novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

23

čet

10/14

PITANJE

obrucnabacvi.blog.hr

Je li Ovan Jusupov gledao dokumrntarni film "USTAŠE"?
Redatelja Jakova Sedlara.

Glede svog položaja u društvu, morao je ili će morati.
Film će mu puno pomoći u samoobrazovanju, učenju povijesti.
Sve u životu, a povijest je učiteljica života, počiva na uzroku i posljedici, najprije uzrok, a onda posljedica.
Nikako obrnuto.

Kod Ovana Jusupova sve je obrnuto.
A ipak vlada. I puni džepove. Novcem gladnoga hrvatskoga naroda.
A dekroatizira Hrvatsku. Koju ne voli.
A voli novac i časti.

I brat mu Stevmes.

Što ovdje, na našim trgovima, u našim dvorištima, u našim uredima, na našim pašnjacima, u našim planovima, na našim bistama, u našim šumama, u izgubljenim spaljenim i izbrisanim hrvatskim selima, na našim morima, na našim svjetionicima...ne valja?
Ne valja što nema Hrvata.
A nema ih jer su poklani. Kao ovce od vukova. Kao zečevi od lovaca.

Europsko ekipno prvenstvo u gou 2014/15.

gogame.blog.hr

Liga C - 5. sezona

Treću sezonu za redom sudjelujemo u Ligi C. U njoj se ntjeće za 23. do 34. mjesta.
Ove se sezone, kao pridruženi član Europske Go Federacije, uključila i ekipa Južne Afrike. Go nas sjedinjuje.
Naša je vrsta startala vrlo uspješno. Poprilično za to možemo zahvaliti žrijebu, ali je to pridonijelo većoj natjecateljskoj motivaciji.
Po kategorijama reprrezntativaca najjače ekipe su: Južna Afrika i Ujedinjeno kraljevstvo. Mi po tome pripadamo sredini ove lige.
Pgledajmo rezultate i stanje poslije dva odigrana kola.1. kolo - Utorak 30. 09. 2014.
Spain - South Africa 2:2
Ireland - Lithuania 1:3
United Kingdom - Greece 3:1
Croatia - Kazakhstan 4:0
Bulgaria - Iceland 3:1
Portugal - Cyprus 1:2

Croatia - Kazakhstan 4:0 ( rezultati po pločama )
Zoran Mutabžija (akebono) 2 dan - Damir Ganeyev (Sufinkusu) 3 kyu 1:0 ( predajom )
Daniel Zrno (quetzy) 1 kyu - Yerlan Baimukhametov (San12Kaz) 5 kyu 1:0 ( +48.5 )
Damir Medak (dmedak) 6 kyu - Alexander Bukh (Zoigo) 5 kyu 1:0 ( predajom )
Marko Popovic (mpopovic) 7 kyu - Ramil Ganeyev (kapparyu) 8 kyu 1:0 ( +7.5 )

2. kolo - Utorak 21. 10. 2014.
South Africa - Cyprus 4:0
Iceland - Portugal 2:2
Kazakhstan - Bulgaria 0:4
Greece - Croatia 1:3
Lithuania - United Kingdom 1:3
Spain - Ireland 4:0

Greece - Croatia 1:3 ( rezultati po pločama )
Konstantinos Michailidis (Crates) 1 kyu - Zoran Mutabžija (akebono) 2 dan 0:1 ( +19.5 )
Dimitrios Satkas (notevenbad) 5 kyu - Mladen Smud (Muradenu) 1 kyu 0:1 ( predajom )
Petros Zazanis (easylifer) 5 kyu - Daniel Zrno (quetzy) 1 kyu 0:1 ( predajom )
Dionisios Sema (Mathsnails) 7 kyu B Damir Medak (dmedak) 6 kyu 1:0 ( +18.5 )

Stanje nakon dva odigrana kola je:
Board Points Game Points
Mj. Team G BP 1 2 3 4 Pen W-D- L P
1. Croatia 2 7 2 2 2 1 0 2-0-0 4
Bulgaria 2 7 2 2 2 1 0 2-0-0 4
3. United Kingdom 2 6 2 1 2 1 0 2-0-0 4
4. South Africa 2 6 2 1 2 1 0 1-1-0 3
5. Spain 2 6 1 2 1 2 0 1-1-0 3
6. Lithuania 2 4 1 2 0 1 0 1-0-1 2
7. Cyprus 2 1 1 0 1 0 1 1-0-1 2
8. Iceland 2 3 1 1 0 1 0 0-1-1 1
9. Greece 2 2 0 0 0 2 0 0-0-2 0
10. Ireland 2 1 0 0 1 0 0 0-0-2 0
11. Kazakhstan 2 0 0 0 0 0 0 0-0-2 0
12. Portugal 2 -1 0 0 1 2 4 0-1-1 0
Sllijedeći nam je protivnik Litva 18. 11. 2014.
Detaljnije na http://pandanet-igs.com/communities/euroteamchamps

Gladijatori - vegetarijanci

indijanka-vegetarijanka.blog.hr

Gladijatori su bili borci u Starom Rimu koji su izvodili razne borbe mačevima, kopljima i sličnim koristeći se različitim borilačkim vještinama. U početku bi borba bila zaustavljena kod pojave krvi, a kasnije se vodila dok netko od dvojice ratnika ne umre. Znanstvenici sa Sveučilišta Bern u Švicarskoj i Sveučilišta Beč u Austriji istraživali su kosti gladijatora koje su pronađene zatrpane u Turskoj i stare su oko 1,800 godina. Na temelju istraživanja pokazalo se da je većina hranjena uglavnom vegetarijanskom hranom, ponajviše ječmom, grahom i pšenicom, što opravdava stari naziv za gladijatore, a koji je bio 'ječmeni ljudi'. Kod većine postoje tek tragovi, ako i to, mliječne prehrane ili prehrane mesom. Osim što su najviše jeli navedene namirnice, također su mnogo pili piće koje se pravilo od pepela određenih biljaka, a taj napitak je korišten kako bi kosti brže zarašćivale i kako bi im se tijelo brže oporavljalo od svih vrsta ozljeda.

Više o istraživanju na:

http://www.bbc.com/news/education-29723384

22

sri

10/14

SIN I SAN SINIŠE GLAVAŠEVIĆA

domena.blog.hr

Image and video hosting by TinyPic

Uvijek kad pomislim da se desničari i njihovi istomišljenici ne mogu više moralno srozati nego što do sada jesu, oni me ugodno iznenade, pa se spuste još niže. Najnoviji uradak sponzoriranih stožeraša je „Akcija Trešnjevka“ gdje s šačicom izmanipuliranih, ali i onih koji jako dobro znaju što rade, traže ostavku ministra branitelja. I to ne bi bilo niša čudno (u nekoj normalnoj demokraciji je to sasvim legalno) da se nisu tako gnjusno i odvratno obrušili i na dijete Siniše Glavaševića, poginulog heroja Domovinskog rata. To jednostavno graniči s ludilom.

Njih dvjestotinjak, uopće ne znam kako bih te spodobe nazvao, a koji su samovoljno uzurpirali pošteno ime „hrvatski branitelj“ koristeći ga za svoje potrebe srozavši ga u očima građana, i kojima nitko pristojan ne može objasniti da je rat završio prije više od dvadeset godina, žali i tuguje za sukobima i borbama, pa u ime svih nas ostalih branitelja beskompromisno pljuje po grobu poginulog radijskog izvjestitelja. (Podsjeća me to jako na uhićenje i prebijanje Branka Borkovića i Mile Dedakovića koje su svojedobno organizirali pripadnici iste političke stranke.)
Iako ih podržava i Crkva, što nije nikakva tajna, tim ljudima ništa nije sveto; svim snagama bore se vratiti na vlast one koji ih i plaćaju, a koji su nas desetljećima opljačkali i doveli nas do dna. Zastrašujuća je ta njihova otvorena upornost u zlu, ali je i upozoravajuća. Ona je indikator i mjerilo koliko ima nakarada koje su se okoristile za vrijeme vladavine HDZ-a, a kojima silno nedostaju izgubljene beneficije, političke pozicije i društveni statusi.

Nakon jučerašnje smrti jedne izmanipulirane prosvjednice (koja je vjerojatno organizatorima došla kao naručena) sada slijedi pompozno defiliranje i potpora onih koji su sav taj cirkus i osmislili; Markač je već obišao jadnike koji se u njihovo ime smrzavaju pod šatorima, sad je na redu Đakić, pa onda svi redom, sve do Karamarka i kandidatkinje za predsjednicu koja o braniteljima i Domovinskom ratu zna koliko i Ava Karabatić o teoriji struna. Čudesno je i to koliko ih građana podupire, baš kao što je pravo čudo i posljednja anketa prema kojoj 55% puka smatra da je Milan Bandić uhićen iz političkih razloga, a ne zbog kriminala. A možda tu i nema čuda; kada se vidi takva jedna neumitna statistika onda se svakako moramo zapitati jesu li ti lopovi, kriminalci i prevaranti zaista sami krivi ili smo i mi ti koji im obilno pomažemo i snosimo još veći dio krivice i odgovornosti od njih samih. Zapravo, potpuno sam siguran da je baš tako.

I što sad? Šutjeti i trpjeti, gledati kako idioti silom pokušavaju dovući na vlast stranku protiv koje se još uvijek vodi kazneni postupak i čiji je šef još u zatvoru ili jasno i glasno stvari nazvati onakvima kakve one jesu? Stvar osobnog odabira. Ipak, ako ste propustili staviti se na pravu stranu 1991. sada imate lijepu priliku to ispraviti, ne zbog sebe nego zbog svoje djece. Sjetite se samo antifašista, a posebno fašista koji i dan-danas cvile i plaču zbog vlastitog krivog odabira 1942. Požurite, prilike se ne ukazuju često, generacijski možda samo jedanput-dvaput… :)

21

uto

10/14

Nije snimljena nezgoda sa suknjom

nachtfresser.blog.hr

Počeo me danas na twitteru pratiti srpski novinar koji živi i radi u Berlinu. Zadnje vrijeme stalno srećem ljude kojima malo zavidim na ostvarenju životnih snova. Pošteno rečeno možda bih i ja neki ostvario kad bih ih imao. I ovo ljeto u Berlinu me zateklo pitanje koje me prati, što bih volio raditi kad bih mogao birati, a da se od tog može preživiti.
Ne da mi se više maštati kad ne mogu birati, a od onog što volim ne može se preživiti.
I u slobodnim školama učenici nose uniforme, ova generacija malo ispred i uz pomoć moje sjebala je valjda sve što se dalo sjebati. Svaki dan uživati do neizvjesnog sutra, bez primisli o prekosutra, ne mislite tako, ne bojte se, doći ćete i vi na red. Idu mi na živce novinari što se šprdaju s budućnošću Bandićeveg psa.

Kako postići sreću?

budan.blog.hr


Kako postići sreću?

XIV Dalaj Lama Tenzin Gyatso
Ivančica Krivdić

Iz: časopisa Nova Akropola, broj 54

Nova-Akropola-Casopis-Filozofija-Humanizam-Kultura-kako-postici-srecu-xiv-dalaj-lama-tenzin-gyatsoTradicija dalaj lame kao duhovnog vođe Tibeta i tibetanskog naroda potječe iz XVI. stoljeća kada dolazi do uspona budističke škole Gelug Pa1.

Tenzin Gyatso još je kao dvogodišnji dječak prepoznat kao tulku, utjelovljenje Buddhe Samilosti, u pokrajini Amdo na sjeveroistoku Tibeta. U dobi od 15 godina, 17. studenog 1950. g., i službeno je proglašen Četrnaestim Dalaj Lamom.

Izbjegavši u Indiju 1959. godine zbog kineske okupacije Tibeta, nastavio se nenasilno boriti za njegovu slobodu zbog čega je 1989. godine primio Nobelovu nagradu za mir.

Iako za sebe skromno kaže da je tek običan budistički svećenik – ni više ni manje, velika duhovna snaga i bogato osobno životno iskustvo učinili su ga autentičnim učiteljem tibetanskog naroda, ali i mnogobrojnih poklonika diljem svijeta. Danas njegove pouke s podjednakim poštovanjem primaju ne samo predstavnici svih vjeroispovijesti nego i ateisti. Čest je gost svjetskih državnika i najistaknutijih znanstvenika. Neumorno putujući, povezuje kontinente i narode ukazujući na probleme našeg doba i mogućnosti njihovog rješavanja.

SUVREMENO DRUŠTVO

U svojim tekstovima i predavanjima Njegova Svetost Dalaj Lama ističe kako ga susreti s ljudima iz čitavog svijeta podsjećaju na temeljnu jednakost svih ljudi: bez obzira na rasnu i religijsku pripadnost, obrazovanje, materijalno i imovinsko stanje, svi želimo biti sretni i ne patiti. No, suvremeni način života sve nas više udaljava od tog cilja. Dalaj Lama navodi dva osnovna razloga: pretjeranu težnju za materijalnim bogatstvima i međusobnu otuđenost. Mnogo je onih, kaže, koji sreću nastoje pronaći u stalnom materijalnom stjecanju. U svojoj zaokupljenosti, gube početni san o sreći i ostaju u začaranom krugu, rastrgani željom za daljnjim stjecanjem i sigurnom budućnosti. Ovakav način traganja za srećom i životnom sigurnosti često završava mentalnom i emotivnom patnjom pri čemu nezadovoljstvo, brige, nesigurnost, depresija i sebičnost postaju čovjekove prevladavajuće osobine.

Suvremeni način života, naglašava Dalaj Lama, također vodi otuđenju jer se uslijed sve veće materijalne neovisnosti stvara osjećaj prividne neovisnosti članova obitelji, odnosno zajednice općenito. Kao primjer otuđenja Dalaj Lama navodi: “Nekad smo u vrijeme žetve u pomoć pozivali rodbinu, dok danas jednostavno pozovemo nekog poduzetnika.”Posljedica toga je, kaže Dalaj Lama, svijet u kojem umjesto osjećaja zajedništva i pripadnosti, nailazimo na visok stupanj osamljenosti i otuđenja koje rađa patnjom i samo nas udaljava od onog početnog cilja – sreće. Ali, za razliku od elementarnih nepogoda i prirodnih pojava poput starenja i smrti na koje ne možemo utjecati, negativne pojave suvremenog načina života koje nas udaljuju od istinske sreće moguće je ukloniti.

Ako pažljivije pogledamo, kaže Dalaj Lama, vidjet ćemo da se uzroci ovih negativnosti nalaze u zanemarivanju onog što nazivamo svojom nutarnjom dimenzijom. “Što time želim reći?Postoji tendencija stvaranja stava da nam samo ono materijalno može osigurati zadovoljstva koja tražimo. No, pružena zadovoljstva bit će ograničena na razinu tjelesnih osjeta. Ako je točno da se mi ljudska bića ne razlikujemo od životinja, onda je takav stav ispravan. Međutim, budući da je naša vrsta vrlo kompleksna, osobito s obzirom na činjenicu da posjedujemo misli i osjećaje jednako kao što posjedujemo sposobnosti imaginacije i kritike, očito je da naše potrebe nadilaze čistu osjetilnost… Problemi koji dolaze izvana, poput ratova, zločina i nasilja, kao i oni koji dolaze iznutra poput duševne patnje, neće se riješiti sve dok zanemarujemo svoju nutarnju dimenziju.”

ISTINSKA SREĆA I UNUTARNJI MIR

Dakle, jedini mogući put do istinske sreće leži u nama samima. Ova činjenica objašnjava paradoks da postoje ljudi koji su nezadovoljni unatoč svom materijalnom blagostanju, kao i oni koji su sretni unatoč najtežim životnim okolnostima. Osnovno obilježje istinske sreće jest nutarnji mir, kaže Dalaj Lama, zahvaljujući kojemu, bez obzira na vanjske poteškoće, naš osjećaj sreće neće biti uzdrman.

Za nutarnji mir temeljan je naš stav prema vanjskim okolnostima. Naime, vanjske okolnosti ne možemo uvijek promijeniti ili prilagoditi sebi, ali možemo promijeniti naš stav prema njima.

Velik izvor nutarnjeg mira, a time i izvorne sreće, naše je djelovanje. Dalaj Lama napominje kako u želji za posjedovanjem predmeta ili uživanjem u životu nema ničeg izrazito lošeg. To je dio čovjekove prirode koja želi vidjeti, dodirnuti, posjedovati. Problem, kaže Dalaj Lama, nije u materijalizmu, nego u prihvaćenoj pretpostavci da potpuno zadovoljstvo nastaje iz osjetilnih zadovoljstava. Važno je prepoznati da zadovoljavanje želja koje se rađaju iz osjetilne ugode samo rađa novim željama. Također, otkrivamo da su ova zadovoljstva kratkotrajna i traju sve dok se ne rodi neka nova želja ili se osjećaji jednostavno ne istroše. Analizirajući svoje želje i nastojanja te djelovanje potrebno da bi se one zadovoljile, zaključujemo da ih je nužno vrednovati i razmotriti njihove posljedice po nas i druge. U tom procesu spontano se, kaže Dalaj Lama, postavlja pitanje naše etičnosti. Moralno djelovanje je, objašnjava, ono pri kojem se suzdržavamo nanijeti bilo kakvu štetu tuđem doživljavanju ili očekivanju sreće. Zašto je to važno? Budući da svako naše djelovanje ima univerzalnu dimenziju, a time i mogućnost utjecaja na tuđu sreću, etičnost je ona koja osigurava da nećemo naškoditi drugima. Etičnost omogućuje istinsku sreću i nas i drugih. Nasuprot tome, nastojeći udovoljiti isključivo vlastitim željama i zacrtanim životnim ciljevima bez osvrtanja na sreću onih koji nas okružuju, mi zapravo onemogućavamo vlastito dostizanje trajne sreće. Jer, …unutrašnji mir i istinska sreća o kojoj govorim kaže Dalaj Lama, uključuju brigu za druga bića i velikuosjetljivost na njihovu patnju.“

Da bismo ostvarili svoje etično djelovanje, potrebni su nying - suosjećanje koje podrazumijeva ljubaznost, blagost, velikodušnost i toplinu srca, te sň pa, što se najčešće prevodi kao “strpljivost”, ali doslovno znači “sposoban oduprijeti se”. To je sredstvo kojim vježbamo istinsku nenasilnost. Sň pa je odlučna suzdržanost, drugim riječima, onaj tko nastoji na strpljivoj suzdržanosti odlučan je ne popustiti negativnim impulsima koji se manifestiraju kao razorne emocije u obliku srdžbe, mržnje, želje za osvetom, protivi se želji za povređivanjem, te na zlo ne uzvraća zlim. Ova strpljivost se ne smije poistovjetiti s pasivnošću, nego upravo suprotno. Onaj tko aktivno nastoji na strpljivoj suzdržanosti u stanju je bolje i ispravnije prosuditi, i dati odgovarajući nenasilan odgovor, od onoga koji se prepušta negativnim emocijama i mislima. Iz toga vidimo da se radi o nečemu suprotnom od plašljivosti koja nastaje kad zbog straha izgubimo samopouzdanje ili razboritost.

Zato, ističe Dalaj Lama, želimo li doista biti sretni postoji samo jedan put – put vrline. Temelj vrline je moralna disciplina. Na Tibetu postoji izreka da je koračanje putem vrline teško poput vođenja magarca uzbrdo. Zadatak nije lak, jer vrlina se izgrađuje malo po malo, kao što se kuća gradi ciglu po ciglu. Dalaj Lama savjetuje: “Njegujući naviku brige za dobrobit drugih te provodeći nekoliko minuta svakog jutra u šetnji razmišljajući o vrijednosti vođenja naših života na moralan i discipliniran način, dobar je početak dana… Isto se može primijeniti na kraju dana kada ispitujemo koliko smo u tome bili uspješni. Takvom disciplinom učvršćujemo svoju odlučnost u nepopustljivosti prema samima sebi.”

Ukoliko zaista želimo pridonijeti istinskoj sreći samih sebe i bića kojima smo okruženi, moramo ustrajati u dobrim djelima. Jednostavno rečeno, najvažnije od svega je biti dobro ljudsko biće. Jer, kaže Dalaj Lama, Znate, pozitivna djela se ne događaju sama od sebe. Da se ostvare moramo uložiti napor. Mi moramo uložiti napor. To ne može nitko drugiumjesto nas… To je odgovornost svakoga od nas…“

MOLBA

U konačnici, odluku o vlastitoj istinskoj sreći i njezinom dijeljenju s bližnjima uvijek donosimo sami. Ni bogovi, ni sudbina, ni bilo tko od ljudi ne mogu nas na to primorati. Postoje tek primjeri velikih ljudi koji nam, poput zvijezda u noći, ukazuju na put. Zato Dalaj Lama savjetuje: “Sklapajući svoje ruke obraćam se čitatelju s molbom da svoj život proživi što smislenije. Uzmognete li, učinite to vezujući se uz ono duhovnoŽivite to iskreno i bez oklijevanja, i malopomalo, korak po korak bit ćete sposobni promijeniti svoje navike i sklonosti te ćete manje misliti na vlastite uskogrudne ciljeve, a više na druge. Čineći to, otkrit ćete da doista uživate mir i sreću.

Napustite svoju zavist, odbacite želju za pobjedom i likovanjem nad drugima. Umjesto toga, pokušajte činiti dobroBudite jednostavni, otvoreni i pokušajte biti bez predrasudaNe govorim to kao osoba s posebnim moćima i sposobnostima. Nemam ih. Govorim kao ljudsko biće: ono koje, kao i vi, želi biti sretno i ne patiti.“

_____________________

1 Gelug Pa (“Žute kape“) je jedna od škola budizma koju je osnovao Tsongkhapa (1357. – 1419.), veliki učitelj i reformator tibetanskog budizma. Tsongkhapa uvodi strog moralni kodeks i celibat čime sprečava nasljedno upravljanje samostanima, a između ostalog uvodi žuto-crvene redovničke odore sa žutim kapama po kojima je škola i dobila ime. Škola Gelug Pa polazi od izvornog Buddhinog učenja čije je osnovno načelo univerzalna samilost.

---------------------------------

http://www.nova-akropola.hr/

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/

20

pon

10/14

Stepenice za nigdje

nachtfresser.blog.hr

Drugarica ih je primjetila u starom gradu, ja sam samo fotkao. Lijepo je pored toliko besmislenih puteva neki i zorno prikazati. Umjetnici i arheolozi se igraju, u gradu su ruševine, u modi poderotine "in".

Nema naslova

malimikula.blog.hr

idemo,,samo veselo,,Na planincah sončece sije,
na planincah sončece sije,
na planincah sončece sije,
na planincah luštno je.

Gor pojejo drobne ptičke,
gor pojejo drobne ptičke,
gor pojejo drobne ptičke,
gor pojejo ptičice.

Gor cvetejo rožice bele,
gor cvetejo rožice bele,
gor cvetejo rožice bele,
gor cvetejo rožice.

Nova ekipa

ap-placenici.blog.hr


Placenici
foto: Dedo

Ovu nedjelju na trening je prema najavama trebalo izaći dvadesetak ljudi. A onda odjednom u dva dana desetak ljudi otkaže dolazak. Jedan koji vozi dvojicu bolest u obitelji, četvrti koji vozi petog mora na put, šesti silaža, sedmi, osmi, deveti se napili... itd. No kako to obično biva u životu, kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore. U subotu navečer javlja nam se jedna ekipa za zajednički trening. Odmah na prvu dijelimo svjetonazore o loadoutima i linijama zapovjedanja. Dečki su do sad uglavnom radili urbane terene, ali snašli su se i u šumi. Pojačavamo ih sa dva (i pol) Plaćenika i krećemo na suprotne strane terena. Rezultat u rasporedu 5,5 prema 5 dobro uigranih Plaćenika mogao se očekivati. Mjenjane su strane terena, mjenjani su pravci napredovanja, mjenjani su rasporedi u liniji, mjenjana je taktika... ali razultat je bio isti. Nakon četiri borbe, rezultat je 4:0 za uigraniju ekipu. No kako kod nas i inače nema predaje, ne odustaje se do kraja. Nema pada morala i zadnju borbu grizemo kao i sve prije nje. Uz bitnu razliku, odabiremo malo rjeđi dio šume. Naizgled tako banalna svar u konačnici se pokazala ključnom za pobjedu. Tek tu je naša linija profunkcionirala i sa združenim nastupom grupe, iz igre su izbacivani jedan po jedan borac "suprotne" strane. To je to. Mladići su skontali kako se radi posao. Slijedi piva u lokalnoj birtiji, razmjena podataka za forum i dogovor za sljedeću nedjelju. Kad ćemo dati paljbenu potporu našoj podružnici 47. Koja je ovu nedjelju na vlastitoj koži mogla iskusiti što znači anti-Plaćenička propaganda. No to ih nije spriječilo odraditi vlastiti trening. Kao ni podružnicu 49. Samo tako nastavite braćo Plaćenici, nema predaje. Posebice ne nekakvim gejsofterima... rolleyes

Placenici
foto: Toma

19

ned

10/14

Međugorje u pjesmi i ljubavi - 9

idragi28.blog.hr

9 - Škola ljubavi

Život ima smisla samo ako je usmjeren,
na putu koji vodi konačnom cilju života.
Bog je praizvor i cilj našeg života, zato
smisao nalazimo ako svakog dana
ponovo polazimo od svoga počela
i svom se počelu uvijek vraćamo.
Svakog dana oslškujemo naloge,
i pitamo se koji nalog danas imam.
Kada slušamo Božju riječ, i primamo
njegovo poslanje, naše djelovanje
puno je ljubavi, smisla i blagoslova.

Danas su mnogi gluhi na riječ,
stoga nijemi, jer nemaju što reći.
Odatle toliki nesporazumi, odbačeni.
Ako slušamo i primamo Božju riječ,
sve zadatke On će sa nama ostvariti,
jer Bog govori, i govoreći stvara.
Božja riječ poslana na zemlju ne vraća
se dok ne donese očekivani plod.
Riječ ima svoje zakone, put i svrhu.
Riječ se po ljubavi želi utjeloviti u nama
i učiniti nas pripravnim za nove riječi.
Riječ navješćuju oni koji se otvore,
oni u kojima se riječ utjelovila.

Marija, kao majka govori jer ljubi svoje.
Ona upućuje poruke s ljubavlju svima, a,
govor izrečen s ljubavlju stvara odgovor.
Oni koji su oživljeni riječju, riječ proživljavaju,
i tako postaju slični onom od koga riječ primaju.
Marija je zato Božji govor ljubavi nama,
u njoj je riječ tijelom postala u stvarnosti,
i tako postala najljepša riječ Božja nama.
Ona je poziv nama na nova vremena,
poziv da sa izabranom prihvatimo izabranje,
poziv da s majkom živih i života prihvatimo život,
jer smo i mi na njezinom putu govora ljubavi,
na putu Božjeg govora, novog neba i nove zemlje...

"Ako me tko ljubi, držat će moju riječ,
i moj će ga Otac ljubiti; k njemu
će mo doći i kod njega se nastaniti.
Tko mene ne ljubi, ne drži mojih riječi.
Riječ koju slušate nije moja, već od Oca
koji me posla - ovo sam vam govorio
boraveći s vama. A Branitelj, Duh Sveti,
kojega će Otac poslati zbog mene,
naučit će vas sve i sjetiti vas svega
što vam rekoh" (Iv. 23-26)

....15 godina POP-a....

elyca.blog.hr

....ovaj je vikend u Splitu bio iznimno zabavan... Udruga MoST, slavila je 15 godina POPa ....oprostit će mi Đordana ...žena stoljeća.... velika žena koja se bori srcem i dušom za sve one koji su na marginama ovog društva... za siromaše, beskućnike, mlade s problemima u ponašanju.... i ovo POP je Posebni Odgojni Postupak .... (super kratica) ...

... dok se jednima pomaže, jer im je pomoć potrebna, a institucionalno to ne mogu riješit.... drugima pomaže na način da im pruža mogućnost volontiranja, tako malo slova, a tako velika ljepota davanja.......prekrasni ste! ...divne ste... Hvala Vam!

(ovo pišem zato jer su nas cijelo večer častili fritulama koje smo grickali dok smo plesali uz živu svirku)...puno njih će ovo komentirat dobronamjerno ili zločesto.... dobronamjerni su oni koji znaju da volontirajući, oblikujemo sebe kao ljude....a zlonamjernici će pomislit na volonterske udruge američkih bogataša iz raznih serija, kazat da se radi o preseransu radi veličanja sebe... e pa njima poručujem da su egotriperi upravo oni koji su nas doveli do toga da se skromni i samozatajni ljudi tiho povezuju i pomažu ....

...sve je danas okrenuto naopačke...imamo krive predodžbe o životu... od obitelji pa nadalje... bitno je imati...imati...imati... imati novac, status, dobre ocjene u školi.... škola je sve, samo ne odgojna ustanova... pa zbog toga ne čudi što je Policijska uprava Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji s Gradom, opet organizirala Sajam mogućnosti.... pokazala je mladima da imaju mogućnost da se bave raznim aktivnostima...

...da jedre...veslaju.......bave se sportom..."skupljaju pokale"......uče strane jezike...otkrivaju nove stvari.......plešu od najranije dobi....... Kako piše u obrazloženju "Program je usmjeren na prevenciju zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja. Projekt je namijenjen učenicima četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola, te njihovim roditeljima."

....žao mi je što ne mogu nabrojat sve koji su "izlagali" svoj rad u suboti na Rivi.... ali je za svaku pohvalu .... život prolazi pored nas brzinom munje...i ne možemo sve sami... trebamo katkad pomoć...a kad ne možemo nazvat GSS........potražimo volontere.......ops...ovaj se igra s lopticom ...zaslužio je malo igre.... odoh ja s prijateljicama malo na sunce :-)

18

sub

10/14

BLOGERSKA KRITIKA BLOGERA

domena.blog.hr

Image and video hosting by TinyPic

Pojava nije nova, ljudska je i razumljiva, ali treba pisati o njoj jer tema je interesantna, poučna i tiče se sviju nas; postoji jedan veći dio blogera koji rado kritiziraju druge blogere, a da i sami nisu sposobni prihvatiti kritiku na svoj račun.

Ako bismo pravili neku površnu analizu došli bismo do zaključka da se to radi iz nekoliko razloga. Prvi je dobronamjeran; i sam često dobijem privatnom poštom na mejl neku sugestiju ili kritiku gdje sam u tekstu svojeg posta pogriješio, radilo se to o kakvoj priči ili eseju. Nikada se na takve primjedbe nisam ljutio, usvojio sam ih ako su bile na mjestu, ispravio dio teksta, lijepo zahvalio i – idemo dalje. Drugi je razlog neslaganje s onim što se napiše što je isto tako prihvatljivo; nismo svi isti i svi imamo svoje mozgove iz kojih proizlaze naši stavovi i mišljenja. Treći je razlog zloba i zločestoća; postoje oni koji, bez obzira na temu i ispravnost ili istinitost postavljene teze u postu nameću neko svoje suprotno mišljenje, ne konstruktivne rasprave radi nego isključivo zbog svađe i prepirke. Mogao bih čak i imenovati nekolicinu njih, tih dugogodišnjih svađalačkih blogera, ali im sada jednostavno ne želim davati na važnosti.
Na kraju, postoji i velik naših blogerskih kolega koji su shvatili da će masovnim komentiranjem tuđih blogova/postova i apostrofiranjem pojedinih „top“ blogova postići veću čitanost svojeg vlastitog bloga. Pri tom ne ulazim u kvalitetu i količinu napisanog; jednostavno, radi se o onima koji bi na brzinu htjeli dostići status „top“ blogera, onima kojima ego i taština diktiraju da poduzmu sve kako bi postali blogeri dana, tjedna ili da se njihov tekst barem dva-tri puta mjesečno nađe u rubrici „vijesti s bloga“ – onoj koja preporučuje. Naravno da je i to ljudski, kompetitivnost i natjecanje dio su naše osobnosti.

Ne prozivam nikog posebno, ali evo samo jedan od primjera, tek toliko da se vidi da ne pišem napamet: kod blogera Toco 1980 ostavio sam komentar, odnosno primjedbu na njegovu kritiku ostalih blogera. U njoj nisam bio ni bezobrazan, ni zlonamjeran – samo sam mu svojim primjedbama skrenuo pozornost na način kojim kritizira svoje kolege. Ispravno sam predvidio da će moj komentar biti istog časa izbrisan što se i dogodilo, a što dotičnog automatski svrstava u onu posljednju kategoriju blogerskih fejk-kritizera, onih koji svojom kritikom provociraju nastojeći na sebe skrenuti pozornost. Okej, i to je ljudski, ali ako smo nekakva zajednica, pa makar bili nevidljivi, anonimni i virtualni, ipak bi bilo lijepo držati se nekih osnovnih pravila, prije svega onog jednog koje vrijedi i u normalnom realnom svijetu – ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi. Jednostavno je i ne boli :)Izložba strip tabli i ilustracija Esada Ribića

ppaksu.blog.hr

Image and video hosting by TinyPic

Pozivam sve one koji su blizini na izložbu strip tabli i ilustracija Esada Ribića

Otvorenje izložbe je u Vukovaru, javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom, 21. 10. 2014. sa početkom u 19 sati.
Inače izložba je otvorena od 21. 10. 2014. do 10. 11. 2014. godine.

Image and video <br />
hosting by TinyPic

E sad, ja vas neću daviti s tim kad se rodio Esad, kad je počeo crtati, tko su mu bili uzori, gdje objavljuje i zašto objavljuje. Neću Vas uopće daviti s tim i drugim podacima, jer jednostavno ukucate u google Esad Ribić i sve saznate ako Vas zanima.
I na kraju, vidimo se u Vukovaru na izložbi.

Image and video hosting by TinyPic

P.S. ako još neko čeka molera nastavak ubrzo slijedi.

Do čitanja

17

pet

10/14

Preferencijalno glasanje

samohranamajka.blog.hr

Ja mislim da bi svaki građanin trebao imat svoju jednočlanu partiju, svog predstavnika, zastupnika, predsjednika i premijera prema isključivo svojim preferencijama, koje bi hranio, oblačio, obuvao, plaćao im dnevnice i PR-agencije (dobro, to je danas preko Interneta skroz jednostavno i jeftino). To bi bilo onako baš preferencijalno. Zabranila bih udruživanje više od jednog i pol građanina, jer dvojica/dvoje/dvije bi već bila konspiracija, a vidjeli smo da to ne valja.

Od predloženih kratica MMF, EK i ECB (Plodovi zemlje (kako znakovito!) najoštrije protestiram protiv MMF-a jer ima dva M i već se na prvi pogled vidi da tu nešto ne štima, a s obzirom na vječnu unutarnju i vanjsku borbu među spolovima, jasno je da je riječ o tome da netko nekome uvaljuje dva para muda pod bubrege.
Nadalje, EK mi se ne sviđa jer mi zvuči kao: "Ej, kume!", a i to mi nekako ima previše vonja na zavjeru.

ECB je nekako najsimpatičnija jer ima tri slova od prvih deset valjda svake latinske abecede u Europi, tako da ju mogu naučiti i prvašići već u prvom pologudištu prvog razreda, ali to onda dovodi druge dvije u nepovoljan položaj jer se djeci već od prvog razreda nameće kao najjednostavniji izbor.

Ali ni to nije dobro jer je opet nijh više od jedan i pol. Zato bi ja da se svak registrira sa svojim inicijalima. Ako bude više istih inicijala, onda se stavljaju wingdingsi uz to i lijepo se svi registriraju s R u kružiću i sami odgovaraju za sva sranja koja izvrše, izgovore i napišu. Samo nek' mi netko ne kaže da bi takav sustav preferencijalnog glasanja preskupo koštao. Ne kupujem!

Prigodni broj:
Contrapunto bestiale...

Mislim, ima boljih glazbenih inačica, ali ova mi je baš PRIGODNA. Vizualno, svi zajednog, jedan jedan za sve, venju (iliti mjesto održavanja) Baskija, Španjolska i, jasno, nagrada i ivent: European Grand Prix Association For Choral Singing

samohranamajka®

15

sri

10/14

Skupljanje propolisa

apikultura.blog.hr

Jedan od načina prikupljanja propolisa - jednostavnim skidanjem propolisa pčelarskim nožem.
Slika 1. Skidanje (struganje) propolisa s bočne stijenke hranilice. Izvor: Apikultura

Statistika

Zadnja 24h

15 kreiranih blogova

486 postova

664 komentara

364 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

20 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se