novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

21

pet

11/14

289. ČUJEM DA JE DANAS SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE PA, GLEDAJUĆI KAKO SE UGAŠENOM SVIJEĆOM MISLI DONIJETI SVJETLO, PITAM SE, AKO SOL OBLJUTAVI, ČIME ĆE SE ONA OSOLITI...

b-612.blog.hr

Trebali smo se naći kod njega, ali Nenad je rekao da nije pri sebi, nego da je na mostu.
– Obilježava se godišnjica rušenja Masleničkoga mosta pa sudjeluješ u tome, dobri čovječe?
– Naravno da ne. Znaš da nitko ne pamti Domovinski rat i zlodjela što ih je Hrvatska u njemu pretrpjela.
– Pa što onda radiš na mostu, dobri čovječe?
– Gledam Savu i razmišljam.
Uplašio sam se da razmišlja o bacanju u Savu pa sam ga nagovorio da dođe u VVB.
– Razmišljao si o bacanju u Savu?
– Naravno da ne. Gledao sam rijeku kako protječe i tješio sam se da je i sve drugo prolazno. Idem sada do zahoda. Opet moram gledati malo vodu kako istječe.
Koji sam ja kreten. Došlo mi je da se bacim u Savu.
Zaključio sam da ubuduće neću pretpostavljati, nego ću pitati.
Došao je Matko i pitao je što ćemo popiti.
– Meni ono moje, a pretpostavljam da će i Nenad svoje.
Baš nisam karakter.
Srećom, Nenad se vratio iz zahoda pa nisam morao dalje analizirati svoju krhku narav.
– Kaj je bilo? Zašto si gledao kako voda otječe?
– Pripišalo mi se. Zar mora odlazak u zahod imati dublji smisao?
– Zašto si gledao Savu.
– Zbog hrvatskog školskog sustava.
– Ima logike.
– Klince zatrpavamo mnoštvom nepotrebnih stvari, a ono bitno ih ne poučavamo. Na primjer, spolni odgoj.
– Imaš pravo. Jedan moj susjed je malome sto i pet puta objasnio kako se radi kotlovina, a ništa mu nije objasnio o seksu. A siguran sam da će se mali u životu češće seksati, nego što će praviti kotlovinu.
– Ili komunikologija…
– Imaš pravo. Jedan moj susjed je malome pokazivao kako se mijenja plinska boca, a nije rekao kako će provjeriti pušta li na gumi.
– Zato je nekoliko profesora odlučilo napraviti interaktivnu kazališnu predstavu za djecu i mlade kojom bi klince učili kako komunicirati.
– Super. I kada krećete?
– Naši smo se, osmislili sadržaj i počeli smo vježbati…
– Nisam te to pitao. Kada ćete prikazivati klincima i poučavati ih kako se komunicira?
– Nećemo. Posvadili smo se međusobno i odustali od svega.

STARA POVIJEST (Kralj Hrvata)

obrucnabacvi.blog.hr

V.

Piše: Ivo Omrčanin

KRALJ HRVATA

Po A, Bonifačiću, vladar Hrvata u staro doba zvao se "kral, po prilici uvijek ono što "kralj" znači u modernom hrvatskom jeziku. Grci nazivaju vladare Hrvata u Tanaisu "arhontima". Arap Mas'udi pišući 943. po Kristu povijest Hrvata Velike Hrvatske naziva vladara Hrvata kraljem. Isto tako i ostali Arapi, posebno Ibn Rustah.

Hrvatska povijesna znanost do najnovijih vremena potpuno je zanemarila tu stranicu hrvatske povijesti. Prvi je to opazio Ante Dabinović. On piše:

Nije stoga nemoguće da je hrvatski vladar za svoga doseljivanja u rimsku Dalmaciju imao s istim pravom kraljevski naslov, kao što su ga imali kralj Herula i Ruga Odoakar, kralj Ostrogota Teodorih i kralj Langobarda Anthari.U ceremonijskoj knjizi Konstantina Porfirogeneta naslov je hrvatskog vladara "arhon", što je u bizantinskom govoru isto što i kralj ( za cara je basileus, a njemačkom Otonu I. daje djelo "De caeremonitis" titulu samo "rex"). Latinski izraz za arhonta često je "princeps". Ivan Djakon govori o hrvatskom "ludex". Naslov "ludex" se u gornjoj Italiji upotrebljavao za langobardske knezove.

U naše dane Dominik Mandić je dokazao da je 753. godine Hrvatska bila kraljevina i da je vladar Budimir te godine bio pomazan i okrunjen za kralja Hrvata. To bi bilo u skladu s onim što K. Porfirogenet (oko 950.) naziva prve hrvatske vladare u današnjoj Hrvatskoj, dakle od 625. dalje, arhontima, dakle kraljevima.

I Čudesa Sv. Dimitrija pišu da su se vladari kod Slavena na jugu na prijelomu 6. stoljeća zvali "arhontes" i "reges". Slično tome imamo i druga bizantinska svjedočanstva.

Stranci su zvali Trpimira I. "kralj", a on je svoju državu zvao "kraljevinom". Kasnije hrvatski kraljevi zvali su svoje predšasnike prije Tomislava kraljevima.

Ja, dakle, postavljam tezu da se su hrvatski vladari od Tanaisa (200. g. prije Krista) pa do 1918. nazivali kraljevima, dakle, vladari u Tanaisu, kasnije u Velikoj Hrvatskoj (isto za dinastije Slavnika) do nestanka toga carstva oko 1.000.godine i u današnjoj Hrvatskoj od 625. dalje, dakle do 1918.

Ovo, donekle, naučava danas i Dominik Mandić.

Ova je teza danas toliko dokazana da to mogu i trebaju prihvatiti svi Hrvati. Svi Hrvati gdje god se oni nalazili, pa tako i oni u Hrvatskoj. Drugi narodi su se već davno pobrinuli da svoje vladare zovu kraljevima, a svoje države kraljevinama, iako nemaju za to dokaza kao mi Hrvati.

HRVATSKA 1941.-1945. (Uvod: STARA POVIJEST)

(nastavlja se)


20

čet

11/14

Natuknica 12: Cuganje

minusiplus.blog.hr

Natuknice kasne kao što kasni voz na relaciji Beograd-Zagreb. No oni koji se voze tim vlakom ne očekuju ni švicarsku točnost, ni japanski fanatizam. Ovo nipošto ne znači da samoproglašenom uredništvu nije stalo da natuknice izlaze uredno svakog ponedjeljka, upravo suprotno, ono će i dalje dati sve od sebe kako bi naši postovi izlazili češće od Puškarovih brojeva Diskrepancije. Za ovaj tjedan, koji se već bliži svojem kraju, Ćuskija je priredio natuknicu koju već ovaj vikend možete provjeriti.

viskikolaimageupload

Cuganje - Vino? Da. Gem? Je. Pivkan? Aha. Đus votka? Zakaj ne. Viski? Svakako. Niz teče u beskonačnost. Pristupi se mogu razlikovati: "Gem? Ne, hvala večeras sam na lozi i pivi." "Gem? Svakako. Niš ne sjeda posle pet rakija kao pol litre gemišta." Pristupe nema smisla ocjenjivati ako postižu cilj što naravno ovisi od fizioloških karakteristika svakog korisnika ili korisnice. Ono čemu valja posvetiti pozornost je cijena dostupnog pića. I tu se pristupi mogu značajno razlikovati: a) "Seksam si dve litre bambusa za pol ure i onda sam miran."

b) "Uvek se može nakrast dovoljno cuge ak odeš na pravo mjesto" c) "Ja si odem u krivi put pa kaj bude"

Alkohol nedvojbeno utječe na raspoloženje stoga je od velike važnosti pravilno tempirati: npr. Nije uputno se ispovraćati po izbacivaču kao niti zaspati 10 minuta prije ponoći na novu godinu. Fizička aktivnost u vidu plesa, dajvanja ili bijega od murije za razliku od "sjednem si na klupicu il za šank i čekam da padnem na pod" značajno pridonosi produženom djelovanju alkoholne izmaglice.

Ne smije se preskočiti dva izuzetno važna postupka koja su kolege obradili u posebnim natuknicama: ucugavanje i dopijanje. Jasno je da cuganje bez ucugavanja nema nikakvog smisla ako je uopće i logički moguće. Dopijanje je postupak svojestven istinskim šmekerima, šamponima cugerskog zanata, majstorima koji su prošli milijon bitaka i znaju da pravo cuganje počinje pred zoru.

Ukratko: biti i piti.

Sastavio: Ćuskija

OBRAĆENJE DRUGA JURE

obrucnabacvi.blog.hr

V.

Piše: dr. Zoran Božić


Do sada najpotpuniji i stoga najvrijedniji opis događaja na Kočevskom rogu svjedočanstvo je sudionika samoga pokolja-"druga" Jure, dano autoru ovoga teksta 1992. godine. Ovaj ozbiljno poremećeni duševni bolesnik dao je izjavu nakon naglog obraćenja vjeri uoči svoje smrti i to na preporuku ispovjednika. Jure godinama nije mirno spavao. Stalno su mu se "vraćale slike iz rata", a uz to patio je i od patološkog straha da će ga "UDBA kao svjedoka pokolja kad tad ušutkati metkom." Prema njegovoj tvrdnji takvu je sudbinu doživjela većina izvršitelja kočevskog zločina hrvatskog podrijetla. Stoga je Jure punih 47 godina "šutio kao zaliven". Iako se pokajao za grijehe i okrijepljen svetim otajstvima pomirio s Bogom, u razgovoru sa mnom nije pokazao znakove iskrenog žaljenja zbog zvjerstava koje je počinio nad pripadnicima vlastitoga naroda.

(nastavlja se)

KOČEVSKI ROG--NEKAŽNJENI GENOCID
(Hrvatsko slovo, petak, 2. studenoga 2007.)

19

sri

11/14

Šalteri i grede

nachtfresser.blog.hr

Obavio još par stanokorisnih poslova. Očitao struju, čekajući promatrao face i zabavljao se slušajući dijaloge. Jedan ambiciozan umirovljenik pola sata zadržavao red, on bi rado razumio kako sustav funkcionira, usput prelazi kod jeftinijih strujodavaca i nije mu jasno zašto će mu ovi i dalje očitavati struju, to me eto zaintrigiralo pa sam upamtio, inače otkrio je još nelogičnosti i izazvao opću nervozu, čuj on bi da mu se sve objasni, gdje to ima. I studentica je pokušala nešto s činovnikom muljati u svoju korist no čak je i meni bilo jasno da nema šansi.
Skele stvaraju privid da se u ovoj državi ne grade samo apsurdi i dokazuju da odozdo sve lošije gađam.

ZADNJI ODLOMAK

narodnapolitika.blog.hr

Dakle, kao što smo obećali dugujem Vam zadnji odlomak iz prethodnog posta.
Imao sam zadnja dva dana neku besmislenu utrku i totalno zaboravih na obećanje.

Gdje smo ono stali?
Znači spustili smo onog nesretnika niz Zrmanju i nakon toga me žena prekinula.
Eto!

Zadnji odlomak trebao bi donijeti malo uzbuđenja i neizvjesnosti svim zdravim i radno sposobnim ljudima koji znaju da su živi jedino po tome što dišu i jer im kuca srce. Pod uvjetom da kao i ja čitav svoj radni vijek rade za privatnika.
Znam dosta ljudi zaposlenih u državnim službama čija me priča uvijek rasplače. Plaća o kojoj mi topovsko meso možemo sanjati, a njima teško. Jebi ga, božićnica (šta je to?) ove godine samo 1500 kuna, a regres i 14. plaća kasni.
I otkad znam za sebe svaki odlazak na takva mjesta moliš Boga da sve prođe kako treba jer si manji od makova zrna budući da tvoja sudbina ovisi o nekoj SSS vještici čija je kompetencija istovjetna onom Bošnjaku s lopatom na trokutastom znaku 'radovi na putu'.
Za one koji žele znati više nek' stave Mamićev isječak na 1:32.

Iz osobnog iskustva znam da se između 8 i 9 ujutro nikad, ali NIKAD, ne zovu državne službe. Za razliku od privatnog sektora tu se ne kuhaju brzinske nesice već se rastežu rešoi i čeka se da uzavre voda za jedan dobar, jaki turkiš. Taj se ritual nikad ne smije ometati.

I zato mi je sve odavno postalo smiješno.
Sanjari se o nekom standardu, o nekom dobrom životu, a hrvatska glava ostala u nekoj fantomskoj bregovićevskoj Jugoslaviji.

A SAD ZADNJI ODLOMAK

Dakle, 18. je u mjesecu. Rečeno je da će plaća biti 15. ali kad si zaposlen u privatnom sektoru to se nikad ne uzima zdravo za gotovo. Dan, dva, tri ... ma doći će jeba joj pas mater. U državnim službama 15. u mjesecu traje neizvjesnost da li će plaća biti uplaćena do 12 ili iza 12 i ako je kojim slučajem iza 12 pojedinci bi bili spremni izaći na ulice i glasno prosvjedovati.
U privatnom je sasvim normalno da kasni.
Doći će, jebo joj pas mater!
Nismo od jučer.

Postoje ljudi koji nakon godina i godina rada u takvim tvrtkama i dalje uredno hodočaste bankomat na dan kad im je rečeno i svaki put se razočaraju. Za tako nešto trebaš biti ili nepopravljivi optimist ili obična budala.
E, sad! Slijedi moj recept koji će unijeti uzbuđenja svim onima koji su odavno prestali igrati loto, svima koji se ne zovu Nada (jer nada umire zadnja) i svima kojima je jedino uzbuđenje u životu povezano s nečim lošim.
Ovo je nešto stvarno fenomenalno.

...................................................
Prošle godine mi je na radnom mjestu bio neki stari Australac. Po mojoj procjeni čovjek je napusti Murter dva tjedna nakon bitke na Neretvi. Bijela majica, bijele hlačice, bijele bičve, bijele špagerice. Čovjek se sa mnom raspričao jer sam mu bio baš fora i onda me mrtav ozbiljan nešto pitao. Na prvu sam mislio da se zajebava, ali ispostavilo se da ne. Pitanje je glasilo:
- A reči ti mene jel istina da tu u Hrvaška ljudi rade a ne dobiju plača?
Kad sam mu rekao da je toliko se smijao da je čak rukom malo lupao po pultu.
Eto!
......................................................

Dakle, vrijeme je uplate osobnih dohodaka. Zaposleni u javnom sektoru prolaze kraj Vas a na zadnjem sjedištu svojih automobila hrpa vrećica s oznakom lidl, miler, plodine i nezaobilazna dva paketa wc papira. Ljutito odlazite na bankomat, osjećate se idiotski dok prilikom ukucavanja šifre lijevom rukom zaklanjate desnu ( radi rumunjske mafije), izlazi kartica, izlazi papirić, živčano trganje, pogled .... i slijedi Mamićeva izjava na 1:32.
Kako pogrešno!

Sve što treba napraviti je promijeniti pristup.

Dakle, zamislimo da je predbožićno vrijeme. Plaća treba doći 15. u mjesecu. Nema je. Rashodi, izdaci, obaveze i sve ono drugo što Vas ne zanima su preveliki. Traje božićna shopping groznica. Još jedna kapitalistička izmišljotina ala team building.
22. je u mjesecu. Tjedan dana.poslije E sad je već OK. Možda je čak i sjela.
Idete na bankomat. Gurate karticu. Ukucavata pin s obaveznim prekrivanjem ruke radi rumunjske mafije. Uređaj pita - isplata ili stanje? Stanje, normalno. U njemu nešto par sekundi zuji, izlazi kartica, a potom i listić. Spremate karticu, uzimate listić i sad ......... STOP!!!!!!!

Uobičajeno je živčano pogledati listić i nakon toga reći ono što je rekao Mamić na 1:32, a u suprotnom, normalno, od sreće zaigra brk. N ije mala stvar kad znaš da ti neće isključiti struju.
Dakle, pogled u zrak, papirić se presavije i sprema u džep. Odlazi se kući. Primijetit ćete kako traje ta slatka neizvjesnost kako ono kad držiš listić Binga i čekaš izvlačenje.
Dolaziš doma. Mali Ivica, Slavko, Marica, Petar, Ante, Tamara, Božica, Viktor, Šime, Zorica, (njoj je Tuđman trebao biti kum, ali je umro dva tjedna prije nego se rodila) Bartol, Frane, Igor, Sanja, Matija i Ines viču:'' Došao je tata, došao je tata!''

Obitelj se okuplja oko stola. Tata vadi papirić. Dva sata ga trese ludilo.
Osmijeh Došla je. Grljenje i ljubljenje žene u sljepoočnicu. Usklik!
- Ženo, i mi ćemo imati tuku za Božić!!!

U suprotnom Vam uvijek ostaje Mamić na 1:32 ....

Pandanet Go European Team Championship - C-League - 3. kolo - 18. 11. 2014.

gogame.blog.hr

Bilo je živo na Pandi na internetu. U 'sobi' Europskog timskog prvenstva u gou igrano je treće kolo lige C, u kojoj igra i naša reprezentacija. Liga C je treća po jakosti. Kako A i B lige imaju ukupno 22 reprezentacije, ovdje igramo za 23. - 34. mjesta.
Europskoj Go Federaciji pridružila se i Južna Afrika. Djelujemo kao skup ljudi dobre volje.
Pogledajmo današnje rezultate.Round 3 - Tuesday 18 November 2014

Ireland - South Africa 1:3
United Kingdom - Spain 2:0 (2)
Croatia - Lithuania 0:4
Bulgaria - Greece 4:0
Portugal - Kazakhstan 3:1
Cyprus - Iceland 3:1

Croatia - Lithuania 0:4

Zoran Mutabžija (akebono) 2 dan - Andrius Petrauskas (Andrius) 3 dan 0:1 ( predaja ) W+Resign
Mladen Smud (Muradenu) 1 kyu - Vladas Zaleskas (VladasLTU) 2 dan 0:1 ( 0redaja ) B+Resign
Daniel Zrno (quetzy) 1 kyu - Ernestas Romeika (Hurakami) 1 dan 0:1 ( predaja )
Damir Medak (dmedak) 6 kyu - Tomas Sabirovas (liquid) 1 dan 0:1 ( 17.5 )Do trena objave posta nisu bile dovršene dvije partije meča United Kingdom - Spain.
Mi smo protiv Litve igali borbeno, ali to nije bilo dovoljno. Potrebno je i veće znanje, a ono se stiće radom. Da bi napredovali treba nam konkurencija, a posebice domaća. Ona bi značila veći izbor jačih igača i veću motivaciju za rad na gou.
Svaka čast Litvancima!
Slijedeći meč nam je 9. prosinca protiv Španjolske. Trenutna tablica naše lige je:Mj. Team Igr Pob + = - Bod
1. Bulgaria 3 11 3-0-0 6
2. S Africa 3 9 2-1-0 5
3. Lithuania 3 8 2-0-1 4
4. Croatia 3 7 2-0-1 4
5. UK 2 6 2-0-0 4
6. Cyprus 3 4 2-0-1 4
7. Spain 2 6 1-1-0 3
8. Portugal 3 2 1-1-1 2
9. Iceland 3 4 0-1-2 1
10. Ireland 3 2 0-0-3 0
11. Kazakhs. 3 1 0-0-3 0
12. Greece 3 0 0-0-3 0

bl. Muradenu

18

uto

11/14

Smisao slučajnosti

nachtfresser.blog.hr

Danas sam cijeli dan radio korisne smislene stvari, obavio sam mnoštvo toga i praktično nisam imao praznog hoda osim odlazeći pješice na tržnicu u grad. Tu me zatekla bivša školska kolegica, i ona kad ne žuri na službene puteve, jučer se npr. kasno vratila iz Bjelovara, ide pješice na posao. Ćaskali smo o smislenosti rada kao takvog. Ona je branila tezu da je rad sam po sebi dobar i da uređen život ne bi bio moguć bez rada, a kad bi bila ostvarena utopija bezuvjetnog temeljnog dohotka ljudi bi trošili novac za dokolicu i poroke.
Ljudi su izuzetno nepovjerljivi prema slobodi drugih, ona ih ugrožava, a svi odmah za bilo što navode negativne primjere. Baš sam čitao nedavno razgovor sa ženskom porno zvijezdom, ona bi večer prije čistila organizam prije analnog odnosa, a najgore su joj nehigijenske situacije, npr. bliski oralni kontakt s organom koji je neposredno prije boravio u stražnjici druge žene, druge su uvijek uglavnom higijenski nemarne.
Na kraju jako uspješnog i iskorištenog dana sam i popravio usisavač, odavno nisam imao ovakav osjećaj besmislenog dana u kojem nisam imao vremena za samog sebe. Jedino me iznenadilo i razveselilo da se na dvije od tri fotke koje sam snimio u centru grada nalazi ista osoba, gledano s distance ni po čemu posebna, snimljena na dva različita kraja grada, a nismo se pratili niti išli istim putem...

Vukovar

mosor2.blog.hr

Vukovar kao dokaz da se mala skupina motiviranih gerilaca može superiorno suprotstaviti višestruko snažnijoj vojnoj sili. Ujedno i potvrda mudrosti Titove vojne doktrine: armija koja je oslobodila Jugoslaviju od fašizma i stala na put Staljinovoj invaziji, moćna i impresivno naoružana JNA, urušila se u prašinu čim su je pokušali upotrijebiti za bratoubilački rat. (I u svojim samrtnim trzajima izrodila više do zuba naoružanih etničkih vojski - ali to je već sasvim druga priča.)

Nevažno.

Vukovar kao grad otet njegovim stanovnicima. Koji su većinski glasali protiv ratnog ludila samo da bi dobili srpske i hrvatske ekstremiste, sve te arkanovce, merčepovce i šešeljevce - što su pod okriljem noći izvlačili ljude iz kreveta i sprovodili ih u smrt. Zločince poslane da isprovociraju sukob od strane još gorih od sebe. Kolika zvijer moraš biti da bi mir pretvorio u rat? Koja pogrdna riječ postoji da bi opisala maligni, patološki um jednog Tuđmana ili Miloševića, njihovu bešćutnu, psihopatsku oholu nesposobnost? I sav moralni jad oficirskih plaćenika koji su naredili napad na grad?

Vukovar kao metafora nepotrebnog ljudskog bola, patnje, smrti i nesreće. Jedna nadrealna, sasvim iracionalna krvava epizoda u krivom kontekstu. Sav taj užas - bez ikakve svrhe i smisla. Osim za one koji broje koliko je od ubijenih vukovarskih mališana bilo Srba, a koliko Hrvata.

Vukovar kao živi simbol pogubnosti ljudske gluposti, kukavnosti i zloće.

Tko ide u Vukovar da bi se klanjao vojskama i zastavama još jednom ubija mrtvu vukovarsku djecu. Tko pristaje paliti svijeće po ulicama neka zna da samo sudjeluje u igrokazu - i da je ponovo iskorišten. Ulice su pune recikliranih ljudi.

Ne radite ono što vam političari kažu da radite. Ako već morate, svijeću za Vukovar upalite u svojim srcima.

I pomozite da se osvijetli ovaj jezivi mrak.

Manje od igre
Tomislav Marković

(Photo: Pascual Nuńez)


niko ne zna kako su klikeri
dospeli u tvrdu batajničku zemlju
tamo su sahranjeni u tišini, anonimno
bez počasti i bez obeležja
obični klikeri. staklenci. koji blistaju na suncu
sa raznobojnim perima u sredini
ni đulci ni malci. ništa posebno
mediokriteti među klikerima

niko nije prijavio nestanak

njihov slučaj ne postoji
u policijskim kartotekama

ašovi ih iskopali iz zemljice crnice
lopate ih vaskrsle

privatna istraga, pokrenuta za potrebe
pisanja ove pesme
utvrdila je da su klikeri
u beograd stigli hladnjačom sa kosova

dug put
navikli su na kraće relacije
od šake do rupe. od rupe do drugog klikera
od džepa do zemlje. iz ruke u ruku
nikada ranije nisu putovali tako daleko
mora da je za njih to bila prava avantura

šteta što usput nisu mogli
da razgledaju prirodne lepote

u kratkoj izjavi hladnjača je procedila
da se ničega ne seća
samo ponekad sanja ružne snove
i često ima zvučne halucinacije
u utrobi joj zveckaju višnje i maline

postoji osnovana sumnja
da su klikeri pripadali nekom dečaku
i da su bili nerazdvojni do smrti
i posle nje

trenutno čame u policijskom zamrzivaču
pretvoreni u dokazni materijal
njihova dalja sudbina je neizvesna

ni tri biserna zrna
ni oči srna
samo klikeri
u kojima više niko ne živi
suviše mali i beznačajni
da bi se za njih našlo mesto
u džinovskoj rupi srpske poezije

Predstavljanje igre GO u 'Klubu studenata Filozofskog fakulteta – 17. 11. 2014.

gogame.blog.hr

Bilo je sve u uobičajenom ležernom ozračju. U zakazanih 19 sati ništa nije odavalo neku posebnost. Zvonko staje nasred prostora kluba i krene poluglasno o povjesti goa. Prisutni primjećuju taj iskorak u ponašanju i počinje okretanje u smjeru Zvonka, jer taj nešto 'brije'. Postade tako Zvonac centar pažnje u tom prostoru.
Redaju se carevi, a i Konfucije je ovdje. Ipak se sve vrti oko nekih kamenčića, crnih i bijelih. U njima je kao neka mudrost. Ta ne bi se bez veze na njih osvrtali moćni carevi, a i sam mudri Konfucije.
Prošara Zvonac dijelovima daleke prošlosti dalekih prostora i ustupa mjesto Mladenu.
Kako ništa nama nije onakovo kako je, već kako vidimo, razumijemo i doživljavamo, Mladen je letio nekim svojim unutarnnjim prostorima. Impresije postaju ekspresije. Jel' to brija, ili stvarnost? Bilo je zanimljivo čuti, ali vrijedi to i probati.
Uz neka pitanja krenulo se na pokazivanje igre, a i na igranje samo.


Zaigrali se kamenčići. Nekima je to bilo prvi puta.

Neki su odigrali svoje prve partije zarobljavanja kamenčića. Planirani turnir nije održan, ali se igralo.
Ovdje ćemo biti svaki ponedjeljak od 18 sati.

bl. Muradenu

23. Folka go-turnir - 22. 11. 2014. ( subota )

goturniri.blog.hr

22. 11. 2014. ( subota ) u Zagrebu
Knjižnica 'Ivana Brlić Mažuranić' u Folnegovićevom naselju – Laurenčićeva 8.

O d i g r a n o ... V i d i _ l i n k


Na slici je ulaz u knjižnicu gdje se igra turnir.

Datum: 22. 11. 2014. ( subota )
Osnovno vrijeme za razmišljanje: 30 minuta po igraču
Byoyomi: 20 sekundi uz 2 dozvoljena prekoračenja ( 3/20 )
Partije: Ravnopravne
Komi: 6,5 poena
Sistem igre: Mcmahon u 3 kola
Pravila igre: Japanska
Početak igre: 09:00 sati
Trajanje turnira: Do 14:00 sati kada se knjižnica zatvara.
Moguće je uključiti se i u kasnija kola turnira, a i raniji odlazak je moguć, ali uz najavu voditelju turnira.
Nagrade: za najbolje plasirani 11. - 15. kyu i 16. - 20. kyu po primjerak 'Go World'-a starijih godišta.
Turnir je otvorenog tipa bez pristupnine.
Ovaj je turnir posebna prigoda početnicima u ovoj igri, kao i onima koji se sa njom žele upoznati. Dođite, pa makar vam je to prvi susret sa igrom go.
Rezultati turnira se šalju u EGD na rating kao C-klasa.
Kao pomoć organizatoru, a i natjecateljima postavljena je slijedeća lista najavljenih igrača za ovaj turnir. Najaviti se možete na mladen.smud@gmail.com ili Mladenu izravno, a i dolje u komentaru posta. Najava nije obavezna i može se sudjelovati i bez najave, ali je dobro došla. Sve nove najavljene dopisivati ću na ovaj popis.
Lista najavljenih igrača za ovaj turnir: 1. Smud Mladen 1. kyu Velika Gorica
2. Ribičić Vladimir 17. kyu Karlovac
3. Galeković Filip 19. kyu Velika Gorica

17

pon

11/14

KOČEVSKI ROG--NEKAŽNJENI GENOCID

obrucnabacvi.blog.hr

Piše: dr. Zoran Božić


IV.

Dubajićev komunistički fanatizam

BBC je, nadalje, u opsežnoj četvrtsatnoj recenziji članka britanskog povjesničara grofa Nikolaja Tolstoja, objavljenog u časopisu Encounter 1983., potanko opisao pokolj na Kočevskom rogu i iznio imena njegovih glavnih izvršitelja. Tom je prigodom kao jedna od zapovjedno najodgovornijih osoba javno prozvana "stanovio visoka jugoslavenska partijska i državna dužnosnica". Dodatno i još iscrpnije svjedočanstvo u kočevskom zločinu pružio je 1990. na valovima Radio Zagreba osobno grof Tolstoj. U jednosatnom razgovoru koji je zgrozio hrvatsku i svjetsku javnost, iznio je potresne podatke dobivene dva dana ranije u Beogradu od pukovnika JNA u miru Sime Dubajića, nekadašnjeg zapovjednika pokolja na Kočevskom rogu.
javascript:%20void(0);
Dubajić je Tolstoju opisao mnogobrojne pojedinosti tog događaja, te javno izrekao imena naredbodavaca i svojih suradnika u masovnom ubijanju ljudi. Pritom se pravdao da je u mladosti bio komunistički fanatik, što mu je dalo nadnaravnu snagu za iscrpljujuće višednevno ubijanje ljudi, koje je, prema vlastitom priznanju, obavljao s velikim užitkom. Od tada pa do svoje smrti Dubajić je u usmenim i pismenim istupima , unatoč određenim nedosljednostima i izljevima primitivizma, bitno rasvijetlio okolnosti pokolja kojim je zapovijedao i uklonio sve dvojbe oko ustroja zapovjednog lanca u tom ratnom zločinu. Veliki nedostatak njegova "priznanja" je suzdržanost u opisu metodologije izvršenja zločina. Tu su prazninu vrsno popunila iscrpna svjedočanstva onih izvršitelja pokolja, koji su potaknuti voljom Svevišnjeg, smogli snage da istinu o strahotama s Kočevskog roga istrgnu iz ralja tiskovine i pravosudne cenzure i predaju na ocjenu sudu povijesti.

Hrvatsko slovo, petak, 2. studenoga 2007.

(nastavlja se)

Dr. Polucija Anđela

anarhandjeo.blog.hr

Hey la-la-la ,
Nauči me ,
Kako da budem lezbijka;
Nauči me
Kako da te jebem prstima;

Pokaži mi kako, i gdje osjećaš,
Nauči me
Kako da te ližem do orgazma;

Hey na-na-na
Nauči me
Kako da budem hipersenzibilan,
Kako da ne budem takav šovinista,
Da podijelim sebe malo više, sa ljudima;

Nauči me empatiji,
kako da osjećam.

Tako si slatka,
U-a- u-a,
Kad stvari pomiješaš-
Plašiš se svijetla,
Strah te, drhtiš,
Kad je mrak;

Stisni se uz mene
Ostani zauvijek,
To ipak ne drhtiš ti,
To sam ja.

U-u-a,
Pokaži mi prstom
Gdje mi je duša,
Da li je ljubav samo fatamorgana?
Da li je to samo iluzija;

Pokaži mi gdje je čvor,
Čvorište grčeva,
Gdje je bolest sva;
Kako i gdje sam uvrnut,
A kako si ti ljekovita;

Odvedi me do izvora,
Sila tih sloboda,
Koje će me promjeniti,
Kao da sam (s)tvar;

Sha-na-na...
Pasija je još jedna zora,
Rasuta svuda,
Oko tvog lica,
Po tvojoj koži, u kapima tvog znoja...

Drevna je, i okrutna;
Svemoćna, poput bogova,
Tvoja koža.

Prljavština je senzacija,
Instant magija
u očima boje pop magazina,
Takva je kultura,
a ja sam nekulturan,
Rob starih načina;

Ali ti, ti si slobodna...
Bez spola, bez grijeha,
Poput anđela:
Ti si sloboda.

Pam-pa-ram...

>;)-->

16

ned

11/14

Kako preživjeti u školskoj političkoj kuhinji (ili - sasvim slučajno pronađen člančić)

svjetloznak.blog.hr

Iako smo skloni razmišljati kako političko ponašanje postoji samo u strankama, državnim institucijama, eto, htjeli mi obični smrtnici to priznati ili ne, ono je i u školama. Političkoj kuhinji ne pripadam, nego samo onoj koja je učiteljska i sklona "gledanju svojega posla". Ali, ljudi smo, pa je tako spletkarenje i mutan posao nedjeljiv i od same škole. Članak koji mi se učinio zanimljiv (i edukativan) navodi kako političko ponašanje postoji u svim organizacijama, zbog toga što postoje hijerarhijske strukture dodijeljenih interesa, moći, utjecaja.
Lice politike, pa i školske, zna biti prljavo, sklono spletkarenju i isticanju osobnih (niskih) interesa.Bitna je samo karijera, ali ne i interes škole kao cjeline. I tako krenu podmetanja i potkopavanja, lažne riječi, lažne imformacije. Takvo ponašanje sliči samo onima koji nemaju (ili izgubiše) moralna načela, a o drugima da i ne govorim.
Škola je za mene oduvijek (i prije nego sam odabrala biti učiteljica) bila mjesto duhovne čistoće, hram plemenitih ideja i pozitivnih misli. Ako i sam(a) spletkariš i kuhaš gorka jela, kako onda poučiti pozitivnome one zbog kojih i jesi u školi? Razred/učionica je za mene prava oaza iskrenosti, jer djeca su većinom iskrena, reagiraju na dobrotu, prepoznaju nepravdu, a uzvraćaju na mnogo načina. Još uvijek je mali broj onih te osobine učitelja zanemaruju.
Dobar lijek za političke i ostale kuhinje u školi je - izmaknuti se i ići svojom stazom.Unatoč svemu, uvijek ćemo biti izloženi situacijama u kojima će se razilaziti pravda i pravednost, moral i zakon. I konačni odgovori će biti na strani zakona, ali čini se, ne i na strani morala. Zakon ne poznaje emocije, dobre ljude, već samo one koji su se nekome domilili i znali prilagoditi u pravom trenutku. Ljudi za sva vremena i sve prilike...

Statistika

Zadnja 24h

26 kreiranih blogova

446 postova

976 komentara

391 logiranih korisnika

Trenutno

1 blogera piše komentar

14 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se