novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

23

pon

11/15

Dan velikih valova

broduboci.blog.hr

Ova kiša ima nečeg wagnerovskog u sebi, pomislio sam u trenutku kad se već osma kap otkotrljala s krova, odbila od škure i pala točno u sić od piture koji je tko zna kako i zašto ostao zaboravljen na trotoaru ispod prozora. Da kiša ima svoj ritam, odavno je svima znano, a ima li melodiju samo u mojoj ili još nečijoj glavi, ostaje pitanje za razmatranje.
Sedam nota sto divota, pisalo je na naslovnici kajdanke iz šestog razreda osnovne škole , a da nekim sretnim slučajem imam više glazbenog dara, rado bih među onih pet vodoravnih linija pokušao ugurati melodiju kiše, pogotovo ove koja je došla nakon neobično bezkišne jeseni.
Ipak, nakon četiri sata rominjanja već su mi pomalo dosadile sve njezine molske i durske dionice, pa sam priljepio nos za prozorsko staklo i razvukao osmijeh kad sam na na komadićku jugozapadnog neba primjetio tri krpice plavetnila.
Dok su se posljedne dvije kapljice koškale na mom tjemenu, osjetio sam da moram napraviti još samo jedan odlučujući korak i krenuti prema obali.Slutio sam što mi more želi reći - danas me ništa ne pitaj, samo me pusti da ludujem, došlo mi je tako i sad moram, jednostavno moram...
Nisam želio postavljati suvišna pitanja, jer sam i bez njih sve razumio. Dođu takvi trenuci kad osjetiš da sav nagomilan bijes, muku i jad moraš negdje iskaliti.Pa urla tako more na mene i urlam jače ja na njega, kao da istu bitku bijemo i istu muku mučimo.
I čekam sat, čekam dva dok se more ne umori, a njemu samom to ne pada na pamet, ono raste i stasa, svaki novi val postaje veći i snažniji. Gromovito udara u stijene, zemlja se pod golim stopalima trese. Zrak je prepun fine prašine koja se lijepi za obraze, trepavice, dlanove...Oslonjen na zid crkvice stare bezbroj godina, pomolim sam se kako jedino umijem i kako jedino znam. Za nepoznate putnike i mornare, za prijatelje i roditelje stare, za moja dva sokola i za ženu koju sam ljubio.
I još svašta govorim i mislim, i pomalo pjevam i pomalo sanjam.
Pomalo već slabi dan i nadire tama, a more jača.Ribafishov ultimativni test Kojotkinih kiflica (El Gato i njegovi idoli - vol.2)

kojotica.blog.hr

Pekara Coyote & Cat,
Katzenweg 666
D-0000-Oberbaustellenhausen 1968
Vlasnik: KojotkaCijena: džabe
Vrsta: sa sezamom
Tijesto: pravilnih kontura ali tvrdo i nejestivo
Punjenje : mačje dlake

Opći dojam: S vrata nas dočekuje ljutita domaćica uz riječi tople dobrodošlice : Di ste više, dokurca, sve se ohladilo?! Ah taj kult Kojotice, tople duše, poganog jezika i apriori nadrkanosti poput pitbulla u uzgajivačnici mačaka. Uvijek te zbuni pa zaboraviš po što si došao… Uglavnom – nula bodova. Kada sam već potegnuo skoro milju kilometara do Oberbaustellenhausena usprkos besplatnoj ponudi domaćih kiflica očekivao sam barem jestivost ako već ne i okus ali C&C to nažalost ne nudi. Vizualni dojam je ugodan, solidno geometrijski oblikovane kiflice, pravilne veličine, prelijepe žute boje, sezama taman toliko da nije ni premalo ni previše. No, umjesto slasnog prhkog tijesta koje se topi u ustima iznenadila me je tvrdoća koju se može usporediti jedino sa oralnim opsluživanjem vibratora - polomi vam zube. Ako i uspijete nekako odgristi komad Kojotkine kiflice kasnije osjećate samo kako vam se klima trojka gore i četvorka dolje lijevo kao da ste upravo slučajno naletili na šaku mladog Sylvestra Stallonea u prvom dijelu Rockyja. Izmedju mrvica konzistencije šljunka koje su vam se zavukle medju zube teškom ćete mukom iskopati par mačjih dlaka. Posluga uljudna, salveta, piva i – loše, preloše pretvrde kiflice koje tako lako nećete zaboraviti, posebno zbog mačka koji vam se na odlasku popišao na nogavicu.

Pivo : Toplo
Jogurt: Ne pomaže
Vrećica: Ne
Salveta: Da
Šamar : Po potrebi

Ocjena 0,2/10

UMIREM

sewen.blog.hr

Negdje u nama, duboki porazi.
Između njih sve lagano prolazi.
Dubok je ponor u kojem stali smo.
Klizavo tlo je po kojem pali smo.

Negdje je eto, previse kisilo.
Preslabe molbe, da bi uslisilo.
Nema tu sunca, znam neće zasjati.
Vratit se nećes i samnom ostati.

Umirem lako bez priče.
Što se to tebe tiče.
I nikad nećes znati.
Da htio sam da se vrati.
Ono nase sve,
Al umrijet mi tek preostaje...

Jesen je...

mecabg.blog.hr

Zima nikad nije bila "snegovita" kao ove jeseni ...
Priznajem, samo je jedna slika od prvog snijega ...

Brak ili soliranje?

dnevnikjednerazvedenice.blog.hrOduvijek sam voljela rođendanska slavlja. Kao klinka obožavala sam se gurati među odrasle i slušati neke njihove priče. I strašno sam se znala naljutiti na mamu kada je u najzanimljivijim trenucima znala reći: "Ajde klinci igrat se u sobu. Nije ovo za vaše uši". Danas ju u potpunosti razumijem, jer teme koje prebiru odrasli često nisu za dječje uši. Nekad nisu niti za moje. Osobito ako se za stolom razveže tema o politici, o desnima i lijevima, ustašama i partizanima, lopovima i pandurima. Tad se uglavnom isključim te višak frustracija ubijem u kolačima (na rođendanskim feštama bar njih ne manjka).

Ovu nedjelju nećakinja mi je slavila deseti rođendan. Tom prilikom okupilo se drago društvo. Većina nas poznaje se još iz djetinjstva. Dok su klinci jurcali uokolo po kući, bučeći na svoj dječji način (dečkići su zezali curice, curice su se ljutile, neke su i zaplakale jer im je jedan rekao da njegova baka bolje pjeva od njih i tak sve u svemu lijepo se zabavljali) mi odrasli smo, blago oraspoloženi finim vinčekom načeli izvrsnu, izuzetno aktualnu temu:

Da li je bolje biti u braku ili je bolje biti solo?

Za stolom su se našla dva dugogodišnja bračna para, dvije razvedenice (od kojih sam jedna ja) te jedna solerica. Svi smo više, manje generacija, na pragu četrdesetih.

Ono u čemu smo se gotovo svi složili jest slijedeće: Brak je izuzetno zahtjevna zajednica koja egzistira na kompromisu, odnosno na principu povuci-potegni. Jednom jedan popusti u nečemu, drugi put onaj drugi popusti, ali da je najgore kada se dogodi situacija u kojoj oboje partnera misli kako je u pravu, odnosno kako je onaj drugi u krivu.

Nadalje, složili smo se da će jednake probleme većina imati kako u prvom, tako i u bilo kojem narednom braku. Odnos gotovo uvijek na početku blista, a onda se protekom vremena uglavnom svede na isti onaj obrazac koji nas je pratio i u prošlosti. Zašto je tome tako? Zato što smo mi zapravo ti koji smo isti i nismo se promijenili iz čega proizlazi da uopće nema smisla trošit energiju na promjenu partnera, nego je ipak pametnije poraditi na odnosu koji imaš (naravno ako pritom ne postoje nepremostive anomalije, nasilje, alkohol, prevare i sl).

Na pitanje upućeno nama dvjema razvedenicama zašto se dosad nismo ponovno udale, gotovo obje smo jednoglasno odgovorile: "Ne pada nam na pamet. Barem ne još."

Zašto?

Zato što "biti solo" ima velikih prednosti. Osobito ako iza sebe imaš loš brak, te usput imaš i pogled na mnoge loše brakove uokolo. Osnovni razlog zbog kojeg se meni osobno više ne ulazi u takav odnos jest MIR. A danas mi je upravo taj moj MIR predragocijen.Nakon dužeg perioda samohranog roditeljstva i brige o tonu stvari koje su mi se razvodom i brigom o dvoje djece sručile na leđa shvatila sam da puno toga mogu i sama i da mi je puno lakše bilo kada sam se uzdala samo u se i svoje kljuse, ne očekujući nikakvu pomoć. Time sam se barem lišila žderanja oko toga kako on može nonšalantno ležati na kauču dok se ja ubijam (a mislim da opisano nije moje izolirano iskustvo, nego iskustvo mnogih žena, čast izuzecima).
Nekada bih znala onak u šali reći da bi mi muškarac eventualno trebao za vođenje auta na tehnički (jer mi je uvijek bilo muka sama to obavljat), za promjenu guma i tu i tamo za nošenje vrećica poslije shoppinga na drugi kat (zgrada je bez lifta). OK...ajd,,dobro bi došao za još ponešto, ali za to ne mora nužno živjet sa mnom.

Šalu na stranu, ipak postoji nešto zbog čega bi bilo lijepo "biti u paru", a ne solo, a to je, ono nešto, što zovemo LJUBAV. No, da li je ljubav ipak izgubila na vrijednosti? Ne znam. Što sam starija to sve više nekako vjerujem da je ljubav ubijena egoizmom i da je eventualno još možemo naći u tragovima početne zaljubljenosti, a onda ju, pod potiskom svakodnevnih briga, jednostavno izgubimo, negdje putem.

Voljela bih da sam u krivu, no, vrijednosti vremena u kojem živimo, nekako me ne demantiraju.

Bilo kako bilo, zaključak našeg rođendanskog lamentiranja otišao je u smjeru kako sve ima svoje prednosti i mane i kako čovjek zapravo treba uživati u onome što ima, s naglaskom da je ipak za jednu mrvicu ljepše živjeti u paru. "Biti solo" je dobro kada je dobro. Ali, kada dođu teški dani ipak je ljepše imati nekoga s kim ćeš tu težinu podijeliti.

I na kraju smo se još složili kako je puno i previše životnih mudrosti sakriveno u par kapljica finog, crnog vina i tome u zdravlje popili još jednu. I tko onda ne bi volio rođendanska slavlja.Još jedno srce

slucajnosrce.blog.hr

125.

Zbog čega većina pokušaja prekidanja neke
navike ne donosi rezultate? Zbog toga što smo
usredotočeni na simptome problema - dijeta,
apstinencija ili otkazivanje kreditnih kartica - ali,
ukoliko ne otklonimo njegov uzrok, problem će se
ponovno pojaviti.
Tehnika koju sam osobno razvio - neuro-
asocijacijsko uvjetovanje™ (NAC) - jednostavna je,
ali učinkovita strategija od šest koraka koja dovodi
do ostvarenja trajne promjene:
1) Jasno odredite što želite. Većina je ljudi
usredotočena na ono što ne želi.
2) Stvorite polugu. Neka ta promjena bude
nužnost.
3) Prekinite ograničavajući obrazac. Oslobo-
dite se "moći" koju ta navika ima nad vama.
4) Osmislite novu poticajnu alternativu. S
nekim ponašanjem ili emocijom ne možete
jednostavno prestati; morate je nečime zamijeniti.
5) Uvjetujte je. Sve dok ne postane vaša nova
navika.
6) Iskušajte je. Uvjerite se da funkcionira!

Anthony Robbins "Divovski koraci"

(srce uočio Antonio)


KRAĐA MOJE PJESME - KRADLJIVICA DRAGANA KONSTATINOVIĆ

shadowofsoul.blog.hr

PRONAĐENA JE NOVA KRAĐA PJESME JADRANKE VARGA,

htjela sam iz arhive podignuti moju pjesmu ILUZIJA danas na naslovnicu, objavila sam je ovdje 2.9.2010. i htjela sam je, kao i do sada što sam radila, podignuti na naslovnicu bloga, da ne multipliciram iste pjesme na istom blogu pa je jednostavno podignem iz arhive i samo dolje napišem: "arhiva"

a u Google obvezno ubacim prvu rečenicu svake moje pjesme, da vidim gdje sam je prvi puta zapisala: je li na iskrica weblogu ili na magicusu i to mi je onda dokaz kada i gdje je zapisana pjesma, jer pjesme ne pišem na papir pa onda da ih prepisujem - ne, već direktno pišem u word i onda stavim na svoj blog ili onda nekada na iskrica weblog gdje sam i započela pisati "Sjenu duše", a kasnije i na Magicus...

i pronašla sam tu prvu rečenicu "tražili smo se po tudjim osmesima" ... jer ja nigdje ne pišem na ekavici!!!

i onda sam krenula u pretragu i ajme meni!!!

DRAGANA KONSTATINOVIĆ, loša prerada moje pjesme! naznačila sam njeno, a i moje što je ukrala!!!

Pjesma "U ILUZIJU VJERUJU SAMO IZGUBLJENE DUŠE", objavljena je na 321. stranici knjige "Sjena duše", izdane 2011. godine u tiskanom i digitalnom obliku, a objavljene 2.9.2010. na blogu

http://shadowofsoul.blog.hr/2010/09/1628199956/iluzija.html

ovo je originalna pjesma JADRANKE VARGA - "ILUZIJA" (kasnije je naslov stavljen: "U ILUZIJU VJERUJU SAMO IZGUBLJENE DUŠE")

Tražili smo se po tuđim zalutalim osmjesima razvučenim i praznim... po ranjivim slikama blijedih uspomena...

Ne, nisi ti iluzija...Tako nešto ne postoji.

U iluziju vjeruju samo izgubljene duše.

U svakoj dozi nemira, koja oboji tijelo oživljavaju dubine što su te vidjele i čule kako izranjaš iz svemira kroz paučinu svijesti...

Ne, nije sve iluzija... Tako nešto ne postoji.

U iluziju vjeruju samo umorni i stari.

U svakoj sjenci trajanja nazirem nešto o tebi što mi zjenice oboji i tada šutnja osmijeh žari, dok te u moru traženja nalazim negdje u sebi...


a koju je ukrala i preradila DRAGANA KONSTATINOVIĆ na portalu OPUŠTENO.RS

http://opusteno.rs/knjizevni-kutak-f21/iluzija-dragana-konstantinovic-t19493.html

DRAGANA KONSTATINOVIĆ ukradena pjesma JADRANKE VARGA "ILUZIJA", evo kako zvuči:

Trazili smo se po tudjim zalutalim osmesima
blesavo razvučenim i praznim...
Jurili po ranjivim slikama bledih uspomena,
otrovnom dahu sosptvene setve...
Upijali bezvezne reči u nemim odjecima
zamorno tupim i neprolaznim...
I snili uzdah zenice, oblik i miris kolena...
San koji uzleće iznad kletve...

Ne, nisi ti iluzija... Tako nešto ne postoji.
U iluziju veruju samo izgubljene duše.
U svakoj dozi nemira koja bojom telo žesti,
oživljavaju dubine što te videše i čuše
kako izranjaš iz svemira
kroz paučinu svesti...

Izgubljeni trenuci slažu se u memljive kule
otežalih eona vremena...
Ustalasani se oblici stapaju s okolinom
i prelivaju poslednje kapi...
I one što su sve videle, i one što su čule
posrću pod teretom bremena...
Hoće li se bar jedna obojiti svojom silinom
pre no što se stopi, ishlapi...?

Ne, nije sve iluzija... Tako nesto ne postoji.
U iluziju veruju samo umorni i stari.
U svakoj senci trajanja nazirem nešto o tebi
što mi zenice boji i ćutanje osmehom zari
dok te u moru kajanja nalazim negde u sebi...

Autorica originalne pjesme je uputila dopis uredništvu portala, da maknu taj plagijat sa svog portala, evo dopisa u cijelosti:


Poštovani,

na vašem portalu, dolje navedeni link, pronašla sam PLAGIJAT moje pjesme “ILUZIJA”, a plagijat i krađu mojih stihova je napravila DRAGANA KONSTANTINOVIĆ 17.8.2013. u 1:43 AM, kako piše na portalu

http://opusteno.rs/knjizevni-kutak-f21/iluzija-dragana-konstantinovic-t19493.html

To je čisti plagijat moje pjesme “ILUZIJA” postavljene 2.9.2010. na moj blog, dolje je link te moje originalne pjesme

http://shadowofsoul.blog.hr/2010/09/1628199956/iluzija.html

a pjesma se nalazi i u mojoj knjizi “SJENA DUŠE”, na 321. stranici pod naslovom “U ILUZIJU VJERUJU SAMO IZGUBLJENE DUŠE”

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

Molim vas, da obrišete taj plagijat DRAGANE KONSTATINOVIĆ sa vašeg portala, jer je moja pjesma ukradena i bezočno prerađena od strane DRAGANE KONSTATINOVIĆ.

Sa poštovanjem,

Autorica originalne pjesme JADRANKA VARGA,

ovdje se vidi krađa pjesme:

PLAGIJAT DRAGANA KONSTATINOVIĆ

odgovor je stigao vrlo brzo, gospodin MARKO ADŽIĆ je uputio ovu e-mail:

"Marko Adžić administrator@opusteno.rs

13:12 (prije 12 minuta)

prima ja

Poštovana Jadranka,

hvala što ste nas kontaktirali.

Žao nam je što ste primorani da se borite protiv plagijata. Na žalost naša redakcija prilikom objavljivanja navedene pesme nije mogla znati da li se radi o plagijatu.

Obzirom da ste nas lepo zamolili i obrazložili situaciju, naša redakcija je uklonila sporan sadržaj.

Hvala Vam i što ste nam poslali link na blogu protiv plagijata. Kako je portal Opusteno.rs Vama izašao u susret, zamolili bismo Vas da objavite i naš odgovor Vama jer ne želimo da se naše ime spominje u bilo kakvom negativnom kontekstu.

Srdačan pozdrav i sve najbolje u budućem radu."


***********************************

a DRAGANA KONSTATINOVIĆ je tu ukradenu pjesmu je postavila na više portala, evo linkova:

DNEVNI AVAZ.BA

http://forum.avaz.ba/showthread.php?2898-Pssst-Iza-vrata-Ti%C5%A1ine/page20

PORTAL SRPSKE PESNIKINJE:

ovdje se vidi slika te DRAGANE KONSTATINOVIĆ, koja "rođene 1961. Dragana Konstantinović - pesnikinja - živi i radi u Kanadi."

http://www.poezijanoci.com/savremena-domaca-poezija/dragana-konstantinovic-pesme.html

a ovdje se vidi prerada moje pjesme "ILUZIJA", stavljena pod istim naslovom!!!

http://www.poezijanoci.com/savremena-domaca-poezija/dragana-konstantinovic-pesme.html#1

PORTAL POEZIJA

http://poezija.6forum.info/

Naslov: Re: Dragana Konstantinovic 23/6/2009, 7:17 pm

http://poezija.6forum.info/t446-dragana-konstantinovic

PORTAL INTER-CAFE.COM

http://www.inter-caffe.com/lista-408-3.html#p2552

I NA FACEBOOK-U POEZIJA I PROZA I JOŠ PO NEKI RED

https://www.facebook.com/poezijaproza/posts/230358230378669

i večeras sam brzo dobila odgovor sa tog portala:

''Poštovana Jadranka, jako mi je žao što ste se našli u takvoj situaciji.
Ova stranica skuplja isključivo tekstove prikupljene sa interneta, i za iste ne osećam apsolutno nikakvu odgovornost niti mogu uticati i proveriti svaki potpisan post.
Verujem da će te uspeti da rešite spor sa gore pomenutom književnicom,
Kako bih Vam izašla u susret i barem malo olakšala ovaj post ću obrisati i uz vaše dopuštenje postaviti original, naravno uz Vaše dopuštenje.
Srdačan pozdrav, Jelena Nedić.''

ja sam gospođi Jeleni Nedić odgovorila sljedeće:

"Poštovana gospođo Nedić, hvala Vam na lijepim riječima, slobodno možete staviti moju pjesmu, a taj plagijat molim Vas, obrišite... želim Vam ugodnu večer, Jadranka Varga

molim Vas samo, da ispod pjesme stavite ovaj link te pjesme sa mog bloga i da naglasite kako je pjesma iz zbirke poezije "SJENA DUŠE" - stranica 321.:

http://shadowofsoul.blog.hr/2010/09/1628199956/iluzija.html


I NA PORTALU VOJVODINA CAFE.RS

http://www.vojvodinacafe.rs/showthread.php/1303-Dragana-Konstantinovi%C4%87

I NA PORTALU: CITAT.RS POEZIJA

http://www.citat.rs/poezija.php?id=431

********************************

i na kraju, pismo drage prijateljice pjesnikinje KRISTINE KOREN, koja je isto tako žrtva ovakvih kradljivki i kradljivaca:

"Evo... sto reci

Svaki dan se susrecem s ovim plagijatstvom i kradjom tudjeg

Naletim i osobno na tonu svojih stihova preradjenih i kopiranih pod tudje... i jako me zalosti ovakve situacije...

Vi koji kradete: znate li koliko se truda ulozi u napisano... znate li da svaka dusa ima svoj potpis i nacin kako se izrazava?

Znate li da ste ustvari nesposobni i jadni te vam nije stalo do pisanja vec ste definitivno psihicki poremecene osobe koje zele samo paznju i ocito imate neki nedostatak iz djetinstva koji se izrazava sada kada odrastete ... osim paznje i tudjih lajkova postajete mazohisti...

Psihijatri vole takve slucajeve

A meni osobno ste jadni !!!

A ima vas, ima... FUJ"

* Brancin, riža, kelj i maslinovo ulje … kalorije: 720

minus40kg.blog.hr


25 dag brancina (iz uzgoja)
5 dag integralne riže
20 dag kelja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, ružmarin

- ribu ispeci u pećnici, koristi ulje u spreju i papir za pečenje
- skuhaj rižu i kelj, začini, prelij s malo maslinovog ulja kod serviranja

Za divlju ribu treba izdvojiti dosta novaca ;)

Da je brancin divlji ova bi porcija imala punih 200 kcal manje, ali eto, nema. Riba je bila super, integralna riža je kao i obično pružala lagani otpor, a kuhani kelj s malo maslinovog ulja je vjerojatno vrlo zdrav, ali u svakom slučaju nije neka gastronomska ludnica. Uz malo kvalitetnijeg planiranja i odlučnosti kod samog jela ova bi riba bila dostatna za dvije porcije, i kalorije bi bile u uobičajenim granicama.

P.S. Svojevremeno, renomirani domaći restoran je testirao ugledne goste, međunarodnu grupu gastro znalaca dajući im na kušanje vrhunsku divlju i ribu iz uzgoja. Kao i obično, problem je bio što nisu znali što točno jedu, tj. koju probaju. Uzgojena je pokupila više pohvala, i češće je prepoznata kao divlja, iako to nije. To mu valjda pomalo dođe kao divlji zec i kunić.

FRANJO MARTINOVIĆ NAKON 40 GODINA VATROGASNE SLUŽBE ISPRAĆEN U MIROVINU

vatrenevijesti49.blog.hr

ČAPLJINA

Image and video hosting by TinyPic
Čapljinac Franjo Martinović ispraćen je danas u zasluženu mirovinu, nakon 40 godina radnog staža u Protupožarnoj postrojbi Čapljina. Kolege za Franju imaju samo riječi hvale, ističući kako je pravi primjer mladim generacijama po svemu - odnosu prema poslu, kolegama, predanosti u radu... Kako to i priliči, kolege su Franju u mirovinu ispratile uz zajedničko druženje i prigodne poklone. ''Franjo, hvala na svemu!'', poručili su kratko vatrogasci. Vrijedi također istaknuti kako je Franjo pored karijere u vatrogasnoj organizaciji imao i uspješnu sportsku karijeru - dugi niz godina bio je vratar HNK ''Čapljina'', a nakon toga i trener vratara ovoga kluba.…. caportal

Image and video hosting by TinyPic

Laundry soap

sapunerija.blog.hr

Svi biste htjeli imati sapune naših baka za pranje veša, pogotovo kad zagusti sa nekim opakim mrljama, zar ne? Niste pomagali staroj baki oko izrade sapuna kad je trebalo, baka je onemoćala, sakrila recept ili ga zaboravila, a vi bi sad htjeli recept nazad. To je zato jer su sapuni koje su radile naše babe izvanredno prali sve od stoljnjaka do vunenog đempera, od kistova do patika, a sad svi "mirišljivi" omekšivaći svijeta ne mogu učiniti da se nešto tako lijepo opere. Iako radim hladne sapune za pranje tijela, ljudi su me neprestano nagovarali: "Kad će sapun za prat robu? Kad ćemo oprat robu nekim normalnim domaćim praškom ili sapunom?"

Hvalim se ovim postom jer nakon niza pokušaja i teškog rada, napokon smo ovladali i tradicionalnom metodom kuhanja sapuna. I nisam iznenađena sa ustanovljenim: Tradicionalni sapun je najbolji sapun za pranje robe ikad!!! Više me zaprepastilo da smo uspili ovladat tom mukotrpnom tehnikom. Nije bilo lako, nailazili smo na prepreke, smislili par trikova, nismo se predali. Osjećam se poput staroga opakoga mr. Forda kad je napravio motor sa više cilindara koji uistinu radi. :-)

 photo 082de191-ddca-42c9-80a6-2e4dafe21fdb_zpskr98ynkl.jpg

Evo ga:
THE RECEPT!!!

Sastojci:
10 litara vode
4 kg otpadnog ulja (jestivo ulje nakon prženja, talog od maslinovog ulja, loj, mast)
1 kg natrijeve lužine
1 kg soli

Sastojci su jednostavni, poanta je u miješanju do iznemoglosti
Ovaj kuvani sapun, znači da se kuva, miješa se zato da ne pokipi. Uglavnom se prije to radilo van kuće u velikom loncu. Dakle, miješajte sve ovo u loncu na vatri satima. Moj mali trik: Dobro je za početak zamiješat natrijevu lužinu i vodu 50:50 (mjere sigurnosti korištenja natrijeve lužine pročitajte u mome postu o izradi sapuna kod kuće) sa uljem, malo miksat da dobijete početnu saponifikaciju, i onda to uvalit u ovu slanu vodu, pomalo, da ne zakipi. Miješati možete između nekoliko sati do čak dana. Ovisno o vrsti i čistoći ulja i masnoća, o temperaturama i o vašoj snazi a možda imate neki snažan mikser.
Uglavnom, suncokretovo ulje iz dućana je najgori izbor za ovu vrstu sapuna, što me pitala jedna moja učenica koja se uputila u ovu avanturu. Što starije, užegnutije ulje, to bolje. Također su bolja ulja sa više zasićenih masnih kiselina.
Prepoznat ćete da je sapun gotov kad tvrda smjesa pliva na površini, tada ga brzo vadite viljuškama i naguravate u kalup jer se brzo hladi, pa da što bolje poprimi normalan oblik.

Ovo je opasan posao, tako da ako vam se ne da zafrkavat sa naočalama, rukavicama, maskom i dugim rukavima, ne radite ovo!!! Nikakva djeca ni životinje blizu. Prije početka bavljenja izrade sapuna uvijek pročitajte sigurnosno rukovanje sa natrijevom lužinom!!!

 photo 3552e856-f4dc-4311-a856-bf953d9b15e2_zpstyfejmim.jpg

Mama je s njim oprala smolu, ćaća mazut, a muž mudante, stolnjak i kuhinjske krpe. Ne triban više prat robu!!!
Vi ga možete ga naribati i pomiješati sa boraksom i kristalnom sodom ili sodom bikarbonom i staviti u mašinu, ali ručnim pranjem s toplom vodom odlično skida mrlje.

 photo 97d1ed61-a74c-44b2-9f32-5b6ba9e6b129_zpsfojleuum.jpg
Andrea mi je poslala sliku i dojmove pranja veša :
"Pranje veša na stijeni ispod koje izvire slatka voda, na mjestu na kojem utjeće u more. Nema tih para da nahrane dušu kao ovo. Ves meeeekan, tako da tabletice moram stirkati p.s. pomno odabran Old fashioned laundry soap made by Sapunerija Rustika, s nultom tolerancijom na zagađenje prirode"

Dobro je znati:
Hladni sapuni se rade od vrhunskih ulja, rade se sa viškom ulja i njeguju kožu ali slabo peru robu.
Kuvani sapuni rade se od korištenih i starih ulja i masti, dobri su za pranje veša, ne preporučam ih za pranje tijela.
Nikada nemojte izlijevati ulje i masnoću u slivnik niti u školjku u toaletu, zagadit ćete mnogo pitke vode. Sakupljajte ulja i od njih napravite kuvani sapun za veš.


 photo 6bbcc21f-4aa1-4af7-bd15-0b869b392bb4_zpslewq6mcr.jpg

 photo mast120ndash20kopija_zpson7wkl6t.jpg
Ovo su potencijalne namirnice za vaš prirodni prašak za robu. O tome više u nekom drugom postu.


Laundry sapun od 100 grama iznosi 15 Kn.

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja po Staroj Trešnjevci (na petak, 13.!)

nepoznatizagreb.blog.hrGPS trag šetnje, snimio: Mladen Sokele


Zajednička fotografija na kraju šetnje. Snimio: Mladen Sokele


Posljednja šetnja jesenskog ciklusa "Mapiranja Trešnjevke" krenula je sa Trešnjevačkog trga, ispod "vure" na ulazu u Park Zvonimira Milčeca, u 18h na Petak 13. Bolje mjesto za početak šetnje najstarijim dijelom Trešnjevke nije se moglo zamisliti, jer je tu ipak središte kvarta: tu je plac (osnovan još davnih 30-tih godina 20. stoljeća), bivša zgrada Name (sagrađena 1960.) koja istina nema više tako veliko značenje kao nekad, nedaleko je i crkva Sv. Josipa, sagrađena 1939., i time najstarija crkva Trešnjevke, a pored nje je i nekadašnja gostionica "Dvije lipe", nekad jedno od "svjetovnih središta", na žalost, u međuvremenu preuređena u igračnicu i bez svojih poznatih lipa. Dakle, pravo srce Trešnjevke!

Popričasmo na početku o povijesti kvarta, spomenuh neke od zanimljivosti vezanih uz imena ulica, evo nekoliko kratkih:

- vjerojatno se neki od vas sjećaju da je sadašnja Ulica Boždidara Adžije prije nosila ime Ulica Kate Dumbović odnosno Samoborska cesta. Kata Dumbović (1903.-1941.) bila je radnica i početkom Drugoga rata članica Rajonskog komiteta KPH. U noći sa 13. na 14.07.1941. krenula je u akciju oslobađanja komunista iz logora Kerestinec gdje su se uz Ognjena Pricu, Otokara Keršovanija, Augusta Cesarca nalazili i njen muž Mato Dumbović, ali i Božidar Adžija, po kojem je njena ulica dobila ime nakon osamostaljenja Hrvatske.

- Ogrizovićeva ulica je dobila ime po književniku i pravašu Milanu Ogrizoviću (1877.-1923.), no nakon Drugog svjetskog rata često se sretalo i ime njegovog sina, učitelja i revolucionara Bogdana Ogrizovića po kojem se i danas zove knjižnica u Preradovićevoj ulici, a nekad se zvala i današnja V gimnazija.

- Još jedno od ulica zamijenjenih imena je ona nekada zvana po Jakovu Dugandžiću (1905.-1941.), također narodnom heroju, rođenog u Čitluku pored Mostara, koji je od 1930. radio u ZET-u. Florijan Andrašec (1888.-1962.), po kojem sad ta ulica nosi ime, je bio pučki pjesnik, poznat kao sakupljač pjesama Međimurja, zajedno uz Vinka Žganca (prije Drugog svjetskog rata se ta ulica nazivala Šarengradska, dok to ime danas nosi samo jedan njen odvojak)

- zanimljiv je primjer ulice u kojoj je jedan Ljudevit (Jonke) naslijedio drugoga (Farkaša Vukotinovića) koji se preselio u centar grada, gdje njegova ulica čini dio "zelenog vala". Ljudevit Farkaš Vukotinović (1813.-1833.) bio je književnik, političar i znanstvenik (botanika, mineralogija), dok je Ljudevit Jonke (1907.-1979.) bio književnik rodom iz Karlovca.

- preostale dvije preimenovane ulice su Ulica Andrije Žaje (jedan od osnivača KPH, nekad se po njemu zvala ulica Donje Svetice), nekad ulica Đure Daničića (1825.-1888.), srpskog jezikoslovca, te Tratinska ulica, nekad Ulica Rade Končara (1911.-1942., sekretar KPH). Što se tiče ulice Ivana Broza (1852,-1893., jezikoslovca i književnog povjesničara rođenog u Klanjcu), on je jedini Broz koji je ikada pod tim imenom imao ulicu ili trg u Zagrebu, zato što se trg posvećen Josipu Brozu Titu uvijek službeno nazivao Trg maršala Tita, a ne Trg Josipa Broza Tita.

Nakon te uvodne riječi krenuli smo iz parka prema Ulici grada Vukovara - ovoga nas je puta bilo 38, kako je nešto kasnije ustanovio naš mladi službeni Brojač wink.

Obzirom da je početak šetnje bio tako kasno cijelo nas je vrijeme pratio mrak, no bili smo dobro opremljeni baterijskim svjetiljkama tako da smo mogli zaviriti u svaki kutak. A zahvaljujem i fotografima, Mladenu Sokeleu, Branku Margetiću i Nevenu Iveti, na trudu s kojim su popratili šetnju i na dijeljenju fotografija!

Prva postaja šetnje nam je bilo bivše kino "Trešnjevka" (zvano "Buhara", što je u to doba bio čest nadimak za prigradska kina) koje se nalazi u dvorištu na početku Ulice grada Vukovara. Trenutno je u njemu skladište tvornice vijaka Kranjec i ništa ne odaje da je nekad to bilo važno sastajalište Trešnjevčana.

Nakon kina krenuli smo tajnim prolazom kroz haustor u kojem se još uvijek mogu vidjeti stara unutarnja vrata od kristalnog stakla sa ugraviranom zvjezdicom. Po izlasku na Novu cestu krenuli smo na sjever (i usputno se prisjetili trgovine Standard konfekcije koja se nalazila na uglu Tratinske) i usputno popričali o starim šahtovima iz doba NDH-a na kojima piše "Brzoglas". Šećući se stigli smo i do pekare Klare, a nedaleko nje je i zgrada u kojoj je svoj život počela knjižnica Trešnjevka.

Kroz haustor smo prošli u Ogrizovićevu ulicu, uočili smo duboka dvorišta koja su sad izgrađena novim zgradama ... kroz jedno takvo dvorište smo došli sve do stražnje starne zdravstvene stanice. Na žalost, prolaz do nje nije bio moguć - vrata su zaključana, opasana lokotom i ograđena bodljikavom žicom.

Malo dalje, na kućnome broju 16a stoji stara kuća na kojoj se može vidjeti otisak graditelja, ali i žuti križ koji je još preostao od poplave 1964. kada su takvim oznakama komisije označavale da su kuće pogodne za stanovanje (one za rušenje su označene crvenim križem). Prošli smo kroz hodnik te napuštene kuće i kroz dvorište se vratili na ulicu .. i dalje do kratke slijepe Lukavečke ulice. U njoj smo sreli dvije stanovnice te ulice, makedonku koja u njoj živi već 41 godinu i zadovoljan je mirom svoje ulice, te drugu gospođu koja je manje zadovoljna zato što je ulica uknjižena kao livada, a ne javna prometnica i zbog toga ne mogu dobiti asfalt. Isto tako, iza njene kućice se nalazi napušteno gradilište poslovnog centra koji se počeo graditi na lokaciji nekadašnje konfekcije "Vesna".Sakupljamo se, polako, ali sigurno. Snimio: Mladen Sokele


Naš lučonoša. wink Snimio: Mladen Sokele


U uskome krugu ... uvodna riječ u Parku Zvonimira Milčeca. Snimio: Neven Iveta


Treba rasvijetliti mračnu prošlost ... wink Snimio: Neven Iveta


Na prijelazu preko Tratinske ulice. Snimio: Branko Margetić


Službeni brojač prebrojava šetače. wink Snimio: Branko Margetić


Promatramo još uvijek očuvanu oznaku inspekcije nakon poplave 1964. Snimio: Mladen Sokele


Druga strana napuštene i ruševne kuće u Ogrizovićevoj ulici. Snimio: Mladen Sokele


Jedan fotograf snima drugu dvojicu, Mladen i Neven na "zadatku" ... wink Snimio: Branko Margetić


Cijela grupa se natiskala u kratku Lukavečku ulicu, jednu od posljednjih neasfaltiranih ulica Trešnjevke ... Snimio: Mladen Sokele


Razgovor sa jednom od stanarki Lukavečke ulice. Snimio: Mladen Sokele


Slijepi završetak Lukavečke ... Snimio: Mladen Sokele


Slika iz predgrađa kakvo je nekad bilo ... Snimio: Neven Iveta


Po izlasku iz Lukavečke ulice krenuli smo Kranjčevićevom ulicom prema hotelu Laguna (izgrađenom 1972.), prošli smo kroz njegovo dvorište i zatim skrenuli u Badalićevu ulicu pored vrtića Trešnjevka, smještenog u Badalićevoj 24, jednog od najstarijih dječjih vrtića grada sa dugom povijesti. Osnovan je još 1930. na adresi Trakošćanska 45 da bi tokom godina mijenjao imena, prvo u "marijan Čavić", zatim u "Kata Dumbović" te u sadašnje ime. Zgrada pored koje smo prošli sagrađena je 1989. na mjestu nekadašnjeg Pionirskog doma koje je osnovalo društvo "Naša djeca" 1956.

Krećemo dalje, uz vrtić se nalazi moderni stambeni blok, poznat po tome što je u njemu svojedobno živio predsdjednik SDP-a i nekadašnji Predsjednik vlade Ivica Račan. Sada tamo nema poznatih stanara (bar koliko mi znamo), ali zato zgrade kriju tri zanimljiva neobična detalja: čudne istake na rubu krova, neobičan prostor usred dvorišnog dijela uz ulaz u garaže te "tribine" na čijem zidu se nalazi neobičan grafit sa svinjama koje jašu leteće mrkve (autor grafita je nepoznat).

Nakon toga ulazimo u još jedno dvorište, na uglu Tratinske i Badalićeve, zagledavamo preostali dio vrta podno unutarnjeg parkirališta, primjetan je "sukob" novogradnji koje prate asfaltirana parkirališta te starije građenih zgrada iza kojih se nalaze ograđeni vrtovi.

Dalje idemo Tratinskom, uočavamo stari kućni broj sa natpisom "Končarova", preko puta je malena kućica Zavoda za rafiniranje plemenitih kovina (glavni je ulaz iz Ulice Florijana Andrašeca) te staru ruševnu kuću pored njega. Pogledali smo usputno i stari sandučić u kojem su nekad bili istaknuti filmovi na programu Kinematografa Zagreb, a sada ih koristi projekat "Bacači sjenki".

Napuštamo Tratinsku ulicu i skrećemo u Brozovu, ulazimo u dva dvorišta sakrivena iza uličnih zgrada. Uočavamo dvorišni red kućica koje su očito starijeg datuma od zgrada sa ulične strane ... tu caruju tišina i mrak. Na žalost, nema pogleda na Zagrebov stadion, ali naslućujemo toranj Cibone u mraku - poslovni ljudi su već napustili svoje urede.Petak Trinaesti, prvi put. Snimio: Neven Iveta


Jedna od reklama na pročelju hotela Laguna ... Snimio: Mladen Sokele


Dio neobičnog grafita u dvorištu novogradnje na adresi Badalićeva 26, uz brodiće s očima tu je i mnoštvo praščića koji jašu na mrkvama ... wink Snimio: Branko Margetić


Dvorište dotičnog bloka, uočite neobične ukrase na rubu krova zgrade. Snimio: Mladen Sokele


Zaustavljanje u Tratinskoj ulici. Snimio: Neven Iveta


Na Tratinskoj ulici, pogleda uprtog u jednu od posljednjih malih napuštenih kućica u tom kvartu (adresa: Tratinska 23). Snimio: Branko Margetić


Danas Tratinska, nekad KončarOva ... Snimio: Branko Margetić


Tramvaj u punoj brzini ... Snimio: Branko Margetić

>
Mračna dvorišna strana inače dobro osvijetljene Brozove ulice. Snimio: Neven Iveta


Slijedeća postaja šetnje je bio nadvožnjak na Adžijinoj ulici (sagrađen 1930.) uz koji se nalazi najviši vrh Trešnjevke, visok cca 120 m i neformalno nazvan po lokalu s druge strane ulice, Mrzla piva. Do kraja šetnje nam nije više preostalo puno hodanja, prođosmo Adžijinom pored još davno zatvorene Dione pa pored kazališne radionice HNK i stare benzinske pumpe, da bismo šetnju završili možda i najvećom atrakcijom, prigodnim (ipak je bio petak, 13.!) grupnim ulaskom u prostor stare Bubare, sagrađene još 1892., koja je nakon tog vremena proživjela sve i svašta, ugostivši radionice Taxi remonta, filmske ekipe, skvotere te, naposlijetku, "obične" beskućnike koji, čini se, još uvijek tamo žive. Naša kolona oboružana baterijama prošla je glavnom stazom kroz ruševine sve do stražnjeg dvorišta. Po uhodanosti staze čini se da je taj kompleks prilično često posjećen ... no u taj mračni večernji čas svima nama je ovladalo neobično ozračje tog napuštenog ruševnog kompleksa.

Nakon povratka na svjetlo i buku velegrada preostalo je još samo pozdraviti se sa nadom da ćemo se ponovo vidjeti 23.12., na još jednoj Predbožićnoj trešnjevačkoj dijagonali!

Na kraju, sve vas pozivam na posljednju ovogodišnju šetnju, treću tradicionalnu Predbožićnu trešnjevačku dijagonalu, koja kreće u srijedu, 23.12.2015. u 18h od "vure" kod poslovne zgrade Cibone, Trg Dražena Petrovića. Radni naslov šetnje je "Kroz tišinu i buku velegrada"!Pored najvišeg vrha Trešnjevke. Snimio: Branko Margetić


Prohladna je večer, Ulica Božidara Adžije, nekad Kate Dumbović, nekad Samoborske, je prazna ... Snimio: Neven Iveta


Petak je Trinaesti, vrijeme je za jezoviti završetak šetnje ulaskom u napuštenu Bubaru ... šetači su spremni uhvatiti se ukoštac sa uzbuđenjima koja ih očekuju! Snimio: Mladen Sokele


Prolazak kroz zidine ... Snimio: Mladen Sokele


Samotni i mračni polusrušeni zidovi Bubare. Snimio: Branko Margetić

PREDSTAVLJANJE knjige pjesama Željka Ivankovića "Sablazan jezika"

knjigoljub.blog.hr
Hrvatsko društvo pisaca

nas poziva na predstavljanje knjige pjesama
Željka Ivankovića
"Sablazan jezika"
(Hrvatsko društvo pisaca i Synopsis, Biblioteka Poezije, Zagreb, 2014.)


u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb
26.11.2015. (četvrtak) u 19:30 sati


Sudjeluju:
Miroslav Mićanović, književni kritičar
Ervin Jahić, urednik
autor Željko Ivanković


Dobrodošli!2.kolo 12. riječke zimske lige u rečanju ...

melez.blog.hr

održano je u subotu, 21.11.2015. u Kastvu, po dosta lošem vremenu, kiša je padala skoro stalno, ali ipak možemo reći da smo imali sreće, jer samo pola sata nakon završetka utrke zapuhala je orkanska bura a kiša je lijevala i dalje ...
U takvim uvjetima više nego dobro nam je poslužio šator AD Natura sporta i na tome se posebno zahvaljujem Elviru i Dariji thumbupNa utrci je nastupilo ukupno 71 trkača (20 cura) što nije uopće loše obzirom na kišurinu i činjenicu da je u isto vrijeme TK Rival imao svoj klupski višeboj u Kostreni ... Pobjednici su Ivan Stanic (legenda) 21:58 i debitantica Paula Tepuš 25:17, drugi su Toni Druzeta 22:18 i Manica Radivo 27:25, a treći Peki Trkač Drakulić (isto legenda) 22:20 i Branka Tomić Vundać 27:50.
Rezultati 2. kola
Poredak nakon 2. kola bez hendikepa
Poredak nakon 2. kola sa hendikepom


Statistika

Zadnja 24h

18 kreiranih blogova

372 postova

879 komentara

334 logiranih korisnika

Trenutno

11 blogera piše komentar

42 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se