novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

23

sub

05/15

ZVONA NA UZBUNU

obrucnabacvi.blog.hr

Piše: Silvana Oruč Ivoš

Milanoviću, no pasaran!

Stručna javnost premijerovo ponašanje prema Predsjednici, a samim tim i prema Ustavu iz kojeg izviru njene ovlasti, tumači kao namjerno izazivanje ustavne krize odnosno pokušaj izazivanja tihog državnog udara.

Kada bi bilo po Milanovićevu i Kotromanovićevu tumačenju ovlasti Predsjednice države oko pitanja zapovijedanja vojskom, onda bi mogli reći da spomenuti dvojac također smatra da Stipe Mesić 2000. godine nije imao nikakvo pravo umiroviti hrvatske ratne generale zbog otvorenog pisma. Takav zaključak proizlazi iz njihova ponašanja nakon odluke predsjednice RH koja je kazala kako ne će izdati zapovijed da se održi mimohod u Zagrebu u prigodi Dana pobjede. Za početak, Ustav jasno i nedvosmisleno definira da je Predsjednica RH ujedno i Vrhovna zapovjednica oružanih snaga RH. I nikakav zakon, pa i Zakon o obrani, a to dobro znaju i gimnazijalci, ne može ograničiti ili degradirati Ustav. Po spomenutom Zakonu o obrani vrhovni zapovjednik može prenijeti neke ovlasti na ministra obrane, no ne i ovlasti uporabe oružanih snaga, upravo zato što to Ustav ne dopušta. Ili precizno, uporabu oružanih snaga RH ili pojedinih dijelova može zapovjediti isključivo Vrhovni zapovjednik. U slučaju da se vojska koristi za pripravnost ili za pomoć na nekom nesrećama ugroženom području, ministar obrane to može zapovjediti ali isto tako odmah mora izvijestiti predsjednicu RH. K tome, Ustav ne govori o zapovijedanju u ratu ili zapovijedanju u miru kako to, sada, pokušava protumačiti ministar obrane, već o zapovijedanju oružanim snagama.

Na kraju krajeva o tome su svoje rekli ovih dana najveći stručnjaci za Ustav i ustavno pravo. I nitko ozbiljan to ne dovodi u pitanje. Ono što brine jest to da je teško povjerovati da to ne zna gospoda iz Vlade. Ili premijer?! Iako mu je jedina dodirna točka s vojskom i braniteljima ta što se nedavno dokopao dijela časničke uniforme s kojom okolo paradira - teško je povjerovati u to da premijer nije svjestan što čini i u što se uvlači.

Trebamo li se svi skupa zabrinuti?!

Naime, stručna javnost ovakvo ponašanje prema Predsjednici, a samim tim i prema Ustavu iz kojeg izviru njene ovlasti, tumači kao namjerno izazivanje ustavne krize odnosno pokušaj izazivanja tihog državnog udara. Ako u tome ima i djelić istine, i ako je premijer zbog osobnog animoziteta prema Predsjednici RH u stanju pozvati na derogiranje Ustava, odnosno ponašati se kao kakav urotnik, onda sva zvona zvone na uzbunu.

Međugorje u pjesmi i ljubavi - 28

idragi28.blog.hr

28 - Škola ljubavi (susret sa Gospodinom)

Znajte moji ljubljeni,
da ništa mi ne možete dati
što već nemam,
i što god od vas tražim
za vas to tražim.

Ja čekam vaš poziv,
poziv putniku na pomirenje,
kucam i ulazim na otvorena vrata.
Iz blažene obitelji ja dolazim k vama,
u svjetlosti života i nadanja,
kao pozvan gost u pomirenju,
ljubavi i predanju.

I zato kažem Vam, i blagoslov dajem
Vi ljubljeni, što duše svoje
posvećujete mojoj ljubavi,
što primiste ruke djeci svijeta
iz jaslica vama pružene,
hvaleći i slaveći moje ime.
Vi ste jedno sa mnom, u vjekove.

kada vas nađem u miru i raskajanju,
isti dan vam objevim novi život,
i vraćam vas živom izvoru nade i vjere.
I kažem,
dišite snagom moje radosti,
djeco vjere, djeco duha svetoga,
koji ste se mojem vječnom svjetlu vratili.

Kako su se zaštitili

blogodneverina.blog.hr
Nažalost, dopustio sam očima da prolete kroz ovaj članak i povezao konce sa jučerašnjim predavanjem na kojem sam prisutstvovao.

Postoji obrazac sa izjavom o spriječavanju sukoba interesa koji potpisujemo mi smrtnici koji našim porezom plaćamo postojanje ovog sistema dok za političare naravno isto ne vrijedi jer su postavljeni službenom dužnošću.

Pogledajte koliko je monstruozna ova jedna jedina rečenica:

SUKOBOM INTERESA NE SMATRA SE SITUACIJA U KOJOJ PREDSTAVNIK NARUČITELJA ILI POVEZANA OSOBA PREDSTAVNIKA NARUČITELJA UPRAVLJAČKE POSLOVE U GOSPODARSKOM SUBJEKTU OBAVLJA KAO SLUŽBENI PREDSTAVNIK NARUČITELJA, A NE KAO PRIVATNIKA.

Ako ste visokoobrazovani i niste shvatili ovu rečenicu ne brinite se, nije stvar u vašem intelektu već je stvar o legaliziranim kriminalnim radnjama sa kojim se političari štite kako nebi odgovarali pred zakonom.


Kako bi nam lakše skrenuli pozornost sa takvih činjenica postoji isprobana metoda dijeljenja naroda u ustaše i partizane. Pa sad ti budi domovinski zahvalan...


Kako bi se održao privid da je nešto učinjeno:

Šesteročlana uprava HEP-a je u ponedjeljak nakon sjednice, koja je trajala više sati, ipak odlučila smijeniti Čule. Da li će odgovarati je drugo pitanje.Kirurg šiva zabavu

nachtfresser.blog.hr

Proslavio razred što sam im bio ratni razrednik dvadeset godina mature, nakon toliko godina legao iza tri nakon veličanstvenog dočeka uvijek zabrinutog Jina, jedna ipak od situiranih i zbrinutih generacija, raspad države je slijedio tek nakon što se formirala. Imali smo i relativno urbanu glazbu uživo što je rijetkost na ovakvim feštama, bilo je svega, od Idola, do Brkova i Sarsa, Ekipa je čak imala zanimljive životne priče, svjetonazorski različite, od onih privrženih na koje sam još kao razrednik nažalost uticao, tad se još razgovaralo s učenicima, do ovih uspjelijih koji su se snašli u životu. Svejedno mi je zanimljivo da sam imao dojam kad smo razgovarali o uspjelim karijerama iz našeg razreda ipak nekako kod žena profesionalno na ljestvici više stajao kirurg od običnih liječnika, profesionalnih vatrogasnih šefova, američkih vojnih časnika te ekipe s platforme, mislim da su novije generacije jednostavnije i proračunatije "Money über alles"!

Priča o Gou se širi

gogame.blog.hr

U čovjekovu životu ima raznih faza. Valjda je to posljedica naših svijesti o životnoj Istini. Ništa nije baš samo od sebe. U našem poimanju i pristupu sve je u slijedu, mada nam izgleda da je baš tako kako je. Već na prvom nas koraku zateknu promjene, ali razum traži oslonac za svoje opravdanje. Jedan od načina je i spomenuto stvaranje faza u našim svijestima.
Komunikativni i vezani sličnostima prenosimo osjećaje stvaranjem faza događanja. Takovi se uklapamo u neka opća stanja.
Što se igranja goa tiče osjećam da se priča o gou širi u našem zajedništvu. Nekako smo u fazi češćih: prezentacija, edukacija, radionica, druženja, predavanja ..., a tema je Njeno Veličanstvo Igra Go.
Predstaviti ću vam takova događanja u poslijednja dva dana.

Radionica Goa u Osnovnoj školi 'Grofa Janka Draškovića' u Vrapču – 21. 05. 2015.

Hrvatska Igo Udruga je dobila poziv za sudjelovanje u nizu radionica 'istočnih vještina' u Osnovnoj školi 'Grofa Janka Draškovića' u Vrapču. Poziv je od Ranka upućen Zvonku. Rezultat je to Zvonkova rada po knjižnicama Grada Zagreba. Ranko, majstor, učitelj i trener aiki-do-a, Zvonkov je učenik goa iz knjižnice na Ravnicama. Očito je i Rankovu svijest profilirao 'istočni pogled' na život.
Radionice kreću radom u 17 sati. Dobili smo za Go četri školske klupe i više stolica. Zvonko brzo vadi iz svoga ruksaka papirnate ploče 9x9 linija i tri kompleta kamenčića i stavljamo ih na klupe. Čini mi se da Zvonac kamenčiće i ploče uvijek ima uz sebe. Vjerojatno kada ode spavati ih stavi uz krevet.
Dolaze školarci i svi stolci su časkom popunjeni.
Zvonac i ja imamo pune ruke posla. Objašnjavamo i pokazujemo kako se ova igra igra. Kako neko dijete ode sjeda drugo. Naša se priča često ponavlja, ali i prilagođava svakom djetetu. Kamenčići kao da su se rasplesali pločama. Maleni u čudu prate priču i pokušavaju slijediti ovaj njima novi ples mašte.


Lijevo Zvonko pokazuje kako se hvataju kamenčići.
Desno Mladen priča priču o kamenčićima.

Trajalo je to skoro tri sata. Uz kamenčiće izgubimo osjećaj prolaznosti vremena i otplovimo u neki njihov svijet.
I nisam uspio vidjeti origami, kaligrafiju, aiki-do, tai-chi ... Ne žalim, jer za to su djeca upoznalaa Go. Bila je to igra inačica do prvoga zarobljavanja, ali to je čest način prvoga upoznavanja ove zanimljive i lijepe igre, koju zovemo Go.

O Gou na Velesajmu u sklopu 'Pravoga doba' - 22. 05. 2015.

Kišni je dan pa si sve mislim da ne budemo na otvorenom. Nismo. Sve se održavalo u tzv. Kongresnoj dvorani.
Grad Zagreb je organizirao manifestaciju 'Pravo doba' namjenjenu osobama treće životne dobi. Popularno su to osobe +65, a to su penzioneri.
Nosioci dijelova programa su bile gradske udruge.
Sticajem okolnosti sam sudjelovao u eva dijela. Od 10 sati sam bio sa 'Udrugom slijepih i visoko slabovidnih Zagreba, a od 12 sati sa 'Udrugom knjižnica Grada Zagreba'.
U prvom sam dijelu opisao kako gledam na sljepoću i kako se nosim sa svojim slabim vidom.
U drugom sam dijelu, kao volonter treće životne dobi imao oko petnajstak minuta za prikaz svoga rada u Folki na Gou, te prikaz igre Go. Kao igrač i zaljubljenik u Go, mogao bi puno o Gou pričati. Nastojao sam kratko iznijeti važno, a da bude zanimljivo i slušljivo.
Bila je tu uzdignuta pozornica i nekoliko redova stolica ispred nje. Ostali, pino veći dio, dvorane je bio sajam u sklopu manifestacije. Pozornost nam čuva, nama namjenjen, razglas.
U prvom djelu predstavljanja rada knjižnica su Martina i Kristina opisale redovan rad knjižnica. Nakon njih je krenula priča o Gou. I ona je, kao i često posuđivana knjiga, ponovo došla do novih ljudi. Čuli su je još neki. Svjedočio je to pljesak na ktaju.
I eto, priča o Gou se širi. Došla je iz davnina od preko četri tisuće godina. Prave priče ne nestaju. Upisane su u vječnost ... :)

bl. Muradenu

22

pet

05/15

ŽIVI SVJEDOCI (2.)

obrucnabacvi.blog.hr

Preživio Križni put
Vratio sam se s 36 kilograma. Ni majka me nije prepoznala.

Proljeće 1945. dočekao je kao 17-godišnji vojni pitomac Domobranske škole. Njegov Križni put trajao je tri mjeseca.
Vratio sam se s 36 kilograma. Ni majka me nije prepoznala.

Autor:
Renata Rašović


Drugi svjetski rat službeno je završen 9. svibnja 1945. kada je proglašena opća kapitulacija vojske Trećeg Reicha. Obaveza pobjednika bio je i odnos prema pripadnicima poraženih snaga. Provedba nije išla glatko i u taj kontekst treba smjestiti i događaje neposredno nakon završetka ratnih operacija u bivšoj Jugoslaviji kasnije poznatih kao bleiburška tragedija. Nakon godina zavijenih velom šutnje, istinu danas prenose svjedoci

Danas, 70 godina poslije tih tragičnih događaja koji su obilježili moj život, sjećanja su zbog proteka vremena ponešto zamućena. Kada danas razmišljam o tim danima, svaki put u sjećanje mi dolazi neki drugi, novi događaj. To je stoga što sam nastojao sjećanja iz tog vremena potisnuti gotovo do zaborava jer je u onom političkom sistemu bilo opasno o tim događajima govoriti. Bleiburg, Dravograd, Maribor, zarobljenički logori iz poraća 1945. bili su tabu-teme sve dok nije poražen komunizam, dok nisu održani prvi demokratski izbori i proglašena neovisna, slobodna Republika Hrvatska... Ovako zbori Zagrepčanin Vladimir Fuček, danas počasni predsjednik Udruge Hrvatski domobran, nekoć 17-godišnji vojni pitomac na Križnome putu.

Svjedočili o zvjerstvima

U obitelji je odgajan u hrvatskom domoljubnom duhu jer su oba roditelja bila djelatna u političkom životu. Majčina braća bila su utemeljitelji Hrvatskog pjevačkog društva “Frankopan” u Remetama, a njegov otac bio je član HSS-a. Kada je u ljeto 1942. raspisan natječaj za upis u domobranske vojne škole, uspio je nagovoriti roditelje da mu dopuste prijavu na natječaj za upis. Na veliku radost bio je primljen za pitomca, a nakon Petrovaradina i Srijemske Kamenice, proljeće 1945. dočekao je u Zagrebu, gdje se nalazila Domobranska zastavnička škola.

Tih dana u Zagreb su pristizale kolone izbjeglica iz Srijema, Slavonije i Bosne i u gradu se osjećala posebna atmosfera. Izbjeglice su, međutim, donijeli sa sobom i vijesti o zvjerskim postupanjima partizanske vojske prema stanovništvu na područjima koja su zauzeli.

– Tumačili su da je upravo to razlog zbog kojeg bježe. To je nužno dovelo i do razgovora u našoj obitelji o događajima koji slijede – kaže Vladimir Fuček. I danas pamti da je bio ponedjeljak tog 7. svibnja kada je oko podne došao otac i kazao da bi bilo opasno dočekati partizansku vojsku kod kuće.

– Priključili smo se očevoj postrojbi i krenuli iz Zagreba Ilicom i kroz Kustošiju u nepoznato – kaže.

Ta postrojba, bojna, bila je ustrojena početkom 1945. i sastojala se od tri satnije jačine oko 600 vojnika. U njezinu sastavu bile su dvije satnije “starih” vojnika i jedna satnija vojnika unovačenih u jesen 1943. godine. Kod Zaprešića su primili zapovijed za povlačenje kroz Hrvatsko zagorje prema Celju, gdje su 9. svibnja i doznali za kraj rata. 14. svibnja stigli su u neposrednu blizinu austrijske granice i kasno poslijepodne utaborili se u šumarcima uz rub poljana koje se prostiru od Bleiburga i Unterloibacha prema Sloveniji.

– Kada je u naše zapovjedništvo stigla vijest da je dogovorena predaja, zapovjednik je rekao da nas više ne veže prisega i da, tko hoće, neka ode i preda se. Trećina vojnika odlučila je otići na bleiburško polje i predati se, među njima moj otac i ja, misleći da ćemo vjerojatno neko vrijeme biti zarobljenici, engleski ili partizanski, i da ćemo nakon toga biti upućeni svojim kućama. Ni u najcrnjim mislima nismo mogli predvidjeti strahote koje su nas čekale – kaže Vladimir Fuček.

U Lawamundu su zatekli brojne partizane, koji su odmah naredili svrstavanje u četverored.

– Dok smo stajali u koloni, do nas je dojahao neki partizanski oficir i upro bičem prema meni povikavši: “Skidaj se!” Kada sam rekao da kao ratni zarobljenik imam pravo na svoju odoru, zviznuo me bičem po glavi. Na čelu mi je prsnula koža i iz rane sam počeo jako krvariti. Toga trenutka iz grupe partizana izdvojila se jedna partizanka vičući iz sveg glasa: “Klerofašistu!” Dojurila je do mene, dohvatila zlatni lančić s križićem koji sam nosio oko vrata, dar krsne kume, i povukla ga tako snažno da je lančić pukao, a i koža na mojem vratu...

Počelo je razvrstavanje na domobrane, ustaše, časnike i dočasnike. Časnike su odmah odvajali i odvodili u vojarnu zvanu Kadetnica.

– Mi smo utjerani u kolonu prema Celju. Putem je bilo maltretiranja i fizičkog zlostavljanja, pa i likvidacija. Nisam ih vidio na svoje oči, ali da ih je itekako bilo, shvatio sam na povratku. Nisu se vraćali mnogi koji su s nama krenuli, poput ljudi na kolima u slavonskim narodnim nošnjama – priča Fuček.

Živ uz Božju pomoć

Noćili su u Celju; noći u tim provizornim logorima bile su jednako strašne kao i kilometarska hodnja. U prolasku kroz Svetu Nedelju stoički su podnijeli batinanje koje su im priredili civili koji su stajali uz rub ceste. Od gladi, žeđi, bolesti i umora deseci i stotine ostali su ležati pokraj ceste; svi su nemilosrdno ubijani. Nakon stotina prepješačenih kilometara, tri mjeseca kasnije u Zagrebu dobio je otpusnicu.

– U kakvu sam stanju tada bio, najbolje govori činjenica da me majka nije prepoznala, a kada joj je rečeno da sam ja taj što stoji pred njom, pala je u nesvijest. Težio sam tada 36 kilograma i danima se nisam mogao kretati bez štake. Stjecajem niza sretnih okolnosti i uz Božju pomoć ostao sam živ – kaže Vladimir Fuček koji već dugi niz godina svakoga svibnja odlazi na bleiburško polje.

– Za mene je odavanje počasti obaveza prema svima koji su bili sa mnom, a nisu se vratili, prema svim tim ljudima koje sam poznavao, pa i onima koje nisam. Uvijek je teško i jako, jako emotivno. I 70 godina kasnije, kad se prisjetim Križnoga puta, stisne mi se grlo, a suze same poteku...

Več. list

Troslojno biće Stvaraoca - Ljubiša Stojanović

budan.blog.hr


Ljubiša Stojanović

Troslojno biće Stvaraoca

Stvaralac je, dajući sve moći Jedinstvenom polju za realizaciju njegovih kreacija, omogućio celokupnom svom biću da se u potpunosti posveti kreiranju kosmosa. Međutim, jedan deo njegovog bića, oko jedne trećine, nije bio od samog početka uključen u stvaranje kosmosa. O čemu se tu radi? Ovaj deo Stvaraočevog potencijala predstavlja posebnu vrstu znanja i moći koje se u znatnoj meri razlikuju od ostalog dela. Ovaj deo predstavlja najstariji deo Stvaraoca, njegov začetak, iz koga se kasnije razvio ceo Potencijal. Razlika između ovog dela i ostalog potencijala Stvaraoca je u tome što je ovo jezgro bilo usmereno na stvaranje ostalog potencijala i nije se moglo uključiti, odnosno pretvoriti od stvaraoca potencijala u kreatora potencijala. Što znači da se njegova funkcija zadržava na stvaranju potencijala, a potencijal je stvorio svoju mogućnost realizacije, odnosno kreacije. Stoga će ovo jezgro zauvek ostati neuključeno u dalji razvoj kosmosa, dok će se kosmosom večito baviti preostali deo potencijala. Prostor kosmosa, ili deo prostora kosmosa u kome se nalazi jezgro, ne funkcioniše na isti način kao ostali kosmos. Ono je bez energija i bez materije koje je Stvaralac stvorio. Njegov sadržaj predstavlja energija jezgra i kroz nju prožeta energija potencijala. Deo potencijala, koji postoji na istim delu kosmosa na kome i jezgro, nije aktivan kao stvaralac. On postoji samo kao potencijal. Zato se može reći da je biće Stvaraoca troslojno, sastoji se od:

jezgra,
dela potencijala na području jezgra,
ostalog dela potencijala, koji se od Potencijala pretvorio u Stvaraoca.

Stvaralac je, dajući velike moći Jedinstvenom polju, obezbedio istovremeno svoju maksimalnu kreaciju i njenu realizaciju kroz Jedinstveno polje. Međutim, energije koje je stvorilo Jedinstveno polje imale su svoje kreacije i svoje realizacije, tako da se proces kreativnosti i njene realizacije postepeno širio po celom kosmosu. Mada, na prvi pogled, Stvaralac nije imao uticaja i udela na kreativnost i njihovu realizaciju ogromnog broja energija u kosmosu, ništa se u njihovoj kreaciji i realizaciji nije dogodilo što nije bilo u skladu sa voljom Stvaraoca. Na ovaj način sistem savršeno funkcioniše već više od polovinu veka kosmosa. Eventualna odstupanja u ponašanju energija ili materije u okviru kosmosa spadaju u normalan delokrug majstora kosmosa-svetlećih tela, koji ih vrlo sigurno i uspešno vraćaju u njihove normalne funkcije.


Sveta znanja

-----------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

21

čet

05/15

Mladen Gambiroža- Prominci u arhivima Župe sv Jeronima u Kninu na primjeru prezimena Sarić 3 nastavak

promina.blog.hrPrethodni post na temu iz naslova, možete pročitati pod linkom:

http://promina.blog.hr/2015/05/1631942079/mladen-gambiroza-prominci-u-arhivima-zupe-sv-jeronima-u-kninu-na-primjeru-prezimena-saric-2-nastavak.html

Ukratko; Postovi pod ovim naslovom, donose nam imena svih Sarića koji se pojavljuju u kninskim crkvenim matičnim knjigama, a popis je za Promina blog sastavio gosp. Mladen Gambiroža.

Svatko od nas, barem jednom se u životu upitao za svoje korjene- „Tko smo, odaklen smo, gdje putujemo?“- klasično pitanje postojanja.

Mnogi na tom postavljenom pitanju zastanu, a onda slijede najmanje dva moguća puta koja nam se najčešće sama od sebe ponude kao odgovori-krenuti na put u prošlost- ili odustati?

Odustajanje je uvjek najlakše, ujedno i najčešže, tu priča o našoj obiteljskoj povijesti, ako je tako mogu nazvati-najčešće i prestaje.

Ovaj post, velika je pomoć onima koji ipak žele saznati tko sve čini korjenje i grane njegova obiteljskog stabla, a preziva se Sarić, i potječe iz područje Knina, Lukara u Promini, i Grahova.

Onima koji nisu Sarići, a potječu iz Promine, preporučam posjetu web stranici:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1971-28340-13714-81?cc=2040054&wc=9R2C-W31:391644801,392145401,392145601#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecapi%2Fsord%2Fwaypoint%2F9R27-Y4N%3A391644801%2C392145401%3Fcc%3D2040054

Samo se trebate besplatno registrirati, i naoružati velikom upornošću i strpljenjem.

Kako bi najlakše pratili pronađene rezultate, preporučam da posjetite web stranicu „Geni“, pod linkom:

https://www.geni.com/family-tree/start

…registrirate se, te započmite kreirati svoje obiteljsko stablo od današnjih dana, pa polako u prošlost.

Iz osobnog iskustva, mogu vam reći da se jako puno toga zanimljivog može pročitati, i pravi je gušt kada uspijete cijeli niz sebi nepoznatih prezimenjaka povezati u jedan niz i reći svojoj djeci:

Djeco moja, nosite moje prezime, ja sam ga nasljedio od Ivana, Ivan od Mate, Mate od Paškalja, Paškalj od Jose, Joso od Paškalja….Nabrojena imena nose naše prezime u Promini preko dvjesto godina…..

Vratimo se gosp. Mladenu Gambiroži, pročitajmo što nam on donosi pod naslovom:

Sarići u Matičnim knjigama vjenčanih župe Sv. Jeronima u Kninu


-04.11.1748. vjenčan Anić Pavle sin pok. Jure Anića i Therane Milovac sa Sarić Jelom kćeri Pavla Sarića i Dore Kašić,
kumovi Petar Balić i Josip Grgić

-15.07.1751. vjenčani Vulić Mate i Sarić Ivanica,
kumovi Ilija Lakić iz Gradaca i Nikola Kardum

-29.10.1753. vjenčani Sarić Ilija iz Promine i Gugo Anđela bivša žena Tome Ugljara iz Drniša,
kumovi Jure Sarić i Ilija Sarić

-20.11.1769. vjenčani Plazonić Gajo sin Jakova iz Vrlike okrug Split i Sarić Manda pok. Josipa iz Promine,
kumovi Jakov Vučemilović i Ivan Žeravica kao i g. Lovre Monti

-24.11.1770. vjenčani Sarić Ante i Zorić Ika,
kumovi Nikola Milošević i Ante Žulj

-08.01.1781. vjenčani Knežić Mate sin Petra iz drniške župe i Stanić Kata pok. Mate,
kumovi Jure Barić i Anđelo Sarić

-17.09.1787. vjenčani Čavlina Andrija pok. Ilije iz Promine i Ćaćić Kata kćer Gašpara,
kumovi Ilija Sarić i Jure Sarić

-25.11.1788. vjenčani Šimunović Ivan sin Jure i Sarić Ivana pok. Nikole,
kumovi Šime i Ilija Zrile

-19.10.1794. vjenčani Sarić Josip pok. Ivana i Šimić Ika kćer Petra,
kumovi ill. satnik carske milicije Rukavina i g. Andrija Vrdoljak

-27.10.1795. vjenčani Kranjac Nikola pok. Ivana i Sarić Kata pok. Luke iz Promine,
kumovi Jure Šegota i Andrija Šimić

-28.10.1799. vjenčani Žulj Ante sin Blaža i Matas Stana kćer Jakova,
kumovi Martin Sarić i Mijo Marić iz livanjske župe

-25.11.1807. vjenčani Vulić Božo sin Stipana Vulića iz župe Livno i Atlija Stana kćer Ilije Atlije iz župe Knin,
kumovi Pilip Žulj i Pilip Sarić

-22.11.1808. vjenčani Sarić Mijo sin Ante Sarića i Anić Manda kćer pok. Petra Anića,
kumovi Jure Stojanović i Grga Sarić

-08.06.1811. vjenčani Sarić Petar sin Mije Sarića i Bešlia Marija kćer Ante Bešlije,
kumovi Petar Aralica i Jere Grabo

-12.11.1818. - Anić Ante sin Andrije i Sarić Mara pok. Luke
svjedoci Josip Marić i Andrija Požar

-21.10.1822. - udovac Šegota Mijo pok. Jere (30 god.) i cura Sarić Matija pok. Mate (24 god.)
svjedoci Kapetan Ćaćić i Jure Šegota

-17.11.1825. - Šimić Filip i Šimunović Marija
mladoženja Filip Šimić, težak, 27 god., iz Golubića sa Br: 49, sin Nikole Šimića, težaka iz Golubića i Pere Vidović,
težakinje iz Biskupije
mladenka Marija Šimunović, težakinja, 25 god., rkt iz Kninskog Polja, kćer Ivana Šimunovića, težaka iz Kninskog
Polja i Ivane Sarić, težakinje iz Grahova
svjedoci Frane Dračar, zanatlija, iz Promine, nastanjen u Kninu na Br: 35 i Petar Šimić, težak, iz Golubića sa Br: 50
Napomena: Svi nepismeni

- 26.06.1827. - Čavka Ante i Alduk Jeka
mladoženja Ante Čavka, težak, 31 god., iz Promine, nastanjen u Kninu na Br: 59, sin Jure Čavka, težaka iz Promine
i Ane Sarić, težakinje iz Promine
mladenka Jeka Alduk, težakinja, 22 god., iz Sedramića, nastanjena u Kninu, kćer Ivana Alduka, težaka iz Sedramića
i Marije Bilić, težakinje iz Planjana
svjedoci Paško Bralić v.r., posjednik, iz Mirilovića, nastanjen u Kninu na Br: 59 i Ivan Čavka, težak iz Promine,
nastanjen u Kninu na Br: 41
Napomena: Svi nepismeni osim Paške Bralića

- 26.11.1827. - Sarić Mate i Grgić Marija
mladoženja Mate Sarić, težak, 22 god., iz Promine, Grahova, trenutno u Kninu na Br: 28, sin Mate Sarića, težaka iz
Promine, Grahova, trenutno u Kninu i Ane Žulj, težakinje iz Promine, Grahova, trenutno u Kninu
mladenka Marija Grgić, težakinja, 24 god., iz Vrpolja, kćer Ante Grgića, težaka iz Vrpolja i Marije Vučemilović, težakinje
svjedoci Mate Ante Dujić, težak, rođen i nastanjen u Kninu na Br:18 i Ante Marić, težak, posjednik, rođen i nastanjen
u Kninskom Polju na Br: 51
Napomena: Svi nepismeni

- 25.11.1828. - Požar Bartol i Sarić Kata
mladoženja Bartol Požar, težak, rođen u Potkonju 07.01.1804., nastanjen u Potkonju na Br: 5, sin Petra Požara, težaka iz Potkonja i Ivane Bajković, težakinje iz Promine
mladenka Kata Sarić, težakinja, rođena u Promini 13.11.1805., nastanjena u Potkonju, kćer Ivana Sarića, težaka iz
Promine i Marte Čavlina, težakinje iz Promine
svjedoci Mate Dujić, težak, posjednik, rođen i nastanjen u Promini na Br: 18 i Grgo Požar, težak, posjednik, rođen i
nastanjen u Potkonju na Br: 5
Napomena: Svi nepismeni

- 09.11.1831. - Šimunović Ante i Šimić Pera
mladoženja Ante Šimunović, težak, momak, rođen u Kninskom Polju 01.06.1801., nastanjen u Kninskom Polju na
Br: 31, sin Ivana Šimunovića, težaka iz Kninskog Polja i Ivane Sarić, težakinje iz Grahova
mladenka Pera Šimić, težakinja, cura, rođena i nastanjena u Golubiću 03.05.1812., kćer Petra Šimića, težaka iz
Golubića i Ane Ćaćić, težakinje iz Vrpolja
svjedoci Jakov Šimunović, težak, rođen i nastanjen u Kninskom Polju na Br: 34 i Petar Anić, težak, rođen i nastanjen
u Vrpolju na Br: 26
Napomena: Svi nepismeni

- 06.03.1832. - Jurica Pava i Sarić Kata
mladoženja Pava Jurica, težak, udovac sa Perinom Ćaćić, rođen u Vrpolju 06.06.1782., nastanjen u Vrpolju na Br:
40, sin Ante Jurice, težaka iz Vrpolja i Mande Madžar, težakinje iz Ljubča
mladenka Kata Sarić, težakinja, udovica sa pok. Nikolom Kranjcem, rođena u Promini 08.11.1785., kćer Luke
Sarića, težaka iz Promine i Matije Cicvarić, težakinje iz Drniša
svjedoci Dmitar Bjelja, krčmar, iz Žagrovića, nastanjen u Kninu na Br: 69 i Josip Madžar, težak, rođen i nastanjen u
Ljubču na Br: 9
Napomena: Svi nepismeni

- 03.07.1834. - Anić Šime i Sarić Ana
mladoženja Šime Anić, težak, momak, rođen u Vrpolju 01.12.1808., nastanjen u Vrpolju na Br: 35, sin pok. Grge
Anića, težaka iz Vrpolja i Kaje Marić, težakinje iz Kninskog Polja
mladenka Ana Sarić, težakinja, cura, rođena u Grahovu 01.05.1811., kćer Mate Sarića, težaka iz Grahova i Ane
Žulj, težakinje iz Grahova
svjedoci Ante Lain v.r., krčmar, rođen i nastanjen u Kninu na Br: 46 i Marko Anić, težak, rođen i nastanjen u Vrpolju
na Br: 40
Napomena: Svi nepismeni osim Ante Laina

- 15.10.1834. - Dučić Nikola i Knežević Manda
mladoženja Nikola Dučić, težak, momak, rođen u Kninu 16.02.1808., nastanjen u Kninu na Br: 39., sin pok. Ilije
Dučića, težaka iz Siverića i Marte Čavlina, težakinje iz Promine
mladenka Manda Knežević, težakinja, cura, rođena u Promini 10.06.1810., kćer Jure Kneževića, težaka iz Promine i
Kaje Sarić, težakinje iz Promine
svjedoci Andrija Gamberasi, težak, iz Prevjesa, nastanjen u Potkonju (na brdu Konj) i Josip Marić, težak, rođen i
nastanjen u Kninskom Polju
Napomena: Svi nepismeni

- 19.11.1834. - Šimunović Filip i Ujaković Pera
mladoženja Filip Šimunović, težak, momak, rođen u Kninskom Polju 25.03.1807., nastanjen u Kninskom Polju na Br:
33, sin pok. Ivana Šimunovića, težaka iz Kninskog Polja i pok. Ivane Sarić, težakinje iz Promine
mladenka Pera Ujaković, rkt, cura, rođena u Promini 25.06.1810., kćer pok. Ante Ujakovića, težaka iz Promine i
Ivane Zelić, težakinje iz Promine
svjedoci Josip Šimić i Marko Šimić, oba težaci, rođeni i nastanjeni u Golubiću na Br: 15
Napomena: Svi nepismeni

- 26.11.1834. - Požar Petar i Anić Marija
mladoženja Petar Požar, težak, momak, rođen u Potkonju 26.08.1804., sin pok. Ante Požara, težaka iz Potkonja i
Mande Šimić, težakinje iz Kapitula
mladenka Marija Anić, težakinja, cura, rođena u Vrpolju 06.06.1810., kćer Ive Anića, težaka iz Vrpolja i Jele Dujić,
težakinje iz Promine
svjedoci Ante Bilušić, težak, rođen i nastanjen u Promini i Božo Sarić, težak, iz Promine, nastanjen u Potkonju
Napomena: Svi nepismeni

- 25.11.1835. - Šegota Ante i Sarić Marta
mladoženja Ante Šegota, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju 10.06.1798., sin pok. MateŠegote, težaka iz
Vrpolja i Ane Kranjac, težakinje iz Vrpolja
mladenka Marta Sarić, težakinja, cura, rođena u Promini 01.02.1801., kćer pok. Filipa Sarića, težaka iz Promine i
Matije Perić, težakinje iz Promine
svjedoci Pavle Šegota i Nikola Šegota, oba težaci iz Vrpolja
Napomena: Svi nepismeni

- 07.02.1837. - Marić Nikola i Kardum Jela
mladoženja Nikola Marić, težak, momak, rođen i nastanjen u Kninskom Polju 29.09.1819., sin Ante Marića, težaka iz
Kninskog Polja i Mande Šimić, težakinje iz Golubića
mladenka Jela Kardum, težakinja, cura, rođena u Grahovu 1816., kćer Andrije Karduma, težaka iz Grahova i Ane
Sarić, težakinje iz Grahova
svjedoci Andrija Marić i Ilija Marić, oba težaci iz Kninskog Polja
Napomena: Svi nepismeni

- 11.11.1839. - Anić Božo i Dizdar Jela
mladoženja Božo Anić, težak, momak, rođen i nastanjen u Kosovu 17.10.1819., sin pok. Ante Anića, težaka iz
Vrpolja, nastanjenog u Kosovu i Mare Sarić, težakinje iz Promine, nastanjene u Kosovu
mladenka Jela Dizdar, težakinja, cura, rođena u Promini 31.10.1819., nastanjene u Kosovu, kćer Ivana Dizdara i
Lucije Juric, oboje težaci iz Promine
svjedoci Marko Konforta, težak iz Kosova i Mate Prgeša, težak iz Promine
Napomena: Svi nepismeni

- 10.11.1841. - Anić Jelić Nikola i Bakmaz Marija
mladoženja Nikola Anić Jelić, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju, sin Ivana Anića Jelića, težaka iz Vrpolja i
Ivane Bilić, težakinje iz Kninskog Polja
mladenka Marija Bakmaz, težakinja, cura, rođena u Kosovu, nastanjena u Vrpolju, kćer Marka Bakmaza, težaka iz
Promine i Margarite Sarić, težakinje iz Lukara
svjedoci Nikola Krvavica i Marko Krvavica, oba težaci iz Kapitula
Napomena: Svi nepismeni

- 28.12.1842. - Maričić Frane i Zelić Manda
mladoženja Frane Maričić, težak, momak, rođen i nastanjen u Potkonju 08.10.1820., sin Petra Maričića i Kate
Požar, oboje težaci iz Potkonja
mladenka Manda Zelić, težakinja, cura, rođena u Matasima 08.02.1823., nastanjena u Potkonju, kćer Nikole Zelića,
težaka iz Matasa i Ane Sarić, težakinje iz Lukara
svjedoci Ante Gambirosi i Mijo Požar, oba težaci iz Potkonja
Napomena: Svi nepismeni
Mladenka ima dozvolu Suda.

- 29.07.1843. - Šegota Ivan i Čulina Marija
mladoženja Ivan Šegota, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju 01.08.1816., sin Jakova Šegote, težaka iz
Vrpolja i Marije Šimić, težakinje iz Golubića
mladenka Marija Čulina, težakinja, cura, rođena u Grahovu 29.06.1820., nastanjena u Vrpolju, kćer Mije Čuline i
Mande Sarić, oboje težaci iz Grahova
svjedoci Paško Gašpić i Ilija Šegota, oba težaci iz Vrpolja
Napomena: Svi nepismeni

- 20.11.1843. - Anić Duje Josip i Marić Ana
mladoženja Duje Josip Anić, težak, momak, rođen u Kosovu 1821., sin Ante Anića, težaka iz Kosova i Margarite
Sarić, težakinje iz Lukara
mladenka Ana Marić, težakinja, cura, rođena u Kninskom Polju 20.11.1824., nastanjena u Kosovu, kćer Andrije
Marića, težaka iz Kninskog Polja i Marte Vučemilović, težakinje iz Cetine
svjedoci Marko Konforta i Ante Konforta, oba težaci iz Kosova
Napomena: Svi nepismeni

- 26.11.1845. - Gugo Nikola i Kardum Marija
mladoženja Nikola Gugo, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju, sin Josipa Guge i Jele Anić, oboje težaci iz
Vrpolja
mladenka Marija Kardum, težakinja, cura, rođena u Grahovu 07.01.1828., nastanjena u Vrpolju, kćer Ivana
Karduma i Jele Sarić, oboje težaci iz Grahova
svjedoci Ante Anić i Ivan Gugo, oba težaci iz Vrpolja
Napomena: Svi nepismeni

- 03.02.1847. - Ljubičić Ivan i Sarić Marija
mladoženja Ivan Ljubičić, težak, momak, rođen u Promini 29.07.1811., nastanjen u Kninu, sin Mate Ljubičića, težaka
iz Promine i Marte Vujčić, težakinje iz Razvođa
mladenka Marija Sarić, težakinja, cura, rođena u Promini 03.09.1825., nastanjena u Kninu, kćer Bože Sarića, težaka
iz Lukara i Mande Šimić, težakinje iz Kapitula
svjedoci Ivan Dračar, trgovac iz Knina i Grgo Barić, trgovac iz Kijeva, nastanjen u Kninu
Napomena: Mladenci nepismeni

- 16.01.1848. - Anić Božo i Šimunović Pera
mladoženja Božo Anić, težak, udovac, rođen i nastanjen u Kosovu 19.10.1819., sin Ante Anića, težaka iz Vrpolja i
Mare Sarić, težakinje iz Lukara
mladenka Pera Šimunović, težakinja, cura, rođena u Kninskom Polju, nastanjena u Kosovu, kćer Ive Šimunovića,
težaka iz Kninskog Polja i Jele Ćaćić, težakinje iz Vrpolja
svjedoci Ante Višić, težak iz Knina i Mijo Smiljanić, pravoslavac, težak iz Kosova
Napomena: Svi nepismeni

- 31.12.1848. - Grgić Nikola i Sarić Marta
mladoženja Nikola Grgić, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju, sin Pavla Grgića, težaka iz Vrpolja i Ivane
Maričić, težakinje iz Potkonja
mladenka Marta Sarić, težakinja, cura, rođena u Grahovu 14.02.1827., nastanjena u Vrpolju, kćer Ante Sarića i
Antonije Kardum, oboje težaci iz Grahova
svjedoci Ivan Lovrić, posjednik iz Knina i Paško Grgić, težak iz Vrpolja
Napomena: Svi nepismeni osim I. Lovrića

- 11.01.1849. - Požar Ivan i Ćorić Cvita
mladoženja Ivan Požar, težak, udovac, rođen i nastanjen u Potkonju, sin Ante Požara, težaka iz Potkonja i Mande
Šimić, težakinje iz Kapitula
mladenka Cvita Ćorić, težakinja, udovica, rođena u Promini, nastanjena u Potkonju, kćer Nikole Ćorića i Ane
Bakmaz, oboje težaci iz Promine
svjedoci Božo Sarić, težak iz Knina i Mate Batić, težak iz Potkonja
Napomena: Svi nepismeni

- 28.10.1849. - Šimić Nikola i Šegota Jela
mladoženja Nikola Šimić, posjednik, momak, rođen i nastanjen u Golubiću, sin Paške Šimića, posjednika iz Golubića
i Ivane Nakić, posjednice iz Kadine Glavice
mladenka Jela Šegota, posjednica, cura, rođena u Vrpolju, nastanjena u Golubiću, kćer Andrije Šegote i Stane
Ćaćić, oboje težaci iz Vrpolja
svjedoci Ivan Lovrić, posjednik iz Knina, Paško Aralica, posjednik iz Knina, Stevan Vujatović, posjednik iz Knina i
Đuka Sarić iz Grahova

- 01.12.1849. - Murtić Mate i Sarić Birgitta
mladoženja Mate Murtić, težak, udovac, rođen i nastanjen u Potkonju 17.09.1816., sin Grge Murtića, težaka iz
Potkonja i Božice Dizdar, težakinje iz Promine
mladenka Birgitta Sarić, težakinja, cura, rođena u Lukaru 15.07.1819., nastanjena u Potkonju, kćer Ivana Sarića, težaka iz Lukara i Šimice Samodol, težakinje iz Miljevaca
svjedoci Marko Rašković, rkt, civil iz Knina i Ivan Murtić, težak iz Potkonja

- 04.02.1850. - Požar Bartol i Jelovina Ivana
mladoženja Bartol Požar, težak, udovac, rođen i nastanjen u Potkonju, sin Petra Požara, težaka iz Potkonja i Ivane
Brajković, težakinje iz Promine
mladenka Ivana Jelovina, težakinja, cura, rođena u Biskupiji 17.04.1827., nastanjena u Potkonju, kćer Nikole
Jelovine, težaka iz Biskupije i Pere Perić, težakinje iz Lukara
svjedoci Božo Sarić i Ante Požar, oba težaci iz Knina
Napomena: Svjedoci nepismeni

- 02.05.1850. - Šimunović Filip i Maričić Marta
mladoženja Filip Šimunović, težak, udovac, rođen i nastanjen u Kninskom Polju, sin Ivana Šimunovića, težaka iz
Kninskog Polja i Ivane Sarić, težakinje iz Grahova
mladenka Marta Maričić, težakinja, udovica, rođena u Potkonju, nastanjena u Kninskom Polju, kćer Ivana Maričića,
težaka iz Potkonja i Ivane Anić, težakinje iz Vrpolja
svjedoci Filip Šimić, težak iz Golubića i Ante Šimunović, težak iz Kninskog Polja

- 22.11.1850. - Kunčević Božo i Sarić Perina
mladoženja Božo Kunčević, težak, momak, rođen i nastanjen u Kapitulu 09.01.1827., sin Jure Kunčevića i Marte
Cigić, oboje težaci iz Kapitula
mladenka Perina Sarić, težakinja, cura, rođena u Lukaru 20.11.1820., nastanjena u Kapitulu, kćer Ivana Sarića,
težaka iz Lukara i Šimice Samodol, težakinje iz Miljevaca
svjedoci Ante Melada, posjednik, iz Kaštela, nastanjen u Kninu i Ante Matić, težak iz Vrpolja

- 28.11.1850. - Šegota Mate i Čulina Marta
mladoženja Mate Šegota, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju, sin Nikole Šegote, težaka iz Vrpolja i Marte
Čulina, težakinje iz Grahova
mladenka Marta Čulina, težakinja, cura, rođena u Lukaru 28.01.1832., nastanjena u Vrpolju, kćer Josipa Čuline i
Ivane Sarić, oboje težaci iz Lukara
svjedoci Mate Lain, krčmar iz Knina i Mijo Šiklić, težak iz Knina

- 09.01.1851. - Šimunović Josip i Sarić Matija
mladoženja Josip Šimunović, težak, momak, rođen i nastanjen u Kninskom Polju 05.10.1824., sin Ive Šimunovića,
težaka iz Kninskog Polja i Jeke Gašpić, težakinje iz Vrpolja
mladenka Matija Sarić, težakinja, cura, rođena u Kninu 20.02.1828., nastanjena u Kninskom Polju, kćer Bože
Sarića, težaka iz Knina i Mande Šimić, težakinje iz Kapitula
svjedoci Ante Fumić, posjednik iz Knina, Stevan Matijašević, pravoslavac iz Knina, Josip Šimić, posjednik iz Knina i
Ive Lovrić, posjednik iz Knina

- 15.01.1851. - Jelić Petar i Zelić Manda
mladoženja Petar Jelić, težak, momak, rođen i nastanjen u Potkonju 22.05.1830., sin Paške Jelića, težaka iz
Potkonja i Marte Kunčević, težakinje iz Kapitula
mladenka Manda Zelić, težakinja, udovica, rođena u Matasima 08.02.1823., nastanjena u Potkonju, kćer Nikole
Zelića, težaka iz Matasa i Ane Sarić, težakinje iz Lukara
svjedoci Josip Ljubičić, posjednik iz Knina i Tomislav Zelić iz Matasa

- 23.02.1854. - Vrpolje - Anić Paško i Kotaraš Ilinka
mladoženja Paško Anić, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju 06.02.1818., sin Ilije Anića, težaka iz Vrpolja i
Antonije Džapo, težakinje iz Promine
mladenka Ilinka Kotaraš, rkt, težakinja, cura, rođena u Kovačiću 16.10.1833., nastanjena u Vrpolju, kćer Jovice
Kotaraša, težaka iz Kovačića i Anđelije Vukmirović, težakinje iz Vrbnika
svjedoci Božo Sarić, težak iz Knina i Stipe Čavka, sluga, iz Promine

- 22.11.1854. - Vrpolje - Ćaćić Ivan i Kardum Pera
mladoženja Ivan Ćaćić, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju 10.03.1826., sin Mije Anića, težaka iz Vrpolja i
Marte Vidović, težakinje iz Polače
mladenka Pera Kardum, težakinja, cura, rođena u Grahovu 1830., nastanjena u Vrpolju, kćer Ivana Karduma i
Marije Sarić, oboje težaci iz Grahova
svjedoci Ilija Vukčević, rkt, težak iz Knina i Ante Ćaćić, težak iz Vrpolja
- 07.11.1855. - Vrpolje - Kardum Mijo i Šegota Marija
mladoženja Mijo Kardum, težak, momak, rođen i nastanjen u Grahovu 1830., sin Ive Karduma i Marije Sarić, oboje
težaci iz Grahova
mladenka Marija Šegota, težakinja, cura, rođena u Vrpolju 1833., nastanjena u Grahovu, kćer Pavla Šegote i Božice
Ćaćić, oboje težaci iz Vrpolja
svjedoci Marko Kardum i Andrija Kardum, oba težaci iz Grahova

- 28.11.1855. - Vrpolje - Požar Petar i Matić Ivana
mladoženja Petar Požar, težak, momak, rođen i nastanjen u Potkonju 29.12.1840., sin Bartola Požara, težaka iz
Potkonja i Kaje Sarić, težakinje iz Lukara
mladenka Ivana Matić, težakinja, cura, rođena u Vrpolju 1836., nastanjena u Potkonju, kćer Ante Matića, težaka iz
Vrpolja i Filipe Jurić, težakinje iz Ljubotića
svjedoci Marko Sarić, težak iz Lukara i Božo Požar, težak iz Potkonja

- 30.08.1857. - Lain Jure i Bilić Cvita
mladoženja Jure Lain, težak, udovac, rođen u Lukaru 16.04.1809., nastanjen u Kninu, sin Petra Laina i Marte Sarić,
oboje težaci iz Lukara
mladenka Cvita Bilić, težakinja, udovica, rođena u Kninskom Polju 05.04.1816., nastanjena u Kninu, kćer Bartola
Bilića, težaka iz Kninskog Polja i Ane Jakovljević, težakinje iz Razvođa
svjedoci Ilija Šegota i Ante Grgić, oba težaci iz Knina

- 04.11.1857. - Vrpolje - Anić Marko i Čulina Agneza
mladoženja Marko Anić, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju 26.04.1828., sin Mije Anića, težaka iz Vrpolja i
Marte Vidović, težakinje iz Polače
mladenka Agneza Čulina, težakinja, cura, rođena u Grahovu 1840., nastanjena u Vrpolju, kćer Mije Čuline i Mande
Sarić, oboje težaci iz Grahova
svjedoci Josip Anić, težak iz Vrpolja i pravoslavac Nikola Čolović, gostioničar iz Tepljuha, nastanjen u Vrpolju

- 30.08.1857. - Lain Jure i Bilić Cvita
mladoženja Jure Lain, radnik, udovac, rođen u Lukaru u Promini 16.04.1809., nastanjen u Kninu, sin Petra Laina iz
Lukara u Promini i Marte Sarić
mladenka Cvita Bilić, radnica, udovica, rođena u Kninskom Polju 05.04.1816., kćer težaka Bartola Bilića iz Kninskog
Polja i Ane Jakovljević iz Razvođa
svjedoci Ilija Šegota iz Vrpolja nastanjen u Kninu i Ante Grgić iz Vrpolja nastanjen u Kninu

- 18.11.1858. - Sarić Ivan i Miloš Antonija
mladoženja Ivan Sarić, radnik, momak, rođen u Kninu 29.12.1830., nastanjen u Kninu, sin Jure Sarića, težaka iz
Knina i Lucije Živković, težakinje iz Drniša
mladenka Antonija Miloš udova krojača Panića, katolkinja, rođena u Cetini 1821., kćer pravoslavca Stevana Miloša,
težaka iz Cetine i pravoslavke Jeke Vuković iz Cetine, (promijenila vjeru 15.11.1858.)
svjedoci Nikola Dundović iz Knina i Ivan Fumiš, posjednik iz Knina

- 18.01.1860. - Sarić Božo i Bilandžija Manda
mladoženja Božo Sarić, težak, udovac, rođen u Promini 28.12.1800., nastanjen u Kninu, sin težaka pok. Andrije
Sarića iz Promine i pok. Matije Kovrlja iz Promine
mladenka Manda Bilandžija, udova Prgeša, rođena u Promini 18.03.1800., nastanjena u Kninu, kćer težaka pok.
Šime Bilandžije iz Promine i pok. Antice Bilušić iz Promine
svjedoci težak Paško Ćaćić Gašpić iz Knina i težak Ivan Svetina iz Knina

- 01.07.1860. - Perica Vranje i Sarić Crisanti Marija
mladoženja Vranje Perica, težak, momak, rođen u Promini 22.12.1838., nastanjen u Kninu, sin težaka pok. Marka
Perice iz Promine i Matije Čilaš iz Promine
mladenka Marija Sarić Crisanti, težakinja, cura, rođena i nastanjena u Kninu 14.01.1841., kćer težaka pok. Ivana
Križantia (Sarić) iz Knina i Lucije Živković iz Badnja
svjedoci kočijaš Mijo Tilić iz Knina i radnik Nikola Vrnže Anić iz Knina

- 24.11.1860. Vrpolje - Mandić Marko i Anić Matija
mladoženja Marko Mandić, seljak, momak, rođen i nastanjen u Grahovu 1832., sin težaka Mate Mandića iz Grahova
i Ivanice Sarić iz Grahova
mladenka Matija Anić, cura, rođena i nastanjena u Vrpolju 1841., kćer težaka Pave Anića iz Vrpolja i pok. Ike Marić
iz Kninskog Polja
svjedoci pravoslavac Mitar Bilbija iz Grahova i težak Andrija Mandić iz Grahova

- 11.11.1861. Vrpolje - Sarić Ivan i Ćaćić Pera
mladoženja Ivan Sarić, težak, udovac, rođen i nastanjen u Grahovu 11.03.1837., sin Ante Sarića iz Grahova i Anice
Ćaćić iz Vrpolja
mladenka Pera Ćaćić, težakinja, cura, rođena i nastanjena u Vrpolju 16.02.1844., kćer Ive Ćaćića iz Vrpolja i Kaje
Bilandžija iz Promine
svjedoci Bićo Kubat i Tanasije Kubat, pravoslavci iz Grahova

- 02.09.1862. Vrpolje - Šimunović Vranje i Sarić Pera
mladoženja Vranje Šimunović, konobar, momak, rođen i nastanjen u Kninskom Polju 1836., sin pok. Ivana
Šimunovića iz Kninskog Polja i Marte Čavka iz Kijeva
mladenka Pera Sarić, varošanka, cura, rođena u Kninu 20.02.1833., kćer Bože Sarića iz Knina i Mande Šimić iz
Golubića
svjedoci Mijo Tomić i Francesco Campobasi, posjednici iz Knina

- 06.10.1864. - Ivanović Ante i Kranjac Marta
mladoženja Ante Ivanović, radnik, momak, rođen i nastanjen u Kninu 13.06.1833., sin težaka Pave Ivanovića iz Gradaca i Kate Šegota iz Vrpolja
mladenka Marta Kranjac rođena Sarić, udovica, radnica, rođena i nastanjena u Kninu 1830., kćer Jakova Šarića iz
Contada i Mande Miljević iz Contada
svjedoci Pave Dučić, sluga iz Knina i Karlo Sekanina, žandar iz Knina

- 28.09.1865. - Gugo Tomo i Vulić Ana
mladoženja Tomo Gugo, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju 1830., sin pok. Ante Guge iz Vrpolja i Mande
Zelić iz Vrpolja (iz Matasa)
mladenka Ana Vulić, seljanka, udovica, rođena u Grahovu 1845., nastanjena u Vrpolju, kćer Marka Vulića iz
Grahova i Janje Sarić iz Grahova
svjedoci Paško Ćaćić, radnik iz Knina i Stanko Gugo, težak iz Vrpolja

- 13.02.1870. - Višić Ante i Bilušić Manda
mladoženja Ante Višić, krčmar, momak, rođen i nastanjen u Kninu 21.08.1846., sin pok. Ante Višića iz Knina i pok.
Marije Grbeša iz Knina
mladenka Manda Bilušić, težakinja, cura, rođena u Promini 04.02.1849., kćer pok. Blaža Bilušića iz Promine i pok.
Marije Maričić iz Potkonja
svjedoci Niko Ivas, pravoslavac i Ante Sarić, oba iz Knina

- 21.11.1870. - Sarić Stipan i Cigić Stana
mladoženja Stipan Sarić, težak, momak, rođen i nastanjen u Promini 13.05.1840., sin pok. Tadije Sarića iz Promine
i pok. Marte Lucić iz Promine
mladenka Stana Cigić, težakinja, cura, rođena u Kapitulu 10.01.1851., nastanjena u Promini, kćer Jose Cigića iz
Kapitula i Ike Murtić iz Potkonja
svjedoci Ante Sarić i Marko Sarić, oba težaci iz Promine

- 06.11.1870. - Anić Paško i Murtić Ika
mladoženja Paško Anić, težak, momak, rođen i nastanjen u Vrpolju 04.06.1848., sin Marka Anića iz Vrpolja i Matije
Maričić iz Potkonja
mladenka Ika Murtić, težakinja, cura, rođena u Potkonju 12.03.1853., nastanjena u Vrpolju, kćer pok. Mate Murtića
iz Potkonja i pok. Birgite Sarić iz Promine
svjedoci Ivan Gamberasi, građanin iz Knina i Jure Maričić, seljak iz Potkonja

- 11.01.1874. - Musić Mijo i Bagić ud. Anđa
mladoženja Mijo Musić, gostioničar, udovac, rođen i nastanjen u Kninu 22.09.1819., sin pok. Marka Musića iz Knina i
pok. Lucije Petković iz Knina
mladenka Anđa udovica pok. Ive Bagića, gostioničarka, rođena i nastanjena u Kninu 1930., kćer pok. Josipa Babića
iz Skradina i pok. Pere Matijić iz Skradina
svjedoci Marko Sarić iz Promine i Ivan Brille, trgovac iz Knina

- 18.08.1874. - Bule Marko i Požar Ana
mladoženja Marko Bule, težak, udovac, rođen i nastanjen u Ljubču 24.04.1838., sin pok. Petra Bule iz Ljubča i pok.
Anice Vidović iz Polače
mladenka Ana Požar, težakinja, cura, rođena u Potkonju 22.07.1849., nastanjena u Ljubču, kćer pok. Bore Požara
iz Potkonja i pok. Kate Sarić iz Lukara
svjedoci Nikola Madžar i Petar Madžar, oba težaci iz Ljubča

- 09.01.1876. - Musić Miho i Dučić Marija
mladoženja Miho Musić, posjednik, udovac, rođen i nastanjen u Kninu 22.09.1819., sin pok. Marka Musića, obrtnika
iz Knina i pok. Lucije Petković, težakinje iz Knina
mladenka Marija Dučić, posjednica, cura, rođena i nastanjena u Kninu 18.08.1850., kćer pok. Nike Dučića, obrtnika
iz Knina i pok. Mande Knežević, težakinje iz Oklaja
svjedoci Niko Miočević iz Knina, Marko Sarić iz Lukara, Mile Živković iz Knina i Marko Širko iz Knina

- 07.05.1876. - Vicić Nikola i Kranjac Marija
mladoženja Nikola Vicić, službenik, udovac, rođen u Vrlici 1839., nastanjen u Kninu, sin pok. Bože Vicića iz Vrlike i
pok. Anice Mrčela iz Kljaka
mladenka Marija Kranjac, obrtnica, cura, rođena i nastanjena u Kninu 25.12.1856., kćer pok. Luke Kranjca, težaka iz
Knina i Marte Sarić, težakinja iz Medjana
svjedoci Miće Aralica i Jašo Bilić, oba iz Knina
"Odredom C.k. Kotarskoga Suda od 29 travnja 1876. pod Br:2811. nepunoljetnica djevojka vjenčata bi."

- 27.09.1876. - Kunčević Petar i Krvavica Anica
mladoženja Petar Kunčević, težak, momak, rođen i nastanjen u Kapitulu 13.11.1852., sin Bože Kunčevića iz
Kapitula i Pere Sarić iz Grahova
mladenka Anica Krvavica, težakinja, cura, rođena i nastanjena u Kapitulu 05.05.1856., kćer pok. Nikole Krvavice iz
Kapitula i Marije Grgić iz Kninskog Polja
svjedoci Paško Ković i Joso Kunčević, težaci iz Kapitula
"Odredbom C.k.K. Suda 9.rujna 1876. Br:5665 nepunolitnica divojka bi vinčata."

- 27.10.1876. - Krvavica Šime i Vulić Stoja
mladoženja Šime Krvavica, težak, udovac, rođen i nastanjen u Kapitulu 1832., sin pok. Paške Krvavice iz Kapitula i
Jeke Batistić iz Zvjerinca
mladenka Stoja Vulić, težakinja, cura, rođena u Grahovu 1857., nastanjena u Kapitulu, kćer Marka Vulića iz
Grahova i pok. Janje Sarić iz Grahova
svjedoci Joso Cigić i Niko Krvavica, težaci iz Kapitula
"Zaručnica pribignuta od zuluma iz Turske vinčata po dozvoli oca joj živućega."

- 28.10.1877. - Bule Nikola i Bračić Luca
mladoženja Nikola Bule, težak, udovac, rođen i nastanjen u Ljubču 1841., sin pok. Petra Bule iz Ljubča i Stane
Vidović iz Biskupije
mladenka Luca Bračić, težakinja, cura, rođena u Biskupiji 1850., nastanjena u Ljubču, kćer pok. Vranje Bračića iz
Biskupije i Matije Anić iz Vrpolja
svjedoci pravoslavac Tome Marianović iz Ljubča i Niko Sarić iz Knina

- 25.11.1877. - Maričić Paval Tadia i Murtić Pera
mladoženja Paval Tadia Maričić, težak, momak, rođen i nastanjen u Potkonju, 14.07.1856., sin Marka Maričića iz
Potkonja i marte Marić iz Kninskog Polja
mladenka Pera Murtić, težakinja, cura, rođena i nastanjena u potkonju 20.07.1855., kćer pok. Mate Murtića iz
Potkonja i pok. Birgite Sarić iz Lukara

- 20.11.1879. - Zore Ivan i Bračić Pera
mladoženja Ivan Zore, težak, neoženjen, 24 god., rođen i nastanjen u Promini, sin Petra Zore iz Promine i Pere
Sarić iz Grahova
mladenka Pera Bračić, težakinja, cura, 24 god., rođena i nastanjena u Biskupiji, kćer pok. Ivana Bračića iz Biskupije i
Marte Jukić iz Vrpolja
svjedoci Jako Zore iz Matasa i Vasilj Šeat iz Vrbnika

- 05.09.1880. - Čavka Petar i Sarić Marija
mladoženja Petar Čavka, obrtnik, momak, pismen, rođen i nastanjen u Kninu 19.11.1856., sin Josipa Čavke, težaka
iz Knina i Kaje Vejić iz Kijeva
mladenka Marija Sarić, težakinja, cura, 21 god., rođena u Promini, nastanjena u Kninu, kćer Ilije Sarića iz Promine i
Anice Slavica iz Velušića
svjedoci Robert Odak v.r., obrtnik iz Knina, pravoslavac Jovan Bukorović iz Biskupije i Josip Šimunović iz Vrpolja
"Nepunoljetna dievojka bi vinčata usljed dozvolenja c.k. Sirotiskog Suda dne 3 Rujna 1880. Br:6840."

- 05.06.1881. - Sarić Nikola i Bešević Jela
mladoženja Nikola Sarić, obrtnik, pismen, momak, rođen i nastanjen u Kninu 17.09.1858., sin obrtnika Ivana Sarića
iz Knina i Antice Milaš iz Vrlike
mladenka Jela Bešević, katolkinja, cura, rođena i nastanjena u Kninu 24.07.1857., kćer pravoslavca Ante Beševića
iz Petrova Polja i Marije Cvitić, pravoslavke iz Knina
svjedoci Ermenegildo Bilić, posjednik iz Knina i Ante Brkljača, posjednik iz Knina
"Maloljetna Vierenica bi vinčata dozvolom c.k. Kot.Suda 20.05.1881.Br:4015."

- 17.07.1881. - Dučić Ante i Kulić Ana
mladoženja Ante Dučić, obrtnik, udovac, rođen i nastanjen u Kninu, sin Nike Dučića iz Knina i Mande Knežević iz
Oklaja
mladenka Ana Kulić, sluškinja, cura, rođena u Promini, nastanjena u Kninu, kćer Stipana Kulića iz Razvođa i Anđe
Sarić iz Lukara
svjedoci Antun Madirazza za g. Petra Boglića ljekarnika iz Knina i Šime Aralica trgovac iz Knina

- 24.11.1881. - Kunčević Jure i Grgić Kata
mladoženja Jure Kunčević, momak, rođen i nastanjen u Kapitulu 15.01.1857., sin Bože Kunčević iz Kapitula i Pere
Sarić iz Lukara
mladenka Kata Grgić, cura, rođena i nastanjena u Kninskom Polju 1862., kćer Andrije Grgića iz Vrpolja i Kate Grgić
iz Vrpolja
svjedoci Petar Kunčević iz Kapitula i Niko Ćuruvija, pravoslavac iz Kovačića
"Maloljetna djevojka bi vinčata usljed dozvolenja c.k. Kotarskog Suda dne 24.Studenog 1881. Br:8166."

- 23.07.1882. - Marin Ive i Perica Mara
mladoženja Ive Marin, čuvar tamnice, udovac, rođen i nastanjen u Kninu 02.09.1851., sin obrtnika Ante Marina iz
Knina i Luce Ilijaš iz Šibenika
mladenka Mara Perica, građanka, cura, rođena i nastanjena u Kninu 04.10.1863., kćer zidara Frane Perice iz Knina
i Maše Sarić iz Knina
svjedoci Ermenegildo Bilić, posjednik, Ante Brkljača i Josip Šimunović

- 08.10.1885. - Sarić Mate i Bračić Božica
mladoženja Mate Sarić, momak, rođen i nastanjen u Grahovu u Bosni 23.10.1854., sin Stipana Sarića iz Grahova i
Jele Barišić iz Grahova
mladenka Božica Bračić, težakinja, cura, rođena u Biskupiji 17.05.1857., nastanjena u Grahovu, kćer Ivana Bračića
iz Biskupije i Marte Jukić iz Vrpolja
svjedoci Marko Sarić i Ivan Sarić, oba iz Grahova

- 15.08.1886. - Gucchia Arturo i Perica Ana
mladoženja Arturo Gucchia, drvodjelac, momak, rođen u Zadru 23.12.1859., nastanjen u Kninu, sin nepoznata oca i
majke Amalije Gucchia iz Zadra
mladenka Ana Perica, posjednica, cura, rođena i nastanjena u Kninu 03.07.1866., kćer zidara Frane Perice iz Knina
i Matije Sarić iz Knina
svjedoci Mile Krvavica i Niko Sarić, oba iz Knina

- 08.01.1888. - Sarić Križanti Niko i Čipin Marija
mladoženja Niko Sarić Križanti, udovac, rođen i nastanjen u Kninu 15.02.1858., sin Ivana Sarića Križantia, nadničara iz Knina i Antice Milas, nadničarke iz Knina
mladenka Marija Čipin, cura, rođena u Promini 02.10.1867., nastanjena u Kninu, kćer pok. Ivana Čipina iz Bogetića
u Promini i pok. Stane Anić iz Vrpolja
svjedoci Petar Valleš, sudac iz Zadra, nastanjen u Kninu i Niko Matković, trgovac iz Vrbanja na Hvaru, nastanjen u
Kninu

- 06.01.1889. - Jelovina Ilija pok. Ivana i Vidović Cvita
mladoženja Ilija Jelovina, težak, momak, 22 god., rođen i nastanjen u Biskupiji 10.03.1867., sin pok. Ivana Jelovine
iz Biskupije i Ane Ćiverica iz Golubića
mladenka Cvita Vidović, težakinja, cura, 23 god., rođena i nastanjena u Polači 20.03.1866., kćer Ivana Vidovića iz
Polače i Marte Krvavica iz Kovačića
svjedoci Andrija Bračić iz Biskupije i Ivan Sarić iz Knina

- 03.02.1889. - Ćorić Mate i Dogan Marija
mladoženja Mate Ćorić, posjednik, udovac, 40 god., rođen i nastanjen u Promini 21.07.1849., sin Jakova Ćorića iz
Promine i pok. Anice Sarić iz Grahova
mladenka Marija Dogan, cura, 23 god., rođena i nastanjena u Kninu 13.08.1866., kćer varošanina Ivana Dogana iz
Knina i Mande Skelin iz Miljevaca
svjedocima vlastoručni potpisi nečitki

- 17.11.1889. - Tilić Josip i Kulić Ana
mladoženja Josip Tilić, c.k. sudbeni činovnik, momak, 33 god., rođen 17.02.1856., nastanjen u Kninu, sin Josipa
Tilića iz Knina i Mande Dujić iz Knina
mladenka Ana Kulić, građanka, udovica, 35 god., rođena u Promini, nastanjena u Kninu, kćer Stjepana Kulića iz
Promine i Anđe Sarić iz Promine
svjedoci Marko Slavić, trgovac iz Knina, Paško Šimunović i Josip Bulat, svi iz Knina

- 01.09.1890. - Šimunović Josip i Gamberasi Kata
mladoženja Josip Šimunović, posjednik, momak, 25 god., rođen u Vrpolju 21.03.1865., nastanjen u Kninu, sin
posjednika Frane Šimunovića pok. Ivana iz Kninskog Polja i Pere Sarić pok. Bože, posjednica iz Lukara
mladenka Kata Gamberasi, posjednica, rkt, cura, 21 god., rođena i nastanjena u Kninu 04.12.1869., kćer posjednika
Ante Gamberasia pok. Damjana iz Knina i posjednice Mare Mianović pok. Šime iz Drniša
svjedoci E. M. i Stanko Kurir, poštanski činovnik iz Šibenika, nastanjen u Kninu

…nastavlja se…


Kako da učenje ne bude mučenje!

tapirman.blog.hr

Želiš li učiti i popraviti svoje ocjene za srednju školu ili faks, ali neznaš od kud početi?

Moraš imati stalno i udobno mjesto za rad, makni sve što ti može smetati (mobiteli, kompjutori, televizori) i onemogućavati rad, postavi si plan koji znaš da ćeš moći ostvariti (nemoj si postaviti cilj kojeg nećeš moći ostvariti, naprimjer učiti 6 sati). Rasporedi gradivo za učenje. Ako je lekcija velika, podijeli je na manje dijelove i uči dio po dio, a na kraju ponovi sve zajedno. Raspodijeli vrijeme za učenje, razmisli koliko vremena ti treba da naučiš svaki predmet. Vodi bilješke i natuknice te podcrtavaj najvažnije. Pred kraj ponavi sve što si danas učio. I za kraj nagradi se ako si napravio sve što si trebao.

Sve više Nijemaca vegetarijanaca

indijanka-vegetarijanka.blog.hr

U zemljama EU sve je više ljudi koji se okreću bezmesnoj prehrani, a među vodećima je Njemačka, što mnoge veoma čudi jer radi se o državi koja je dom oko 1,500 vrsta kobasica. Ipak, iako zanimanje za meso opada, još uvijek je mnogo onih koji ga vole, naravno, pa je tako prijedlog Zelenih 2013. godine došao na veliko protivljenje jer su htjeli da se u sve državne ustanove uvede dan u tjednu kada bi svi obroci bili bez mesa. Iako su neki optimisti zbog ove vijesti i kažu: zrno po zrno pogača… statistika kaže sljedeće: potrošnja mesa po jednom Nijemcu pala je prošle godine na prosječnih 60,1 kg sa 62,8 kg u 2011. godini. Ovo je još uvijek više od svjetskog prosjeka, ali je opet mnogo manje nego što pojede prosječni Amerikanac, koji pojede duplo više od Nijemca. Prema nekim izjavama, ljudima je dosta lošeg tretiranja životinja i niza skandala vezanih uz mesnu industriju. Primjerice, u siječnju ove godine oko 50,000 ljudi izišlo je na ulice Berlina kako bi tražili bolje uvjete za životinje te se izjasnili protiv masivne poljoprivrede za uzgoj stoke i genetski modificiranih organizama.

Više informacija o svemu na:

https://www.yahoo.com/food/germans-ditch-sausage-for-soya-over-health-117689951236.html

Druga vrsta nasilja

nenasilje.blog.hr

Mislim da u procesu rješavanja problema nasilništva i općenito priče o nasilju među vršnjacima najčešće govorimo o fizičkom nasilju. Ono se kao smatra najgorim i najtežim. A nije vjerujte mi. Mnogo teže i mnogo gore je psihičko nasilje u kojem žrtva gubi samopouzdanje i moć za suprotstavljanje. To ne ostavlja modrice i polomljene kosti. To slama dušu, a da to niko ne vidi. Ako se požalimo nastavniku, on kaže da su to dječje igre, ako se požalimo direktoru ili pedagogu, kažu nam da bespotrebno pravimo problem i dramimo. I nekada je to prestajalo sa odlaskom iz škole jer bismo imali drugo društvo i mogli da nekako izborimo se s tim pritiskom, ali danas to ne prestaje. Traje 24 sata kroz društvene mreže i elektronsku komunikaciju. E to je najgore nasilje koje ne ostavlja fizički trag a koje prijeti da uništi cijelu jednu generaciju.

Aida

JESU LI HRVATI SIGURNI U VLASTITOJ DOMOVINI?

obrucnabacvi.blog.hr

I.

Poljoprivrednik Mladen Varga (51) iz Hlebina čudom je ostao živ nakon što mu je gastarbajter Nikola Todorović (65) pucao u glavu dok je u ponedjeljak poslijepodne radio u polju u mjestu Gabajeva Greda.

Hrvatski branitelj i otac petero djece od sigurne se smrti spasio sâm jer je trčao, koliko je uspio skupiti snage, prema drugom polju gdje je bio sumještanin koji je pozvao Hitnu pomoć. A Todorović je za njim ispalio još dva metka te se na mjesto zločina vratio s nožem, no tamo su ga umjesto ranjenog Varge dočekali policajci.

ooooooooooo

U ruci je držao ilegalni pištolj koji je uperio u njega. Čuvši izrečenih par nepovezanih uvreda, Mladen je protrnuo i ne razmišljajući sišao s traktora ne bi li Todorovića primirio i uzeo mu pištolj. Došlo je do naguravanja te se, vidjevši da napadač ne odustaje, odlučio sakriti iza traktora i pobjeći. Ali dok se okretao, Todorović ga je nastrijelio u potiljak. Nastala je borba za goli život. Todorović je pokušavao pucati i dalje, a Nikola je sav zakrvavljen trčao preko polja. Izbjegao je dva metka, a Todorović je ostao bez municije.
Supruga se boji osvete

- U susjednom polju bio je drugi susjed koji je mužu pomogao. Odveo ga je do prve kuće gdje je stigla Hitna pomoć. Nikola je otrčao kući i navodno se brzo vratio s nožem. S njim je u kući bila njegova žena, koja možda nije ni znala što je naumio i što je dotad učinio. Samo da se netko od njegove familije sad ne krene svetiti ako je istina da će ostati u zatvoru do daljnjega - zabrinuta je supruga ranjenog čovjeka.
Kod Nikole cijeli arsenal

U pretresu Nikolina voznog parka te podravskog imanja na koje dolazi nekoliko puta godišnje iz Njemačke, policajci su pronašli i oduzeli pištolj, dvije puške, 230 metaka, 58 lovačkih patrona i tri optička ciljnika.

Kazneno će odgovarati za pokušaj teškog ubojstva te nedozvoljeno držanje oružja. Završio je kod pritvorskog nadzornika te mu je istražna sutkinja varaždinskog Županijskog suda odredila pritvor.

Komentari:

Petar Ravlić · Top Commenter
Gdje god je srbin smrdljivim opankom gljivario, tamo se ređao kriminal, intrige, primitivizam, nerad, nepravda,silovanja, bolest i rat.

Janko Horvat · Top Commenter
Ma kakvo sudstvo, oni su najobičniji lešinari. Čini se meni da će uskoro svaki Hrvat nositi kolt ili nešto slično za samoobranu. Na primjer u Švicarskoj je ozakonjeno da svaka kuća ima oružje za samoobranu alii obranu države jer nemaju vojsku. Budući da kod nas država ne funkcionira, narod će se također morati početi braniti sam, kao u Americi gdje su to ozakonili. Hajde uđite u Americi u susjedovo dvorište?

Cro Mica · Uništitelj - YU u Z.D.S.
Ništa se tu ne broji. Nitko ne implicira da su svi srbi četnici. Mada se ovih dana stječe takav dojam. No, svi četnici, jesu srbi a ovaj primjerak, svakako je četnik i to iz originalne postave 1945. Vjerojatno, centarfor !

i t.d.

Jut., 21.5.15.


II.

TERORIZAM KUCA NA VRATA - SIGURNOSNI SUSTAV SPAVA


KLICA je žrtva plaćenika iz BiH, Srbije ili - Hrvatske?!

U okrutnom terorističkom činu sudjelovalo je najmanje deset obučenih terorista.
Je li moguće da država članica NATO-a i EU-a na svoj prostor pušta
teroriste - plaćene ubojice, iz BiH ili Srbije...ili ne želi priznati da i u njoj samoj
djeluju plaćenici, ostaci Udbe ili Kosa?!

Kakav je to ministar unutarnjih poslova koji nakon hladnokrvne likvidacije časnika HV-a
u Sesvetama nije držao potrebnim obratiti se javnosti?!

S. Jagodnjak, 7D, 15.5.15.

20

sri

05/15

Slatko zavaravanje

nachtfresser.blog.hr

Slatko spašava stvari, dokle, ne znam. Idemo u još jednu akciju, sad kad su nas mediji uvjerili da ne valja, krećemo spašavati izravnu demokraciju. Neki misle da ljudska glupost nije zadana i da se stvari mogu mijenjati promjenom okolnosti, gledam original golotinju Woodstocka po prvi put, dokumentarac, necenzuriran, neiskasapljen, divno je kako su pokvareni ljudi svih ovih godina brinuli da se djeca ne pokvare.

Go u Folki i još po negdje

gogame.blog.hr

Folka 19. 05. 2015.

Bio je ovo nešto drugačiji utorak goa u Knjižnici 'Ivane Brlić Mažuranić' u Folnegovićevom naselju u Zagrebu. Svaki utorak ovdje od 17 do oko 19:30 moguće je igrati ili naučiti igrati go. Voditelji su u tome, u poslijednje vrijeme, Mladen i Vladimir.
Vladimir je, nažalost, ovaj puta bio sprijećen doći.
Odmah po dolasku uhvatila me voditeljica knjižnice teta Mirta. Knjižnica se uključuje preko Gradskih knjižnica u gradsku akciju 'Pravo doba'. Tema vodilja te akcije je život u trećoj životnoj dobi.
Kao primjer čovjeka u trećoj životnoj dobi, a koji godinama djeluje na širenju igre Go, predlažu me da sudjelujem opisom toga rada u knjižnici. Prihvatio sam, jer svaka dobra riječ o Gou je za mene blagodat. Go je više od igre.
Pa eto, u petak 22. 05. 2015. od 12 sati nastupaju na Velesajmu Knjižnice Grada Zagreba u sklopu čega će se čuti i o igri Go.
Dogovorismo sudjelovanje Goa, kad evo Damjana. Vidim ga ovdje nakon skoro dvije godine. Zadnji susret sa goom mu je bio na turniru na Filozofskom fakultetu, kada je izgubio sve partije. Nije lako izgubiti, ali ostaju tragovi zanimljivosti i ljepota igre. Nisam ga trebao puno nagovarati za partiju. I odigrali smo jednu sa puno priče, uputa, analiza i opisa. Morao je otići ranije. Ostao sam sa osjećajem da ćemo se uskoro ponovo sresti za pločom uz ovu lijepu igru.


Lijevo: Damjan ponovo uz Go.
Desno: Ivan i Oto otkrivaju ljepote crnih i bijelih kamenčića.

Proletjela je tuda i Lana odigravši jednu na 9x9. Podsjeća me na vjetar.
Za kraj današnje igre goa u Folki dolaze Ivan i Oto. Ivan mi kaže da je već to igrao, a Oto da mu je to prvi susret sa Goom. Uzimam dvije 9x9 i lrećemo sa dvije istovremene. Pokazujem, objašnjavam, odgovaram na pitanja i slažemo crne i bijele kamenčiće do prvoga zarobljavanja. Vidim da im ovo nije tek puko stavljanje kamenčića na sjecišta crta na pločama. Svidjelo im se i nadam se skorim novim igrama goa sa njima.
I još jedna radosna vijest. Tokom lipnja, srpnja i kolovoza će se opet ovdje igrati vikend go-turniri.

... i po nešto još

- U ponedjeljak 18. 05. 2015. održali smo prezentaciju Goa na Edukacijsko Rehabilitacijskom Fakultetu u Zagrebu.
- U petak 15. 05. 2015. predstavljen je Go posredstvom Gradskog Poglavarstva Siska pedagoškim radnicima koji rade sa djecom sa teškoćama u razvoju, a izražena je i namjera prema redovnim školama i okupljalištima mladih. Tu slijede dalje aktivnosti na razvoju igranja goa.
- Branko pokreće igranje goa u Lipovljanima. Radilo bi se na Osnovnoj školi. Priprema se u rujnu 1. Otvoreni go-turnir Lipovljana.
- U četvrtak 21. 05. 2015. Ranko organizira demonstraciju borilačkih vještina, kojih je trener. Zna on i Go. Ustupiti će mjesto i Gou. Mjesto događanja će biti Osnovna škola grofa Janka Draškovića, Vrapčanska 7 (sa lijeve strane gledajući prema sjeveru). Sa Črnomerca autobus 225 "Gornje Vrapče". Početak u 17:00.
- Da, da, da, ima toga još; i to nekako sve više ovdje u nas.

bl. Muradenu

Apokalipsa danas

indijanka-vegetarijanka.blog.hr

Dramatične fotografije koje dolaze iz svih krajeva svijeta koje svjedoče o razmjerima ljudske destrukcije :

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3085183/Apocalypse-Shocking-photos-mankind-s-destruction-planet.html

Statistika

Zadnja 24h

15 kreiranih blogova

296 postova

652 komentara

282 logiranih korisnika

Trenutno

7 blogera piše komentar

33 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se