru da su blizini. I naravno trebalo bi podučiti turističke vodiče na ovaj lokalitet, ako takvo što ne postoji.

Pošto kažu da je razumijevanja imena vlast nad prostorom, osobom ili objektom otkrit ću vam da Monkodonja dolazi od talijanskog "Monte delle mele cotogne" što znači u prevodu "Brdo dunja".

Za one koje zanimaju prapovjesne lokacije u okolici Rovinja može poslužiti ovaj link na Bekićev Sustav gradina.


Nadam se da niste zijevali!

21. Folka go-turnir - 27. 09. 2014. ( subota )

goturniri.blog.hr

27. 09. 2014. ( subota ) u Zagrebu
Knjižnica 'Ivana Brlić Mažuranić' u Folnegovićevom naselju – Laurenčićeva 8.

O d i g r a n o .... Vidi linkNa slici je ulaz u knjižnicu gdje se igra turnir.

Datum: 27. 09. 2014. ( subota )
Osnovno vrijeme za razmišljanje: 30 minuta po igraču
Byoyomi: 20 sekundi uz 2 dozvoljena prekoračenja ( 3/20 )
Partije: Ravnopravne
Komi: 6,5 poena
Sistem igre: Mcmahon u 3 kola
Pravila igre: Japanska
Početak igre: 09:00 sati
Trajanje turnira: Do 14:00 sati kada se knjižnica zatvara
Nagrade: za najbolje plasirani 11. - 15. kyu i 16. - 20. kyu po primjerak 'Go World'-a starijih godišta.
Turnir je otvorenog tipa bez pristupnine.
Rezultati turnira se šalju u EGD na rating kao C-klasa.
Kao pomoć organizatoru, a i natjecateljima postavljena je slijedeća lista najavljenih igrača za ovaj turnir. Najaviti se možete na mladen.smud@gmail.com ili Mladenu izravno, a i dolje u komentaru posta. Najava nije obavezna i može se sudjelovati i bez najave, ali je dobro došla. Sve nove najavljene dopisivati ću na ovaj popis.
Lista najavljenih igrača za ovaj turnir: 1. Smud Mladen 1. kyu Velika Gorica
2. Galeković Filip 20. kyu Velika Gorica

Statistika

Zadnja 24h

624 kreiranih blogova

3.443 postova

865 komentara

993 logiranih korisnika

Trenutno

7 blogera piše komentar

50 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se