novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

09

pon

11/15

Krila

zadihana.blog.hr
u grlu nosim cestu
koju ću ugraditi u ramena čeljust misao
kako bismo pamtili
da je jednom postojao čovjek
koji je prelazio preko linije razgraničenja
da u podjeli na dobro i loše
na tvoje i moje
na kutije koje smo probavljali svakog jutra osmijehom
postoji mjesto unutar kojeg drhti svemir
porinut u mraku
u neznanju
u strahu od letenja.
od postojanja Nigdjezemske.


08

ned

11/15

Retorička vježba (ili kako reći da ne posjeduješ riječi)

aloud.blog.hr

Otvaram Word, pišem riječi. Nakon napisane rečenice, shvaćam da u mislima imam poantu u obliku čuvstva, još uvijek kodiranog tako da ga ne mogu pretočiti u smislen iskaz, a ne mogu ga ni dosegnuti. Još je nezreo. Obrišem rečenicu, zatvorim Word, tako je bolje, ukoliko nemaš što za reći – niti nemoj.
Ali, čekaj. Kad ti nisi imala što za reći? I, uostalom, kao da je važno o čemu pišeš? Samo piši, pusti riječi kroz prste.


Sada, kada si već napisala čak nekoliko rečenica koje naočigled govore mnogo toga, a zapravo apsolutno ništa, mijenjaš font, poravnavaš tekst, brineš o proredu. Prvo staviš na 1,5 i sjetiš se da si mrzila taj prored na početku prve akademske godine, a svi su ga tražili. Činilo ti se da je besmisleno toliko prostora između redaka ostavljati za prazninu kada bi se taj prostor mogao iskoristiti za još riječi unutar čije mreže bi se zapravo trebalo nalaziti ono značenje koje „čitamo između redaka“. Vraćaš na 1,15, ali ne zato što taj prored još uvijek ne voliš, baš naprotiv. Estetski djeluje tako lijepo i shvaćaš da si poantu usvojila vlastitim iskustvom. Prored si smanjila da te ne zavara da si napisala dovoljno, zahrđala si i ti to znaš, a to se popravlja upravo pisanjem.


O čemu pisati? Ne zna, ne uspijeva prenijeti svoje misli na bjelinu ekrana. Je li to zbog toga što ni sama ne zna što osjeća, kako živi, s čim se bori i u čemu uživa, pa joj je potrebno nešto što bi osjećaje posložilo po kategorijama kako bi se mogla izjasniti sama pred sobom, a tek onda to uspješno ili manje uspješno pretočiti u tekst? Ili se jednostavno radi o zlatnom pravilu bloga – kad je sve dobro, kad nemaš čak ni ljubavnih patnji o kojima bi se pisalo, nema ni novih riječi? Zar zaista ne postoje riječi koje bi opisale ovo što ona sad osjeća, trenutak u kojem se nalazi, korak od prošlosti i korak prema sadašnjosti? Sva ona previranja od trenutka do trenutka, mehaničke kretnje i one nesvjesne, nekontrolirano crvenjenje obraza i smiješak koji bježi s usana, ili se na njima sledi u grimasu koja bi ga navodno trebala predstavljati?


U meni se konstantno izmjenjuju plima i oseka. Tišina sam i vjetar koji prodire kud naumi, sve u jednom.
Nikad nisam više znala o tekstu, o djelu, o intertekstualnosti, a nikad mi nije bilo teže sročiti nekoliko banalnih rečenica o tome tko sam trenutno. Budući da je semestar tek krenuo i znanje će rasti, krenut ću i ja i uhvatiti korak. S gradivom, podrazumijeva se, ali i sa samom sobom. Tko sam ako nemam sebe, ako sebe ne mogu uhvatiti u mirnoj luci – na trenutak – unutar bjesnila konstantne mijene.

To be continued?

Dan Pobede

dalmazia.blog.hr

Dan pobede već daleko nije
Već se sunce kroz oblake smije
Sije iznad Dalmacije moje
Tamu , noć i mrak će da razbije

Silna čuda novi dan nam nosi
Ništa više kao prije nije
Zakoni i carevi će pasti
I nestat će vladara i vlasti

Tamnice će vrata otvoriti
I sužnje na svitlo pripustiti
Ko bi doli sat će gori biti
A silnike tama će izisti

Oni što su dugo krv nam pili
Platiti će oj prokleti bili
Dan pobede će nam radost biti
Kad dugove ćemo naplatiti

SAV

prokleta-od-daljina.blog.hr


Image and video hosting by TinyPic

sav satkan sam od snova

kao fina čipka od konca bijela

sav satkan sam od iluzija

kao mreža paukova nježna

sav satkan sam od fantazija

kao kesteni duž bolničkih perivoja

sav satkan sam od imaginacija

kao babuška u poretku epoha

sva je stvarnost kao orahova ljuska

na nemirnom moru gorkog života

pjesma iz moje zbirke poezije "Bijela golubica"

http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic12.php

http://www.webstilus.net/content/view/28971/128/

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=117550

07

sub

11/15

Ne razumijem šta me pitaš

kakodatenazovem.blog.hr

Ludilo se ne izbroji u tri kratka koraka i onda poslije ne ostaje samo jesen. Jesen se slijeva od sjevera prema jugu (kako se i proljeće penje od juga prema sjeveru). Kad putuješ, zagasite boje jeseni počnu gorit kao kandile već preko Biokova, mada ostaje još zelena proljeća šta ga provlači dah s mediterana. I tamo negdje kod Knina, pa preko Gračca i Otočca, tim redoslijedom, žuta postaje još žuća, a onda se otvara beskrajno crvenilo jeseni, skroz duboko prema sjeveru, gdje odjednom nestane u dubokoj, hladnoj noći. U jesen Zagreb postaje grad neizbrojenih ljepota, dok lišćem šumi pod nogama. Krajičkom zime ugriženi obrazi se spajaju sa suncem što tone – oko nekih plitikih pet popodne – tamo negdje dalje, gdje je sada toplo. Na nekom dalekom karibskom moru.

Neizmjerna je ljepota sjeveraca koji sam volio udahnuti u Ljubljani pri silasku s vlaka. Duboki ledeni sjeverac što je dao tamnu boju podnožju kuća. Uvijek čist, uvijek netaknut, uvijek dubok i razoran, uvijek hladan, kao da se uvlači svugdje sa znatiželjom djeteta. Možeš se stisnut pred njim i bojat ga se, prezirat njegov hladni zagrljaj ili ga pustit da te obuzme, da tvoja toplina pod njim zaoštri. U podnožju kuća su često podrumi, nekakve smočnice ili garaže; obrubljene kamenim zidom kao teškim viteškim oklopom. Ima ih i po Zagorju, Međumurju, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i sjevernije, vjerujem. Taj tamni kamen koji crni sve dublje prema sjeveru, prepun vlage kao što je najtužnije srce suza, ima braću u gomilama mojih maslinika. Tek što mu okreneš bijelo lice, tamnom stranom rosom blaguje masline (te jebene masline). A jesen, ta crvena jesen šara kroz već zaboravljeno zeleno lišće na ušću Krke. Tu bih te mogao voljeti. Sad i cio.

Kad se spustiš prema jugu ljudi su ljudi, a kad se digneš prema sjeveru, opet su gore nekako ti isti drugi ljudi, ljudi. A ti neodvojivi mirisi svijeta u kojem plandujemo, samo par kratkih trenutaka, što toliko sitno nazivaš životom, daju i uzimaju svaki dan u nepovrat. Ostane malo sjećanja, dok koračaš Zadrom i neki miris te vrati majčinom pogledu kad si imao sedam, neka tuđa kuhinja te sjeti bake, osmijeh dragog prijatelja, korak daleke ljubavi, jesen neizmjernih boja, što se uvijek iznova vrtoglavo slijevaju u prostrano ludilo života.

I sutra, kad me opet sretneš, kad me opet upoznaš, kad me opet pitaš čime se bavim i tko sam, molim te nemoj, ja doista ne znam kako to sažeti.

06

pet

11/15

UTORKINJE

carpediem007.blog.hr

Upravo sam završila knjigu ''Utorkinje'' njemačke spisateljice Monike Peetz. To je jedna od onih knjiga koju ne ispuštate iz ruke dok ne dođete do kraja. OK, nije baš tako… morala sam je ispustiti iz ruku i ići spavati, jer bih sutradan bila zombi na poslu. Pored brojnih dnevnih obaveza, čitanje je, uz pjevanje, jedno od mojih svojevrsnih ''ispušnih ventila''. Pa da krenemo sa kratkim opisom, bez odavanja kraja da vam ne upropastim baš cijeli doživljaj knjige.
Dakle…. ''Utorkinje'' je priča o prijateljstvu pet žena koje traje već petnaest godina koje su se upoznale na tečaju francuskog jezika. Svaka od njih je naravno različita, pa je tako Judith pomalo nesigurna tajnica, za razliku od Caroline, uspješne odvjetnice čiji je život ''savršen'', Eva, brižna žena, majka četvero djece, koja se unatoč završenom medicinskom fakultetu, odlučila posvetiti obiteljskom životu i zanemariti svoju karijeru liječnice. Potom slijedi bogato udana dama Estelle, koja za sve što radi ima ''ljude'', pa tako i za šetanje psa, spremanje putne torbe i sl. Last butnot least je Kiki, mlada dizajnerica koja nema sreće u ljubavnim odnosima, odnosno komplicirana je po tom pitanju. Prijateljice se druže svaki prvi utorak u mjesecu u francuskom restoranu, a jednom godišnje odlaze na zajedničko putovanje.
Judith uskoro postaje udovica i želi nastaviti putovanje svog pokojnog muža, odnosno hodočašće u Lurdes koje je prekinuto njegovom teškom bolešću. Naime, pronašla je njegov dnevnik gdje pokojni Arne opisuje spomenuto hodočašće, a svoju odluku je priopćila prijateljicama na jednoj standardnoj zajedničkoj večeri utorkom. Caroline se bez imalo premišljanja ponudila da će je pratiti, pa su slijedom navedenog tu odluku donijele i ostale. Slijedeće stranice prate putovanje u Lurdes i sve izazove na putu do odredišta. Eva je osjećajući grižnju savjesti što je kući ostavila muža nesposobnog i nespremnog za kućanske i obiteljske poslove i četvero djece koje su navikli da ''mama sve radi'', ali je ipak odustala od prvobitne namjere i nastavila sa hodočasničkim pobjedama. Svih pet žena se suočavaju sa nekim novim ''istinama o sebi''. O čemu se radi neću odati.
Knjiga je svojevrsna inačica ''Seks i grada'', ali eto ovdje se radi o jedno prijateljici više. Lijepo mi je čitati o po meni pojmu pravog prijateljstva, a to je možda zato što baš nemam neke sreće u prijateljskim odnosima. Možda je ovo samo knjiga i toga nema u pravom životu, a ja sam okorjela zagovornica izreke ''nada umire posljednja''. U svakom slučaju, moja topla preporuka za čitanje pod dekicom na kauču u dok vani puše bura ili kiša lupka o prozorsko staklo.05

čet

11/15

Sve moje naslovnice knjiga

ppaksu.blog.hr

Sve moje naslovnice knjiga koje sam objavijo su stvarne. Nastale su kao plod zajebancije ili igrom slučaja pa sad objavljujem i original fotku zajedno sa naslovnom knjigom.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Welcome shit pack mi je prva knjiga nastala onako iz zajebancije. Bila je pakovana u jeftinoj kartonskoj kutijici sa svega 32 strane džepnog izdanja. Objavijo sam je uz veliku pomoć mog školskog prijatelja xVladana. Fotografirao me je moj brat Blues, a crtež na naslovnici je odradijo moj prijatelj strip crtač Nenad Barinić, a sve je posložijo kako treba xVladan.Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

Crveni tata bijeli zec je moja druga knjiga. Prema donjoj fotografiji naslovnicu je odradijo xVladan. Ko me sliko zadržaću za sebe. U samom izdavanju knjige pomogla mi je moja prijateljica iz Italije Ružica Babić i naravno xVladan.Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Balkanske niskobudžetne treš priče mi je treća knjiga i objavili su je u udruzi StripOs. Ilustraciju za naslovnicu mi je napravijo Nenad Barinić prema donjoj fotografiji. To je nekakav selfi, a to veče sam se nalijo ko stoka i sa hrpom stripova se sapleo i pao ravno na glavu slomijo se i zakrvarijo. Druga fotka mi je poslužila kao ilustracija za zadnju stranu knjige i to me usliko moj brat Blues.Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Nije prava al' se pravo jebe zadnja knjiga izašla u izdanju 'Bratstvo duša' Zdenka Franjića iz Zagreba. Fotka ispod je original kasmo se mi dobro društvo mrtvi pijani zajebavali sa ovom plastičnom lutkom. Ima tih fotki još, a nekako mi je ova bila najdraža. Ilustraciju za knjigu je odradijo Dubravko Mataković alijas Govnar Smrti iz Septice.Image and video hosting by TinyPic

Muške pičke je trenutno knjiga na kojoj radim mada nekako sumljam da će dočekati trenutak izdavanja. Malo sam umorna jebajiga.Image and video hosting by TinyPic
Ja se svugdje mogu potpisati ko Pajo Pakšu samo ne mogu na fejsu i zato mi je draga ova fotka sa moje promocije zahvaljujuću Zadruzi StripOs i njenom precjedniku Želji Gašiću. ŽivijoooooooooooSeptica - Gaće

Treblinka: put u tamu

gosponprofesor.blog.hr

Knjiga Gitte Sereny 'Treblinka: put u tamu' nudi jedinstven uvid u um čovjeka zaduženog za upravljanje logorom smrti, jedinstven po tome što je autorica, nakon njegova uhićenja, s Franzom Stanglom razgovarala sedamdeset sati, nastojeći dokučiti i rekonstruirati kako je ni po čemu osobiti austrijski provincijski policijski službenik, uzorni građanin, vjeran suprug i brižni otac, karijeru završio kao zapovjednik Treblinke, jednog od nekoliko logora u Poljskoj osnovanih isključivo u svrhu što bržeg i učinkovitijeg istrebljenja ljudi.

Knjiga se većim dijelom sastoji od intervjuâ vođenih sa Stanglom, no, Gitta Sereny je također razgovarala i s njegovom suprugom, s bivšim nacistima uključenima u tajni eutanazijski program te s preživjelim logorašima, poljskim očevicima i visokim dužnosnicima Katoličke crkve.

Image and video hosting by TinyPic

'Treblinka: put u tamu' (Sandorf, 2015.) nezaobilazna je studija u proučavanju holokausta, i po prvi put je dostupna u hrvatskom prijevodu.

03

uto

11/15

Guštanje besmislice

nachtfresser.blog.hrVeć barem dva sata mi se nepodnošljivo spava, pokušao odigrati šahovsku partiju na schacharena.de, izgubio s tipom sa skoro za 300 slabijim rejtingom, jednostavno previdio topa, kad sam ga stalno fintirajući uspio čak i vratiti, previdio pješaka i više nisam mogao spasiti stvar. Obradovalo me inače danas, u gradskoj knjižnici naletio na dnevnike Thomasa Manna, doduše na srpskom, ne bi me smetalo kad bi bio siguran u prijevod. Inače diplomirao sam na tim dnevnicima, čitao ih pak u originalu, gušt se podsjetiti tog štiva koje je uzor mom blogu, kako sam autor kaže, bez ikakve literarne vrijednosti. Sad je i drukčije čitati, slavnog neznatno starijeg čovjeka, zabavljaju me ti bezvrijedni detalji, malo malo pa se ujutro kupa, ne sjećam se baš toga, a i nelogično mi po tim kak sam piše hladnim svratištima, vjerojatno se pere ili tušira, razmišljam koji bi to mogao biti glagol što prevodilac prevodi kupati, ne pada mi ništa na pamet. Slično meni postupno se odriče svih suvišnih obveza i priznanja, kod Hesseovih, žena i on gosti u lijepoj poklonjenoj kući od nekog mecene iz Züricha, uz dobru večeru piju bijelo francusko vino, nažalost ništa ne piše o čemu je diskutirao s Hermannom Hesseom. Kako je samo dobro to silno podcjenjeno štivo. Usput previše je slušao Bacha za moj ukus...

HVALA - pjesma iz moje 6. samostalne zbirke poezije "Duša anđela"

shadowofsoul.blog.hr


Image and video hosting by TinyPic
slika: digital artist

napisano: 1.6.2014. u 12.00h, na stranici 25. iz 6. zbirke "DUŠA ANĐELA"


Astral se zabijelio od snova,
Božja pisma stižu,
slutnje loše mi se nižu,
ali vjerujem u anđela čuvara…

Nisam tako prokleta,
kako su mi namijenili,
a u ponoćnoj gužvi
oko razbacanih misli,
zatrpavam onu lošu,
tešku smrtnu misao,
kojoj još vrijeme nije.

Ima li me?

Razasuta sam zbog riječi,
koje me guše,
a ispod praznog neba
gutam svoj život,
razvlačim riječi,
te moćne zavodnice,
koje su me zavele
u crni let teških slutnji.

Izabirem svjetlost i glas,
koji šapuće najtišu poruku anđela…

...i zahvaljuem na toj milosti…

Ova knjiga, "DUŠA ANĐELA" je zapis mojih najdubljih misli i posvećena je mom suprugu Davoru.
Pjesme su pisane za Onu stranu, za svijet gdje žive Duše, za povratak svake Duše Kući...
Dakle, Ona strana znači - kad Duša napušta tijelo i odlazi Kući, u svoje sfere postojanja, u druge dimenzije, čovjekova Duša u dubini sebe zna, da se mora vratiti Kući.
Vratiti se Kući, znači otići Bogu i tamo provesti 100 godina ljudskih, što je Duši tek 1 godina i onda Duša odlučuje u koga će se inkarnirati...
Takvim razmišljanjima sam posvetila cijelu tematiku ove knjige “DUŠA ANĐELA”....

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga6.php

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem

ISBN broj 978-953-8054-21-1

Sva autorska prava pridržana.

Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic

02

pon

11/15

poligraf

evezmajevska.blog.hr

jel' ono ama (četiri razmaka) r
il' je korijen svega?
pičke.

Muse

picturesfornoone.blog.hr

Šetao sam gradom kao nikada prije. Šetao sam uz, sa lijeve strane tremom, ne zbog samog susreta već zato što je sa desne strane bila ona. Pričala mi je o maloj knjižari, o nepoznatom kutku, nije ni znala da se time otkriva i nije znala koliko sam htio da doživim njen kutak. Odvela me i nije osjetila da me drži za ruku ali je znala. Odvela me na pozornicu kazališta, skriveni kutak sa zatvorenim, sanjarskim klupama koje čuvaju drveni balkoni sa proljetnim cvijećem. Dopusti li mi ikad, plesati ću tamo s njom, jer dala mi je iako nije htjela, scenu, misao, dala mi je Petru. Opustio sam se, počeo sam joj darivat grad dok smo krali stepenice i darovali ih staroj žičari, kao što sam krao pogled uzanih puteva i upijao bršljan da ostane samo stari kamen i stare opeke, sve što je ona već davno upijala. Putevima, što nisu bili važni, nisu željeli ni poznati biti, odvela me da se umirim, da sagradim Sanjin balkon.Grad je gorio u nekim prošlim vremenima između cigareta i mreža na prozorima. Prozvao sam stari duh svih zidova da ne padnu toplom večeri ljeta jer ona je gledala, promatrala. Više nije bilo bitno što pije crnu kavu iz barokne šalice što je spojila bakrenu grubost i srebrni sjaj, nije bilo bitno što šalje poljupce sa balkona, nije bilo bitno što su konjanici prolazili gradskim ulicama. Bile su bitne oči zbog kojih su nestali ljudi, plastične stolice, vatra što se širila gradom na stranom jeziku, godina na prolazu što je nekada značio ulaz u nešto bitno, gusti topli zrak što je mirovao i lizao krovove. Kako može biti išta bitno kada se sav vreli zrak staroga grada, neupitno i pokorno skupljao na njenom vratu, crvenilu na vratu i ključnim kostima što se tako lako spuštalo. Ne mareći za svoju dugu plavu kosu, koju je rukom premještala kako joj je godilo, odnijela je topli zrak, samim time i crijepove sa krovova, kupole su drhtale a kazaljke na gradskim satovima su ponirale. Ponirao sam i ja, u večer i noć, sa željom da bar jednom grad stane. I stao je, u toploj ljetnoj večeri na pustim ulicama, stao je u tišini. Sitni koraci njeni u bijelom hodu škripali su oznojenim asfaltom a mala stopala što su pozom svirala slovo pobjede nevino su osvajala svaku udaljenost. Milim glasom čuvala je otvorene prozore dok sam ja pokušavao otkriti odakle toliko tonova u jednom glasu, tako mili a opet tako ženstveni tonovi. Pričala mi je da sam njen vitez i da mora biti sa desne strane i rekla mi je da ju čuvam. Dlan njen sam čuvao cijelu večer iako tek dodirnuo sam ga tamo, gdje smo provirili u nepoznato. Stube kožara, stare drvene i naborane stupe nisu nikad mogle slutiti da će izgubiti ime, postojanje, priču i povijest jer jedino što se u tami i opreznim kretnjama djeve sjajilo je bila njena koža. I vodio sam je, položenim dlanom dozvolila mi je da ju vodim sve do isušenih ribnjaka gdje su postojala izletišta, glazba, i gdje sam postojao ja. Slušala me, čak i mojim samospoznajama se osmjehnula, suptilno i iskreno, nije me umanjila a mogla je. Vidio sam svaki osmijeh, suptilne boje i vesele boje, nisam mislio kako doći u njene visine, nije me bilo briga jer disao sam. Disao sam mirno čak i na spomen ljubičaste što se rubovima sjena pod rasvjetnim stupovima tako mazno šuljala pod moje noge sve do vodenog orkestra kada joj više nije trebala straža, nije joj trebao vitez sa lijeve strane. Slušali smo orkestar čak i u tišini između nepravilnih činova. Zrak je postajao tanak i lepršav, noć je krala snagu sunca što se sjajila u isparavanju. Oči žene su znale da želja je ravna mašti a mašta ostaje posebna samo ako nikad ne bude otvorena. Nisam je poljubio, ni na Sanjinom balkonu ni na Petrinim stubama, ni uz tišinu staroga grada ni uz vodeni orkestar, ali sam ju ljubio čim je zaiskrila očima na prvom osmjehu. Bio sam grad, darovao sam joj grad. Šetao sam gradom kao nikada prije.

Raskrsnica

huc.blog.hr

 photo lida_joseph_zpsu88p2kw1.jpg

To je jedna od onih raskrsnica – ima ih svega par u životu – kada uvelike određujemo naš daljnji život, našu sudbinu, to je onaj trenutak kada Hitlerov sekretar bane na vrata velikom vođi i uzbuđeno priopći:
- Goebbels je pobjegao!
- Kako pobjegao, kuda?
- Pobjegao sa onom dvadesetdvogodišnjom češkom drocom Lidom Baarovom, u Afriku. La Matinee piše: „na bračno putovanje“…
- Ma nije moguće, usudio se oglušiti na moju zapovijed da napokon svrši s tom aferom?
- Kažu da je uzviknuo: “Ljubav je ipak ponad svega!”
- Naravno, čisti propagandni trik!
- Frau Goebbels je skršena.
- Vjerujem.
- Želi Vas vidjeti.
- Pa dobro, ugovorite sastanak, a za ovim pošaljite Gestapo i neka ga hitno dopremi ovdje!
- Führeru, mislim da se golupčići već nalaze na brodu za Ameriku. Navodno mu je ondje obećan posao u Metro-Goldwyn-Mayeru, a nju čeka uloga Kleopatre...
- Onda se tu više ništa ne može učiniti. Nađite novog šefa propagande i neka ga pošteno diskreditira kao bigamista, izdajnika uzorne njemačke obitelji, izdajnika naše stvari, našeg cilja, naše revolucije, superiorne njemačke nacije i bla-bla-bla... znate već…
- Na zapovijed Führeru. Inače, frau Goebbels je ovdje, u predvorju…
- Sada?
- Da, upravo sada.
- O jebemu… dobro, dovedite je… odradit ću to.… Jel' vidite Martine što sve otac nacije mora rješavati! Da ne povjeruješ.
Herr Bormann se udaljuje, potom, nekoliko sekundi kasnije ulazi frau Goebbels, elegantna ali uplakana…
- O Führeru, moj Führeru … - drhtavim će glasom.
- Draga moja, što vam je taj gad učinio! Sramotno! On mora da je poludio! Sasvim poludio! Nema druge! Lud! Pobenavio!
- O Führeru, moj Führeru…
Frau Goebbels baca se velikom vođi oko vrata. Jako ga stišće. Hitler je blago odguruje, napokon uspijeva izmigoljiti iz njezina čvrstog zagrljaja.
- Dobro, dobro, samo polako draga moja – umiruje ju držeći je van osobnog prostora.
- Pa neka je i otišao, neka je zbrisao, ne treba mi, moje srce ionako pripada samo vama Führeru. Ja sam vaša žena. Od samog početka, samo vaša - obznani frau Goebbels u stanju povišene živčane napetosti. - Želim nositi vašu djecu… nitko neće saznati… ako treba izrodit ću potajice čitavu vojsku malih Führera …
- Magda, uzrujani ste, ne mislite to doista...
- Oh, naravno da mislim!
- Magda, moj život i moje srce pripada velikoj njemačkoj zemlji i velikom njemačkom narodu. Ja nemam vremena za žene. Nipošto!
- Ne tražim da budem Vaša supruga. Samo povremeno utočište vojskovođi, ratniku.
Frau Goebbels se približi Hitleru i posve nenadano primi ga za međunožje.
- Oplodite me Führeru. Penetrirajte sada i odmah. Blitzkrieg!
- Magda – krikne ljutito Hitler - upozoravam vas, vi ste dama. Smjesta se smirite!
- NE! Želim Vas kao što nikoga nikada nisam željela!
- MAGDA, DOSTA! TO JE ZAPOVIJED!
Frau Goebbels spuzne na koljena i poče petljati nešto oko vođinog šlica. On joj tresne šamarčinu.
- Rekao sam da se smirite – oštro je prekori.
Ona se pridigne. Ošine ga pogledom, prkosno.
- Ne! Ovog puta neću odustati. DO KONAČNE POBIJEDE – poviče i pojuri u napad.
Hitler procijeni da je bolje da uzmakne, skloni se iza velikog radnog stola.
- Magda, vi imate sve simptome živčanog sloma. Hitno vas treba hospitalizirati!
- Može, ali tek nakon što vas pošteno obradim, moj Führeru!
Hitler pritisne tajno zvonce ispod stola, u prostoriju se sjuri pretorijansko osiguranje.
- Žurno je vodite u sanatoriji – poviče - Goebbelsovo izdajstvo sasvim joj je pomutulo razum…
- NE! NE! NE! - frau Goebbels galami i mahnito se otima dok je snažni plavokosi übermenschi odnose u nepoznato. – TI SI MOJ FÜHRERU! SAMO MOJ!
Hitler popravi pramen kose koji mu je pao preko oka.
- Šteta tako fine žene…

Američki brod Future u tom se trenutku nalazio negdje na polovini Atlantskog oceana. Crveno sunce baš je zakoraknulo u vodu. Na pramcu su stajali Lida Baarová i Joseph Goebbels. Promatrali su prizor predsobom. Goebbels je s leđa obgrlio svoju mladu ženu. Hladan vjetar tukao im je u lice.
- Mislim da smo učinili pravu stvar - zamišljeno će Goebbels.
- Naravno, dragi…
- Otvorili smo mogućnost Životu. Moj personalni život, tamo u Njemačkoj, bio je poprilično izvjestan. Kako reče Nietzsche: nije neizvjesnost to što ubija čovjeka, pače izvjesnost je to. A ta njemačka izvjesnost smrdjela je na tragediju i smrt. Mi Nijemci ne znamo živjeti, ali umirati, to znamo sjajno!
- Veselim se novom početku…
- Bit ćeš izvrsna Kleopatra…
- A ti ćeš biti izvrstan što god odlučiš raditi, bilo kao fimaš ili producent, propagandist, možda čak i ministar u Američkoj vladi…
- Znaš, prvi put u životu osjećam da držim konce sudbine u svojim rukama. Prvi put u životu osjećam se doista snažnim. Prvi put osjećam da su stvari – iskonski - na svom mjestu. Kladim se da se čak niti debeli, onaj megalomanski ridikulozni ovisnik o morfiju, onaj smiješni zapovjednik Luftwaffe lakiranih noktiju na svim drogama koje je u sebe unio, nikada nije tako snažno osjetio užitak potpunosti kakav ja osjećam upravo sada. Kao da sam ponovo rođen. Ti mi daješ snagu! Mogućnost da imaginiram! Potpuno ti pripadam!
- Ljubav je najjača droga.
- Bogami jest!
- Volim te, dragi.
- I ja tebe, mišiću.

Međutim, u ovostvarnosti te 1939. godine stvari su pošle drugim tijekom. Hitler je zapovjedio Goebbelsu da smjesta okonča ljubavnu aferu i pomiri se sa suprugom. Nedugo prije ministar obrane, Warner von Blomberg, oženio se bivšom prostitutkom i sve je to stvaralo lošu sliku. Goebbels je nevoljko pristao na razdvajanje. Ljubavnici, svaki na svojoj strani, Goebbels u radnoj sobi, nagnut nad dnevnik, Baarová u krevetu hotela u kojem je odsjela, kratko su vrijeme koketirali s mišlju da si oduzmu život. Baarová je nekoliko puta pokušala stupiti u kontakt s Goebbelsom. Gestapo, koji joj je čitavo vrijeme bio za petama osujetio je te pokušaje. Tada je Hitler dodatno presudio: „ Mala je pravi absolut Nervensäge, ekspeditirajte je u Poljsku.“ Noć kada je Baarová prešla granicu Goebbels je zabilježio: „Bit ću čvrst, iako osjećam kao da će mi prepući srce. Sada počinje nov život. Težak i nemilosrdan, posvećen obavezama. Mladost je prošla.“

Mladost je prošla.
Samo nekoliko mjeseci kasnije izvršena je njemačka invazija na Poljsku i započeo je Drugi svjetski rat.
Konačni saldo: preko 60 milijuna stradalih u bojnim okršajima, plus 20 milijuna neizravnih žrtava, 80 milijuna ljudi, brojka u kojoj je Joseph Goebbels kontribuirao svojim entuzijazmom, propagandnim genijem, fanatičnom posvećenošću, govorničkim i organizatorskim sposobnostima, nadasve uspješno.

-----------

1. svibnja 1945. ispred berlinskog führerbunkera Joseph i Magda Goebbels skončali su svoj život samoubojstvom, prethodno otrovavši svoje šestero djece. Za njih život van nacionalsocijalizma bio je nezamisliv.
Lida Baarová preživjela je rat. Optužena je za kolaboraciju s neprijateljem, no optužbe su odbačene zbog nedovoljno dokaza. 1990. objavila je autobiografiju po kojoj je snimljen film.

„Nema sumnje da je Goebbels bio interesantan lik“, izjavila je Baarová 1997., „šarmantan i inteligentan čovjek, i vrlo dobar pripovjedač. Mogli ste biti sigurni da će zabava, s njegovim šalama i upadicama, potrajati dugo u noć.“

Glazba za ugođaj: Zarah Leander - Ich Weiss, Es Wird Einmal Ein Wunder Geschehen

8. međunarodni festival književnosti u Rijeci

budan.blog.hr


Program 8. međunarodnog festivala književnosti „Dani prijatelja knjige“
06. i 07.studenog 2015.

Otvaranje festivala u petak 06.11.2015. od 17-19 sati u svečanoj
dvorani Zajednice Talijana Rijeka „CIRCOLO“ Uljarska 1

- predstavljanje dobitnice međunarodne književne nagrade „Književno
pero“ za 2015. slovenske književnice Nataše Švikart Žumber za doprinos
i stvaralaštvo u književnosti i međunarodnoj suradnji

- predstavljanje dobitnika godišnje nagrade za najbolju knjigu godine
u izdanju Hrvatskog književnog društva za 2015. Nikici Simiću za
knjigu „Heraklit Mračni u hrvatskom školstvu“

- predstavljanje dobitnika nagrade „Književno pero“ za najbolju dječju
knjigu u izdanju Hrvatskog književnog društva za 2015., autoru Nikoli
Šimiću Toninom za knjigu „Kraljeva zlatna krletka“ u romskom prijevodu
Veljka Kajtazija „Thagaresko sumnakuno kafezo“- dobitnika godišnje
nagrade „Književno pero“ u izdanju HKD-a za prijevod u 2015./ i
dodjela nagrade „Književno pero“, Borisu Žuži za ilustraciju nagrađene
knjige. (U dijelu programa sudjeluje predsjednik udruge mladih Roma
„Romska budućnost“ Etem Fazli iz Rijeke i njihov pjevač Armando
Osmani)

- In memoriam:

- Etem Fazli o Fariju Ibraimovskom

- Nikola Šimić Tonin o Valteru Šarović

- Valerio Orlić o Admiralu Mahiću

- predstavljanje časopisa za kulturu i književnost „Književno pero“,
br. 13 časopis predstavljaju urednik Valerio Orlić i uredništvo:
Nikola Šimić Tonin, Fikret Cacan, Ernie Gigante Dešković

- poetski maraton – recital sudionika Festivala (1. dio) i dodjela
zahvalnica i diploma

19:30 Zajednica Makedonaca MKD „Ilinden“ (Matačićeva 5) U Rijeci

- folklorna skupina MKD Ilinden

- izložba fotografija Iskre Peneve pod nazivom „Biseri Ohridskog jezera“

- predstavljanje knjige Vasila Tocinovskog - „Lov na jelene“
(književno-povijesna studija o makedonsko-hrvatskim vezama), dobitnika
književne nagrade „ Književno pero“ za najbolju „Knjigu godine“ izvan
naklade Hrvatskog književnog društva za 2015.

- predstavljanje knjige Iskre Peneve: „Negde između“

- Poetski maraton – recital sudionika Festivala (2. dio)

21:30 / druženje u MKD Ilinden (Matačićeva 5 ) uz zakusku i muziku
Daria Darka Ciprijania

Subota 07.11.2015. od 11-13 sati u book caffe-u „Dnevni boravak“ Ciottina 12 a

- predstavljanje udruge „Maus“ iz Maribora i njihovih članova i izdanja:

- Štefan Titan Felix - „ Večni postapač“ (zbirka pjesama)

- Aleksndra Jelušič- „ Stvari kot so „ (zbirka pjesama)

- Jana Hartman Krajnc – „ Jasnin dnevnik „ ( roman)

- Robert Titan Felix – „ Zapiski iz otoka „ (zbirka pjesama)

- predstavljanje udruge i poetske riječi: Jan Šmarčanina i Nataše Švikart Žumber

- predstavljanje kantautora i pjesnika Milana Stančića Kimija iz Sarajeva

- predstavljanje „Udruženja Balkanskih umetnika“ iz Subotice, njihovih
članova i izdanja:

- Dijana Uherek Stevanović - „Nevidljiva“ (zbirka pjesama) i
zajednička dječja zbirka „Suncokretaljka“ koju uz Dijanu predstavlja i
Aranka Kiš, te predstavljanje zbirke pjesama Emilije Dević „Mjesečina
u polju lavande“

- predstavljanje nagrađene zbirke poezije za 2015. u nakladi Hrvatskog
književnog društva Zdravka Kokanovića Kokija -„ Lijeva obala nizvodno“

- u 16:00 u Češkom domu u svečanoj dvorani „Plava sala“

- Djevojačka folklorna skupina Češke besede Rijeka - „Raček“

- predstavljanje knjiga u izdanju Hrvatskog književnog društva i
nagrađenih knjiga za 2015. godinu:

- Oleg Mirković – „Emotivni otpad“ predstavljanje dobitnika nagrade za
najbolji objavljeni prvijenac do 30 godina u izdanju HKD-a za 2015.

- Biserka Spajić – „Ogrlica od poljubaca“, dobitnica nagrade za
prvijenac u nakladi HKD-a za 2015.

- Suzana Reljić – „Moga srca stih“

- Jadranka Orlić – „Glas hridi“

- Anđelka Korčulanić – „Na vihoru ljubavi“

- Anđelo Čirjak , „Osobna umjetnost“

u 18:00 sati Astronomski centar Rijeka – Zvjezdarnica

- Ernie Gigante Dešković – Književnost i svemir

- predstavljanje grupe „Lucido“ iz Tuzle, njihovih članova i izdanja:

- Alma Omeragić – „Pjesničke lucidarije iz tuzlanskog bazena“

- Majda Zukić-Ribić – „Monolog tišinhane“

- Nihad Mešić River – „Da sam rijeka“(multimedijalno izdanje knjiga + dvd)

- Fikret Cacan – predavanje o dobitnici Nobelove nagrade Svetlani Aleksievič

- Valerio Orlić –„Poetski manifest/a poetic manifest “,
hrvatsko-engleska zbirka izabranih pjesama, u prijevodu Slobodana
Drenovca dobitnika književne nagrade za prijevod godine u izdanju
Hrvatskog književnog društva za 2015. i Ronalda Gubića dobitnika
nagrade HKD-a za najbolju naslovnicu za 2015.

- Poetski maraton, recital sudionika Festivala ( 3. dio)

- 21 sat u caffe clubu Fan / Labinska 32 Kantrida završno druženje uz
roštilj i muziku Daria Darka Ciprijania

23:59 – zatvaranje 8. međunarodnog festivala „Dani prijatelja
knjige“-Rijeka 2015.

radujemo se Vašem dolasku!!!


Tajništvo
Hrvatskog književnog društva

Statistika

Zadnja 24h

15 kreiranih blogova

353 postova

842 komentara

334 logiranih korisnika

Trenutno

7 blogera piše komentar

42 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se