novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

24

pon

11/14

Viktor - steampunk avantura

fidelspeaking.blog.hr

VIKTOR

Viktor je point and click avantura smještena u alternativnoj Austro-ugarskoj!Glavni lik Viktor je vepar, odnosno divlje prase kojem je dosta nepravde i smjera popraviti svijet tako da ga prvo osvoji a potom oblikuje po volji a u pohod krene iz Austro-ugarske! Zapravo iz Zagreba! Svima nam je dosta nepravde no on se odlučio nešto poduzeti!

Viktor je trenutno na Kickstarteru i jako se veselim svakom tko si odabere neku medalju za sebe. Kakvu medalju? Idi pa vidi!

Igra će biti u smjeru klasika kao Monkey Island ali će imati dosta mini igara unutar sebe, glavni adut nam je humor i uvrnuti likovi i nadamo se dobra priča i zagonetke, mah zapravo evo tu možete probati DEMO! 2 klika i igrate! Ako vam javlja opasnost od virusa vjerujte serucka! Odigrajte i javite mi kak vam se sviđa!? Mada mi draže da igru podržite na Kickstarteru.

Za one kojima se ne igra DEMO mogu bacit oko na uvodni crtić u igru!

Na INDIGAMERU od 18 indie izlagača pobrali smo nagradu za najkreativniji projekt što nas je oduševilo. Koga? Mene i dva super prijatelja s kojima radim na igri! Ljudi koji su igrali demo su se dobro nasmijali i skupili smo do sad nekih 769 lajkova na fejsu no eto nismo napravili neku promociju van Hr pa je odaziv na Kickstarteru za sad malo sporiji, kmeee!

Ako ste na Steamu i igra vam se svidi opalite jedan GREENLIGHT!

Par slikica iz igre:


Bacite oko!
Ajd i pitajte me neš!? I odaberite si medalju i sve! :)

Jules Verne: "Put oko svijeta u 80 dana"

bookeraj.blog.hr

Nisam pisala gotovo mjesec dana, ali sam se u čitanju vraćala korijenima: ponovno sam, po ne znam koji puta, čitala svog omiljenog pisca pustolovnih romana, Julesa Vernea, i to jedno od njegovih najpoznatijih djela – „Put oko svijeta u 80 dana“.

Priča je vjerojatno poznata i najokorjelijim nečitateljima, ali dopustite mi da je ipak ukratko ponovim: uglađeni britanski gospodin Phileas Fogg, okladio se sa svojim kartaškim prijateljima iz kluba Reform, da će prijeći put oko svijeta u samo osamdeset dana. Danas put oko svijeta možete učiniti u manje od tri tjedna, ali sredinom, odnosno krajem devetnaestog stoljeća, ovakav pothvat bio je ravan znanstvenoj fantastici. Samo dan prije poduzimanja tog putovanja, Phileas Fogg zapošljava slugu Passepartouta, čije ga cirkuske vještine u nekoliko navrata spašavaju od sigurne propasti pothvata (ali ga i uvaljuju u par nevolja). Međutim, problem nastaje u tome što neposredno prije polaska Phileasa Fogga na putovanje, biva opljačkana Bank of England, i, s obzirom na iznenadnu narav putovanja, ne prolazi dugo vremena prije nego što javno mnijenje zaključi da je tajnoviti džentlmen opravdano sumnjiv za taj zločin. Zbog toga, vjernim pratiteljem svakog njegova koraka postaje i britanski detektiv Fix, a osim njega, na proputovanju kroz Indiju, spašavaju i upoznaju indijsku gospođu Audu, koja im nastavlja praviti društvo tijekom preostalog dijela njihova putovanja.

Kod ovog romana osobito mi se sviđaju jezik i stil – kako je sve jasno podređeno fabuli, i kako su likovi tek obrisi za avanturu koju poduzimaju. Stoga je lako zamišljati (pa i pripisivati sebi, možda) pustolovni duh koji je potreban za dugo i egzotično putovanje, oslikavati u vlastitoj glavi neobične krajolike koje bismo i mi (da smo odvažniji) mogli vidjeti i gledati ih dječjim očima punim čuđenja, ponovno u sebi oživljavajući stav da je svijet, na kraju krajeva, ipak prekrasno mjesto.

Bolje mat nego pat!

nachtfresser.blog.hr

igrao sam šah protiv suca koji je
oslobađao ratne zločince
bilo ga je izuzetno lako pobjediti
iako je imao jači rejting
igrao sam šah protiv ratnog zločinca
navodnog kaže sudac koji ga je oslobodio
s njim je već bilo znatno teže
nametnuo mi je poziciju u kojoj treba računati
a kalkulirati mi nikad nije bilo blisko
izgubio sam posramljen nakon previda
i pobacao figure
koje su letile na sve stranke

došao je mir i figure su se osvetile
ništa više ne razumijem i sve mi nejasno
konji i pijuni koji se množe
skoro ni ne trebaju topovsku artiljeriju
za razaranje moje pozicije
novopečenog pacera i neznalice
istina damu mi još nisu zarobili
ali slaba je to utjeha pred pješacima
koji urlaju za promaknućem
figure više nema tko rušiti
niti koga igra više zanima.

Ljubićeva pećina

blogodneverina.blog.hrDesi se u arheologiji da projekt dobije i epilog.


Pa tako se zaokružuje i priča započeta 2008.


Ako netko iz Pule čita ovo, toplo ga pozivam da uzme uru vremena i dođe vidjeti nalaze iz pećine.
(ps.jel i vama čudno pročitati nešto što ste davno prije zapisali?)
Oprostite... evo me opet...

dinajina-sjecanja.blog.hr
Prije svega žena...

Rođena iz ništa u sretnom trenutku sjedinjenja nečega što je bilo prije energije, nekih dviju suprotnosti koje su se izdvojile iz kaosa tadašnjeg neznanja, Sofija postade dijete ljubavi, svjedočanstvo jednog davnog zagrljaja.
Igrajući se svojim formulama kao dijete špekulama, mlado je svjetlo stvaralo eone, stoljeća, godine, dane i trajalo vremenom koje je nastajalo eksplozijama boja.

Tamo gdje su se susreli svjest i svemir, indukcijom njihovog zajedništva, tu je nastala prekrasnim bojama oživljena, dimenzija našeg istinskog postojanja. Sazrijevajući u svom dobrom snu, svjetlo dijete postade svjetlost žena, ljepotica svjeta koji se iz nje dalje rađao.

Mjenjajući haljine i dijademe u kosi svijetlost šeta i prede i tka najfinije niti iz kojih izrasta svijet. Izašla iz zagrljaja neznanja ona, koja je bila prije prirode, postade njena stvoriteljica, majka nad majkama.
Tu je, na početcima prije početka, u plavkastom tračku istine, prvim osmjehom neba počeo nicati najljepši cvijet univerzuma Ljubav.

Osjetih ubod
Longinova koplja,
izdaju same sebe,
raspuknuće blizine,
stigmu trenutka.

Do tada
nisam zanala
koliko i jesam li
ranjiva.

Nisu me ranjavali.

Slušala sam
tihovanje anđela,
šapat trave,
govor cvijeća.

Magija vječnosti
ubrizgana
u krvotok
Boga,
u klijetke zbilje,
u načelo vremena.

Melem rani,
stvarno nestvarni,
ti i ja u pjesmi,
u srži kruga,
u bitku sklada.

Rijeka romori
contraria sunt
complementa,
yin grli yan
u krošnji breze
vjetar jeca oprost,
na obrazu suza
i sol krštenja.

Tvoja ruka
u mojoj kosi
usne na usnama.

Tišina kemije,
muk fizike,
val i čestica
u sunčevoj zraci,
čarolija zagrljaja.

Začudnost prisnosti,
ćutim istinu
ostajem
prije svega žena.

Dijana Jelčić... djelić neukorićene zbirke priča „Umijeće vremena“ 1987- 2014.

Balada o izvoru sna


Bajke

modestiblejz.blog.hrJavljam da danas nisam kuhala jer su nam sa neba već jutros pale pečene kokoše, a iz slavina samo što nisu potekli med i mlijeko pa sam u sudoper i kadu podmetnula tećicu (i naravno da sam na balkon već objesila vreću za lovu koja će nam sama od sebe padati sa neba).

Općina od 300-ak duša...

rudarka.blog.hr

Nisam sigurna da li bih se smijala ili zgrozila nad današnjim dnevnim vijestima o maloj istarskoj općini od ravno tristotinjak duša. Eto jadni oni - bez poticaja (a ispada da nitko nije nezaposlen jer ih je ostalo ono nešto penzića) će propast. Još se hvale kako im načelnik volontira već godinama. Znači - ili radi neki unosni posao, ali je onda upitna satnica kojom odrađuje svoje mjesto prvog čovjeka općine ili ?

Kao prvo - kako može postojati tako malena jedinica lokalne uprave? A očito može. To je valjda još iz doba Tuđmana i njegove megalomanske podijele države (gdje se u tom trenutku moralo u svakom sjedištu općine otvoriti pošta i benzinska kao i stanica prve pomoći, kao i povezati mjesto sa obližnjim gradom gradskom linijom bez obzira na troškove. I broj putnika. Obično u onim glomaznim polu-hrđavim busevima sa 50-ak sjedišta.

S vremenom se poštanski sustav optimirao, pa pozatvarao male urede razbacane po cijeloj lijepoj našoj. I dio benzinskih je otišao na bubanj. Stanice hitne pomoći još su se tu i tamo (u onim bogatijim općinama) opstale sufinanciranjem lokalne uprave.

Što hoću reći? Zar je normalno da država odnosno naši nesigurni političari više ne skrešu taj broj malih općinica koje samo stvaraju minuse, a lokalnom stanovništvu dozvole da pripajanjem nekom većem središtu dobiju bolju zdrastvenu, društvenu i socijalnu skrb?

Imam ja u istom kontekstu i priču o broju biračkih mjesta. Tako i jednom našem seocetu, na birališnom mjestu od ravno 30 punoljetnih birača, od kojih prosječno na izbore izađe nekih desetak (to do mise, a poslije nitko), po svim pravilima sjedi biračko tijelo od 4 (ili više?) osoba koje za to primaju onu famoznu dnevnicu + jedna koji dobije više jer je predsjednik dotične komisije. I nešto nezavisnih promatrača koji se pak financiraju iz nekih drugih izvora. Eto vam gdje lova curi...

A HBOR i poimanje njihovog managementa o smanjenju primanja, bonusima i troškovima reprezentacije - e na tu bi se temu mogao napisati doktorat... headbangJoš neki novi pojmovi

toco1980foto.blog.hr

Nedavno sam sastavio listu nekih novih pojmova koje bi se moglo koristiti u fotografskom žargonu, uz napomenu da će se nastaviti. Evo nastavka...

FOTOGRAFOFOB - osoba koja iz nekog samo njoj znanog (predrasude, stereotipi, kompleksi itd.) ili ne znanog (iracionalnog) razloga mrzi fotografe.

FOTO-MULTIPRAKTIK - sprava koja osim za fotografiranje ima još i mnoštvo drugih funkcija (povezivanje s internetom, gps, obrada fotografija, telefoniranje...), za razliku od "mobitela s fotoaparatom" gdje je telefoniranje i SMS-anje primarna funkcija uređaja, a snimanje sporedna...

LAJKOMAN - (od engleski "like" i grč. "mania") poput narkomana, osoba koja je ovisna o tome da joj drugi na Facebooku "lajkaju" slike, i to pretežno "selfije". U slučaju nedostatka ili nedovoljne količine lajkova ima psihotične ispade, nalik na apstinencijku krizu.

SEREBRITY - (složenica od hrv. "preseravanje" i engl. "celebrity") ad nauseam medijski eksponirana osoba, ne zbog toga što je zbog nečega značajna, već iz prostog razloga što želi biti medijski eksponirana. Nerjetko to postiže isticanjem fizičkih atributa, izvođenjem skandala na javnim mjestima i događanjima, ili izigravanjem (lažnog) autoriteta po pitanju nečega o čemu zapravo nema pojma ili je tek nevažni mediokritet.

(nastavit će se...)

Peace, brother

indijanka-vegetarijanka.blog.hr

Evo, uskoro će nam Božić. Možda bismo svi, ako ne zbog nečega drugoga, a onda zbog vjere, u koju se mnogi Hrvati tako rado kunu, trebali pogledati sebe, svoje postupke, potražiti mir u svojoj duši te ga jednako tako pokušati pružiti i drugima oko sebe. Već je preko nekoliko stotina puta na ovom blogu dokazano da je njegova vlasnica prava glupača, da nema pojma što piše, a još manje što jede (jer jede smeće) i od silne trave koju pojede mozak joj se pretvorio u zelenu želatinoznu masu. Još je Einstein rekao da su dvije stvari beskonačne – svemir i ljudska glupost. Pa ako je netko toliko glup, mislite li da će mu vaši savjeti pomoći da se opameti? Lakše je svinju nešto naučiti nego glupa čovjeka. Čemu onda toliko bijesa, toliko netrpeljivosti prema jednoj jadnoj, maloj glupači, jednom malom, jadnom drvetu? Ne shvaćamo li da su naše riječi zapravo baklje, baklje poput onih na milanskom stadionu i govore koliko smo primitivni? Mir, ljudi, mir, mir vašoj duši, tek onda ćete ga moći pokazati i prema drugima. I ljudima, i životinjama. I glupima. I pametnima.

Image and video hosting by TinyPic

Slivne naknade kao način kanaliziranja novaca građana u ruke privatnika preko nepotrebnih regulacija

udrugabaobab.blog.hrDok je ove godine Hrvatska plivala zbog ogromnih poplava, Hrvatske vode i dalje troše novce na nepotrebne i iznimno skupe regulacijske radove. Razlog tome su ogromni profiti privatnih firmi kojima Hrvatske vode omogućuju poslove. Zastarjele regulacije rijeka (kamenovanje obala i sabijanje u uske, ravne kanale) su i stvorile poplave, a europske zemlje su napustile tu praksu. Zašto onda masovno reguliranje rijeka i potoka u Hravtskoj?

Čini se da cijeli smisao postojanja Hrvatskh voda nije korist za zajednicu, nego dobro uhodan sustav kanaliziranja naknada za slivne vode u ruke nekoliko privatnika, vlasnika hidrotehničkh kompanija.

ČEKAJUĆI „GOOGLE DOODLE“

staroinovo.blog.hrEvo jednog posta napisanog prije onog „Vrijeme haljina“; nemam pojma što ga nisam tad objavila. Čekao je današnji dan, vjerojatno. Desi se to tako, ponekad.

Između ostalog

I zbog nje smo željele otputovati u Pariz, i biti na mjestu gdje je Pierre La Mure smjestio Henri de Toulouse-Lautreca u jednom od romana pročitanom na krovu, i živjeti u gradovima u čijim se školama uči francuski…

Zbog nje smo žalile što nemamo drugačiji stas, rupice na obrazima i mekši glas.

Pustile smo kosu, ošišale šiške, „čuvale liniju“, trudile se, učile i čekale:

Sunce

I bilo je sunce

To je bio naš budilnik
svako jutro...Françoise Hardy - Soleil

(Datum objavljivanja: 6. ruj 2013. Jerome1382)


(Gdje je Bože, i kako se zvaše žena koja ti je na satu rekla da ne postoje Jelisejska polja u vrijeme kada su „varijante“ još postojale. Sva sreća što zbog nje nisi prestao voljeti francuski i francusko.)
Henri de Toulouse-Lautrec, At the Moulin Rouge, 1893-95

(Datum objavljivanja: 2. tra 2012. Smarthistory, Art History at Khan Academy)

Međunarodni simpozij "Europa - kontinent zapitanosti nad životom"

knjigoljub.blog.hrHrvatsko društvo pisaca i Francuski institut
povodom nadolazeće 20. godišnjice časopisa EUROPSKI GLASNIK organiziraju
28. i 29. studenoga 2014. godine u Novinarskome domu u Zagrebu, Perkovčeva 2,
međunarodni interdisciplinarni znanstveni simpozij EUROPA – KONTINENT
ISPITIVANOGA ŽIVOTA na kojoj će sudjelovati filozofi, sociolozi, povjesničari,
teoretičari kulture i književnici.

U sklopu simpozija održat će se okrugli stol na temu
„Je li još moguća filozofska i kulturna Europa?" kao i predstavljanje časopisa
EUROPSKI GLASNIK br. 18. u kojem su objavljeni tekstovi vodećih mislioca ideje
Europe od Edmunda Husserla, José Ortege y Gasseta, Juliena Bende do Jana
Patočke i drugih.

SUDIONICI:
Alain Finkielkraut, David Engels, Obrad Savić, Ugo Vlaisavljević, Dean Komel,
Alexandra Laignel-Lavastine, Neven Šimac, Goran Starčević, Dražen Katunarić,
Žarko Paić


PROGRAM SIMPOZIIJA

Europa, kontinent ispitivanog života

________________________________

PETAK / 28.11.2014.
________________________________

10.00.
Pozdravna riječ Ambasadorice Republike Francuske Michčle Boccoz
Pozdravna riječ Predsjednika Hrvatskog društva pisaca Nikole Petkovića

10.15 - 10.45.
Alain Finkielkraut: Europa između naslijeđa i konstrukcije

10.45.-11.15.
Alexandra Laignel-Lavastine: Kako je disidencija ponovno stvorila europski duh?

11.15 - 11.45.
Diskusija

12.00 - 12.30.
Žarko Paić: Logos, imperium, apokalipsa: Europa u doba planetarne moći

12.30 - 13.00.
Dražen Katunarić: Kuća Europe: jedno čitanje urbanog nasilja i kontroverza
oko nove zgrade Muzičke akademije.

13.00 - 13.30.
Diskusija

15.45. – 16.15.
David Engels: Kriza Europske unije i pad Rimske republike.
Povijesne analogije.

16.15.-16.45.
Dean Komel: Europa: 25 godina strasti između prošlosti i budućnosti

16.45. – 17.15.
Diskusija

17.15.-17.45.
Ugo Vlaisavljević: Husserlova potajna politička kampanja za Europu:
Novo čitanje Bečkog predavanja

17.45.-18.15.
Obrad Savić: Europa nakon Derride

18.15.-18.45.
Neven Šimac: Hrvatski identitet i europske integracije

18.45-19.20.
diskusija

____________________________

SUBOTA / 29.11.2014.
____________________________

10.00.- 10. 45.
Promocija knjige Alaina Finkielkrauta: Pametno srce
SUDJELUJU Ingrid Šafranek i Alain Finkielkraut
RIJEČ NAKLADNIKA: Dražen Katunarić

11. 15.- 13.00.
OKRUGLI STOL:
Je li još moguća filozofska i kulturna Europa?

MODERATOR: Luc Lévy

SUDJELUJU: Alain Finkielkraut, Alexandra Laignel-Lavastine, David Engels,
Obrad Savić, Ugo Vlaisavljević, Dean Komel, Dražen Katunarić, Žarko Paić,
Goran Starčević, Neven Šimac

18 h
PROMOCIJA Europskog glasnika br. 18.
SUDJELUJU: Alexandra Laignel-Lavastine, Žarko Paić, Dražen Katunarić


Organizatori: HDP, Francuski institut u Zagrebu
Statistika

Zadnja 24h

23 kreiranih blogova

484 postova

704 komentara

377 logiranih korisnika

Trenutno

12 blogera piše komentar

51 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se