novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

06

sub

09/14

George R. R. Martin: "Ples zmajeva"

bookeraj.blog.hr

Najveći čitateljski zalogaj u 2014. godini uspješno sam probavila, pročitavši krajem kolovoza „Ples zmajeva“ - peti i posljednji objavljeni nastavak serijala „Pjesme Leda i Vatre“ proslavljenog pisca fantasya, Georgea R. R. Martina. I, kao što sam već ranije najavljivala, time započinje moje zasigurno višegodišnje čekanje posljednjih dvaju nastavaka kojima bi se serijal i dovršio (bit će naslovljeni kao „Vjetrovi zime“ i „San o proljeću“).

Kao što sam već navela, „Ples zmajeva“ je peti nastavak serijala o Sedam kraljevina, a zbog svoje je obimnosti (radi se o više od tisuću stranica, i to ne ubrajajući pregled plemićkih kuća koji se nalazi na kraju svakog nastavka serijala) podijeljen na dva dijela, prikladno nazvanima Prvi i Drugi dio.

U prvom dijelu, kao što je Martin i najavio, bilo je riječi o likovima koji su posve izostavljeni iz četvrtog dijela, odnosno iz „Gozbe vrana“, s obzirom da je „Gozba vrana“ posvećena samo događanjima u Kraljevu grudobranu i izvan njega, pa se prvi dio „Plesa zmajeva“ odnosi na događaje koji obuhvaćaju Tyriona Lannistera, sada nevoljkog naseljenika Slobodnih gradova koji se nastoji sakriti od duge ruke svoje otuđene sestre Cersei, koja kao kraljica regentica u ime svog maloljetnog sina Tommena stoluje u Sedam kraljevina. Osim njega, tu je i Arya Stark, koja u Braavosu izučava svoj novi zanat, dok njezin polubrat Jon Snow nastoji uspostaviti zapovjedništvo nad Noćnom stražom i uspješno obraniti kraljevstvo od opasnosti koje vrebaju s onu stranu Zida. Danaerys Targaryen stoluje u slobodnom gradu Mereenu, ali niti njezino kraljevanje nije lišeno opasnih kompromisa između kojih se izbor ukazuje doista nemogućim. Međutim, ovdje saznajemo i o nekim drugim igračima koji se žele uključiti u igru prijestolja, pri čemu se to osobito odnosi na dotad pasivnog vladara Dornea, Dorana Martella.

U drugom je pak dijelu Martin spomenuo da će se radnja, koja se dotad račvala, ponovno ujediniti, tako da čitajući drugi dio saznajemo o političkim previranjima koja destabiliziraju Kraljev grudobran, o tome kako su rezultirali Danaerysini napori i kako su se političke i društvene figure pomaknule prema konačnom razrješenju.

Nažalost, dvije knjige do kraja je još prilično puno, tako da me i „Ples zmajeva“ ostavio u iščekivanju i sa željom da saznam sve, što će mi, barem za sadašnje vrijeme, biti uskraćeno. Ono što nakon svega moram podcrtati jest da nisam čitatelj fantasya u tradicionalnom smislu (iako sam klasike, poput Tolkiena, dakako, pročitala) pa možda moja ocjena serijala u konačnici neće imati toliku težinu kao ocjena pravih šmekera, ali i bez obzira na to volite li ili ne volite fantasy, radi se o serijalu čija vrijednost leži i u prikazivanju društvenih, političkih i kulturnih okolnosti koje su unverzalne za svako doba i svako društvo, bez obzira je li fiktivno ili stvarno. Zbog toga, vjerujem da će i čitatelji koji poput mene, nisu čitatelji fantasya u tradicionalnom smislu, uživati u ovom serijalu. Dakako, ako odvoje dovoljno vremena i strpljenja.

smrt zvijezde

boljun.blog.hrSMRT ZVIJEZDE

Ima onih kojima nikad
Život ne ukrsti staze
Jedni k drugima idu
A stalno se mimoilaze

U sebi će reći: sudbina!?
(a protiv nje se ne može)
I kad im godine učine svoje
I kad im bore naberu kože

I reći će: Što će nam ljubav,
Kad od starosti tijela nam svenu?
A svaki put umre po zvijezda
Kad sjenom si dotaknu sjenu


(D.Gortan iz zbirke u pripremi)

05

pet

09/14

Najava

pablon.blog.hr"Sadržaj bočice iskapio je do dna. Topao, sladak i sočan okus fine čokolade zavladao je njegovim ustima. Blaženstvo ga je preplavilo do dna. Srce mu obavije toplina. Zatvorio je oči i misio da leti. Osjetio je kako mu se ruka spušta i bočicu koja sklizne iz nje. Ostao je ležati na krevetu, blago paraliziran..."

bolje, samo posvećeni u prikaz

evezmajevska.blog.hr


'aj!
i neka te kletva ne zatreba
sedamdeset dva puta.
što je trulom odmoru
još jedno - bit' će.
to ne,
nikada zastave
višlje
od ulične graje.
'aj kući!

(čijoj kući?...)

Pogurajmo bibliobus!

knjigoljub.blog.hr

Gradskoj knjižnici Rijeka
hitno je potreban novi Bibliobus!

U ostvarenju tog cilja i vi možete pomoći...

Kako?, već se sigurno pitate, željom za dobročinstvom prožeti.

Za početak, kliknite ovdje i učinite nešto što će nadograditi vašu iluziji da ste dobar čovjek...

03

sri

09/14

Tajni Grad

zagrebackidekameron.blog.hrSjedeći zavaljen u naslonjaču Bocaccio je čitao:

Godine 1089. po smrti Zvonimira, posljednjeg hrvatskog kralja iz roda Trpimirovića, Slavonijom, koja do tada bi dijelom Hrvatskog kraljevstva zavlada Ugarski kralj Ladislav. Ladislav pred samu smrt 1094. daruje zemljište Novi Vesi zagrebačkom Kaptolu kojim u to vrijeme upravlja biskup Duh koji dolazi iz dijela Češke zvanog Moravska. Kako plodna zemljišta propala ne bi, biskup tu preseli i naseli dio domaćih purgara čije se kućice kao kupovi gljiva gomilaju i stišču na uskom području koje danas pripada Opatovini. I tako nasta „Lepa Ves“, kako su tu uličicu u ono vrijeme purgari zvali. I naprave oni ovdje nove kućice lijepe od ilovače sa čistim krovovima od hrastovih dašćica pa obitavaju sred cvijetnjaka svjih odijeljeni od susjeda obilatim šumskim hladom.

„Zanimjivo,“ prekine ga Furbi „između parka na Opatovini i Tkačićeve nalaze se stube koje su tek 2005. u čast biskupa dobile njegovo ime. Nego, kad smo već kod toga, znaš li da se ishodište Zagreba nalazi na Templarskom posjedu koji je nekada bio na Novoj Vesi?“ upita on Bocaccia.
„Naravno, evo što je o tome zapisano.“ nastavi Bocaccio čitati:


Nekad cesta, zagrebačka Nova Ves, danas je ispružena dugačka ulica uz koju s vremenom bi sagrađeno nekoliko kapelica. Iako u vasništvu Kaptola, područje Nove Vesi ipak se povezuje sa vitezovima Templarima koji u to doba, uz kopnene puteve što prema Svetoj Zemlji idu, gdje oni ratove vode, podižu građevine svoje. Iz tih vremena o Templarima u Zagrebu ne postoje neposredni povijesni izvori no, vijesti o njima donose kasniji pisci. Tako Daniel Farlati u 16. stoljeću piše o zagrebačkom biskupu Prodanu:
„Kraj Zagreba, gdje sada je Nova Ves, kako to izvješćuje Ivan arhiđakon Gorički, sagradi biskup Prodan braći Templarima samostan i crkvu.“
I sam Templar, Prodan bi zagrebački biskup između 1172. i 1185., pa se smatra da u tom razdobju templari već obitavaju na Kaptolu. Bi to znatno prije no što se ovdje 1344. osnuje naselje Nova Ves i kasnije, 1347., utemelji župa sv. Ivana Krstitelja.„Zapravo čitava Nova Ves nekad je bila prepuna crkvica i kapelica no s vremenom su ostale dvije.“ ubaci se Furbi.
„Poslušaj što o tome piše u zapisu.“ ne dajući se smesti Bocaccio nastavi daje čitati:

Na potezu prema današnjoj Gupčevoj Zvijezdi, na mjestu gdje se danas ulica Medveščak spaja sa Novom Vesi, nalazi se kapelica sv. Zaharija. Napravljena je u polukrugu sa tri gotska prozorčića. Obložena je opekom, sa drvenim krovom i zvonom na malom zvoniku koje brenči kao da pjevaju sitna djevojačka grla. Ta kapelica utočište je nesretnika, žena i djevojaka a ima i propovijedaonicu. O njenom uređenju brinu se ženske duše donoseći cvijeće, ukrase za oltariće i od kuće lijevane voštane svijeće. Godine 1347. po utemeljenju župe, biskup Jakob iz Piacenze, na mjestu tada već pomalo trošne kapelice podiže župnu crkvu Sv. Ivana Krstitelja.

Odmah uz Kaptolska vrata, na mjestu gdje Nove Vesi silazi prema Ribnjaku, nalazi se kapelica sv. Dizmuša. Nju krajem 18. stoljeća podiže Ivan Zebec, župnik u selima, kanonik zagrebački i pronotar apostolski. O njenom uzdržavanju brine se Kaptol ali ona se rijetko otvara, a još rjeđe u njoj mise se služe. Novovešani je zato nazivaju crkvom „tvrdog sveca“, sveca koji se narodu ne ukazuje niti mu se oglašava.Najveća i najljepša u to doba je kapelica sv. Tomaša. Kapelica je na brijegu, tik uz samu sjevernu cestu prema Remetama. Podigne je Toma Pleščić u čast svom zaštitniku kad preseli se u gizdavu kanoničku kuriju. Služila mu je ona za groblje na kom su se i purgari zakapali. Godine 1622. to posta „bogečko groblje“ gdje pokapaju se svi siromašni zagrepčani. I tu novovešani na Dušni dan vode djecu da na zapuštenim humcima svijeće zapale i grobove uredie te urese križićima od crvenih sjemenki šipka. Tik do njega, preko nekad širokog a danas zatrpanog jarka, nalazi se Jurjevsko groblje bogataša. No baš bi na siromašnom dijelu svjećice ljepše i svjetlije sjajile jer ovdje počivaju dušice siromaha i pravednika.


Najomiljenija kapelica na Novoj Vesi ipak je ona pod Petrovim kupalištem. To je Kapelica Žalosne Majke Božje u prolazu koji danas spaja Novu Ves sa Medvedgradskm što zove se Mala ulica. Odavno je na potoku Medveščaku, koji je ovdje tekao prije uređenja današnje Medvedgradske i Tkalčićeve, stajao kameni stup Žalosne Majke Božje. Pred njim bi uvijek, baš kao i danas, gorjela svijeća koju stavi neka pobožna ruke. Novovešani sagrade tu malu kapelicu i u nju prenijesu sliku Majke Božje pod kojom uklesaše mali oltarić s nekoliko stepenica. I ne bi pored nje nitko prošao, a da se tu zaustavio ne bi. Povazdan u njoj i pred njom goriile su i još danas gore svijeće. Žalosni lik Majke Božje zatrpan je cvijećem a u škrabicu milodari kapaju. A kad zazvoni ono jedino zvono na malom tornjiću purgari govore da je Majka Božja njima zadovoljna pa manje žaluje za izgubljenim sinom.„Zna li se zapravo gdje je na Novoj Vesi bilo sjedište Templara? Ugarski kraljevi su sa njima bili vrlo povezani.“ upita Furbi.
„Polako, doći ćemo na to. Prvo nešto o njihovom legendarnom blagu. Mislim da će te to zanimati. Stvar je i danas tajnovita.“ odgovori mu Bocaccio.
„Zaista, ‘ajde pričaj.“ pristane Furbi.

Bocaccio je pričao:

„Dakle, 1307. francuski kralj Filip IV je zbog vlastitih novčanih probema odlučio uništiti ovaj viteški red. U Francuskoj mu je to i uspjelo tako što je procesuirao Jacquesa de Molaya, posljednjeg Velikog Meštra Templara lažno ga optuživši sa svakakve izmišljotine, sve kako bi riješio svoj financijski problem. A kada je uz spletke na papinski tron doveo Klementa V i 1312. preselio ga u Avignon, Papa mu pomogne do kraja te ukine ovaj viteški red. Pa je tako nakon sedmogodišnjeg zatočenja Veliki Meštar Jacques spaljen kao heretik na lomači. Bilo je to na crni petak 18. ožujka 1314. Većina čanova u Francuskoj bijahu pobijeni, uglavnom živi spaljeni dok su se oni po drugim državama djelomično pridružili nekim drugim crkvenim redovima i tako spasili. Ipak, iako su ciljali na njihovo blago, do blaga nitko nije došao – ni Francuski kralj a ni Crkva. Navodno neki preživjeli članovi reda iz Francuske uspjeli su blago spasiti i navodno ga sakrili u tajnim podzemnim prostorima svog zamka u Moravskoj, u Veverži, koja je tada bila u okviru Ugarske krune. Priča se da se nad crkvenom portom nalazi uklesano šifrirano ime Jacquesa de Molaya, posljednjeg Velikog Meštra templarskog reda koji je spaljen na lomači zbog hereze. No to su zapravo vjerojatno samo priče. Blago je skriveno negdje drugdje. Činjenica je da je gotovo svo legendarno blago Templara nestalo i da se do dan danas ne zna što se s njim dogodilo.“

„Zanimjivo no tko zna. Vjerojatno je, ako su bili pametni, a Templari to zaista jesu bili, blago podijelii među onima koji su se uspjeli izvući. Znaš li da su tada sve Templare koji nisu htjeli odstupiti iz reda spaljivali? Baš kao vještice kasnije.“ upita Furbi.

Bocaccio je dalje pričao:

„Da, istina. Ima svakakvih priča. Ipak ostaje činjenica da su Templare nedugo nakon Francuske počeli proganjati širom Europe. Pošast se širila poput epidemije jer ju je predvodio Papa osobno. U to vrijeme Crkva je bila financijki slaba i u dugovima te joj je trebala izlika kako doći do novca. u srednjem vijeku ljudi su jako puno putovali. Templari su u ono vrijeme zapravo bili preteča bankarstva. Izdavali su mjenice i čekove koje si, kod njihovog reda, mogao unovčiti u bilo kom kraju gdje si putovao. Pa tako zapravo i nisi trebao nositi novac i nisi bio meta pljačkaša. Također, bili su vješti liječnici a poznavali su i mnoge druge tajne. Organizacija im je bila jaka i bogata. Pa su im tako bili zavidni ne samo Papa već i kraljevi, svi osim Ugarskih za koje se čak sumnjalo da su zapravo prikriveni čanovi reda. No i oni su na kraju morali popustiti Papi. Zapravo jedino gdje su Templari imali podršku je Škotska gdje su se mnogi od njih i sklonili te je tako taj red ostao očuvan do dan danas.“ završi i nastavi čitati:


Zapravo dugo se vremena nije znalo gdje bi se na Novoj Vesi moglo nalaziti Templarsko sjedište i pripadajuća crkva. Ipak, u novije vrijeme pronađeni su tragovi koji navode na opravdane pretpostavke. Naime 1978. prilikom popravka župne crkve sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi u zidu se pronalazi više kamenih ulomaka kvalitetne gotičke arhitektonske plastike. Ti ulomci iz nekadašnje gotičke crkve upotrijebljebjavaju se kao građevinski materijal kad između 1785. i 1790. župnik Sinković gradi današnju kasnobaroknu župnu crkvu. Pitanje koje se postavlja je kojoj su gotičkoj crkvi, koja je sudeći po veličini nađenih ulomaka morala biti monumentalnih dimenzija, oni zapravo pripadali? Stara crkva sv. Ivana Krstitelja bia je premala pa zato župnik gradi veću. Pronađeni ulomci: kapiteli s razvedenim gotičkim lišćem i prutasti gotički pilastri, nisu mogli biti doli iz te crkve. Tako se nametnula opravdana pretpostavka da su to zapravo posljednji ostaci nekadašnje velike templarske crkve koja se nalazila na tom području. Lelja Dobronić tome pronalazi potvrdu u rukopisu zagrebačkog kanonika Antuna Zdenčaja. On kao očevidac rušenja stare župne crkve 1786. piše da je srušena crkva bila templarsko sjedište. To znači da stara crkva sv. Ivana Krstitelja svojedobno bi podignuta na mjestu nekadašnjeg Templarskog sjedišta. U nastavku pak on navodi da su Templari bii izgradili i kapelicu koja stoji ukoso preko puta crkve i to sjeverno uz Znikinu ulicu, danas Zinikne stube, gdje je prije 1347. bila sagrađena kapela sv. Zaharija. Taj titular kapele nepoznat je u Hrvatskoj kao zaštitnik bilo kakve crkve ali je on prorok koji je ubijen u jeruzalemskom Hramu, pa je tako i po Hramu blizak Templarima. Znakovito je i da je kapela imala kružno-stožasti oblik, oblik koji je nekad bio karakterističan za sve templarske crkve. Kapela sv. Zaharija srušena je 1781.

I dok se na mjestu stare srušene Templarske crkve gradi nova crkva, mise se služe u kapelici Žalosne Majke Božje. Po izgradnji nove crkve župnik ima velike muke privoljeti novovešane da dolaze u novu raskošnu crkvu jer ovi gunđaju:
„Nije ta parada za nas čedne purgare, a naš je Jezušek i tako živio u siromaštvu.“


„U svakom slučaju, razvoj Zagreba baš nekako i počinje od Templarskih vremena. Oni su u njemu, iznad Kaptola imali važno središte baš kao i širom Savonije jer su tu vodili kopneni putevi prema Svetoj Zemji.“ Bocaccio tu zastane pa zatim nastavi:

„Zanimljivo je to da kad pogedaš Zagreb, baš od crkve Sv. Ivana Krstitelja idu njegovi glavni prometni pravci. Prvi ravno na jug preko Zrinjevca, Stossmeyerovog, Tomislavca, Glavnog Kolodvora, avenije Hrvatske Bratske Zajednice pa do mosta. Zatim tu je povijesni Savskom do mosta. Ova dva stara pravca rađena su planski baš kao i treći. A on je najzanimjiviji. Vodi preko Džamije, zatim avenijom Marina Držića sve do Save. Napravljen je za vrijeme vladavine komunista, pa je očito morala postojati neka moćna tajna loža dovojno snažna da u vrijeme progona svega što ima veze sa hrvatstvom, religijom i crkvom tako nešto uspije realizirati.“ pričao je Bocaccio.

„Nego ... kad si već kod teme, zanimjivo je da se nasuprot južne strane crkve sv. Ivana Krstiteja , na jednoj lijepoj i obnovjenoj staroj kući danas obojanom u crveno sa bijelim istakama i portalima, točno iznad ulaza, nalazi isklesana glava Jacquesa de Molaya. Porijeklo kuće je prilično mistično i seže u sredinu 19. stojeća pa tko zna, kakve su sve to slučajne ii namjerne veze.“ ispali Furbi.

„Ima tu još nešto. U Hrvatskoj su Templare nasjedili vitezovi Ivanovci a kasnije, pojavom masonerije, njihove simbole i običaje, slučajno ili namjerno preuzimaju širom Europe slobodni zidari, masoni. Zanimljivo jest i da je baš nakon obnove države, u Hrvatskoj opet službeno registiran Templarski red te da je vrlo brzo taj Suvereni priorat Hrvatskog Viteškog Reda Templara posebnom poveljom iz Škotske promoviran u Veliki priorat koji postoji i u Škotskoj. Koliko to govori o dubokoj tradiciji i povezanosti kroz stoljeća kad je red bio zabranjen, ostaje za raspravu.“ dovrši priču Bocaccio.

„Nego reci mi što je sa onom tvojom Renatom? Rekao si da ti je pričala kako ona zapravo potiče od Barbare Celjske, Ugarske kraljice. Pa i ono Renatino blago koje je sa sobom donjela ... Vrlo vjerojatno baš kao i blago njenih prijateljica, coprnica ... Tko zna kakvog je ono zapravo porijekla?“ namigne mu Bocaccio.Vraćali su se kući. Prolazili su dobro poznatim ulicama i trgovima Donjeg Grada. Noćno nebo se naoblačilo i sve je mirisalo na kišu. Tamo negdje iza Sljemena, već je bljeskalo. Iz daljine se je čula tiha potmula grmljavina.
Odjednom, nešto bjesne i u tren začu se snažan prasak. Furbi se okrene. Negdje iza Sljemena, baš u pravcu Katedrale prasnuo je grom. Pas se preplaši i počne gotovo trčati.
„Bo, čekat, čekat!“ zadere se Furbi hoteći preduhitriti nevoje.
Pas to čuje, zastane pa se okrene kao da mu želi reći:
„Znaš da se bojim grmljavine. Zato požuri, samo što ne pljusne.“
I taman što stignu pred zgradu, baš u tenutku kad je stavljao ključ u bravu, sa neba se sruči prolom kakav se rijetko kada viđa.
„Bo, imali smo sreću. Pobjegli smo gotovo u posljednji tren.“ Furbi se okrene psu koji kroz otvorena vrata šmugne u vežu.
Lift se zaustavi te oboje izađu. Pas je nestrpljivo njuškao oko uaznih vratiju.
„Bo, čekaj dok izvadim kjučeve.“ Furbi se okrene psu.
Otključavajući vrata stana Furbi je pratio neki čudan osjećaj.
„Kao da je netko untra.“ pomisli „Ma ne, nemoguće! Obje brave su zakjučane a prozore i balkonska vrata sam zatvorio tako da čak ni coprnice ne mogu uletjeti na njihovom metl skuteru.“ nasmije se.
No kad je otvarao vrata primjeti kako s lijeve strane, baš prema ulici, gdje se nalazi veliki dnevni boravak, dolazi svjetlo. Bo utrči i poleti ravno u dnevni boravak.
„Bo ne, čekat! Znaš da moraš čekat dok ti ne obrišem noge.“ Furbi zaustavi psa na što se ovaj poslušno vrati i stane uz zatvorena ulazna vrata.
Furbi se okrene prema dnevnom boravku gdje je imao što za vidjeti. Na sred prostorije, oko velikog okruglog stola sjedile su četiri coprnice. A uz Renatu su bila dječja kolica u kojima je spavala peta, mala coprnica.
„Zapravo tako nešto sam mogao očekivati.“ pomisli Furbi glasno se nasmijavši pa reče:
„Pričekajte samo dok očistim Bo pa ćemo vam se oboje pridružiti.“
Zatim ode u kupaonu, uzme ručnik i psu obriše noge, potom mu skine ogrlicu i odloži zajedno sa povodnikom u ormar pored ulaza. Pas prvo otrči u kuhinju i iz zdjele sa vodom otpije par gutljaja. Zatim se lijeno protegne i na vršcima nogu lagano odšeće prema dnevnom boravku te legne tik uz kolica u kojima je spavala mala Beata.
Odloživši jaknu na vješalicu, Furbi krene u te kad priđe stolu upita:
„Moje dame, vjerovale ili ne, ugodno ste me iznenadile.“ nasmije im se pa nastavi:
„Vidim da vas ne trebam ničim nuditi ...“ govorio je gledajući na stolu otvoren viski i četiri čaše u kojima se zrcalila dragocjena tekućina boje starog zlata „... vaša prijatejica Mary of Scotland već se je pobrinula za vas.“ namije se gedajući redom jednu po jednu damu coprnicu pri čemu mu se pogled značajno zaustavi na Renati.
Renatina kosa bi zavezana na zatiljku i dignuta kopčom tako da je poput kakve grive slobodno padala niz vrat, sve do leđa. Oko razgolićenog vrata joj bi podeblji zatni lančić na kome, s prednje strane, u kruni od zlata, veličine omanjeg oraha bi tamno-crveni rubin. Već na prvi pogled vidjelo se da je ta predivna ogrlica vrlo vrlo stara. Mora da su je u neka davna vremena izradile vješte ruke nekog izuzetno majstora.
„Dozvolite da uzmem čašu pa ću vam se pridružiti." namigivao je Furbi „Vjerujem da ćemo štošta zanimljivo i lijepo pričati.“
Potom uz smiješak sjedne za stol, natoči si viski da bi zatim digao čašu u zrak:
„A sad ćemo se prvo kucnuti i nazdraviti ovom našem značajnom susretu." namigne im.
A tada, sve četiri coprnice ga pogledaju i na njegovo čuđenje uzmu svaka svoju čašu u ruku i dignu je za zdravicu pa u glas složno izvale:
Perje od ježa, huk sovine bodlje
Što u šumi noću o nama pronose glas,
Sve to sad ovdje nek bude u čas,
Sve četiri za jednu, ta jedna za nas.

Pa kad coprnice već htjednu ispiti zdravicu Furbi ih prekine:
„A ne, ne, to treba završiti ovako." pa se digne i izgovori novu zdravicu okrenuvši se maloj Beati koja je satko spavala u kolicima:
Perje od ježa, huk sovine bodlje
Što u šumi noću o nama pronose glas,
Sve to sad ovdje nek bude u čas,
Svi mi za jednu, jedna za sve nas.

Na to se sve četiri coprnice stanu, okrenu se djetetu u kolicima, svaka digne svoju čašu, nazdrave joj pa svi zajedno,uključujući i Furbija, ispiju gutljaj.
Potom svi petero sjednu.
„Dobro, a sad moje dame da vas čujem. O čemu se zapravo radi?" zapita ih Furbi.
(nastavlja se)

NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU 'Neispričane ljubavi'

knjigoljub.blog.hr

Imate li svoju neispričanu ljubavnu priču? Ako o ljubavi ne želite govoriti već biste o njoj radije pisali, napišite priču o onome o čemu već dugo šutite. Napišite o čemu šutite kad šutite o ljubavi. Ili naprosto izmislite.

Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige pokreće natječaj za kratku (ljubavnu) priču na temu Neispričane ljubavi. Natječaj je otvoren od 1. rujna do 1. listopada 2014. godine u ponoć. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti u razmatranje.

Kriteriji natječaja:
- Poslana priča ne smije biti prethodno objavljena.
- Natječaj je javan.
- U natječaju nemaju pravo sudjelovati djelatnici Knjižnica grada Zagreba i članovi Programskog odbora.
- Maksimalna duljina priče je 7200 znakova, uključujući razmake.
- Timesnewroman, 12 točaka, prored 1,5, u formatu word (formati .docx ili .doc), hrvatski jezik
- Svi koju sudjeluju imaju pravo poslati samo jednu priču na natječaj.
- Za najbolje tri najbolje kratke priče (prema ocjeni žirija) su osigurane nagrade.

Priče se šalju isključivo na e-adresu neispricane.ljubavi@gmail.com
Autori uz priču trebaju poslati puno ime i prezime te broj telefona/mobitela i adresu za kontakt (podaci služe samo za evidenciju Programskom odboru i neće biti proslijeđeni članovima žirija). U naslov e-pošte molimo napisati: Za natječaj MHK 2014.,(Ime priče), ime i prezime autora.

Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade naših sponzora:

1. nagrada: Dvodnevno putovanje u Veneciju za dvije osobe s polaskom iz Zagreba.
Prva nagrada uključuje pokrivene troškove puta, smještaja s doručkomu hotelu 3*, razgled prema programu i pratitelja putovanja za pobjednika i njegovog pratitelja. Nagradu će dobitnik konzumirati u terminu kada mu odgovara, a u dogovoru sa sponzorom nagrade Integral Zagreb d.o.o. turistička agencija.
http://www.integral-zagreb.hr/

2. nagrada: Jedan polupansion u Gorskom kotaru u pansionu Bijela Ruža za dvije osobe
Druga nagrada uključuje pokriven trošak polupansiona za dvije osobe u pansionu Bijela Ruža u Ravnoj Gori, za dobitnika i njegovog pratitelja. Nagradu će dobitnik konzumirati u terminu kada mu odgovara, a u dogovoru sa sponzorom nagrade, vlasnikom pansiona Bijela Ruža.
http://www.bijela-ruza.hr/

3. nagrada: Zaljubljeni Zagreb - tematski razgled Zagreba za dvije osobe u pratnji vodiča
Razgled grada Zagreba koji priča najljepše zagrebačke ljubavne priče, približava običaje starog Zagreba vezane za ljubav i udvaranje i otkriva detalje iz ljubavnih života poznatih Zagrepčana. Razgled grada s romantičnom notom. Nagradu će trećeplasirani dobitnik konzumirati u terminu kada mu odgovara, a u dogovoru sa sponzorom nagrade i voditeljicom ture gospođom Dorom Fila Butković.
http://zagrebtalks.com/?p=88

Žiri koji čine Maja Brajko Livaković (književnica), Tomislav Brlek (književni teoretičar), Ružica Cindori (književnica) i Jadranka Pintarić (književna kritičarka i književnica), pregledat će sve pristigle radove te odabrati pobjednike.
Rezultati natječaja bit će objavljeni na konferenciji za medije Mjeseca hrvatske knjige 13. listopada 2014., a dodjela nagrada na otvorenju MHK-a u Splitu.
02

uto

09/14

Izranjanje

annaboni.blog.hr


Samo plivati! Isplivati iz hladne vode i okrenuti leđa svemu, i maštanjima o onom što je bilo, i čega nema, i što bi trebalo da bude, i ovoj obali i ovom životu.
Plivati i isplivati.

Ivo Andrić


Svi dobri plivači su
davno isplivali i naoko samo sretni
obitavaju zemljanom stazom
igrajuć' igru Ikara makar s jednim krilom
Dokopati se tla naboranom dušom
od soli
od hladnoće
od strahova ....
I nije neka sreća , mislim iskreno, biti dobar plivač.
jer ni zemljanin ne uspijeva hodati okrenutih ledja
ni ne misliti o ononome što b'ješe
ili čega nema
pa ti je svejedno
jel' se utapaš u hladnoj vodi
ili samo dotičeš stopalima tlo

život i dalje igra svoju igru s tobom
ma gdje bio
što želio
dok nemaš ništa
osim silnog truda u zaboravu....

ruka mi

evezmajevska.blog.hr

c
r
t
a

c
r
t
a

k
r
u
ž
i

sa početka duše.
dušo beskraja.

KNJIŽEVNI PUTOKAZI

urbanarijec.blog.hr

[/IMG]
SUPROTNO OD NOGOMETA
Daniel Radočaj

Izdavač: Studio TiM - Rijeka, 2014.
Meki uvez, 103 str.Suprotno od nogometa je knjiga koja već u samom podnaslovu „Što za vrijeme utakmice rade tvoji prijatelji koji ne vole nogomet“, jasno otkriva autorovu „poziciju“ jer ova zbirka proznih crtica Daniela Radočaja upravo je sve ono suprotno od nogometa. Riječ je o svojevrsnom crnohumornom osliku generacije i to iz perspektive jednog ofsajdera, jednog koji, eto, ne voli nogomet, ali zato voli sve što je suprotno od njega, uz dio onoga “sve što vole mladi”. Jer on je panker, on je drugačiji, on je pripadnik neke supkulture koja gotovo više i ne postoji, ali postoji, pa makar i u naznakama, pa makar u jednom jedinom autentičnom govorniku.
Pisac bilješke o autoru i knjizi Milan Zagorac bilježi kako je „Radočaj onaj Kerempuh, onaj podsmješljivi mudrijaš iz Gruntovčana, naravno prebačen u suvremeni urbani svakodnevni život, onaj koji, eto, i kada dobiva loše karte igra i dalje jer nema druge, zajebavajući se na svoj i naš račun i dalje“.
Zbirku priča upotpunjuju sugestivne ilustracije Ivana Svaguše.

Knjiga je nabavljiva na mailu: knjigaart@gmail.com

VODIČ KROZ KRLEŽU ili PRIČA O GODINAMA OPASNOG ŽIVLJENJA:
Ivan Glišić & Daniel RadočajStudio TiM Rijeka 2013.
151 str.
90 kn

Vodič kroz Krležu ili Priča o godinama opasnog življenja, koautorski je istraživački roman Ivana Glišića i Daniela Radočaja o životu, uglavnom mladog, Miroslava Krleže. Tekst je 2010. godine na anonimnom natječaju za prozni tekst Matice hrvatske – Osijek (uz Radočajevu samostalnu zbirku crtica Ponekad bih odlazio k njoj biciklom) proglašen jednim od pet najboljih pristiglih radova. Fragmenti rukopisa objavljeni su u Književnoj reviji i Zarezu.

Urednica knjige, pasionirana krležologinja Suzana Marjanić iz Zagreba u predgovoru ističe: 'Ivan Glišić i Daniel Radočaj, kako uvodno ističu u fragmentu Gudeći slatko niz dlakave uši, u određivanju vlastite metode pisanja ovoga romansiranoga Vodiča, uzimaju u pripomoć Lasićevu strategiju – metodu biografskog silogizma i hipotetičke faktografije. Odnosno, kako navode: 'Ako istraživač nema nikakva materijalnog dokaza za neku činjenicu, on ima pravo pretpostaviti tu činjenicu i njome operirati kao činjenicom, jer na njezino ga postojanje upućuje i čitav splet dodatnih podataka i analitičkog razmatranja (Stanko Lasić: Krleža: kronologija života i rada).' Uz to, kako nadalje bilježe – koriste i ono što Krleža – Subjekt – psihokontraindikacijski 'kazuje o sebi kroz razgovore, ali i kroz djela, a zatim mnogo toga porekne pravdajući se onime da se samo šalio i sprdao i sa sugovornicima, i sa čitaocima, i sa samim sobom. Mi mislimo da je zapravo sam sebi skakao u usta i da nije gudio slatko niz dlakave uši, svjesno ili nesvjesno.'

Ukratko, punk dvojac Ivan Glišić i Daniel Radočaj u ovoj psihobiografskoj rekonstrukciji demonstriraju kako je riječ o sasvim opravdanoj metodi. Tako i npr. nizozemska književna teoretičarka Mieke Bal opravdava psihoanalitički pristup tekstu, uspostavljajući poveznicu između psihoanalize i književnosti, između analitičara i čitatelja. Naime, i psihoanaliza i književnost sadrže dvije osnovne radnje – pripovijedanje i slušanje, gdje i analitičar i čitatelj uspostavljaju Subjekt defragmentiran u niz psiho-cjelina.'

Ivan Glišić, šabački profesionalni književnik i novinar, oglasio se poezijom 1968. Od tada do danas objavio je preko četrdeset knjiga poezije i proze. Glumio je jednog od glavnih likova u filmu Pojačalo i gitara režisera Siniše Dugonjića. Na muziku Raymonda Ruića, njegove tekstove pjevali su i pjevaju mnogi hrvatski izvođači: Darko Domijan (Ulica jorgovana i svi tekstovi na LP-u Pastir kraj vatre), Josipa Lisac (Veče u lunaparku), Tomislav Ivčić (Ždrali), Duško Lokin (Jagode na dlanu), Dalibor Brun (Trenutak sreće), Džo Maračić Maki (Billy The Kid)… Objavio je i romansiranu biografiju vinkovačkog kontroverznog pankera Satana Panonskog Čizme slobode, po kojoj je snimljena i istoimena radio-drama (Drugi program Radio Beograda).

Daniel Radočaj, pulski književnik, svojim aforizmima, poezijom i kratkim pričama zastupljen je u četrdesetak književno-kulturoloških publikacija. Objavio je zbirku stihova Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta (književni klub Branko Miljković, Knjaževac, 2006.), zbirku kratkih priča Velika smeđa fleka (naklada Zigo/Katapult, Rijeka, 2011.) i crtične zapise Ponekad bih odlazio k njoj biciklom (Naklada Đuretić, Zagreb, 2013.). Član je Hrvatskoga književnog društva i Društva mladih pjesnika DIM iz Pule. Jedan je od stalnih suradnika portala www.kvarnerski.com za koji, između ostalog, piše i kolumnu Priče uz crni čaj.

Fragment knjige može se pročitati na linku: http://zarez.hr/clanci/vragolasti-krleza

Zvonimir Grozdić: SANJAO SAM DA SAM UBIO DOCA HOLLIDAYA
Svi ljubitelji "životne poezije" one zapisane kroz tkz. "prozni stih", na ovom linku mogu preuzeti i pročitati digitalnu verziju vrlo dobre štampane zbirke Zvonimira Grozdića:

http://issuu.com/milanzagorac/docs/sanjao_sam_da_sam_ubio_doca_hollida/1?e=7669738/2754107

Štampana verzija ove zanimljive zbirke nabavljiva je kod autora: zvonkopelikan@gmail.com

INTERVJU:
Milan B. Popović, pjesnik, novinar, kolumnist, publicist i kritičar
BRUTALNO – NARAVNO DA NIJE, DOBRONAMJERNO – TO SVAKAKO1. Kako je došlo do vaše suradnje s Aleksandrom Slađanom Milošević i realizacije spota?

Oduvek sam bio neko ko je istinski poštovao Slađanin umetnički rad i lično, privatno, uživao u njemu. Naša saradnja ima hronologiju. Baveći se rock kritikom u štampanim i web medijima, napisao sam prikaz njenog diska „Fantastično putovanje“. Slađani se taj moj novinski prikaz veoma dopao, te sam lično od nje dobio poziv da ga baš ja javno pročitam na promociji njenog diska, u crnom smokingu, sa megafonom u ruci, na sred, specijalno za tu priliku, blokirane Makedonske ulice u Beogradu, ispred Slađaninih plakata u prirodnoj veličini, i muzičke radnje „PGP RTS-a“, i naravno, više desetina TV, radijskih i novinskih ekipa koje su izveštavale sa njene promocije. Ja sam taj njen poziv da budem deo njene promocije prihvatio i shvatio ga kao veliku čast. Negde u to vreme sam, potpuno ne vezano za Slađanu i njenu promociju, pripremao, radio na svojoj CD kompilaciji „Vreme brutalnih dobronamernika“. Tada sam mnogobrojnim, uglavnom mlađim rock i metal sastavima ponudio da pročitaju moje knjige pesama i da, ukoliko im se neka pesma dopadne i prepoznaju se u njoj, komponuju muziku i napišu aranžmane na neku od mojih pesama. Tek nakon godinu dana od Slađanine promocije i mog prvog susreta sa Slađanom Milošević, poslao sam joj email, u kojem sam je pitao, želi li da svojim učešćem na mom projekat CD-u, da mu da na još većem značaju, raritetnosti i ekskluzivitetu, njenim učešćem. Slađana je momentalno pristala i odazvala se na moj predlog i poziv. Kako je Milošević Slađana zvezda svetskog ranga, ja sam predložio najboljoj rok-metal grupi u Srbiji, „Alogiji“, da zajednički sarađujemo sa Slađanom. Srđan Branković, gitarista i alfa i omega grupe „Alogia“ je pristao i u zajedničkoj saradnji Aleksandre Slađane Milošević, grupe „Alogia“ i moje malenkosti, došlo je do stvaranja i snimanja pesme „Izdaja (ja bih da odmorim dušu)“. Slađana Milošević je zajedno sa Srđanom Brankovićem komponovala muziku i aranžman pesme, napisala je i vokalnu melodijsku liniju, a u saradnji samnom, učestvovala je i u pisanju teksta pesme „Izdaja (ja bih da odmorim dušu)“. Kada se disk „Vreme brutalnih dobronamernika“ pojavio, Slađana, ja i Srđan smo poželeli da nadogradimo našu saradnju i krunišemo je video spotom. Spot je snimnjen, i upravo ovih dana je dostupan širokom TV i „you tube“ auditorijumu da u spotu i pesmi uživa. Ja sam veoma zadovoljan kako je naša saradnja, ovim spotom, dokazala, da pravi, posvećeni i iskreni umetnici, nalaze i moraju naći vremena, volje i snage da svoja umetnička nastojanja iznesu na svojim plećima i dovrše ih, u prkos svima i svemu, za dobrobit celokupne rokenrol i metal domaće, pa i svetske scene. Sve u slavu umetnosti, naravno! Spot za našu zajedničku pesmu „Izdaja (ja bih da odmorim dušu)“ Vaši čitaoci mogu pogledati na internet linku http://www.youtube.com/watch?v=zPTefwmhyjc

2. Kompilacija „Vreme brutalnih dobronamernika“ dala je jedan novi vjetar u leđa srpskom rokenrolu, kako vi gledate na ovaj vaš projekt?

Iskren da budem, najiskreniji, u ovakvom, brutalnom, bezosećajnom i teškom vremenu, ja se zaista divim samom sebi što sam ceo CD projekat osmislio, pronašao donatore za nekomercijalnu muziku, organizovao bendove, objavio, odštampao profesionalni disk sa knjižicom od 12 strana, i maksimalno ga ispromovisao koliko su to moji kontakti i moje mogućnosti dozvoljavale. Takođe, odajem iskreno priznanje svakom pojedinačnom muzičkom sastavu i svakom članu tih muzičkih grupa, koji su uložili svoj maksimalni trud i dali svoj originalni umetnički pečat. Uspeli smo da na jednom mestu i CD-u skupimo nekoliko srodnih muzičkih gitarskih žanrova sa mojom, savremenom poezijom, i povežemo ih zajedno u jednu skladnu celinu koja itekako ima smisla. To je, konsultovao sam se sa više najvećih kolekcionara LP ploča u Srbiji, još od šezdesetih godina pa na ovamo, raritetan i unikatan, jedinstven CD, da je toliko muzičara i sastava komponovalo muziku na stihove jednog savremenog pesnika. Drago mi je da sam prvi koji se toga setio, koji je to sve inicirao i doveo do finalnog stadijuma. Na kompilacijskom albumu „Vreme brutalnih dobronamernika“ nalazi se 18 grupa i izvođača: Aleksandra Slađana Milošević „Alogia“, „Instant karma“, „Abonos“, „Art diler“, „Backbone“, „Tales of dark“, „Broken strings“, „Atlantida“, „Disparador“, „Amaranth“, „A. R. Club“, „Heaven rain“, Iskaz, „Darkshines“, „Asphalt Chant“, „Seraphim“ i „Demether“. Pri odabiru sastava vodilo se računa prvenstveno o kvalitetu, ali i o teritorijalnoj rasprostranjenosti muzičara-učesnika, tako da se na CD kompilaciji, pored nekoliko sastava iz Beograda, nalaze i umetnici iz Kragujevca, Novog Sada, Smedereva, Zrenjanina, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Banja Luke i drugih gradova. Vaši čitaoci ceo CD „Vreme brutalnih dobronamernika“ u MP3 formatu, sa knjižicom i press materijalom mogu ekskluzivno i potpuno besplatno skinuti sa mog web sajta www.MolitvaTetoviranogSrca.com i sekcije „download“.

3. Da li biste s nekim bendom s te kompilacije posebno izdvojili suradnju i zašto?

Pored Aleksandre Slađane Milošević i „Alogie“, koji su vrhunski nivo i posebna klasa, najveća moguća danas na balkanskom regionu, ja sam uživao u svim pesmama, svih bendova sa kompilacije, nebitno da li oni imaju iza sebe svoj jedan ili dva zvanična studijska objavljena albuma. Posebno je interesantno naglasiti da moje pesme iz mojih knjiga, onog momenta kada su pisane, tj. kada sam ih pisao i kada su objavljene, nisu pisane da bi bile pevane i svirane. Ta moja ideja da ih „obučem u muzički kaput“, je došla naknadno, tek po izlasku moje treće knjige pesama „Oka da ne ispustim dah“. U tom smislu, za mene je pozitivno uzbuđenje i poseban doživljaj bio rad svake od već pomenutih grupa, sastava i izvođača.

4. Postoji li u Srbiji danas pravi, istinski rokenrol i mogu li se mladi bendovi probiti na sceni?

Naravno da postoji rokenrol. Ja od 1994. godine pišem o njemu u medijima. Više hiljada tekstova, CD recenzija i intervjua sam do sada objavio. Zanimljivo je da su „klimatski uslovi“ tokom osamdesetih i devedesetih godina i kod nas i u svetu, bili povoljniji za bavljenje rokenrolom, nego sada. Čini mi se, tačnije, ubeđen sam u to, da su sada rep, hip hop, tehno i R & B žanrovi koji diktiraju tempo i uslove, dominiraju, kako u svetu tako i kod nas. Mislim da je rokenrol generalno skrajnut, potisnut na marginu. Isto kao i sama poezija, koju ja smatram elitnom disciplinom duha. Jako je teško mladim bendovima, pa i pesnicima da se probiju. Ja sam jedan od onih koji ih u medijima i kroz saradnju, podržava, potencira. Voleo bih da nas je više i da u medijima ima više prostora za rokenrol i mlade bendove. Potpuno ne vezano za moju CD kompilaciju, postoji čitava plejada mladih rock bendova poput sastava „Eon“, „Filthy cathouse“, “Hashish Club”, „Art diler“, „Stereo tip“, “Clyde”, “Argus”, “Dark sky“, „Rok bulevar“ i zaista mnogih drugih, kojima svakako treba dati šansu i podržati ih u njihovom umetničkom radu. Ima i izvrsnih pesnika i proznih pisaca poput Enesa Halilovića, Vladimira Pešića, Radovana Nastića Bensedina, Tamare Lujak, Nikole Mitrovića, Branka Radakovića, Bojana Bruknera, Marka Živanovića, Jasmine Malešević i mnogih drugih koji su svojim radom zaslužili daleko veće i više pozicije od trenutno aktuelnih.

5. Iza nas je već više od tri desetljeća od formiranja legendarnog „Novog vala“, koliko je taj pokret po vašem mišljenju promijenio ondašnju Jugoslaviju i Srbiju?

Svakako da jeste uticao na svest, omladine, pre svega. Kulturološki, duhovno i idejno. Neki od najbitnijih albuma srpske muzike su kompilacije više izvođača: “Paket aranžman” (1980.) i “Artistička radna akcija” (1981.). Dvadesetak godina kasnije, na stihove vladike Nikolaja Velimirovića, poznati muzičari su uradili muziku (“Pesme iznad istoka i zapada”). Danas je objavljena nova srpska rock/metal CD kompilacija (moja i naša) “Vreme brutalnih dobronamernika”. Videćemo da li će nas i ko će nas naslediti i kada…

6. Koliko muzička kritika danas ima ulogu u formiranju muzičkog ukusa?

Ne kao nekada, u to sam siguran, ali je javna reč i dalje veoma ubojita i dalekosežna. To sam osetio i kao novinar i kao pesnik. Dakle, i sa pozicije umetnika, autora i sa pozicije promatrača, kritičara i prezentera.

7. Kao književnik i pjesnik, kako vidite situaciju na literarnoj sceni Srbije?

Citiraću ovog trenutka mog prijatelja, izvrsnog novinara Branimira Loknera koji mi je jednom prilikom rekao: „Milane, pobednik je onaj ko duže izdrži“. Gotovo da nema jakih autorskih ličnosti, produhovljenih i obrazovanih, dobronamernih, argumentovanih, čije pero seče kao mačem i ostavlja dubok, nezaboravan trag. Sećam se legendarne, drage i poštovane Jadranke Janković-Nešić, tu je senzibilni i sofisticirani Aleksandar Žikić, nezaobilazni, moj prvi novinski urednik David Vartabedijan, potom Branko Rogošić, vanserijska Olga Stojanović i Peca Popović, istrajni Ivan St. Rizinger, Olga Kepdžija, Vladimir Janković Džet, Ivan Ristić-Rista, Slobodan Vlaketić, Vasa Radovanović, mladi ali beskrajno inteligentni i puni entuzijazma: Nebojša Lakić, Dragiša Radulović, Miloš Najdanović, Nenad Novković, Dragiša Đorđević, Aleksandar Alek Jovanović, Predrag Novković, Miloš Živanović, Ana Lukić, Marko Ristić, Boban Pantoš i drugi. Sve su to izuzetno jaka novinarska i urednička imena koja su bila prva pera nekada, ili su to još uvek, trenutno, sada, i biće i dalje, verujem. Ja se trudim da od mnogih od njih, naučim što više, i uklopim njihova iskustva sa svojim stilom pisanja i svojim stavovima.

8. Kakvi su vaši planovi na muzičkom i književnom planu?

Nova knjiga pesama je spremna, već napisana. Odlučio sam da je sačuvam za neko buduće, bolje vreme. Mislim da ću uskoro organizovati i objaviti još jedan muzički CD sa mojim pesmama i raznim izvođačima. Trenutno, pišem muzičke CD recenzije i književne kritike u par štampanih medija u Srbiji i Crnoj Gori. Imam dosta ideja i umetničkih planova. Siguran sam da me niko i ništa ne može zaustaviti.

Daniel Radočaj: PONEKAD BIH ODLAZIO K NJOJ BICIKLOM
109. str.
90 kuna„Ponekad bih odlazio k njoj bicklom“ nova je knjiga pulskog pisca Daniela Radočaja, o suživotu Nje (darkerice) i Njega (pankera) te svim onim stvarima koje su, zajedno, željeli napraviti a nisu stigli. Ova romantična komedija bez dlake na jeziku, 2010. godine na anonimnom natječaju za prozni tekst Matice hrvatske – Osijek proglašena je, pod radnim naslovom „Ona navodno ne prdi“, jednim od pet najboljih pristiglih radova. Iste godine, rukopis razlomljen u stihove, pod istim radnim naslovom, proglašen je i jednim od pet najboljih radova pristiglih na natječaj udruge "Jutro poezije" u konkurenciji za nagradu "Josip Sever". Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture, za zagrebačku nakladu Nakladu Đuretić & Studio moderna d.o.o.
Daniel Radočaj objavio je i zbirku stihova „Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta“ – Književni klub Branko Miljković, Knjaževac 2006., te zbirku kratkih priča „Velika smeđa fleka“ – Katapult/Zigo, Rijeka 2011.

Ulomak iz knjige:

Mi svakako nismo par poput onog Šekspirovog, koji bi svojim intenzitetom razmjene sentimenata mogao zadiviti slučajnog promatrača ili još bolje čitatelja. Ipak smo mi likovi koji po potrebi prde, podriguju i obavljaju veliku nuždu uz neizbježne zvukove. Ponekad preskočimo i oprati zube prije spavanja, usprkos pirjanom luku u prilogu večere. Znam, nismo baš reprezentativni. No ne bi ni Romeo toliko jurio za onom svojom Julijom da je kod kuće imao PlayStation. Ili da je živio u našem stanu preko puta kojeg dragstor prodaje jeftino pivo, čitavu noć.

Uz prigodan popust, knjiga je nabavljiva na: knjigaart@gmail.com

TRI RADIO-DRAME U IZVEDBI 2. programa Radio Beograda
po istoimenim knjigama šabačkog književnika Ivana Glišića
Adaptacija: Ivan VelisavljevićŠTA ĆU KAD TE VOLIM: Nihad Mešić - River
2013.Putnički vlakovi danas rijetko zalutaju u Tuzlu, pola industrije ovog grada ne radi. I onaj ispisan grafit „Satan Panonski“, koji je nekada „krasio“ zid blizu tuzlanske željeznice, na zgradi Bosanskog kulturnog centra, proteklog desetljeća, nepovratno nestaje u nekom novom, digitalnom vremenu, zajedno sa sasušenim korijenjem jedne proživljene supkulture. Ipak, nije sve zamrlo, nešto se još dešava, stvara, rađa, a tome je najbolji dokaz i ova novoobjavljena knjiga Nihada Mešića – Rivera. Njome će nas autor nostalgično odvesti na virtualni put u Sarajevo. Pokazat će nam Bosnu. Dok je Mjesec iznad oblaka nad Tuzlom, prošetati od Slatine do Skvera, od Skvera do parkirališta, preko Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Vidjet ćemo i Dubrovnik – grad koji je „i veće depresivce“ vadio iz emotivne gabule. No, svakako, „Šta ću kad te volim?!!!“ nije geografski atlas. Slijedeći promišljeno postavljene markacije, stižemo u središte pjesnikovog srca, „raspolućenog“ na poraz i nadu. Ondje, niti nakon četrdeset i četiri godine života, vrijeme nije uspjelo isprati Ljubav.
Poezija Nihada Mešića – Rivera zvuk je Beethovenove Mjesečeve sonate. Miris pite od jabuka koji se širi iz rerne. U njoj Idoli „dobuju kišom u ritmu tam-tama, kroz noć“. Svjetlo je to na proplanku što „probija se kroz šumu i poziva na put“ – do iduće pjesme kao „neke nove bajke“ omeđene zvonkošću stihova (čak i ako zagonetno „ćute svakim bilom“).
Autorov lirski Subjekt je hrabar i ne boji se voljeti. Njegova emocionalna davanja nisu dio proračunate investicije od koje se očekuje „povrat uloženog kapitala“ i „dobit“. On ne samo da je spreman prihvatiti rizik neuzvraćenih osjećaja, već uspješno izvlači logiku iz vlastitog neuspjeha: „Nedostaješ mi. Ipak, ponosa mi je nešto još ostalo. Neću te nazvati“. Kao „narančasti vosak mirisne svijeće“ smještene na radnom stolu strpljivo čeka da nekome „zamiriše ili zasmrdi“. Bitno je pripaliti fitilj, svjetlo će već nečiji otjerati mrak. A opet, ustrajan je u svojoj potrazi za toliko potrebnim unutarnjim nepretencioznim zadovoljstvom: „Ne polazi mi autobus u pravcu sreće. Nije da kasnim. Linije nema. Ako je sam ne uvedem“.
U sto devedeset i tri centimetara njegove visine, stane neizmjerno puno stihova kojima nas ovaj pjesnik časti. I mnogo više emocija koje se, neminovno, u njima nalaze.
Valja napomenuti, „Nihinu“ sam poeziju dvaput doživio uživo. Prvi put na Međunarodnom književnom festivalu u Rijeci 2012., drugi put na DIMljenju po birtijama, proljeća 2013. godine u Puli. Stoga si dajem potpuno pravo reći kako Nihad Mešić – River nije samo čovjek koji zna dobro napisati pjesmu, on je pjesnik koji je zna dobro i pročitati!

(Iz predgovora zbirke)
2. festival Miroslav Krleža u Zagrebu

Festival traje od 01. do 07. srpnja 2013.
Bogat program možete pogledati na ovom linku:
PROGRAM 2. festivala Miroslav Krleža


TRAG KOJI OSTAJE: Branko Radaković
ili Ljubavni zanos jednog kozmopolite
piše: Denis Kožljan

Tebi se obraćam Branko i kažem: "Da te nema, trebalo bi te izmisliti!" Da, stojim pri svojoj tvrdnji jer sam napokon pozabavivši se tvojom zbirkom pjesama "Trag koji ostaje", našla bar donekle svog istomišljenika. Iako si mlađi od mene gotovo dva desetljeća, zadivljuje me tvoj životni stav u kojem podržavaš slobodu, slobodu umjetnosti, govora, života uopće. Nemiran si ti duh, osjeti se to, u svakom tvom stihu u kojem pronalaziš izlaz iz labirinta ustaljenih normi, vremena i pravila i želiš okušati neke nove dimenzije, mogućnosti oblikovanja Kozmosa. jasno je pri tome kako ni u snu ne pomišljaš biti statičan u svom naumu, već neprestano istražuješ sve pore društva koje je često nemilosrdno prema nama umjetnicima i pobornicima multimedijalnosti. Pa zar nije najveća sreća jednog čovjeka, individue, ili kako god, kad se među svojim prijateljima, pa i neprijateljima, možda može dokazati nekim novim kvalitetima, nekim drugačijim ostvarenjima jer se onda tako podiže njegov vlastiti ego, a što je ipak potrebno svakom umjetniku za pronalazak novih stvaralačkih mogućnosti. Pročitah kako se Branko trudi u svojoj umjetnosti biti što beskompromisniji, kako nikako ne polazi za floskulama a koje tvrde da u umjetnosti treba biti specijalista, samo u jednoj grani.

Sve je to potvrđeno na osamdesetak stranica govora tvoje duše, ali jednako tako i bunta prema jednom ustaljenom pravcu , prema društvenim normama koje sputavaju, guše. Za sve one koji još nisu upoznali tvoju pjesničku sposobnost, treba reći kako si iskoristio u ovoj zbirci pravi trenutak i dao cijelog sebe ne bi li očistio dušu na neki način od loših trenutaka ljubavnog zanosa ili možda neke loše sreće. Uglavnom u svakom stihu, a koji slikovitošću, tmurnom atmosferom, pa i crnim mislima ponegdje podsjećaju na Boudlearea, osjeti se neka nostalgična slika vremena kad si očito bio zaljubljen, kad te onda u tim danima rane mladosti ljubavni zanos dizao sve do neba. Liričnost jednostavno isijava iz svake strofe tvog pjesničkog djela:..."bilo nam je lepo kao u snu"...."to su trenuci kada ste srećni, časovi sopstvene moći, energija i snaga, ludilo i beskrajne noći..."Prelijepo si iznio svoju zaljubljeničku sreću u "Baladi i zaljubljenima" ("pevao sam joj pesme, čitao poeziju, želeo sam imati nju")...Njene su te oči podsjećale na dodir raja...kako uzdignuto rečeno! Kroz čitavo djelo prisutne su metaforičke slike odnosno vjerni prikazi Brankove duše, stanja omamljenosti u kojem smo se mnogi uspjeli zasigurno prepoznati.Ali akako bi to bilo, kad bi bilo, hm....život je satkan od visina i padova, od ljubavnih zanosa ali trenutaka samoće,razočarenja, depresije zbog gubitka voljene, zbog nerazumijevanja svijeta oko tebe. Vjeruj, našla sam se i ja u takovim situacijama i upravo izlaz kao i ti, pronašla ponajprije u stihu, dakle pjesničkom izrazu, a onda dalje fotoaparatom, bojama i kistom putujem tražeći nove ideje, pobjeđujući unutarnje košmare. Jedan od takvih, ti si moj umjetniče, tako stilski dobro,prikazao u svojoj pjesmi Ljuto more(gdje za sebe kažeš kako si kapetan broda što propada u moru osećanja...To "Ljuto more" je zapravo ovaj vanjski , tako često okrutan svijet koji poput plača razara dušu...)

A onda , odjednomi to zrno koje pokreće naše emocije, koje raspiruje vatru ljubavi izgubi se negdje na pola puta. I to se tebi desilo u drugom djelu zbirke gdje imenice tama, crnilo, sivilo, samoća, praznina, bolest, izmjena svjetla i tame, dočaravaju situaciju možda neke "nerazjašnjene izgubljenosti", nemoć pronalaska biti svoje egzistencije. ..."U sobi, prašnjava prošlost, liže okupanu rosu..." u crnoj sobi budan"...Nije li se i Poe tako često budio s osjećajem unutarnje patnje, i hladnoće? Vidljivo je, jasno, da si čitajući stihove ovih vrsnih svjetskih pjesnika, uspio isplesti vijenac jedne sasvim neobične, jake poezije koja progovara o tvojim trenucima slabosti, kad umjesto cijele strofe, uspijevaš izustiti tek Krik: "Postoji li cilj Puta"? Naravno da postoji...Jer tek onda kad maske padaju, a to je neminovno, onda se desi toliko potrebno Otkrivenje...nema više napetosti...Pitam se tko ima prava reći kako je Branko Radaković kontroverzni umjetnik (a govore)...Zar je to kontroverzija kad mlad čovjek, javno očituje svoj bunt i kritizira društvo, na način koji je samo njemu svojstven (..."u mojoj sobi senke su sive...za takvu mladost...strukture su krive)...? Zar je to kontroverza, kad se na sceni, ponajprije pjesničkoj, a onda i glazbenoj pa onda i filmskoj, pojavi umjetnik u liku Branka Radakovića, kojemu "nije potrebno vrijeme", kojemu "nije potreban kraj" koji želi biti samo "slobodna ptica", koji nikome ne želi dati svoj život ali istovremeno žarko voli svoj put.

Emocije, osjećaji duše pa onda i tijela kao reakcija na zaljubljenost ili možda samoću, depresiju, razočaranost...to je TRAG KOJI ZAUVIJEK OSTAJE u moru prolaznosti vremena nekih novih okova i trovača ljudske sreće. Radaković je očito momentalno izabrao svoj pravac i ja ga podržavam ali i čestitam na ovoj veoma upečatljivoj pjesničkoj zbirci.

kontakt autora: baneradakovic@yahoo.com


PREDSTAVLJAMO: Zoran S. PILJEVIĆ

rođen je 22.06.1965 god.
objavljivao svoje pjesme u većini
časopisa za umjetnost i kulturu,
u velikoj Jugoslaviji.

Objavljene knjige :
Fenjerska Svetla ( 1995 ) ,Novi svet,Priština.
Noć Svete Slike ( 1997 ) .Gutenbergova galaksija,Beograd.
Severni put ( 2008 ).Vranjske knjige,Vranje.
Beleške iz Ĺla i druge ( 2009).Vranjske knjige,Vranje.MOJE MJESTO NA OBALI

Moje mjesto
na obali sjevera
kad sumrak doziva
iz njedara vjetrova.

Dok govoriš
moje ime
tako jednostavno
a snažno,kao dodir vjetra.

Izgubljene korake brojimo
brodove na pučini,
ptice umorne
između početka i kraja priče.

Na mom mjestu čekanja
obala zaćutana
govoriš nešto sasvim tiho
o besprekornoj daljini.

Dok imam taj osjećaj
spajanja sjenki i vala
uzdižem se iz sjećanja
do najviše tačke spoznaje.

NJEGOŠEVOM

Kišno jutro,
koraci iza,
ostali,
već prošli,
nedostaje neka
daljina ,slika.

Njegoševom
kao kroz čekanje,
beskrajno,
preko prelaza
kopni noć ,nestaje.

I kad se smogne
ćutnja,
tako opipljiva,
nadohvat kao pijanstvo
poslije crnog vina.

SVE PRIČE

Mi smo zatočenici
ovoga brda
na kojem vjetrovi biju,
traga duge poslije kiše
moja tiha pjesmo!
U ruci trag rose,
rano jutro se prikrada
preko usana napola riječ.

Klizi prema tebi
kao pero tragom
na bijelom papiru,
ja sam tu negdje
na pola puta prema snu.

S ključem skrivenim u njedrima
kada se vratim,
kada ponekad svratim
sa žutim cvjetovima za tebe,
moja tiha pjesmo!
Mi smo zatečeni
s pogledom u nepoznatu daljinu,
obamrli od nestvarne slutnje
i posustalog daha.

I hoću do vrha,
korakom za korakom u ovom plesu
pijanom!
Mi smo zatočenici ovoga brda
gdje slike su nestvarno vatrene,
kao brodolomstvo preko valova
s potopljenim mjesecom u vodi.

Dok strune violina
se čuju,
ponirem ,poniremo!
U trenu kad poželjena je tišina
i kad bijeg je nestvarna potreba,
nestvarni ples povlači.

Vino ljubi
tamo gdje najviše zalutali smo
u izgubljenom trenu starog romantika,
kad kiše prate dugo
smišljanu nakanu
i kad srušeni su svi prelazi.

Sami smo!
Među mnogim obespokojenjima
i pitanjima gdje se uspeti ?
Ponirati bez bola?
Neka gori nebo ispod kojeg smo
zalutali!

U lavirintu,
u voćnjaku utočište prećutali,
gdje smo, šta je pod kaputom starim?
U džepu skrito,
toliko snažno na dohvatu
moja tiha pjesmo?!


lyricsstihovi.blogspot.com/

fenjerskasvetla.wordpress.com/.wordpress.comNAKLADA ZIGO - EDICIJA KATAPULT

Dosadašnjih osamnaest štampanih izdanja Katapultove edicije za riječku nakladu Zigo možete prolistati na sljedećem linku. Po odlomak, u elektoronskoj verziji i to potpuno besplatno: http://issuu.com/zigo_rijeka/docs
BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE: Udruga Katapult iz Rijeke digitalizira svoja dosadašnja papirnata izdanja

[/IMG]

Udruga Katapult iz Rijeke, 2013. započela je s predstavljanjem digitalnih izdanja naslova iz Edicije Katapult. Do sada su kroz platformu ISSUU na web stranicu podigli prva dva naslova SMEĆE (Kapidžić/Krivac/Novković) i SNUFF FILM (Goran Dević). Namjera je kroz e-Ediciju podsjetiti staru publiku, a novu će upoznati s knjigama koje su se kroz Ediciju Katapult objavljivale od 2005. do danas, pomoću digitalnih, user-friendly izdanja koja se lako čitaju, dostupna su u svako vrijeme i gotovo na svakom mjestu, ne zagađuju okoliš, a uz sve to još su i besplatna! Znači, u skorije vrijeme, osim za sada objavljena dva naslova, možete očekivati još dobre i besplatne literature.

Što reći nego - uživajte! Knjige pronađite na linku: http://issuu.com/udruga_katapult

Više o Katapultu pročitajte na službenim stranicama: http://joomla.katapult.com.hr/PREDSTAVLJAMO:

Djorjde Aćimović
Rođen 19. jula 1981. godine u Beogradu. Svojom poezijom i prozom zastupljen je u mnogim književnim zbornicima i internet-sajtovima.
čitajte ga na: http://horheakimov.mojblog.rs/


K KAO KYLE KORVER

...kano kuvane kosti krokodila...

Kurzivom pisana reKurzija
Kverc tas.tatata.turom zaplenjenog Uzija
šlih.tanje niKad tanje
podebela KloaKe proturzija
još uveK znam šta sam srao predprošlog leta
poslednja s.eksKurzija
Ljoret del č.Mar, proliv Ko emulzija

Kurva je prebegla, prihvatila je Gruzija
neprirodna Kvazimodo fuzija
ličnosti, neopravdana pornografsKa fisija
nemoguća misija, za punogrtKog Izija
mačaK Tom se penje na KuKuKruz
Džeri ga opali štaKicom po glavi
Kao Kluz odelo od muKe poplavim

KaKo da verujem neKom Ko se samo hvali
zaspem u troli i Kao beba balim
zaspem balu sena sKupocenim benzinom i šibicom palim
ruralni mentalitet Kaljav, budjav, propali
zašto se danima niste Kupali?
mazali se belim luKom Ko Salvador Dali
iz smrsKanog PiKasa prsti su ispali

Kažu vozio je dvesta
odoše Kod sv. Pere s facijalnog mesta
sa lica Zemlje otKućena gnezda
oteKla, hipertrofična nadbubrežna žlezda
uzbudjenje pulsira Kao sjaj zvezda
nedostataK ambicije me vozi u bezdan
ambis tada izgleda Kao prazna šerpa

Kuvaću šta bilo, šta belo, samo neK je jelo
HCl me vari i Kvari mi telo
grešio sam Kažu 'pop ti neće držati opelo'
Opel mu je Kanda crn Senator B devedeset drugo
serator u crnom sa Kudravim drugom
u crnoj haljini negde u daljini čuje se da zavija Kuče
prugom 'mesto Mileta ide Ešton Kuče.r
MOLIMO POKUŠAJTE KASNIJE

... jednostavno van dometa ...

Niz staklo na prozorima slivale su se kapi kiše, najpre sporo, dok jedna ne bi uhvatila drugu, zatim bi nestajale u trenu. Stakla na naočarima zaboravljenim pored Igre staklenih perli prelamaju svetlost koja dopire sa TV-a sa kog ne dopire ton. Staklo ekrana je musavo po ivicama tako da se prave mala ostrva prljavštine, koja su preživela krpu, odvojena od kopna prljavštine koje se u tankom sloju hvata na sam rub stakla. Neobrisivo kopno i arhipelag koji nema ko da obriše. Staklo u kupatilu je primilo na sebe više od trideset Judinih srebrnjaka, i sada mi, premazano srebro nitratom, svakim danom izdaje ko sam ja. A ja to ne konstatujem. Vidim samo bradu od tri nedelje. Staklo sijalice u kupatilu ne ispunjava svoju svrhu. Bolje se snalazim u mraku. Obrijaću se sutra po danu. Možda.

U polumraku porte sedela sam sama. Stakla na vitražu bila su mokra spolja ali se to ne vidi. Kiša je padala i kada sam došla. Jedna sveća dole, voštane suze kaplju na stakleno postolje sa praznim mestima. Nema praznih mesta. U staklu izloga, dole niz ulicu, kućica bez prozora. Lutka se plaća posebno. Umesto lica vidim samo svoje Murano mindjuše. To jedino nije crno na meni. Flaša je razbijena od zid na kome piše, ČEKAJ ME DOK SE NE PROBUDIŠ, srča je zelana, slova su crvena. Brisači škripe preko vetrobranskog stakla ali kiša je neumoljiva. Zgrade su neumoljive. Čelik i staklo, kako je samo to moguće. Sve je moguće. Ništa nije nemoguće. Ništa je sve ali niko ne želi da to potraje. Sve je ništa traje malo duže. Moj fokus je na staklenim nogama. Posustajem. Treba mi da sednem. Ali osim ivičnjaka nemam gde. Ivičnjaka Mlečnog puta.

Armirano staklo na vratima lifta ima svoju liniju života koja počinje dole levo a završava se gore desno. Neko poprilično jak živi u ovoj zgradi. Znam ko sigurno nije. Izlazim kroz staklena vrata, na staklenu ulicu. Kiša radi ono za šta je i poslata na grad. Zavarava trag i udara glazuru. U glavi mi se javlja melodija za kišu. Ne idem nigde. Bare se primamljivo presijavaju, hipnotišu. Svaka bi mogla biti metrima duboko jezero na čijem se dnu krije odgovor na bilo koje pitanje. Onda zgazim u prvu, jedva okvasim djon i potpuno je raspršim. Na staklu stanice odmah pored ZABRANJENO LEPLJENJE OGLASNOG MATERIJALA stoji IZDAJEM SOBU ZA SAMCA, POVOLJNO svi telefoni su potrgani.
Nailazi tramvaj. Ulazim i sedam do prozora.

Utrčala sam u trolu i sela. Danas je neki praznik pa su svi kućama, u svojim sobama, pred svojim staklenim kuglama. Ne verujem u budućnost. Ne verujem u susrete. Napolju je samo ko mora. Ja moram. Mene zatvoren prostor guši iako nema nikoga. Osećam se kao muva pod čašom. Grčim se da poletim, letim bez glave, udaram u staklene zidove koji nikako da se slome. Zato se ja slomim. I onda me samo puste. Pusti me. Puste me na kratko. Samo da bi me posle opet uhvatili. Uhvaćena sam u taj stkleni lavirint, iz kog, bez obzira što se kroz njegove staklene zidove vidi da je tamo, vani, sve zeleno i osunčano, treba pronaći izlaz. Na starinski način. Peške. Putem ponavljanja neuspelih pokušaja. Jedini put iz svakog lavirinta je put neuspelih pokušaja. Opet sam pokušala i opet nisam uspela. Slepoočnica mi je naslonjena na staklo i čujem svoju mindjušu kako lupka po prozoru svaki put kad vozač prikoči pa krene. Staklo od staklo.

Na jednom mestu na kružnom toku glavnog gradskog trga, često se desi da se dva električna vozila toliko približe jedno drugom, prozori se gotovo priljube tako da bi se moglo čuti lupkanje mindjuše ili melodija za kišu.

Ali kao u zatvoru duplo staklo bude dovoljno da razdvoji dva sveta.

VEČER UNDERGROUND POEZIJE PULSKIH PJESNIKA

U subotu, 09. 02. 2013., 19:00h, Društvo mladih pjesnika – DIM iz Pule, u oštariji Ferlin, selu Savičenta, predstavlja underground poeziju u izvedbi sljedećih članova:

Patricija Softić – vanzemaljka, majka još jedne petogodišnje vanzemaljke, i novinarka ovisnog lista Glad Istre. Veliki je idealist i utopist, još uvijek znatiželjna kao dijete i previše analitična pa je pisanje drži s prave strane one tanke granice između razuma i ludila. Rođena je 16.10.1978. u Puli, na dan kada je Ivan Pavao proglašen papom, na što kaže "Eko, ja se rodih ujutro, a njega oko podne proglasili papom. Mada prezirem Crkvu, a vjerujem u Boga, njega poštujem, bio je dobar čovjek".

Bruno Brežac – proizveden 1987. u SFRJ, što znači da će trajati duže od kapitalističkih igračaka ako je suditi po Iskrinom mlincu za kavu koji još uvijek radi. U svojoj poeziji brutalno iskreno razgoličuje i demistificira muško-ženske i ine međuljudske odnose. Još ni jedan izdavač nije uočio njegov enorman talent.

Daniel Radočaj – rođen je 07. ožujka, 1979. godine u Puli, gdje i živi. Svojim aforizmima, poezijom, i kratkim pričama, zastupljen je u četrdesetak književno-kulturoloških tiskovina s područja bivše Jugoslavije, i izvan nje, u prijevodu na engleski, makedonski i poljski. Objavio zbirku poezije «Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta» – književni klub Branko Miljković – Knjaževac, 2006., i zbirku kratkih priča «Velika smeđa fleka» – Zigo, edicija Katapult, Rijeka, 2011.

Da sve ne ostane samo na riječima, potrudit će se, također puležanka, Olja Grubić izložbom crteža. Olja je apsolventica na Akademiji za Vizualne Umetnosti u Ljubljani, i do sada, izlagala je u Puli, Rovinju, Labinu, Ljubljani, Zagrebu… itd. Dobitnica je i nekoliko likovnih nagrada i priznanja.

Moderator večeri bit će Mario Benčić, sponzori Istrijanska Županija i Ministarstvo kulture RH.

Uz palentu, šugo, i pokoju dobru kapljicu, domaćin GRILL PEACE UNITED – Šikuti Machine, srdačno vas poziva! Smijeha neće nedostajati!

Franko Bušić:
PONEKAD JE PIVO BOLJE OD ŽENE A KAUČ UDOBNIJI OD BRAČNOG KREVETADADAnti, Split / 2012.

Svekolika umjetnost Franka Bušića (književnost, slikarstvo, performans, gluma) neminovno se ističe među onim umjetnicima koji, na plećima posredničkih giganata, ne iskaču iz svake plaćene kulturološke rubrike. Upravo taj «underground» Bušić pretvara u medij pomoću kojega se, vješto ali i oprezno u smislu bilo kakvog neopravdanog pretjerivanja, primiče selektiranoj publici.
Nakon osam objavljenih knjiga (proza, poezija, haiku) autor se ponovno predstavlja čitateljima, i to konvencionalno-eksperimentalnim ali uglavnom ljubavnim pjesmama. «Ostani noćas doma» zbirka je stihova pretočenih u integrirane preslike slika i obratno, čime one već postojeće – pjesničke slike tvore takozvano dvodimenzionalno pismo. A kada je o slikama riječ, budite oprezni s mogućim uvredljivim kritikama. Franko Bušić je temperamentan Splićanin i prema vlastitim riječima, pričinjava mu «veliko zadovoljstvo biti umjetnik koji svojoj umjetnosti, pored intelektualne, može pružiti i fizičku obranu»! S književne strane, on je pjesnik dobronamjernik što svojim stihovima «opija one malobrojne, senzibilne u kojima još iskra žari». No nemojte ga olako shvatiti, guši ga «dosadna patetična poezija nejebanih žena i starih pijanaca».
Bušić prste svojih ruku spretno koristi dok slika ženske aktove. Koristi ih i dok piše o Njoj. Ponekad mu ih Ona «zarobi svojom utrobom». Ponekad njima prolazi po «grudima, bokovima i kosi jedne druge slikarice». Prsti kao alat, žene kao medij. Poezija kao rezultat rada. Mozak kao «spolni organ» za svaku od njih, ponaosob: Antoniju, Moranu, Mihaelu, Kseniju, Blanku, Irenu, Ženu u crnom… Pa i Njegovu maloljetnicu. Sve su one njegove muze, njegova neiscrpna inspiracija. Opčinjavaju ga «ženstvenom melankolijom». Visokim potpeticama. Uzdasima. Lakiranim noktima, crnim očima, dugim besramno razgolićenim nogama. Njihovi susreti su «krajnje neobični» (njoj pilsevi njemu rakija). Ponekad, poput buntovnog romantika, neku od njih sanja. Ili kleči pred njenom slikom. Ona je za njega najljepši model, iako zna da je luda (na njegovom krevetu «bocom trlja klitoris»). Tada «bježi poput golobradog dječaka iz okrilja njenog stana». Ostavlja susrete «krajnje nedorečenim». Putem se ispričava za sve izrečene uvrede i laži. I naposljetku ostaje sam, «autsajder i tuđinac u moru Turaka».
Ima «nešto erotično» u pismima koja autorov pjesnički subjekt dobiva od Nje. Usprkos tome, svjestan je činjenice da je «ponekad pivo bolje od žene a kauč udobniji od bračnog kreveta». Na njemu se jedno jutro probudio i shvatio «da se više ni oko čega u životu ne mora truditi» – žene će i dalje same dolaziti ili odlaziti. Svejedno, mnoge od njih, bilo na svom kauču ili njihovom krevetu, on će opet strastveno «zanjihati». Kao što se, primjerice, «njišu čempresi nad grobovima zaboravljenih pjesnika».

Iz zbirke:

ŠAMAR

kaže curka da će me prebiti
ona i njena ekipa
ako opet budem pisao na fejsu
o tome što nas dvoje radimo

mislio sam je išamarati
i izbaciti golu iz stana
i rekao sam joj to

jesi ikad udario ženu
upita ona
sad već brže navlačeći čarapice
jesam
bivšu ženu
jesam
irenu isto
da irenu isto

zato su te i ostavile

nisu me ostavile
pojeo sam ih

i nije nam baš neka priča
nakon vjerojatno najboljeg seksa
ali
jebo je hitler
kako može tražiti od pisca
da ne piše o najzanimljivijim doživljajima
OHNE FILTER / Živko Ivković / Kulturni centar Šabac / 2012.

[/IMG]

Ohne filter novi je nastavak dosadašnjeg niza rock-romana, neumornog šabačkog autora i vječitog rockera, Živka Ivkovića. Ne samo o crnim vinilima, već i o svom tom proteklom vremenu u kojem su ljudi živjeli od plodova svog rada. Priča je to o raspadu zemlje u kojoj su svi živjeli barem pristojno. O vremenima u kojima nisu uspijevali samo režimski umjetnici, te nezasluženom uživanju u preko noći stečenim dobrima. Zemlji političara, profitera, klirik oligarhije. Narodu koji je od dva ponuđena puta uvijek birao onaj gori, stravičniji, onaj koji će ga koštati glave, sve zarad tradicionalizma… I što prosječnom čovjeku preostaje od takve sredine u kojoj je rođen, ne svojom krivicom? Pretraživati, pročešljavati i prisjećati se – ako se autora pita. Krenuvši od davnog detektiranja dobre mjuze među radijskim šlagerima (The Beatles), preko kupnje prve gitare (akustične, koja se kasnije u višem stupnju entuzijazma zamijenila električnom), do osnivanja prvog benda: društvo iz osnovne škole okupilo se 1980. pod nazivom Zašto da ne. Praše na tada aktualne državne praznike i malu maturu. Momci su inficirani virusom rock’n'rolla, lijek još nije pronađen a bolest je vidljivo uznapredovala. Fokus veoma brzo prelazi s garažnih demo snimaka i singlova, na prve LP-albume. Redaju se nezaboravna glazbena imena, kao što su: Agata, Metalni đavoli, Levo – desno, Solomon Burke, Kerber sa svojom turnejom uz Uriah Heep, Crveni koralji, Smak, Dubrovački trubaduri… I Ivan Glišić, šabački underground književnik se tu pribilježio, kao jedan od začetnika punk-pokreta na prostoru bivše federacije, jer je, eto, u svom dubokom samouvjerenju, opstao čovjekom, do dana današnjeg. Izvjesni danas imaju problem pomanjkanja moždanih ćelija. Sustižu nas neka druga vremena. Digitalna. Brža. Stresnija. Na jedan CD mogu stati svi albumi nabrojeni u knjizi, ali ne i topao zvuk pucketanja gramofonske igle. A ovo je priča upravo o tom pucketanju. Ljubav je to velika, svi se mi ponosimo vremenom u kojemu smo odrasli! S potpunim pravom.

Više o autoru i njegovom radu:
http://www.zivkoivkovic-forever-rocknroll.site90.net/

http://od-civija-do-goblina.50webs.com/Otvoren konkurs za kuću za pisce 2013.

Danas je otvoren KROKODILOV konkurs za Kuću za pisce za 2013. godinu.
Konkurs je otvoren do 15. februara i vaše prijave možete slati na mail:

festivalkrokodil@gmail.com

Prijavljujte se!
Više o natječaju na službenim stranicama:

http://www.krokodil.rs/
Međunarodni književni susret

Članovi ARTE-grupe iz Beograda: Gordana Vlajić, Irena Miletić, Ljiljana Crnić, Vladimir Blagojević i Miodrag Jakšić, gostuju u Rijeci i Istri

Hrvatsko književno društvo iz Rijeke ugostit će drage nam književnike i prijatelje iz Beograda, te će ih predstaviti riječkoj publici u petak 28.12. 2012., u 19 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke,
a u subotu 29.12.2012. u 11 sati Hrvatsko književno društvo u suradnji sa gradskom knjižnicom Pazin organizira predstavljanje naših gostiju za pazinske ljubitelje pisane riječi. Uz naše goste, sudjelovati će pjesnikinje i pjesnici iz Istre: Davorka Kotiga Flego, Emilija Dević, Daniel Radočaj, Drago Draguzet i članovi
Makedonskog kulturnog društva Sv. Kiril i Metodij iz Pule.

- u 22:30 sati u mjestu Kringa poetski koktel u muzeju i caffe baru ''Vampir''.
Domaćin večernjeg druženja je načelnik Općine Tinjan g. Mladen Rajko, a moderator vampirskih priča o Juri Grandu bit će Davor Šišović.

Radujemo se vašem dolasku!!!

Za Hrvatsko književno društvo
Predsjednik Valerio OrlićGOODREADS

Goodreads je odlična stranica za ljubitelje knjiga. Na njoj možete vidjeti ocjene pročitanih knjiga, u smislu preporuka, kao i kritike o istim. Jednako tako, i vi imate priliku ocijeniti ili komentirati pročitano štivo, te na taj način biti moguća smjernica ostalim potencijalnim čitateljima!
Svakako posjetite: www.goodreads.com i pronađite svoje favorite!


PREDSTAVLJAMO: Pjesnik - Zoran Trklja

večna ljubav

diže se i dalje
o da
ali pišaš široko
davno je prošlo vreme
kad si pišao preko
ramena
sve te mlade kurvice
ne primećuju te
novac ti nije gumicom
vezan oko kite
puste nešto na radiju
dodaš gas
svetla jure u off
ostavljaš most za sobom
noć je poput onih davnih
prepuna očekivanja
džaba
pocepana papuča gleda te
mrtvačkim pogledom
čovek u ogledalu
sve češće sluša klasiku
internet koristi
za skidanje starih filmova
i gledanje novih
trominutnih felacija
miris starca
iznenađuje te
ko bi rekao
da je toliko glupo
ko bi rekao
da je toliko jednostavno
noć i dalje miriše na šansu
ali ovog puta
dete moje lepo
tvoje promrzle kosti
čeka
večna ljubav


2012

ove godine se ništa značajno
nije dogodilo
nekoliko dozlaboga dosadnih
političkih prevrata
kojima je iz pozadine tercirao
neinventivni intelektualistički
svinjac
nekoliko sumračnih prirodnih
katastrofa
koje su ogolile nemoć i ranjivost
savremenog
homo sapiensa
dva tri frontalna napada na pristojnost
uljudnost i odmerenost
potpuno razvaljivanje javne sfere
jebanje keve pesnicom u dupe
praćeno urlanjem jebača a ne
jebanog
dakle
sve u svemu
ništa posebno
otužni remiks loše kompozicije
sramotno bedna i jeftina saga
bilbordskog kvaliteta
ušljiva godina
prestupna u svakom
smislu


unutrašnji emigrant

što sam stariji sve me više plaše
zlokobni dani
srećni ljudi
pozitivni društveni kontekst
jadna sebičnost dosadne gomile
pružim korak
zamaknem za ugao
izgubim se u parku
oslušnem reku
zaključam vrata
uključim radio
otvorim knjigu
isplovim
što sam stariji sve mi se više gade
razgovori i mišljenja
pluralizam načela
nezasita ispoljavanja koječega
javno obožavanje čiste gluposti
mrdnem brk
okrenem list
ozidam još jedan red
spustim iglu na vinil
udahnem
nasmejem se
živ sam
i dižem sidro


zima

zima još nije ni počela
a ja već zatvaram prozore
brojim svaki list koji padne
zovem mačku da uđe
preturam po stvarima
tražim kapu šal rukavice
u izlozima gledam čizme
štedim papirne maramice
skuvam šolju tople utehe
pokrijem se deprom
od čiste runske patetike
i čekam
čekam
hladne prste
starosti

Zoran Trklja rođen 1969. godine u subotici, na severu Jugoslavije. Inače, zt procedura je u životu, nakon kratkog i neuspešnog školovanja, statirao u pozorištu, švercovao video rekordere, danju računovodio u državnoj firmi a noću prodavao hranu na buvljaku, pržio engleske doručke, razvlačio pice, biberio pepper steak, honorarisao na radiju, otpremao kamione i popunjavao obrasce, prevodio knjige, pisao pesme, recitovao pesme, raznosio štampu, bio best boy u filmskoj ekipi i dangubio. ali, šta je život ako nije permanentna danguba. Živi u beogradu.

Više o autoru i njegovom radu:
http://procedura.net1zen.com/wp-content/uploads/2010/11/poems-300x122.png

http://procedura.net1zen.com/40_dana_40_borbi.pdf

http://procedura.net1zen.com/iscekivanje.pdf

Natječaj za kratku priču časopisa Urbani vračevi

Nakon sedam godina pauze ponovno se pokreće časopis Urbani vračevi - revija kratkih priča. Časopis izdaje udruga HUK iz Knina, a u pet brojeva koji su objavljeni od 2003 do 2005. godine svoje radove objavilo je stotinjak, uglavnom mladih neafirmiranih autora i autorica iz cijele regije, odnosno iz država bivše Jugoslavije. Nekima, poput Olje Savičević Ivančević, Urbani vračevi bili su odskočna daska u književnoj karijeri, a nekima poput Jurice Pavičića, Đermana Senjanovića, Andree Pisac i Milane Vuković Runjić prilika da svoju književnu vrijednost pokažu i na “underground” književnoj sceni.
Urbani vračevi dobili su dobre kritike od strane “struke”, a službeno su bili predstavljeni i na Motovun Film Festivalu kao dio kulturne reprezentacije Dalmacije.

Nakon sedam godina pauze urednice/i časopisa Renata Jašek i Ivica Šimić s velikim entuzijazmom, naravno volonterski, nastavljaju raditi na novom, šestom broju časopisa. Tom prilikom objavili su natječaj za kratku priču te pozivaju sve autore iz regije da svoj uradak, odnosno kratku priču pošalju
na e-mail: urbani.vracevi@gmail.com do 19. 12. ove godine.MINHEN i druge priče / Predrag Milojević / Liber, Beograd / 2011. / latinica

[/IMG]

Ovo zahvalno, moglo bi se reći pa i «džepno izdanje», obzirom na tek nešto veći format od A6, mekih korica, svakako neće nažuljati čitatelja koji ga odlučno utisne negdje u unutrašnjost svog kaputa.
Knjiga Minhen i druge priče, životna je priča slomljena na «jedva vidljive, ali čvrste krhotine» što beskompromisno lelujaju «ivicom snova i stvarnosti»: «kako je dedi bilo u Nemačkoj, samo je on znao i nikada o tome nije pričao». Smatravši da pisac mora govoriti u nečije ime, autor knjige Predrag Milojević, sam je ispričao „dedinu priču“.
Dok je strana dijaspore poručivala: «Ovdje vrijedi živjeti i umrijeti!», a druga, onih koji nisu pred ratom pobjegli preko granice glavom bez obzira: «U ratu samo budala ne zaradi novac!», Milojevićev nesnalažljivi Subjekt ostao je omeđen preostalim škrtim međuprostorom «u govnima, balajući ih vilom u (tuđu) prikolicu». Njegov nezavidni svijet očaja natkrio je rupu bez dna u kojoj se našao nespretno. Taj procjep vječite igre cvrčka i mrava neminovno ga definira mravom, nenaviknutim na mirise dimljenih bavarskih kobasica, znoj sisatih Njemica, kao i na zveket krigli punjenih hladnim pivom. Od klimatiziranih pivnica, on češće obilazi minhenske septičke jame, a u njima su, kao i u domaćim, tek «vrijuća govna».
Osjećajući pritisak siromaštva i svu njegovu sramotu, uz pokoju uspomenu na propuštene šanse, skromni Subjekt najčešće je sretan što ima «istrošeno ćebe na sebi i golu sijalicu na zidu». Ipak, prevladan je strah od davljenja u moru prosjeka i običnog života. Posmatrači su se badava okupili – bit će njemu bolje. A ništa osim prizora smrti nije dovoljno interesantno da bi ikoga moglo otrgnuti od vlastitih muka. Svejedno, uskoro ćemo svi mi, poput njega, postati «što i ovaj sneg oko nas».
Zbirka Minhen i druge priče, kroz sto dvadeset šest stranica, prostire deset kratkih priča: Minhen, Trokorak, Beg, Spavač, Sobe, Baba, Sutra, Prorok, Čelendžer i Dnevnik.
- knjiga nabavljiva na: pljuskovi@gmail.com


DANIEL RADOČAJ / VELIKA SMEĐA FLEKA / Edicija Katapult, naklada ZIGO / Rijeka, 2011. / 204 str.

[/IMG]

Književna kritika "Velike smeđe fleke" u emisiji Bibliovizor, Trećeg programa Hrvatskog radija, by Dario Grgić:


Ako teško podnosite alkohol – ova knjiga nije za vas.
Ako ovih dana pomišljate ostaviti se pića – ova knjiga nije za vas.
Ako volite slušati Severinu – ova knjiga nije za vas.
Ako potajno ne priželjkujete prvi pornić Elle Dvornik, a muško ste – ova knjiga nije za vas.
Ako nikada niste bili zaljubljeni do ušiju – ova knjiga nije za vas.
Ako barem mrvicu, još uvijek, ne vjerujete u Djeda Mraza – ova knjiga nije za vas.
Ako vas barem jedna od pjesama Dragutina Tadijanovića nije nikada oborila s nogu – ova knjiga nije za vas.
Ako nikada niste maštali o seksu utroje – ova knjiga nije za vas.
Ako nikada niste planirali pljačku banke, ova knjiga nije za vas.
Ako mislite da je glupo udomiti psa lutalicu, ili galeba slomljenog krila odnijeti veterinaru – ova knjiga nije za vas.
Ako više volite pretrpano bučno Zrće, lažnog glamura, od pustih plaža otoka Suska, obgrljenih trstikom – ova knjiga nije za vas.
Ako vam je novac u životu vrjedniji od vlastitih principa ili ljudskog dostojanstva – ova knjiga nije za vas.
Ako nikada niste razmišljali o samoubojstvu ili zarolali pokoji džoint – ova knjiga nije za vas.

Za sve ostale, knjiga je nabavljiva u svim boljim knjižarama, ili direktno od distributera, ili nakladnika s POŠTARINOM GRATIS, za područje RH za samo 59,00 kuna ukupnih troškova na:

knjigaart@gmail.com

http://www.zigo.hr/izdavastvo_katapult.shtml

Autor Daniel Radočaj rođen je 1979. godine u Puli. Svoje aforizme, poeziju i kratke priče objavljivao je po brojnim kulturološkim tiskovinama širom ex-Yu, a prevođen je na engleski, makedonski i poljski. Za pojedine prozne radove iz ove zbirke nekoliko je puta nagrađivan od strane stručnih žirija.

Foršpan s promocije knjige "Velika smeđa fleka" koji potpisuje riječki Filmaktiv, objavila udruga Katapult:
4. MEĐUNARODNI FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI (04. - 05. 2011) RIJEKA / OPATIJA

Organizator: Društvo hrvatskih književnika

Za više informacija klikni na plakat:
[/IMG]PREDSTAVLJANJE KNJIGE "VELIKA SMEĐA FLEKA" DANIELA RADOČAJA

[/IMG]

Ako ste u Rijeci, pozvani ste u petak 28. listopada u 19 sati na predstavljanje petnaeste knjige iz Edicije Katapult, zgodno naslovljene "Velika smeđa fleka" autora Daniela Radočaja. Voditeljica književne večeri, ujedno i urednica knjige je Dijana Merdanović. Mjesto događanja je Molekula (Delta 5).
«OGRANAK MATICE HRVATSKE VRGORAC» RASPISUJE NAGRADNI NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU «MATE RAOS» 2011.

- ALI NE PODIŽE POSLANE PREPORUČENE POŠILJKE IZ POŠTE OD STRANE UČESNIKA!!!

[/IMG]

Naime, natječaj je bio otvoren od od 15. lipnja do 1. rujna 2011, ja sam svoj rad, propisno, prema zadanim uputama poslao preporučenom pošiljkom čak 15 dana prije isteka natječaja. 01. rujna, dakle točno po isteku natječaja, pismo mi se vratilo, uz obrazloženje "da ga nitko od primatelja nije podignuo u predviđenom roku koji iznosi 5 dana". Pa se pitam, da li je nečija lijenost opravdanje za ne podizanje pristigle pošte, ako već je, bar se komisija, odnosno nositelji raspisanog natječaja, mogla potruditi poštu podizati ili provjeravati u aktualnom periodu natječaja, ili je stvar u tome da već imaju kome podijeliti te tri novčane nagrade, pa smo mi svi ostali unaprijed odbačeni? ako je tako, čak i nemam ništa protiv, jedino mi je žao troška printanja, poštarine i CD-a.

Kako god, ovo je odraz potpune nemarnosti sa strane organizatora natječaja iza kojeg stoji Ogranka Matice hrvatske Vrgorac.

Primili ste na znanje,
toliko.

ČIZME SLOBODE – roman o životu vinkovačke Punk-ikone, Satanu Panonskom i predratnoj underground sceni

[/IMG]

Pametno oglušivši se na nepotvrđene izjave sumnjivih svjedoka, šabački autor Ivan Glišić, ovaj memorijalno-istraživački roman sazdao je iz prve ruke, namjesto nametljivim političkim, umjetničko-subkulturološkim fragmentima života i djela kultne kontroverzne ličnosti – Satana Panonskog. Tako Čizme slobode zasigurno ne spadaju u priču koja bi čitalačkim interesom željela zasjeniti domaće bestselere. Bilo srpske, bilo hrvatske. Baš naprotiv, sama pojava omaža u spisateljskoj domeni uz ustrajnost Glišića, jednog od najvećih underground autora na prostoru bivše Jugoslavije, ovo drugo, prošireno i nadopunjeno izdanje, samo će već davno detektirane aktualne i potencijalne konzumente učiniti još povlaštenijima (nije kasno da im se i Ti pridružiš!).

U Čizmama slobode fantazmagoriju Satana Panonskog autor koristi kao pripovjedački medij projiciranja ratom omeđene alternativne generacije devedesetih godina, odnosno kao iskaz predratne kulminacije domaće punk scene i njen opstanak pod razarajućim granatama, a Satan Panonski nije samo svojim djelima nadživljeni pjesnik, slikar ili glazbenik. On postaje sljedbenički logo beskompromisno opredijeljenih za: duhovno ispred materijalnog, istinu ispred laži, vlastito mišljenje ispred nametnutog, prijateljstvo ispred interesa; satkan karizmatičnom kraticom K.O.Z.O. – Kečerov odred za odmazdu.

Po romanu Čizme slobode, nastala je i istoimena radio-drama. Adaptirao ju je dramaturg Ivan Velisavljević u izvedbi Drugog programa radio Beograda. 2010. djelo je proglašeno najboljim ostvarenjem autora do trideset godina.

U suradnji s pokojnim Satanom Panonskim, 1990. Ivan Glišić objavio je i antologiju Punk-poezije «Djeca starog Bakunjina». Za taj projekt, Satan potpisuje dizajn korica, a knjigu obogaćuje svojim jedinstvenim crtežima.

I u čizmama slobode nalaze se njegovi, dosada neobjavljeni, crteži, kao i literarni dodatak s, uglavnom neštampanim radovima, proznim i poetskim.

Glišić je i ranije ostvarivao uspješnu suradnju na ovim prostorima. Dobitnik je Zlatne lire zagrebačkog časopisa Pop expres za stihove Trenutak Sreće koju je 1969. otpjevao Dalibor Brun na muziku Rajmonda Rujića, povodom Omladinskog festivala u Subotici. Iste godine, Josipa Lisac s Glišićevim tekstom i Rujićevom muzikom, predstavlja bivšu Jugoslaviju na Takmićenju muzičke omladine Europe u Burgasu, te osvajaju Zlatnog Orfeja za tekst, muziku i interpretaciju. Dvije godine kasnije i drugu nagradu publike pjesmom Večer u luna parku, s Josipom Lisac na festivalu u organizaciji časopisa Vikend u Karlovcima. Glišić i Rujić također su autori čuvene evergreen-rock balade Ulica jorgovana, kao i dvadesetak drugih pjesama, uz LP ploču Pastir kraj vatre Darka Domijana. Njihove Ždralove otpjevao je Tomislav Ivčić, a Duško Lokin Jagode na dlanu.

Ivan Glišić za sobom ima više od trideset objavljenih autorskih underground knjiga. Neke su objavljene i u Americi, na engleskom, u prijevodu David Stonea, filozofa iz Baltimora.

KNJIGU MOŽETE NARUČITI ZA SAMO 35 KUNA NA: knjigaart@gmail.com

Više o autoru na: www.ivanglisic.com
POVODOM IZLASKA NOVE KNJIGE PJESAMA «NA KORI INTEGRALNOG HLEBA I OLOVCI», AUTOR I NOVINAR MILAN B. POPOVIĆ DAO JE EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA www.urbanarijec.blog.hr:

[/IMG]

1. Milane, reci mi, svoju uspješnu lirsku trilogiju zamijenio si, u ovoj novoj zbirci «Na kori integralnog hleba i olovci», potpuno novim pjesničkim pristupom. Rekao bih da je gotovo prozni. Što te navelo na mijenjanje već prepoznatljivog vlastitog pisma, odnosno tom «približavanju prozi»? Je li riječ samo o novom načinu izražavanja ili smatraš da proza danas bolje «prolazi» od klasične poezije?

Moj novi pesnički izraz nije prozni, već je proJni, u skladu sa konceptom knjige. Naime, stihovi su mali umetnički zalogaji, a u tom konceptualnom kontekstu, predstavio sam publici 3 neodvojiva poglavlja, u kojima sam na kreativno neuobičajen i nutritivno izbalansiran način, iskazao osnovnu ideju. Jedno od poglavlja knjige je ključno, ono, naprosto, vri i ključa!

2. Što se tiče samog naslova nove knjige «Na kori integralnog hleba i olovci», reci mi, jesu li pjesnici danas, ili pisci općenito, osuđeni tek na koricu kruha ukoliko misle (pre)živjeti od pisanja? Od čega ti živiš, baviš li se uz pisanje još nečime?

Jesu, pisci su osuđeni na koricu hleba. Ja živim od novinarstva. Pišem u medijima širom Balkana. Pišem u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pišem o kulturi, književnosti i muzici.

3. Nedavno je objavljen kompilacijski CD «Vreme brutalnih dobronamernika». Na tom nosaču zvuka čak osamnaest rock i metal bendova ili izvođača, uz oštre metal i rock-rifove, pjevaju tvoje stihove. Kako je došlo do suradnje s tolikim izvođačima i kolika je danas stvarna povezanost ili potreba suradnje između pjesnika i glazbenika?

To je bila moja ideja, da okupim i spojim moderne gitarske bendove oko savremene urbane poezije. Uspeo sam u tome. To je unikatan i raritetan CD ne samo na srpskim diskografskim prostorima, nego na celom Balkanu. Na kompilacijskom albumu „Vreme brutalnih dobronamernika“ nalaze se: „Alogia“, „Instant karma“, „Abonos“, „Art diler“, „Backbone“, „Tales of dark“, „Broken strings“, „Atlantida“, „Disparador“, „Amaranth“, „A. R. Club“, „Heaven rain“, Iskaz, „Darkshines“, „Asphalt Chant“, „Seraphim“ i „Demether“. Sve pesme vaši čitaoci mogu čuti (i downloadovati CD) na mom sajtu www.MolitvaTetoviranogSrca.com .

4. Književnost, općenito, u Hrvatskoj nije na dobrom putu, slabo se cijeni uloženi trud autora i još ga je teže naplatiti. Do nakladnika je isto vrlo teško doći, i to samo da bi pročitao rukopis ako se ne radi već o nekom zvučnom autorskom imenu. Kakva je situacija po tom pitanju i kakvi su bili tvoji početci?

Apsolutno ista. Strašna. Pisci i pesnici su prepušteni sami sebi. Bez podrške institucija, pa i samih izdavača. Bez reklame....

5. Koji Hrvatski autor je trenutno «moderan» za čitanje u Srbiji? Koji je tebi autor drag s ovih prostora? Književni uzori u svijetu?

Mnogi. Ceo balkanski zvanični i internet književni i muzički sektor je veoma aktivan. Ja nemam uzore ni ovde ni u svetu. Zaista. Mada, cenim kreativne ljude koji dolaze iz supkulture i podkulture. Na primer, cenim originalne radove William Bruce Rosea i Jeffrey Dean Isbella.

6. Za sada još ne pišeš prozu. Možemo li očekivati neki tvoj roman ili zbirku kratkih priča, u bližoj budućnosti?

Ne, mada me mnogi nagovaraju na to. Ja sam, ipak, pesnik i tu sam najkomotniji, najbolje se osećam.

7. Jesi li osobno zadovoljan prodajom svojih knjiga?
Ne mislim na zaradu nego više kao distribuciju ili cirkulaciju objavljenih djela među čitateljima?

Jesam, zadovoljan sam. Zaista.

8. Koliko je pjesništvo zahvalan posao, odnosno hobi?

Pesništvo je moja velika ljubav. Pa tek onda potreba i hobi. To je najbitnije istaći. Niko se od pesništva hleba nije najeo. Sem ovi estradnjaci. Estradni tekstopisci. To je nešto drugo, to je neka vrsta primenjenog pesništva. Oni uzimaju lovu, i to veliku.

9. Čime bi se bavio da ne pišeš? Jesi li ikada razmišljao da prestaneš, odustaneš, jesi li uopće imao takvih kriznih trenutaka u svojoj pjesničkoj karijeri?

Imao sam kriznih trenutaka. Ne znam čime bih se bavio da ne pišem.

10. Nešto za kraj, poruka mladim pjesnicima / piscima koji još uvijek nisu uspjeli objaviti svoje prve veličanstvene uratke?

Ne odustajte od kreativnog rada ni onda kad od njega nema novca, ni kad vas institucije koje bi po difoltu trebale, ne podržavaju. Gurajte svoj fazon i dok postoji bar 5 nepoznatih ljudi koji istinski cene vaš rad-ima smisla baviti se time!
Preživeti najgore godine uz umetnost-to je umetnost!!!

- Milane, hvala ti za intervju. Želim ti puno uspjeha u daljnjem radu.

Hvala i tebi na prostoru, podršci i vremenu.


MILAN B. POPOVIĆ / NA KORI INTEGRALNOG HLEBA I OLOVCI / Narodna knjiga / Beograd / 2011.

[/IMG]

Nakon uspješne lirske trilogije s kulminacijom uglazbljenja na kompilacijskom CD-u, pjesnik Milan B. Popović u svojoj novoj zbirci Na kori integralnog hleba i olovci, dokazao je da slatkog ima i u književnosti. Poezija sastavljena od kruha, čokoladnih kocki, banana i sladoleda, u potrazi za novim okusima, odlučno zauzima novu dimenziju pred ranije pridobivenom publikom. Umorivši se od vječite potrage za najsjajnijim zvijezdama i virtuoznom formom sonornih rima, autor se opustio. I pred zrcalom i u stihu. Ne šepuri se, prilazi čitatelju rame uz rame i reda, naizmjence, jedan zalogaj, jedan stih. Hrana ga doziva, on joj odgovara. Ošamućen dijetom, sanja nebodere od sira, oblake od kajmaka, sunce od majoneze. Traži način da opstane u gojaznom miljeu kojemu se nesvjesno priklonio. Pokušava pronaći odgovor na pitanje košta li više zdrav ili nezdrav način življena. Ili je sve tek stvar klasnih podjela i dubine novčanika? Prijateljski i gostoljubivo, poziva nas da zavirimo u sadržaj njegovog hladnjaka.
Na kori integralnog hleba i olovci, je zbirka poezije koja vješto povlači horizont između hedonizma i požrtvovnosti ili odricanja. Pritom, valja uzeti u obzir kako autor zasigurno nije jedini čovjek koji se odlučio na dijetu, ali je, moguće, jedini pjesnik koji je dijetu opjevao.
Nova zbirka poezije Milana B. Popovića definitivno neće čitatelja ostaviti gladnog.

IZ ZBIRKE:


VANSERIJSKA ČOKOLADA

Dosadile su mi domaće čokolade.
Zato uvek tragam za novim ukusima
istražujem nove serije.

Belgijske, naročito.
Najbolje su skupe, najskuplje,
one koje se ne reklamiraju.

Pravi poznavaoci znaju koje su to čokolade i gde se
mogu naći.

Ponekad, kad se prevarim sa nekom nekvalitetnom
čokoladom,
shvatim da je bolje da sam kupio
neku dobru knjigu.

Slatkog ima i u književnosti.


http://www.molitvatetoviranogsrca.com/
Što su to fanzini i kako se nekada dolazilo do informacija, prije pojave interneta, pogledajte u izvanrednom dokumentarcu Siniše Dugonjića:

Fanzini sa Marsa from sinisa dugonjic on Vimeo.IVAN GLIŠIĆ / PLASTIČNO LICE / Drugo nadopunjeno izdanje/ M.O.D. Šabac

[/IMG]

Šabački spisatelj Ivan Glišić, svoje drugo, dopunjeno izdanje legendarnog romana o potrazi za identitetom «Plastično lice» obogatio je likovnim radovima pulske slikarice Davorke Tenčić – Radočaj, članice udruge ULIKS – Pula, vizualno potkrijepivši «prizore s Jadrana», središtem zbivanja radnje ovog romana. Davorka Tenčić – Radočaj za sobom ima deset samostalnih izložbi i petnaest skupnih. Svojim likovnim radovima sudjelovala u mnogim humanitarnim akcijama i projektima. Ivan Glišić je dobitnik je Zlatne lire zagrebačkog časopisa Pop expres za stihove Trenutak Sreće koju je 1969.,nagrade Zlatnog Orfeja za tekst, muziku i interpretaciju, drugu nagradu publike pjesmom Večer u luna parku, na festivalu u organizaciji časopisa Vikend u Karlovcima te mnoge druge. Glišić i Rujić također su autori evergreen-rock balade Ulica jorgovana, kao i dvadesetak drugih pjesama, uz LP ploču Pastir kraj vatre Darka Domijana. Ivan Glišić autor je više od trideset objavljenih knjiga. Korice knjige «Plastično lice» upriličio je, također Puljanin, Daniel Radočaj.

www.ivanglisic.com


DAVID STOUN / KRVOŽEĐE (ODABRANE PESME) / M.O.D. - Šabac / 2011.

[/IMG]

Iz recenzije:

David Stoun zvuke i slike surove i opore, metalno gorke, Svakodnevnice, urezane u našu svest i podsvest, pretvara, poput alhemičara, u reč i njome ih prenosi na papir, kao svojevrsno, grafičko, upozorenje na krvožeđe u nama. Samim tim, njegovi zapisi nalik su na kinesko i japansko slikovno pismo, ali i na pisma mnogih drevnih, iščezlih, naroda, i vapaj su za zgaslom poetikom suživota Čoveka i Prirode.
Dejvid Stoun/DAVID STONE, rođen je 1949., godine u Čikagu. Diplomirao je filozofiju, a studirao je na De Pol/De Paul Univerzitetu u Tel Avivu i na Univerzitetu u Ilinoisu. Živi i radi u Baltimoru, kako često kaže – sa cimerom, to jest duhom Edgar Alana Poa. Uređuje i objavljuje jedan od najpoznatijih i najuticajnijih svetskih fanzina za andergraund i eksperimentalnu umetnost Gavran/The Blackbrd. Dejvid Stoun je napisao 17 knjiga poezije, 3 novele, i jedan pozorišni komad.
Ovo je prvi prijevod njegovih pjesama s engleskog jezika.

Nabavljivo na: ivangl@sbb.rs

Iz zbirke:

PRO
CEDURA

Zločini
Uzgajani
I odgajani kroz
Kamen temeljce
Putarina
Odapinju u naplatnim
Rampama

Neki se spašavaju
kroz led
Ledeni
& ako je za
Utehu

Zalogaj mandragole

Nacirkan
Krvlju zemlje

& neuspelo
Izrežirano suđenje
Sa vrhovima igala
U obliku čiodnih sisa
& podvizi
steroidnih mišicaDRUGO IZDANJE NAGRAĐENE ZBIRKE „U AORTI MOG SRCA“ NATALIJE Ž. ŽIVKOVIĆ

[/IMG]

Iz štampe je izašlo novo, srpsko izdanje zbirke pjesama „U aorti mog srca“ Natalije Ž. Živković u aranžmanu beogradske kuće „Pešić i sinovi“. Zbirka, inicijalno objavljena u Crnoj Gori kao nagrađena regionalnom ex-Ju „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“, odsada je dostupna i u knjižarama u Srbiji.
Na knjizi je zasnovan omnibus kratkih filmova „Video V. Poezija“ iste autorice. Filmovi iz omnibusa prikazivani su na filmskim i književnim festivalima u regiji ex-Ju kao i na RTV Plus i RTV Vranje.
Zbirka “U aorti mog srca” odlikuje se bogatstvom i svježinom slika, neposrednošću jezika i autentičnošću emocija, ljepotom neočekivanog, i razigranošću protkanom ozbiljnim promišljanjem Svijeta i Života.

Jedna od glavnih niti zbirke – djetinje nasuprot mudrom/drevnom – istaknuta je prizorom djeteta u stoljetnoj šumi na koricama (rad Marka Radosavljevića), te istu suprotnost potcrtava recenzija Vladimira Vukomanovića „O mudrosti deteta“.

O KNJIZI:
Pjesnički glas Natalije Ž. Živković je blagi glas koji dolazi iz vječitog leta, iz bajkovitog ambijenta u kome je sve u punom smislu živo, veselo i vedro. U tom svijetu, koji može biti i ovaj naš svijet, udah je koračati ulicom, govoriti i pjevati. Vrijeme je uvijek sadašnje; tijelo je poklonjeno i nije tamnica; poklonjen je svijet – nismo u njega bačeni; poklonjene su boje i biće se u tim bojama šareni. Otud u njenoj jedroj lirici, koja dječjom rukom skicira idilu, odjekuju smijeh i kikot, ponavljaju se trk i skakut, otud u njima često prisutna vedrina pjesničkog humora.
- Vladimir Vukomanović

Čitatelj se svakako neće pokajati ako se ovom čudesnom malom plesu prepusti zatvorenih očiju, otvoren za novo, jedinstveno iskustvo jedne poezije koja luta od Prevera do Radovića, okrzne Kafku ramenom, nakloni se pred Ujevićem te zapleše s bijelim Alisinim zecom.
- Nađa Milković Ćuruvija

Osnovni utisak koji imamo o poeziji Natalije Ž. Živković je zapravo lakoća. Dok čitamo mi kao da „unosimo“ u sebe „riječi pune zraka“, i baš taj utisak je ono što je pjesnikinji svojstveno – stih poput zraka, to je njen lični pečat. I baš zato, s pravom se može reći da je ova poezija tako osvježavajuća: čitatelj je, jednostavno, oslobođen težine.
- Marijana Nikolajević

O AUTORICI:
Natalija Ž. Živković (1982, Beograd) je pjesnikinja i video autorica, koja prepliće oblasti književnosti i videa.
Zbirka poezije „U aorti mog srca“ objavljena u izdanju festivala „Ratkovićeve večeri poezije“ (2010, Bijelo Polje), kao rukopis nagrađen (prvom) „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“ u konkurenciji zemalja regije nekadašnje Jugoslavije.
Autorica je omnibusa „Video V. Poezija“ (2010.) od sedam kratkih filmova zasnovanih na pjesmama iz zbirke „U aorti mog srca“. Filmovi su prikazivani na filmskim i književnim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, kao i na RTV Vranje i RTV Plus. Poetski film „Nauka o ulici“, dio omnibusa, osvojio je treću nagradu na manifestaciji „Zimski bioskop“ u Bačkom Petrovcu.
Više puta finalistica nekoliko festivala mladih pjesnika u konkurenciji zemalja regije nekadašnje Jugoslavije. Uži izbor za nagradu „Mladi Dis“. Dramski komad „Smrt i život Aleksandra Puškina“ izveden u Ruskom domu, Bgd. U okviru projekta Mreža kreativnih ljudi objavila elektronski roman za tinejdžere „Putujuće pozorište Genijalci“.
Objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji.
Kome ćirilica nije problem, detaljnije o knjizi na ovom linku:

http://uaortimogsrca.blogspot.com/

BERISLAV BLAGOJEVIĆ / JA, REVOLUCIONAR / Besjeda – Ars Libri / Banja Luka, 2010.

[/IMG]

Zdravo. Ja sam čovjek.
Radim i teglim kao konj, tvrdoglav sam i uporan kao magarac. Iskorištavaju me kao cvrčak mrava, pa sam često žrtveni jarac ili, po potrebi, ovca zašišanje. Ponekad sam odvratan poput svinje, ali uglavnom sam samo lukav kao lisica. Prepreden i snalažljiv moram da budem da bih preživio. A preživjeti nije lako kad živiš kao pas.
Zdravo. Ja sam čovjek.
...tim je riječima mladi autor Berislav Blagojević najbolje opisao vlastite poruke koje vješto ubacuje u svoje prozne strukture. On je književni revolucionar, na putu prema pravdi. Negira postojeće prepreke do cilja, i neće ga zasmetati ukoliko ispadne smiješan. Istini koju autor proklamira, može se samo glupan nasmijati. Bilo u lice, bilo iza leđa...

Autorove službene stranice:
http://berislavblagojevic.wordpress.com/DOGFUCKER - TRILOGIJA / IVAN GLIŠIĆ / M.O.D. / 2010

[/IMG]

Nakon, doslovce, u trenutku razgrabljenog prvog djela tiskanog 1990. godine, u Nezavisnom izdanju Slobodana Mašića, neumorni šabački autor Ivan Glišić u međuvremenu je napisao drugi i treći dio legendarnog «sekstuc» romana, integriravši ih u ovu «povratničku» trilogiju s dvjesto pedeset šest stranica raznih cock and bull priča iz «gornje, srednje i donje Karingtonije».

Knjiga, koju je autor posvetio svome prijatelju Denisu Čulinoviću Hašu, karizmatičnom frontmenu grindcore bendova «Patareni» i «Buka» – potpaljivačima svjetske alternativne glazbene scene od 1989. – 2008., netipičnim pripovjedačkim stilom koncipirana je, poput dotičnih bendova, «pojavom koja negira svoje postojanje».
Krajnje liberalno-buntovan prozni tekst za koji se sa sigurnošću može potvrditi jednim od najvažnijih underground ostvarenja književne scene, dodatno obogaćuje generacija pjesnika: Majakovski, Rembo, Antonen Arto, Milan Jovanović, Anđelko Jandrić, Halid Gali Hali, Milan Marković, Anđalković Bojan Boca, Saša Mijatović, Nenad Glišić, Aleksandra Alja Ćirić, Daniel Radočaj, Siniša Dugonjić, Božana Jandrić, Nikola Ćirković, Jasmina Branković, Saša Merković, Slobodan Jovanović i Nikola Jovanović.
Po rečima rok kritičara Branimira Loknera, Dogfucker, osim što je roman koji britko i bez dodvoravanja dodiruje i dno i hijerarhijski vrh staleža, preispituje i postavljene granice ljudske seksualnosti pomičući granice morala, za čitatelja, nakon njega više ništa neće biti, po tom pitanju, isto.
Podsjetimo, Ivan Glišić šabački je pisac s preko trideset za sobom objavljenih autorskih knjiga. Jedan je od osnivača Punk pokreta i underground književne scene na području bivše Jugoslavije, a pre pojave punka bio je roker, čije su rok balade bile na repertoaru Josipe Lisac/Večer u Luna parku/, Darka Domijana/Ulica jorgovana, Dalibora Bruna/Trenutak sreće... Više je puta nagrađivan za svoja književna ostvarenja. O njegovom neumornom radu više na: www.ivanglisic.com
- Cjelokupan tekst je preuzet s izvornika: www.knjizevnost.org
VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA / AUDIO KOMPILACIJA / 2010.

[/IMG]

Najbolji dokaz kreativne ustrajnosti mladog pjesnika Milana B. Popovića, nalazi se upravo u nedavno objavljenoj audio verziji njegovih stihova na kompilacijskom CD-u, što je, svakako, rezultat nastojanja za izlaženjem iz predviđenih i uobičajenih dosadašnjih lirskih okvira. Kako je Milan inače temperamentan stihoklepac, nimalo nas ne čudi, što su zastupljeni bendovi «oštrijih gitarskih rifova», što se pokazalo kao savršena komponenta zajedničkog umjetničkog sučeljavanja. Na nosaču zvuka «Vreme brutalnih dobronamernika», zastupljeno je slijedećih osamnaest rock i metal bendova i izvođača:
legendarna umetnica Aleksandra Slađana Milošević, Alogia, Instant karma, Abonos, Art diler, Backbone, Tales of dark, Broken strings, Atlantida, Disparador, Amaranth, A. R. Club, Heaven rain, Iskaz, Darkshines, Asphalt Chant, Seraphim i Demether.

A kako to sve zvuči, uz Milanovo dopuštenje, možete u potpunosti poslušati, skinuvši kompletan uradak na slijedećem linku:

http://rapidshare.com/files/377407830/Milan_B._Popovic_-_Vreme_Brutalnih_Dobronamernika_-_CD.zip.html

Milan B. Popović
MILAN B. POPOVIĆ / OKA DA NE ISPUSTIM DAH / NARODNA KNJIGA ALFA 2007.

[/IMG]

"Oka da ne ispustim dah" – posljednja je zbirka od lirske trilogije Milana B. Popovića, kojom se po uzoru na svoje dvije prethodnice, tvrdim ukoričavanjem i grafičkom kolor vizualizacijom, razina kvalitete tiska izjednačavala s razinom kvalitete autorovog pjesničkog nastojanja.

Iako nam se Popović u prigodnim trenucima, dok: osjeća ili se predaje jutru, lomi rešetke duše i izlazi iz kože, kao i kad priznaje pad - manji od pretpostavljeno očekivane sebičnosti njegovog lirskog subjekta, može učiniti nesmetanim promatračem, on je pjesnički kirurg koji s velikih beznačajnih objekata i životnih situacija, promišljeno amputira iznimnost dragocjenih detalja. Stoga, bježeći od simbola takozvanog modernog društva, neumoran je u stalnoj potrazi za vječnom ljubavi, čiji mu neformalni potporanj dolazi kao egzistencijalna nadopuna sopstvenosti. A kad je u pitanju ljubav, beskompromisno pomiče granice vlastite realnosti, ne želeći da ga itko budi iz sna predivnog, unatoč tome što ništa nije crno – bijelo, pa ne postoje jednostavna rješenja. Baš naprotiv, sve je krvlju bola, satiranje i razotkrivanje – pred njom.

O autoru i njegovim djelima više na:
www.molitvatetoviranogsrca.com

iz zbirke:

SNOP

Rastrojen, rastopljen, umoran, lenj
u sebi ležim,
lebdim dok porivu
u zagrljaj bledim.

Još uvek,
je kasno
za tebe, sve.

Zameni me znamenjem,
preobražajem me unakazi,
uriniraj,
spusti ukislu kap,
kao svetlosti prigušene
snop i slap.

Dahćem dok drhtim,
stenjem zgrčen u uglu
zida sobe od osame
ove, naše,
lične,
sveobuhvatne,
žigosane.

Tako bih pronašao,
tako bih otišao.

Spas ti dao.
Oboma.


IVA PEJKOVIĆ / MAČKA U ČIZMAMA / ZIGO edicija KATAPULT / RIJEKA 2007. / 178 stranica

[/IMG]

Prozni prvijenac mlade zadarske spisateljice Ive Pejković, simboličnog naziva Mačka u čizmama, nije još jedan tipičan ženski roman. Baš naprotiv, Ivin promišljeno postavljeni subjekt, u tom svijetu «perlica», «šljokica» i «kremica» teško se i nevoljko snalazi. Namjesto danas popularnih «droljastih» suknjica, u njenom se ormaru nalazi «sama crnina, za sto godina žalosti». No, subjektov «dark-side» ne prelazi «granicu», iza koje, pod pravim kutom i s dovoljno svijetla, zadržava svu potrebitu šarmantnost poželjne ženske osobnosti.
Mačka u (Dr Martens) čizmama iskrena je priča, prostrta između studija u stranome gradu, posla i vraćanja vikendima kući, o kontinuiranoj potrazi nekog «vrtoglavog odsjaja» u «Njegovim» očima. Taj nedostatak muške prisutnosti definira je kao osobu koja se ne seksa, no svakako joj nije potrebno objašnjavati priču o «pčelicama i cvijeću», ali nije ni «luda potencijalna zaljubljenica izgriženih noktiju, u bjesomučnoj potrazi za Onim pravim». A, pozovete li je na svoje vjenčanje, svakako će se pod, za taj dan prigodnom vestom, nazirati njene trošne «marte», koje, u kombinaciji sa «crninom» upotrebljava kao vanjski štit svog najvećeg unutarnjeg blaga, do kojega teško da ćete doprijeti. Osim ukoliko niste «On».
Iva Pejković u svojoj knjizi ukazuje na ljepotu «naizgled ružnog» i vrlo vješto skreće pozornost protiv očekivanih stereotipa i pravila, baš kao što je to nekada činio i Charles Baudelaire u svojim lirskim stihovima.

Za dodatne informacije o knjizi kliknji na: www.zigo.hr
IVAN GLIŠIĆ / MOJE DRŽENJE S LORENSOM – Lepota ružnog, nikome potrebna / ALLBEST LITERARY FACTORY / ZEMUN 2008.

- DAVID HERBERT LAWRENCE (1885 – 1930) - MONOGRAFIJA

[/IMG]

Imajući na raspolaganju književno iskustvo, kojeg je autor stekao, ne samo stručnom diplomom materinjeg jezika, već i uspješnim osmišljavanjem tridesetak vlastitih književnih djela, te detaljnim proučavanjem tisuće svjetskih, a nepomiren s činjenicom da se njegovom, reklo bi se, slučajno otkrivenom, favoritu engleske književnosti David Herbert Lawrence -u, posvetilo toliko razočaravajuće malo svjetske pažnje (pa, i ponajprije od vlastitog naroda), opčinjen njegovom ljepotom stvaranja, kroz svojevrstan prigovor, sastavlja ovaj esej, pod nazivom «Moje druženje s Lorensom – lepota ružnog, nikome potrebna».
«…Lorensov problem je u tome što je prvi engleski pisac radničkog porekla, a najbrojnija čitalačka publika je iz viših staleža koji su formirali ukus i čitalačkoj publici nižih. Kako prihvatit ovog, a da ne bude neka vrsta samoponiženja?» - odgovor na to i mnoga druga pitanja o David Herbert Lawrence -u, dati će vam Ivan Glišić u ovoj nimalo slučajno nastaloj monografiji.

KONTAKT: ivangl@sbb.rs

[/IMG]

NOVO! U dugotrajnoj međusobnoj suradnji, autor Ivan Glišić, odlučio je jednu od svojih uspješnih i davno rasprodanih knjiga, pokloniti, ovoga puta u elektroničkom obliku i to samo za vjerne konzumente Urbane riječi.


Besplatnu knjigu pronađi na: www.zutiker.blog.hr
NIKOLA ĆIRKOVIĆ / STONDIRANJE U PAKLU – anti-roman / KULTURNI CENTAR «VELIKO GRADIŠTE» / 2008.

[/IMG]

Nikola Ćirković, mladi apsolvent Srpske književnosti i jezika u Beogradu, elokventno se koristeći međuprostorom između glasnog muzičkog trash-a, mrzlog piva, gandže ili skanka, u svom kreativnom nastojanju, iz jezičnog se rječnika, sasvim promišljeno, odlučio poslužiti svim ponuđenim riječima, pa tako i onim, nimalo manje važnim, s posljednjih strana važećeg bontona.

U pokušaju da napiše roman, u svom anti-romanu "Stondiranje u paklu" Ćirković nam daje odgovor na nepostavljeno pitanje zašto to nije uspio, pri čemu su, kroz sto šest stranica teksta, «novi događaji, likovi, epilozi, predgovori i krilate fabule, dolazile iz svake nove boce, novog jointa». Na taj način, autor, kao primarni subjekt, vješto «balansira između stvarno-stvarnog i imaginarno-stvarnog», držeći tako, s dovoljnom dozom sigurnosti, sve konce u rukama, kojima taktično negira postojanost okrajkom načete težnje o potencionalnoj apstinenciji, svjesno se okrećući bezizlazu svog zatvorenog kruga u kojem i dalje «noći vonjaju na višednevna netuširanja, gandžu, prdež i cugu». Nakon onih noći koje od prekomjerne masturbacije «plivaju u rekama sperme», a kao takav, naš subjekt nije strana pojava. On je pristojan momak iz susjedstva, kojeg svakodnevno pozdravljamo u liftu, supermarketu, redu za kruh. I njegova prividna naklonost samo je prikladna kulisa za vlastitu tajnu, kakvu svi imamo.

- Kad ćeš napisati knjigu? – upita ga Karlo B.
- Kad za jebanje, duvanje i piće pronađem toliko sinonima da mogu sve razvući na više od sto strana…

Kontakt s autorom ostvarite putem E-maila: vinjakpivo@gmail.com a nikako mu nenajavljeno ne zvonite na vrata. Neće vam otvoriti. Samo će se praviti da ne čuje zvono. Eventualno, još će lijeno počešati jaja…

NAPOMENA!

Ukoliko ste čednog duha i visokih moralnih načela, nemojte čitati ovu knjigu. Ukoliko ste skloni feminizmu, odgajani i živite vjerskim životom, također nemojte pročitati ovu knjigu. Ukoliko niste promiskuitetni ili teško podnosite alkohol i THC, također nemojte pročitati ovu knjigu. Nemojte ni ako vam smeta glasan Punk. Ne trebate se ni sa mnom družiti…
BRANISLAVA B. KOSTIĆ – GACA / SMEHOM PROTIV SVIH NEVOLJA/ DIY IZDANJE / KRALJEVO 2006.

[/IMG]

Da nije nimalo neumjesno smijati se nevoljama Branislave B. Kostić – Gace, opisanim kroz njezine dvadeset i četiri priče, dodatno nas sama autorica, osim zvučnim naslovom – «Smehom protiv svih nevolja», tješi i uvjerava neiscrpnim «smajlićima» na krajevima dotičnih rečenica.
Priču nam priča blisko, nenametljivo, ne stavljajući na prvo mjesto formu jezika, kojom bi nas možda trebala zadiviti, ili ostvariti prepoznatljivost književnog pisma. Umjesto toga, uspostavlja pažljiv odnos s čitateljem, koji će nas polako, ali poput promišljenog pauka, vješto uplesti u svoju mrežu prijateljskog odnosa.
Branislava B. Kostić – Gaca, obraća pozornost na svaki lik i nikoga ne ostavlja sporednim subjektom. U svojoj nostalgiji, svakog se prisjeća u potpunosti, pod punim imenom i prezimenom, makar za to vrijeme, «rezala si prste, padala u šahtove i nesvijest, ili gubila ušteđevinu…». I time nam je još jednom potvrdila kako u životu zapravo nije nimalo važno naučiti ne padati, već ustati se, nakon što se padne. A, ako ne znate kako, pitajte to Gacu na: nochoice@nadlanu.com

IRENA PUŠNIK / STIH PRIJE SNA / VLASTITA NAKLADA / 2008.

[/IMG]

Koristeći se ljubavnim žargonom Irene Pušnik, moglo bi se reći da njena poezija ovjekovječena naslovom «Stih prije sna», predstavlja «način da ga preda vjekovima u mreže nezaborava». To je temelj s kojeg ona život često posmatra postranice, ignorirajući početak i kraj. Tako, u svome životu Irena, nimalo sebično, ostavlja dovoljno mjesta samo za primamljivu i nepročitanu sredinu. Stoga se, propadajući kroz njena obzorja promišljenih stihova, s gotovo točnom preciznošću može odrediti stupanj neprekidnog traganja za emocijama, čime nas još dodatno uvlači u svoj lirski kontinuitet, iz kojega se, čini se, čak ni ona sama više ne može tako lako izvući. Barem ukoliko prije ne «smrska sve čekićem», ili pobjegne negdje daleko. Tko zna, možda i u Barcelonu…

Svoj primjerak zbirke možete osigurati na: ipusnik@gmail.com ili u kakvoj boljoj knjižari.iz zbirke:

SLIKAR I JA

Uvijek sam razmišljala u svojoj glavi
da ću završiti s nekim slikarom
u njegovom ateljeu
(on me slika, jebe, slika, pa jebe).

Sasvim bi me prebojao ili
napravio od mene kolaž.
Kist bi namakao kapljicama vlastitog znoja.
U boju pa u znoj,
platno, kožu.

Uresio bi me po svom instinktu
i takva bih se našla na izložbi njegovih
najuspješnijih djela.


SPOJ

Muškarac za kojeg brijem noge
posuđen je iz prošlosti.
Njemu neka druga žena
priprema obrok od svoje svakodnevice.

IGOR KOLOVRAT / SOBA 108 / ZAPISI IZ REMETINCA / KILOVAT SISTEM / ZAGREB 2006./

[/IMG]

Činjenica da je redni broj 108. zatvorske ćelije i njenih nepunih 3x3 kvadrata, s četiri nagurana kreveta i jednim zajedničkim ormarom, bio sasvim dovoljan Igoru Kolovratu da se uvuče kroz sabijene prozorske rešetke i iz melankoličnih zidova kaznionice „Remetinec“ ispiše osebujnu robijašku priču, više je nego dovoljna da bi svojim tekstom zatresao duboko ukopani temelj najviše hrvatske književnosti.
Usprkos njenoj «skučenosti», sto osmica nipošto nije roman koji je «zakinut» pred ostalima. Naprotiv, autor izvanredno manevrira prostorom i reklo bi se preciznom uvježbanošću s kojom oživljava likove sasvim prosječnih karakteristika, umjesto, uobičajenih za tu temu, filmsko – zatvorskih snagatora. Time je kolovrat, još jednom stavio naglasak na veoma tanku granicu između dva potpuno različita svijeta koja su međusobno odvojena tek čeličnim vratima dvorišne kapije Okružnog zatvora.
I na kraju, ovaj roman zbog kojega vjerojatno nećete cijeniti više vlastitu slobodu, ali ćete neminovno preispitivati pojedine moralne granice, nameće mudro i nepostavljeno pitanje: kakva bi tek bila stvorena priča da je Igor Kolovrat imao bar malo više prostora?

ZELENI KONJ / BR 19 / TEMIŠVAR, BEOGRAD, NOVI SAD, ZRENJANIN

[/IMG]

Iako je na njegovom malom formatu korica, A6, mislim, otisnuto vrijeme izlaska «maj 2007», svjetlost je dana ugledao tek sada, gotovo godinu dana kasnije, te kroz svojih dvadeset ponosnih strana, ovoga puta tiskanih plavom boljom, donosi novitete kratkih priča i poezije, autora s područja, uglavnom, bivše nam države, imenom i prezimenom: Damjan Pejović (Novi Sad), Odisej Elitis (istaknuti grčki pjesnik, 1911-1996), Miljana Kadijević (Beograd), Franko Bušić (Split), Daniel Radočaj (Pula), Jovan Matović (Beograd), Fedar, Ema Pajić (Beograd), Zdravko Trivić, Zorica Brkić Zoca (Beograd). Unatoč svom malom formatu, ništa nije «manji» od ostalih, osim kada je riječ o njegovoj cijeni. Naime, to i jest jedan od ključnih razloga što sam se, od svih književnih časopisa, odlučio recenzirati upravo Zelenog konja. Pristojna naklada od 300 komada, dijeli se POTPUNO BESPLATNO. Za one koji nisu bili te sreće, poput mene, dobiti nekoliko štampanih izdanja, preslike njegovih dosadašnjih brojeva, kao i sve ostale informacije vezane za ovog malog diva, mogu dobiti na:

http://rastko.ro/konj/arhiva.htm


O TEBI MENI MORU / SEBASTIJAN AVET PETAR PANK / DATA ART+ / ČAKOVEC 2004.

[/IMG]

Sebastijanova poezija objelodanjena kroz osamdeset A5 stranica dojmljivo oslikanog prvijenca, već samim uvodom na poleđini korica, nikako nas neće ostaviti ravnodušnima, koliko god o poeziji znamo, ili ne znamo. Naime, Sebo je jedan od onih malobrojnih pjesnika, koji, beskompromisno, slijedi HARD-BLOOD-SHOCK pjesnički (pa i širi) književni pravac, kojeg je u Hrvatskoj, ali zasigurno i puno, puno šire, utemeljio svestrani vinkovački umjetnik Ivica Čuljak – Kečer II, možda ipak nešto poznatiji široj publici pod pseudonimom «Satan Panonski» (pogledaj dolje recenziju za knjigu «Prijatelj»). No, «O TEBI MENI MORU» svakako nije Kečerov plagijat. Naprotiv. Sebo se izvrsno snalazi u pjesničkom izričaju, i svojim melankoličnim radostima. «Obitelj tragično preminulih ruža, Putnik koji šuti, Ustrajan, Ratnik…» samo su neki od naslova, iza kojih se, kako i sam kaže, «ljuti, plače, igra, smije, voli i ljubi». Ukoliko ste voljni podijeliti autorove emocije, ili barem provjeriti je li još uvijek sve u redu s vašima, latite se knjige, u obližnjoj knjižari, po cijeni od 49,00 Kn ili direktno od nakladnika, po nezanemarivom popustu.

iz zbirke:

TEBI

Nosi li te kada čežnja?
Lagano, ludo, djetinje
Poput pahulje,
Nosi li te morem,
Tim beskrajnim plavetnilom,
Zvjezdanim svemirom
Koji se kida,
Lomi,
Na malene djeliće strasti,
Na čekanja uzalud
I molitve u prazno,
Gledanja u dlanove,
U oči.
Nosi nas nježno vrijeme,
I sunce i mjesec,
I more i zvijezde.

SVETA DEVALVACIJA (drama po motivima iz Grčkih mitova) / IVAN GLIŠIĆ / ALLBEST LITERARY FACTORY / ŠABAC 2007.Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Najlakše predstaviti ovu knjigu biti će za početak odgovoriti na pitanje, za one možda malo manje upućene – tko je Ivan Glišić? No, obzirom na njegovu kreativnu i opće umjetničku privrženost, to bi doista potrajalo. Stoga, predstavit ću ga, skromno, kao što je skromno predstavljen i u predgovoru ovog njegovog novog djela:

Ivan Glišić je šabački književnik i novinar, autor je preko trideset kjiga poezije i proze. U bivšoj Jugoslaviji dvaput bio tekstopisac godine, 1974/'75, za hitove Josipe Lisac (Veče u Luna parku) i Darka Domijana (Ulica Jorgovana, Laku noć, Katarina, lp Pastir kraj vatre), na muziku Rajmonda Ruića. Jedan je od rodonačelnika naše andergraund, punk i hardkor literature. Objavio je i monografije «Bure i osame Miloša Crnjanskog», Amor u Borinom Vranju (obe prva nagrada Borbe i Večernjih novosti 1986.), Mikelanđelo / avanture tela i duha, Isidora Sekulić ili Ključ od sebe (povelja IP «Plavi jahač» i Isidorine zadužbine u osnivanju, 2003.), Gvozdeni jahač / Gorila IV ( (život filmskog glumca Alena Delona)… Priveo kraju i posthumno, za IP «Sfaros», priredio i objavio roman «Zub šestica», Dušana Savkovića. Osim «Svete devalvacije», Glišić ima i hc komediju «Žuti ker», a s Miroljubom Mijuškovićem – «kabare Čivija»…

itd, itd…(kada je riječ o ovom autoru, ovo je doista skromna biografija. To će zasigurno potvrditi svi koji poznaju njegov rad.)

Sveta devalvacija, kao što se to i u samom podnaslovu navodi, jest - drama. Po motivima iz grčkih mitova. No, samo površinski. Naime, uronimo li dublje u Glišićev tekst, time i u samu ideju, i zamijenimo li vrijeme radnje, mjesto i postojeće subjekte, današnjima, situacija će veoma podsjećati postojećoj, posebice onoj predizbornoj političkoj demagogiji, cikličkom obmanjivanju naivnog naroda željnog dostojnog vođe. To nije naglašena politika. Neutralna je (negira pripadnost ponuđenim stranama). Glišić ističe svirepost i težinu svrgavanja zasićene (u ovom slučaju mitske) vlasti, žrtvovanje za opće dobro. «Bi li ti bio bolji na njihovom mjestu?» - pitanje je koje nam autor lukavo nameće, uspoređujući jednako krvavu današnjicu, s mračnom i jezovitom dalekom prošlošću. Doista, bi li ti bio bolji vođa?
Sveta devalvacija je drama koja sigurno neće ostati nezapaženom kao literarno djelo. Time će, nadam se, u vrlo bliskoj budućnosti doživjeti svoje neminovno utjelovljenje, odnosno transformaciju – papir – kazalište. I neka joj je na tom putu sa srećom.

KONTAKT: Ivan Glišić, Moša Pijade 5 / 17, 15000 Šabac, Srbija.
E-mail: ivangl@ptt.yuIVAN GLIŠIĆ / UPOMOĆ! BITLSI! / ALLBEST LITERARY FACTORY / ŠABAC 2007.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


UPOMOĆ! BITLSI! - sačinjava zbir prepjeva kultnog i nezaboravnog, i tada kontradiktornog benda "The Beatles" u izvedbi šabačkog književnika Ivana Glišića. Autor je ovom prigodom odabrao, po njemu, najznačajnija Beatlesova ostvarenja, prepjevao ih, ukoričio, te popratio zanimljivim pripadajućim novinskim izrescima, ili portretima - skicama - članova benda. Ovdje se zapravo radi o bendu koji je obilježio mnoge generacije. Jedna je ludovala za njim, čupala kosu, nastojala izgledati poput svojih idola, dok su ostale osjećale tek njihov snažan prizvuk, koji je uvijek dopirao od nekud, sa radio stanice, susjedovog gramofona, televizijske postaje... sve u svemu za današnje klince The Beatles-i su svakako glazbena prošlost, koju unatoć novim pravcima, i proteku vremena, ipak svi vrlo dobro pamte i poznaju. Oni su temelj za glazbu kakvu danas poznajemo, i koju danas slušamo. Bili su prekretnicom među dva glazbena svijeta. A njihova međusobna napetost, uveliko je osjetna i danas.


ROĐENDAN

Kažeš, sutra ti je rođendan.
Biće i meni divan dan.
Doći ću makar vladala bura,
srešću kod tebe mnogo cura.
Od njih se čuju nove vesti,
al' će se, bogme, dobro jesti.
Na stolu čeka brdo kolača.
Raspalićemo remija i tača,
igraćemo tango i ča ča ča.
Plesaću s tobom ludi rok,
pićemo posle hladan sok.
I zato nek ti bude srećno,
i zato nek nam žive večno
ROĐENDANI...
ČETRDESET I ČETIRI PLUS ŠEZDESET DEVETA / DANIEL RADOČAJ / KNJIŽEVNI KLUB BRANKO MILJKOVIĆ / BIBLIOTEKA SEMANTIQUE / KNJAŽEVAC 2006.

[/IMG]

"Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta" objavljena 2006. u nakladi književnog kluba Branko Miljković iz Knjaževca, urbani je prikaz hrvatske poezije u prozi socijalnih (često i buntovnih) tematika, koja izlučuje specifičan humor ozbiljnih situacija sortiranih kroz četiri tematska pitanja. Autorov pristup tim pitanjima je spontano realan, ali ne i nužno melankoličan, već iskreno – stvaran. Drugim riječima, Daniel Radočaj se ni u kojem trenutku svog pjesničkog subjekta nije nimalo trudio život prikazati ljepšim nego što to on jest, čime nas povjerljivo uvodi u svoj misteriozni svijet međuljudskih odnosa koji mu često služe kao inspiracija.
Daniel Radočaj dobitnik je Iskonove nagrade za kratku priču «Ekran priče 02» i zastupljen u dvadesetak tiskovina, aktualnih i vodećih književnih glasila.

Zbirku naruči za samo 40 kuna na: knjigaart@gmail.com


IZVOD PJESAMA IZ ZBIRKE:


VIZUALNA KOMUNIKACIJA

tad smo bili pankeri

hodali bi gradom
u crnoj koži
uzdignutih irokeza
omotani lancima…

sad pišemo poeziju

lirsku
i epsku

nerijetko i aforizme

a publika i dalje
ima jednako lošu
percepciju događanja…

OSJEĆAJ ZADOVOLJSTVA

u potpunosti razumijem
to duhovno ispunjenje
pijanih i
ne obrijanih građevinara
koji se nakon
sirovog seksa za sto eura
zadovoljno vračaju
debelim brkatim
suprugama…

tako se i ja osjećam
ponekad
nakon što
napišem pjesmu…
PJESMA O NJOJ

da ti nisi beskrupulozna kurva
što opslužuje razroke hepatitis - pijance
za čašu hladne cedevite
kojom izbijaju jutarnje mamurluke
ovo je mogla biti
i ljubavna pjesma

i da ne širiš noge baš svakom đaneru
što ti uspije prodati svoju
jeftino-otužnu životnu priču
ovo je mogla biti
naša pjesma

u ovoj su se strofi mogla
spominjati naša djeca

dvoje, troje
nasmijanih anđela

ili prvi doručak
kojeg bih ti u krevetu poslužio

i svi oni idilični piknici
kojima bi nam ispisivali nedjelje

samo da ti nisi kurva

da nisi kurva
i da usnama kojim bi me ljubila
besramno ne sišeš falose

…ali
kome je danas još stalo do poezije


ps. jednom si poželjela
da napišem pjesmu o tebi.
tada nismo znali
da će ona ovako zvučati
(ili da bi mogla ovako zvučati)

jebiga malena…

RADIJE…

gledajući kako se neumorno
bojama ulaguje sobnom zrcalu
sve sam sigurniji u to
kako više nema žena
koje:
- se mogu sredit
u deset minuta
- imaju više morala
od nanesene šminke
- su sposobne podijelit zalazak sunca
uz sendvič s osobom koju vole…

pa se s nekim čudnim
osjećajem poraženosti
krišom iskradem iz stana
i radije nekud odem
s dečkima na pivo…
NEKOLIKO RIJEČI
O MOM PRIJATELJU LARIU

lari radi na građevini
puši plavi walter
pije pivo poput vode
brije glavu
nema zube
želi vidjet australiju
i da zna da pišem o njemu
najradije bi me ubio…

IVICA ČULJAK / PRIJATELJ / SLUŠAJ NAJGLASNIJE / ZAGREB


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


«Prijatelj» je antologija Ivice Čuljka, koja obuhvaća njegovu cjelokupnu pisanu riječ, od cjelokupnog prvijenca «Mentalni ranjenik» iz devedesete, do aforizama, neobjavljenih proznih ostvarenja, te tekstova Satana Panonskog, koje je Ivica Čuljak izvodio pod tim pseudonimom, uz maštovite popratne scenske vratolomije. Neupućenima, i onim manje, pri samom spomenu tog fantazmagoričnog pseudonima vinkovačkog destruktivnog artista, tek će se krv slediti u žilama, dok će oni upućeniji s njegovim djelovanjem znati s kolikim će se jedinstvenim vrijednostima i pjesničkim izričajem morati suočiti među listovima.
«Prijatelj» svakako nije tekst kojeg ćemo po završetku čitanja odložiti na prašnjavu policu knjiga i zaboraviti njegov sadržaj. S njime nećemo ni podložiti rasklimanu stranicu ormara i posuđivati ga prijateljima. Držat ćemo ga sa strahopoštovanjem stihova koji će još dugo vijugati dobrodošlicom naših misli…

Knjigu nabavi u nezavisnoj distribuciji «Slušaj Najglasnije» Zdenka Franjića na: franticz@hi.htnet.hr - osamdesetak kuna primjerak.IZVOD PJESAMA IZ ZBIRKE


SVOJOJ MAJCI

nije bilo pravde, ne istine
laž mila moja starice
laž bogataša raskalašenih
što ništa sveto im nije.
Tri Tvoja najljepša pupoljka
što odgajala ih jesi
ruke zle svireposti
Tebi su otrgnuli!!!

Obuzdaj se, ne ludi!
Ne traži nas više u svom bunilu
odagnaj posljednjim grčem halucinacije
ne priviđaj i ne nadaj se nikad
sve je zakopano
nismo u našim posteljama
uzalud trpaš u peć drvo bagrema gorljivog
ne očekuj, da vatra Te ugrije!
Majko! Vatrom spali nepravdu
svojom ljubavlju, učini da izdržimo!

...kad je moja majka ostala bez nas tri sina,
Vlado i ja u zatvoru, Franjo u vojsci,
te sam riječi bolu njezinu usmjerio!U DALJINI

Tamo u mom kraju
gdje tiha lipa ljeto nagovješta,
gdje mrav maleni ruje u zanosu,
slobodno koračah;
ptica mi nevjesta,
nevjesta i žena,
ljubav jača od proljeća.

Krasni su dani
u mom kraju hrčka i cvrčka,
leptiri neuprljani bijeli
nad lokvom gleda kako se brčka,
debeli bravac i sve to tako.
Ja sad nemam te slike!U SUBOTU

Jedne subote mi ćemo poći,
sami, nikoga biti neće,
po travi rosnoj naša stopala
obilježit će novi put sreće.

Nikoga neće biti te subote,
sami, bez zlih očiju ljudskih,
na vrhu brda, u gustoj šumi,
dok ljetna kiša po nama pljušti.

Gledat ćemo izlazak sunca,
fanatici, ne prosti ljudi,
poželi igru gdje lijepo će biti,
i dan i sat pred nama su dugi.

Dvojica po istom putu,
od radosti oči nam suzne,
zaboravi crne dane prošle,
neprospavane noći i sne ružne.

Te subote rastati se nećemo,
obični smrtnici mi nismo,
za sva vremena skupa ćemo biti,
više mi nećeš pisati pismo.
CATCH-u
Jutro mog proljeća nepostojećeg
Glagole bez imenica u rečenici
Vrhuncu najviših gora edenskih
Sine kozmosa i apostolu Spasiteljev
-UZVIKNI!
Povedi me, Bože, gdje noć i dan umiru
Gdje nema kaveza, za zvijeri, ptice i ljude
Gdje šišmiši i sove ne plaše praznovjerne
Gdje zlikovci istinu ne mrze
-POVEDI ME!
Povedi me, Gospode, kad spereš sve grijehe
Kad Sunce za pse izlaziti neće
Kad neće majka nad sinom plakati mrtvim
Dok ne bude još najskuplja laž ljudska
-UČINI ME!
Učini me Faraonom dostojnim sebe
Faraonom dostojnim pijenja presvete krvi Tvoje
Dostojnim poljupca, zagrljaja i ugriza
Dostojnih suza koje pustiš za mene
-SPASI MEKADA JA BUDEM HTIO

Možete pucati,možete me zgaziti,
a ja ću umrijeti kad ja budem htio...
Možete mi pušiti, mogu vas jebati,
a ja ću svršiti kad ja budem htio.
Kad ja budem htio, vrijeme će stati,
proljeća neće biti,
sve oči će plakati...
Dolazim Punkeru krvav
da te poljubim...SATAN PANONSKI

Hajde!
Reci mi tko sam
u ovoj noći dok strah te
i cio drhtiš okovan
u sagledavanju dubine svoje samoće

Moj osmijeh nikad isti
i jednako jako nedokučiv
a ti lomiš prste,
treseš usnama usplahirenim
što li sam mislio
za kazati pogledom!ZABORAV

Pogledaj brate krv moju,
Ožiljke i spaljeno meso
Umij se u crvenilu užasa
U agoniji slomi mi prste


Zaurlaj sine u bijesu
Pa kazni bićem tu kurvu
Uništi, jer rodi monstruma


Zaboravi godišnje doba
I vrijeme
Zaboravi i kad te budu
Mučili
Zaboravi i ne izusti
Ni slova
ZaboraviRIJEČI

...nisu o meni
...jesu iz mene
Ne pišem o sebi
Pišem iz sebe01

pon

09/14

Samo ljetna romansa

price-za-svacije-usi.blog.hr


Bilo je to u srpnju prošle godine. Šetala sam ulicama Trogira sa prijateljicom i razgledavala zidine staroga grada. Moji su roditelji prije nekoliko mjeseci kupili kuću u Trogiru, što je mene oduševilo. U Trogiru je more prekrasno, modro. Povijest mu je neprocijenjiva. Obožavam povijest. Kada odrastem biti ću profesorica povijesti.
Dok smo tako razgovarale o svemu i svačemu, do nas su došla dva dečka. Jedan je imao plavu kuštravu kosu i smeđe oči. Bio je odijeven štreberski. Čak je nosio i naočale. Drugi je za razliku od njega bio pravi komad. Imao je kratku crnu kosu i njami plave oči. Imao je crnu majicu sa lubanjom i poderane traperice. On je bio s moje strane. Naslonio se na zid i upitao:
„Hej, kako si?“
Tada sam se sjetila. Tog sam dečka vidjela jedamput u školi. Dvije je godine stariji od mene. Zacrvenjela sam se.
„Dobro, hvala na pitanju.“ – polako sam odgovorila. Odjednom mi je postalo vruče, nisam znala što bih, samo sam se smješkala. Zaljubila sam se. On je namignuo onom drugom dečku. Štreber je prišao mojoj prijateljici i pitao:
„Idemo na sok?“
Izgleda da je shvatila što je to značilo. Kimnula je glavom i sa „Kuštravkom“ krenula prema obližnjem kafiću.
„Napokon sami“-uzdahnuo je Luka (napokon sam se sijetila kako se komad zove)-„ već te dugo gledam i nisam ti imao hrabrosti prići i ovo te pitati.“ –tada je stao.
„Pitati me što?“-glupavo sam odgovorila.
„Što radiš večeras?“
Iako sam se sa ekipom dogovorila da idemo van odgovorila sam mu da nemam nikakve planove. On se osmjehnuo i rekao:
„ A da odemo u kino?“
„Može, naravno“ –jedva sam dočekala.
„Odlično, dođem po tebe oko 8. Vidimo se!“
Okrenuo se i otišao u smjeru iz kojeg je i došao. Počela sam skakati od veselja. Do mene su dojurili „štreberko“ i moja frendica.
„I...?“ – počela je ona.
„Šta I...? Samo ću ti reć da me moraš opravdat ekipi. Ne idem van s vama. Idem u kino.
**********************************************************************************
Sat sam vremena kasnije sijedila pred ogledalom. Pošto sam već izabrala plavu haljinu do malo iznad koljena koja gore ima bijele šljokice sad mi je ostalo biranje šminke i frizure. Odlučila sam se za opuštenu frizuru, malo zakovrčanu. Nanijela sam blago-ružičasto sjajilo i jaku maskaru. Odlučila sam da neću stavljati ni puder ni sjenilo. Dok sam obuvala svjetlo plave cipelice začulo se zvono na vratima. Htijela sam pohitati prema vratima i baciti se na Luku, no ipak sam se suzdržala. Polako sam krenula prema vratima i nježno ih otvorila. Kako bi se reklo : „Strefilo me“. Luka je bio zgodan i ranije, ali sada je bio..., bio...,bio... je savršen. Imao je crvenu košulju i traperice. Iako to nije bilo ništa posebno izgledao je savršeno.
„Si spremna?“- progovorio je.
„Naravno“- blago sam odgovorila.
*********************************************************************************
Petnaest minuta kasnije sjedila sam u kinu kraj Luke i gledala romantičnu komediju. Odjednom se njegova ruka polako spustila na moju. Pogledi su nam se susreli. Počeli smo se približavati jedan drugome. Neznam koliko je to trajalo. Za mene je vrijeme stalo. Mogli su proći sati, mjeseci, godine. Meni to ništa nebi značilo. Za mene je postojao samo Luka. Odjednom su nam se usne dotaknule. Taj je poljubac bio toliko topao i mek. Zatvorila sam oči i tada su mi iz glave izašle i one misli koje su mi uopče ostale u glavi kada smo se pogledali. Nakon nekog vremena razdvojili smo se. Nasmiješio mi se. Ah... Opet sam se zagledala u filmsko platno, iako se uopće nisam mogla usredotoćiti na film. Mislila sam samo na njega. Odjednom je film završio. Luka me primio za ruku i izašli smo iz dvorane. Otpratio me do vikendice. Nježno me poljubio i otišao. Toga smo se ljeta puno družili i zabavljali. No, došla je jesen. Prvi dan škole tražila sam Luku. Nije ga bilo. Napokon sam ga našla u jednoj učionici. Razgovarao je s drugom curom. Prišla sam mu,a on mi je rekao:
„Bila je to samo ljetna romansa.“

#Barbie L.

31

ned

08/14

imam poklon za tebe

evezmajevska.blog.hr
tvoj život.

Izazovna Šerbedžijina estetika

svijetteatra.blog.hr

Gostovanje Kazališta Ulysses u Dubrovniku

William Shakespeare: Kralj Lear
redateljica: Lenka Udovički
premijera: 17.8.2001. (Mali Brijun, tvrđava Minor)„Stupio sam na taj otok i koračao tom čudesnom tvrđavom koja je obećavala neviđenu teatarsku ljepotu. Svaki zid je sjećanje, svako drvo je nada. Započinjem rad da ponovo oživljavam energiju koja spaja razlivene rijeke i rasturene obale. Započinjem ovaj teatar da se umnože nove energije i da neki mladi ljudi svojom kreativnošću i novom snagom cementiraju zidove ove umjetničke tvrđave." Zapisao je ovo Rade Šerbedžija kada je 2001. godine unutar stare austro-ugarske fortifikacije na Malom Brijunu utemeljio Kazalište Ulysses, kazalište koje će sljedećih četrnaest godina u njegovu eteričnom ambijentu bezgraničnog potencijala, očaravajućoj harmoniji prirodnog dekora i poetskoj čaroliji nadrealnošću protkane atmosfere ustrajno otkrivati tajanstveno, neprekidno ispitivati vjerojatnosti, te odlučno odgovarati drugačijim, virtuozno pri tome iščitavajući njegov „genius loci" i oblikujući platformu izrazitih kreativnih eksplikacija. Šerbedžijin se teatar tako još u samim počecima orijentirao na osmišljavanje i razvijanje takvoga prostora koji će pospješiti sintezu ambijentalnih brijunskih specifičnosti s raznovrsnošću i inspirativnošću palete podastrtih glumačkih energija, te rezultirati unikatnom scenskom poetikom, a koja će uvijek osluškivati kontekstualne signale i time pokušati oživotvoriti jedinstvenu kazališnu estetiku. Već se u prvome dramskom uprizorenju koje Ulysses donosi na scenu brijunske tvrđave Minor, Shakespeareovoj tragediji „Kralj Lear" u režiji Lenke Udovički i s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi, ocrtavaju naznake spomenute estetike, dok ga impozantnost bezvremenske Shakespeareove riječi i vrsnoća Šerbedžijine interpretacije sve ove godine čine neizostavnim dijelom Ulyssesova repertoara. Zbog toga je njezino gostovanje u Dubrovniku, iako s bitno izmijenjenom glumačkom postavom u odnosu na izvorno uprizorenje, posljedično potaknulo izrazit interes kako će Grad - teatar udovoljiti zahtijevnim izazovima Šerbedžijine kazališne estetike.„Kralj Lear" jedno je od najpoznatijih dramskih ostvarenja Williama Shakespearea. Tragedija je to koja započinje odlukom ostarjelog kralja Leara o povlačenju s prijestolja, a koje namjerava ostaviti svojim kćerima Goneril, Regan i Cordeliji. Kralj stoga predlaže natjecanje, prema kojemu će svaka od njegovih kćeri dobiti onoliko zemlje u nasljedstvo koliko mu ljubavi iskaže svojim govorom. I dok dvije najstarije kćeri obasiplju oca prijetvornom slatkorječivošću, najmlađa Cordelia odbija slijediti njihov primjer, zbog čega je protjerana s dvora. Ipak, francuski ju kralj čak i onako razbaštinjenu uzima za svoju ženu, planirajući taj čin kasnije iskoristiti za invaziju na britansku krunu. U međuvremenu, stari Lear spoznaje podmuklost Goneril i Regan, koje ga prognaju s dvora, da bi potom i njih dvije ljubav prema istom čovjeku u konačnici odvela u sukob. Iako zaokupljene borbom za njegovu naklonost, one su u isto vrijeme prisiljene suočiti se s invazijom francuske vojske predvođene Cordelijom, a koja nastoji vratiti kralja na prijestolje. Redateljica Lenka Udovički prošetala je „Leara" Dubrovnikom slijedeći istovjetne principe uspostavljene na Malom Brijunu, odabravši estetski dojmljiv i dramaturški razložan razmještaj scena. Predstavu ona tako započinje na skalama od Dominikanaca, da bi ju potom nastavila na taraci tvrđave Revelin, te završila na visoravni na Srđu ispred tvrđave Imperijal. Izgrađenu još u doba francuske okupacije, utvrdu na Srđu je poslije Napoleonova sloma preuzela austro-ugarska vojska, smjestivši unutar nje vlastite trupe. Zbog toga ju njena simbolička povezanost s izvornim uprizorenjem na Brijunima čini dodatno zanimljivom, posebno s obzirom na vremenske okvire unutar kojih je dramaturški zamišljeno njezino odigravanje.Naime, baš kao i na Brijunima, upravo je na tom dubrovačkom kamenu protutnjala europska povijest, zbog čega je namjera kazališnog odgovora na pitanja „gdje" i „kada" redateljice Udovički i autora scenske prilagodbe Borislava Vujčića na tom mjestu pronašla i svojega simboličkog partnera. Iščitavanju Shakespeareova dramskoga pisma oni pristupaju smještajući ga u godinu 1918., vrijeme završnice Prvoga svjetskog rata, raspada Austro-Ugarske i razdoblje kada se kreira nova politička karta Europe, apostrofirajući pritom temu ludila kroz pohlepu, spletke i destrukciju. I dok je u tom kontekstu autorski tim iznijansirane Shakespeareove psihološke studije pretočio u kritički slojevitu kazališnu inscenaciju u kojoj zastrašujuća ludost više nije kadra razlikovati mržnju i suosjećanje, na praktičnom je polju evidentno nedostajala ona redateljska ruka koja bi šarolike glumačke kreacije sintetizirala, bez da ih prepušta isključivošću vlastitih izrazâ, kojima se ipak nametnula jedinstvena Šerbedžijina eksplikacija, razotkrivši razloge zbog kojih je „Kralj Lear" na Ulyssesovu repertoaru već više od jednoga desetljeća. Šerbedžijina kreacija nedvojbeno se može ubrojiti među ponajbolje inscenacijske studije kralja Leara, a koje je proničući u njegovo psihičko stanje i osjećajući ga duboko u sebi puninom značenja predstavio neki hrvatski glumac. Tom je umjetničkom iskrenošću on dosegao onaj stupanj u kojemu svaka njegova vanjska kretnja i svaki akcent u govoru ima svoje pravo značenje i svoj unutarnji fundus. Stoga su izrazito glumačko nadahnuće kojim je Leara razvijao od bahata i surova kralja na početku do ponizna, utučena i poludjela starca na kraju dokazali neupitan Šerbedžijin zvjezdani status i kazališni genij.Osim njegova glumački izrazito velikoga Leara, zapaženu je kreaciju ostvario i Mladen Vasary u ulozi Lude, koji se publici ponovno predstavio kao glumac veličanstvenih interpretativnih raspona i opojne glumačke moći. Njegova istinski prodorna riječ potiče misao, a u konstelaciji čitave predstave nadilazi njegov lik, prerastajući u svojevrsno monološko razmišljanje jednoga glumca o čitavom spektru ironičnih, ali suštinskom životnom mudrošću protkanih opservacija, kojom Shakespeare maestralno oslikava filozofsku ukupnost svojega dramskog platna. Kao takav, Vasary je ovdje zapravo jedini pravi Šerbedžijin oponent i njegova zapažena scenska protuteža. Također, u ovome su „Kralju Learu" vrijedne glumačke prinose ostvarili i Miodrag Krivokapić u ulozi grofa od Gloucestera, te Frano Mašković kao njegov nezakoniti sin Edmund, dok je ostatak glumačkoga ansambla sastavljenoga od probranih imena s hrvatske kazališne scene ponekad znao vrludati u bespućima obilato povjerene glumačke slobode. No, bez obzira na to, „Kralj Lear" Kazališta Ulysses je bio i ostao izuzetno velika predstava, koju je izazovna Šerbedžijina kazališna estetika i maestralna kreativna snaga s potpunim pravom vinula u prostranstva izrazitih umjetničkih dosega, koji su se kao takvi sjajno sljubili i s dubrovačkim ambijentalnim specifičnostima, te time itekako upotpunili razloge svojega četrnaestogodišnjega scenskog postojanja.

Dubrovnik, 29.8.2014.

30

sub

08/14

K Crnom Orlu

zagrebackidekameron.blog.hr


Vrlo malo zagrepčana, a gotovo niti jedan dojdek, zna za Jurjevsko, možda najstarije službeno groblje u Zagrebu. Utemeljeno u 14. stoljeću bilo je to groblje siromaha. Baš kao i danas, u to vrijeme Medvednica bi prepuna kestenovih stabala. A put ka njoj i posljemenskim posjedima stanovnika Gradeca, kao i put ka groblju vodio je kroz vrata kamene kule, tik uz utvrdu zvanu Popov Toranj, današnju Zvjezdarnicu. Zato to groblje građani Gradeca nazivahu Groblje kraj kestena. Početkom 19. stoljeća kad su srušene preostale gradske zidine i uz rub Gradeca redom nikle palača do palače, u prostor podno tornja doseli se 1832. najstarija kavana jugoistočno od Beča, Palainovka. Nekad naziva Kipni trg, podno tornja koji je 1903. preuređen u zvjezdarnicu, sa kavanom na platou ispod nje a ponad trga, u spomen na hrvatske preporoditelje 1928. trg se nazva Ilirskim trgom.

Od Iirskog trga prema sjeveru, samim hrbatom brijega prostire se Jurjevska, jedna od najstarijih gradskih ulica. Njen prvi dio do Mlinarske krije neke od najvećih zagrebačkih zanimljivosti vezanih za politiku, umjetnost, znanost i tehniku. Na broju 9, gdje je danas Španjolska ambasada, u kući koju izgradi Bartol Felbinger, rođen je i živio pisac i političar, prvi Hrvatski ban pučanin, Ivan pl. Mažuranić. Nedaleko od nje, na suprotnoj strani na broju 10 kuća je u kojoj po dolasku s roditeljima iz rodnog Tovarnika pa do bijega u Pariz 1904., te od kasnijeg povratka 1905. pa do odlaska u bolnicu gdje umire, živi i djeluje utemeljitelj hrvatske moderne, Antun Gustav Matoš.

Tik do nje, na broju 12 rođen je i do odlaska u Njemačku živi fizičar i termodinamičar svjetskog glasa, zagrepčanin Fran Bošnjaković (1902.-1993.). U Dresdenu 1935. izdaje prvu knjigu o Termodinamici, od 1936. profesor je na Zagrebačkom Sveučilištu, aktivni sudionik pionirske ere razvoja raketne i nuklearne tehnike. Po završetku WW2, nakon dvogodišnjeg zatočeništva u partizanskom koncentracionom logoru, vraća se Zagreb gdje iako degradiran 1951. postaje rektor Zagrebačkog Sveučilišta. Zbog neslaganja sa komunističkim režimom odlazi u Njemačku gdje je profesor na Sveučilištima u Branschweigu i Stuttgartu, te surađuje s NASAom. Predaje Termodinamike na sva tri sveučilišta i piše knjige. Po obnavljanju Hrvatske države izabran je za akademika.Jurjevsko groblje je godine 1622. službeno uređeno za pokapanje stanovnika Gradeca kada dobiva i malu kapelicu. Na tom groblju, do preseljenja posmrnih ostataka ukopanih na susjedni brijeg, gdje se na nekadašnjem posjedu Ljudevita Gaja 1879. sagradi se novo gradsko groblje, Mirogoj, pokapani su preporoditelji, svi redom stanovnici Gradeca: Stanko Vraz (1851.), Ljudevit Gaj (1872.), Fran Kurelac (1874.) i Vjekoslav Babukić (1875.). Jurjevsko pamti i najveći sprovod 19. stojeća u Zagrebu kome je prisustvovalo gotovo desetak tisuća ondašnjih stanovnika Zagreba. Bio je to pokop srpanjskih žrtava, redom sudionika protumađaronskih demonstracija na Markovom trgu održanih 29. srpnja 1845. Kosti hrvatskih preporoditelja prenesene su 1885. u arkade na Mirogoj a 1895. prenose se i kosti srpanjskih žrtava nakon čega se Jurjevsko zatvara kao grobje. Danas na groblje još samo podsjeća kapelica i pokoja stara nadgrobna ploča u malom parku.
Najpoznatiji zagrebački i hrvatski klasicistički graditelj prve polovine 19. Stoljeća, Bartol Felbinger rođen je 15. rujna 1785. u Chlebu (Češka) a umro je 17. veljače 1871. u Zagrebu. Do 1809. radi u Beču kao zidarski pomoćnik kod F. Wipplingera te F. Zaunera, direktora Akademije likovnih umjetnosti, a zatim kao crtač na izgradnji dvorca Laxenburg. Nakon šest godina boravka u Beču Bartol postaje vrhunski crtač arhitektonskih nacrta. Po dolasku u Zagreb što radi a što javlja se na natječaje na svim većim javnim i brojnim privatnim projektima u Zagrebu i okolici tei širom Hrvatske. Među brojnim radovima reprezentativnošću osobito se ističe nerealizirani projekt Đakovačke katedrale.


Prvi pisani spomen ljekarne u Hrvatskoj datira iz 1271. kada se 29. listopada spominje ljekarna u Trogiru. Najstariji spomen u Zagrebu datira iz 1355. gdje se ne spominje određena ljekarna već sudska parnica između ljekarnika Jakova i jednoga Gradečkog krznara. Pretpostavlja se da je Jakov doseljenik iz Italije i da je upravo on radio u Gornjogradskoj ljekarni što u to doba ne bi neuobičajeno. Gradec je tada prepun venecijanskih obitelji o čemu svjedoči i Mletačka ulica, možda jedna od ulica čije je ime u Zagrebu od postanka do danas osta nepromijenjeno.

U to vrijeme Gornjogradska ljekarna već se nalazi se na mjestu sadašnje, na uglu Kamenite i Habdelićeve. U njoj od 1399., baš u istoj kući kraj Kamenitih vrata, radi i živi Nicolo, praunuk znamenitog pisca La Divina Commedia, Dante Alighierija. Gornjogradska ljekarna u Kamenitoj 9 tako je nositeljica tradicije ljekarništva koje se već od polovice 14. stoljeća razvija tu negdje uz čudotvornu Advocata Urbis Zagrabiae, Kamenita vrata, sve uz titranje plamena mnogih svijeća i tihih molitvi za vlastito ozdravljenje i ozdravljenje najbližih.


U salonu stare kuće u Visokoj, duboko zavaljeni u foteljama, sjede Bocaccio i Furbi. Kroz otvoren prozor vrta što se spušta prema košarkaškom igralištu i Saloonu podno brijega, u rasvjetljenu sobu ulazi tiha muzika rane tuškanačke ljetne noći prepune krijesnica. Pričaju:
„Danteova obitelj ponosila se je starim porijekom. Smatrala se potomcima plemenitaške loze rimskih osvajača Firence. Dante se je negdje između 1290. i 1295. želio posvetiti politici pa se upisao u ceh liječnika i ljekarnika.“ pričao je Bocaccio.
„Kako li se samo tradicija nastavlja? Zanimljivo je dan i danas masa političara dolazi upravo iz liječničke struke.“ ubaci Farbi a Bocaccio nastavi:
„Zagreb je specifičan što se je upravo u njegovoj sredini zbio prvi i jedini dodir nekog pripadnika njegove obitelji s ljudima izvan Italije. Danteov kult i neposredno poznavanje njegovog spjeva duboko su ukorijenjeni u obiteljsku tradiciju pa se lako zaključi da veličina njegove poezije, mit i legenda vezana uz njega, a što već bi potvrđeno njegovom slavom u Italiji, zaokuplja svijest Pietrovih sinova i unuka. Pa tako Nicolo, naslijedivši od oca predaju i rad, donosi ga sa sobom u Zagreb i s njime upoznaje krug ljudi s kojima se po dolasku druži.“ pričao je Bocaccio.
„Hoćeš reći da po dolasku iz Italije Nicolo svojim zagrebačkim pacijentima osim veronskog kemijsko-medicinskog umijeća poklanja i pradjedove stihove?“ upita Furbi.
„Ne zna se točno ali se zna, čak je ostalo zabilježeno da su načitani stanovnici Gradeca poznavali Danteov rad i djelo. Uostalom, Gradec je u to vrijeme pod jakim kulturnim utjecajajima iz Italije što u Zagrebu ostaje kroz stojeća, sve do današnjih dana. Ne zaboravi da u to vrijeme živi Barbara Cejska, Crna Krajica, supruga Ugarskog kraja Sigismunda Luksemburškog koji zbog prevlati u Dalmaciji ratuje sa papom Piom II u sjevernoj Italiji.“ pričao je Bocaccio.
„Da, otprilike baš kao što građani Gradeca ratuju oko posjeda sa Crnom Krajicom, pardon Barbarom Celjskom.“ ispali Furbi.
„Točno. A oba rata, da ne velim spora, završila su nerješeno. Nego, kako napreduje ona tvoja priča sa onom coprnicm, Renatm?“ upita Bocaccio.
Želiš li uistinu to znati?" upita ga Furbi.
„Naravno, treba to sve zabilježiti i na papir, pardon u laptop staviti" odgovori Bocaccio.
„Ako imaš vremena, mogu ti je sada nastaviti." reče mu Furbi.
„Samo ti pričaj, večera još nije gotova pa imamo vremena." odgovori Bocaccio pokazujući u pravcu kuhinje odakle su se već stidljivo počeli širiti opojni mirisi.


„...Na tavanici štacuna visijahu snopići prašna bilja, na policama stajahu šareni lončići i veliki i mali, a uz njih ležaše ogromna knjižurina. Vrh toga ne bijaše ništa u sobi van prost stol i tri četiri stolčića. Gospodar Gialimello, čovjek visok suh, blijed, crnokos i dugobrad, odjeven u dugu crnu haljinu, stajaše upravo kod ognjišta, te je malim miehom pirio vatru, nad kojom je visio kotlić...“
Tako zapiše August Šenoa, godine gospodnje 1860.


Prvi gradski propis koji regulira rad Gornjogradske ljekarne datira iz 1425. kada se u Statutu Gradeca spominje prvi službeni naziv: Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram. Naime, u prostoru ljekarne u to vrijeme bi smještena i krčma, kasnije kavana, "K crnom orlu" .

S druge strane podno Kamenitih vratiju, na platou u Dugoj ulici, danas Radićevoj, od sredine 19. stoljeća prostor zauzima kavana "Kod crnog psa" koja postoji i danas i pamti po prvom zagrebačkom crncu. Naime, vlasnik Ladislav Beluš za svoju kavanu, po povratku iz Zanzibara dovede u Zagreb svog prijatelja crnca, kmicu Diega Maria Santiagu de Sangora, te ga za natkonobara uposli i kao atrakciju gostima svojega lokala ponudi.


Pita učiteljica Ivicu:
- Tri ptice sjede na grani! Ako upucaš jednu, koliko ih je ostalo?
- Nijedna, ostale se uplaše pucnja i odlete, veli Ivica.
- Nije točno. Ostaju dvije, ali mi se sviđa način kako razmišljaš.
Ivica uzvraća. Pita učiteljicu:
- Učiteljice, recite vi meni ovo. Tri cure idu ulicom. Svaka ima sladoled. Jedna ga liže, druga gricka, a treća uvlači u usta. Koja od njih je udana?
Učiteljica se crveni ali ipak odgovara:
- Pa vjerojatno ona što ga uvlači u usta.
Ivica će na to na to:
- Nije, već ona što ima prsten, ali sviđa mi se način na koji razmišljate!


Uspevši se Kožarskim stubama do Mlinarske ulice Furbi pozove:
„Bo dođi! Idemo dolje na Jurjevsku pa do Palice.“
Pas ga pogleda zatim se okrene i krene u naznačenom pravcu. Došavši do Ilirskog trga oboje skrenu na desno okolo malog parka oko kapelice, te potom se stubama uspnu na plato ispred lokala.
„Bo,čini mi se da za onim stolom sjede naše poznanice. Idemo ih pozdraviti.“ Furbi se obrati psu.
I zaista, za stolom u sjeni stoljetne topole, sjedile su naše poznanice: Agata, Bobata i Amata. Pored Amate bila su dječja kolica.
„Dobar dan gospodične.“ Furbi naglasi zadnju riječ da bi potom upitno pogledao prema malenoj prilici koja je sjedila u kolicima i u ustima držala dudu „Čiji je to nasljednik?“ upita.
„Nasljednica." ispravi ga Agata i namigne „Misliš čija je?“
„Zove se Beata.“ ubaci se Bobata gledajući djetešce i govoreći „Je li mala, buci buci bu! Vidi što za tebe ima teta Bobata!“ mašući ispred djetešca malenom lutkicom vještice na metli.
„I što misliš, čija je?“ okrene se Furbiju i zagonetno upita Amata.
„Pa ovako ...“ otegne Furbi pogledavajući coprnice koje su mu zavodljivo smješkale „Recimo da nije od niti jedne od vas. Vi ste joj tete, zar ne?“ upita da bi potom dodao „A ako ste joj vi tete, mama mora biti ...“
„Tko?“ složno u glas upitaju sve tri.
„Renata.“ kratko se nasmije Furbi pitajući sam sebe otkud mu sama pomisao i na kraju riječ u njegovim ustima.
„Bravo!“ zaplješću mu sve tri coprnice „A sad hajde, pridruži nam se. A Bo će čuvati Beatu, zar ne Bo?“ sve tri se okrenu psu koji se približi djetešcu i nježno ga lizne na što se mala Beata razgali od sreće i počne se veselo smijati.
Pas potom legne pored Beate. Furbi sjedne i pridruži ime se.
„A gdje je mama?“ upita.
„A mi mislie da ti znaš i dolaziš nam to reći?“ u glas mu odgovore sve tri coprnice.
„No dobro, da ti objasnimo to za Beatu.“ progovori Agata.
„Sinoć po dolasku u hotel vratile mo se načas u vrijeme iz kog pobjegosmo ...“ nastavi Bobata ...
„... da uzmemo malu Beatu koje je bila kod oca podno Medvedgrada ...“ nadoveže Amata ...
„... u Kulmerovom dvorcu, kako vi zovete onaj posjed u Šestinama ...“ ubaci se Agata ...
„... jer smo čule da se razjareni gradečanci spremaju tamo otići ...“ brže boje ispali Bobata ...
„... i oteti dijete ocu te ga za kaznu živo spaliti ...“ umetne Amata ..
„... sve za osvetu što ne mognu spaliti nas jer im sve četiri pobjegosmo.“ složno i u glas izgovore sve tri coprnice.
„A kad smo se sa malom buci buci bu Beatom vratile u ovo vrijeme, ljubi te teta Agata ...“ obrati se Agata djetešcetu koje se na njene slatke rijeći samo smješkalo ...
„... prvo što smo napravile bilo je ...“ nastavi Bobata ...
„... otići u apoteku, tu u onu našu na Gornjem Gradu" namigne Amata i nadoveže „i kupiti za joj početak nešto hrane i pelena ...“ nadoveže se Amata ...
„... K Crnom Orlu ...“ kiknu potom u glas sve coprnice i završe:
„... kako ti s time za početak ne bi imao probema. Vi muškarci ste ionako niškoristi!“ u glas ispale sve tri.
Na trentak nasta tajac. Furbi je na čas pogedavao njih a čas malu Beatu koja mu se samo nevino smiješkala i mahala malom ručicom držeći mau lutkicu - coprnicu na metli.
„Sinoć je Renata došla kod mene i otišla spavati u svoju sobu.“ započne Furbi.
„Sama?“ coprnice ga prekinu pitanjem.
„Što mislite, da sam trebao joj se trebao pridružiti?“ Furbi ispali protupitanje.
„A zašto nisi?“ upitno u glas pogledaju sve tri namigujući mu.
„Znam da me bije takva reputacija ali ...“ počne Furbi ...
„... Ti si kavalir i đentlmen ...“ unese se Agata ...
„.. i nikada ne činiš ono ...“ nastavi Bobata ...
„... što dama sama ne poželi učiniti.“ namigne mu Amata.
Furbi ih pogleda i brzo se snađe.
„Tako nekako. Pa kad sam se ujutro probudio našao sam opet njenu sobu praznu. Ovaj puta nije ostavila dukat već je svoje stvari uredno sožila u ormar i nestala.“ objašnjavao je.
„Što znači da će ti se sigurno vratiti ...“ započne priču Agata ...
„... pa ćemo se mi od tebe oprostiti jer ...“ na brzinu doda Bobata ...
„... moramo otići do nje, ona nas već čeka ....“ ispali Amata ..
„... kod tebe.“ značajno i u glas izreknu sve tri.
„Hej a kako ćete ući. Renata nema ključeva a ni vi?“ upita ih Furbi.
„O maleni, ne brini za to ...“ nasmije mu se Agata ...
„... znaš tko smo mi i što sve možemo ...“ namigne mu Bobata ...
„... pa nam ne trebaju ni kjučevi a ni vrata.“ završi Amata iplazivši mu jezik.
„Mi se tamo jednostavno tamo naslikamo i tebe dočekamo. Svih pet!“ zajedno u glas namignu coprnice.
Coprnice zatim pozovu konobara, plate piće i pokupe se sa dječjim kolicima u kojima je već spavala mala Beata. Gledajući ih kako se ukrcavaju u parkirani automobil podno kavane i odlaze pravac Jurjevske, Furbi se okrene i kratko reče psu:
„Bo, mi sada idemo kući.“ na što pas veselo skoči i uputi se put Vrazovog šetališta što se s Ilirskog trga spušta na početak Dubravkinog puta.
Kad su sišli do dječjeg igrališta, par produžio put Tuškanca i Saloona. Prolazeći ispod Hemingway bara, nekad Zvezdišća, par skrene niz Dežmanovu i zaputi se put Donjeg Grada, Frankopanskom na jug.


(nastavlja se)

Statistika

Zadnja 24h

22 kreiranih blogova

453 postova

546 komentara

331 logiranih korisnika

Trenutno

5 blogera piše komentar

33 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se