novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

15

uto

04/14

DUGOSELSKI VATROGASCI SPREMNI ZA NAJAVLJENE ZAKONSKE PROMJENE

vatrenevijesti49.blog.hr

DUGO SELO
Piše: Nenad Haleuš Mali

Skupština Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela održana je 12. travnja u Kleti obitelji Bunčić na Martin bregu pod predsjedanjem predsjednika Zajednice Zvonka Novosela Dolnjaka. U izvješću o radu za proteklu godinu spomenuto je kako Zajednicu čini šest DVD-a koji imaju ukupno 592 člana, od čega su 104 člana operativna. Zajednica je lani, kako se čulo, organizirala svoje natjecanje na kojem su, u seniorskoj konkurenciji, najbolje rezultate pokazale ekipe DVD-a Andrilovec, dok je u kategoriji djece prednjačio DVD Ostrna. Već tradicionalno, povodom blagdana sv. Florijana održan je mimohod vatrogasaca ulicama grada do crkve gdje je održana sveta misa za vatrogasce, dok je združena pokazna vježba održana na odlagalištu otpada u Andrilovcu. Tijekom godine 24 vatrogasca iz Zajednice bila su na dislokaciji na otoku Visu, a u tom je razdoblju zabilježeno 137 intervencija. Na najviše intervencija, gotovo stotinu, intervenirao je DVD Dugo Selo, kao stožerna postrojba Zajednice. U mjesecu rujnu održane su dvije značajne obljetnice; proslava 120 godina DVD-a Dugo Selo, odnosno vatrogastva na dugoselskom području, a potom i proslava 60 godina rada DVD-a Andrilovec. Pri tom je, kao značajna, spomenuta i posjeta vatrogasaca iz Francuske svim članicama Zajednice.
Image and video hosting by TinyPic
U 2013. godini ostvareno je 750.000 kuna prihoda što je, prema riječima Zvonka Novosela Dolnjaka, bilo dovoljno za potrebe vatrogastva u toj godini te je na financijskom praćenju zahvalio Gradu Dugom Selu. Prema riječima predsjednika Nadzornog odbora Ivana Novaka poslovanje Zajednice u protekloj godini bilo je uredno, no sugerirao je potrebu veće suradnje između Predsjedništva i Zapovjedništva zajednice. U plan rada za tekuću godinu Zajednica je zacrtala osposobljavanje kadrova, održavanje vježbi i smotra, nabavku opreme, stručnu pomoć DVD-ima te posebno rad s djecom i mladeži, a financijski plan je utvrđen u visini 779.000 kuna. U ime Grada Dugog Sela skupštinu je pozdravio zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, a u ime Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, njen zapovjednik, Josip Novosel. Zvonko Novosel Dolnjak na kraju sjednice je još jednom naglasio kako je novac koji izdvaja Grad primjeren potrebama dobrovoljnog vatrogastva, ali i kritizirao razlike u financiranju između dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca na razini države. Naime, rekao je, HVZ, odnosno država, financira svega šezdesetak profesionalnih JVP-a u Hrvatskoj, dok su ostali, s istim ulogama i zadaćama, i dalje bez potpore iz državnog proračuna, a potpore iz EU fondova još nitko iz vatrogastva nije uspio ostvariti. Novosel Dolnjak je dodao i kako su pred dobrovoljnim vatrogascima promjene u radu koje dolaze putem najavljene izmjene Zakona o udrugama, ali i putem najavljenog donošenja novog Zakona o vatrogastvu. Dugoselski dobrovoljni vatrogasci, koji sve mogu odraditi volonterski, spremni su za te promjene – zaključio je Novosel Dolnjak.…. grad dugo selo

Image and video hosting by TinyPic

POŽAR U CIOSU UGAŠEN, SLJEDI RAŠČIŠĆAVANJE

vatrenevijesti49.blog.hr

ZAGREB

Radnici CIOS-a strojevima premještaju materijal na požarištu, a vatrogasci gase i hlade dio po dio i to detaljno gašenje bi moglo potrajati i dva dana jer je po gruboj procjeni 10 tisuća kubika zahvaćenog materijala, rekao je jutros Hini zapovjednik postrojbe Mladen Malčić. Najveći problem za vatrogasce su kocke prešanih automobila jer metal zahvaćen požarom dosegne temperaturu i do tisuću stupnjeva, tako da se one, kao i drugi materijal koji je bio zahvaćen vatrom, premještaju, odvajaju pjenom, gase dio po dio i hlade, objašnjava Malčić.

Sada je na tom poslu 60-ak vatrogasaca i 20-ak vozila, po pola iz Javne i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi. Kiša je pomogla hlađenju i spustila je čestice. Vatrogasci su jučer obranili sve objekte tako niti jedan nije zahvaćen požarom, nije bilo ni ozbiljnijih ozljeda, rekao je. Južni vjetar koji je puhao jučer poslijepodne udvostručio je područje požara, a gašenju je uvelike pomoglo kad je dobava vode za vodene topove riješena crpljenjem iz jezerca u blizini CIOS-a, ispričao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Malčić.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon smjene vatrogasaca na terenu je i dalje Javna vatrogasna postrojba sa 40 profesionalnih vatrogasaca i 12 vozila, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba sa 40 dobrovoljnih vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Sesvete, Kustošija, Hrašće, Mala Mlaka, Dragonožec, Kupinečki Kraljevec, Šestine i Črnomerec. Spomenimo da su požar gasili Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba sa 14 vozila i 50 profesionalnih vatrogasaca. Intervenciji su se priključila dobrovoljna vatrogasna društva Sesvete, Odra, Kustošija, Hrašće, Mala Mlaka, Lužan, Dragonožec, Moravče i Kupinečki Kraljevec, sa 40 dobrovoljnih vatrogasaca. Požar se gasio i iz zraka sa dva helikoptera. Zagrebački holding, podružnice Čistoća i Vodoopskrba i odvodnja su intervenirali sa tri cisterne, a iz Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije s pet vatrogasaca stigao je DVD Stružec.
Image and video hosting by TinyPic
Veliki požar koji je zahvatio skladište sekundarnog otpada na zagrebačkom Jankomiru u krugu poduzeća CIOS gasili su i vatrogasci Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. U gašenju je sudjelovalo 47 vatrogasaca s područja Brdovca, Zaprešića, Sv. Nedelje, Stupnika i Ivanić - Grada. Županijski zapovjednik Josip Novosel u ime cijelog zapovjedništva Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije zahvalio je zapovjednicima i njihovim snagama na angažiranosti na požarištu, gdje su još jednom dokazali kako se na njihovu pomoć uvijek može računati.
….index.hr

Image and video hosting by TinyPic

Trio Elogio

indijanka-vegetarijanka.blog.hr

Gitarski trio Elogio (na španjolskom – zahvala, hvalospjev) okuplja tri glazbenika iz Portugala, Hrvatske i s Kosova. Najpoznatiji je upravo s Kosova, Petrit Ceku, a Portugalac je Pedro Ribeiro Rodrigues te Hrvat Tomislav Vukšić, a sva trojica su proizašla iz klase gitariste i pedagoga profesora Darka Petrinjaka. Trio je održao koncert u mom gradu u nedjelju i oduševio mnogobrojnu publiku. Posebno mi se svidjela interakcija između glazbenika, odnosno kemija koju sva trojica imaju zajedno te kako osjećaju glazbu i komuniciraju preko glazbe i pogledima. Također, Petrit je dobitnik brojnih nagrada u Hrvatskoj i svijetu, a za oko su mi posebno zapeli njegovi izrazito dugački prsti – takvo što doista nisam dugo vidjela.

S lijeva na desno - Tomislav Vukšić, Pedro Ribeiro Rodrigues i Petrit Ceku:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Yoyofak

aniram.blog.hr

yoyo efekat poznat je kod debelih ljudi koji nasilu i prekonoći pokušavaju smršaviti i onda se odreknu hrane koju najviše vole i onda neko vrijeme, par dana, koliko se već može izdržati, beskrajno pate misleći da nikad više neće moći konzumirati taj svoj predmet najvećih želja, i koji se od odricanja pretvara u samo još veću planinu žudnje i sve veću i veću apstinencijsku patnju... i onda, kad vrijeme odricanja prođe, kad se konačno mogu baciti na to čega su se odricali, onda se bacaju sa najvećim žarom, kao da nikad više neće i nikad prije nisu, i kao da ne postoji ništa drugo na svijetu...

a niš, samo htjedoh reći da zgodno je ponekad hranu pobrkati sa seksom...


Vol.2

nissnisa.blog.hr

520

520

520

520

520

520

520

520

520

I pogled prema mom zaljevu :)

520majke i sinovi

tu-sam.blog.hr


Onaj osjećaj kad toliko želim nekoga stisnut u zagrljaj da sve ostalo djeluje neopipljivo i šuplje...dođe to meni često.

Kad je odlazila, majka je poželjela vidjeti svog najdražeg rođaka.
Jasno da sam ga dovukla skoro za uši.
Trudila se pričati, cijele dvije rečenice. To je i meni i njoj vratilo nadu u oporavak, svim činjenicama usprkos.
Rođak nije tako mislio. On je nju odmah smjestio među beznadne i više se nije vratio.
Njegova mi je žena u tom kratkom susretu pričala o svom sinu. Kako je išao u diplomaciju u drugu, ostavio suprugu i maloga sina u prvoj; kako ga je jedna druga smantala u trećoj zemlji, muško je štaćeš, pogriješila je žena šta nije išla za njim.
Riječi pune hvale i opravdanja i dalje za – sina.

Nebitna mi je bila njezina priča, vratila sam se još jače i bez riječi zagrliti majku.

Susjeda s Otoka prilično je lajava.
Sretnem je prošli tjedan u trku. Ona stane, nema tu sad kratko dobar dan; šta ću...stanem i ja. Da će na Otok s unukom i da valjda znam da su joj se sin i nevista razveli.
Pojma nemam.
Sin je slušao neku lajavu priču svog otočnog rođaka, povjerovao mu i skupio kufere.
Susjeda je ostala u dobrim odnosima s ni krivom ni dužnom nevistom, evo već petnaest godina.
Sin je pogriješio, kaže.

Ko je u ove dvije priče lajav, ko realan, ko ima priču bez pokrića – nebitno mi je.

Jučer sam sina čvrsto stisnula u zagrljaj.
Nakon višemjesečne praznine.
Nakon preduge šutnje.
Nakon što se dugo nije dao zagrliti.
Nakon ispravnog poteza i krivih riječi.
Nakon što se tek vratio, a ja mu savjetovala da ode.
Nakon što sam mu rekla da je pogriješio, a on na to zašutio.
Nakon što ga nisam podržala da kopa jamu pod sobom i drugima.

I nekako mi se čini da ima nade za oporavak.

Povijesno otkriće

sempercontra.blog.hr

Pažljivim proučavanjem dostupne mi literature pronašao sam senzacionalnu novost: podatak o dalekom pretku našeg ministra financija Slavka Linića.


...Salvko Linić kao ministar financija

Gledajući seriju 'Sulejman Veličanstveni' (mea culpa) zaintrigirao me Veliki vezir Rustem-paša. O dotičnom do ove serije, skrušeno priznajem, nisam nikada ništa čuo (za razliku od samog sultana Sulejmana, Mehmed-paše Sokolovića i Hajreddina Barbarosse, kapetana turske armade) to sam se dao u potragu za spomenutim Pašom. Prvo sam, kao svaki normalan korisnik kompjutora, konzultirao Nj.V. Internet. Našavši natuknicu ustanovio sam da je spomenuti Paša zaista postojao i da je bio udan, pardon, oženjen za Sultanovu kćerku i da se preko te udaje, ovaj, ženidbe domogao položaja Velikog vezira sa svim prinadležnostima koje tom položaju pripadaju. To je sve u skladu sa radnjom serije, tako da ovim putem pohvaljujem kreatore serije što su se držali povijesnih činjenica. Barem kad je u pitanju osoba Velikog vezira.

Kako baš ne vjerujem u sveznajuću Wikipediju - iskustvo me uči da se na Mreži voli muljati i to ne samo Wikipedija - posegnuo sam za Enciklopedijom Leksikografskog zavoda i u njoj našao slijeće članak o Rustem-paši.

„RUSTEM-PAŠA (oko 1500-1561), turski državnik. Prema tur. kritičarima, vjerojatno iz naših krajeva („Hrvat“; ključna informacija, op. s.c.). Oženjen Sulejmanovom jedinicom, postao je 1544. veliki vezir. Upravljao je čitav niz godina Osmanlijskim carstvom i omogućio mu svojom financijskom, upravnom i vojnom politikom velika osvajanja. Posjedovao je golem imutak. (…) Rustem-pašina kronika Osmanlijskog carstva, koja seže do 1561., ima važnih podataka i za našu historiju.“…na Internetu misle da je tako izgledao slika Rustem paše

E sad kad sam se uvjerio da su podaci iz dva neovisna izvora manje više u suglasju prihvatio sam kao vjerodostojnu ključnu informaciju za ovaj moj članak o senzacionalnom otkriću koju spomenuta Wikipedija donosi a koja glasi:

„Uglavnom, lijepe riječi o Rustem-paši Hrvatu svele su se samo na njegovu snalažljivost i sposobnost da bilo kojim sredstvima napuni carsku blagajnu. Sulejmanu je za to i bio potreban.“

Iz ove dvije rečenice nepobitno slijedi neoboriv zaključak, pače dokaz, da je naš ministar financija Slavko Linić direktni potomak Velikog vezira, Rustem-paše, glavnog skupljača dukata za financiranje Sulejmanovih ratova i time naravno indirektni sudionik i zaslužnik svih njegovih pobjeda. Spoznavši ovu nepobitnu istinu smatram da je nužno, bez zadrške, da naš Divan, oprostite, Sabor donese odluku o dodjeli nove titule našem ministru – Veliki vezir, Linić-paša.


...Slavno Linić kao Veliki vezir Linić-paša
(oprostite na ne baš kvalitetnoj montaži, početnik sam u tom poslu tuzan )

Šteta je samo što i našem Premijeru Divan, tj. Sabor ne može istovremeno dodijeliti titulu Sultan Zoran-Veličanstveni jer dotični unatoč i usprkos nastojanju njegovog Velikog vezira, Linić-paše i njegovim potezima u nametanju sve novih i novih poreza nikako da stabilizira gospodarstvo u svojoj državi, a nekmoli da bi mu to pošlo za rukom učiniti u barem polovici država EU, kao što je to Sulejman Veličanstveni, zahvaljujući trudu, agilnosti i pronicljivosti Rustem-paše, učinio u polovici tada poznatog svijeta.

Ljudi...

turimtikitu.blog.hr

.

..............

Jutros sam se probudila relaksirana. Relaks. Točnije, sve mi je ravno do mora. Mora se ići dalje. Trčala sam 4. km po ulicama Sarajeva. Provi gušt. Slikala se sa generalom Jovom Divjakom, Ćirom te Bandićem na putu za Ćaršiju. Ljudi krenuli na ćevape. Sad mi valja trčati do starosne mirovine. Najgore u svemu je što gledam one stranice u tisku gdje ljudi te večeri neće gledati TV-e, sve jedan do jedan, moja generacija.
Halo, ljudi dođite tobe. Valja nama ići naprijed.
Sa ili bez Linića, Merzelove, Saboa, Radončića, Bakira, Dodika te inih... Tko ih jebe.
Nus produkt razvoja ovih zemalja...Eh, da je u pitanju razvoj. Prije je riječ o zastoju. Retard, da prostite.
Lipo je vizitat druge prostore. Družiti se s ljudima.
Ljudovati, božji blagoslov.
Družite se judi.

.
Vrijeme, vreme, vrime je punog nježnika.

Šok

civordnaratep.blog.hr

Jedan moj mještanin, generacija ispred, vratio se iz vojske na radost svojih roditelja a pet dana kasnije došuljao se bijeli ševrolet na kome je pisalo 'Taxi'. Zaustavio se na seoskom trgu pod murvama i vozač je otvorio vrata ženskoj osobi omanjeg rasta, crne kose i oštrih crta lica.
U ruci je imala nešto kao putnu boršu, platila taxi i kad je on otišao stala se ozirati oko sebe.
'Mrtva straža' (dežurne babe) su kao slučajno šetale u njenom pravcu.
- Dobar dan, tražim Branka Buvića, znate li ga.- upitala je crnka.
- Kako ga ne bi znala srićo, ovo je malo misto i svi se znamo. A srićo što ti Branko triba a?
- Tako, prijatelji smo pa sam došla do njega.
- Aha, a jel te napumpa a srićo?
- Hoćete li mi kazati ako znate.
- Oću srićo oću ae dođi s menom.

Nakon pet dana opet se na trgu zaustavi isti taxi i izađu tri muška u tamnim odjelima s bijelim kapicama na glavi.
Pred njih je došao Jere, Brankov ćaća, te su se rukovali i ušli u dvor.
'Mrtva straža' je umirala od znatiželje ali nije im imao ko javiti što se dešava pa je njihova misija došla u pitanje.

U kući se vodio težak razgovor i po temi i po jeziku jer gospoda koja su došla nisu tečno baratali tada hrvatsko-srpskim jezikom.
Stariji Bećir bio je Selmin ćaća a ostalih dvoje, Zećir i Murat prijatelji. Prije nego su sjeli za stol Bećir je predstavio svoju pratnju riječima:
- Ovo Zećir šok na mene i šok na Murat.- (rukuju se)
- Prijatelju da ti pravo rečem ovo je i za nas još veći šok, veliki i preveliki.- rekao je Jere.
- Kako na tebe biti šok kad ne poznati ti na njih?
- Baš zato što nikoga od vas ne poznam i je me šokiralo.
- Šta pričati ti na nas, to šok na mene, Zećir i Murat.
- Bogami prijatelju i mene je sve to šokiralo da još nisam sebi došla.- dodala je Janja.
- Šta on priča on ne biti muška?
- Ženo, ajde kod Selme u sobu dok muški razgovaraju da ne bude većih šokova.
- Evo mučat ću ka riba.

Raskopčali su sakoe pa je kod sve trojice povirio za kaiš zataknuti pištolj. Oni to nisu skrivali, ta normalno je doći u goste s pištoljem.
Jeri je bilo jasno od prvog dana s kim ima posla a kad je ovo vidio shvatio je da situacija može biti puno gora nego se nadao.

- Dobro dobro prijatelji sidite ljudi smo dogovorit ćemo se, ne morate se odma jidit.
- Ja i mi šok nema tajna, oni zna što biti zato ajde da dogovorimo.
- Dobro de eto kad smo se izšokirali i mi i vi…
- Tata čekaj, 'šok' ti kod njih znači drug a ne to što ti misliš.- umješao se Branko.
- Neka je i drug i prijatelj ma ja sam svedno šokirana!- dodala je Janja.

I onda se pitamo kako su se mladići prije mladi ženili a sad je mlatimudan i u četrdesetoj? Kako neće kad je ljubav u pitanju!

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO PROŠLE ŽIVOTE PERA VIĆANA

marole.blog.hr

-Dundo Pero, može jedna usluga? – upitali smo Pera Vićana.

Kad je čuo riječ 'usluga', lice mu se odmah ozarilo. Zna da imamo blog, pa ako nam napravi uslugu, morat ćemo je vraćati do kraja života.

-Može, naravno – reče dundo Pero – o čemu se radi?

-Biste li pristali otići kod doktora Michaela Newtona na jednu hipnotičku seansu?

Pogleda nas u čudu. Mislio je da ćemo ga pitati da nam riješi taxi koncesiju ili nekakvu izmjenu GUP-a, a mi mu predlažemo odlazak nekakvom hipnotičkom šarlatanu. Ali usluga je usluga, svejedno je li se radi o taksiju, GUP-u, UPU, hipnozi, dijagnozi ili nekoj drugoj dozi - zna dundo Pero da ćemo mu sutra na blogu odrađivati sve što poželi, ako pristane na našu ponudu.

Uputili smo se ka doktoru Newtonu. Dundo Pero nas je pitao u čemu je stručan.

-Vidjet ćete – ostali smo tajanstveni.

Michael Newton, za vas dragi čitatelji, jedan je od najpoznatijih i najvećih svjetskih stručnjaka za hipnozu. Desetljećima je liječio ljude kroz hipnotička stanja, a poslije se u karijeri zainteresirao za njihove duše. Naime, kod čovjeka u hipnozi može se doprijeti do njegovog 'unutarnjeg mozga', točnije njegove same duše u kojoj su pohranjena sva iskustva neke dušne jedinke, pa i njeni prošli životi. Upravo nam je to bio cilj – vidjet tko je bio Pero Vićan u prošlim životima.

Čim je dundo Pero sjeo u stolac doktora Newtona, iskusni stručnjak počeo je prodirati u dušu Pera Vićana.

-Zar on ima dušu? – dometnuli smo doktoru.

-Svatko ima dušu – odgovori doktor, a potom se uozbilji – šutite i ne smetajte više!

Newton se skoncentirao do srži, točnije do Vićanove duše. Nije prošlo ni petnaest sekundi do vriske dunda Pera.

-Aaaaaaaa, grkljan mi reže – derao se Pero Vićan iz hipnotičkog stanja.

-Tko ti reže grkljan? – upita doktor.

-Uže. Uže mi reže grkljan. Vješaju me.

-Tko te vješa? – iskusno ga je vodio Newton.

-Dubrovačka Republika, vlast. Gore na Gracu – govorio je Pero Vićan – Vidim svoje tijelo kako ostaje dole, a ja letim poviše Lovrijenca.

Vićan je naime, poslije nam je objasnio doktor, posljednji put na Zemlji živio u doba Dubrovačke Republike, a umro je nasilnom smrću, jer ga je vlast osudila. Duše se vole vraćati u poznati krajolik, dodao je, zato se Vićan opet vratio na područje Republike. Doktor nam je također kazao da je današnja promuklost prilikom govora Pera Vićana vjerojatno plod stezanja grla od strane užeta, jer neke stvari iz prošlih života, vjerovali ili ne, ostanu i u sljedećima. Newton ga je potom usmjerio da se sjeti života za vrijeme Republike, jer nas koji smo tražili seansu, nije interesiralo što je Vićan radio na nebu, već na Zemlji. Dundo Pero nam je potom objasnio što se dogodilo tijekom njegovog zadnjeg života.

-Mihu Pracatu sredio sam 'Mediteransku koncesiju' da može slobodno i nesmetano trgovati diljem Mediterana, ali i kod Britanskog otočja. U to vrijeme dogodio se napad Španjolske armade na Otok, a mornaricu su predvodili dubrovački brodovi. Englezi su na tu činjenicu poludili, te su zabranili Dubrovčanima trgovinu. Ali ja sam znao engleskog kralja i pogurao koncesiju. Problem je nastao, jer me dubrovačka vlast osudila za izdaju i špijunaštvo zbog komuniciranja s engleskim kraljem mimo Malog i Velikog vijeća – ispričao je Pero Vićan u dahu, te na kraju dodao – Tražio sam da mi daju deset mjeseci uvjetno, te da me osude na dobrotvorni rad, ali jebiga, nije prošlo.

Newton ga je pitao je li i sam bio dubrovački knez.

-Jesam, ali nisam na toj funkciji izdržao ni dva tjedna, a kamoli mjesec dana. Razlog je bio taj što sam dužnost obavljao u šlapama i kratkim gaćama, što se tradicionalnim Dubrovčanima nije svidjelo, pa su me smijenili. Uf, kako su onda ljeta bila vruća! Za popizdit. Nema frižidera, led se otopi dok se donese sa Sniježnice, a ti moraš navući onu periku i duge rukave.

-Što ste još radili?

-Sredio sam nekim likovima da ne moraju nositi kamenja za gradnju Minčete kada dolaze u grad, pa su mi vraćali usluge. Jedan mi je tako sazidao ljetnikovac u Orašcu.

-Kako to da ste imali ljetnikovac u Orašcu, a bili ste pučanin?

-To mi je sredio jedan član Malog vijeća. Zvao se Ivo Besjeduš Cazzo. On je živio u zgradi suda pokraj ljetnikovca zvanog Vila Palma, a svaki je dan u grad, morao dolaziti na posao. Naravno i donijeti kamen bez obzira što je bio visokorangirani političar. Ja sam mu sredio da ne poteže ta kamenja, a on mi je pripisao zemlju za ljetnikovac u Orašcu.

-Kako se zvao taj vaš ljetnikovac? – upita ga Newton.

-Dubrovački vrtovi kurca – nasmije se Vićan – Znate da sam ja veliki šarmer. Dolazila je tamo i Cvijeta Zuzorić. I još nešto vam moram reći.

-Recite!

-Dubrovačka vlast prvotno je u Orašcu htjela graditi nešto drugo. Znate da je Dubrovnik u to vrijeme skladištio žito u Rupama, te ga se moralo mljeti. U urbanističkom planu stajalo je da će se mlinice graditi u Orašcu zbog riječica koje tamo teku. Ali ja sam uspio preko svojih veza izmijeniti GUP. Mlinice sam poslao u Mline, a za područje Orašca uvrstio sam oznaku T2. To znači, turistička zona ljetnikovci. Da skratim, ja sam od Republike privatizirao Dubrovačke vrtove kurca, razumijete? – objasnio nam je dundo Pero.

Međutim, najluđa stvar koju nam je ispričao tek slijedi.

-Bio je neki lik koji je krao vodu s Onofrijeve fontane za svoju stoku. Osuđen je na vađenje očiju. Ja sam sredio da mu odsječu samo jedno uho, umjesto dva oka. Onda došla ona jebena kuga u grad, i ja je dobio. Govorim mu, stari ajde vrati mi uslugu sad kad mi treba. I mi se tako lijepo dogovorili da kuga iznajmi stan u njegovu tijelu, umjesto u mom – usklikne dundo Pero.

-Zajebana bila ta kuga?

-Ma šta ti je, jebena bolest, a mi sve danas kukamo kako nam je težak život. Obolio je i jedan dubrovački knez, moj susjed u Orašcu, mislim da se zvao Zamonja. Riješio mu ja da se ode liječit od kuge na Rebro u Zagreb, a on mi zauzvrat pripisao njegovu zemlju u Orašcu na mene. On na kraju umro, ali zato je nekretnina ostala živa.

-Kome ste još pomogli?

-Onom debilu Marinu Držiću. Došla mi njegova stara i govori da ima jednog malog, da je pametan, ali da nemaju novca za školovanje, jer su pučani. Ja mu sredio da ode na fakultet u Sienu. Mogao je birati Siena, Bologna ili Firenca, ali to sad nije bitno...Na kraju, budala, poludio od tih knjiga i pisanja, i radio neke urote protiv Dubrovnika. Umalo ja najebo, jer sam urotnika upisao na fakultet. Ali na kraju se isplatilo. Pripisao je na mene autorska prava, pa sam zarađivao. Ljudi stvarno čitali te gluposti, i govorili da je Skupa napisao prema mom liku i djelu.

-Ima li još koja zanimljivost?

-Došao onaj Onofrio i govori da će dovesti vodu u grad. Svi mu se smiju, a ja rekao knezu da je on normalan i da će je stvarno dovesti. Eh, koja je to bila usluga.

-Pa bezveze usluga, ne'š vi.

-Ma kako bezveze, da ja nisam rekao knezu da je normalan ne bi ga pustili da gradi vodovod. Na kraju ga je izgradio, ali pošto mi je dugovao uslugu, prvo sam ga natjerao da meni dovede vodu do Orašca. Zaradili tako ja i Onofrio, jer smo masno naplatili Gučetiću i Gozzeu vodu. Poslije su oni tamo izgradili arboretum. Da nije bilo nas, ne bi bilo ni onih biljaka – zaključi dundo Pero.

A onda doktor Newton slučajno odvede dundo Perovu dušu u još prošliji život. Vićan je u tom životu boravio u Rimskom carstvu, a zvao se Petrus Topolonije Vicinius, a bio je predsjednik Rimskog poganskog sabora i docar Rimskog carstva, odnosno zamjenik cara Nerona.

-Hhhahahhaha, koje je to doba bilo – smijao se Petrus Topolonije Vicinius – ja i Neron planiramo novi Urbanistički plan uređenja Rima, ali jebote Mars, nema mjesta nigdje u Rimu. Sirotinja podigla favele na sve strane, i mislimo se ja i Neron gdje ćemo, pomarsu, izgraditi Koloseum i Circus Maximus. Govorim mu ja, Nerone, najbolje da spalimo Rim, kada izgori bit će mjesta i za amfiteatar i za hipodrom, i za groblje na Dupcu, i za ceste na koje ćemo davati kočija-koncesije. A Neron legenda, odmah pristane...Gorio tako Rim cijeli dan i noć, gorio, a Neron skladao pjesme. Ali jebote Venera, požar na kraju zahvatio i moju rimsku Baraku 5B u Venerinom polju. Ajde u kurac Nerone i ti i tvoja pjesma, vidi što si mi učinio od Barake, gdje će sada Rimljani na konzultacije sa mnom. A Neron mi reče da će izgraditi još ljepšu i stariju baraku...

Onda je Newton izgubio vezu s Vićanovom dušom, a dundo Pero se opet nalazio u 21. stoljeću. Odmah je rekao.

-Treba mi milijun kuna iz gradskog proračuna za uljaru u Topolom. 'Ajmo odmah jedan tekst u tu svrhu – naredio nam je.

-Ma, može dundo Pero – rekosmo mu bacivši se na posao.

Nakon objave teksta, Dubrovnik je gorio, a Newton nas je upozorio.

-Budite oprezni s uslugama Peru Vićanu. Možda će ih tražiti nazad kad se ponovo reinkarnira. S uslugama Vićanu, naime, nije gotovo ni kad on umre. Njegova duša sve pamti, kao što ste vidjeli iz priloženog!

ko je sretan ni struja mu ne fali

durica.blog.hr

probudim se ja danas ujutro, pa dignem, ko i svako jutro, kad ono, trr! nema struje. mane. nema struje ne radi ni bojler. pa nema ni tople vode. nemreš se pošteno ni oprat. a mislila sam i kosu prat. baš mi se nekak nije dalo grijat vodu u rajngli na plinu za prat kosu. oke. nećemo prat kosu. umijem se ledenom vodom, koja mi očito nije pokrenula vijuge, pa krenem malom radit kašicu. sve si ja lijepo ogulim voće, narežem, pripremim uzmem štapni mikser, kad ono neće miskat. koji jarac! neće, pa neće. ups! aaahaaaa! neeeeemaa strujeeee. a, viš, i mikser radi na struju. okej. odvojim ja bananu van zdruckam je vilicom pomiješam s nekim pudnigojogurtom od vanilije ( kupljenim gotovim ), pofurim par keksa da mi se smekšaju i voala! papica za sto. kaj sto. petsto. dobro. to smo riješili. sad bi trebali usisati prašinu. al usisać isto radi na struju, bit će, pa niš od toga. a, kaj, niš, uzmi metlu i metlaj. metlaj. ajde, nekak to ide, mada se sa usisaćem sve to ljepše pokupi i ne vidi. da bar imam onog robota koji sam usisava i da bar taj robot ne radi na struju. onda nemreš ni muziku slušat. a veš mi je napol mokar, jer padala je kiša, pa sam ga morala sušit nutra. misla sam ga malo prosušit na radijatoru i stisnut zpeglom, jer zahladilo je opako. i čeka me još jedan za oprat u mašini. čeka mene i čeka struju. još uvijek je nema. nema ni pranja suđa. zebe me za ruke, a i fakat nema smisla prat suđe u hladnoj vodi. mogu samo flašice prokuhat. ovo drugo nek čeka. struju. kad će ta struja više. nemrem ni komp upaliti da vidim kaj ima novog na blogu i u svijetu i kaj veli zadovoljna. mobitel mi se ugasil, ni njega si nemrem napunit. nemreš niš bez te struje. niš ne radi. jedino one sviralice od maloga sviraju bez prestanka. još im nisu crkle baterije. a moj mali je u pogonu na sve četiri u svim smjerovima, stranama svijeta i zemljopisnim širinama. njemu ni baterije ne trebaju da bude hepi.

Na vrime je

splitkarenje.blog.hrZvonimirova (bivša Prvoboraca) Primakka

Da su kladionice postala istovremeno i utočišta i uzročnici bolesti, novi zlatni oltari - nepotrebno je naglašavati.
Pored jedne je niknula zalagaonica tako da se ne gubi vrijeme za dobavljanje novca kad tiket ode ukrivo.
Kraj druge se izgradio prilaz za invalide gotovo do samog ulaza, dapače i na suprotnoj strani, kao i pripadajuća ograda i obilježeni pješački prijelaz sa svjetlećom signalizacijom.
Briga o klijentima je zaista neupitna. Ko ne bi poželio takvu uslugu?

Novi Jelkovac: Kvart koji je na poklon dobio svoju povijest

nepoznatizagreb.blog.hr


Dužnost dana je da me oduševi. (Freddie Mercury)

Neprijatelj mi nije tvoja snaga, već tvoja slabost. (Sun Tzu)

I dok bi se ponekad još dalo zaključiti da, živeći, cijelo vrijeme ujedno i napredujemo – kako vrijeme prolazi mi tek ulazimo u složene pregovore s vlastitim propadanjem. (Imre Kertesz)

Jer ne postoji taj sat u danu koji se ne bi dao popraviti beskorisnim riječima. (Sulejman Veličanstveni)

Na starim fotografijama jednako smo mladi i ja i moj grad. (Fedor Kritovac)


Ovo su nepoznati citati poznatih osoba koji su se prošle subote pojavili na klupama naselja Novi Jelkovac, naselja koje je do sada uglavnom pratila loša sreća. Još prije same gradnje je bilo prokazano zbog lokacije na kojoj se do tada nalazila svinjogojska farma PIK-a Sljeme, nakon gradnje je osporavano zbog udaljenosti od grada i većine potrebnih gradskih sadržaja, potencijalni stanari su ga izbjegavali usprkos cijenama koje su sve više padale … no, naselje je usprkos svemu krenulo u život, prvo sporim, a zatim sve bržim korakom. Naravno, kulturne potrebe obično dolaze na kraju balade jer za njih ili nema novaca ili dobre volje (a često niti jednog niti drugog) … ali, i tu se stvari kreću na bolje. Otvorena je knjižnica, nakon dugo vremena u prostoru namjenski građenom za nju, a za “kulturnu nadogradnju” su se počeli brinuti nezavisni umjetnici udruženi u projekt Ars Publicae/1postozaumjetnost koji ove godine tematski pokriva novonastale kvartove Novi Jelkovac i Vrbane III.

Prošlu subotu, 12.04.2013. u 12h održana je performativna šetnja pod vodstvom Saše Šimprage i pjesnika Aleksandra Hut Kona koji je Novome Jelkovcu nesebično podario pregršt izmišljenih citata slavnih ličnosti i time oživio kvart koji do tada nije imao javnih umjetničkih sadržaja.

Na slijedećim fotkama (na kojima se zahvaljujem autorici Tonki Maleković) možete pogledati kako je to izgledalo u subotu (ja sam ju, na žalost, umjesto u Novom Jelkovcu proveo u krevetu s temperaturom), a ako vas taj kvart zanima i malo više bacite pogled na ove linkove:


Web stranica naselja
Web stranica Zagrebačkog holdinga posvećena naselju
Tema foruma web stranice "Predstavnik stanara" posvećenog stanovanju u Novom Jelkovcu


A vi, pozorni čitatelji mog bloga, sigurno ćete se sjetiti da sam o Novom Jelkovcu već pisao i to prije gotovo punih pet godina, tada povodom šarenih fasada koje su se upravo u to doba pojavile na svježe podignutim zgradama: vidi OVDJE!Novi Jelkovac, jedan od karakterističnih “pejzaža”. Snimila. Tonka


Šetnja … Snimila: Tonka


Jedan od citata. Snimila: Tonka


Kućica u cvijeću … Snimila: Tonka


U tropskome vrtu Novog Jelkovca ... wink Snimila: Tonka


Intervencija dječjih ruku ... Snimila: Tonka


Za vrijeme šetnje. Snimila: Tonka


Simbolični nalaz ... Snimila: Tonka

80 novoupisanih na akciji u Sesvetskoj Sopnici

zelimzivot.blog.hr

U ponedjeljak, 14. travnja, na akciji upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održanoj u Sesvetskoj Sopnici upisalo se 80 građana i time povećalo šanse za život teško oboljelih. Darivanjem krvi u akciji upisa koju je Zaklada Ana Rukavina organizirala u Društvenom domu na poziv Sanje Jurić i Franjevačke mladeži Frama, građani Sesvetske Sopnice su podržali misiju Zaklade koja želi kontinuirano širiti Registar i tako nastaviti spašavati živote ljudi diljem svijeta.
Velika hvala svim članovima Frama-e na velikom trudu i zaista odlično organiziranoj akciji upisa u Registar te svim mladim ljudima koji su došli i pridružili se Registru na ovoj akciji.

Statistika

Zadnja 24h

17 kreiranih blogova

479 postova

672 komentara

410 logiranih korisnika

Trenutno

13 blogera piše komentar

44 blogera piše post

Blog.hr

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se